ORDIN
Nr. 932/649 din 25 noiembrie 2002
pentru aprobarea Normelor privind fabricarea, transportul, depozitarea,
comercializarea si controlul temperaturii alimentelor congelate rapid,
destinate consumului uman
ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
Nr. 932 din 25 noiembrie 2002
MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 649 din 23 decembrie 2002
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 86 din 11 februarie 2003
In temeiul art. 24 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001
privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,
aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 57/2002, al Hotararii
Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului
Sanatatii si Familiei, cu modificarile si completarile ulterioare, si al
Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si functionarea
Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu modificarile si
completarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare al Directiei generale de sanatate publica nr.
DB 11.863 din 22 noiembrie 2002 si Referatul de aprobare al Directiei de
industrie alimentara, standarde, marci si licente nr. 151.218 din 16 decembrie
2002,
ministrul sanatatii si familiei si ministrul agriculturii, alimentatiei si
padurilor emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele privind fabricarea, transportul, depozitarea,
comercializarea si controlul temperaturii alimentelor congelate rapid,
destinate consumului uman, prevazute in anexa care face parte integranta din
prezentul ordin.
Art. 2
Normele privind fabricarea, transportul, depozitarea, comercializarea si
controlul temperaturii alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman,
sunt obligatorii pentru toate unitatile din sistemul public si privat.
Art. 3
Directia generala de sanatate publica si Inspectia Sanitara de Stat din
cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei si directiile de sanatate publica
judetene si a municipiului Bucuresti, impreuna cu Agentia Nationala Sanitara
Veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si
directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti, vor aduce
la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare la 24 de luni de la data publicarii.
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORME
privind fabricarea, transportul, depozitarea, comercializarea si controlul
temperaturii alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman
Art. 1
Prezentele norme se aplica alimentelor congelate rapid, destinate
consumului uman, denumite in continuare alimente congelate rapid.
Art. 2
(1) In sensul prezentelor norme alimentele congelate rapid sunt alimentele
care au trecut printr-un proces corespunzator cunoscut sub numele de
"congelare rapida", in care zona de cristalizare maxima este
traversata cat mai repede posibil, in functie de tipul de produs, iar
temperatura finala a produsului (dupa stabilizarea termica) este mentinuta
continuu in toate punctele la valoarea de -18 grade C sau chiar mai mica si
sunt comercializate intr-o forma care indica faptul ca au aceasta
caracteristica.
(2) In sensul prezentelor norme, inghetata si alte tipuri de gheata
comestibila de fabricatie interna nu sunt considerate alimente congelate rapid.
(3) Prezentele norme se aplica fara a aduce prejudicii altor reglementari
in vigoare privind igiena veterinara.
(4) Doar produsele definite la alin. (1) pot purta denumirile mentionate la
art. 8 si 9.
Art. 3
(1) Materiile prime utilizate la fabricarea alimentelor congelate rapid
trebuie sa fie de o calitate adecvata celei permise la comercializarea pe piata
si sa prezinte un grad ridicat de prospetime.
(2) Prepararea si congelarea rapida a produselor trebuie sa fie efectuate
intr-un interval foarte scurt de timp, cu ajutorul unui echipament tehnic
adecvat, pentru a se limita astfel la minimum modificarile chimice, biochimice
si microbiologice posibile.
Art. 4
(1) Agentii criogenici autorizati pentru utilizarea in contact direct cu
alimentele congelate rapid sunt:
a) aerul;
b) azotul;
c) dioxidul de carbon.
(2) Criteriile de puritate care trebuie indeplinite de agentii criogenici
prevazuti la alin. (1) trebuie determinate in functie de necesitati, in
conformitate cu normele si standardele in vigoare.
Art. 5
(1) Temperatura alimentelor congelate rapid trebuie sa fie stabila si mentinuta
in toate punctele produsului la valoarea de -18 grade C sau mai mica, cu
posibile variatii ascendente de scurta durata si care nu trebuie sa depaseasca
mai mult de 3 grade C in timpul transportului.
(2) In timpul distribuirii locale si in vitrinele de prezentare a
produselor vandute cu amanuntul se permite existenta unor variatii in
temperatura alimentelor congelate rapid, in conformitate cu practicile de buna
depozitare si distributie, cu conditia ca acestea sa nu depaseasca 3 grade C.
Art. 6
(1) Echipamentele utilizate pentru congelarea rapida, depozitarea,
transportul, comercializarea si distributia locala a alimentelor congelate
rapid si vitrinele de prezentare a produselor vandute cu amanuntul trebuie sa
fie astfel construite incat sa se garanteze respectarea cerintelor prezentelor
norme.
