Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 123/384 din 23 aprilie 2001

pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, compozitia, fabricarea si etichetarea sucurilor din fructe si ale anumitor produse similare

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR


SmartCity3

              Nr. 123 din 23 aprilie 2001
              MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
              Nr. 384 din 11 iunie 2001
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 610 din 27 septembrie 2001

    Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor si ministrul sanatatii si familiei,
    vazand Referatul de aprobare nr. 118.528/2001, intocmit de Directia generala strategii si politici in agricultura si industria alimentara din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, si Referatul de aprobare nr. DB 4.192/2001, intocmit de Directia generala de sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei,
    avand in vedere prevederile art. 39 din Ordonanta Guvernului nr. 113/1999 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si al Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile si completarile ulterioare,
    emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele cu privire la natura, continutul, compozitia, fabricarea si etichetarea sucurilor din fructe si ale anumitor produse similare, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, prin Directia generala strategii si politici in agricultura si industria alimentara si prin directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, precum si Ministerul Sanatatii si Familiei, prin Directia generala de sanatate publica si directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, vor aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.

             Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
                                Ilie Sarbu

                      Ministrul sanatatii si familiei,
                              Daniela Bartos

    ANEXA 1

                                  NORME
cu privire la natura, continutul, compozitia, fabricarea si etichetarea sucurilor din fructe si ale anumitor produse similare

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Prezentele norme se refera la conditiile privind natura, continutul, compozitia, fabricarea si etichetarea sucurilor din fructe si ale anumitor produse similare destinate comercializarii.
    Art. 2
    Produsele mentionate si definite la art. 4 se comercializeaza numai daca acestea corespund definitiilor si regulilor stabilite in prezentele norme.

    CAP. 2
    Natura, continutul, compozitia

    Art. 3
    In sensul prezentelor norme, materiile prime utilizate la fabricarea sucurilor din fructe si a anumitor produse similare trebuie sa corespunda urmatoarelor definitii si descrieri:
    1. Fructele sunt produse proaspete sau conservate prin refrigerare, in stare buna, nedeteriorate, ajunse la maturitate industriala, continand toti constituentii esentiali necesari la producerea sucurilor si a nectarurilor din fructe; rosiile nu sunt considerate fructe.
    2. Piureul de fructe este un produs fermentabil, dar nefermentat, obtinut prin pasarea partii comestibile a fructului intreg sau decojit, fara a inlatura sucul.
    3. Piureul de fructe concentrat este produsul obtinut din piure de fructe prin eliminarea unei anumite proportii din continutul sau de apa.
    4. Pentru fabricarea sucului din fructe se utilizeaza urmatoarele tipuri de zaharuri:
    a) zahar semialb;
    b) zahar alb;
    c) zahar extra alb;
    d) dextroza monohidratata;
    e) dextroza anhidra;
    f) sirop de glucoza uscata;
    g) fructoza.
    5. Pentru producerea sucului din fructe obtinut din suc din fructe concentrat si pentru producerea nectarului din fructe, in completarea tipurilor de zaharuri mentionate la pct. 4 se pot utiliza si urmatoarele solutii:
    a) sirop de glucoza;
    b) solutie de zahar;
    c) solutie de zahar invertit;
    d) solutie apoasa de zaharoza, cu urmatoarele caracteristici:
    - substanta uscata, minimum 62% din greutate;
    - continut de zahar invertit, respectiv raportul de fructoza/dextroza 1,0 +/- 0,2-, maximum 3% din greutatea substantei uscate;
    - culoarea in solutie, maximum 75 de unitati ICUMSA - Comisia Internationala pentru Metode Uniforme de Analiza a Zaharului;
    - cenusa insolubila, maximum 0,3% din greutatea substantei uscate;
    - continutul de dioxid de sulf rezidual, maximum 15 mg/kg de substanta uscata.
    Art. 4
    Sucurile din fructe si anumite produse similare, in intelesul prezentelor norme, sunt definite si descrise dupa cum urmeaza:
    1. a) sucul din fructe este sucul obtinut din fructe prin procese mecanice, fermentabil, dar nefermentat, avand caracteristicile de culoare, aroma si savoare tipice sucului din fructul de la care provine; in cazul citricelor sucul provine din endocarp; zeama de citrice se poate obtine totusi din fructul intreg, prin procese de productie corespunzatoare, prin care raportul constituentilor din partea exterioara a fructului este redus la minimum;
    b) produsul obtinut din sucul din fructe concentrat are caracteristici organoleptice si analitice echivalente celor ale sucului obtinut din fructul de acelasi tip descris la lit. a), daca este fabricat prin urmatoarele metode:
    - reconstituirea raportului de apa extrasa din sucul concentrat, apa care este adaugata avand caracteristici organoleptice, fizico-chimice si microbiologice corespunzatoare prevederilor legale in vigoare pentru garantarea calitatilor esentiale ale sucului;
    - reconstituirea aromei prin intermediul substantelor volatile colectate pe parcursul concentrarii sucului din fructul respectiv sau din sucul din fructe de acelasi tip;
    2. sucul din fructe concentrat este produsul obtinut din suc de fructe prin eliminarea unei anumite proportii din continutul de apa; daca produsul este destinat consumului direct, reducerea volumului sau nu va fi mai mica de 50%;
    3. a) nectarul din fructe este produsul fermentabil, dar nefermentat, obtinut prin adaugarea de apa si zaharuri sucului din fructe sau sucului din fructe concentrat ori piureului din fructe sau piureului din fructe concentrat sau unui amestec al acestor produse care respecta prevederile anexei care face parte integranta din prezentele norme;
    b) fructele stabilite la pct. II si III din anexa si caisele pot fi utilizate separat sau in amestec pentru fabricarea nectarurilor, fara a adauga zaharuri sau miere atunci cand continutul lor natural ridicat de zahar justifica acest procedeu;
    4. sucul din fructe deshidratat este produsul obtinut prin eliminarea a aproape intregului continut de apa.
    Art. 5
    (1) Descrierile prezentate la art. 4 pct. 1 - 4 sunt specifice doar pentru produsele definite in acestea si se utilizeaza in comert la caracterizarea lor.
    (2) Produsul provenit dintr-o singura varietate de fructe poarta denumirea acestuia, inlocuind cuvantul "fructe", sau insoteste toate descrierile la care se face referire la art. 4.

