ORDIN
Nr. 126/302 din 23 aprilie 2001
pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul si etichetarea
extractelor de cafea si cicoare
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 126 din 23 aprilie 2001
MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
Nr. 302 din 16 mai 2001
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 582 din 17 septembrie 2001
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor si ministrul sanatatii si
familiei,
vazand Referatul de aprobare nr. 118.531/2001, intocmit de Directia
generala strategii si politici in agricultura si industria alimentara din
cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, si Referatul de
aprobare nr. DB.4.195/2001, intocmit de Directia generala de promovare a
sanatatii si sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei,
avand in vedere prevederile art. 39 din Ordonanta Guvernului nr. 113/1999
privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind
organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile
ulterioare,
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele cu privire la natura, continutul si etichetarea
extractelor de cafea si cicoare, prevazute in anexa care face parte integranta
din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, prin Directia generala
strategii si politici in agricultura si industria alimentara si prin directiile
generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a municipiului
Bucuresti, precum si Ministerul Sanatatii si Familiei, prin Directia generala
de promovare a sanatatii si sanatate publica si prin directiile de sanatate
publica judetene si a municipiului Bucuresti, vor aduce la indeplinire
prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.
Ministrul agriculturii,
alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
ANEXA 1
NORME
cu privire la natura, continutul si etichetarea extractelor de cafea si cicoare
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezentele norme se refera la conditiile privind natura, continutul si
etichetarea extractelor de cafea si cicoare.
Art. 2
Produsele mentionate la art. 1 se comercializeaza numai daca respecta
definitiile si regulile stabilite in aceste norme.
CAP. 2
Definitii, continut si caracteristici
Art. 3
In sensul prezentelor norme, extractele de cafea si cicoare trebuie sa
corespunda denumirilor, definitiilor si caracteristicilor prezentate la art. 5
si 6.
Art. 4
Denumirile produselor enumerate la art. 5 si 6 se aplica numai produselor
mentionate si definite in acestea.
Art. 5
(1) Extract de cafea, extract de cafea solubila, cafea solubila sau cafea
instant reprezinta produsul concentrat obtinut prin extractie din boabe de
cafea prajita, utilizandu-se ca mediu de extractie numai apa.
(2) Nu este permisa adaugarea unui acid sau a unei baze in procesul de
hidroliza.
(3) Extractul de cafea contine numai constituentii aromatici si solubili ai
cafelei, cu exceptia substantelor insolubile si a uleiurilor insolubile
derivand din cafea, care din punct de vedere tehnic nu pot fi indepartate.
(4) Continutul de cafea pe baza de substanta uscata se incadreaza in
urmatoarele limite si caracteristici:
a) extract de cafea uscata minimum 95% din greutate;
b) extract de cafea pasta 70% - 85% din greutate;
c) extract lichid de cafea 15% - 55% din greutate;
d) extractul de cafea sub forma lichida poate contine zaharuri comestibile,
caramelizate sau necaramelizate in procent de maximum 12% din greutate;
e) extractul de cafea sub forma solida sau sub forma de pasta nu trebuie sa
contina alte substante in afara celor derivate din extractul de cafea.
Art. 6
(1) Extractul de cicoare, cicoarea solubila sau cicoarea instant reprezinta
produsul concentrat obtinut prin extractia de cicoare prajita, utilizandu-se ca
mediu de extractie numai apa.
(2) Nu este permisa adaugarea unui acid sau a unei baze in procesul de
hidroliza.
(3) Prin cicoare se intelege radacinile de Cichorium Intybus L., curatate
corespunzator pentru a fi uscate si prajite; nu este permisa utilizarea acestor
radacini la producerea de cicoare "Witloof" destinata prepararii
bauturilor.
(4) Continutul de cicoare pe baza de substanta uscata se incadreaza in
urmatoarele limite:
a) extract de cicoare uscata minimum 95% din greutate;
b) extract de cicoare sub forma de pasta 70% - 85% din greutate;
c) extract de cicoare sub forma lichida 25% - 55% din greutate;
d) extractul de cicoare sub forma lichida poate contine zaharuri
comestibile, caramelizate sau necaramelizate, in procent de maximum 35% din
greutate;
e) extractul de cicoare sub forma solida sau de pasta poate contine maximum
1% din greutate substante ce nu deriva din cicoare.
Art. 7
Denumirile la care se face referire la art. 5 si 6 sunt suplimentate, dupa
caz, cu urmatorii termeni:
1. "pasta" sau "sub forma de pasta";
2. "lichid" sau "sub forma lichida";
3. "concentrat" in urmatoarele situatii:
a) pentru produsele definite la art. 5 alin. (4) lit. c), daca continutul
de cafea pe baza de substanta uscata reprezinta mai mult de 25% din greutate;
b) pentru produsele definite la art. 6 alin. (4) lit. c), daca continutul
de cicoare pe baza de substanta uscata reprezinta mai mult de 45% din greutate.
CAP. 3
Etichetare
Art. 8
Pentru produsele definite la art. 5 alin. (1), daca continutul de cofeina
anhidra nu depaseste 0,3% din greutatea continutului de cafea pe baza de
substanta uscata, pe eticheta se va inscrie termenul "decofeinizata"
in acelasi camp vizual cu descrierea comerciala.
Art. 9
Pentru produsele definite la art. 5 alin. (4) lit. c) si la art. 6 alin.
(4) lit. c), pe eticheta se va inscrie termenul "cu ...",
"conservat cu ..." sau "cu adaos de ..." ori "prajita
cu ...", urmat de denumirea tipului de zahar utilizat; aceasta informatie
trebuie sa fie in acelasi camp vizual cu descrierea comerciala.
Art. 10
Pentru produsele definite al art. 5 alin. (4) lit. b) si c) eticheta
trebuie sa indice continutul minim de cafea pe baza de substanta uscata,
exprimat in procente in raport cu greutatea produsului finit.
Art. 11
Pentru produsele definite la art. 6 alin. (4) lit. b) si c) eticheta
trebuie sa indice continutul minim de cicoare pe baza de substanta uscata,
exprimat in procente in raport cu greutatea produsului finit.
CAP. 4
Dispozitii finale
Art. 12
Prezentele norme nu se aplica produsului "cafea prajita
solubila".
Art. 13
Prezentele norme sunt compatibile cu reglementarile comunitare in domeniu
si sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului 1999/4/1999.