Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 121/382 din 23 aprilie 2001

pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, fabricarea si etichetarea gemurilor din fructe, jeleului, marmeladei si piureului de castane indulcit

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR


SmartCity3

              Nr. 121 din 23 aprilie 2001
              MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
              Nr. 382 din 11 iunie 2001
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 610 din 27 septembrie 2001

    Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor si ministrul sanatatii si familiei,
    vazand Referatul de aprobare nr. 118.526/2001, intocmit de Directia generala strategii si politici in agricultura si industria alimentara din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, si Referatul de aprobare nr. DB 4.190/2001, intocmit de Directia generala de sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei,
    avand in vedere prevederile art. 39 din Ordonanta Guvernului nr. 113/1999 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si al Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile si completarile ulterioare,
    emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele cu privire la natura, continutul, fabricarea si etichetarea gemurilor din fructe, jeleului, marmeladei si piureului de castane indulcit, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, prin Directia generala strategii si politici in agricultura si industria alimentara si prin directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, precum si Ministerul Sanatatii si Familiei, prin Directia generala de sanatate publica si prin directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, vor aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.

             Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
                                Ilie Sarbu

                      Ministrul sanatatii si familiei,
                              Daniela Bartos

    ANEXA 1

                                  NORME
cu privire la natura, continutul, fabricarea si etichetarea gemurilor din fructe, jeleului, marmeladei si piureului de castane indulcit

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Prezentele norme se refera si se aplica urmatoarelor produse:
    1. gem extra;
    2. gem;
    3. jeleu extra;
    4. jeleu;
    5. marmelada;
    6. piure de castane indulcit.
    Art. 2
    Produsele enumerate la art. 1 se comercializeaza numai daca acestea corespund definitiilor si regulilor stabilite in prezentele norme.

    CAP. 2
    Natura, continutul si fabricarea

    Art. 3
    In sensul prezentelor norme, materiile prime utilizate la fabricarea gemurilor, jeleurilor, marmeladei si a piureului de castane indulcit trebuie sa corespunda urmatoarelor definitii si descrieri:
    1. Fructe: a) produse proaspete, in stare buna, nedeteriorate, continand toti constituentii esentiali, suficient de coapte pentru a fi utilizate la procesare, bine spalate, fara pete, cu varfurile si coditele indepartate;
    b) prin castana se intelege fructul castanului dulce (Castanea sativa);
    c) prin ghimbir se intelege radacina comestibila a ghimbirului;
    d) in sensul prezentelor norme, rosiile, partile comestibile ale tulpinilor de revent, morcovii si cartofii dulci sunt considerati fructe.
    2. Pulpa de fruct este partea comestibila a fructului intreg, acolo unde este cazul, mai putin coaja, pielita, semintele, samburii si altele asemenea, care a fost taiata sau stoarsa, dar care nu a fost facuta piure.
    3. Piureul de fructe este partea comestibila a fructului intreg, mai putin coaja, pielita, semintele, samburii si altele asemenea, din care a fost obtinut un piure prin strecurare sau prin alt procedeu similar.
    4. Sucul de fructe este sub forma de suc de fructe, suc de fructe concentrat si suc de fructe deshidratate, care respecta cerintele normelor referitoare la sucurile de fructe, si anumite produse similare.
    5. Extractele apoase din fructe sunt obtinute din fructe care, supuse pierderilor necesare aparute in procesul de fabricatie corespunzator, contin toti constituentii solubili in apa ai fructului utilizat.
    6. Coaja de citrice - spalata, cu sau fara indepartarea endocarpului.
    7. Zaharuri, in urmatoarele tipuri:
    a) zahar semialb;
    b) zahar sau zahar alb;
    c) zahar alb extra;
    d) solutie de zahar;
    e) solutie de zahar invertit;
    f) dextroza monohidrata;
    g) dextroza anhidra;
    h) sirop de glucoza;
    i) sirop de glucoza uscata;
    j) fructoza;
    k) solutie apoasa de zaharoza avand caracteristicile prezentate la lit. A din anexa nr. 2 care face parte integranta din prezentele norme.
    Art. 4
    Materiile prime definite si descrise la art. 3 sunt tratate dupa una dintre urmatoarele metode autorizate:
    1. Produsele definite la pct. 1 - 6 pot fi tratate prin:
    a) incalzire, racire sau liofilizare;
    b) uscare prin liofilizare;
    c) concentrare, in masura in care din punct de vedere tehnic este posibil.
    2. Ghimbirul se usuca sau se conserva in sirop.
    3. Caisele folosite la obtinerea produsului "gem" se trateaza si prin alte procese de deshidratare in afara de uscarea prin liofilizare.
    4. Castanele pot fi inmuiate pentru scurt timp intr-o solutie apoasa de dioxid de sulf sau in sarurile acestuia: E 221, E 222, E 223, E 224, E 226 si E 227.
    5. Sucul de fructe este supus metodelor de tratare prevazute in normele specifice sucurilor de fructe; in cazul produselor "jeleu" si "marmelada" este admis si procedeul prin adaugarea dioxidului de sulf sau a sarurilor acestuia: E 221, E 222, E 223, E 224, E 226 si E 227.
    6. Coaja citricelor se conserva in saramura.
    Art. 5
    Produsele enumerate la art. 1, in intelesul prezentelor norme, sunt definite si descrise dupa cum urmeaza:
    1. Gemul extra este produsul gelificat obtinut prin fierberea cu zahar a pulpelor de fructe, dupa cum urmeaza:
    a) dintr-un singur tip de fructe;
    b) din doua sau mai multe tipuri de fructe.
    c) sunt excluse de la utilizare: merele, perele, prunele pietroase, pepenii galbeni, pepenii rosii, strugurii, dovleceii, castravetii si rosiile;
    d) gemul extra din macese se obtine, partial sau in totalitate, din piure de macese;
    e) cantitatea de pulpa de fruct utilizata la fabricarea a 1.000 g de produs finit este redata la pct. 1 al lit. B din anexa nr. 2.
    2. Gemul este produsul gelificat obtinut prin fierberea cu zahar a pulpelor de fruct si/sau a piureului din fructe, dupa cum urmeaza:
    a) dintr-un singur tip de fructe;
    b) din doua sau mai multe tipuri de fructe;
    c) cantitatea de pulpa de fruct si/sau de piure, utilizata la fabricarea a 1.000 g de produs finit, este redata la pct. 2 al lit. B din anexa nr. 2.
    3. Jeleul extra este produsul gelificat corespunzator, obtinut prin fierberea cu zahar a sucului de fructe si/sau a extractelor apoase din fructe, dupa cum urmeaza:
    a) dintr-un singur tip de fructe;
    b) din doua sau mai multe tipuri de fructe;
    c) sunt excluse de la utilizare: merele, perele, prunele pietroase, pepenii galbeni, pepenii rosii, strugurii, dovleceii, castravetii si rosiile;
    d) cantitatea de suc si/sau de extracte apoase, utilizata la fabricarea a 1.000 g de produs finit, este redata la pct. 3 al lit. B din anexa nr. 2;
    e) cantitatile sunt calculate dupa scaderea cantitatii de apa utilizate la prepararea extractelor apoase.
    4. Jeleul este produsul gelificat corespunzator, obtinut prin fierberea cu zahar a sucului de fructe si/sau a extractelor apoase din fructe, dupa cum urmeaza:
    a) dintr-un singur tip de fructe;
    b) din doua sau mai multe tipuri de fructe;
    c) cantitatea de suc si/sau de extracte apoase, utilizata la fabricarea a 1.000 g de produs finit, este redata la pct. 4 al lit. B din anexa nr. 2;
    d) cantitatile sunt calculate dupa scaderea greutatii apei utilizate la prepararea extractelor apoase.
    5. Marmelada este produsul gelificat adus la o consistenta corespunzatoare, obtinut prin fierberea zaharului cu unul sau mai multe dintre urmatoarele produse obtinute din citrice: pulpa, piure, suc, extracte apoase si coaja.
    Cantitatea de citrice folosita la prepararea a 1.000 g de produs finit este de minimum 200 g, din care 75 g sau mai mult sunt obtinute din endocarp.
    6. Piureul de castane indulcit este un amestec omogen cu consistenta corespunzatoare, obtinut prin fierberea zaharului cu castane prelucrate sub forma de piure.
    Cantitatea de castane facute piure, utilizata la fabricarea a 1.000 g de produs finit, este de minimum 380 g.
    Art. 6
    (1) Denumirile prezentate la art. 5 sunt utilizate exclusiv la desemnarea produselor definite mai sus, in masura in care continutul lor de substanta uscata solubila nu este mai mic de 60%, astfel cum a fost determinat de refractometru.
    (2) Este permisa utilizarea denumirilor enumerate la art. 5 pentru produsele cu continut de substanta uscata solubila mai mic de 60%, dar care respecta alte prevederi ale acestor norme, cu exceptia celor prevazute la lit. B din anexa nr. 1 care face parte integranta din prezentele norme.
    (3) Denumirile enumerate la art. 5 pct. 2 si 4 sunt, de asemenea, utilizate la denumirea produselor definite la pct. 1 si 3 ale art. 5.
    (4) Prezentele norme nu afecteaza utilizarea denumirii "jeleu" conform traditiei la desemnarea altor produse care nu pot fi confundate cu cele definite la art. 5.
    Art. 7
    Numai materiile prime si substantele ce corespund definitiilor prevazute la art. 3 si 4 sunt utilizate la fabricarea produselor definite la art. 5.
    Art. 8
    (1) Produsele definite la art. 5 nu trebuie sa contina substante care in cantitati mari sa puna in pericol sanatatea umana.
    (2) Produsele definite la art. 5 nu trebuie sa contina, in special, dioxid de sulf in cantitati care depasesc limitele maxime fixate dupa cum urmeaza:
    a) 10 mg/kg pentru produsele: gem extra, jeleu extra, piure de castane indulcit;
    b) 50 mg/kg pentru toate celelalte produse.

    CAP. 3
    Etichetarea

    Art. 9
    (1) Denumirile sub care sunt comercializate produsele definite in prezentele norme sunt identice cu cele utilizate la art. 6.
    (2) Aceste denumiri sunt suplimentate cu:
    a) o indicatie privind tipul sau tipurile de fructe utilizate, enumerate in ordinea descrescatoare a importantei, pe greutatea materiei prime utilizate; pentru produsele obtinute din 3 sau mai multe tipuri de fructe se utilizeaza denumirea "amestec de fructe" sau o indicatie privind numarul de tipuri de fructe folosite;
    b) o indicatie privind ingredientele prezentate la pct. 2 al lit. A din anexa nr. 1.
    (3) In cazul in care caisele destinate fabricarii produsului "gem" sunt uscate prin alt proces decat uscarea prin liofilizare, cuvintele "caise uscate" trebuie sa apara pe lista ingredientelor.
    (4) In cazul adaugarii sucului de sfecla rosie la produsele "gem" si "jeleu" care sunt obtinute din una sau mai multe dintre urmatoarele fructe: capsuni, zmeura, coacaze, coacaze rosii sau prune, cuvintele "suc de sfecla rosie pentru intarirea culorii" trebuie sa apara pe lista ingredientelor.
    (5) Pentru produsele obtinute din 3 sau mai multe tipuri de fructe este permis ca denumirile tipurilor de fructe utilizate in lista ingredientelor sa fie inlocuite doar cu cuvantul "fructe".
    (6) Atunci cand continutul de dioxid de sulf rezidual este mai mare de 30 mg/kg, cuvintele "dioxid de sulf" trebuie sa apara pe lista ingredientelor, conform procentajului greutatii reziduului din produsul finit.
    Art. 10
    Etichetele produselor definite in prezentele norme trebuie sa poarte urmatoarele informatii obligatorii:
    1. cuvintele "preparat cu ... g de fruct/100 g", cifra indicata reprezentand cantitatile pe 100 g de produs finit pentru care au fost utilizate urmatoarele:
    a) pulpa, piure, suc si extracte apoase la obtinerea produselor: gem extra, jeleu extra sau piure de castane indulcit, daca este cazul, dupa scaderea greutatii apei utilizate la prepararea extractelor apoase;
    b) fructe citrice utilizate la obtinerea marmeladei;
    2. cuvintele "continutul total de zahar: ... g/100 g", cifra indicata reprezentand valoarea determinata de refractometru la 201/4 C pentru produsul finit, supusa unei tolerante de +/- 3 grade refractometrice;
    3. pentru produsele cu continut de substanta uscata solubila mai mic de 63%, mentiunea "A se pastra la rece dupa ce a fost deschis" trebuie sa apara pe eticheta; aceasta indicatie nu este obligatorie pentru produsele din recipiente mici, al caror continut este in mod normal consumat dintr-o data si pentru produsele la care au fost adaugati conservanti;
    4. pentru produsele definite la art. 3 pct. 6 trebuie sa se precizeze:
    a) la cele care au coaja, o mentiune privind modul de indepartare a acesteia;
    b) la cele care nu au coaja, o mentiune privind indicarea absentei acesteia.
    Art. 11
    (1) Mentiunile prezentate la art. 10 trebuie sa apara in cadrul aceluiasi camp vizual cu cele prezentate in actele normative in vigoare care reglementeaza etichetarea si prezentarea produselor alimentare.
    (2) Adaugarea de acid L-ascorbic conform art. 7 si lit. B din anexa nr. 1 nu autorizeaza referirea la vitamina C.

    CAP. 4
    Dispozitii finale

    Art. 12
    Prezentele norme nu se aplica:
    a) produselor destinate exportului in tarile din afara Comunitatii Europene;
    b) produselor destinate fabricarii preparatelor fine de panificatie, patiserie si a biscuitilor.
    Art. 13
    Prezentele norme sunt compatibile cu reglementarile comunitare in domeniu si sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului 79/693/1979, amendata prin Directiva 88/593/1988.

    ANEXA 1
    la norme

                               SUBSTANTELE
    care pot fi adaugate la produsele definite in norme

    A. Ingrediente comestibile, aromatizanti, substante aromatizate
    1. Ingrediente care nu trebuie sa fie mentionate in descrierea comerciala a produselor finite
________________________________________________________________________________
          Denumirea                      Conditiile de utilizare
________________________________________________________________________________
Apa necesara                     Pentru toate produsele definite la art. 5
Sucuri de fructe                 Pentru "gem"
Sucuri de fructe rosii           Pentru "gem extra" si "gem", atunci cand sunt
                                 obtinute din unul sau mai multe dintre
                                 urmatoarele fructe: macese, capsuni, zmeura,
                                 coacaze, coacaze rosii si prune
Suc de sfecla rosie              Pentru "gem" si "jeleu", in cazul in care
                                 au fost obtinute din una sau mai multe dintre
                                 urmatoarele fructe: capsuni, zmeura, coacaze,
                                 coacaze rosii si prune
Uleiuri volatile din citrice     Pentru "marmelada"
Uleiuri si grasimi comestibile   Ca agenti antispumanti pentru toate produsele
                                 definite la art. 5
Pectina lichida (produse         Pentru toate produsele definite la art. 5
continand pectina si derivate
din tescovina de mere uscate
sau din coji uscate de citrice
ori dintr-un amestec al celor
doua, prin actionarea acidului
diluat urmata de neutralizarea
partiala cu saruri de sodiu
sau de potasiu)
________________________________________________________________________________

    2. Ingrediente care trebuie sa fie specificate in descrierea comerciala a produselor finite
________________________________________________________________________________
          Denumirea                      Conditiile de utilizare
________________________________________________________________________________
    1. Ingrediente comestibile in cantitati suficiente pentru modificarea aromei:
________________________________________________________________________________
a) suc de citrice in produsele   Pentru "gem extra" si "gem"
obtinute din alte tipuri de
fructe
b) bauturi spirtoase             Pentru toate produsele definite la art. 5
c) vin si lichior
d) nuci, alune, migdale
e) miere
f) plante medicinale
g) mirodenii
h) altele                        Supuse legislatiei nationale
________________________________________________________________________________
    2. Coaja de citrice
________________________________________________________________________________
    3. Frunzele de Pelargonium   Pentru produsele: "gem extra", "gem", "jeleu
odoratissimum                    extra", "jeleu", in cazul in care sunt obtinute
                                 din gutui
________________________________________________________________________________
    4. Vanilie:                  Pentru produsele: "gem extra", "gem", "jeleu
a) extract de vanilie            extra", "jeleu", in cazul in care sunt obtinute
b) vanilina                      din mere, gutui sau din macese si in produsul
c) etilvanilina                  "piure de castane indulcit"
________________________________________________________________________________
    B. Aditivi
________________________________________________________________________________
Pectina si pectina amidata       Pentru toate produsele definite la art. 5
(E 440)                          continutul de pectina si/sau de pectina amidata
                                 al produsului finit nu va depasi 1%
________________________________________________________________________________
Acid lactic (E 270)              Pentru produsele definite la art. 5, in
                                 cantitatile necesare pentru standardizarea pH
Lactat de sodiu (E 325)
Acid citric (E 330)
Citrati de sodiu (E 331)
Citrati de calciu (E 333)
Acid tartric (E 334)
Tartrat de sodiu (E 335)
________________________________________________________________________________
Lactat de calciu (E 327)         Pentru toate produsele definite la art. 5
________________________________________________________________________________
Acidul L-ascorbic (E 300)        Pentru toate produsele, in cantitatile necesare
                                 pentru efectul antioxidant
________________________________________________________________________________
Mono- si digliceride ale         Pentru toate produsele definite la art. 5
acizilor grasi (E 471)
________________________________________________________________________________

    ANEXA 2
    la norme

    A. Caracteristicile fizico-chimice ale solutiei apoase de zaharoza
    1. substanta uscata - nu mai putin de 62% din greutate;
    2. continut de zahar invertit - raportul de fructoza la dextroza 1,0 +/- 0,2, dar nu mai putin de 3% din masa materiei uscate;
    3. cenusa insolubila - nu mai mult de 0,3% din masa materiei uscate;
    4. culoare in solutie - nu mai mult de 75 de unitati ICUMSA;
    5. continutul de dioxid de sulf rezidual - nu mai mare de 15 mg/kg de substanta uscata;
    6. ICUMSA - Comisia Internationala pentru Metode Uniforme de Analiza a Zaharului.
    B. Cantitatea minima de pulpa de fruct utilizata la fabricarea a 1.000 g de produs finit
    1. Gem extra:
    a) 450 g ca regula generala;
    b) 350 g pentru coacaze negre, macese, gutui;
    c) 250 g pentru mere anacard;
    d) 80 g pentru fructele pasiunii.
    2. Gem:
    a) 350 g ca regula generala;
    b) 250 g pentru coacaze negre, macese, gutui;
    c) 150 g pentru ghimbir;
    d) 60 g pentru fructele pasiunii.
    3. Jeleu extra:
    a) 450 g ca regula generala;
    b) 350 g pentru coacaze negre, macese, gutui;
    c) 250 g pentru ghimbir;
    d) 230 g pentru mere anacard;
    e) 80 g pentru fructele pasiunii.
    4. Jeleu:
    a) 350 g ca regula generala;
    b) 250 g pentru coacaze negre, macese, gutui;
    c) 150 g pentru ghimbir;
    d) 160 g pentru mere anacard;
    e) 60 g pentru fructele pasiunii.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 121/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 121 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu