ORDIN Nr
ORDIN
Nr. 523/808/351 din 11 august 2003
pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, fabricarea si
etichetarea gemurilor, jeleurilor si marmeladelor de fructe, precum si
piureului de castane indulcit, destinate consumului uman
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI
MEDIULUI
Nr. 523 din 11 august 2003
MINISTERUL SANATATII
Nr. 808 din 27 august 2003
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Nr. 351 din 20 octombrie 2003
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 776 din 5 noiembrie 2003
Vazand Referatul de aprobare al Directiei generale de implementare si
reglementare din Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului,
avand in vedere prevederile art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii
alimentelor, aprobata si modificata prin Legea nr. 57/2002,
in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind
organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si
Mediului, ale Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si
functionarea Ministerului Sanatatii, precum si ale Hotararii Guvernului nr.
755/2003 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru
Protectia Consumatorilor,
ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului, ministrul sanatatii
si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor emit
urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele cu privire la natura, continutul, fabricarea si
etichetarea gemurilor, jeleurilor si marmeladelor de fructe, precum si
piureului de castane indulcit, destinate consumului uman, prevazute in anexa
care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, Ministerul
Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin
directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului
Bucuresti, prin directiile de sanatate publica judetene si a municipiului
Bucuresti si prin oficiile judetene pentru protectia consumatorilor, vor duce
la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor si al ministrului sanatatii
si familiei nr. 121/382/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura,
continutul, fabricarea si etichetarea gemurilor din fructe, jeleului,
marmeladei si piureului de castane indulcit, publicat in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, nr. 610 din 27 septembrie 2001.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.
p. Ministrul agriculturii,
padurilor, apelor si mediului,
Petre Daea,
secretar de stat
Ministrul sanatatii,
Mircea Beuran
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Rovana Plumb
ANEXA 1
NORME
cu privire la natura, continutul, fabricarea si etichetarea gemurilor,
jeleurilor si marmeladelor de fructe, precum si piureului de castane indulcit,
destinate consumului uman
Art. 1
(1) Prezentele norme se aplica produselor definite in anexa nr. 1.
(2) Prezentele norme nu se aplica in cazul produselor destinate fabricarii
produselor de panificatie, patiserie sau a biscuitilor.
Art. 2
Normele generale privind etichetarea alimentelor se aplica in cazul
produselor definite in anexa nr. 1, in urmatoarele conditii:
1. a) Denumirile din anexa nr. 1 se aplica doar produselor cuprinse in
aceasta anexa si sunt utilizate, in cazul comercializarii, pentru a le desemna.
b) Denumirile din anexa nr. 1 pot fi totusi folosite, ca o alternativa si
conform traditiei, pentru a desemna alte produse care nu pot fi confundate cu
cele definite in anexa nr. 1.
2. a) Denumirea produsului este insotita de mentiunea privind fructul sau
fructele utilizate, in ordinea descrescatoare a ponderii materiilor prime
utilizate in fabricatie.
b) In cazul produselor fabricate din trei sau mai multe fructe, indicarea
fructelor utilizate poate fi inlocuita prin cuvintele "amestec de
fructe", printr-o mentiune similara sau prin cea a numarului de fructe utilizate.
3. Etichetarea cuprinde indicarea continutului de fructe, incluzand
cuvintele "preparat cu ... grame de fructe pentru 100 grame" de
produs finit. In cazul utilizarii extractelor apoase, calculul se face dupa
scaderea masei apei utilizate la prepararea extractelor.
4. a) Etichetarea cuprinde indicarea continutului total de zaharuri,
incluzand cuvintele "continutul total de zaharuri ... grame pentru 100
grame", cifra indicata reprezentand valoarea determinata cu ajutorul
refractometrului la 20 grade C pentru 100 grame produs finit, supus unei
tolerante de grade +/- 3 grade refractometrice.
b) Continutul de zaharuri nu se indica in cazul in care zaharurile
(glucidele) sunt prezentate prin etichetarea nutritionala, conform legislatiei
in vigoare.
5. Elementele descrise la pct. 3 si la pct. 4 lit. a) apar in acelasi camp
vizual cu denumirea produsului si in caractere clare, vizibile.
6. In cazul in care continutul rezidual de dioxid de sulf este mai mare de
10 mg/kg, se indica prezenta acestuia pe eticheta, in lista ingredientelor.
Art. 3
La fabricarea produselor definite in anexa nr. 1 pot fi utilizate doar
ingredientele enumerate in anexa nr. 2 si materiile prime care sunt conforme cu
prevederile din anexa nr. 3.
Art. 4
Se autorizeaza comercializarea produselor definite in anexa nr. 1, daca
sunt conforme definitiilor si conditiilor stabilite in prezentele norme,
incepand cu data intrarii in vigoare a ordinului de aprobare a acestora.
Art. 5
Anexele nr. 1 - 3 fac parte integranta din prezentele norme.
ANEXA 1
la norme
DENUMIREA PRODUSELOR, CARACTERISTICI SI DEFINITII
1. Definitii
a) Gemul este un amestec cu consistenta de gel, obtinut din zaharuri, pulpa
si/sau piureul uneia sau mai multor specii de fructe si apa.
Gemul de citrice poate fi obtinut din fructul intreg, taiat in fasii si/sau
felii.
Cantitatea de pulpa si/sau de piure utilizata pentru fabricarea a 1.000
grame de produs finit trebuie sa fie de minimum:
- 350 grame in general;
- 250 grame in cazul coacazelor rosii, al scoruselor, al fructelor de
crusin/patachina, al coacazelor negre, al maceselor si al gutuilor;
- 150 grame in cazul ghimbirului;
- 160 grame in cazul merelor anacard;
- 60 grame in cazul fructelor pasiunii.
b) Gemul extra este un amestec cu consistenta de gel, obtinut din zaharuri,
pulpa neconcentrata a uneia sau mai multor specii de fructe si apa.
Gemul extra de macese si cel fara samburi de zmeura, mure, coacaze negre,
afine si coacaze rosii poate fi obtinut, in intregime sau partial, din piureul
neconcentrat din fructele respective.
Gemul extra de citrice poate fi obtinut din fructul intreg, taiat in fasii
si/sau felii.
Fructele care nu se pot utiliza in amestec cu alte fructe la producerea
gemului extra sunt urmatoarele: mere, pere, prune cu sambure aderent, pepene
galben, pepene verde, struguri, dovleac, castraveti si rosii.
Cantitatea de pulpa utilizata la fabricarea a 1.000 grame de produs finit
trebuie sa fie de minimum:
- 450 grame in general;
- 350 grame in cazul coacazelor rosii, al scoruselor, al fructelor de
crusin/patachina, al coacazelor negre, al maceselor si al gutuilor;
- 250 grame in cazul ghimbirului;
- 230 grame in cazul merelor anacard;
- 80 grame in cazul fructelor pasiunii.
c) Jeleul este un amestec cu consistenta de gel, obtinut din zaharuri si
sucul si/sau extractele apoase din una sau mai multe specii de fructe.
Cantitatea de suc si/sau extracte apoase utilizata la fabricarea a 1.000
grame de produs finit nu trebuie sa fie inferioara celei stabilite in cazul
fabricarii gemului. Aceste cantitati se calculeaza dupa scaderea masei apei
utilizate la prepararea extractelor apoase.
d) Jeleul extra este produsul gelificat obtinut prin fierberea cu zaharuri
a sucului de fructe si/sau a extractelor apoase de fructe, dintr-o singura
specie sau mai multe specii de fructe.
Cantitatea de suc de fructe si/sau de extracte apoase utilizata la
fabricarea a 1.000 grame de produs finit nu trebuie sa fie inferioara celei
stabilite pentru fabricarea gemului extra. Aceste cantitati se calculeaza dupa
scaderea masei apei utilizate la prepararea extractelor apoase.
Fructele care nu se pot utiliza in amestec cu alte fructe la producerea
jeleului extra sunt urmatoarele: mere, pere, prune cu sambure aderent, pepene
galben, pepene verde, struguri, dovleac, castraveti si rosii.
e) Marmelada este un amestec cu consistenta de gel, obtinut din apa,
zaharuri si unul sau mai multe dintre produsele urmatoare, obtinute din
citrice: pulpa, piure, suc, extracte apoase si coaja fructelor.
Cantitatea de citrice utilizata pentru fabricarea a 1.000 grame de produs
finit trebuie sa fie de minimum 200 grame, din care cel putin 75 grame trebuie
sa provina din endocarp.
f) Denumirea marmelada jeleu desemneaza produsul care nu contine materii
insolubile, cu exceptia unor mici cantitati de coaja maruntita.
g) Piureul de castane indulcit este un amestec cu consistenta de gel,
obtinut din apa, zahar si cel putin 380 grame de piure de castane (Castanea
sativa) la 1.000 grame de produs finit.
2.a) Produsele definite la pct. 1 trebuie sa prezinte un continut de
substanta uscata solubila egal cu 60% sau mai mult, determinata cu ajutorul
refractometrului, cu exceptia acelor produse in care zaharurile au fost total
sau partial inlocuite cu indulcitori.
b) In anumite cazuri se pot folosi denumirile produselor de la pct. 1 si in
situatii in care continutul de substanta uscata solubila este sub 60% .
c) In cazul amestecurilor de fructe, continutul minim stabilit la pct. 1
pentru diferitele specii de fructe trebuie sa fie redus proportional cu
procentele de utilizare.
ANEXA 2
la norme
INGREDIENTE
La fabricarea produselor definite in anexa nr. 1 la norme se pot utiliza
urmatoarele ingrediente:
- miere, conform definitiei din actele normative in vigoare, in toate
produsele, ca inlocuitor total sau partial al zaharurilor;
- suc de fructe, numai in gem;
- suc de citrice, in produsele obtinute din alte specii de fructe, numai in
gem, gem extra, jeleu si jeleu extra;
- suc de fructe rosii, numai in gem si in gem extra obtinut din macese,
capsuni, zmeura, agrise, coacaze rosii, prune si rubarba;
- suc de sfecla rosie, numai in gem si jeleu obtinut din capsuni, zmeura,
agrise, coacaze rosii si prune;
- uleiuri esentiale de citrice, numai in marmelada si marmelada jeleu;
- uleiuri si grasimi comestibile ca agenti antispumare, in toate produsele;
- pectina lichida, in toate produsele;
- coaja de citrice, in gem, gem extra, jeleu si jeleu extra;
- frunze de Pelargonium odoratissimum, in gem, gem extra, jeleu si jeleu
extra, in cazul in care sunt obtinute din gutui;
- bauturi spirtoase, vin si vin licoros, nuci, plante aromatice,
condimente, vanilie si extracte de vanilie, in toate produsele;
- vanilina, in toate produsele.
ANEXA 3
la norme
MATERII PRIME
1. Definitii
In cadrul prezentelor norme se aplica urmatoarele definitii:
a) Fruct:
- fructul proaspat, sanatos, fara deteriorari, continand toate elementele
constitutive esentiale si suficient de copt pentru a putea fi utilizat dupa
aplicarea procedeelor de spalare, indepartare a petelor, a varfului si a cozii;
- in cadrul prezentelor norme, rosiile, partile comestibile ale tulpinilor
de rubarba, morcovii, cartofii dulci, castravetii, dovlecii, pepenii galbeni si
pepenii verzi se considera ca fiind fructe;
- termenul ghimbir defineste radacina comestibila a plantei de ghimbir in
stare proaspata sau conservata. Ghimbirul poate fi uscat sau conservat in
sirop.
b) Pulpa (de fructe): partea comestibila a fructului intreg, daca este
cazul fara coaja, seminte, samburi si alte astfel de elemente, care poate fi
taiata sau zdrobita, dar care nu a fost transformata in piure.
c) Piure (de fructe): partea comestibila a fructului intreg, daca este
cazul fara coaja, seminte, samburi si alte astfel de elemente, care a fost
transformata in piure prin pasare sau prin alt procedeu similar.
d) Extract apos (din fructe)
Extractele apoase din fructele care sunt supuse pierderilor in timpul
procesului normal de fabricatie contin toate componentele solubile in apa ale fructului
utilizat.
e) Zaharuri
Se autorizeaza urmatoarele zaharuri:
1. zaharurile definite conform actelor normative in vigoare;
2. sirop de fructoza;
3. zaharuri extrase din fruct;
4. zahar nerafinat.
2. Tratamentul materiilor prime
a) Produsele definite la pct. 1 lit. a), b), c) si d) pot fi supuse
urmatoarelor tratamente:
- incalzire, refrigerare sau congelare;
- liofilizare;
- concentrare, in masura in care tehnic este posibil;
- cu exceptia materiilor prime utilizate la fabricarea produselor
"extra", se admite utilizarea dioxidului de sulf (E220) sau a
sarurilor acestuia (E221, E222, E223, E224, E226 si E227) ca auxiliari
tehnologici, cu conditia sa nu se depaseasca, in produsele definite la pct. 1
din anexa nr. 1 la norme, continutul maxim de dioxid de sulf stabilit prin
actele normative in vigoare.
b) Caisele si prunele utilizate la fabricarea gemului pot fi tratate prin
alte procedee de deshidratare decat cele de liofilizare.
c) Coaja de citrice se poate conserva in saramura.
|