ORDIN
Nr. 83/90 din 13 februarie 2002
pentru aprobarea Normelor privind aromele utilizate in alimente si sursele
materiale pentru producerea lor
ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
Nr. 83 din 13 februarie 2002
MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 90 din 28 februarie 2002
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 250 din 15 aprilie 2002
Ministrul sanatatii si familiei si ministrul agriculturii, alimentatiei si
padurilor,
avand in vedere prevederile art. 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii
alimentelor,
vazand Referatul de aprobare al Directiei generale de sanatate publica din
cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei nr. DB 1.447 din 13 februarie 2002 si
al Directiei standarde, marci si licente, calitatea alimentelor si acreditare
din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor nr. 171.126 din
21 februarie 2002,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si
functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile si
completarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind
organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si
Padurilor, cu modificarile si completarile ulterioare,
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele privind aromele utilizate in alimente si sursele
materiale pentru producerea lor, prevazute in anexa care face parte integranta
din prezentul ordin.
Art. 2
Directia generala de sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii si
Familiei si directiile de sanatate publica judetene si a municipiului
Bucuresti, impreuna cu Directia standarde, marci si licente, calitatea
alimentelor si acreditare din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si
Padurilor, directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara
judetene si a municipiului Bucuresti vor aduce la indeplinire prevederile
prezentului ordin.
Art. 3
La data intrarii in vigoare a prevederilor prezentului ordin se abroga art.
77 si 80 ale tabelului nr. 15 din Ordinul ministrului sanatatii nr. 975/1998
privind aprobarea Normelor igienico-sanitare pentru alimente.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii lui.
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORME
privind aromele utilizate in alimente si sursele materiale pentru producerea
lor
Art. 1
(1) Prezentele norme se aplica aromelor care sunt utilizate sau care sunt
destinate utilizarii in sau pe alimente cu scopul de a le imprima miros si/sau
gust, precum si materiilor prime utilizate la producerea aromelor.
(2) In sensul prezentelor norme, urmatorii termeni se definesc astfel:
a) aroma - orice substanta aromatizanta, preparat aromatizant, aroma de
transformare, aroma de fum sau amestecul acestora;
b) substanta aromatizanta - o substanta chimica definita, cu proprietati
aromatizante, care se obtine prin:
- procese fizice corespunzatoare (inclusiv distilarea sau extractia cu
solventi) ori prin procese microbiologice sau enzimatice care pornesc de la
materiale de origine vegetala sau animala atat in stare bruta, cat si dupa
prelucrare pentru consum uman prin metode traditionale de preparare a
alimentelor (inclusiv uscarea, torefierea si fermentarea);
- sinteza chimica sau izolare prin procedee chimice si este identica din
punct de vedere chimic cu o substanta prezenta in mod natural in materialul de
origine vegetala sau animala descris la prima liniuta;
- sinteza chimica, dar care nu este identica cu o substanta prezenta in mod
natural in materialul de origine vegetala sau animala descris la prima liniuta;
c) preparat aromatizant - un produs diferit de substantele descrise la lit.
b) prima liniuta, concentrat sau nu, care se obtine prin procesele fizice
corespunzatoare (inclusiv distilarea si extractia cu solventi) sau prin
procesele enzimatice ori microbiologice care pornesc de la materii de origine
vegetala sau animala atat in stare bruta, cat si dupa prelucrarea pentru
consumul uman prin metodele traditionale de preparare a alimentelor (inclusiv
uscarea, torefierea si fermentarea);
d) aroma de transformare - un produs obtinut conform metodelor de
fabricatie adecvate prin incalzirea la o temperatura de cel mult 180 grade C,
pentru o perioada ce nu depaseste 15 minute, a unui amestec de ingrediente
dintre care nici unul nu are neaparat proprietati aromatizante, dar cel putin
unul contine azot (amino), iar altul este un zahar reducator;
e) aroma de fum - extractul de fum utilizat in procesele traditionale de
afumare.
(3) Aromele pot contine alimente, precum si alte substante conforme cu
legislatia in vigoare.
Art. 2
Prezentele norme nu se aplica:
a) substantelor si produselor comestibile care sunt destinate consumului ca
atare, cu sau fara reconstituire;
b) substantelor care au in mod preponderent gust dulce, acru sau sarat;
c) materialelor de origine vegetala sau animala, care au proprietati
aromatizante inerente, daca nu sunt folosite ca sursa de aromatizare.
Art. 3
(1) Se interzice productia, importul, vanzarea sau utilizarea aromelor care
nu corespund prezentelor norme.
(2) Utilizarea substantelor aromatizante este permisa in urmatoarele
conditii:
a) nu prezinta nici un risc pentru sanatatea consumatorului;
b) consumatorul nu este indus in eroare prin utilizarea lor.
(3) Pentru evaluarea posibilelor efecte daunatoare ale substantelor
aromatizante, acestea se supun unei evaluari toxicologice corespunzatoare.
(4) In cazul in care o substanta aromatizanta contine sau este formata
dintr-un organism modificat genetic, evaluarea sigurantei substantei
aromatizante are in vedere si aspectul legat de protectia mediului inconjurator
conform legislatiei in vigoare.
Art. 4
Toate substantele aromatizante se supun unei supravegheri permanente si se
reevalueaza ori de cate ori este nevoie pentru a se asigura ca:
a) aromele nu contin elemente sau substante in cantitati periculoase din
punct de vedere toxicologic, cu exceptia celor mentionate in criteriile
specifice de puritate prevazute in legislatia in vigoare;
b) aromele nu contin mai mult de 3 mg/kg arsen, 10 mg/kg plumb, 1 mg/kg
cadmiu si 1 mg/kg mercur;
c) utilizarea aromelor nu cauzeaza in prezenta alimentelor consumate
aparitia 3,4 benzpirenului in cantitati mai mari decat 0,03 micro grame/kg;
d) utilizarea aromelor si a altor ingrediente alimentare cu proprietati
aromatizante nu cauzeaza aparitia substantelor enumerate in anexa si in
cantitati mai mari decat cele specificate.
Art. 5
Ministerul Sanatatii si Familiei va adopta:
1. prevederi corespunzatoare privind:
a) sursele aromatizante obtinute din alimente, plante aromatice si
condimente, ce sunt considerate in mod normal alimente;
b) sursele aromatizante obtinute din materii prime vegetale sau animale, ce
nu sunt considerate in mod normal alimente;
c) substantele aromatizante obtinute prin procesele fizice corespunzatoare
sau prin procese enzimatice ori microbiologice care pornesc de la materii prime
vegetale sau animale;
d) substantele aromatizante sintetizate chimic sau izolate chimic, care
sunt identice din punct de vedere chimic cu substantele aromatizante naturale
prezente in alimente ori in plantele aromatice si condimente, care sunt
considerate in mod normal alimente;
e) substantele aromatizante sintetizate chimic sau izolate chimic, care
sunt identice din punct de vedere chimic cu substantele aromatizante naturale
prezente in materiile prime de origine vegetala sau animala, care nu sunt
considerate in mod normal alimente;
f) substantele aromatizante sintetizate chimic sau izolate chimic, altele
decat cele mentionate la lit. d) si e);
g) materiile prime utilizate pentru producerea aromelor de fum sau de
transformare si conditiile de reactie in care sunt pregatite;
2. orice prevederi speciale ce pot fi necesare pentru protejarea sanatatii
publice sau a comertului, care se refera la:
a) utilizarea si metodele de producere a aromelor, inclusiv procesele
fizice sau procesele enzimatice ori microbiologice pentru producerea
preparatelor aromatizante si a substantelor aromatizante mentionate la art. 1
alin. (2) lit. b) si c);
b) conditiile de utilizare a substantelor si a materialelor mentionate la
art. 6 alin. (1);
3. amendamente privind limitele maxime stabilite in anexa.
Art. 6
(1) Ministerul Sanatatii si Familiei va adopta liste cuprinzand substante
sau materiale autorizate ca:
a) aditivi necesari la utilizarea si depozitarea aromelor;
b) produse utilizate la dizolvarea si diluarea aromelor;
c) aditivi necesari la producerea aromelor (adaosuri tehnologice, substante
ajutatoare), daca nu sunt inclusi in alte prevederi nationale legale.
(2) Ministerul Sanatatii si Familiei va adopta, daca este necesar:
a) metodele de analiza pentru a verifica respectarea limitelor cuprinse la
art. 4;
b) procedura de prelevare a probelor si metodele pentru analizele
calitative si, acolo unde este cazul, cantitative ale aromelor care intra in
componenta alimentelor sau care sunt utilizate la suprafata alimentelor (in sau
de pe alimente);
c) criteriile specifice de puritate pentru anumite arome.
(3) Ministerul Sanatatii si Familiei va adopta:
a) criteriile microbiologice aplicabile aromelor;
b) criteriile de desemnare a denumirilor specifice, mentionate la art. 8
alin. (1) lit. b);
Art. 7
In cazul in care, ca urmare a obtinerii unor informatii noi sau a
reevaluarii informatiilor existente, se constata una dintre urmatoarele
situatii:
a) prezenta uneia dintre substantele enumerate sau limitele maxime
prevazute, desi sunt in conformitate cu prevederile prezentelor norme;
b) utilizarea unei arome, in conformitate cu prevederile prezentelor norme;
c) prezenta unei substante similare cu cele enumerate in anexe,
constituie un pericol pentru sanatatea publica, atunci cand aplicarea
prezentelor norme se suspenda temporar sau se limiteaza.
Art. 8
(1) Aromele care nu sunt destinate vanzarii catre consumatorul final nu pot
fi comercializate daca ambalajele sau recipientele lor nu contin urmatoarele
informatii, vizibile, clare si care nu pot fi sterse:
a) denumirea sau denumirea comerciala si adresa producatorului ori ale
ambalatorului sau adresa distribuitorului;
b) descrierea produsului comercializat: fie prin mentiunea
"aroma" sau printr-o denumire specifica, fie prin descrierea aromei;
c) expresia "pentru uz alimentar" sau o referire specifica la
alimentele pentru care sunt produse aromele respective;
d) o lista cuprinzand categoriile de substante aromatizante si preparatele
de aromatizare, inscrise in ordinea descrescatoare a cantitatii, clasificate astfel:
- substante aromatizante naturale in cazul substantelor aromatizante
definite conform art. 1 alin. (2) lit. b) prima liniuta;
- substante aromatizante identice cu substantele naturale pentru
substantele aromatizante definite la art. 1 alin. (2) lit. b) a doua liniuta;
- substantele aromatizante artificiale, in cazul substantelor aromatizante
definite conform art. 1 alin. (2) lit. b) a treia liniuta;
- preparatele aromatizante definite conform art. 1 alin. (2) lit. c);
- aromele de transformare definite conform art. 1 alin. (2) lit. d);
- aromele de fum definite conform art. 1 alin. (2) lit. e);
e) in cazul unui amestec de substante aromatizante cu aditivii necesari
pentru depozitarea si utilizarea aromelor sau cu substantele utilizate ca
solventi si diluanti ai aromelor, o lista in ordinea descrescatoare a
cantitatii din amestec a:
- categoriilor de arome clasificate la lit. d);
- denumirilor fiecarei substante sau material ori, dupa caz, a codului
numeric CEE (Comunitatea Economica Europeana);
f) o indicatie a calitatii maxime pentru fiecare component sau grupa de
componente supuse unei limite cantitative pentru un aliment sau informatii
corespunzatoare care permit cumparatorului sa respecte prevederile aplicabile
acelui aliment;
g) o mentiune care identifica marfa;
h) cantitatea nominala exprimata in unitati de masa sau de volum.
(2) Mentiunea "natural" sau orice alta mentiune care in esenta
are acelasi inteles se poate utiliza numai pentru aromele al caror principal
component contine in exclusivitate preparatele aromatizante definite la art. 1
alin. (2) lit. c). Daca descrierea comerciala a aromei contine o referire la un
aliment sau la o sursa aromatizanta, atunci mentiunea "natural" sau orice
alta mentiune care in esenta are acelasi inteles se utilizeaza doar daca
componentul aromatizant este izolat in totalitate sau aproape in totalitate de
alimentul ori de sursa aromatizanta respectiva prin procese fizice, enzimatice
sau microbiologice ori prin metodele traditionale de pregatire a alimentelor.
(3) Informatiile mentionate la alin. (1) lit. d), e) si f) apar doar pe
documentele comerciale legate de marfa respectiva, care se vor preda o data sau
inainte de livrarea acesteia, cu conditia ca pe una dintre partile vizibile ale
ambalajului ori ale recipientului produsului in cauza sa apara indicatia
"destinat fabricarii alimentelor si nu vanzarii cu amanuntul".
(4) Mentiunile prevazute in prezentul articol se inscriu in limba romana,
fara a exclude prezentarea acestora si in alte limbi. Informatiile se inscriu
intr-o exprimare usor de inteles de cumparator, daca nu au fost luate alte
masuri in scopul bunei informari a acestuia.
Art. 9
(1) Aromele destinate vanzarii catre consumatorul final nu se
comercializeaza daca etichetele lor nu contin urmatoarele informatii
obligatorii, vizibile, clare si care nu pot fi sterse:
a) mentiunea "aroma" sau o denumire ori o descriere specifica
aromei;
b) mentiunile "pentru alimente" sau o referire specifica la
alimentul pentru care este destinata aroma respectiva;
c) data durabilitatii minimale, conform reglementarilor in vigoare;
d) conditiile speciale de depozitare si de utilizare;
e) instructiunile de utilizare, daca omiterea lor impiedica utilizarea
corespunzatoare a aromei;
f) cantitatea neta exprimata in unitati de masa sau de volum;
g) denumirea sau denumirea comerciala si adresa producatorului ori ale
ambalatorului;
h) indicatia sau un semn de identificare a lotului in conformitate cu
reglementarile in vigoare;
i) in cazul unui amestec de arome cu alte substante, o lista cuprinzand
componentele, in ordinea descrescatoare a cantitatilor din amestec, pentru:
- aroma sau aromele in cauza, in conformitate cu prevederile lit. a);
- denumirile tuturor celorlalte substante sau, daca este cazul, codurile
numerice E ale Comunitatii Economice Europene.
(2) Mentiunea "natural" sau orice alta mentiune care in esenta
are acelasi inteles se utilizeaza doar pentru aromele in care componentul
aromatizant contine in exclusivitate substantele aromatizante definite la art.
1 alin. (2) lit. b) prima liniuta si/sau preparatele aromatizante definite la
art. 1 alin. (2) lit. c). Daca descrierea comerciala a aromelor contine o referire
la un aliment sau la o sursa aromatizanta, atunci mentiunea "natural"
sau orice alta mentiune, care in esenta are acelasi inteles, poate fi utilizata
numai daca componentul aromatizant este separat in totalitate ori partial din
alimentul sau sursa aromatizanta respectiva prin procese fizice, enzimatice sau
microbiologice ori prin metode traditionale de preparare a alimentelor.
(3) Mentiunile prevazute in prezentul articol se inscriu in limba romana,
fara a exclude prezentarea acestora si in alte limbi.
Art. 10
Prezentele norme se aplica in egala masura atat aromelor destinate
utilizarii in alimente, cat si alimentelor importate.
Art. 11
Anexa la norme face parte integranta din prezenta anexa.
ANEXA 1
la norme
LISTA
cuprinzand limitele maxime pentru anumite substante provenind din arome si din
alte ingrediente alimentare cu proprietati aromatizante si prezente in
alimente, asa cum sunt consumate, si in care s-au utilizat aromele
_______________________________________________________________________________
Substante Alimente Bauturi Exceptii si/sau restrictii speciale
(mg/kg) (mg/kg)
_______________________________________________________________________________
Acid agaric*) 20 20 100 mg/kg in bauturile alcoolice si
in alimentele care contin ciuperci
Aloina*) 0,1 0,1 50 mg/kg in bauturile alcoolice
Beta asarona*) 0,1 0,1 1 mg/kg in bauturile alcoolice si in
condimentele utilizate la snack-food
Berberina*) 0,1 0,1 10 mg/kg in bauturile alcoolice
Cumarina*) 2 2 10 mg/kg in anumite produse de
cofetarie care contin caramel
50 mg/kg in guma de mestecat
10 mg/kg in bauturile alcoolice
Acid cianhidric 1 1 50 mg/kg in nuga, martipan sau
inlocuitorii sai ori in alte
produse similare
1 mg/% volum in bauturile alcoolice
5 mg/kg la grupele conservate
Hipericina*) 0,1 0,1 10 mg/kg in bauturile alcoolice
1 mg/kg in produsele de cofetarie
Pulegona*) 25 100 250 mg/kg in bauturile cu aroma de
menta sau peppermint
350 mg/kg in produsele de cofetarie
din menta
Quassina*) 5 5 10 mg/kg in produsele de cofetarie
care se vand la kg si
50 mg/kg in bauturile alcoolice
Safrol si izosafrol*) 1 1 2 mg/kg in bauturile alcoolice care
nu depasesc 25% volum de alcool
5 mg/kg in bauturile alcoolice cu
mai mult de 25% volum de alcool
15 mg/kg in alimentele care contin
nucsoara si condimente obtinute din
coaja uscata a nucsoarei
Santonin*) 0,1 0,1 1 mg/kg in bauturile alcoolice care
contin mai mult de 25% volum de
alcool
Tuiona (alpha si beta)*) 0,5 0,5 5 mg/kg in bauturile alcoolice care
nu depasesc 25% volum de alcool
10 mg/kg in bauturile alcoolice care
depasesc 25% volum de alcool
25 mg/kg in alimentele care contin
preparate pe baza de salvie
35 mg/kg in bitter
_______________________________________________________________________________
*) Nu se pot adauga ca atare la alimente si arome. Pot fi prezente intr un
aliment natural sau dupa adaugarea unor arome obtinute din materii prime
naturale.