ORDIN Nr
ORDIN
Nr. 379/867/227 din 25 mai 2004
pentru aprobarea Normei cu privire la natura, continutul, fabricarea,
calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea si transportul
morcovilor in conserva
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII
RURALE
Nr. 379 din 25 mai 2004
MINISTERUL SANATATII
Nr. 867 din 30 iunie 2004
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Nr. 227 din 15 septembrie 2004
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 938 din 14 octombrie 2004
Avand in vedere prevederile art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii
alimentelor, aprobata si modificata prin Legea nr. 57/2002,
in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 409/2004 privind
organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii
Rurale, ale Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si
functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile
ulterioare, precum si ale Hotararii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea
si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor,
ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, ministrul
sanatatii si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma cu privire la natura, continutul, fabricarea, calitatea,
ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea si transportul morcovilor in
conserva, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministerul
Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin
directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului
Bucuresti, prin directiile de sanatate publica judetene si a municipiului
Bucuresti si prin oficiile pentru protectia consumatorilor judetene si a
municipiului Bucuresti, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.
Ministrul agriculturii, padurilor
si dezvoltarii rurale,
Ilie Sarbu
Ministrul sanatatii,
Ovidiu Brinzan
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Eduard Gabriel Matei
ANEXA 1
NORMA
cu privire la natura, continutul, fabricarea, calitatea, ambalarea,
etichetarea, marcarea, depozitarea si transportul morcovilor in conserva
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezenta norma prevede cerintele minime de siguranta alimentara, igiena
alimentara, calitate si identificare a produsului, care trebuie respectate la
fabricarea si/sau comercializarea morcovilor in conserva pe teritoriul
Romaniei, pentru a putea garanta ca acestia nu prezinta nici un risc pentru
consumul uman si sunt prezentati corect, conform principiilor de baza privind
protectia consumatorului.
Art. 2
Reglementarile prezentei norme nu se aplica morcovilor in conserva
preparati in gospodarii individuale pentru consumul propriu si nici produselor
care sunt in tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care
tranziteaza tara, daca nu prezinta un pericol pentru sanatatea umana sau pentru
mediu.
Art. 3
Prezenta norma nu se aplica produselor fabricate si/sau comercializate in
mod legal intr-un stat membru al Uniunii Europene sau in Turcia ori care sunt
fabricate in mod legal intr-un stat semnatar al acordului privind Spatiul
Economic European, cu conditia ca cerintele aplicabile acestor produse in
statul respectiv sa asigure un nivel de protectie echivalent cu cel prevazut in
prezenta norma.
CAP. 2
Natura. Continut
Art. 4
Morcovi in conserva este denumirea de produs finit, fabricat in scopul
vanzarii, data in general alimentelor preparate din morcovi din soiurile de
cultura ale speciei Daucus carota L., conservati in apa sau alt mediu lichid in
care se pot adauga diferite ingrediente sau in vid, introdusi in ambalaje care
se inchid ermetic, supusi unui tratament termic, inainte sau dupa introducerea
lor in ambalaj, pentru a impiedica alterarea lor.
Art. 5
Denumirea fiecarui produs trebuie sa indice corect natura alimentului si
pentru aceasta trebuie sa includa cel putin urmatoarele informatii:
a) denumirea materiei prime: "Morcovi";
b) denumirea formei de prezentare: "Intregi", "Taiati",
"Sferturi" etc., conform specificatiilor din anexa nr. 1;
c) descrierea mediului fluid in care sunt conservati, de exemplu "In
X", "Cu X": "In sos de margarina", "Cu (sau In)
sos de unt etc.;
d) daca produsul este conservat in vid, se mentioneaza aceasta in denumire:
"Ambalat sub vid".
CAP. 3
Fabricare
Art. 6
Alimentul "Morcovi in conserva", definit si descris in prezenta
norma, trebuie sa fie sanatos, salubru, corespunzator pentru consumul uman,
preparat din materii prime si auxiliare sanatoase, fabricat si ambalat in
conditii de igiena impuse de reglementarile in vigoare.
Art. 7
Materia prima folosita la fabricarea morcovilor in conserva, definita si
descrisa in anexa nr. 1, trebuie sa indeplineasca cerintele de calitate si
siguranta alimentara pentru legume si fructe proaspete, prevazute de
reglementarile in vigoare.
Art. 8
Morcovii pot fi conservati:
a) in mediu lichid, cand ambalarea se face la presiune atmosferica, iar
cantitatea de lichid corespunde cerintelor privind dozarea produsului in
ambalaj, asa cum sunt prevazute in anexa nr. 4; sau
b) in vid, atunci cand ambalarea se face sub vid, iar mediul lichid din
ambalaj nu depaseste 20% (m/m) din masa neta a produsului.
Art. 9
Ingredientele utilizate la fabricarea morcovilor in conserva trebuie sa
indeplineasca cerintele specificate in anexa nr. 2, sa corespunda
reglementarilor in vigoare si sa nu depaseasca limitele maxim admise.
Art. 10
Spatiile in care se fabrica morcovii in conserva, incluzand aici
instalatiile si echipamentele aferente, trebuie sa indeplineasca cerintele de
igiena alimentara, iar personalul trebuie sa indeplineasca cerintele de
sanatate si calificare stabilite prin reglementarile in vigoare.
CAP. 4
Calitate. Siguranta alimentara
Art. 11
Produsul finit "Morcovi in conserva" trebuie sa indeplineasca
cerintele organoleptice si fizico-chimice prevazute in anexa nr. 3, respectiv
in anexa nr. 4. Produsele care nu indeplinesc aceste cerinte nu pot fi denumite
si descrise conform prevederilor prezentei norme.
Art. 12
Prezenta in produsul finit a microorganismelor, parazitilor si substantelor
generate de microorganisme trebuie sa nu depaseasca limitele maxim admise
prevazute de reglementarile in vigoare.
Art. 13
Se interzic fabricarea si comercializarea morcovilor in conserva care contin
cantitati de contaminanti si reziduuri pesticide peste limitele maxime admise
prevazute prin reglementarile in vigoare.
CAP. 5
Ambalare, etichetare, marcare, depozitare si transport
Art. 14
Ambalajele care intra in contact cu alimentele definite prin prezenta norma
trebuie sa fie confectionate din materiale care indeplinesc cerintele prevazute
de reglementarile in vigoare.
Art. 15
Ambalajele de transport trebuie sa asigure integritatea produselor, sa fie
curate, uscate si in stare buna. Aceste ambalaje pot fi confectionate din lemn,
carton, folie termocontractila sau alte materiale care trebuie sa corespunda
reglementarilor in vigoare.
Art. 16
Etichetarea si marcarea produselor definite prin prezenta norma trebuie sa
se faca cu respectarea reglementarilor in vigoare privind etichetarea
alimentelor, inscrierea tuturor informatiilor necesare, astfel incat
consumatorul sa fie informat corect la momentul cumpararii, si trebuie sa
contina cel putin urmatoarele informatii:
1. denumirea sub care este vandut alimentul, conform art. 4;
2. cantitatea neta;
3. cantitatea neta fara lichid;
4. lista ingredientelor;
5. conditiile de depozitare, conform art. 18;
6. data durabilitatii minimale se inscrie sub forma "A se consuma, de
preferinta, inainte de ...", cu mentionarea lunii si anului;
7. o mentiune care sa permita identificarea lotului (aceasta mentiune nu
este obligatorie in cazul in care data durabilitatii minimale este indicata
prin mentionarea clara si necodificata cel putin a zilei si lunii, in aceasta
ordine);
8. numele si adresa producatorului sau ale ambalatorului ori ale
distribuitorului sau ale importatorului produsului;
9. tara de origine a produsului.
Art. 17
Pentru morcovii in conserva care se comercializeaza pe teritoriul Romaniei,
informatiile de pe etichete trebuie sa fie inscrise in limba romana, indiferent
de tara producatoare, fara a exclude insa prezentarea lor in alte limbi.
Art. 18
Depozitarea produselor definite prin prezenta norma trebuie sa se faca in
incaperi curate, aerisite, ferite de razele solare sau de inghet, la o
temperatura de maximum 20 grade C si umiditate relativa a aerului de maximum
80% .
Art. 19
Transportul produselor definite prin prezenta norma trebuie sa se faca cu
vehicule curate, acoperite, in conditii care sa asigure integritatea
ambalajelor si mentinerea calitatii produselor, precum si protectia contra
razelor solare sau a inghetului.
Art. 20
Fiecare transport de morcovi in conserva trebuie sa fie insotit de
documente care sa ateste originea, provenienta si securitatea alimentara.
CAP. 6
Dispozitii finale
Art. 21
Anexele nr. 1 - 4 fac parte integranta din prezenta norma.
ANEXA 1
la norma
MATERIA PRIMA. DEFINITII SI DESCRIERE
(1) Morcovii trebuie sa fie intregi, sanatosi, cu aspect proaspat,
neramificati, netezi, curati, fara lovituri mecanice, netrecuti in tija
florala, nelemnificati, necrapati, fara gust si/sau miros strain.
(2) Nu sunt restrictii cu privire la soiul utilizat.
(3) Inainte de conservare morcovii trebuie bine spalati, depelati, trebuie
indepartate frunzele si coletul.
(4) Morcovii in conserva se pot fabrica in urmatoarea gama sortimentala:
a) intregi:
- soiuri de morcovi conici sau cilindrici (de exemplu: Chantenay si
Amsterdam) cu diametrul maxim de 50 mm (raportul dintre diametrul celui mai
mare si celui mai mic morcov trebuie sa fie maximum 3:1;
- soiuri de morcovi sferici ("morcovi de Paris") cu diametrul
maxim de 45 mm;
b) "baby whole" intregi:
- soiuri de "morcovi tineri" sferici cu diametrul maxim de 18 mm;
- soiuri de "morcovi tineri" conici sau cilindrici, avand
diametrul si lungimea maxime de 23 mm si, respectiv, 100 mm;
c) jumatati - morcovi taiati in doua parti aproximativ egale, de-a lungul
axei longitudinale;
d) sferturi - morcovi taiati in patru parti aproximativ egale;
e) taiati longitudinal - morcovi taiati longitudinal (sub forma neteda sau
ondulata) in patru bucati sau mai mult, de dimensiuni aproximativ egale de 20
mm;
f) rondele - morcovi taiati rondele cu diametrul si grosimea maxime de 50
si, respectiv, 10 mm;
g) cuburi - morcovi taiati cuburi cu latura de maximum 12,5 mm;
h) "julienne" - morcovi taiati longitudinal sub forma de batoane
netede sau ondulate; sectiunea batoanelor trebuie sa fie de maximum 5 mm;
i) cuburi duble - bucati de forma regulata si sectiune patrata, avand
dimensiunea cea mai lunga aproape egala cu dublul celei mai scurte, care
trebuie sa aiba maximum 12,5 mm;
j) bucati - morcovi intregi taiati transversal in sectiuni cu o grosime de
10 mm; bucati de morcovi avand forme neregulate si dimensiuni superioare
rondelelor sau cuburilor, intregi, taiati in jumatati si apoi divizati
transversal in sectiuni;
k) "finger cut" - bucati de morcovi intregi, avand lungimea de
cel putin 40 mm si diametrul mai mic sau egal cu 23 mm;
l) orice alte forme de divizare, cu conditia ca produsele respective sa fie
distincte de cele de mai sus, sa se deosebeasca intre ele, sa indeplineasca
criteriile de calitate si siguranta alimentara cuprinse in prezentele norme.
ANEXA 2
la norma
INGREDIENTE. LIMITE MAXIME
______________________________________________________________________________
| Ingredientul | Limita admisa
|
|____________________________________________________|_________________________|
| Morcovi | conform anexei nr. 1
|
| | la norma
|____________________________________________________|_________________________|
| Apa | stabilita prin |
| | tehnologia de
fabricatie|
|____________________________________________________|_________________________|
| Sare (clorura de sodiu) | stabilita prin
|
| | tehnologia de
fabricatie|
|____________________________________________________|_________________________|
| Zahar, sirop de zahar invertit, dextroza, sirop de | stabilita prin
|
| glucoza, fructoza si sirop de fructoza | tehnologia de
fabricatie|
|____________________________________________________|_________________________|
| Plante aromatice uscate si condimente | stabilita prin
|
| | tehnologia de
fabricatie|
|____________________________________________________|_________________________|
| Concentrat sau suc de legume si plante aromatice | stabilita prin
|
| uscate (laptuca, ceapa etc.) | tehnologia de
fabricatie|
|____________________________________________________|_________________________|
| Legume simple sau in amestec (laptuca, ceapa, | maximum 10% m/m din
|
| bucati de ardei verde sau rosu) ce pot fi adaugate | cantitatea neta fara
|
| pana la maximum 10% (m/m) | lichid
|
|____________________________________________________|_________________________|
| Unt, margarina sau alte uleiuri si grasimi de | untul sau margarina cel
|
| origine vegetala ori animala | putin 3% m/m din
|
| | cantitatea neta a
|
| | produsului
|
|____________________________________________________|_________________________|
| Sos de branza | stabilita prin
|
| | tehnologia de
fabricatie|
|____________________________________________________|_________________________|
| Aditivi alimentari: | stabilita prin
|
| Agenti de ingrosare: | tehnologia de
fabricatie|
| Amidon natural sau modificat prin procedee fizice |
|
| ori enzimatice: amidon tratat cu acizi, amidon |
|
| tratat cu baze, amidon albit, fosfat de diamidon - |
|
| E 1412, fosfat de diamidon fosfatat - E 1413, |
|
| fosfat monoamidonic - E 1410, amidon |
|
| hidroxipropilic - E 1440, adipat de diamidon |
|
| acetilat - E 1442, fosfat de diamidon acetilat |
|
| E 1414, amidon oxidat - E 1404, fosfat de diamidon |
|
| hidroxipropilic - E 1442 |
|
|____________________________________________________|_________________________|
| Agenti de ingrosare | stabilita prin
|
| Gume vegetale: guma arabica - E 414, caragen - | tehnologia de
fabricatie|
| E 407, guma guar - E 412, guma Karaya - E 416, guma| |
| tara - E 417, guma Xantan - E 415 |
|
|____________________________________________________|_________________________|
| Alginat de calciu - E 404, alginat de amoniu - | maximum 8 g/kg
|
| E 403, alginat de potasiu - E 402, alginat de |
|
| sodiu - E 401 si alginat de propilenglicol - E 405 |
|
|____________________________________________________|_________________________|
| Pectine - E 440 | stabilita prin
|
| | tehnologia de
fabricatie|
|____________________________________________________|_________________________|
ANEXA 3
la norma
CERINTE ORGANOLEPTICE
______________________________________________________________________________
| Caracteristica | Conditiile de admisibilitate
|
|______________________|_______________________________________________________|
| Aspectul exterior al | Curat, ermetic inchis, nebombat, sa nu prezinte
|
| recipientului | fisuri, sa nu prezinte pete de rugina la exteriorul
|
| | sau in interiorul recipientelor ori pelicula de lac
|
| | desprinsa de pe interiorul cutiei, cu eticheta
curata,|
| | vizibil imprimata cu toate elementele de
identificare,|
| | lipita simetric in planul recipientului; la cutiile |
| | metalice se admit usoare deformari la corp, dar nu la
|
| | falt
|
|______________________|_______________________________________________________|
| Aspectul continutului|
|
|______________________|_______________________________________________________|
| Culoare | Culoarea trebuie sa fie caracteristica amestecului
|
| | alcatuit din morcovi si mediul de conservare.
|
|______________________|_______________________________________________________|
| Gust si miros | Gustul si mirosul trebuie sa fie placute, specifice
|
| | combinatiei dintre morcovi fierti si mediul de
|
| | conservare, fara mirosuri straine de mucegai, ranced
|
| | etc.
|
|______________________|_______________________________________________________|
| Textura | Morcovii nu trebuie sa fie duri si fibrosi.
|
|______________________|_______________________________________________________|
| Corpuri straine | Se admite maximum o bucata de materie vegetala
|
| | provenita de la curatarea morcovilor sau orice alta
|
| | materie vegetala inofensiva care nu a fost adaugata
|
| | ca ingredient la 1.000 g morcovi, care reprezinta
|
| | media esantionului realizat din recipientele cu
produs|
| | supuse analizei.
|
|______________________|_______________________________________________________|
| Alte defecte | Conform specificatiilor din tabelele 1 si 2, iar
|
| | marimea esantionului pentru care se determina
limitele|
| | de admisibilitate este:
|
| | 1. morcovi intregi - 40 de bucati
|
| | 2. morcovi "baby whole", jumatati, sferturi,
taiati in|
| | lung, bucati, "finger cuts" - 80 de
bucati; |
| | 3. morcovi cuburi, cuburi duble, "julienne",
rondele -|
| | 400 g produs net
|
|______________________|_______________________________________________________|
Tabelul nr. 1
______________________________________________________________________________
| | Categoria
|
| Defectul
|______________________|
| | minor | major | grav
|
|_______________________________________________________|_______|_______|______|
| a) Morcovi patati (zone patate sau decolorate) | | |
|
| - pana la 30 mm^2 | X | |
|
| - in intervalul 30 - 200 mm^2 | | X |
|
| - mai mult de 200 mm^2 sau orice pata bruna ori | | |
|
| neagra ce depaseste 30 mm^2 | | | X
|
| b) Vatamari mecanice (morcovi striviti sau zgariati | | |
|
| in cursul introducerii lor in recipiente): | | |
|
| - morcovi zgariati usor | X | | |
| - morcovi striviti, fisurati sau sparti | | X |
|
|_______________________________________________________|_______|_______|______|
| c) Malformatii (deformari sau crapaturi survenite in | | |
|
| perioada cresterii): | | |
|
| - malformatii usoare | X | |
|
| - malformatii importante | | X |
|
|_______________________________________________________|_______|_______|______|
| d) Morcovi necuratati (portiuni necuratate): | | |
|
| - imperfectiuni usoare | X | |
|
| - imperfectiuni importante | | X |
|
|_______________________________________________________|_______|_______|______|
| e) Morcovi fibrosi (morcovi duri si lemnosi) | | |
|
| - imperfectiuni usoare | X | |
|
| - imperfectiuni sensibile | | X |
|
| - imperfectiuni importante (morcovi cu structura | | |
|
| lemnoasa) | | | X
|
|_______________________________________________________|_______|_______|______|
| f) Extremitati verzi (morcovi a caror extremitate | | |
|
| superioara este verde; fac exceptie "morcovii | | |
|
| tineri" intregi si morcovii intregi): | |
| |
| - imperfectiuni usoare | X | |
|
| - imperfectiuni importante | | X |
|
| Morcovi intregi | X | |
|
| - imperfectiuni importante | | |
|
|_______________________________________________________|_______|_______|______|
Defecte admise:
In cazul "baby whole" intregi, morcovilor jumatati, sferturi,
bucati si "finger cut", la un esantion de 80 de unitati numarul total
al defectelor admise este 13, cu mentiunea ca dintre acestea numarul total al
defectelor majore si grave admise este 10 (in aceasta suma se admite cel mult
un defect grav).
In cazul morcovilor intregi, la un esantion de 40 de unitati numarul total
al defectelor admise este 13, cu mentiunea ca dintre acestea numarul total al
defectelor majore si grave admise este 5 (in aceasta suma se admite cel mult un
defect grav).
Tabelul nr. 2
______________________________________________________________________________
| Morcovi divizati in cuburi, cuburi duble, rondele sau
"julienne": |
|______________________________________________________________________________|
| a) unitate dezintegrata - unitate deformata sau dezintegrata, astfel incat
|
| forma initiala a morcovului a disparut sau nu se mai poate recunoaste;
|
|______________________________________________________________________________|
| b) unitate patata - unitate care prezinta pete brune sau verzi, cu portiuni
|
| necuratate, astfel incat aspectul si comestibilitatea sunt grav afectate;
|
|______________________________________________________________________________|
| c) unitate lemnoasa - unitate cu textura lemnoasa, astfel incat
|
| comestibilitatea este serios afectata.
|
|______________________________________________________________________________|
La un esantion de 400 g morcovi divizati masa totala a defectelor admise
este 50 g, cu mentiunea ca nici o categorie de defecte nu trebuie sa depaseasca
25 g.
Acceptarea lotului
O proba de morcovi in conserva care nu indeplineste una sau mai multe
dintre cerintele organoleptice, exceptandu-le pe cele care se bazeaza pe valori
medii, este considerata "necorespunzatoare". Un lot de morcovi in
conserva va fi considerat corespunzator calitativ daca:
a) numarul recipientelor "necorespunzatoare" nu depaseste
criteriul de acceptare (c) al planului de esantionare specific, prezentat in
Planurile de esantionare pentru produse alimentare preambalate Nivel de
calitate acceptabil (NCA) = 6,5, din Codex alimentarius; si
b) cerintele de acceptare calculate ca valori medii ale probelor sunt
indeplinite.
ANEXA 4
la norma
CERINTE FIZICO-CHIMICE
______________________________________________________________________________
| Denumirea caracteristicii | Conditii de | Metode de analiza
|
| | admisibilitate|
|
|_______________________________|_______________|______________________________|
| Continutul de morcovi sau masa| Tabelul nr. 4 | calculata ca procent din
|
| neta fara lichid intr-un | | volumul total al
|
| recipient*1), exceptand cazul | | recipientului
|
| morcovilor "in sos" | | |
|_______________________________|_______________|______________________________|
| Gradul de umplere admis pentru| minimum 90% | calculata ca procent din
|
| un recipient cu produs | | volumul de apa distilata
|
| (inclusiv lichidul de | | continut de recipientul
|
| acoperire) | | complet umplut si inchis,
|
| | | masurat la temperatura de
|
| | | 20 grade C.
|
|_______________________________|_______________|______________________________|
*1) In cazul produselor ambalate in recipiente de sticla, volumul de apa
distilata continuta de recipientul complet umplut si inchis, masurata la
temperatura de 20 grade C, diminueaza cu 20 mililitri.
Tabelul nr. 4
(valori in % m/m)
______________________________________________________________________________
| Modul de prezentare | Recipient cu | Recipient cu
|
| | capac < 850 ml | capac > 850
ml |
|____________________________________|____________________|____________________|
| Intregi (tip "Paris") | 50 |
55 |
|____________________________________|____________________|____________________|
| Intregi | 53 | 57 |
|____________________________________|____________________|____________________|
| Jumatati, "Morcovi tineri" intregi | 55 |
57 |
|____________________________________|____________________|____________________|
| Bucati taiate longitudinal | 58 | 57
|
|____________________________________|____________________|____________________|
| Cuburi, cuburi duble | 58 | 57
|
|____________________________________|____________________|____________________|
| Batoane ("julienne") | 53 |
57 |
|____________________________________|____________________|____________________|
| Sferturi, bucati, rondele | 58 | 60
|
|____________________________________|____________________|____________________|
| "Finger cut" | 62 |
65 |
|____________________________________|____________________|____________________|
Acceptarea lotului
(1) Un recipient care nu indeplineste cerintele minime pentru gradul de
umplere se considera "necorespunzator". Un lot de morcovi in conserva
va fi considerat corespunzator calitativ daca numarul recipientelor
"necorespunzatoare" nu depaseste criteriul de acceptare (c) al
planului de esantionare specific, prezentat in "Planurile de esantionare
pentru produse alimentare preambalate" Nivel de calitate acceptabil (NCA)
= 6,5, din Codex alimentarius.
(2) La verificarea prin metoda continutului minim de morcovi din recipient
(masa neta fara lichid) dupa indepartarea lichidului, se considera ca produsul
corespunde cerintelor daca greutatea medie a continutului tuturor recipientelor
examinate nu este mai mica decat valoarea minima ceruta, cu conditia ca nici un
recipient sa nu prezinte o valoare exagerat de mica.
|