ORDIN
Nr. 510/768/319 din 5 august 2003
pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, compozitia, fabricarea si
etichetarea sucurilor din fructe si ale altor produse similare destinate
consumului uman
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI
MEDIULUI
Nr. 510 din 5 august 2003
MINISTERUL SANATATII
Nr. 768 din 14 august 2003
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Nr. 319 din 5 septembrie 2003
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 660 din 17 septembrie 2003
Vazand Referatul de aprobare nr. 144.428 din 28 mai 2003, intocmit de
Directia generala de elaborare si armonizare a politicilor, strategiilor si programelor,
avand in vedere prevederile art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii
alimentelor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 57/2002,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, al
Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea
Ministerului Sanatatii si al Hotararii Guvernului nr. 755/2003 privind
organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia
Consumatorilor,
ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului, ministrul sanatatii
si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor emit
urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele cu privire la natura, compozitia, fabricarea si
etichetarea sucurilor din fructe si ale altor produse similare destinate
consumului uman, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul
ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, Ministerul
Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin
directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului
Bucuresti, prin directiile de sanatate publica judetene si a municipiului
Bucuresti si prin oficiile judetene pentru protectia consumatorilor, vor duce
la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
La intrarea in vigoare a prezentului ordin se va abroga Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor si al ministrului sanatatii si familiei
nr. 123/384/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul,
compozitia, fabricarea si etichetarea sucurilor din fructe si ale anumitor
produse similare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 610
din 27 septembrie 2001.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.
Ministrul agriculturii,
padurilor, apelor si mediului,
Ilie Sarbu
Ministrul sanatatii,
Mircea Beuran
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Rovana Plumb,
secretar de stat
ANEXA 1
NORME
cu privire la natura, compozitia, fabricarea si etichetarea sucurilor din fructe
si ale altor produse similare destinate consumului uman
Art. 1
Prezentele norme se aplica in cazul produselor definite in anexa nr. 1.
Art. 2
Ministerul Sanatatii autorizeaza adaugarea unor vitamine si minerale in
produsele definite in partea I din anexa nr. 1.
Art. 3
Actele normative in vigoare privind etichetarea alimentelor se aplica in
cazul produselor definite in anexa nr. 1, in urmatoarele conditii:
1.a) Denumirile produselor din anexa nr. 1 se aplica doar in cazul produselor
mentionate in prezenta anexa si se vor utiliza in cazul comercializarii
acestora, fara a se aduce atingere lit. b), pentru a le desemna.
b) Ca o alternativa la denumirea produselor mentionate la lit. a), anexa
nr. 3 stabileste o lista de denumiri speciale. Aceste denumiri pot fi utilizate
in limba si in conditiile stabilite in anexa nr. 3.
2.a) In cazul in care produsul este extras dintr-o singura specie de
fructe, denumirea acestei specii inlocuieste cuvantul "fruct".
b) In cazul produselor obtinute din doua sau mai multe specii de fructe,
denumirea produselor este insotita de o lista a fructelor utilizate, enumerate
in ordine descrescatoare, in functie de volumul de suc de fructe sau de piure
introdus in fabricatie. Exceptie de la aceasta regula este pentru situatia in
care se utilizeaza suc de lamaie, conform conditiilor stabilite la pct. 1 al
partii I din anexa nr. 1.
c) In cazul produselor obtinute din trei sau mai multe specii de fructe,
indicarea fructelor utilizate poate fi inlocuita de cuvintele "diferite
fructe", de un text similar sau de numarul speciilor de fructe utilizate.
3. In cazul sucurilor de fructe indulcite prin adaos de zaharuri, denumirea
sub care se vinde produsul include expresia "indulcit" sau "cu
adaos de zaharuri", urmata de indicarea cantitatii maxime de zaharuri
adaugate, calculata ca substanta uscata si exprimata in grame pe litru.
4.a) Reconstituirea produselor definite la pct. 1 al partii I din anexa nr.
1, in starea lor originala, cu ajutorul componentelor strict necesare pentru
aceasta operatiune, nu atrage dupa sine obligatia de a include in eticheta
lista ingredientelor utilizate in acest scop.
b) Adaosul de pulpa sau miez de fruct la sucul de fructe, conform anexei
nr. 2, se mentioneaza pe eticheta.
5. Pentru amestecurile din sucuri de fructe si sucuri de fructe obtinute
din concentrate, precum si pentru nectarul de fructe obtinut integral sau
partial din unul sau mai multe produse concentrate, etichetarea trebuie sa
cuprinda cuvintele "obtinut din suc(uri) concentrat(e)" sau
"obtinut partial din suc(uri) concentrat(e)", dupa caz. Aceasta
informatie este inclusa langa denumirea sub care se vinde produsul, putand fi
usor identificata pe orice fond si avand caractere vizibile.
6. In cazul nectarului de fructe obtinut atat din suc dintr-o specie de
fructe (limite mentionate individual in anexa nr. 4), cat si din amestecuri de
sucuri de fructe, etichetarea trebuie sa cuprinda continutul minim de suc(uri)
de fructe, piure de fructe sau orice alt amestec al acestor ingrediente, prin
mentiunea "continut de fructe: minimum ...%". Aceasta informatie se
gaseste in acelasi camp vizual cu denumirea produsului.
Art. 4
Etichetarea sucului de fructe concentrat mentionat la pct. 2 al partii I din
anexa nr. 1, care nu este destinat livrarii catre consumator, trebuie sa
includa o mentiune cu privire la prezenta si cantitatea de zaharuri adaugate
sau la adaosul de suc de lamaie sau de acidifianti autorizati conform normelor
sanitare in vigoare privind aditivii alimentari destinati utilizarii in
produsele alimentare pentru consumul uman. Aceasta mentiune apare pe ambalaj,
pe eticheta atasata ambalajului sau pe un document insotitor.
Art. 5
Pentru fabricarea produselor definite in partea I din anexa nr. 1, se pot
utiliza numai tratamentele si substantele cuprinse in partea a II-a din anexa
nr. 1 si materiile prime care sunt in conformitate cu anexa nr. 2.
In cazul nectarului de fructe se aplica prevederile din anexa nr. 4.
Art. 6
Anexele nr. 1 - 4 fac parte integranta din prezentele norme.
ANEXA 1
la norme
DENUMIREA PRODUSELOR, DEFINITII SI CARACTERISTICI
PARTEA I
Definitii
1. a) Sucul de fructe este produsul fermentescibil, dar nefermentat, obtinut
din fructe sanatoase si coapte, proaspete sau refrigerate, din una sau mai
multe specii amestecate, prezentand culoarea, aroma si gustul specifice
fructelor utilizate. Aromele fructelor, pulpa si miezul provenite din sucuri si
separate in timpul procesarii acestora pot fi reintroduse in acelasi suc.
In cazul citricelor, sucul de fructe trebuie sa provina din endocarp, dar
in cazul lamailor verzi sucul extras poate fi obtinut si din fructul intreg,
prin procedee tehnologice speciale prin care proportia componentelor extrase
din coaja fructului se reduce la maximum.
b) Sucul de fructe din concentrat este produsul obtinut prin adaugarea in
sucul concentrat de fructe a apei extrase din acel suc in timpul concentrarii
si prin reconstituirea aromelor, iar daca este cazul, a pulpei si miezului
indepartat din suc, dar recuperate in timpul procesului de producere a sucului
de fructe respectiv sau a unui suc de fructe din aceeasi specie.
Apa adaugata trebuie sa prezinte caracteristici corespunzatoare din punct
de vedere chimic, microbiologic si organoleptic conform reglementarilor in
vigoare, pentru a se garanta calitatile esentiale ale sucului.
Produsul astfel obtinut trebuie sa prezinte caracteristici organoleptice si
analitice cel putin echivalente cu cele ale unui tip mediu de suc obtinut din
fructe de aceeasi specie in sensul lit. a).
2. Sucul de fructe concentrat este produsul obtinut din suc de fructe de
unul sau mai multe tipuri, prin indepartarea fizica a unei cantitati din
continutul de apa. In cazul in care produsul este destinat consumului direct,
cantitatea de apa indepartata este de cel putin 50% .
3. Sucul de fructe deshidratat/sub forma de praf este produsul obtinut din
suc de fructe din unul sau mai multe tipuri, prin indepartarea fizica a aproape
intregului continut de apa.
4. a) Nectarul de fructe este produsul fermentescibil, dar nefermentat,
obtinut prin adaos de apa si zaharuri si/sau miere la unul dintre produsele
definite la pct. 1, 2 si 3 din prezenta anexa, la piureul de fructe sau la un
amestec al acestor produse, produsul respectiv fiind in conformitate cu
cerintele din anexa nr. 4 la norme. Adaosul de zaharuri si/sau miere se permite
doar in cantitati de pana la 20% din masa totala a produsului finit.
In cazul in care nectarurile de fructe se produc fara adaos de zahar sau au
o valoare energetica scazuta, zaharurile pot fi inlocuite integral sau partial
cu indulcitori, conform Ordinului ministrului sanatatii si familiei si al
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002 pentru
aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in
produsele alimentare pentru consumul uman, publicat in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, nr. 722 din 3 octombrie 2002.
b) Prin derogare de la prevederile lit. a), fructele prevazute in partea a
II-a si a III-a din anexa nr. 4 la norme, precum si caisele pot fi utilizate,
individual sau in amestec, la fabricarea nectarului fara adaos de zahar, miere
sau indulcitori.
PARTEA A II-A
Ingrediente, tratamente si substante autorizate
1. Ingrediente autorizate
a) Conform art. 2 din norme, adaosul de vitamine si minerale poate fi
autorizat in cazul produselor definite in partea I, conform legislatiei in
vigoare.
b) Aromele, pulpa si miezul definite la pct. 1.a) din partea I, care au
fost reintroduse in sucul de fructe, trebuie sa fie separate din acest suc in
timpul procesarii, in timp ce aromele, pulpa si miezul definite la pct. 1.b)
din partea I, care au fost reintroduse in sucul de fructe, pot de asemenea sa
provina dintr-un suc de fructe din aceeasi specie.
c) Doar in cazul sucului de struguri aciditatea poate fi corectata
utilizandu-se saruri ale acidului tartric.
d) Pentru produsele definite la pct. 1, 2 si 3 din partea I, altele decat
sucul de struguri si pere, este autorizat adaosul de zaharuri.
e) Pentru corectarea gustului acid, cantitatea de zaharuri adaugata,
exprimata ca substanta uscata, nu poate depasi 15 g pe litrul de suc.
f) Pentru indulcire cantitatea de zaharuri adaugata, exprimata ca substanta
uscata, nu poate depasi 150 g pe litrul de suc, cu conditia ca zaharul adaugat,
atat pentru corectarea aciditatii, cat si pentru indulcire, sa nu depaseasca
150 g pe litrul de suc.
g) Pentru produsele definite la pct. 1, 2, 3 si 4 din partea I, pentru
corectarea aciditatii se autorizeaza adaosul de suc de lamaie si/sau de suc de
lamaie concentrat pana la o aciditate de 3 g pe litrul de suc, exprimata in
acid citric anhidru.
h) Se autorizeaza utilizarea dioxidului de carbon ca ingredient.
i) Se interzice adaosul simultan, in acelasi suc, al zaharurilor si al
sucului de lamaie, concentrat sau nu, precum si al acidifiantilor autorizati
prin Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii,
alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002.
2. Tratamente si substante autorizate
a) Tratamente autorizate:
- procedee de stoarcere mecanica;
- procedee fizice curente, inclusiv extragerea succesiva a apei din partea
comestibila a fructelor, altele decat struguri, pentru fabricarea sucurilor de
fructe concentrate, daca sucurile de fructe concentrate astfel obtinute sunt in
conformitate cu pct. 1 din partea I;
- in cazul sucului de struguri, cand s-a realizat sulfitarea strugurilor cu
dioxid de sulf, desulfitarea prin metode fizice este autorizata in cazul in
care cantitatea totala de dioxid de sulf prezenta in produsul final nu
depaseste 10 mg/l.
b) Substante autorizate:
- enzime pectolitice;
- enzime proteolitice;
- enzime amilolitice;
- gelatina alimentara;
- substante tanante;
- bentonita;
- gel de silice;
- carbune;
- adjuvanti de filtrare inerti din punct de vedere chimic si agenti de
precipitare (cum ar fi: perlit, diatomit spalat, celuloza, poliamida
insolubila, polivinilpolipirolidon, polistiren), conform legislatiei in vigoare
privind materialele si articolele care intra in contact cu alimentele;
- adjuvanti de absorbtie inerti din punct de vedere chimic, care sunt in conformitate
cu legislatia in vigoare privind materialele si articolele care intra in
contact cu alimentele si care sunt utilizate pentru a reduce continutul de
limonoid si de naringin din sucul de citrice, fara a afecta in mod semnificativ
continutul de glucozide limonoide, de acid, de zaharuri (inclusiv
oligozaharide) sau de minerale.
ANEXA 2
la norme
DEFINIREA MATERIILOR PRIME
In cadrul prezentelor norme se aplica urmatoarele definitii:
1. Fructele sunt toate speciile de fructe comestibile; rosiile nu sunt
considerate fructe.
2. Piureul de fructe este produsul fermentescibil, dar nefermentat, obtinut
prin pasarea partii comestibile din fructul intreg sau curatat de coaja, fara a
indeparta sucul.
3. Piureul de fructe concentrat este produsul obtinut din piure de fructe
dupa indepartarea fizica a unei proportii din continutul de apa.
4. Zaharuri:
a) Pentru fabricarea nectarului de fructe se utilizeaza:
- zaharuri definite conform normelor in vigoare;
- sirop de fructoza;
- zaharuri derivate din fructe.
b) Pentru fabricarea sucului de fructe din concentrat se utilizeaza:
- zaharuri definite conform normelor in vigoare;
- sirop de fructoza;
- zaharuri derivate din fructe.
c) Pentru fabricarea sucurilor de fructe se utilizeaza zaharurile incluse
la lit. b), cu un continut de apa de maximum 2% .
5. Miere
Acest produs trebuie sa corespunda legislatiei in vigoare.
6. Pulpa sau miezul este produsul obtinut din partea comestibila a
fructelor din aceeasi specie, fara a indeparta sucul. In cazul citricelor pulpa
sau miezul este constituit din veziculele cu suc obtinute din endocarp.
ANEXA 3
la norme
DENUMIRI SPECIALE PENTRU ANUMITE PRODUSE DIN ANEXA Nr. 1
a) "Vruchtendrank" pentru nectar de fructe;
b) "Submost". Denumira "Submost" se poate utiliza numai
in cazul produselor "Fruchtsaft" sau "Fruchtnektar":
- in cazul nectarurilor de fructe obtinute exclusiv din sucuri de fructe,
din sucuri de fructe concentrate sau dintr-un amestec al acestor produse, care
nu pot fi consumate in stare naturala din cauza aciditatii naturale ridicate;
- in cazul sucului de fructe obtinut din pere, cu adaos de mere, unde este
cazul, dar fara adaos de zahar;
c) "Succo e polpa" sau "sumo e polpa" pentru nectarul
de fructe obtinut exclusiv din piure de fructe si/sau piure de fructe
concentrat;
d) "Aeblemost" pentru sucul de mere fara adaos de zahar;
e) - "Sur...saft" impreuna cu denumirea (in limba daneza) a
fructului utilizat, pentru sucurile fara adaos de zahar obtinute din coacaze
negre, cirese, coacaze rosii, coacaze albe, zmeura, capsuni sau boabe de soc;
- "Sod...saft" sau "Sodet...saft" impreuna cu denumirea
(in limba daneza) a fructului utilizat pentru sucurile obtinute din acest
fruct, cu adaos mai mare de 200 g de zahar pe litru;
f) "Applemust" pentru sucul de mere fara adaos de zahar;
g) "Mosto" pentru sucul de struguri.
ANEXA 4
la norme
DISPOZITII SPECIALE PRIVIND NECTARUL DE FRUCTE
________________________________________________________________________________
Continut minim de suc
Nectar de fructe obtinut din si/sau de piure (% in
volum de produs
finit)
________________________________________________________________________________
I. Fructe cu suc acid care nu poate fi consumat
in stare naturala
Fructele pasiunii 25
Quito naranjillos 25
Coacaze negre 25
Coacaze albe 25
Coacaze rosii 25
Agrise 30
Sallow-thorn berries (Hippophae) 25
Porumbe 30
Prune 30
Quetsches 30
Scoruse 30
Macese 40
Cirese amare 35
Alte cirese 40
Afine 40
Soc 50
Zmeura 40
Caise 40
Capsuni 40
Dude/mure 40
Merisoare, rachitele 30
Gutui 50
Lamai galbene si verzi 25
Alte fructe din aceasta categorie 25
II. Fructe cu continut de acid scazut, cu pulpa sau cu
aroma intensa al caror suc nu poate fi consumat in
stare naturala
Mango 25
Banane 25
Guave 25
Papaya 25
Lychee 25
Azerole (fructe de mosmon din Napoli) 25
Soursop (Annona muricata) 25
Bullock's heart or custard apple (Annona reticulata) 25
Sugar apples (Annona squamosa) 25
Rodii 25
Fructe Cashew 25
Prune spaniole (Spondia purpurea) 25
Fructe Umbu (Spondia tuberoza aroda) 25
Alte fructe din aceasta categorie 25
III. Fructe al caror suc poate fi consumat
in stare naturala
Mere 50
Pere 50
Piersici 50
Citrice, cu exceptia lamailor galbene si verzi 50
Ananas 50
Alte fructe din aceasta categorie 50
________________________________________________________________________________