ORDIN
Nr. 231/181 din 2 martie 2004
privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si familiei
si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 83/90/2002 pentru
aprobarea Normelor privind aromele utilizate in alimente si sursele materiale
pentru producerea lor
ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII
Nr. 231 din 2 martie 2004
MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
Nr. 181 din 9 martie 2004
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 273 din 29 martie 2004
Vazand Referatul de aprobare al Directiei generale sanatate publica si
Inspectia sanitara de stat nr. OB 2.224/2004,
avand in vedere prevederile art. 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii
alimentelor, aprobata si modificata prin Legea nr. 57/2002,
in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind
organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si
completarile urmatoare, si ale Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind
organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si
Mediului, cu completarile ulterioare,
ministrul sanatatii si ministrul agriculturii, padurilor, apelor si
mediului emit urmatorul ordin:
Art. 1
Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii,
alimentatiei si padurilor nr. 83/90/2002 pentru aprobarea Normelor privind
aromele utilizate in alimente si sursele materiale pentru producerea lor,
publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 250 din 15 aprilie
2002, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 2 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 2
Directia generala sanatate publica si inspectia sanitara de stat din cadrul
Ministerului Sanatatii si directiile de sanatate publica judetene si a
municipiului Bucuresti, impreuna cu Directia de productie animala si industrie
alimentara din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului
si directiile generale pentru agricultura si dezvoltare regionala judetene si a
municipiului Bucuresti, vor duce la indeplinire prevederile prezentului
ordin."
2. Litera d) a articolului 4 din normele prevazute in anexa va avea
urmatorul cuprins:
"d) utilizarea aromelor si a altor ingrediente alimentare cu
proprietati aromatizante nu genereaza aparitia substantelor enumerate in anexa
nr. 1 si in cantitati mai mari decat cele specificate."
3. Punctul 3 al articolului 5 din normele prevazute in anexa va avea
urmatorul cuprins:
"3. amendamente privind limitele maxime stabilite in anexa nr.
1."
4. Dupa articolul 9 din normele prevazute in anexa se introduc trei noi
articole, articolele 9^1 - 9^3, cu urmatorul cuprins:
"Art. 9^1
(1) Persoana responsabila de punerea pe piata a substantelor aromatizante
notifica Comisiei Europene care administreaza registrul substantelor
aromatizante lista cu substantele aromatizante care sunt utilizate in sau pe
alimentele comercializate pe teritoriul Romaniei.
(2) Notificarea mentionata la alin. (1) cuprinde toate informatiile
necesare cu privire la:
a) natura substantelor aromatizante, informatii cu privire la formula lor
chimica, numarul CAS, numarul EINECS, nomenclatura IUPAC, originea lor si, in
cazul in care este necesar, conditiile pentru utilizarea lor;
b) alimentele in/pe care aceste substante sunt utilizate in principal;
c) concordanta cu criteriile prevazute in art. 3, precum si cu motivele de
stabilire a acestor criterii.
(3) Pe baza notificarii prevazute la alin. (1) si luand in considerare
opinia Comisiei Europene asupra notificarii, substantele aromatizante sunt
incluse intr-un registru, care, in caz de necesitate, cuprinde si conditiile de
utilizare.
(4) Inventarul substantelor aromatizante utilizate sau destinate a fi
utilizate in/pe alimente este inclus in registrul substantelor aromatizante
utilizate sau destinate a fi utilizate in/pe alimente, care va fi preluat si
publicat intr-un ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului
agriculturii, padurilor, apelor si mediului pana la data de 31 decembrie 2005.
(5) Aceste substante sunt prezentate cu respectarea drepturilor de
proprietate intelectuala ale proprietarului.
(6) In cazul in care, pe baza notificarii detaliate si tinand seama de
noile date sau a reevaluarii datelor existente, efectuata dupa realizarea
registrului mentionat la alin. (3), autoritatile care au obligatia de a duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin suspenda sau restrictioneaza
utilizarea acestor substante pe teritoriul Romaniei, au obligatia de a informa
Comisia Europeana despre motivele acestei decizii.
Art. 9^2
(1) In scopul de a verifica daca substantele aromatizante sunt in
concordanta cu criteriile mentionate la art. 3, persoana responsabila de
plasarea pe piata a substantelor care nu sunt incluse in registru si
clasificate transmite Comisiei Europene, care este asistata de Comitetul
operativ pentru alimente, urmatoarele informatii necesare pentru programul de
evaluare:
a) puritatea si specificatiile chimice ale substantelor aromatizante,
prevazute in anexa nr. 2;
b) implicatiile naturale asupra alimentelor;
c) cantitatea totala de substanta adaugata alimentului;
d) nivelul normal si maxim de substante utilizat in categoriile de alimente
mentionate in anexa nr. 1, daca sunt disponibile;
e) toate studiile toxicologice si metabolice asupra substantei sau asupra
substantelor apropiate.
(2) Informatiile mentionate vor fi transmise in format standardizat, in
conformitate cu anexa nr. 3.
(3) In cazul in care Comisia Europeana considera necesar, persoana
responsabila de plasarea pe piata a substantelor transmite informatiile
suplimentare relevante pentru evaluarea unei anumite substante.
(4) Informatiile mentionate la alin. (1) sunt actualizate, inclusiv pentru
substantele care au fost deja evaluate, de catre persoana responsabila de
punerea lor pe piata, de indata ce acele substante sunt accesibile.
(5) In cazul in care in urma programului de evaluare se constata ca
substanta aromatizanta nu este conforma cu criteriile stabilite la art. 3,
aceasta substanta va fi radiata din registru.
(6) Utilizarea unei noi substante aromatizante care nu este inclusa in
registru este initial inclusa in programul de evaluare, urmand a fi supusa
autorizarii Comisiei Europene, asistata de Comitetul operativ pentru alimente.
Art. 9^3
(1) In cazul in care informatiile mentionate la art. 9^2 alin. (1) nu sunt
transmise de catre persoana responsabila de punerea pe piata a substantei in
termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentului ordin, aceasta
informeaza Comisia Europeana despre data la care isi va indeplini obligatiile
stabilite fie pentru substantele individuale, fie pentru grupurile de substante
stabilite in anexa nr. 1.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana responsabila transmite
informatiile Comisiei Europene pana la data de 31 decembrie 2006. Aceasta este
data stabilita de Comisia Europeana pentru transmiterea informatiilor
solicitate conform art. 9^2 alin. (1).
(3) In cazul in care exista o solicitare argumentata din partea persoanei
responsabile de plasarea acestor substante pe piata, transmisa Comisiei
Europene anterior expirarii datei limita, aceasta poate prelungi acest
termen."
5. Dupa anexa la norme, care devine anexa nr. 1, se introduc anexele nr. 2
si 3 al caror continut este prevazut in anexele nr. 1 si 2 care fac parte
integranta din prezentul ordin.
6. Articolul 11 din normele prevazute in anexa va avea urmatorul cuprins:
"Art. 11
Anexele nr. 1 - 3 fac parte integranta din prezentele norme."
7. Dupa articolul 11 din normele prevazute in anexa se introduce un nou
articol, articolul 12, cu urmatorul cuprins:
"Art. 12
Prezentul ordin transpune: Directiva nr. 388/88 privind armonizarea legilor
unui stat membru cu privire la aromele ce vor fi utilizate in alimente si la
materialele sursa pentru producerea lor, publicata in Jurnalul Oficial al
Comunitatii Europene (JOCE) L 184 din 15 iulie 1988; Directiva nr. 389/89;
Regulamentul nr. 2.232/96 stabilind o procedura a Comunitatii pentru
substantele aromatizante utilizate sau care urmeaza a fi utilizate in sau
asupra alimentelor, publicat in JOCE L 299 din 23 noiembrie 1996; Decizia nr.
217/99 ce adopta un registru al substantelor utilizate in sau pe alimente,
elaborata in aplicarea Regulamentului nr. 2.232/96, publicata in JOCE L 084 din
27 martie 1999, amendata prin Decizia nr. 113/2002, publicata in JOCE L 049 din
20 februarie 2002, si Decizia nr. 489/2000, publicata in JOCE L 197 din 3
august 2000; Regulamentul nr. 1.565/2000 privind stabilirea masurilor necesare
pentru adoptarea unui program de evaluare in aplicarea Regulamentului nr. 2.232/96,
publicat in JOCE L 180/8 din 19 iulie 2000; Regulamentul nr. 622/2002 privind
stabilirea termenelor pentru depunerea informatiilor pentru evaluarea
substantelor aromatizante utilizate in/pe alimente, publicat in JOCE L 95/10
din 12 februarie 2002."
Art. 2
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 3
In cuprinsul Ordinului ministrului sanatatii si familiei si al ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 83/90/2002 denumirea
"Ministerul Sanatatii si Familiei" se inlocuieste cu denumirea
"Ministerul Sanatatii".
Ministrul sanatatii,
Ovidiu Brinzan
Ministrul agriculturii,
padurilor, apelor si mediului,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
(anexa nr. 2 la norme)
PURITATEA SI SPECIFICATIILE CHIMICE
mentionate pentru substantele aromatizante
- denumirea chimica utilizata in registru;
- denumirea IUPAC, daca este diferita de denumirea mentionata in registru;
- sinonime;
- numerele CAS, E, EINECS, FL, CoE si FEMA, daca sunt disponibile;
- formula chimica si structurala, greutatea moleculara;
- forma/aroma fizica;
- solubilitatea;
- solubilitatea in etanol;
- testul de identitate (infrarosu, rezonanta nuclearmagnetica si/sau
spectrul de masa);
- valoarea minima;
- impuritati;
- parametrii fizici legati de puritate (justificarea este solicitata daca
informatia nu este transmisa);
- punctul de fierbere (pentru lichide);
- punctul de topire (pentru solide);
- indexul refractiv (pentru lichide);
- gravitatia specifica (pentru lichide);
- stabilitatea si produsele de descompunere, daca sunt relevante;
- interactiunea cu componentele alimentare, daca este relevanta;
- orice alte informatii relevante.
ANEXA 2
(anexa nr. 3 la norme)
FORMATUL
pentru transmiterea informatiilor asupra substantelor aromatizante
1. Informatiile trebuie sa fie transmise in format electronic standard,
"Forma input pentru baza de date Flavis" (IF - FL). Sumarele
informatiilor trebuie sa contina principalele concluzii asupra efectelor
metabolice si toxicologice ale substantelor. Formularul IF - FL poate fi
obtinut de la urmatoarea adresa de Internet sau comandat de la institutul
coordonator al misiunii SCOOP 1.1 a carei adresa este: http://www.flavis.net.
2. Informatiile trebuie transmise in limba engleza. Pentru identificarea
unei substante, trebuie utilizata coloana intitulata "Nume". In cazul
in care este deja disponibil, numarul FL trebuie, de asemenea, specificat.
3.a) Formularul IF - FL trebuie trimis la institutul coordonator al
misiunii SCOOP 1.1 prin e-mail, la adresa input@flavis.net, sau prin posta, la
adresa de mai jos.
b) Trei copii ale informatiei trebuie transmise si pe hartie. Fiecare copie
trebuie identificata in coloana "Nume" care se refera la substanta
sau la grupul chimic. In cazul in care este deja disponibil, numarul FL
trebuie, de asemenea, specificat.
Copiile trebuie transmise la institutul coordonator al misiunii SCOOP 1.1:
Danish Veterinary and Food Administration Institute of Food Safety and
Toxicology Flavis Morkhoi Bygade 19 DK 2860 Soborg.