(2) Autoritatile competente trebuie sa organizeze controale prin sondaj
pentru verificarea temperaturii alimentelor congelate rapid.
Art. 7
Alimentele congelate rapid, destinate furnizarii catre consumatorul final,
trebuie sa fie preambalate de producator sau de ambalator pentru a fi protejate
impotriva contaminarii externe microbiene sau de alte forme si impotriva
uscarii.
Art. 8
Etichetarea alimentelor congelate rapid, destinate furnizarii, fara a
necesita o prelucrare ulterioara, catre consumatorul final si catre
restaurante, spitale, cantine si alti agenti de catering similari, trebuie sa
indeplineasca urmatoarele conditii, fara a aduce prejudicii altor dispozitii
legale privind etichetarea produselor alimentare:
a) adaugarea la denumirea comerciala a expresiei "produs congelat
rapid", in limba romana;
b) in afara de data minima de durabilitate, trebuie indicate si perioada in
care alimentele congelate rapid pot fi pastrate de cumparator, temperatura de
pastrare si/sau tipul de echipament care este adecvat pastrarii;
c) etichetarea oricarui aliment congelat rapid trebuie sa includa o
mentiune prin care se poate identifica lotul respectiv;
d) etichetele alimentelor congelate rapid trebuie sa contina un mesaj clar
de tipul: "nu recongelati dupa decongelare".
Art. 9
(1) Etichetarea alimentelor congelate rapid care nu sunt destinate vanzarii
catre consumatorul final, catre restaurante, spitale sau unitati tip catering
trebuie sa includa urmatoarele mentiuni obligatorii:
a) denumirea comerciala, completata in conformitate cu prevederile art. 8
lit. a);
b) cantitatea neta, exprimata in unitati de masa;
c) o mentiune care sa permita identificarea lotului;
d) denumirea si adresa producatorului sau ambalatorului.
(2) Mentiunile prevazute la alin. (1) trebuie sa apara pe ambalaje,
containere, pachete sau pe o eticheta aplicata pe acestea.
Art. 10
(1) In timpul utilizarii lor, mijloacele de transport si spatiile de
depozitare si stocare trebuie sa fie dotate cu aparate corespunzatoare de
inregistrare pentru controlul temperaturii aerului in care sunt pastrate
alimentele congelate rapid, la intervale frecvente si regulate.
(2) In cazul mijloacelor de transport aparatele de masura trebuie sa fie
aprobate de autoritatile competente din tara in care sunt inregistrate
mijloacele de transport respective.
(3) Inregistrarea temperaturii obtinute in acest fel trebuie datata si
stocata de operator cel putin un an sau mai mult, in functie de natura
alimentului congelat rapid.
(4) In timpul depozitarii in vitrinele de prezentare a alimentelor
congelate rapid oferite spre vanzare si in cursul distributiei locale
temperatura se masoara cu cel putin un termometru vizibil care, in cazul
vitrinelor deschise, trebuie sa indice temperatura in partea de recirculare a
aerului de la nivelul liniei care indica incarcatura maxima marcata clar.
Art. 11
(1) Metodele de prelevare a esantioanelor si metodele de analiza necesare
pentru controlul oficial al temperaturii alimentelor congelate rapid sunt
prevazute in anexele nr. 1 si 2 care fac parte integranta din prezentele norme.
(2) Metoda de analiza descrisa in anexa nr. 2 poate fi utilizata doar in cazul
in care, ca urmare a inspectiei, exista indoieli cu privire la respectarea
pragurilor de temperatura specificate in prezentele norme.
ANEXA 1
la norme
METODA DE PRELEVARE
a esantioanelor din alimentele congelate rapid
1. Tipul si cantitatea ambalajelor alese pentru inspectie trebuie sa fie
astfel selectate incat temperaturile lor sa reprezinte cele mai calde puncte
ale lotului de marfa controlat.
2. Esantioanele trebuie sa fie alese din mai multe puncte critice ale
spatiului de depozitare la rece, ca de exemplu: locul de langa usa (nivelurile
superioare si inferioare), de langa centrul spatiului de depozitare la rece
(nivelurile superioare si inferioare) si de langa locul de recirculare a aerului
in sistemul de racire, caz in care se va tine seama de durata de pastrare a
fiecarui produs (pentru stabilizarea temperaturii).
3. In cazul in care se preleveaza esantioane in timpul transportului,
acestea trebuie sa fie alese de la varful si de la baza lotului de marfa aflat
langa marginea de deschidere a fiecarei usi sau perechi de usi.
4. In timpul descarcarii trebuie sa fie prelevate patru esantioane din
urmatoarele puncte critice:
a) varful si baza lotului de marfa situat langa marginea de deschidere a
usilor;
b) colturile din marginile superioare ale lotului de marfa, intr-un punct
cat mai indepartat de sistemul de refrigerare;
c) centrul lotului de marfa;
d) centrul suprafetei din fata a lotului de marfa, intr-un punct cat mai
apropiat de sistemul de refrigerare;
e) colturile de la varful si de la baza suprafetei din fata a lotului de
marfa, intr-un punct cat mai apropiat de aerul de recirculare al sistemului de
refrigerare.
5. Pentru recoltare de probe din produsele prezentate spre comercializare
in vitrinele de prezentare trebuie sa se aleaga cate un esantion din fiecare
dintre cele trei locuri care reprezinta cele mai calde puncte ale vitrinei.
ANEXA 2
la norme
METODA DE MASURARE
a temperaturii alimentelor congelate rapid
1. Principiul masurarii temperaturii alimentelor congelate rapid consta in
inregistrarea exacta a temperaturii unui esantion selectat in conformitate cu
prevederile cuprinse in anexa nr. 1 la norme, cu ajutorul unui echipament
adecvat.
2. Temperatura reprezinta temperatura masurata in locul specificat de
partea termosensibila a instrumentului sau a dispozitivului de masurat.
3. Aparatura utilizata pentru masurarea temperaturii alimentelor congelate
rapid este reprezentata de instrumente de masurat termometrice si de
instrumente care penetreaza produsul. Se utilizeaza in acest scop instrumente
metalice ascutite, cum sunt perforatorul de gheata, foreza sau burghiul, care
se curata usor.
4. Instrumentele de masurat trebuie sa respecte urmatoarele specificatii:
a) timpul de raspuns trebuie sa acopere 90% din diferenta dintre
indicatiile initiale si finale obtinute in decurs de 3 minute;
b) trebuie sa functioneze cu o precizie de +/- 0,5 grade C in intervalul de
masurare de la -20 grade C la +30 grade C;
c) precizia masuratorilor nu trebuie sa se modifice cu mai mult de 0,3
grade C in timpul operatiunii desfasurate la un interval de temperatura
ambianta de la -20 grade C la +30 grade C;
d) diviziunile scarii trebuie sa fie de cel putin 0,1 grade C;
e) precizia trebuie sa fie verificata la intervale regulate;
f) trebuie sa aiba un certificat de etalonare valabil;
g) partea termosensibila trebuie sa fie usor de curatat;
h) partea termosensibila trebuie sa fie proiectata in asa fel incat sa
asigure un contact termic bun cu produsul;
i) echipamentul electric trebuie sa fie protejat impotriva efectelor
nedorite cauzate de condens.
5. Orice masurare a temperaturii unui produs implica operatiunea
premergatoare de racire a instrumentelor de masurat. Metoda de preracire
utilizata trebuie sa asigure echilibrarea ambelor aparate de masurat la o
valoare cat mai apropiata de temperatura produsului.
6. Pregatirea esantioanelor pentru masurarea temperaturii consta in
practicarea in produsul respectiv a unui orificiu in care sa se poata introduce
partea termosensibila a instrumentului de masurat, cu ajutorul unui aparat de
penetrare a produsului preracit.
Diametrul orificiului trebuie sa fie apropiat de cel al partii
termosensibile, iar adancimea sa depinde de tipul produsului.
7. Pregatirea esantionului si masurarea temperaturii sale trebuie sa fie
efectuate atat timp cat esantionul ramane in mediul de inghetare.
Tehnica masurarii trebuie sa fie urmatoarea:
a) daca dimensiunile produsului o permit, se introduce partea
termosensibila, preracita, la adancimea de 2,5 mm de la suprafata produsului;
b) daca nu se poate realiza operatiunea mentionata la lit. a), se introduce
partea termosensibila la o adancime minima de la suprafata de 3 - 4 ori mai
mare decat diametrul sondei;
c) in situatiile in care anumite alimente congelate rapid nu pot fi
penetrate pentru a li se determina temperatura interna, din cauza dimensiunilor
sau compozitiei lor, se determina temperatura interioara a ambalajului care
contine aceste produse, prin introducerea partii termosensibile preracite a
instrumentului de masurat in centrul pachetului, pentru a masura temperatura de
contact a produsului;
d) temperatura indicata de instrumentul de masurat se citeste numai dupa ce
a atins o valoare stabila.