Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 288 din 20 aprilie 1991

privind calificarea si recalificarea  somerilor

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 104 din 15 mai 1991


SmartCity3


    Guvernul Romaniei hotaraste:

    CAP. 1
    Organizarea si desfasurarea cursurilor de calificare si recalificare a somerilor

    Art. 1
    In baza Legii nr. 1/1991 privind protectia sociala a somerilor si reintegrarea lor profesionala, calificarea si recalificarea se organizeaza de catre directiile de munca si protectie sociala si se desfasoara, dupa caz, in:
    a) centrele proprii de calificare si recalificare;
    b) unitati: regii autonome, societati comerciale, mici intreprinderi si asociatii cu scop lucrativ, institutii de invatamant publice si particulare si persoane fizice cu activitate independenta autorizate, pe baza de conventie.
    Art. 2
    Calificarea sau recalificarea somerilor se poate face in meserii, specialitati, functii si activitati corespunzator cererilor de forta de munca.
    Art. 3
    Planurile de invatamant si programele de pregatire pentru calificarea si recalificarea somerilor se elaboreaza de catre centre, impreuna cu unitatile interesate sau, in situatia prevazuta la art. 1 lit. b), de catre directia de munca si protectie sociala si unitatile la care se desfasoara pregatirea, corespunzator prevederilor legale pentru cursurile de calificare.
    Art. 4
    Durata calificarii si recalificarii se stabileste diferentiat, pana la cel mult 6 luni, in raport cu complexitatea meseriei, profesiei sau activitatii.
    Pentru recalificarea unor persoane in meserii, profesii sau activitati pentru care somerii au deja unele cunostinte si deprinderi practice, durata se poate reduce pana la jumatate fata de durata unui curs de calificare de acelasi profil.
    Art. 5
    (1) La cursurile de calificare sau recalificare organizate in conditiile prezentei hotarari sunt admise persoanele apte de munca pentru meseria, profesia sau activitatea respectiva, care au studiile corespunzatoare si au fost selectate si orientate profesional.
    (2) Pentru unele meserii sau activitati mai simple, care nu necesita pregatire teoretica, pot fi admise la cursuri si persoane care nu au absolvit invatamantul obligatoriu, dar poseda cunostintele generale minime necesare.
    (3) Pentru locurile de munca din economie si administratie la care concurenta pentru ocuparea unui loc la cursurile de calificare sau recalificare este mai mare, directiile de munca si protectie sociala, impreuna cu unitatile interesate, pot stabili si alte conditii de orientare si selectie profesionala, inclusiv supunerea candidatilor la teste psihologice si de aptitudini.
    (4) Persoanele cu capacitate de munca diminuata sau cu deficiente vor fi cuprinse la calificare sau recalificare numai cu recomandarea comisiei de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca.
    Art. 6
    (1) Persoanele care primesc ajutor de somaj admise la cursuri de calificare sau recalificare sunt obligate sa incheie cu directia de munca si protectie sociala un angajament conform art. 10 alin. (2) din Legea nr. 1/1991, dupa modelul stabilit de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
    (2) Pentru persoanele care primesc ajutor de somaj, admise la cursuri, directiile de munca si protectie sociala incheie conventii cu unitatile la care acestea urmeaza sa fie repartizate, prin care unitatile se obliga sa le incadreze dupa absolvire.
    (3) Persoanele care primesc ajutor de somaj si care prin angajament se obliga ca dupa absolvire sa lucreze pe baza de libera initiativa sunt scutite de obligatiile prevazute la art. 10 din Legea nr. 1/1991.
    (4) Persoanele care nu primesc ajutor de somaj, cu exceptia celor prevazute la art. 13 alin. (2), nu incheie angajament.
    Art. 7
    (1) Calificarea sau recalificarea cuprinde pregatirea teoretica si instruirea practica sau, in cazurile prevazute la art. 5 alin. (2), numai instruire practica.
    (2) Pregatirea teoretica se asigura, dupa caz, la sediul centrelor de calificare si recalificare, la unitatile prevazute la art. 1 lit. b); programul de pregatire teoretica se poate organiza, in functie de conditii, in 1-2 zile pe saptamana, comasat, sau in 2-3 cicluri.
    (3) Instruirea practica se face, de regula, in unitatea in care persoanele urmeaza sa lucreze, in alte unitati stabilite de organizatorii cursurilor sau la centrele de calificare si recalificare.
    Art. 8
    (1) Absolvirea cursurilor de calificare si recalificare se face printr-un examen constand, dupa caz, dintr-o proba teoretica si una practica, sau numai proba practica. Proba teoretica se sustine in fata comisiei de examinare constituite la directia de munca si protectie sociala, iar proba practica, la locul de munca unde s-a efectuat instruirea practica.
    (2) Comisia de examinare se numeste de directorul directiei de munca si protectie sociala si se compune din: responsabilul cursului, reprezentantul directiei de munca si protectie sociala si 1-3 specialisti, din care unul va fi de la unitatea in care va fi repartizat absolventul.
    Art. 9
    (1) Cursantii care au obtinut cel putin nota 5 la fiecare proba vor fi declarati calificati in meseria, profesia sau activitatea pentru care s-au pregatit si, in baza procesului-verbal al comisiei de examinare, vor primi certificatul de absolvire.
    (2) Cursantii care nu au promovat probele pot sustine un nou examen in termen de cel mult 30 de zile, beneficiind de drepturile prevazute la art. 9 alin. 3 din Legea nr. 1/1991.
    (3) Certificatul de absolvire se elibereaza de catre centrul de calificare si recalificare si are aceeasi valabilitate cu actele eliberate, potrivit legii, de alte institutii sau forme de invatamant.
    Art. 10
    In baza Legii nr. 1/1991 privind protectia sociala a somerilor si reintegrarea lor profesionala, persoana care primeste ajutor de somaj, cuprinsa la cursuri de calificare sau recalificare, are urmatoarele obligatii si drepturi:
    (1) Drepturi:
    a) sa primeasca ajutorul de somaj stabilit, potrivit legii, pe toata durata cat se afla in pregatire si, in continuare, pana la data primei repartizari in munca, dar nu mai mult de 30 de zile de la absolvire;
    b) sa beneficieze de drepturile de asigurari sociale, inclusiv pensie de invaliditate, alocatie pentru copii si asistenta medicala gratuita, stabilite de lege pentru persoanele incadrate in munca, pe toata perioada prevazuta la lit. a);
    c) sa beneficieze gratuit de rechizite si materiale de instruire si sa primeasca in folosinta manuale;
    d) sa beneficieze, conform legii, de haine si echipament de protectie pe timpul instruirii practice;
    e) sa primeasca, in functie de rezultatele obtinute o indemnizatie de pana la 10 la suta din valoarea operatiilor sau lucrarilor efectuate pe timpul instruirii practice; sumele aferente se stabilesc de unitatile in care se desfasoara instruirea practica;
    f) sa primeasca cazare gratuita in camine si masa contra-cost in aceleasi conditii ca si personalul angajat, in cazul in care nu poate efectua transportul zilnic sau locuieste la o distanta mai mare de 50 km de unitatea de pregatire; in situatia in care nu se poate asigura cazarea in camine, unitatea la care urmeaza a fi repartizata persoana care beneficiaza de ajutor de somaj va suporta cheltuiala de cazare la nivel de hotel de categoria a II-a;
    g) sa primeasca abonament gratuit pe mijloacele de transport feroviar si auto, daca distanta de la domiciliu pana la unitatea de pregatire, aflata in alta localitate, depaseste 5 km;
    h) sa se retraga de la curs, fara a i se imputa cheltuielile de scolarizare si ajutorul de somaj platit, daca s-a incadrat in meseria avuta sau presteaza o activitate pe baza de libera initiativa, dovedita cu adeverinta de incadrare, respectiv autorizatie de functionare.
    (2) Obligatii:
    a) sa respecte angajamentul incheiat cu directia de munca si protectie sociala, conform prevederilor art. 6;
    b) se frecventeze cursurile conform orarelor stabilite; absentele nemotivate se sanctioneaza prin diminuarea indemnizatiei prevazute la alin. (1) lit. e); daca numarul absentelor nemotivate depaseste 10 la suta din totalul orelor prevazute in programa analitica, cursantul va fi exmatriculat.
    Cursantul exmatriculat are dreptul sa se reinscrie la un curs de calificare sau recalificare o singura data;
    c) sa respecte normele de protectie a muncii si disciplina muncii pe durata cursului;
    d) sa restituie cheltuielile de scolarizare si ajutorul de somaj primit pe durata cursurilor, daca dupa absolvire refuza fara motive temeinice doua repartizari.
    Art. 11
    (1) Cheltuielile pentru activitatea de calificare si recalificare a persoanelor care primesc ajutor de somaj se suporta de catre directiile de munca si protectie sociala din fondul de somaj. In aceste cheltuieli, pe langa plata ajutorului de somaj, potrivit legii, se include si taxa de participare la curs pentru fiecare persoana, precum si celelalte cheltuieli ce decurg din drepturile prevazute la art. 10 (1) din prezenta hotarare.
    (2) Taxa de participare la cursuri se stabileste de catre unitatea in care acestea se desfasoara si cuprinde totalitatea, in conditiile legii, a cheltuielilor ocazionate de activitatea de calificare sau recalificare - cheltuieli de  personal, materiale, intretinere si functionare si, dupa caz, chiria si regia de camin si cantina. Pentru cursurile desfasurate in unitati de invatamant, taxa se achita la inceperea cursurilor.
    (3) Cheltuielile pentru editarea unor materiale tiparite, publicitate prin presa, radio, televiziune, precum si organizarea de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si organele sale teritoriale a unor actiuni de informare a somerilor si agentilor economici despre cererea si oferta fortei de munca, posibilitatile de calificare si recalificare in vederea reintegrarii in munca a somerilor, se suporta din fondul pentru ajutor de somaj.
    (4) Pentru acoperirea cheltuielilor aferente calificarii si recalificarii somerilor, precum si pentru publicitate privind reintegrarea in munca a tuturor somerilor se va aloca si nominaliza in mod distinct 20 la suta din fondul pentru plata ajutorului de somaj, care nu poate fi folosit in alte scopuri.
    (5) Prin conventii care se vor incheia anual intre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, organizatiile patronale si sindicale de ramura se pot stabili contributiile acestora la finantarea actiunilor de calificare si recalificare; asemenea conventii se pot incheia si la nivel teritorial.
    Art. 12
    Veniturile realizate din lucrarile efectuate de catre cursanti in perioada de pregatire, din care se deduc sumele ce li se platesc acestora potrivit art. 10 alin. 1 lit. e), vor fi varsate la fondul de somaj.
    Art. 13
    (1) Persoanele care, potrivit legii, nu sunt indreptatite sa primeasca ajutor de somaj, precum si alte persoane care doresc sa se califice sau sa se recalifice, cu prioritate cele care doresc sa desfasoare activitati pe baza liberei initiative, pot fi admise la cursuri, in conditiile art. 5, cu suportarea cheltuielilor de scolarizare.
    (2) Persoanele care, potrivit legii, nu beneficiaza de ajutor de somaj sau carora le-a incetat ajutorul de somaj si nu realizeaza venituri sau veniturile lunare ale acestora sunt sub 50 la suta din salariul minim pe economie, care doresc sa urmeze curs de calificare sau recalificare, nu au obligatia de a plati taxa de scolarizare.
    (3) Directiile de munca si protectie sociala vor organiza, in limita fondurilor alocate potrivit art. 11 alin. 4, cursuri de calificare sau de recalificare a somerilor care doresc sa desfasoare activitati pe baza de libera initiativa.

