ORDONANTA Nr. 113 din 30 august 1999
privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 430 din 31 august 1999
In temeiul art. 107 alin. (1) si (3) din Constitutia Romaniei si al art. 1
lit. P pct. 3 din Legea nr. 140/1999 privind abilitarea Guvernului de a emite
ordonante,
Guvernul Romaniei emite urmatoarea ordonanta:
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
(1) Prezenta ordonanta stabileste cadrul juridic unitar referitor la
producerea, ambalarea, depozitarea, transportul si comercializarea alimentelor,
responsabilitatile producatorilor si comerciantilor de alimente, organizarea
controlului oficial al alimentelor si sanctiunile in vederea protejarii
calitatii alimentelor.
(2) Aplicarea prevederilor prezentei ordonante protejeaza consumatorii de
practici incorecte la fabricarea, depozitarea si comercializarea alimentelor si
asigura conditii pentru informarea lor corecta si completa, in conformitate cu
reglementarile legale privind protectia consumatorilor.
Art. 2
Reglementarile prezentei ordonante nu se aplica alimentelor produse in
gospodarii individuale pentru consumul propriu si nici produselor alimentare
care sunt in tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care
tranziteaza tara, daca nu reprezinta un pericol pentru sanatatea umana sau
pentru mediu.
Art. 3
In sensul prezentei ordonante, termenii folositi se definesc dupa cum
urmeaza:
a) alimente - produse in stare naturala sau prelucrate, destinate
consumului uman, inclusiv apa minerala si guma de mestecat, din care se exclud
tutunul, produsele medicinale si substantele narcotice sau psihotrope;
b) alimente de origine animala - alimente constand din sau continand
aproape in exclusivitate produse de origine animala;
c) alimente de origine vegetala - alimente constand din sau continand
aproape in exclusivitate produse de origine vegetala;
d) alimente cu destinatie nutritionala speciala - alimente care au o
compozitie corespunzatoare cu scopurile nutritionale pretinse. Aceste alimente
trebuie sa indeplineasca cerintele nutritionale speciale ale anumitor categorii
de persoane ale caror procese digestive sau metabolice sunt perturbate ori care
se afla in conditii fiziologice speciale sau ale sugarilor si copiilor mici
sanatosi;
e) alimente modificate genetic - alimente (seminte, fructe, tuberculi,
bulbi si altele asemenea) care contin o combinatie noua de material genetic
obtinut prin tehnici de bioinginerie;
f) ingrediente - orice substanta, inclusiv aditivii, folosita in producerea
sau prepararea alimentelor si prezenta in produsul finit ca atare sau intr-o
forma modificata;
g) aditivi alimentari - orice substante naturale sau artificiale, cu sau
fara valoare nutritiva, care in mod normal nu se consuma ca alimente si nu se
utilizeaza ca materii prime, dar se adauga alimentelor in timpul prepararii,
procesarii, ambalarii, transportului sau depozitarii, in scopul de a influenta
favorabil proprietatile fizice, chimice, microbiologice si senzoriale, precum
si capacitatea de conservare ale acestora;
h) contaminanti alimentari - orice substante care nu se adauga in mod
intentionat alimentelor, dar care sunt prezente in aceste alimente ca rezultat
al tratamentelor aplicate in timpul cresterii plantelor, cresterii animalelor
sau al altor operatiuni de procesare a alimentelor, ori ca rezultat al
contaminarii mediului;
i) nutrienti - substante nutritive, respectiv protide, lipide, glucide,
vitamine si elemente minerale (macro- si microelemente);
j) materiale in contact cu alimentele - materiale care vin in contact
direct cu alimentele si sunt cumparate impreuna cu acestea;
k) etichetare - orice cuvinte, detalii, marci, desene sau simboluri,
aplicate pe un ambalaj, document, nota, eticheta, inel sau guler, care insotesc
sau se refera la un aliment;
l) alimente preambalate - orice aliment in ambalaj individual, care se
vinde sub aceasta forma si al carui continut nu poate fi modificat fara
deschiderea sau schimbarea ambalajului;
m) comercializarea alimentelor - orice operatiune de vanzare-cumparare,
import-export, al carei scop este de a oferi alimente unei terte parti, cu
exceptia celor destinate unor cercetari stiintifice si expertize de laborator;
n) igiena alimentara - toate masurile necesare pentru a asigura protectia,
stabilitatea si salubritatea alimentelor, pornind de la cultivare sau crestere,
productie sau fabricatie, pana la consumul final;
o) material de ambalare - orice tip de recipiente sau orice material de
invelire si acoperire, care protejeaza alimentul de contaminare si de
modificare a calitatii;
p) reziduu - orice substanta, inclusiv derivatii si metabolitii sai, care
in mod natural nu se gaseste in alimente, dar care poate fi regasita ca urmare
a incorporarii ei in mod constient sau accidental si care prin depasirea
limitelor maxime admise poate constitui factor de risc pentru sanatate;
q) calitatea alimentului - totalitatea proprietatilor intrunite de aliment,
care il fac compatibil cu reglementarile specifice si cerintele consumatorilor;
r) termen de valabilitate - data pana la care alimentele isi mentin
proprietatile specifice, cand sunt pastrate in mod corespunzator, si care
reprezinta termenul limita de consum;
s) specificatie tehnica - document care descrie metoda de fabricatie,
compozitia, parametrii de calitate, conditiile de ambalare, etichetare,
depozitare si transport;
t) adjuvanti - substante, altele decat materiile prime, utilizate in
procesul de fabricatie si care se regasesc ca atare sau sub forma de derivati
in produsul finit;
u) siguranta alimentelor - garantia ca alimentele nu constituie un pericol
pentru consumator atunci cand sunt preparate si/sau consumate conform
destinatiei lor;
v) alimente contrafacute - alimente a caror calitate, mentionata in
declaratia de conformitate, standardul sau specificatia tehnica de produs si pe
eticheta, a fost modificata, intentionat sau nu, intr-un mod care ar putea
constitui un risc pentru sanatatea consumatorilor, le-ar putea leza interesele
sau i-ar informa gresit.
CAP. 2
Conditii generale
Sectiunea 1
Unitatile producatoare de alimente
Art. 4
Unitatile in care se produc alimente pot fi amplasate numai in acele spatii
care indeplinesc conditiile stabilite prin reglementari legale in vigoare.
Art. 5
Alimentele pot fi produse numai in unitatile care indeplinesc conditiile de
functionare, stabilite prin reglementarile legale in vigoare.
Sectiunea a 2-a
Conditii de fabricare
Art. 6
La fabricarea alimentelor se pot utiliza numai acele materii prime,
aditivi, auxiliari tehnologici, materiale de ambalare sau orice alte materiale
care vin in contact cu alimentele, avizate de catre Ministerul Sanatatii, de
comun acord cu Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, conform reglementarilor
legale in vigoare.
Art. 7
Fabricarea, depozitarea si transportul alimentelor se fac cu respectarea
normelor tehnologice, igienico-sanitare si sanitare veterinare, care sa asigure
indeplinirea cerintelor de sanatate publica, de igiena alimentara si de
calitate a alimentelor.
Sectiunea a 3-a
Conditii privind personalul
Art. 8
Fabricarea, depozitarea, transportul si comercializarea alimentelor se fac
numai de catre persoanele care indeplinesc conditiile de sanatate stabilite
prin ordin al ministrului sanatatii si care, pentru operatiunile pe care le
executa, intrunesc calificarea necesara si detin cunostinte suficiente in
domeniul sanatatii publice, igienei alimentelor sau igienei muncii, atestate
conform reglementarilor legale in vigoare.
Sectiunea a 4-a
Conditii privind compozitia si calitatea alimentelor
Art. 9
(1) Alimentele trebuie sa aiba o compozitie care sa asigure atat calitatea
acestora, cat si sanatatea consumatorilor si sa indeplineasca conditiile de
igiena prevazute de normele legale in vigoare.
(2) Reglementarile privind nivelul de admisibilitate a aditivilor alimentari
si a adjuvantilor din compozitia alimentelor, precum si igiena alimentelor se
stabilesc de catre Ministerul Sanatatii, de comun acord cu Ministerul
Agriculturii si Alimentatiei.
Sectiunea a 5-a
Conditii privind utilizarea aditivilor alimentari
Art. 10
La fabricarea sau manipularea alimentelor destinate comercializarii sunt
interzise:
a) utilizarea aditivilor care nu au fost autorizati, fie singuri sau in
combinatie cu alte substante;
b) utilizarea proceselor tehnologice in vederea obtinerii de aditivi
neautorizati in produsele alimentare;
c) utilizarea aditivilor autorizati peste limitele maxime admise.
Art. 11
Se interzice comercializarea alimentelor, daca acestea au fost fabricate
sau manipulate cu incalcarea prevederilor art. 10 ori daca nu sunt compatibile
cu alte reglementari legale in vigoare.
Art. 12
Se interzice comercializarea aditivilor sau a schimbatorilor de ioni, a
caror utilizare este interzisa la fabricarea sau manipularea alimentelor.
Art. 13
Fac exceptie de la prevederile art. 10:
a) aditivii care au fost indepartati din alimente complet sau se regasesc
in produsul care urmeaza sa fie vandut in cantitati reziduale, tehnic
inevitabile si tehnologic inactive, incapabile sa primejduiasca sanatatea sau
sa modifice proprietatile organoleptice ale produsului;
b) apa distilata sau demineralizata, aerul, azotul sau dioxidul de carbon,
pentru situatiile in care acestea nu sunt utilizate ca presurizanti, sau
hidrogenul, daca se foloseste la hidrogenarea grasimilor sau la fabricarea
alcoolilor.
Art. 14
In vederea protejarii intereselor consumatorilor si tinand seama de
cerintele tehnologice, nutritionale si dietetice ale alimentelor, Ministerul
Agriculturii si Alimentatiei, Ministerul Sanatatii si alte organisme
interesate, dupa caz, sunt abilitate sa emita ordine sau instructiuni comune
privitoare la:
a) aprobarea utilizarii aditivilor in general sau numai pentru anumite
alimente ori pentru anumite scopuri;
b) specificarea aditivilor admisi si a limitelor maxime pentru aditivi si
produsii lor de reactie continuti in alimente, precum si a conditiilor de
puritate pentru aditivi si schimbatorii de ioni;
c) fabricarea, manipularea si comercializarea aditivilor si schimbatorilor
de ioni;
d) interzicerea sau restrictionarea utilizarii anumitor aditivi si
schimbatori de ioni la fabricarea alimentelor;
e) reactualizarea aditivilor admisi, in functie de conditiile de folosire
si de informatiile stiintifice.
Sectiunea a 6-a
Conditii privind contaminantii, in general, radiatiile sau utilizarea
materialelor radioactive
Art. 15
(1) Ministerul Sanatatii si Ministerul Agriculturii si Alimentatiei sunt
abilitate sa adopte reglementari comune privind prezenta contaminantilor in
alimente.
(2) Reglementarile trebuie sa se bazeze pe principiul ca alimentul care
contine un contaminant, intr-o cantitate neacceptata din punctul de vedere al
sanatatii publice, respectiv la un nivel de toxicitate care depaseste limitele
maxime admise, sa nu fie fabricat si distribuit in vederea comercializarii.
Art. 16
(1) La fabricarea si comercializarea alimentelor sunt interzise:
a) folosirea in fabricatie a materiilor prime cu grad de radioactivitate
peste limitele maxime admise sau marirea prin prelucrare a concentratiei
substantelor radioactive naturale, aflate in materia prima;
b) tratarea alimentelor cu radiatii ultraviolete sau ionizante, fara
autorizare sanitara prealabila;
c) comercializarea alimentelor tratate cu radiatii, prin incalcarea
prevederilor lit. a) si b);
d) comercializarea alimentelor iradiate peste limitele admise de legislatia
in vigoare.
(2) Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii si Alimentatiei si
organismul national pentru controlul radiatiilor sunt abilitate sa emita
reglementari comune pentru:
a) stabilirea limitelor maxime admise privind nivelul de contaminare
radioactiva a alimentelor;
b) aprobarea efectuarii unor tratamente cu radiatii in general sau pentru
anumite alimente ori in anumite scopuri, daca aceasta corespunde intereselor
consumatorilor;
c) specificarea anumitor procese pentru tratarea autorizata cu radiatii,
daca aceasta este necesara in vederea protejarii intereselor consumatorilor.
Art. 17
Cantitatea de aditivi continuta in alimente si autorizata prin ordinele
emise conform prevederilor art. 14 si utilizarea tratamentului cu radiatii,
autorizat prin ordinele emise conform prevederilor art. 16 alin. (2) lit. a),
trebuie sa fie declarate conform prevederilor legale in vigoare.
Sectiunea a 7-a
Conditii privind reziduurile de pesticide si alte produse care se regasesc
in alimente
Art. 18
(1) Se interzice comercializarea alimentelor care contin:
a) reziduuri ale substantelor utilizate pentru protectia plantelor,
fertilizatori, asa cum sunt definite in reglementarile legale specifice, sau
alte produse pentru tratarea plantelor si solului, produse pentru protejarea
depozitarii ori produsele lor de degradare sau de reactie, peste limitele
prevazute in reglementarile legale in vigoare;
b) reziduuri ale substantelor utilizate pentru protectia plantelor, asa cum
sunt definite de reglementarile legale specifice, care nu au fost autorizate si
care sunt interzise a fi folosite pentru alimente sau pentru materiile lor
prime;
c) reziduuri de antibiotice, substante medicamentoase, hormoni, substante
anabolizante, ca rezultat al folosirii acestora in practica zootehnica pentru
stimularea cresterii animalelor si in practica sanitara veterinara pentru
tratarea animalelor bolnave;
d) metale grele sau alte substante nocive, care polueaza mediul si care
provin in principal din sfera industriala si a transportului;
e) micotoxine care provin din dezvoltarea mucegaiurilor toxigene pe materiile
prime sau pe produsele finite.
(2) Ministerul Sanatatii este abilitat sa emita ordine comune cu Ministerul
Agriculturii si Alimentatiei si cu avizul altor organisme abilitate, pentru:
a) stabilirea limitelor maxime admise de reziduuri sau alte substante in
sau pe alimente;
b) interzicerea comercializarii alimentelor al caror continut in reziduuri
sau in alte substante depaseste limita maxima admisa;
c) stabilirea masurilor pentru dezinfectarea, decontaminarea si
dezinfestarea camerelor sau echipamentelor in care sau cu care au fost
fabricate, manipulate sau comercializate alimentele, precum si specificarea,
interzicerea sau restrictionarea utilizarii de mijloace, echipamente sau
metode, in vederea protejarii intereselor consumatorilor.
Sectiunea a 8-a
Conditii privind prezenta in alimente a substantelor active farmacologic
Art. 19
(1) Se interzic fabricarea si comercializarea alimentelor de origine
animala, daca ele contin reziduuri de substante active farmacologic sau
produsele lor de metabolism:
a) a caror utilizare a fost interzisa la aceste animale, prin reglementari
legale specifice;
b) care depasesc limitele maxime admise de reziduuri de medicamente de uz
veterinar in produsele de origine animala, prevazute de reglementarile
specifice legale in vigoare;
c) care nu au fost autorizate sau inregistrate ca medicamente pentru
tratamentul animalelor sau a caror utilizare a fost interzisa prin alte
reglementari legale in vigoare ori care nu sunt autorizate pentru utilizare ca
aditivi in hrana animalelor.
(2) In situatiile in care substantele active farmacologic sunt autorizate
si inregistrate ca medicamente ori sunt autorizate ca aditivi in hrana
animalelor, se pot fabrica alimente de origine animala, care pot fi
comercializate, daca sunt respectate perioadele de asteptare, stabilite in
reglementarile specifice legale in vigoare.
(3) Ministerul Agriculturii si Alimentatiei si Ministerul Sanatatii sunt
abilitate sa emita ordine comune care:
a) sa stabileasca limitele maxime pentru substantele farmacologic active si
produsele lor de reactie, care nu pot fi depasite in sau pe alimentele
comercializate;
b) sa excluda din tratamentul animalelor, in totalitate sau pentru anumite
scopuri, acele substante farmacologic active, care ar conduce la depasirea
continutului de reziduuri admis in alimentele de origine animala, sau sa
stabileasca perioade de asteptare pentru aceste substante si sa interzica
comercializarea alimentelor care au fost produse cu incalcarea acestor
reglementari.
Sectiunea a 9-a
Conditii privind alimentele cu destinatie nutritionala speciala, a
suplimentelor nutritive, a alimentelor fortificate si a celor modificate
genetic
Art. 20
Ministerul Sanatatii impreuna cu Ministerul Agriculturii si Alimentatiei
sunt abilitate sa adopte reglementari pentru specificarea conditiilor de
fabricare si manipulare aplicabile alimentelor destinate unor cerinte speciale
de nutritie, precum si a conditiilor privind comercializarea acestor produse.
Reglementarile se vor baza pe principiul comercializarii numai a alimentelor
destinate unor cerinte speciale de nutritie, care nu sunt periculoase pentru
sanatatea publica si pentru care se asigura o informare corespunzatoare a
consumatorilor privind proprietatile si caracteristicile acestora.
Art. 21
Alimentele care indeplinesc cerinte speciale de nutritie, cele supuse
tratamentului cu radiatii ionizante, precum si cele modificate genetic se
avizeaza de catre Ministerul Sanatatii.
Art. 22
(1) Ministerul Sanatatii este abilitat sa reglementeze utilizarea
nutrientilor in alimente si in suplimentele de hrana.
(2) Reglementarea trebuie sa stabileasca reguli privind fortificarea,
restaurarea cu nutrienti a alimentelor, precum si reguli privind fabricarea si
comercializarea suplimentelor de hrana care contin nutrienti. Aceasta
reglementare trebuie sa prevada doza zilnica recomandata de nutrienti si sa
asigure consumatorii ca alimentele fortificate, restaurate si normalizate cu
nutrienti si suplimentele de hrana care contin nutrienti nu sunt periculoase
pentru sanatatea publica.
Art. 23
Ministerul Sanatatii impreuna cu Comisia Nationala pentru Statistica au
obligatia sa verifice anual datele privind nutritia pe diferite segmente ale
populatiei, precum si datele privind securitatea alimentara, pe care trebuie sa
se bazeze recomandarile privind "costul zilnic al consumatorului" si
cantitatea minima de produse necesare, si sa informeze Guvernul asupra
concluziilor.
CAP. 3
Conditii privind productia, igiena si ambalarea alimentelor
Sectiunea 1
Responsabilitatile producatorilor de alimente
Art. 24
Producatorii de alimente, persoane fizice sau juridice, vor comercializa
numai alimentele care prezinta siguranta, sunt salubre si apte pentru consum si
se inscriu in prevederile stabilite de prezenta ordonanta si de alte acte
normative in vigoare.
Art. 25
(1) Producatorii de alimente sunt obligati sa respecte parametrii privind
proprietatile organoleptice, fizice, chimice, microbiologice si toxicologice
ale alimentelor conform standardelor, specificatiilor tehnice si
reglementarilor actelor normative in vigoare.
(2) Producatorii de alimente sunt obligati sa indice parametrii de calitate
ai produselor fabricate, destinate comercializarii, in standardele sau
specificatiile tehnice ale produselor, pe etichete si in declaratiile de
conformitate care insotesc produsele comercializate.
(3) Producatorii de alimente sunt obligati sa organizeze si sa aplice controlul
calitatii alimentelor, fabricate sau manipulate, in laboratoare proprii sau in
laboratoare autorizate.
(4) Fabricarea si comercializarea alimentelor contrafacute sunt interzise.
Art. 26
Ministerul Agriculturii si Alimentatiei si Ministerul Sanatatii adopta prin
ordin comun reglementari, prin care se stabilesc conditiile privind igiena
alimentelor si alte cerinte obligatorii privind fabricarea si manipularea
alimentelor, precum si procedurile de verificare a conformitatii cu aceste
cerinte.
Art. 27
Reglementarile vor stabili prevederi pentru fabricarea si manipularea
alimentelor in mod igienic, iar operatorii din industria alimentara trebuie sa
identifice si sa corecteze orice faza critica pentru asigurarea securitatii
alimentare. Aceste reglementari vor stabili prevederi pentru identificarea,
implementarea, mentinerea si imbunatatirea procedurilor adecvate ale
securitatii alimentare, prin dezvoltarea sistemului propriu de analiza a
riscurilor punctelor critice de control.
Art. 28
(1) Ministerul Sanatatii impreuna cu Ministerul Industriei si Comertului
sunt abilitate sa adopte reglementari privind materialele care vin in contact
cu alimentele.
(2) Reglementarile trebuie sa includa conditii generale pentru toate
materialele care vin in contact cu alimentele si sa indice masuri si proceduri
specifice pentru categorii diferite de materiale care vin in contact cu
alimentele.
(3) Reglementarile trebuie sa stabileasca prevederi privind utilizarea in
contact direct cu alimentele numai a materialelor necesare pentru ambalarea sau
protejarea alimentelor si care sa permita manipularea lor.
(4) Materialele care vin in contact cu alimentele vor fi avizate de catre
Ministerul Sanatatii si vor fi fabricate conform standardelor sau specificatiilor
tehnice, astfel incat in conditii de utilizare normale si prevazute
constituientii lor sa nu fie transferati alimentelor in cantitati care ar putea
periclita sanatatea publica sau ar determina o modificare neacceptabila a
compozitiei alimentelor ori ar modifica caracteristicile lor organoleptice.
Art. 29
Ministerul Sanatatii, impreuna cu Ministerul Agriculturii si Alimentatiei,
Ministerul Industriei si Comertului si cu alte organisme competente, dupa caz,
sunt abilitate sa adopte reglementari privind etichetarea alimentelor.
Art. 30
(1) Etichetarea alimentelor trebuie sa ofere informatii astfel incat sa nu
induca in eroare cumparatorul, indeosebi in ceea ce priveste:
a) originea sau provenienta, numele sub care este comercializat alimentul,
ingredientele folosite, cantitatea neta, termenul de valabilitate, numele si
adresa producatorului, ale celui care a ambalat alimentul sau ale
comerciantului, conditiile de depozitare sau de utilizare speciale, indicatiile
de utilizare in cazul in care ar fi imposibila folosirea produsului in lipsa
acestora;
b) atribuirea unor efecte sau proprietati pe care alimentele nu le poseda;
c) sugerarea ca alimentele poseda caracteristici speciale, cand, de fapt,
toate alimentele similare detin aceste caracteristici;
d) atribuirea proprietatii de prevenire, tratare sau vindecare a unor boli
umane sau referirea la aceste proprietati, daca alimentele nu sunt autorizate
prin reglementari legale in vigoare.
(2) Aceste interziceri sau restrictii se aplica si la prezentarea in scop
de reclama a alimentelor.
Art. 31
Inscrisurile de pe eticheta alimentelor trebuie sa fie vizibile, lizibile
si scrise cel putin in limba romana.
Art. 32
Ministerul Sanatatii poate adopta reglementari specifice privind
etichetarea, prezentarea sau reclama produselor cu destinatie nutritionala
speciala si a altor categorii de alimente, daca sunt necesare pentru protectia
consumatorilor sau pentru o informare corecta a acestora.
CAP. 4
Comercializarea alimentelor
Sectiunea 1
Conditii pentru oferirea alimentelor spre vanzare
Art. 33
(1) Alimentele pot fi comercializate numai in spatii special amenajate si
destinate acestui scop, in conditii de igiena adecvate si cu respectarea prevederilor
legale in vigoare.
(2) Ministerul Industriei si Comertului, Ministerul Agriculturii si
Alimentatiei, Ministerul Sanatatii impreuna cu alte organisme interesate,
abilitate, sunt abilitate sa adopte reglementari specifice comune privind comercializarea
alimentelor pe pietele organizate sau in afara acestora.
Art. 34
(1) Alimentele oferite spre comercializare trebuie sa indeplineasca
urmatoarele conditii:
a) sa fie fabricate, conform prevederilor legale, in scopul protectiei
sanatatii publice, protectiei igienei alimentului si protectiei calitatii
produsului;
b) sa se incadreze in nivelurile maxime admise de contaminare fizica,
chimica, microbiologica, toxicologica sau radiologica, stabilite prin
reglementari speciale;
c) sa se incadreze in parametrii de calitate conform reglementarilor
specifice sau cerintelor mentionate in declaratia de conformitate, in
standardul sau specificatia tehnica de produs si sa corespunda cu inscrisurile
de pe eticheta;
d) sa fie ambalate, etichetate si marcate conform reglementarilor
specifice, iar inscriptionarea etichetelor sa fie vizibila, lizibila si
corecta;
e) eticheta trebuie sa indice cantitatea de aditivi autorizata, continuta
in alimente, si, dupa caz, utilizarea tratamentului cu radiatii autorizat;
f) sa fie avizate sanitar si sanitar veterinar, dupa caz, in conformitate
cu reglementarile legale in vigoare.
(2) Alimentele din import vor fi insotite de documente complete din partea
exportatorului, intocmite conform reglementarilor legale in vigoare.
Sectiunea a 2-a
Restrictii privind comercializarea alimentelor
Art. 35
(1) Se interzice comercializarea alimentelor care:
a) nu sunt insotite de documente care le atesta originea, provenienta si
calitatea;
b) sunt manipulate si comercializate in conditii necorespunzatoare de
igiena, care pun in pericol sanatatea consumatorilor;
c) afecteaza sanatatea consumatorilor prin vanzarea unor produse sau
substante drept alimente.
(2) Se interzice comercializarea unor produse care nu sunt alimente, dar
care ar putea fi confundate cu alimentele, datorita formei, mirosului, culorii,
aparentei, prezentarii, etichetarii, volumului sau marimii.
Art. 36
(1) In scopul evitarii daunelor asupra sanatatii, cauzate de alimente,
Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, impreuna cu alte
organisme interesate, dupa caz, sunt abilitate sa emita ordine comune pentru:
a) interzicerea sau restrictionarea utilizarii anumitor produse, substante,
obiecte sau procese tehnologice;
b) specificarea utilizarii anumitor procese de fabricare sau manipulare a
alimentelor;
c) impunerea unor cerinte la fabricarea, manipularea sau comercializarea
anumitor alimente;
d) indicarea utilizarii avertismentelor, a altor prezentari cu efect de
avertizare si precautii de siguranta, pentru anumite substante;
e) interzicerea sau restrictionarea fabricarii sau manipularii anumitor
substante daunatoare fiziologic in fabricile de procesare a alimentelor, precum
si introducerea lor in astfel de fabrici.
(2) Alimentele care au fost fabricate sau manipulate cu incalcarea
prevederilor alin. (1) lit. a) si b) sunt interzise la vanzare.
Sectiunea a 3-a
Interdictii in vederea protejarii consumatorilor impotriva practicilor
incorecte
Art. 37
(1) In vederea protejarii consumatorului impotriva practicilor incorecte
sunt interzise:
a) comercializarea alimentelor contrafacute si a celor capabile sa creeze
impresia ca au o calitate mai buna decat in realitate;
b) utilizarea in scopul reclamei in general sau in cazuri particulare de
descrieri sau diversi termeni, care sa indice ca alimentele sunt naturale, pure
sau fara reziduuri ori poluanti, atunci cand aceste alimente contin aditivi
autorizati, substante reziduale sau au fost supuse unui tratament autorizat cu
radiatii;
c) comercializarea alimentelor cu denumiri, informatii, prezentare sau
reclama, care ar putea induce in eroare consumatorii;
d) comercializarea produselor alimentare necorespunzatoare pentru consum
sau care au fost fabricate sau manipulate cu incalcarea prevederilor sectiunii
privind reclamele referitoare la sanatate din prezenta ordonanta.
(2) Consumatorii sunt indusi in eroare in urmatoarele situatii:
a) daca se pretinde ca alimentele ar cauza efecte pe care rezultatele
cercetarii stiintifice le considera imposibile sau care nu se justifica;
b) daca sunt utilizate denumiri, informatii, prezentari, prezentari grafice
sau alte declaratii false, cu privire la originea alimentelor, cantitatea, data
fabricatiei sau a ambalarii, termenul de valabilitate sau alte elemente de
importanta decisiva la evaluarea lor;
c) daca alimentele sunt prezentate ca medicamente.
Sectiunea a 4-a
Interdictii privind reclamele referitoare la sanatate
Art. 38
(1) La comercializarea alimentelor sau cand li se face reclama in general
ori pentru exemple particulare, in afara prevederilor art. 37 alin. (1), sunt
interzise:
a) utilizarea de declaratii privind prevenirea, ameliorarea sau vindecarea
bolilor;
b) referirea la recomandari sau expertize medicale;
c) referirea la istoricul unor cazuri;
d) sublinierea sau referirea la terti, indeosebi la scrisori de multumiri,
recunoasteri sau recomandari, chiar daca acestea se refera la alinarea sau
vindecarea bolilor;
e) prezentarea de imagini ale unor medici sau persoane purtand uniforma
profesiunii medicale sau aflate in exercitiu in procesul de desfasurare a unei
activitati in domeniul sanatatii sau in serviciile comerciale sanitare si
farmaceutice;
f) utilizarea de declaratii care sa provoace sau sa exploateze teama
populatiei;
g) difuzarea de documente sau informatii scrise pentru instruirea
populatiei pentru tratarea bolilor cu alimente.
(2) Interdictiile prevazute la alin. (1) nu se aplica reclamelor care se
adreseaza membrilor profesionisti din sanatate sau celor implicati in
serviciile comerciale sanitare.
(3) Interdictiile prevazute la alin. (1) lit. a) si g) nu se aplica
alimentelor cu destinatie speciala, daca nu se fac altfel de precizari in
ordinele sau instructiunile emise de Ministerul Sanatatii.
Sectiunea a 5-a
Masuri privind protectia consumatorilor impotriva practicilor incorecte
Art. 39
Pentru protejarea consumatorilor impotriva practicilor incorecte si in
scopul informarii lor corecte, Ministerul Agriculturii si Alimentatiei,
Ministerul Sanatatii impreuna cu alte organisme interesate, dupa caz, sunt
abilitate sa emita ordine comune, care sa reglementeze:
a) informarea privind natura, continutul, originea, fabricantul sau
participantul la vanzarea alimentelor;
b) conditiile privind ambalarea, etichetarea, marcarea si pastrarea
alimentelor, pana la consumatorul final;
c) conditiile privind fabricarea, compozitia sau calitatea anumitor
alimente, inclusiv a celor cu destinatie speciala;
d) interzicerea vanzarii alimentelor sub anumite denumiri, informatii sau
prezentari care pot induce in eroare si carora nu li se poate face reclama
utilizand anumite prezentari grafice sau alte informatii care pot induce in
eroare;
e) interzicerea vanzarii alimentelor care contin substante sau obiecte
nealimentare, ambalate separat sau impreuna cu alimentul, in acelasi ambalaj,
daca acestea nu sunt necesare pentru prepararea, manipularea sau consumarea
alimentului.
Art. 40
Pentru protejarea intereselor consumatorilor Ministerul Agriculturii si
Alimentatiei, Ministerul Sanatatii impreuna cu alte organisme interesate, dupa
caz, sunt abilitate sa emita ordine si instructiuni comune, care sa
reglementeze:
a) conditiile privind autorizarea unitatilor care produc, prelucreaza,
depoziteaza, transporta si comercializeaza alimente;
b) conditiile privind certificarea alimentelor pentru a fi declarate apte
pentru consum uman;
c) conditiile privind controlul unitatilor care produc, prelucreaza,
depoziteaza, transporta si comercializeaza alimente.
Sectiunea a 6-a
Dispozitii privind utilizarea alimentelor si a produselor alimentare
interzise sau periculoase
Art. 41
Ministerul Sanatatii impreuna cu Ministerul Agriculturii si Alimentatiei si
cu alte organisme abilitate, dupa caz, adopta reglementari comune privind
retragerea de pe piata, interzicerea comercializarii si modalitatile de
distrugere sau de folosire in alte scopuri a alimentelor care prezinta un risc
pentru sanatate.
CAP. 5
Controlul oficial al alimentelor
Sectiunea 1
Organizarea controlului oficial al alimentelor
Art. 42
(1) Controlul oficial al alimentelor urmareste daca unitatile care produc,
prelucreaza, depoziteaza, transporta sau comercializeaza alimentele, personalul
implicat, obiectele sau materialele care vin in contact cu alimentele in timpul
fabricatiei, manipularii sau comercializarii sunt conforme cu reglementarile
legale in vigoare, respecta tehnologiile de fabricatie, inclusiv calitatea
utilajelor de fabricatie. Scopul principal al controlului oficial al
alimentelor este de a asigura ca alimentele destinate pietei interne sau
exportului prezinta siguranta, sunt salubre, apte pentru consum si indeplinesc
cerintele stabilite de aceasta ordonanta si de actele normative in vigoare.
(2) Autoritatile competente, potrivit prezentei ordonante, controleaza
alimentele produse si/sau comercializate, inclusiv alimentele provenite din
import.
(3) Autoritatile competente controleaza alimentele pe intregul lor circuit,
de la producere pana la comercializare, conform atributiilor si competentelor
legale in vigoare.
Art. 43
(1) Autoritatile competente pentru executarea controlului oficial al
alimentelor sunt:
a) autoritatile sanitare veterinare, fitosanitare si de control tehnologic,
desemnate de catre Ministerul Agriculturii si Alimentatiei;
b) autoritatile sanitare desemnate de catre Ministerul Sanatatii;
c) autoritatile abilitate pentru protectia consumatorilor.
(2) Controlul alimentelor se realizeaza prin inspectiile efectuate de catre
inspectorii de stat pentru controlul alimentelor, care au obligatia sa pastreze
secretele de fabricatie sau datele pe care le cunosc despre unitatile
controlate.
(3) Inspectia cuprinde verificarea conditiilor de amplasare si de igiena a
unitatilor in care alimentele sunt procesate, asigurarea apei potabile,
verificarea mijloacelor de transport, a echipamentelor si mijloacelor
tehnologice utilizate in procesarea alimentelor, etichetarea, materialele
utilizate in contact cu alimentele, mijloacele, procedurile si materialele
folosite pentru igienizarea si repararea unitatilor si echipamentelor si indepartarea
reziduurilor.
(4) In scopul verificarii calitatii alimentelor prin analize de laborator,
inspectorii autorizati sa exercite controlul pot preleva probe de alimente,
materiale in contact cu alimentele, substante utilizate pentru curatenie si
reparatii, precum si orice alte substante care pot afecta caracteristicile
alimentelor. Contravaloarea analizelor efectuate pe probele prelevate se
taxeaza conform actelor normative in vigoare.
(5) Inspectia cuprinde verificarea persoanelor care lucreaza in unitatile
care produc, prelucreaza, depoziteaza, transporta sau comercializeaza alimente,
pentru a stabili daca ele indeplinesc conditiile de sanatate si igiena.
(6) Inspectia cuprinde verificarea certificarii de catre producator a
calitatii alimentelor prin analize de laborator.
Sectiunea a 2-a
Drepturile si indatoririle inspectorilor de stat pentru controlul
alimentelor
Art. 44
(1) Inspectiile sunt efectuate de catre inspectorii autorizati ai
autoritatilor de stat, stabilite la art. 43 alin. (1) lit. a) - c), conform
competentelor specifice.
(2) Inspectorii sunt autorizati sa faca copii de pe materialele si
documentele care se afla in posesia celor inspectati sau referinte despre
acestea.
(3) Inspectorii sunt obligati sa pastreze secretul profesional si sa nu
divulge unei terte parti secretele comerciale sau alte informatii confidentiale
ori particulare, obtinute in timpul sau in legatura cu inspectia, daca nu li se
cere sa faca aceasta de catre o autoritate judecatoreasca sau de catre partea
inspectata.
(4) Inspectorii care descopera sau suspecteaza neconformarea cu prevederile
prezentei ordonante sau cu alte acte normative in vigoare vor lua masuri in
conformitate cu prevederile acestora.
(5) Inspectorii de stat pot solicita pe timpul controlului, dupa caz,
protectia personala si sprijinul organelor de politie.
Sectiunea a 3-a
Masuri dispuse de autoritatile competente
Art. 45
(1) Autoritatea desemnata pentru controlul alimentelor, in toate cazurile
in care constata nerespectarea prevederilor acestei ordonante sau ale altor
acte normative in vigoare, este imputernicita:
a) sa interzica functionarea unitatilor care produc, prelucreaza,
depoziteaza, transporta sau comercializeaza alimente, precum si folosirea unor
materii prime, aditivi, adjuvanti, materiale de ambalare, echipamente,
ustensile, utilaje si substante de decontaminare;
b) sa declare alimentele ca fiind improprii consumului sau
necorespunzatoare calitativ, sa limiteze sau sa interzica utilizarea si
comercializarea acestora, sa le dirijeze pentru consum conditionat pentru
utilizarea sau comercializarea in alte scopuri si sa ordone distrugerea lor in
conformitate cu reglementarile legale in vigoare;
c) sa retraga autorizatia de functionare a unitatilor producatoare si de
comercializare a alimentelor;
d) sa sesizeze organele de cercetare penala, in cazul in care faptele
constatate pot constitui infractiuni;
e) sa aplice sechestru pe loturile de alimente suspecte sub aspect calitativ.
Detinatorul alimentelor sechestrate trebuie sa asigure conditii de pastrare si
conservare adecvate, pana la clarificarea situatiei acestor alimente.
(2) Autoritatea desemnata pentru controlul alimentelor poate aplica amenzi
pentru contraventii, in conformitate cu prevederile reglementarilor legale in
vigoare.
Sectiunea a 4-a
Sanctiuni
Art. 46
Incalcarea prevederilor legale in vigoare privind alimentele atrage
raspunderea civila, contraventionala sau penala, dupa caz.
Art. 47
Fabricarea de alimente falsificate sau contrafacute constituie infractiune
si se pedepseste potrivit Codului penal.
Art. 48
Faptele care constituie contraventii si valoarea amenzilor aplicate se
stabilesc in conformitate cu prevederile actelor normative in vigoare.
CAP. 6
Dispozitii finale
Art. 49
(1) Prezenta ordonanta intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data
publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(2) Pe aceeasi data se abroga orice alte dispozitii contrare.
PRIM-MINISTRU
RADU VASILE
Contrasemneaza:
p. Ministrul agriculturii
si alimentatiei,
Aurel Pana,
secretar de stat
Ministrul sanatatii,
Hajdu Gabor
Ministrul finantelor,
Decebal Traian Remes
Ministrul industriei si comertului,
Radu Berceanu