ORDIN
Nr. 498/731/289 din 31 iulie 2003
pentru aprobarea Normelor privind metodele comunitare de analiza a alcoolului
neutru utilizat in sectorul vinului si in obtinerea bauturilor spirtoase, a
vinurilor aromatizate, a bauturilor aromatizate pe baza de vin si a
cocteilurilor aromatizate obtinute din produse vitivinicole
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI
MEDIULUI
Nr. 498 din 31 iulie 2003
MINISTERUL SANATATII
Nr. 731 din 1 august 2003
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Nr. 289 din 1 august 2003
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 581 din 14 august 2003
Vazand Referatul de aprobare nr. 144.586 din 24 iulie 2003 al Directiei
generale de elaborare si armonizare a politicilor, strategiilor si programelor,
avand in vedere prevederile art. 34 lit. c), d) si e) din Ordonanta de
urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei
si comercializarii alimentelor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 57/2002,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, al
Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea
Ministerului Sanatatii si al Hotararii Guvernului nr. 755/2003 privind
organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia
Consumatorilor,
ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului, ministrul sanatatii
si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor emit
urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele privind metodele comunitare de analiza a alcoolului
neutru utilizat in sectorul vinului si in obtinerea bauturilor spirtoase, a
vinurilor aromatizate, a bauturilor aromatizate pe baza de vin si a
cocteilurilor aromatizate obtinute din produse vitivinicole, prezentate in
anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, Ministerul
Sanatatii, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, agentii
economici care desfasoara activitati de producere, utilizare si comercializare
a alcoolului neutru utilizat in sectorul vinului si in obtinerea bauturilor
spirtoase, a vinurilor aromatizate, a bauturilor aromatizate pe baza de vin si
a cocteilurilor aromatizate obtinute din produse vitivinicole, care fac
obiectul normelor prevazute la art. 1, vor duce la indeplinire prevederile
prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si
intra in vigoare la 31 ianuarie 2004.
Ministrul agriculturii,
padurilor, apelor si mediului,
Ilie Sarbu
Ministrul sanatatii,
Mircea Beuran
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Rovana Plumb,
secretar de stat
ANEXA 1
NORME
privind metodele comunitare de analiza a alcoolului neutru utilizat in sectorul
vinului si in obtinerea bauturilor spirtoase, a vinurilor aromatizate, a
bauturilor aromatizate pe baza de vin si a cocteilurilor aromatizate obtinute
din produse vitivinicole
I. Generalitati
1. Intrucat caracteristicile alcoolului etilic de origine agricola sunt
identice cu cele ale elementelor alcoolului obtinut prin distilarea vinurilor
si a subproduselor de vinificatie, se impune recunoasterea metodelor de analiza
comunitare.
2. Pentru aplicarea prezentelor norme este necesar sa se asigure:
a) limita de repetabilitate (r) reprezinta valoarea sub care se poate
situa, cu o probabilitate specifica, diferenta absoluta dintre doua rezultate
individuale ale unor teste, obtinute in conditii identice (acelasi operator,
aceeasi aparatura, acelasi laborator si un interval scurt de timp);
b) limita de reproductibilitate (R) reprezinta valoarea sub care se poate
situa, cu o probabilitate specifica, diferenta absoluta dintre doua rezultate
individuale ale unor teste, obtinute in conditii diferite (operatori diferiti,
aparatura diferita si/sau laboratoare diferite si/sau un interval diferit de
timp).
Termenul rezultat individual al unui test desemneaza valoarea obtinuta
atunci cand se aplica in totalitate, o singura data, metoda standard de testare
unei singure mostre. Daca nu exista dispozitii diferite in acest sens,
probabilitatea este de 95% .
II. Pregatirea probei pentru analiza
1.1. Generalitati. Volumul probei destinate analizei trebuie sa fie de 1,5
l, daca determinarea specifica nu solicita sa se preleveze o cantitate mai mare
de esantion.
1.2. Pregatirea probei. Este necesar ca inainte de inceperea determinarilor
proba sa se omogenizeze.
1.3. Conservare. Proba trebuie sa fie pastrata intr-un recipient etans, la
aer si umiditate, si conservat in conditii care sa permita evitarea tuturor deteriorarilor;
in particular, dopurile de pluta, de cauciuc si din plastic nu trebuie sa fie
in contact direct cu alcoolul, iar utilizarea de ceara este in mod expres
interzisa.
2. Reactivi
2.1. Apa
2.1.1. De fiecare data cand se pune problema utilizarii apei pentru
prepararea unei solutii, pentru diluare sau pentru spalare, se convine sa se
utilizeze apa distilata sau apa demineralizata avand o puritate cel putin
echivalenta.
2.1.2. De fiecare data cand apare problema "disolutiei" sau
"dilutiei" fara indicatii suplimentare ale reactivului, se intelege
ca este vorba despre o solutie apoasa.
2.2. Substante chimice. Fara specificatii contrare, toate substantele
chimice trebuie sa fie de calitatea impusa reactivilor pentru analize.
3. Aparatura de laborator
3.1. Aparatura necesara este specifica fiecarei determinari.
3.2. Balanta analitica. Prin balanta analitica se intelege o balanta de
precizie cu o sensibilitate de cel putin 0,1 mg sau superioara.
4. Exprimarea rezultatelor
4.1. Rezultatele mentionate in buletinul de analiza reprezinta media a cel
putin doua determinari care au fost realizate cu o repetabilitate (factor r)
satisfacatoare.
4.2. Calculul rezultatelor. Cand nu sunt specificatii contrare, rezultatele
trebuie sa fie calculate in grame pe hectolitru alcool 100% vol.
4.3. Numarul de cifre semnificative. Rezultatul nu trebuie sa aiba mai
multe cifre semnificative decat cel indicat de precizia metodei de analiza.
III. Metode de analiza
1. Determinarea continutului in alcool
1.1. Definitie. Concentratia alcoolica volumetrica se exprima in procente
de volum si se determina conform dispozitiilor nationale in vigoare, respectiv
conform STAS 184/2/A1.
1.2. Concentratia alcoolica se determina prin:
- metoda cu picnometrul;
- metoda cu alcoolmetrul.
In caz de litigiu se foloseste metoda cu picnometrul.
2. Evaluarea culorii si limpiditatii
2.1. Obiect si domeniu de aplicare. Metoda permite evaluarea culorii si
limpiditatii alcoolului neutru.
2.2. Definitie. Prin culoare si limpiditate se intelege culoarea si
limpiditatea determinate prin metoda specificata.
2.3. Principiu. Culoarea si limpiditatea sunt evaluate vizual, prin
comparatie cu apa pe un fond negru si pe un fond alb.
2.4. Aparatura: eprubete incolore, cu o lungime de cel putin 40 cm.
2.5. Mod de lucru. Se asaza doua eprubete pe un fond alb sau negru si se
introduce in una o cantitate de proba corespunzand unei inaltimi in jur de 40
cm; se introduce in alta eprubeta apa pana la aceeasi inaltime. Se observa
proba de sus, pe axa longitudinala a eprubetei, si se compara cu etalonul.
2.6. Exprimarea rezultatelor. Se evalueaza culoarea si limpiditatea probei
in comparatie cu etalonul (apa).
3. Determinarea timpului de decolorare a unei solutii de permanganat de
potasiu
3.1. Obiect si camp de aplicare. Metoda vizeaza determinarea timpului in
care un alcool neutru poate sa decoloreze o solutie de permanganat de potasiu.
3.2. Definitie. Timpul de decolorare a unei solutii de permanganat de
potasiu, determinat prin metoda specificata, reprezinta numarul de minute
necesar astfel incat culoarea probei sa fie identica cu cea a etalonului dupa
adaugarea unui mililitru de solutie de permanganat de potasiu de 1 mmol/l la 10
ml esantion.
3.3. Principiu. Se determina timpul necesar pentru ca tenta probei dupa
adaugarea solutiei de permanganat de potasiu sa fie identica cu cea a
etalonului; acest timp se numeste timp de decolorare a solutiei de permanganat
de potasiu.
3.4. Reactivi:
3.4.1. solutie de permanganat de potasiu 1 mmol/l; solutia trebuie sa fie
preparata in momentul efectuarii analizei;
3.4.2. solutie coloranta A (rosie); se cantaresc cu precizie 59,50 g
CoCl2.6H2O; se prepara un amestec compus din 25 ml acid clorhidric (d20 = 1,19
g/ml) si din 975 ml apa; se introduc cantitatea de clorura de cobalt cantarita
si amestecul HCl - apa intr-un balon cotat de 1.000 ml; se aduce amestecul pana
la semn la temperatura de 20 grade C;
3.4.3. solutie coloranta B (galbena); se cantaresc cu precizie 45,00 g
FeCl3.6H2O; se prepara un amestec compus din 25 ml acid clorhidric (d20 = 1,19
g/ml) si din 975 ml apa, apoi se procedeaza cu cantitatea de clorura ferica in
mod identic cu solutia coloranta A;
3.4.4. etalonul de culoare; se iau cu o pipeta 13 ml solutie coloranta A si
5,5 ml solutie coloranta B si se introduc intr-un balon cotat de 100 ml, apoi
se aduce la semn cu apa la temperatura de 20 grade C;
Remarca: La temperatura de 4 grade C si in lipsa luminii solutiile
colorante A si B pot sa fie conservate mai multe luni; etalonul de culoare
trebuie sa fie refacut periodic.
3.5. Aparatura:
3.5.1. tub Nessler de 100 ml din sticla transparenta incolora, gradat la 50
ml, cu un dop rodat sau eprubete incolore, cu diametrul in jur de 20 mm;
3.5.2. pipete de 1, 2, 5, 10 si 50 ml;
3.5.3. termometru pana la 50 grade C cu gradatia de 0,1 sau 0,2;
3.5.4. balanta pentru analiza;
3.5.5. baie termostat la 20 grade C +/- 0,5;
3.5.6. baloane cotate de 1.000 ml si 100 ml cu dop rodat de sticla.
3.6. Mod de lucru. Se iau cu pipeta 10 ml de proba intr-o eprubeta sau 50
ml de proba intr-un tub Nessler; se plaseaza intr-o baie termostat la 20 grade
C, adaugandu-se 1 sau 5 ml solutie de KMnO4 de 1 mmol/l, in functie de
cantitatea de proba utilizata; se amesteca si se lasa pe baie la 20 grade C; se
noteaza timpul; se adauga cu ajutorul unei pipete 10 ml solutie-etalon intr-o
eprubeta cu diametrul identic sau 50 ml de solutie-etalon intr-un tub Nessler;
se observa schimbarea tentei probei si se compara din timp in timp cu etalonul
de culoare pe un fond alb; daca culoarea etalonului este identica cu cea a
probei, se determina timpul in care s-a scurs pana la schimbarea tentei acesteia.
Remarca: Solutia analizata nu trebuie sa fie expusa direct razelor solare
cat timp dureaza determinarea.
3.7. Exprimarea rezultatelor
3.7.1. Interpretare. Timpul de decolorare este timpul necesar pentru ca
tenta eprubetei continand proba sa devina identica cu cea a eprubetei continand
etalonul. Pentru un alcool neutru aceasta durata trebuie sa fie mai mare sau
cel putin egala cu 18 minute la temperatura de 20 grade C.
3.7.2. Repetabilitatea. Diferenta dintre rezultatele a doua determinari efectuate
simultan sau in succesiune rapida de catre acelasi operator, pe aceeasi proba,
in conditii identice nu trebuie sa depaseasca 2 minute.
3.8. Nota
3.8.1. Urmele de dioxid de mangan au un efect catalizant asupra reactiei;
este necesar ca pipetele si eprubetele utilizate sa fie atent curatate si sa nu
se utilizeze decat in acest scop. Este obligatoriu sa se spele cu acid
clorhidric si sa se clateasca bine cu apa; sticla nu trebuie sa aiba tenta de
culoare bruna.
3.8.2. Este necesar sa se urmareasca calitatea apei utilizate pentru
prepararea solutiei de permanganat de potasiu; aceasta nu trebuie sa decoloreze
solutia de permanganat de potasiu. Daca este imposibil sa se obtina calitatea
ceruta, se fierbe apa distilata si se adauga o cantitate mica de solutie de
permanganat de potasiu, de asa maniera incat sa se obtina o foarte usoara
coloratie roz; apoi se raceste aceasta solutie pentru a putea fi utilizata la
dilutie.
3.8.3. Pentru anumite probe decolorarea se poate produce fara sa se treaca
prin nuanta exacta a solutiei de referinta.
3.8.4. Determinarea cu permanganat de potasiu poate fi facuta daca proba de
alcool pentru analizat a fost depozitata intr-un flacon din sticla perfect
curat, inchis cu un dop de sticla clatit cu alcool sau cu un alt dop infasurat
in staniol.
4. Determinarea continutului in aldehide
4.1. Obiect si domeniu de aplicare. Metoda consta in determinarea
continutului de aldehide din alcoolul neutru, exprimat in acetaldehida.
4.2. Definitie. Continutul de aldehide, exprimat in acetaldehida, este
determinat prin metoda specificata.
4.3. Principiu. Culoarea pe care o capata proba dupa reactia cu reactivul
Schiff este comparata cu culoarea solutiei-etalon avand un continut cunoscut in
acetaldehida.
4.4. Reactivi:
4.4.1. clorhidrat de p-rosanilina (fucsina bazica);
4.4.2. sulfit de sodiu sau metabisulfit de sodiu, anhidru;
4.4.3. acid clorhidric (d20 = 1,19 g/ml);
4.4.4. carbune activ pudra;
4.4.5. solutie de amidon, preparata din 1 g amidon solubil si 5 mg Hgl2
(conservat), care se pune in suspensie in putina apa rece; se amesteca apoi cu
500 ml apa fierbinte (se fierbe apa 5 minute, apoi se filtreaza dupa racire);
4.4.6. solutie iodata 0,05 mol/l;
4.4.7. 1-amino-etanol CH3CH(NH2)OH.
- Prepararea reactivului Schiff. Se dizolva 5,0 g clorhidrat de
p-rosanilina pulbere in aproximativ 1.000 ml apa calda, intr-un balon cotat de
2.000 ml - daca este cazul; se lasa in repaus pe baie pana la dizolvarea
completa; 30 g sulfit de sodiu (sau o cantitate echivalenta de metabisulfit de
sodiu), anhidru se dizolva in aproximativ 200 ml apa si se adauga la solutia
racita de p-rosanilina; se lasa in repaus aproximativ 10 minute, apoi se adauga
60 ml acid clorhidric (d20 = 1,19 g/ml); dupa decolorarea solutiei (poate sa
apara o usoara coloratie bruna) se adauga apa pana la semn si daca este necesar
se filtreaza pe filtru cutat, cu carbune activ, incat solutia sa devina
incolora.
NOTA: 1. Reactivul Schiff trebuie sa fie preparat cu cel putin 14 zile
inainte de utilizare.
2. Continutul in dioxid de sulf liber din reactiv trebuie sa se situeze
intre 2,8 si 6,0 mmol/100 ml, iar pH trebuie sa fie 1,0.
- Determinarea continutului de dioxid de sulf liber. Se introduc cu pipeta
10 ml reactiv Schiff intr-un balon Erlenmayer de 250 ml; se adauga 200 ml apa
si 5 ml solutie de amidon; se titreaza cu ajutorul unei solutii de iod 0,05
mol/l pana cand vireaza culoarea; daca continutul in dioxid de sulf liber nu
este cuprins intre limitele indicate, se pot intampla urmatoarele:
a) fie se mareste la o valoare acceptabila prin adaugarea unei cantitati
adecvate de metabisulfit de sodiu (0,126 g Na2SO3/100 ml) de reactiv pe mmol
dioxidul de sulf care lipseste;
b) fie se coboara valoarea prin barbotare de aer in reactiv.
- Calculul dioxidului de sulf liber in reactiv: mmol de SO2 liber / 100 ml
reactiv = ml solutie de iod consumata (0,05 mol/l) x 3,2 x 100/64 x 10 = ml
solutie de iod consumata (0,05 mol/l) / 2.
NOTA: In cazul in care exista alta modalitate de preparare a reactivului
Schiff, trebuie retinut ca este necesara verificarea sensibilitatii
reactivului; aceasta trebuie sa fie aceeasi daca incercarile:
a) nu dau nici o coloratie cu alcoolul, dovada ca aldehidele lipsesc;
b) coloratia roz trebuie sa fie perceptibila plecandu-se de la 0,1 g
acetaldehida/hl alcool 100% vol.
- Purificarea 1-amino-etanol din comert - se dizolva complet 5 g de
1-amino-etanol in aproximativ 15 ml alcool absolut; se adauga aproximativ 50 ml
eter dietilic anhidru (precipitat de 1-amino-etanol); se raceste in frigider
timp de mai multe ore; se filtreaza cristalele si se clateste cu eter dietilic
anhidru; se usuca timp de 3 - 4 ore in exsicator sub vid in prezenta acidului
sulfuric.
NOTA: 1-amino-etanol purificat trebuie sa fie alb; in situatia in care nu
este, trebuie sa se repete cristalizarea.
4.5. Aparatura:
4.5.1. tub colorimetric, inchis cu un dop de sticla rodat;
4.5.2. pipete de 1, 2, 3, 4, 5 si 10 ml;
4.5.3. baie termostat reglabila la 20 +/- 0,5 grade C;
4.5.4. spectrofotometru de absorbtie echipat cu cuve cu grosimea stratului
optic de 50 mm.
4.6. Mod de lucru:
4.6.1. Remarca: Daca se determina continutul in aldehide dupa aceasta
metoda, trebuie sa se verifice ca proba sa aiba concentratia de minimum 90,0%
vol. In situatia in care proba nu are aceasta concentratie, continutul in
alcool se va ridica prin adaosul unei cantitati adecvate de alcool etilic
lipsit de aldehide.
4.6.2. Curba de etalonare. Se cantaresc cu precizie, la balanta analitica,
1,3860 g de 1-amino-etanol anhidru purificat; se introduce alcoolul lipsit de
aldehide intr-un balon cotat de 1.000 ml si se aduce la semn la temperatura de
20 grade C; solutia contine 1% acetaldehida/litru; se prepara o serie de
dilutii in doua etape in asa fel incat sa se obtina 10 solutii-etalon cu un
continut de 0,1 pana la 1,0 mg acetaldehida la 100 ml solutie; cu ajutorul
acestor solutii-etalon se determina conform pct. 4.6.3 valoarea de absorbtie si
se stabileste o diagrama.
4.6.3. Determinarea continutului in aldehide. Cu o pipeta se introduc 5 ml
de proba intr-un tub colorimetric; se adauga 5 ml apa; se omogenizeaza si se
mentine la temperatura constanta de 20 grade C; in paralel se prepara o
proba-martor din 5 ml alcool etilic cu concentratia 96% vol. lipsit de
aldehide, se adauga 5 ml apa, se omogenizeaza si se mentine la temperatura
constanta de 20 grade C; se adauga cate 5 ml de reactiv Schiff in tuburile
colorimetrice, care se inchid cu un dop de sticla rodat si bine securizat si se
mentin pe baie la 20 grade C timp de 20 de minute; se varsa continutul in cuva
si se determina valoarea de absorbtie la lungimea de unda de 546 nm.
NOTA: 1. Pentru determinarea valorii aldehidelor este necesar sa se verifice,
la fiecare analiza, validitatea curbei de etalonare in comparatie cu solutiile
de referinta, daca nu, este necesar sa se refaca curba de etalonare.
2. Este necesar ca proba-martor sa fie incolora in fiecare caz.
4.7. Exprimarea rezultatelor
4.7.1. Formule si metode de calcul. Se construieste un grafic reprezentand
variatiile densitatii optice, in functie de continutul in acetaldehida, si se
determina pe acest grafic continutul in acetaldehide al esantionului.
Continutul in acetaldehida, exprimat in grame acetaldehida la hectolitru alcool
100% vol., este dat de formula:
100 x A / T, in care:
A = continutul, exprimat in g/hl, de acetaldehida al probei, valoare
determinata prin raportare la curba de etalonare;
T = concentratia alcoolica volumetrica a probei.
4.7.2. Repetabilitatea. Diferenta dintre rezultatele a doua determinari
efectuate simultan sau in succesiune rapida de catre acelasi operator, pe
aceeasi proba, in conditii identice nu trebuie sa depaseasca 0,1 g aldehide la
hectolitru alcool 100% vol.
5. Determinarea continutului de alcooluri superioare
5.1. Obiect si domeniu de aplicare. Metoda vizeaza determinarea
continutului de alcooluri superioare din alcoolul etilic neutru, exprimat in
metil-2-propanol-1.
5.2. Definitie. Continutul de alcooluri superioare, exprimat in
metil-2-propanol-1, este determinat prin metoda specificata.
5.3. Principiu. Se determina la lungimea de unda de 560 nm, cu o corectie
in cazul prezentei aldehidelor in esantion, absorbtiile complecsilor colorati
rezultati din reactia alcoolurilor superioare cu o aldehida aromatica in acid
sulfuric diluat la cald (reactia Komarowsky) si compararea cu o coloratie
obtinuta prin reactia cu metil-2-propanol-1 in aceleasi conditii.
5.4. Reactivi:
5.4.1. solutie de aldehida salicilica 1% m/m preparata prin adaugarea de 1
g de aldehida salicilica in 99 g alcool etilic cu concentratia de 96% vol.
(lipsit de ulei de fuzel);
5.4.2. acid sulfuric concentrat (d20 = 1,84 g/ml);
5.4.3. metil-2-propanol-1;
5.4.4. solutii-etalon de metil-2-propanol-1. Se dilueaza metil-2-propanol-1
intr-o solutie apoasa de alcool etilic cu concentratia de 96% vol. pentru a
obtine o serie de solutii-etalon continand 0,1; 0,2; 0,4; 0,6 si 1,0 g
metil-2-propanol-1 la hl solutie;
5.4.5. solutie-etalon de acetaldehida. Solutia-etalon de acetaldehida se
prepara dupa cum urmeaza: se cantaresc cu precizie cu balanta 1,3860 g de
1-amino-alcool etilic anhidru purificat; se introduce alcoolul fara aldehide
intr-un balon cotat de 1.000 ml si se umple pana la semn la temperatura de 20
grade C; solutia contine 1% acetaldehide la litru; se prepara o serie de
dilutii in doua etape in asa fel incat sa se obtina 10 solutii-etalon cu un
continut de 0,1 pana la 1,0 mg acetaldehide la 100 ml solutie; cu ajutorul
acestor solutii-etalon se determina valoarea de absorbtie si se stabileste o
diagrama;
5.4.6. alcool etilic cu concentratia de 96% vol., lipsit de alcooluri
superioare si de aldehide.
5.5. Aparatura:
5.5.1. spectrofotometru UV-VIS care permite determinarea absorbtiei
solutiei la lungimea de unda de 560 nm;
5.5.2. cuve spectrofotometrice cu grosimea stratului optic de 10, 20 si 50
mm;
5.5.3. baie termostat reglabila la 20 +/- 0,5 grade C;
5.5.4. eprubete pentru colorimetrie (pyrex sau similar) din sticla cu fata
laterala compacta, echipate cu dop rodat, cu capacitatea de aproximativ 50 ml.
5.6. Mod de lucru
5.6.1. Continutul in aldehide. Determinarea continutului in aldehide al
probei, exprimat in acetaldehide, se face conform metodei de analiza nr. 4.
5.6.2. Curba de etalonare: metil-2-propanol-1. Se introduc cu pipeta 10 ml
din fiecare dintre solutiile-etalon de metil-2-propanol-1 si se introduc in
eprubetele de 50 ml echipate fiecare cu un dop rodat. Se introduce cu pipeta
cate 1 ml solutie de aldehida salicilica in eprubete; se adauga 20 ml de acid
sulfuric. Se omogenizeaza continutul eprubetelor prin rasturnare si se ridica
cu grija dopul din cand in cand. Se lasa la temperatura camerei timp de 10
minute, apoi se pune pe baie la 20 +/- 0,5 grade C. Dupa 20 de minute se pune
continutul din eprubete in cuvele spectrofotometrice. Dupa exact 30 de minute
se adauga acidul sulfuric si se determina absorbtia solutiilor la lungimea de
unda de 560 nm, utilizandu-se apa din cuva de referinta a spectrofotometrului.
Se pun apoi intr-un grafic valorile de absorbtie, in functie de concentratia in
metil-2-propanol-1.
5.6.3. Curba de etalonare: aldehide. Se repeta operatiile de la punctul
anterior, inlocuind cei 10 ml din fiecare solutie de referinta de
metil-2-propanol-1 cu 10 ml de solutie de referinta de acetaldehida. Se pun
apoi intr-un grafic valorile de absorbtie la lungimea de unda de 560 nm, in
functie de concentratia in acetaldehida.
5.6.4. Determinarea probei. Se repeta operatiile descrise la pct. 5.6.2,
inlocuind cei 10 ml solutie de referinta de metil-2-propanol-1 cu 10 ml proba.
Se determina valoarea de absorbtie a probei.
5.7. Exprimarea rezultatelor
5.7.1. Formule si metode de calcul
5.7.1.1. Se corecteaza valoarea de absorbtie a probei, scazand valoarea de
absorbtie corespunzatoare continutului in aldehide al probei (determinata
plecand de la curba de etalonare construita conform pct. 5.6.3).
5.7.1.2. Se determina continutul in alcooluri superioare, exprimat in
metil-2-propanol-1, al probei cu ajutorul curbei de etalonare, construita
conform pct. 5.6.2, insa utilizand valoarea corectata (5.7.1.1).
5.7.1.3. Continutul in alcooluri superioare, exprimat in grame de
metil-2-propanol-1 la hl alcool cu concentratia de 100% vol., este dat de
formula urmatoare:
A x 100 / T, in care:
A = continutul probei in alcooluri superioare, calculat conform pct.
5.7.1.2;
T = concentratia alcoolica volumetrica a probei.
5.7.2. Repetabilitatea. Diferenta dintre rezultatele a doua determinari
efectuate simultan sau in succesiune rapida de catre acelasi operator, pe
aceeasi proba, in conditii identice nu trebuie sa depaseasca 0,2 g la hl alcool
100% vol.
6. Determinarea aciditatii totale
6.1. Obiect si domeniu de aplicare. Metoda permite determinarea aciditatii
totale, exprimata in acid acetic, a alcoolului neutru.
6.2. Definitie. Aciditatea totala, exprimata in acid acetic, este
determinata prin metoda specificata.
6.3. Principiu. Dupa degazeificare, proba este titrata cu o solutie-etalon
de hidroxid de sodiu, iar aciditatea este exprimata in acid acetic.
6.4. Reactivi:
6.4.1. solutie de hidroxid de sodiu 0,01 mol/l si 0,1 mol/l conservata in
conditii care sa permita reducerea la minimum a contactului cu dioxidul de
carbon;
6.4.2. solutie de indigo carmin (A); se cantaresc 2 g de indigo carmin, se
dizolva in 40 ml apa si se completeaza pana la 100 g cu alcool etilic;
6.4.3. solutie de rosu de fenol (B); se cantaresc 2 g de rosu de fenol, se
dizolva in 6 ml hidroxid de sodiu 0,1 mol/l si se adauga apa pana la semn
intr-un balon cotat de 100 ml.
6.5. Aparatura:
6.5.1. biurete sau aparate de titrat;
6.5.2. pipete de 100 ml;
6.5.3. balon rotund de 250 ml cu dop rodat;
6.5.4. refrigerent ascendent.
6.6. Mod de lucru. Se introduc cu pipeta 100 ml proba intr-un balon rotund
de 250 ml; se adauga piatra ponce pentru a usura fierberea si se aduce rapid la
fierbere la reflux. Se adauga in solutia calda o picatura din fiecare dintre
solutiile indicatoare A si B. Se titreaza cu hidroxid de sodiu 0,01 mol/l pana
vireaza culoarea verde-galben in violet.
6.7. Exprimarea rezultatelor
6.7.1. Formule si metoda de calcul. Aciditatea totala, exprimata in grame
de acid acetic la hl alcool etilic 100% vol., este data de formula:
V x 60 / T, in care:
V = numarul de ml de solutie de hidroxid de sodiu de 0,01 mol/l necesari
pentru neutralizare;
T = concentratia alcoolica volumetrica a probei.
6.7.2. Repetabilitatea. Diferenta dintre rezultatele a doua determinari
efectuate simultan sau in succesiune rapida de catre acelasi operator, pe
aceeasi proba, in conditii identice nu trebuie sa depaseasca 0,1 g la hl alcool
100% vol.
7. Determinarea continutului in esteri
7.1. Obiect si domeniu de aplicare. Metoda consta in determinarea
continutului de esteri din alcoolul neutru, exprimat in acetat de etil.
7.2. Definitie. Continutul in esteri se determina prin metoda specificata
si este exprimat in acetat de etil.
7.3. Principiu. In prezenta clorurii de hidroxilamina in solutie alcalina,
esterii reactioneaza cantitativ pentru a forma acizi hidroxamici; in prezenta
ionilor ferici in solutie acida acestia formeaza complecsi colorati. Se masoara
absorbanta acestor complecsi la lungimea de unda de 525 nm.
7.4. Reactivi:
7.4.1. acid clorhidric, solutie 4 mol/l;
7.4.2. solutie de clorura ferica 0,37 mol/l, preparata in solutie de acid
clorhidric 1 mol/l;
7.4.3. solutie de clorura de hidroxilamina 2 mol/l, pastrata la rece (in
frigider);
7.4.3. solutie de hidroxid de sodiu 3,5 mol/l;
7.4.4. solutii-etalon de acetat de etil continand, respectiv: 0,0; 0,2;
0,4; 0,6; 0,8; 1,0 g acetat de etil la litru de alcool 96,0% vol. lipsit de
esteri.
7.5. Aparatura:
7.5.1. spectrofotometru de absorbtie echipat cu cuve cu grosimea stratului
optic de 50 mm grosime.
7.6. Mod de lucru
7.6.1. Curba de etalonare. Se cantareste cu precizie pe o balanta analitica
1 g acetat de etil si se pune intr-un balon cotat de 1.000 ml impreuna cu
alcool etilic lipsit de esteri; se umple pana la semn la o temperatura de 20
grade C; se prepara apoi o serie de solutii, in doua etape, de asa maniera
incat sa se obtina 20 de solutii-etalon cu un continut de 0,1 pana la 2,0 mg
acetat de etil la 100 ml solutie. Cu ajutorul acestor solutii se determina
valoarea extinctiei in conformitate cu pct. 7.6.2 si se stabileste o diagrama.
7.6.2. Determinarea continutului in esteri. Se introduc cu pipeta 10 ml
proba in eprubeta inchisa cu un dop rodat; se adauga 2 ml solutie de
hidroxilamina; in paralel, se prepara o proba-martor din 10 ml etanol 96% vol.
lipsit de esteri si 2,0 ml solutie de clorura de hidroxilamina; se adauga de fiecare
data cate 2,0 ml de solutie de hidroxid de sodiu si se inchide eprubeta cu
dopul rodat; se pune pe baia termostat la temperatura de 20 grade C timp de 15
minute; se adauga apoi cate 2,0 ml de acid clorhidric si cate 2 ml solutie
ferica in fiecare eprubeta, se agita repede si se pune continutul in cuve; se
determina valoarea extinctiei la lungimea de unda de 525 nm.
7.7. Exprimarea rezultatelor
7.7.1. Formule si metode de calcul. Se pun pe un grafic valorile densitatii
optice ale solutiilor-etalon, in functie de concentratie. Continutul in esteri
corespunzator valorii extinctiei (exprimat in acetat de etil = A) este relevat
pe grafic si este dat de formula:
A x 100 / T si este exprimat in g/hl alcool 100% vol., in care:
T = concentratia alcoolica volumetrica a probei.
7.7.2. Repetabilitatea. Diferenta dintre rezultatele a doua determinari
efectuate simultan sau in succesiune rapida de catre acelasi operator, pe
aceeasi proba, in conditii identice nu trebuie sa depaseasca 0,1 g esteri la hl
alcool 100% vol., exprimat in acetat de etil.
8. Determinarea continutului in baze azotate volatile
8.1. Obiect si domeniu de aplicare. Metoda consta in determinarea
continutului in baze azotate volatile al alcoolurilor neutre, exprimat in azot.
8.2. Definitie. Continutul in baze azotate volatile este continutul
exprimat in azot, determinat prin metoda specificata.
8.3. Principiul metodei. Se evapora proba pana la obtinerea unui volum
scazut in prezenta acidului sulfuric si apoi se determina continutul in amoniac
prin metoda microdifuziei a lui Conway.
8.4. Reactivi:
8.4.1. acid sulfuric, 1 mol/l;
8.4.2. solutia indicatoare de acid boric. Se dizolva 10 g acid boric, 8 mg
verde de bromcresol si 4 mg metil in propanol-2 cu concentratia de 30% vol. si
se adauga pana la 1.000 ml propanol-2 cu concentratia de 30% vol.;
8.4.3. solutie de hidroxid de potasiu 500 g/l, fara anhidrida carbonica;
8.4.4. acid clorhidric cu concentratia de 0,02 mol/l;
8.5. Aparatura:
8.5.1. capsula de evaporare de capacitate suficienta pentru a putea contine
50 ml de proba;
8.5.2. baie de apa;
8.5.3. vas Conway dotat cu capac, cu inchidere ermetica si cu dimensiunile
din fig. 1;
8.5.4. microbiureta de 2 - 5 ml, gradata in 0,01 ml.
8.6. Mod de lucru
8.6.1. Se introduc cu ajutorul unei pipete 50 ml de proba (in cazul in care
se prevede un continut in azot inferior limitei de 0,2 g/hl de proba, se va
introduce o cantitate de 200 ml de proba) intr-o capsula de sticla, se adauga 1
ml de acid sulfuric 1 mol/l, se plaseaza capsula pe baie si se evapora pana la
obtinerea unui reziduu de circa 1 ml.
8.6.2. Se introduce cu ajutorul unei pipete 1 ml solutie indicatoare de
acid boric in vasul intern al reactorului Conway si se clateste reziduul lichid
obtinut prin evaporare in vasul extern. Se inclina usor reactorul Conway si se
adauga 1 ml solutie de hidroxid de potasiu in vasul extern, cat mai rapid
posibil, dar si cat mai departe posibil de lichidul din acest vas extern. Se
inchide imediat vasul Conway cu ajutorul unui capac ermetic, gresat.
8.6.3. Se amesteca cele doua solutii in vasul extern, avand grija sa nu se
verse lichidul dintr-un vas in altul. Se lasa in repaus timp de 2 ore.
8.6.4. Titrarea amoniacului in vasul intern cu ajutorul unei solutii de
acid clorhidric 0,02 mol/l folosind o microbiureta pentru neutralizare. Volumul
de acid utilizat ar trebui sa fie cuprins intre 0,2 si 0,9 ml. (V1 este volumul
de acid utilizat, exprimat in ml.)
8.6.5. Se efectueaza un dozaj cu proba-martor repetand operatiunile
descrise la pct. 8.6.1 - 8.6.4, dar inlocuind cei 50 ml de esantion mentionati
la pct. 8.6.1, prin acelasi volum de apa. (V2 este volumul de acid clorhidric
utilizat, exprimat in ml.)
8.7. Exprimarea rezultatelor
8.7.1. Formule si metode de calcul. Continutul in baze azotate volatile,
exprimat in grame de azot/hl alcool 100% vol., este dat de formula:
(V1 - V2) x 2.800 / E x T, in care:
V1 = volumul in ml de acid clorhidric necesar pentru neutralizarea probei;
V2 = volumul in ml de acid clorhidric utilizat in proba-martor;
T = concentratia alcoolica volumetrica a probei;
E = volumul probei utilizate, in ml.
8.7.2. Repetabilitatea. Diferenta dintre rezultatele a doua determinari
efectuate simultan sau in succesiune rapida de catre acelasi analist, pe
aceeasi proba, in conditii identice nu trebuie sa depaseasca 0,05 g la hl
alcool 100% vol.
9. Determinarea continutului de alcool metilic
9.1. Obiect si domeniu de aplicare. Metoda consta in determinarea
continutului de alcool metilic in alcoolul neutru.
9.2. Definitie. Continutul in alcool metilic este continutul care este
determinat prin metoda specificata.
9.3. Principiul metodei. Concentratia in alcool metilic este determinata
prin injectia directa a probei intr-un cromatograf in faza gazoasa.
9.4. Mod de lucru. Este buna orice metoda de cromatografie gazoasa, cu
conditia ca coloana de cromatografie in faza gazoasa sa permita, in conditiile
operatorii adoptate, o separare neta a diversilor compusi: alcool metilic,
acetaldehida, alcool etilic si acetat de etil. Limita de detectare a alcoolului
metilic in alcool etilic trebuie sa fie mai mica de 2 g/hl.
9.5. Repetabilitatea. Diferenta dintre doua rezultate a doua determinari
efectuate simultan sau in succesiune rapida de catre acelasi operator, pe
aceeasi proba, in conditii identice nu trebuie sa depaseasca 2 g de alcool
metilic la hl alcool 100% vol.
10. Determinarea extractului sec
10.1. Obiect si domeniu de aplicare. Metoda consta in determinarea
continutului in reziduu sec al alcoolurilor neutre.
10.2. Definitie. Continutul in extract sec este dat de continutul de
materie uscata, determinat de metoda specificata.
10.3. Principiu. O fractiune de proba este uscata la 103 grade C si se va
determina concentratia in reziduu prin metoda gravimetrica.
10.4. Aparatura:
10.4.1. baie de apa, la fierbere:
10.4.2. capsula de evaporare de o capacitate suficienta;
10.4.3. exsicator, continand gel de siliciu proaspat activat (sau un
exsicator echivalent) prevazut cu un indicator in grade higrometrice;
10.4.4. balanta analitica;
10.4.5. etuva, in care temperatura este reglata la 103 +/- 2 grade C.
10.5. Mod de operare. Se cantareste cu atentie, la o zecime de mg, o
capsula de evaporare curata si uscata (M0); se introduce cu pipeta, eventual de
mai multe ori, un volum convenabil de proba in capsula (intre 100 si 250 ml)
(V0 ml); se asaza capsula continand proba in baie de apa adusa la fierbere,
lasand sa se evapore; se asaza in etuva, reglata la 103 +/- 2 grade C, timp de
30 de minute, apoi se asaza capsula continand reziduul (M1) in exsicator; se
lasa sa se raceasca capsula timp de 30 de minute, apoi se cantareste capsula
continand reziduul (M1) la o zecime de mg.
10.6. Exprimarea rezultatelor
10.6.1. Formule si metode de calcul. Continutul in reziduu sec, exprimat in
g/hl alcool 100% vol., este dat de formula:
(M1 - M0) x 10^7 / V0 x T, in care:
M0 = masa, exprimata in g, din capsula curata si uscata;
M1 = masa, exprimata in g, din capsula continand reziduul dupa uscare;
V0 = volumul esantionului supus uscarii;
T = concentratia alcoolica volumetrica a probei.
10.6.2. Repetabilitatea. Diferenta dintre rezultatele a doua determinari
efectuate simultan sau in succesiune rapida de catre acelasi operator, pe
aceeasi proba, in conditii identice, nu trebuie sa depaseasca 0,5 g la hl
alcool 100% vol.
11. Identificarea prezentei furfuralului
11.1. Obiect si domeniu de aplicare. Metoda vizeaza detectarea prezentei
furfuralului in alcoolul neutru.
11.2. Definitie. Concentratia limita de furfural detectabil este valoarea
determinata prin metoda specificata.
11.3. Principiu. Esantionul de alcool este amestecat cu anilina si acid
acetic glacial. Aparitia unei coloratii "roz somon" in 20 de minute
dupa amestec indica prezenta furfuralului.
11.4. Reactivi:
11.4.1. anilina proaspat distilata;
11.4.2. acid acetic glacial.
11.5. Aparatura: eprubete prevazute cu dopuri rodate din sticla.
11.6. Mod de lucru. Intr-o eprubeta se introduc cu pipeta 10 ml de proba,
se adauga 0,5 ml anilina si 2 ml acid acetic glacial; se agita eprubeta pana la
amestecul reactivilor.
11.7. Exprimarea rezultatelor
11.7.1. Interpretarea analizei. Daca apare o culoare "roz somon"
in mai putin de 20 de minute, analiza este considerata ca pozitiva si
esantionul contine furfural.
11.7.2. Repetabilitatea. Rezultatele a doua incercari efectuate simultan
sau in succesiune rapida de catre acelasi operator, pe aceeasi proba, in
conditii identice trebuie sa fie identice.
12. Testarea absorbtiei in lumina ultravioleta
12.1. Obiect si domeniu de aplicare. Aceasta metoda permite determinarea
permeabilitatii optice a alcoolului neutru.
12.2. Principiu. Permeabilitatea optica a probei in domeniul lungimii de
unda de la 220 la 270 va fi masurata prin raportarea la o substanta de
referinta definita si care poseda o mare permeabilitate optica.
12.3. Aparatura:
12.3.1. spectrofotometru UV-VIS;
12.3.2. cuva de cuart de 10 mm grosime, cu transmisie spectrala identica.
12.4. Reactivi: n-hexan pentru spectroscopie.
12.5. Mod de lucru. Se clatesc in prealabil cuvele curate cu o solutie de
proba; se umplu cu proba si se usuca cuva la exterior; se trateaza cuva de
referinta (n) cu n-hexan in acelasi fel, apoi se umple; se determina valoarea
de extinctie si se alcatuieste un grafic.
12.6. Exprimarea rezultatelor. Valorile de extinctie citite la 270, 240,
230 si 220 mm nu trebuie sa depaseasca urmatoarele valori: 0,02; 0,08; 0,18 si
0,3. Curba de extinctie trebuie sa aiba o alura neteda si regulata.
13. Determinarea continutului de C-14 in alcoolul etilic
13.1. Procedura care va fi urmata pentru determinarea naturii alcoolului.
Determinarea continutului de C-14 in alcoolul etilic permite sa se faca
distinctia intre alcoolul pe baza de materii prime fosile (numit alcool de
sinteza) si alcoolul pe baza de materii prime agricole (numit alcool de fermentatie).
13.2. Definitie. Prin continut de C-14 al alcoolului etilic se intelege
continutul in C-14 determinat prin metoda specificata. Continutul natural al
atmosferei in C-14 (valoare de referinta), care este asimilata de catre
plantele vii, nu este o valoare constanta. In consecinta, valoarea de
referinta, numita valoarea anuala de referinta, este determinata in fiecare an
prin analize colaborative organizate de Biroul comunitar de referinta si
Centrul comun de cercetare Ispra.
13.3. Principiu. Continutul in C-14 este determinat direct prin numararea
la scintilatie lichida a probelor continand alcool de cel putin 85% in procente
de masa de alcool etilic.
13.4. Reactivi:
13.4.1. scintilator cu toluen 5,0 g 2,5-difeniloxazol (PPO) 0,5 g p-bis
[4-metil-5-feniloxazol (2)]-benzen (dimetilPOPOP) intr-un litru de toluen p.a.
Scintilatoarele cu toluen cu aceasta compozitie, disponibile in comert, pot fi,
de asemenea, folosite;
13.4.2. etalon C-14. C-14 n-hexadecan cu o activitate de circa 1x106 dpm/g
(circa 1,67x106 cBq/g) si o precizie garantata a activitatii determinata de
+/- 2% rel.;
13.4.3 etanol fara continut de C-14. Alcool de sinteza pe baza de materii
prime de origine fosila cu cel putin 85% m/m alcool etilic pentru a determina
efectul nul;
13.4.4. alcool pe baza de materii prime agricole provenind de fiecare data
de la ultima perioada de crestere cu cel putin 85% m/m alcool etilic, ca
solutie de referinta.
13.5. Aparatura:
13.5.1. spectrometrul cu scintilatie lichida, cu mai multe canale, cu
calculator si standardizare externa automatica si indicarea conditiilor de
canal standard extern (constructie obisnuita: trei canale cu capacitatea
masurata si doua canale standard externe);
13.5.2. flacoane gradate sarace in potasiu, adaptate la aparatura,
prevazute cu dopuri cu filet de culoare inchisa care prezinta o protectie
interioara de polietilena;
13.5.3. pipete volumetrice de 10 ml;
13.5.4. dozator automat de 10 ml;
13.5.5. balon rotund de 250 ml;
13.5.6. aparat de distilare cu manta, de exemplu de tip Micko;
13.5.7. injector microlitru 50 microlitri;
13.5.8. palnie de picnometru, picnometre de 25 si de 50 ml;
13.5.9. termostat, cu o variatie de +/- 0,01 grade C;
13.5.10. tabele alcoolmetrice.
13.6. Mod de lucru
13.6.1. Reglarea aparaturii. Reglarea aparaturii se va face conform
indicatiilor fabricantului. Conditiile de masurare vor fi optime atunci cand
valoarea E2 / B, numita si factor de merit, este maxima.
E = eficienta (randament), B = fundal (zgomot de fundal). Doar doua canale
de masura vor fi optimizate; al treilea canal de masura va ramane deschis in
totalitate pentru a permite controlul.
13.6.2. Selectia flacoanelor de etalonare. Mai multe flacoane de etalonare
decat cele cerute ulterior vor fi umplute fiecare cu 10 ml alcool de sinteza
lipsit de C-14 si de 10 ml de scintilator cu toluen si se masoara cel putin
timp de 4 x 100 minute. Flacoanele care au zgomot de fond cu o abatere mai mare
de +/- 1% rel. din valoarea minima vor fi indepartate. Pentru selectie, doar
flacoanele de etalonare noi provenind din acelasi lot vor fi utilizate.
13.6.3. Determinarea raportului canal standard extern (RCSE). Concomitent
cu reglarea canalului, efectuat conform pct. 13.6.1, se va determina, in timpul
calculului coeficientului de eficacitate cu ajutorul programului de calcul
corespondent, raportul canal standard extern (RCSE). Pentru starea externa este
de preferat utilizarea cesiumului 137 care este deja integrat solid de fabricant.
13.6.4. Prepararea probei. Pentru masurare se va face apel la probe care
prezinta cel putin un continut de alcool de 85% in masa, fara impuritati, si
care prezinta o absorbanta inferioara la 450 nm. Reziduul scazut de aldehida si
de esteri nu are efect disturbator. Dupa inlaturarea primilor mililitri de
distilat, distilarea se face direct in picnometru, apoi continutul de alcool
este masurat cu ajutorul picnometrului. Valorile care vor fi determinate vor fi
preluate din tabelele alcoolmetrice.
13.7. Masurarea esantioanelor cu standard extern
13.7.1. Esantioanele cu absorbanta scazuta, ca cele descrise la pct.
13.6.4, cu o valoare a RCSE (raportul canal standard extern) de circa 1,8, pot
fi masurate si constituie o masura indirecta pentru coeficientul de
eficacitate.
13.7.2. Mod de lucru. Se introduc de fiecare data, cu ajutorul unei pipete,
intr-un flacon de masurat, controlat pentru zgomot de fond, 10 ml de proba
pregatita conform pct. 13.6.4, apoi se adauga cate 10 ml scintilator cu toluen
cu ajutorul unui dozator automat. Probele sunt omogenizate in flaconul de
etalonare prin miscari de rotatie, avand grija ca lichidul sa nu inmoaie
protectia interna de polietilena a dopului filetat. Pentru determinarea
zgomotului de fundal se va prepara in aceeasi maniera un flacon de etalonare cu
alcool de sinteza fara C-14. Pentru a verifica valoarea anuala a C-14, se va
prepara un alcool de origine agricola provenind din ultima perioada de
crestere, in amestec cu un flacon contor cu un standard intern conform pct.
13.8. Probele de control si probele pentru zgomot de fond vor fi plasate la
inceputul seriei de masuratori. Seria de masuratori nu trebuie sa cuprinda mai
mult de 10 esantioane de analiza. Durata totala a masuratorilor pe esantion
este de 2 x 100 minute minimum, masuratorile de probe individuale fiind
efectuate pe etape partiale de 100 de minute fiecare, putandu-se astfel
identifica o eventuala derivare sau alta perturbare. (Un ciclu cuprinde astfel,
de fiecare data, pe proba, un interval de 100 de minute.) Probele pentru zgomot
de fond sau probele de control trebuie sa fie reinnoite dupa 4 saptamani.
Aceasta procedura de masura nu necesita decat putin material si timp. Ea este
de preferat in laboratoarele experimentale care trateaza un numar mare de
probe. Pentru probele cu absorbanta scazuta (raport canal standard extern de
circa 1,8) randamentul nu este decat in mica masura influentat de modificarea
acestei valori. Daca aceasta modificare nu depaseste +/- 5% rel., calculul se
poate face cu acelasi randament. Pentru probele cu absorbtie mare, ca de
exemplu pentru alcoolurile denaturate, randamentul poate fi calculat prin curba
numita corectoare de absorbanta; daca nu se dispune de un program potrivit de
calcul, se va masura cu un standard intern, ceea ce determina in mod clar
randamentul.
13.8. Masurarea probelor cu standard extern hexadecan C-14
13.8.1. Mod de operare. Probele de control si probele pentru zgomot de fond
(alcool etilic de fermentatie si alcool etilic de sinteza), precum si proba de
analizat vor fi fiecare calculate dublu. O proba dubla va fi preparata intr-un
flacon la care se va adauga o cantitate bine dozata (30 ml) de hexadecan C-14
ca standard intern (activitate suplimentara de circa 26.269 dpm/g C (circa
43.782 cBq/gC). Pentru prepararea altor probe si timpi de masura, este de
preferat sa se procedeze ca la pct. 13.7.2, probele cu standard intern avand un
timp de masura limitat de circa 5 minute pe un prereglaj de 105 impulsuri.
Pentru seria de masuratori (10 probe) se va prepara de fiecare data un dublu
pentru probele de control si pentru zgomot de fond, care vor fi asezate la
inceputul seriei de analiza.
13.8.2. Utilizarea standardului intern si a flacoanelor de etalonaj. Pentru
utilizarea standardului intern si a flacoanelor de etalonaj pentru masuratorile
cu un standard intern, va trebui, pentru a se evita contaminarile, ca stocarea
si manipularea acestor standarde sa se faca in alt loc decat prepararea si
masurarea probelor de analiza. Dupa masurare, flacoanele controlate pentru
zgomot de fond vor putea fi reutilizate. Dopurile filetate si flacoanele
continand standarde interne vor fi aruncate.
13.9. Evaluarea rezultatelor
13.9.1. Unitatea activitatii unei substante radioactive este Becquerel.
1 Bq = 1 dezintegrare/sec. Indicarea radioactivitatii specifice se face in
Becquerel, raportandu-se la 1 gr de carbon = Bq / gC. Pentru a obtine valori
apropiate de realitate, este de preferat sa se indice rezultatul in
centi-Becquerel: cBq / gC. Specificatiile si formulele de calcul indicate in
publicatii si care sunt bazate pe valori stabilite de dpm pot fi pastrate
pentru moment. Aceasta valoare corespunzatoare in centi-Becquerel se obtine
multiplicand rezultatul dpm cu factorul 100 / 60.
13.9.2. Evaluarea cu un standard extern:
cBq / gC = (cpmpr - cpmNE ) x 1,918 x 100 / V x F x Z x 60
13.9.3. Evaluarea cu un standard intern:
cBq / Gc = (cpmpr - cpmNE ) x dpmlS x 1,918 x 100 / (cpmlS - cpmpr ) x V x
F x 60
13.9.4. Abrevieri:
cpmpr = media procentului de numarare a esantioanelor calculate pe
parcursul intregii durate a masuratorilor;
cpmNE = media procentului de numarare a zgomotului de fond calculat in
aceeasi maniera;
cpmlS = procentul de numarare a esantioanelor, prevazut cu un standard
intern;
dpmlS = cantitatea standardului intern adaugata (radioactivitate etalonata
dpm);
V = volumul esantioanelor utilizate, in ml;
F = continutul in grame de alcool pur/ml, in functie de concentratia sa;
Z = coeficientul de eficacitate (randament) in functie de valoarea
raportului canal standard extern;
1,918 = grame de alcool / 1 g de carbon.
13.10. Fiabilitatea metodei
13.10.1. Repetabilitatea (r) r = 0,632 cBq/gC; s(r) = +/- 0,223 cBq/gC
13.10.2. Reproductibilitatea (R) R = 0,821 cBq/gC; s(R) = +/- 0,290 cBq/Gc.
Figura 1: Reactorul Conway
Figura 1 Reactorul Conway se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I, nr. 581 din 14 august 2003, la pagina 16.