    CAP. 2
    Infiintarea, organizarea si functionarea centrelor de calificare si recalificare a somerilor

    Art. 14
    In baza prevederilor art. 25 din Legea 1/1991 privind protectia sociala a somerilor si reintegrarea lor profesionala, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale infiinteaza centre de calificare si recalificare a somerilor, ca institutii publice de invatamant care se organizeaza si functioneaza in subordinea directiilor de munca si protectie sociala. Aceste centre sunt persoane juridice si functioneaza ca institutii publice finantate integral din venituri extrabugetare.
    Art. 15
    Centrele de calificare si recalificare au ca principal obiect de activitate:
    a) organizarea de cursuri, la sediu sau in unitati, pentru calificarea sau recalificarea somerilor, recalificarea persoanelor care, din motive de sanatate, nu mai pot profesa meseria de baza, precum si pentru calificarea sau recalificarea altor persoane incadrate in munca, la cererea lor sau a unitatilor;
    b) ofera, la cerere, asistenta metodologica si de specialitate pentru cursurile de calificare sau recalificare care se desfasoara in unitati, sprijina aceste unitati cu programe, documentatie de instruire si lectori;
    c) asigura orientarea profesionala a persoanelor care primesc ajutor de somaj, oferindu-le ajutor la alegerea meseriei, precum si informatii aspra posibilitatilor de calificare/recalificare si asupra pietei fortei de munca;
    d) participa la elaborarea de studii si prognoze privind evolutia pietei fortei de munca pe meserii, profesii si activitati, mutatiile care se vor produce in continutul acestora, propunand adaptarea corespunzatoare a planurilor si programelor de pregatite.
    Art. 16
    Obiectul de activitate, patrimoniul, denumirea si sediul centrelor de calificare si recalificare, precum si organigrama acestora se propun de catre directiile de munca si protectie sociala si se aproba de ministrul muncii si protectiei sociale, pe baza normelor de infiintare, organizare si functionare aprobate de acesta.
    Art. 17
    Prefecturile si primariile vor pune la dispozitie spatiile necesare organizarii centrelor de calificare si recalificare. In acest scop, in termen de 30 de zile da la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, vor nominaliza si comunica aceste spatii Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, in vederea preluarii lor prin transfer fara plata.
    Art. 18
    (1) Dezvoltarea corespunzatoare a bazei materiale a centrelor prevazute la art. 14, necesara bunei desfasurari a calificarii si recalificarii persoanelor care primesc ajutor de somaj, se finanteaza din fonduri de la buget.
    (2) La finantarea construirii si dotarii centrelor de calificare si recalificare pot participa, de asemenea, organizatiile patronale si sindicale, pe baza de conventii incheiate intre acestea si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale ca reprezentant al statului, precum si asociatii neguvernamentale.
    Art. 19
    Personalul de conducere, de predare si instruire al centrelor de calificare si recalificare va fi salarizat potrivit reglementarilor legale privind personalul din unitatile de invatamant cu activitati similare.
    Art. 20
    Atributiile directiilor de munca si protectie sociala mentionate in prezenta hotarare se exercita de oficiile fortei de munca prin compartimentele de specialitate ale acestora sau centrele de calificare si recalificare.
    Art. 21
    Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, prin directiile de specialitate, controleaza modul de organizare si desfasurare a cursurilor de calificare si recalificare din centre si alte unitati.

                        p. PRIM MINISTRU
                        ANTON VATASESCU


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 288/1991

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 288 din 1991
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu