ORDIN
Nr. 125/383 din 23 aprilie 2001
pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, originea,
fabricarea, etichetarea si marcarea unor produse din cacao si ciocolata
destinate consumului uman
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 125 din 23 aprilie 2001
MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
Nr. 383 din 11 iunie 2001
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 700 din 5 noiembrie 2001
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor si ministrul sanatatii si
familiei,
vazand Referatul de aprobare nr. 118.530/2001 intocmit de Directia generala
strategii si politici in agricultura si industria alimentara din cadrul
Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si Referatul de aprobare
nr. DB 4.194/2001 intocmit de Directia generala de sanatate publica din cadrul
Ministerului Sanatatii si Familiei,
avand in vedere prevederile art. 39 din Ordonanta Guvernului nr. 113/1999
privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind
organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile
si completarile ulterioare,
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele cu privire la natura, continutul, originea, fabricarea,
etichetarea si marcarea unor produse din cacao si ciocolata destinate
consumului uman, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul
ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor prin Directia generala
strategii si politici in agricultura si industria alimentara si prin directiile
generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene, respectiv a
municipiului Bucuresti, precum si Ministerul Sanatatii si Familiei prin
Directia generala de sanatate publica si directiile de sanatate publica
judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, vor aduce la indeplinire
prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
ANEXA 1
NORME
cu privire la natura, continutul, originea, fabricarea, etichetarea si marcarea
unor produse din cacao si ciocolata destinate consumului uman
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
In sensul prezentelor norme produsele din cacao si ciocolata reprezinta
produsele destinate consumului uman definite in anexa nr. 1 la prezentele
norme.
Art. 2
Produsele mentionate in anexa nr. 1 la prezentele norme sunt oferite spre
vanzare numai daca sunt in conformitate cu definitiile si regulile stabilite in
prezentele norme.
CAP. 2
Natura, continutul, originea, fabricarea
Art. 3
(1) Denumirile enumerate in anexa nr. 1 la prezentele norme se aplica numai
produselor definite la litera respectiva si trebuie utilizate in comert pentru
descrierea acestora.
(2) Prevederile alin. (1) nu afecteaza totusi aranjamentele prin care
aceste denumiri se utilizeaza suplimentar, in conformitate cu uzanta
comerciala, pentru a indica alte produse care nu pot fi confundate cu cele
definite in anexa nr. 1 la prezentele norme.
Art. 4
La fabricarea produselor definite in anexa nr. 1 la prezentele norme nu
trebuie utilizate boabele de cacao care nu sunt sanatoase si in conditii bune
de comercializare, cojile, germenii sau alte produse reziduale rezultate din
extractia untului de cacao efectuata cu solvent.
CAP. 3
Etichetarea si marcarea
Art. 5
(1) Actele normative in vigoare privind etichetarea alimentelor se aplica
produselor definite in anexa nr. 1 la prezentele norme, care sunt destinate in
forma neschimbata consumatorului final, cu suplimentarea urmatoarelor mentiuni
care trebuie sa fie vizibile, lizibile si inteligibile:
a) denumirea produselor in cazul produselor definite in anexa nr. 1 la
prezentele norme pct. A; in cazul produselor definite in anexa nr. 1 la
prezentele norme pct. A lit. z) - ciocolata umpluta - aceasta denumire este
insotita de o indicatie pentru consumator referitoare la produsele folosite
pentru umplutura;
b) pentru produsele specificate in anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A
lit. j), k), n), o), s) si t), o indicatie referitoare la continutul total de
cacao in substanta uscata prin declaratia "substanta uscata de cacao ...%
minim";
c) pentru ciocolata umpluta si ciocolata obtinuta din produse de ciocolata,
altele decat ciocolata si cuvertura de ciocolata, o indicatie suplimentara
referitoare la tipul sau tipurile de ciocolata utilizate;
d) declaratia ceruta in anexa nr. 1 la prezentele norme pct. D - G, daca
este necesara;
e) masa neta, pentru produsele care cantaresc mai mult de 50 g; totusi, in
cazul produselor care cantaresc mai putin de 50 g fiecare si care sunt
prezentate in ambalaje care contin doua sau mai multe astfel de produse a caror
masa neta totala este mentionata pe ambalajul exterior sau a caror masa neta
individuala mentionata pe fiecare unitate de ambalaj, in masura in care este
lizibila din exterior; in cazul produselor turnate in forme aceasta informatie
se inlocuieste prin masa neta minima;
f) denumirea sau denumirea comerciala si adresa ori sediul inregistrat al
fabricantului sau al vanzatorului din Romania ori dintr-un stat membru al
Uniunii Europene.
(2) In cazul in care produsele definite in anexa nr. 1 la prezentele norme
sunt introduse in ambalaje sau recipiente care au o masa neta de cel putin 10
kilograme si nu sunt vandute cu amanuntul, informatiile mentionate la alin. (1)
lit. b), c), d) si e), impreuna cu informatia mentionata la alin. (1) lit. f)
pentru produsele definite in anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A lit. a) -
g), apar numai pe documentele insotitoare.
(3) Comercializarea se interzice pentru:
a) produsele definite in anexa nr. 1 la prezentele norme, daca marcajul
stabilit la alin. (1) lit. a), c) si d) nu este prezentat in limba romana pe o
parte a ambalajului sau a recipientului;
b) produsul definit in anexa nr. 1 la prezentele norme pct. A lit. t), daca
descrierea "ciocolata cu lapte" este prezentata pe ambalaj.
Art. 6
Denumirea principala "ciocolata" sau "ciocolata cu
lapte" nu este completata cu mentiuni sau calificative referitoare la
calitate decat daca:
a) ciocolata prezinta un continut total de substanta uscata de cacao de
minimum 43%, inclusiv cel putin 26% unt de cacao;
b) ciocolata cu lapte contine maximum 50% zaharoza si minimum 30% substanta
totala uscata de cacao si 18% substanta uscata a laptelui obtinuta prin
evaporare, inclusiv cel putin 4,5% grasime din unt.
Art. 7
(1) Prezentele norme se aplica si produselor importate din tari terte si
destinate consumului in Romania.
(2) Prezentele norme nu afecteaza prevederile legilor nationale:
a) care autorizeaza sau interzic in prezent adaugarea grasimilor vegetale,
altele decat untul de cacao, la produsele din ciocolata definite in anexa nr. 1
la prezentele norme;
b) care autorizeaza sau interzic vanzarea cu amanuntul a variatelor produse
din ciocolata fara ambalaj;
c) care stabilesc reglementari mai putin stricte privind etichetarea pentru
vanzarea cu amanuntul a produselor fantezie, cum sunt: figurinele, tigarile,
ouale si bomboanele de ciocolata in vrac; in astfel de cazuri prevederile
stipuleaza numai plasarea unei indicatii in apropierea produsului prezentat;
d) care se aplica produselor dietetice;
e) care autorizeaza vanzarea produselor din ciocolata, altele decat cele
definite in anexa nr. 1 la prezentele norme, sub denumirea "crema de
ciocolata" sau "ciocolata cu lapte smantanit".
(3) Prezentele norme nu se aplica produselor mentionate in anexa nr. 1 la
prezentele norme pct. A, destinate exportului efectuat de Romania in tarile din
afara statelor membre ale Uniunii Europene.
CAP. 4
Dispozitii finale
Art. 8
Prezentele norme sunt compatibile cu reglementarile comunitare in domeniu
si sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului 73/241/1973, amendata
de Directiva Consiliului 74/411, Directiva Consiliului 74/644, Directiva
Consiliului 75/155, Directiva Consiliului 76/628, Directiva Consiliului 78/609,
Directiva Consiliului 78/842, Directiva Consiliului 80/608, Directiva
Consiliului 85/7 si Directiva Consiliului 89/344.
Art. 9
Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentele norme.
ANEXA 1
la norme
DEFINITII SI CARACTERISTICI
A. In sensul prezentelor norme se aplica urmatoarele definitii:
a) Boabe de cacao - semintele arborelui de cacao (Theobroma cacao L.)
fermentate si deshidratate.
b) Miez de cacao - boabe de cacao, prajite sau neprajite, care sunt curatate,
decorticate si degerminate si care contin, fara sa incalce prevederile pct. B,
un reziduu maxim de 5% coaja sau germen si un continut maxim de 10% cenusa,
aceste procente raportandu-se la substanta uscata degresata.
c) Praf de cacao, cacao fina - bucati de boabe de cacao sub forma de
particule mici, colectate separat in timpul proceselor de separare, cu continut
minim de grasime de 20%, raportata la substanta uscata.
d) Masa de cacao - miez de cacao transformat printr-un proces mecanic in
masa fara pierderi din continutul de grasime natural.
e) Turta de cacao - miez de cacao sau masa de cacao transformata printr-un
proces mecanic intr-o turta ce contine, fara sa incalce prevederile definitiei
turtei de cacao cu continut scazut de grasime, minimum 20% unt de cacao,
raportat la substanta uscata, si maximum 9% umiditate.
f) Turta de cacao cu continut scazut de grasime - turta de cacao cu
continut minim de 8% unt de cacao, raportat la substanta uscata.
g) Turta de cacao expeller - boabele de cacao, praful de cacao, cu sau fara
miez de cacao sau turta de cacao, transformate in turta printr-un proces
expeller (presat hidraulic, mecanic sau rafinat).
h) Cacao, cacao pudra - turta de cacao obtinuta prin presare hidraulica,
transformata in pudra printr-un proces mecanic si care contine, fara sa incalce
prevederile definitiei referitoare la cacao pudra cu continut scazut de
grasime, minimum 20% unt de cacao, raportat la substanta uscata, si minimum 9%
umiditate;
i) Cacao cu continut scazut de grasime, cacao pudra cu continut scazut de
grasime - cacao pudra cu continut minim de 8% unt de cacao, raportat la
substanta uscata.
j) Cacao cu zahar, cacao pudra cu zahar - produsul obtinut prin amestec de
cacao pudra si zaharoza, astfel incat 100 g de amestec sa contina minimum 32 g
de cacao pudra.
k) Cacao cu zahar cu continut scazut de grasime, cacao pudra cu zahar cu
continut scazut de grasime - produsul obtinut prin amestec de cacao pudra cu
continut scazut de grasime si zaharoza, astfel incat 100 g de amestec sa
contina minimum 32 g de cacao pudra cu continut scazut de grasime.
l) Unt de cacao - grasimea obtinuta din boabe de cacao sau parti de boabe
de cacao, care se prezinta sub forma de unt de cacao de presa sau unt de cacao,
unt de cacao expeller si unt de cacao rafinat.
Untul de cacao de presa sau untul de cacao este obtinut prin presare din
una sau mai multe dintre urmatoarele materii prime: miez de cacao, masa de
cacao, turta de cacao, turta de cacao cu continut scazut de grasime si care
prezinta continut de substanta nesaponificabila determinata cu ajutorul
eterului de petrol de maximum 0,35% si aciditate de maximum 1,75%, exprimata in
acid oleic.
Untul de cacao expeller este untul de cacao obtinut prin torsiune (procesul
expeller) din boabe de cacao sau din boabe de cacao combinate cu miez de cacao,
masa de cacao, turta de cacao sau turta de cacao cu continut scazut de grasime
si care prezinta continut de substanta nesaponificabila determinata cu ajutorul
eterului de petrol de maximum 0,50% si aciditate de maximum 1,75%, exprimata in
acid oleic.
Untul de cacao rafinat este untul de cacao obtinut prin presare, prin
torsiune (procesul expeller), prin extractie folosind un solvent sau prin
combinarea acestor procese, din una sau mai multe dintre urmatoarele materii
prime: boabe de cacao, miez de cacao, praf de cacao, masa de cacao, turta de
cacao, turta de cacao cu continut scazut de grasime, turta expeller si care
sunt rafinate in conformitate cu prevederile pct. C lit. b); in cazul in care
grasimea de cacao, produsa de insusi producatorul de unt de cacao rafinat sau
de un alt producator, este utilizata ca cea de-a doua materie prima, aceasta
trebuie sa fie obtinuta din materiile prime enumerate mai sus. Untul de cacao rafinat
prezinta continut de substanta nesaponificabila determinata cu ajutorul
eterului de petrol de maximum 0,50%, aciditate de maximum 1,75%, exprimata ca
acid oleic, si continut de grasime obtinut din coji si germeni care sa nu
depaseasca in untul de cacao proportia care exista in mod natural in boabele de
cacao.
m) Grasime de cacao - grasimea obtinuta din boabe de cacao sau din parti de
boabe de cacao care nu prezinta caracteristicile stabilite pentru variatele
categorii de unt de cacao.
n) Ciocolata - produsul obtinut din miez de cacao, masa de cacao, cacao
pudra sau cacao pudra cu continut redus de grasime si zaharoza, cu sau fara
adaos de unt de cacao, care prezinta, fara a aduce prejudicii definitiei
ciocolatei sub forma de fidea, ciocolatei cu nuci gianduja si cuverturii de
ciocolata, un continut minim total de substanta uscata de cacao de 35%, minimum
14% substanta uscata de cacao fara grasime si 18% unt de cacao. Aceste procente
se calculeaza dupa ce se deduce masa substantelor adaugate prevazute la pct. E
- H.
o) Ciocolata menaj - produsul obtinut din miez de cacao, masa de cacao,
cacao pudra sau cacao pudra cu continut redus de grasime si zaharoza, cu sau
fara adaos de unt de cacao, care prezinta un continut minim total de substanta
uscata de cacao de 30%, din care 12% substanta uscata de cacao fara grasime si
18% unt de cacao. Aceste procente se calculeaza dupa ce se deduce masa
substantelor adaugate prevazute la pct. E - H.
p) Ciocolata sub forma de fidea, fulgi de ciocolata - ciocolata sub forma
de granule sau fulgi, care prezinta un continut minim total de substanta uscata
de cacao de 32%, care include 12% unt de cacao.
r) Ciocolata cu nuci gianduja (sau una dintre derivatele cuvantului
"gianduja") - produsul obtinut in primul rand din ciocolata care
prezinta un continut total minim de substanta uscata de cacao de 32%, inclusiv
un continut minim de substanta uscata de cacao fara grasime de 8%, si din nuci
macinate fin in cantitati in care 100 g de produs contin minimum 20 g si
maximum 40 g de nuci.
Se adauga lapte sau substanta uscata produsa prin deshidratarea partiala
sau completa a laptelui integral ori prin smantanirea partiala sau totala a
laptelui intr-o proportie in care produsul finit contine nu mai mult de un total
de 5% din masa substantei uscate a laptelui care include maximum 1,25% grasime
din unt, precum si migdale, nuci si alte produse similare, intregi sau
sfaramate, in cantitati care, impreuna cu nucile macinate, nu depasesc 60% din
masa totala a produsului.
s) Cuvertura de ciocolata - ciocolata care contine minimum 31% unt de cacao
si 2,5% substanta uscata de cacao fara grasime; in cazul in care cuvertura de
ciocolata este descrisa drept "cuvertura de ciocolata neagra" atunci
aceasta va contine minimum 31% unt de cacao si 16% substanta uscata de cacao
fara grasime.
s) Ciocolata cu lapte - produsul obtinut din miez de cacao, masa de cacao,
cacao pudra sau cacao pudra cu continut scazut de grasime si zaharoza, cu sau
fara adaos de unt de cacao, si din lapte sau din lapte praf degresat, partial
degresat sau integral, si, daca este posibil, din smantana, smantana
deshidratata partial sau total, unt sau grasime din unt, care prezinta
caracteristicile care fac obiectul definitiilor ciocolatei cu lapte sub forma
de fidea, ciocolatei cu lapte si nuci gianduja si cuverturii de ciocolata cu
lapte.
Ciocolata cu lapte prezinta urmatoarele caracteristici: substanta uscata
totala de cacao de minimum 25%, substanta uscata de cacao fara grasime de
minimum 2,5%, substanta uscata totala a laptelui derivata din ingredientele
enumerate mai sus de minimum 14%, grasime din unt de minimum 3,5%, grasime
totala de minimum 25%, zaharoza de maximum 55% .
Aceste procente se calculeaza dupa ce este dedusa masa substantelor adaugate
prevazute la pct. E - H.
t) Ciocolata cu lapte cu continut ridicat de lapte - produsul obtinut din
miez de cacao, masa de cacao, cacao pudra sau cacao pudra cu continut scazut de
grasime si zaharoza, cu sau fara adaos de unt de cacao, si din lapte sau din
lapte praf degresat, partial degresat sau integral, si, daca este posibil, din
smantana, smantana partial sau total deshidratata, unt sau grasime din unt,
care prezinta urmatoarele caracteristici: substanta uscata totala de cacao de
minimum 20%, substanta uscata de cacao fara grasime de minimum 2,5%, substanta
uscata totala a laptelui derivata din ingredientele enumerate mai sus de
minimum 20%, grasime din unt de minimum 5%, grasime totala de minimum 25% si
zaharoza de maximum 55% .
Aceste procente se calculeaza dupa ce este dedusa masa substantelor
adaugate prevazute la pct. E - H.
t) Ciocolata cu lapte sub forma de fidea, fulgi de ciocolata cu lapte -
ciocolata cu lapte sub forma de granule sau fulgi, care prezinta urmatoarele
caracteristici, diferite de cele stabilite la pct. A lit. s), si anume
substanta uscata totala de cacao de minimum 20%, substanta uscata totala a
laptelui derivata din ingredientele enumerate la lit. s) de minimum 12%,
grasime din unt de minimum 3%, grasime totala de minimum 12% si zaharoza de
maximum 66% .
u) Ciocolata cu lapte si nuci gianduja (sau una dintre derivatele
cuvantului "gianduja") - produsul obtinut in primul rand din
ciocolata cu lapte care prezinta un continut minim de substanta uscata a
laptelui de 10% si, in al doilea rand, din nuci macinate fin, astfel incat 100
g de produs sa contina maximum 40 g si minimum 15 g de nuci. Se pot adauga si
migdale, nuci si alte varietati similare, intregi sau sfaramate, in cantitati
care, impreuna cu nucile macinate, sa nu depaseasca 60% din masa totala a
produsului.
v) Cuvertura de ciocolata cu lapte - ciocolata cu lapte care prezinta un
continut minim de 31% grasime.
w) Ciocolata alba - produsul fara substante colorante, obtinut din unt de
cacao, zaharoza si din lapte sau din lapte praf degresat, partial degresat sau
integral, si, posibil, din smantana, smantana partial sau total deshidratata,
unt sau grasime din unt care prezinta urmatoarele caracteristici: substanta
uscata totala de cacao de minimum 20%, substanta uscata totala a laptelui
derivata din ingredientele enumerate mai sus de minimum 14%, grasime din unt de
minimum 3,5% si zaharoza de maximum 55% .
Aceste procente se calculeaza dupa ce este dedusa masa substantelor
adaugate prevazute la pct. E - H.
x) Ciocolata umpluta - fara a incalca prevederile aplicabile umpluturii
utilizate, produsul umplut, cu exceptia produselor de cofetarie din faina sau a
produselor tip biscuiti, este produsul a carui parte exterioara consta in
ciocolata, ciocolata menaj, ciocolata cu nuci gianduja, cuvertura de ciocolata,
ciocolata cu lapte, ciocolata cu lapte cu continut ridicat de lapte, ciocolata
cu lapte si cu nuci gianduja, cuvertura de ciocolata cu lapte sau ciocolata
alba si care reprezinta minimum 25% din masa totala a produsului.
y) Bomboana de ciocolata - produsul de dimensiunea unei imbucaturi, care
consta in ciocolata umpluta sau combinatie de ciocolata, ciocolata menaj,
ciocolata cu nuci gianduja, cuvertura de ciocolata, ciocolata cu lapte, ciocolata
cu lapte cu continut ridicat de lapte, ciocolata cu lapte si cu nuci gianduja,
cuvertura de ciocolata cu lapte sau ciocolata alba cu alte substante
comestibile, astfel incat partile de ciocolata sa fie clar vizibile cel putin
partial si sa reprezinte 25% din masa totala a produsului, ori intr-un amestec
de ciocolata, ciocolata menaj, cuvertura de ciocolata, ciocolata cu lapte,
ciocolata cu lapte cu continut ridicat de lapte sau cuvertura de ciocolata cu
lapte si de alte substante comestibile, cu exceptia fainii sau amidonului si a
grasimilor, altele decat untul de cacao si grasimile laptelui, fara a incalca
prevederile art. 7 alin. (2) lit. a) din norme, cu conditia ca produsele din
ciocolata sa reprezinte minimum 25% din masa totala a produsului.
B. Boabele de cacao, miezul de cacao, praful de cacao, masa de cacao, turta
de cacao, turta de cacao cu continut scazut de grasime, turta de cacao
expeller, cacaua pudra si cacaua pudra cu continut scazut de grasime se pot
alcaliniza numai cu una sau mai multe dintre urmatoarele substante: carbonati
alcalini, hidroxizi alcalini, carbonat de magneziu, oxid de magneziu, solutii
de amoniac, astfel incat cantitatea adaugata de agent alcalinizator, exprimata
sub forma de carbonat de potasiu, sa nu depaseasca 5% din masa substantei
uscate degresate.
La produsele astfel tratate se poate adauga o cantitate de acid citric sau
acid tartric, care sa nu depaseasca 0,5% din masa totala a produsului.
Daca produsul a fost tratat in conformitate cu cele descrise mai sus,
continutul sau de cenusa nu trebuie sa depaseasca 14% din substanta uscata
degresata.
C. a) Untul de cacao se trateaza numai prin procesele de filtrare,
centrifugare, alte procese fizice uzual folosite pentru realizarea
desmucilaginarii, tratament prin abur supraincalzit in vid si prin alte procese
fizice uzual folosite pentru realizarea dezodorizarii.
b) Pentru untul de cacao rafinat sunt permise si urmatoarele procese:
tratament prin spalare alcalina sau printr-o substanta similara uzual folosita
pentru realizarea neutralizarii si tratament cu una sau mai multe dintre
urmatoarele substante: bentonit, atomi de carbon activi si alte substante
similare uzual folosite pentru realizarea decolorarii.
D. Produsele mentionate la pct. A pot contine, in loc de zaharoza, glucoza
cristalizata (dextroza), fructoza, lactoza sau maltoza, in cantitati de pana la
5% din masa totala a produsului, fara a fi necesara mentionarea acesteia, si
glucoza cristalizata (dextroza) in proportie mai mare de 5%, dar care sa nu
depaseasca 20% din masa totala a produsului. In acest caz denumirea produsului
este insotita de mentiunea "cu glucoza cristalizata" sau "cu
dextroza".
E. a) Cu exceptia preparatelor aromatizante care sugereaza gustul
ciocolatei naturale sau al grasimii laptelui, alimentele care au un efect
aromatizant, substantele aromatizante naturale si sintetice sau substantele
aromatizante artificiale, a caror compozitie chimica este identica cu cea a
elementelor principale ale substantelor aromatizante naturale, si etilvanilina
se adauga la masa de cacao, la variatele tipuri de cacao pudra, ciocolata si
ciocolata cu lapte, la ciocolata alba si la bomboanele de ciocolata.
b) Fara a incalca prevederile pct. G, o mentiune referitoare la aceasta
adaugare insoteste denumirea produselor masa de cacao, cuvertura de ciocolata
si cuvertura de ciocolata cu lapte, precum si variatele tipuri de cacao pudra,
ciocolata, ciocolata cu lapte, cu exceptia cuverturii de ciocolata si a
ciocolatei albe, in cazul in care gustul alimentului care are efect aromatizant
sau al substantei aromatizante este predominant.
Aceasta mentiune se face atunci cand este utilizat alimentul care are efect
aromatizant, prin indicarea denumirii sale, in cazul in care sunt utilizate
substante aromatizante, altele decat etilvanilina, prin adaugarea la denumire a
mentiunii "gust de ..." sau "aroma de ...", impreuna cu o
mentiune in caractere de dimensiuni egale, care sa indice natura gustului sau a
aromei. Orice referire la o sursa naturala trebuie restrictionata la
substantele aromatizante naturale, iar cand se utilizeaza etilvanilina,
printr-o mentiune "cu etilvanilina" sau "aroma de
etilvanilina".
F. La produsele mentionate la pct. A, cu exceptia miezului de cacao, se
poate adauga lecitina vegetala tehnic pura, care prezinta un indice de peroxid
(exprimat ca miliechivalenti pe kg) ce nu depaseste 10.
Denumirea produsului este insotita de o mentiune referitoare la aceasta
adaugare si de procentul respectiv, cu exceptia cazului in care lecitina se
adauga la variatele tipuri de ciocolata mentionate la pct. A lit. d) - y).
Produsele mentionate la pct. A nu pot contine fosfatide mai mult de 0,5%
din masa lor totala, insa acest procent este 1% din masa lor totala pentru
variatele tipuri de cacao pudra, ciocolata cu lapte cu continut ridicat de
lapte si fulgi de ciocolata si este 5% din masa lor totala pentru variatele
tipuri de cacao pudra destinate productiei de preparate instant, in masura in
care prevederile referitoare la acestea permit si cu conditia ca acest scop sa
fie indicat pe ambalaje si in documentele comerciale.
G. a) Fara a incalca prevederile art. 7 alin. (2) din norme, ingredientele,
cu exceptia fainii, amidonului, grasimilor si a derivatelor din grasime care nu
rezulta exclusiv din lapte, se adauga la ciocolata, ciocolata menaj, cuvertura
de ciocolata, ciocolata cu lapte, ciocolata cu lapte cu continut ridicat de
lapte, cuvertura de ciocolata cu lapte si la ciocolata alba.
Cantitatea din aceste substante in raport cu masa totala a produsului finit
nu este mai mica de 5% sau mai mare de un total de 40%, daca se adauga in
bucati clar vizibile si separabile, iar cantitatea din aceste substante in
raport cu masa totala a produsului finit nu este mai mare de un total de 30%,
daca se adauga sub o forma care din motive practice este de nedeslusit.
Cantitatea din aceste substante in raport cu masa totala a produsului finit
este mai mare decat un total de 40%, daca sunt adaugate atat in bucati clar
vizibile si separabile, cat si sub o forma care, din motive practice, este de
nedeslusit, fara a incalca prevederile primului alineat.
b) O mentiune referitoare la ingredientele adaugate insoteste denumirea
produselor din ciocolata mentionate la lit. a).
O astfel de mentiune este interzisa in ceea ce priveste laptele si
produsele lactate, in cazul in care produsul finit nu este ciocolata cu lapte,
ciocolata cu lapte cu continut ridicat de lapte, cuvertura din ciocolata cu
lapte sau ciocolata alba, cafeaua si bauturile spirtoase, cand cantitatea din
fiecare dintre aceste substante este mai mica de 1% din masa totala a
produsului finit si alte substante comestibile, incorporate sub o forma care,
din motive practice, este de nedeslusit si cand cantitatea din fiecare dintre
aceste substante este mai mica de 5% din masa totala a produsului finit.
c) In cazul ciocolatei umplute si a bomboanelor de ciocolata ingredientele
adaugate mentionate la lit. a) nu sunt incluse in partile produsului de
ciocolata, care, conform pct. A lit. x) si y), reprezinta cel putin 25% din
masa totala.
H. Ciocolata, ciocolata menaj, ciocolata cu lapte, ciocolata cu lapte cu
continut ridicat de lapte, ciocolata alba, ciocolata umpluta si bomboanele de
ciocolata sunt in unele cazuri partial invelite in substante comestibile care
reprezinta un maxim de 10% din masa lor totala. In acest caz limitele
superioare de 40% si 30% stabilite la pct. G lit. a) si b) includ substantele
de invelire, iar limita inferioara de 25% stabilita pentru continutul variatelor
tipuri de ciocolata din ciocolata umpluta si din bomboanele de ciocolata se
raporteaza la masa totala a produsului, inclusiv la stratul de invelire.
ANEXA 2
la norme
MASURI SPECIALE
A. Adaugarea sarurilor de amoniu ale acizilor fosfatidici se poate autoriza
la produsele din cacao si ciocolata mentionate la pct. A din anexa nr. 1 la
norme, cu exceptia miezului de cacao.
Denumirea produsului este insotita de o declaratie referitoare la aceasta
adaugare si la procentul aferent, cu exceptia cazului in care sarurile de
amoniu ale acizilor fosfatidici sunt adaugate la diferitele tipuri de ciocolata
mentionate in anexa nr. 1 la norme pct. A lit. n) - y).
Daca sunt utilizate sarurile de amoniu ale acizilor fosfatidici, se aplica
si procentele maxime stabilite in al doilea alineat al pct. F din anexa nr. 1
la norme.
B. Prezentele norme nu afecteaza prevederile actelor normative nationale
care sunt in vigoare si care autorizeaza utilizarea altor substante
aromatizante decat cele mentionate la pct. E lit. a) din anexa nr. 1 la norme
in produsele din cacao si din ciocolata mentionate la punctul respectiv.