    CAP. 3
    Fabricarea

    Art. 6
    La fabricarea sucurilor din fructe sunt autorizate numai urmatoarele procedee:
    1. amestecarea unuia sau mai multor tipuri de sucuri din fructe si/sau piureuri din fructe;
    2. tratarea se efectueaza cu:
    a) acid L-ascorbic - E 300, in cantitatea necesara pentru producerea efectului antioxidant;
    b) nitrogen;
    c) dioxid de carbon - E 290;
    d) enzime pectolitice;
    e) enzime proteolitice;
    f) enzime amilolitice;
    g) gelatina comestibila;
    h) taninuri;
    i) bentonita;
    j) silicagel;
    k) caolin;
    l) mangal;
    m) adjuvanti inerti de filtrare - perlite, azbest, diatomita spalata, celuloza, poliamide insolubile;
    3. procese fizice obisnuite si metode de tratare, cum sunt: tratarea la cald, centrifugarea si filtrarea.
    Art. 7
    Pentru sucuri provenite din unele tipuri de fructe sunt autorizate urmatoarele procedee:
    1. in cazul altor sucuri din fructe, in afara de cele din pere si struguri, adaugarea de zaharuri in scopul indulcirii se face in urmatoarele conditii:
    a) cantitativ, exprimata ca substanta uscata, sa nu depaseasca 15 g pe litrul de suc in scopul de a le corecta;
    b) cantitativ, exprimata ca substanta uscata, sa nu depaseasca:
    - 40 g pe litrul de suc pentru sucul de mere;
    - 200 g pe litrul de suc pentru lamai, chitra, bergamot si sucuri albe, rosii sau de coacaze;
    - 100 g pe litrul de suc in alte cazuri;
    2. in cazul sucului din struguri, tratarea cu:
    a) dioxid de sulf - E 220;
    b) sulfit de sodiu - E 221;
    c) sulfit acid de sodiu - E 222;
    d) disulfit de sodiu - E 223;
    e) disulfit de potasiu - E 224;
    f) sulfit de calciu - E 226;
    g) sulfit de calciu acid - E 227;
    h) desulfitare prin procese fizice;
    i) limpezire cu ajutorul cazeinei, albusului de ou si al altor albumine animale;
    j) dezacidificare partiala cu ajutorul hidroxidului de potasiu neutru sau al carbonatului de calciu, la care se pot adauga mici cantitati de solutii sarate de calciu duble ale acizilor D-tartric si L-malic, cu mentiunea ca la produsele enumerate la lit. a) - g), in cantitatea totala exprimata ca dioxid de sulf din suc, in forma in care se livreaza la consumator, nu depaseste 10 mg pe litrul de suc;
    3. in cazul sucului din ananas, adaugarea de acid citric - E 330 nu depaseste 3 g pe litrul de suc.
    Art. 8
    (1) Adaugarea de zaharuri si de acid in acelasi suc din fructe este interzisa.
    (2) In cazul in care in acelasi suc sau nectar din fructe este adaugat mai mult de un acid, suma cantitatilor din fiecare acid adaugat, exprimata ca procentaj din cantitatea maxima autorizata, nu trebuie sa depaseasca 100.
    Art. 9
    Cu exceptia cazurilor pentru care exista alte prevederi in prezentele norme, continutul de dioxid de sulf din sucul din fructe, determinat prin analize, nu depaseste 10 mg pe litrul de suc.
    Art. 10
    (1) La obtinerea nectarurilor din fructe sunt autorizate numai urmatoarele procedee:
    a) amestecarea unuia sau mai multor tipuri de nectaruri din fructe, cu adaos de suc din fructe sau piure din fructe;
    b) metodele de tratare si procesele enumerate la art. 6 pct. 2.
    (2) Sunt autorizate, de asemenea, urmatoarele procedee:
    a) adaugarea de zaharuri intr-o cantitate ce nu depaseste 20% din greutatea totala a produsului finit;
    b) adaugarea unei asemenea cantitati de apa incat sucul din fructe si/sau continutul de piure din fructe si aciditatea totala a produsului finit sa fie mai mici decat nivelurile specificate in anexa; in cazul amestecurilor de nectaruri din fructe, sucul si/sau continutul de piure si aciditatea totala sa fie proportionala cu nivelurile specificate in anexa;
    c) substituirea totala a zaharurilor cu mierea in cadrul limitei de 20% specificate la lit. a);
    d) in cazul productiei de nectaruri din fructe, obtinute exclusiv din piure din fructe si/sau piure din fructe concentrat, din urmatoarele tipuri de fructe: mere, pere sau piersici ori din amestecuri ale acestor fructe, adaugarea de acid citric intr-o cantitate care sa nu depaseasca gramele date pe litrul de produs finit, acidul citric putand fi inlocuit totusi, complet sau partial, printr-o cantitate echivalenta de suc de lamaie.
    Art. 11
    La fabricarea sucurilor concentrate din fructe sunt permise numai urmatoarele procedee:
    1. metodele si procesele enumerate la art. 6 si 7, cu exceptia prevederilor art. 7 pct. 1. Totusi adaugarea de zaharuri este autorizata numai pentru sucurile concentrate din fructe, preambalate, destinate consumatorului final si cu mentiunea ca indulcirea trebuie indicata in descrierea produsului; in acest caz cantitatea totala de zaharuri utilizata, exprimata in corelatie cu volumul de suc "obtinut din ... in forma concentrata", nu poate depasi limita autorizata prevazuta la art. 7 pct. 1;
    2. reconstituirea aromelor prin intermediul substantelor volatile colectate pe parcursul concentrarii sucului din fructe de baza sau din sucul de fructe de acelasi tip; adaugarea substantelor volatile de acelasi tip este obligatorie pentru sucurile concentrate din fructe destinate consumului direct;
    3. deshidratarea partiala a sucului din fructe prin alte metode sau procese de tratare fizica decat incalzirea directa.
    Art. 12
    La fabricarea sucului deshidratat din fructe este permisa deshidratarea aproape totala a sucului din fructe prin alte metode sau procese de tratare fizica decat incalzirea directa; reconstituirea substantelor volatile esentiale din fructele de acelasi tip sau posibil recuperate in timpul deshidratarii este obligatorie.
    Art. 13
    Metodele de tratare si procesele prezentate la art. 6, 10, 11 si 12 nu trebuie sa dea nastere la substante care pot ramane in produsele tratate, in cantitati care sunt periculoase pentru sanatatea umana.

    CAP. 4
    Etichetarea

    Art. 14
    (1) Actele normative in vigoare, referitoare la etichetarea produselor alimentare, se aplica produselor definite la art. 4, tinandu-se seama de conditiile suplimentare stabilite in prezentul articol.
    (2) Denumirile sub care sunt comercializate produsele definite la art. 4 sunt denumirile rezervate acestora conform art. 5; totusi, pentru produsul definit la art. 4 pct. 4 cuvantul "deshidratat" poate fi inlocuit cu cuvantul "pudra" si poate fi insotit sau inlocuit de o mentiune privind procesul tehnologic specific utilizat.
    (3) Denumirile sub care sunt vandute produsele definite la art. 4 sunt completate dupa cum urmeaza:
    a) pentru produsele fabricate din doua sau mai multe tipuri de fructe, cu exceptia utilizarii sucului din lamaie, conform art. 10 alin. (2) lit. d), dupa o lista cuprinzand fructele utilizate in ordinea descrescatoare a greutatii sucurilor din fructe sau a piureurilor incluse, acolo unde este cazul, dupa reconstituire, utilizarea termenului "fructe" este facultativa;
    b) pentru produsele cu adaos de zahar in limitele stabilite la art. 7 pct. 1 lit. b), completate cu cuvantul "indulcit", urmat de indicarea cantitatii maxime de zaharuri adaugate, calculata ca substanta uscata si exprimata in grame pe litru, cantitatea indicata nu poate depasi 15% din cantitatea reala adaugata;
    c) pentru nectarurile din fructe denumirea se completeaza cu mentiunea "Contine pulpa de fructe", sau o descriere echivalenta.
    Art. 15
    Este obligatorie inscrierea listei cuprinzand ingredientele, supusa urmatoarelor prevederi:
    1. reconstituirea starii sale originale prin intermediul substantelor strict necesare pentru aceasta operatiune:
    a) la sucul din fructe, din sucul din fructe concentrat;
    b) la piureul din fructe, din piureul din fructe concentrat;
    2. reconstituirea aromei:
    a) la sucul din fructe concentrat;
    b) la sucul din fructe uscate;
    3. substantele enumerate la art. 7 pct. 2 lit. a) - g) nu sunt considerate ingrediente ale unuia dintre produsele definite la art. 4 cand continutul de dioxid de sulf al acestor produse, asa cum a fost determinat prin analize, nu depaseste 10 mg/l.
    Art. 16
    (1) Pe etichetele produselor definite la art. 4 este obligatorie indicarea urmatoarelor mentiuni:
    a) pentru sucul de fructe si nectarul obtinut in intregime sau partial dintr-un produs concentrat, "Contine ... obtinut din concentrat" plus denumirea produsului concentrat utilizat; aceasta mentiune apare in imediata vecinatate a denumirii produsului, evidentiata cu caractere ingrosate;
    b) pentru produsele definite la art. 4 pct. 1 - 3, al caror continut de dioxid de carbon este mai mare de 2 g/l, "carbonatat";
    c) pentru sucurile din fructe concentrate si sucurile din fructe uscate, o indicatie privind cantitatea de apa ce trebuie adaugata pentru reconstituirea produsului;
    d) pentru nectarurile din fructe continutul minim real de suc din fructe, piure din fructe sau amestecul acestor ingrediente, "Continutul de fructe: minimum ...%".
    (2) Mentiunile prezentate la alin. (1) lit. a), b) si d) trebuie sa apara in acelasi camp vizual cu urmatoarele caracteristici:
    a) denumirea sub care este vandut produsul;
    b) cantitatea neta;
    c) data durabilitatii minimale sau, in cazul alimentelor care din punct de vedere microbiologic au un grad inalt de perisabilitate, "A fi utilizat pana la ...";
    d) concentratia alcoolica la bauturile continand alcool peste 1,2% din volum.
    (3) Adaugarea acidului L-ascorbic, asa cum este prevazut la art. 6 pct. 2, nu implica trimiterea la vitamina C.
    Art. 17
    Regulile privind etichetarea produselor definite la art. 4 si indicate in prezentele norme nu sunt obligatorii pentru produsele care au alta destinatie decat livrarea ca atare catre consumatorul final sau catre agentii de catering.

    CAP. 5
    Dispozitii finale

    Art. 18
    Prezentele norme nu se aplica:
    a) produselor destinate exportului in alte tari decat cele membre ale Uniunii Europene;
    b) alimentelor cu calitati nutritive speciale.
    Art. 19
    Prevederile art. 6 - 17 se aplica numai sucurilor din fructe, sucurilor din fructe concentrate, nectarurilor din fructe si sucurilor din fructe uscate, destinate consumului direct, precum si sucurilor din fructe concentrate, utilizate la obtinerea sucurilor din fructe sau a nectarurilor destinate consumului direct.
    Art. 20
    Prezentele norme sunt compatibile cu reglementarile comunitare in domeniu si sunt armonizate cu prevederile Directivelor Consiliului CEE 93/77/1993 si 93/45/1993.

    ANEXA 1
    la norme

                            PREVEDERI SPECIALE
                  cu privire la nectarurile din fructe

___________________________________________________________________________
                                         Continutul          Continutul
                                         minim total        minim de suc
        Nectaruri din fructe               de acid         si/sau de piure
           obtinute din:                   exprimat        (% din greutatea
                                        ca acid tartric       produsului
                                       (g/l din produsul        finit)
                                             finit)
___________________________________________________________________________
    I. Fructe fade in stare naturala cu adaos de suc

Fructul pasiunii                               8                   25
Quito maranjilos (Solanum quitoense)           5                   25
Coacaze negre                                  8                   25
Coacaze albe                                   8                   25
Coacaze rosii                                  8                   25
Coacaze                                        9                   30
Sallow-thorn berries (Hippophae)               9                   25
Porumbe                                        8                   30
Prune                                          6                   30
Quetsches                                      6                   30
Scoruse de munte                               8                   30
Macese                                         8                   40
Cirese acre                                    8                   35
Alte cirese                                    6*)                 40
Afine                                          4                   40
Soc                                            7                   50
Zmeura                                         7                   40
Caise                                          3*)                 40
Capsuni                                        5*)                 40
Dude/Mure                                      6                   40
Merisoare                                      9                   30
Gutui                                          7                   50
Lamai si chitre                                -                   25
Alte fructe apartinand acestei
categorii                                      -                   25

    II. Fructe cu acid scazut, carnoase sau puternic aromate cu sucuri necomestibile in stare naturala

Mango                                          -                   35
Banane                                         -                   25
Guave                                          -                   25
Papaya                                         -                   25
Lyches                                         -                   25
Azeroles (Neapolitan medlars)                  -                   25
Soursop (Annona muricata)                      -                   25
Bullock's heart sau custard apple
(Annona reticulata)                            -                   25
Sugar apples                                   -                   25
Rodii                                          -                   25
Fructe Cashew                                  -                   25
Prune spaniole (Spondia purpurea)              -                   25
Umbu (Spondia tuberosa aroda)                  -                   30
Alte fructe apartinand acestei
categorii                                      -                   25

    III. Fructe cu sucuri consumabile in stare naturala

Mere                                           3*)                 50
Pere                                           3*)                 50
Piersici                                       3*)                 45
Citrice, cu exceptia lamailor si a
chitrelor                                      5                   50
Ananas                                         4                   50
Alte fructe apartinand acestei
categorii                                      -                   50
___________________________________________________________________________
    *) Limita nu se aplica in cazul nectarurilor din fructe obtinute exclusiv din piure din fructe si/sau piure din fructe concentrat ori obtinute din sucuri din fructe si piure din fructe si/sau piure din fructe concentrat.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 384/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 384 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu