ORDIN
Nr. 335/714/318 din 14 mai 2003
pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, originea,
fabricarea, etichetarea si marcarea unor produse din cacao si ciocolata
destinate consumului uman
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI
MEDIULUI
Nr. 335 din 14 mai 2003
MINISTERUL SANATATII
Nr. 714 din 23 iulie 2003
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Nr. 318 din 5 septembrie 2003
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 661 din 18 septembrie 2003
Vazand Referatul de aprobare nr. 125.825 din 10 aprilie 2003, intocmit de
Directia generala de implementare, reglementare si de management al resurselor
biotehnologice,
avand in vedere prevederile art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii
alimentelor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 57/2002,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, al
Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea
Ministerului Sanatatii, si al Hotararii Guvernului nr. 755/2003 privind
organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia
Consumatorilor,
ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului, ministrul sanatatii
si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor emit
urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele cu privire la natura, continutul, originea, fabricarea,
etichetarea si marcarea unor produse din cacao si ciocolata destinate
consumului uman, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul
ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, Ministerul
Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin
directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului
Bucuresti, directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti
si, respectiv, oficiile judetene pentru protectia consumatorilor vor duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin abroga Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si
padurilor si al ministrului sanatatii si familiei nr. 125/383/2001 pentru
aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, originea, fabricarea,
etichetarea si marcarea unor produse din cacao si ciocolata destinate
consumului uman si Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor
si al ministrului sanatatii si familiei nr. 278/613/2002 privind modificarea si
completarea Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor si al
ministrului sanatatii si familiei nr. 125/383/2001, publicate in Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 700 din 5 noiembrie 2001 si, respectiv, nr.
692 din 20 septembrie 2002.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.
Ministrul agriculturii,
padurilor, apelor si mediului,
Ilie Sarbu
Ministrul sanatatii,
Mircea Beuran
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Rovana Plumb,
secretar de stat
ANEXA 1
NORME
cu privire la natura, originea, fabricarea, etichetarea si marcarea unor
produse din cacao si ciocolata destinate consumului uman
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
In sensul prezentelor norme, produsele din cacao si ciocolata reprezinta
produsele destinate consumului uman definite in anexa nr. 1.
Art. 2
Produsele mentionate in anexa nr. 1 sunt oferite spre vanzare numai daca
sunt in conformitate cu definitiile si cu regulile stabilite in prezentele
norme.
CAP. 2
Natura, continutul, originea, fabricarea
Art. 3
(1) Denumirile enumerate in anexa nr. 1 se aplica numai produselor definite
la numarul respectiv si trebuie utilizate in comert pentru descrierea acestora.
(2) Prevederile alin. (1) nu afecteaza totusi anumite denumiri combinate
sub care se vinde produsul, acolo unde acestea se utilizeaza suplimentar, in
conformitate cu uzanta comerciala, pentru a indica alte produse care nu pot fi
confundate cu cele definite in anexa nr. 1.
Art. 4
La fabricarea produselor din ciocolata specificate la lit. A pct. 3, 4, 5,
6, 8 si 9 din anexa nr. 1 pot fi adaugate grasimi vegetale, altele decat untul
de cacao, asa cum sunt definite si enumerate in anexa nr. 2. Procentul adaugat
de grasimi vegetale este de maximum 5% din produsul finit, dupa scaderea din
masa totala a celorlalte ingrediente folosite in conformitate cu anexa nr. 1
lit. B, fara a reduce continutul minim de unt de cacao si continutul total de
substanta uscata de cacao.
CAP. 3
Etichetarea si marcarea
Art. 5
Actele normative in vigoare privind etichetarea alimentelor se aplica
produselor definite in anexa nr. 1, produse ce sunt destinate in forma
neschimbata consumatorului final, cu urmatoarele mentiuni suplimentare, care sa
fie vizibile, lizibile si inteligibile:
a) denumirea produselor in cazul produselor definite la lit. A din anexa
nr. 1; in cazul produselor definite la lit. A pct. 3, 4, 5, 6, 7 si 10 din
anexa nr. 1, care sunt comercializate asortate, denumirile sub care se vand
produsele pot fi inlocuite prin "ciocolata asortata" sau
"ciocolata asortata umpluta" ori alte asemenea denumiri. In acest caz
poate fi o singura lista a ingredientelor pentru toate produsele asortate;
b) pentru produsele specificate la lit. A pct. 2c), 2d), 3, 4, 5, 8 si 9
din anexa nr. 1 eticheta trebuie sa contina o indicatie referitoare la
continutul total de cacao in substanta uscata, prin declaratia "substanta
uscata de cacao ...% minimum";
c) pentru produsele specificate la lit. A pct. 2b) si 2d) (a doua parte a
frazei) din anexa nr. 1, se indica continutul de unt de cacao;
d) pentru produsele din ciocolata specificate in art. 4, care contin
grasimi vegetale, altele decat untul de cacao, pe eticheta se mentioneaza
utilizarea acestor grasimi, prin declaratia "contine si alte grasimi
vegetale pe langa untul de cacao". Aceasta declaratie trebuie sa fie in
acelasi camp vizual cu lista de ingrediente, clar separata de aceasta lista,
scrisa cu litere de aceeasi marime si grosime ca si denumirea sub care se vinde
produsul, alaturata; denumirea sub care se vinde produsul poate aparea si in
alta parte fara a incalca aceasta cerinta.
Art. 6
Denumirile sub care se vand produsele "ciocolata",
"ciocolata cu lapte" si ciocolata "cuvertura", specificate
in anexa nr. 1, pot fi completate cu mentiuni sau calificative referitoare la
criteriile de calitate care prevad ca produsul contine:
a) in cazul ciocolatei, minimum 43% substanta uscata totala de cacao,
inclusiv minimum 26% unt de cacao;
b) in cazul ciocolatei cu lapte, minimum 30% substanta uscata totala de
cacao si minimum 18% substanta uscata din lapte obtinuta prin deshidratarea
partiala sau totala a laptelui integral, partial ori complet degresat, din
frisca sau frisca partial ori total deshidratata, unt sau grasime din lapte,
care include minimum 4,5% grasime din lapte;
c) in cazul ciocolatei "cuvertura", minimum 16% substanta uscata
de cacao degresata.
CAP. 4
Dispozitii finale
Art. 7
Prezentele norme sunt compatibile cu reglementarile comunitare in domeniu
si sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului 2000/36.
Art. 8
Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentele norme.
ANEXA 1
la norme
A. DENUMIRI COMERCIALE, DEFINITII SI CARACTERISTICI
In sensul prezentelor norme, se aplica urmatoarele denumiri sub care se
vand produsele:
1. Unt de cacao - grasimea obtinuta din boabele de cacao sau parti din
acestea si care prezinta continut de substanta nesaponificabila, determinata cu
ajutorul eterului de petrol, de maximum 0,5%, cu exceptia untului de cacao de
presa, unde acest continut este de maximum 0,35%, iar continutul de acizi grasi
liberi este de maximum 1,75% (exprimat in acid oleic).
2. a) Cacao pudra, cacao - produsul obtinut din transformarea boabelor de
cacao care au fost curatate, decojite si prajite in pudra si care contine
minimum 20% unt de cacao, raportat la continutul de substanta uscata, si
maximum 9% umiditate.
b) Cacao cu continut redus de grasime - pudra de cacao care contine maximum
20% unt de cacao, raportat la continutul de substanta uscata.
c) Ciocolata pudra - produsul care consta dintr-un amestec de cacao si
zaharuri, amestec ce contine minimum 32% pudra de cacao.
d) Ciocolata de baut, cacao indulcita, pudra de cacao indulcita - produsul
care consta dintr-un amestec de cacao pudra si zaharuri, care contine minimum
25% pudra de cacao; aceste denumiri trebuie insotite de sintagma "continut
redus de grasime" in cazul in care produsul este cu continut redus de
grasime, asa cum este definit la lit. b).
3. Ciocolata - produsul obtinut din produse de cacao si zaharuri care, sub
rezerva lit. b), contine minimum 35% substanta uscata totala de cacao si care
include minimum 18% unt de cacao si minimum 14% substanta uscata de cacao fara
grasime.
a) Aceasta denumire, acolo unde este insotita de cuvantul "fidea"
sau "fulgi", defineste produsul sub forma de fidea sau fulgi, care
trebuie sa contina minimum 32% substanta uscata totala de cacao, care include
minimum 12% unt de cacao si minimum 14% substanta uscata de cacao fara grasime.
b) Cand aceasta denumire este insotita de cuvantul "cuvertura",
produsul trebuie sa contina minimum 35% substanta uscata totala de cacao, care
include minimum 31% unt de cacao si minimum 2,5% substanta uscata de cacao fara
grasime.
c) Atunci cand aceasta denumire este insotita de cuvantul
"gianduja" (sau unul dintre derivatele cuvantului
"gianduja"), produsul trebuie obtinut in primul rand din ciocolata cu
un continut total minim de substanta uscata de cacao de 32%, inclusiv un
continut minim de substanta uscata de cacao fara grasime de 8%, si, in al
doilea rand, din alune fin macinate in cantitati in care 100 g de produs sa
contina minimum 20 g si maximum 40 g de alune.
Se pot adauga lapte sau/si substanta uscata din lapte obtinuta prin
deshidratarea laptelui in asemenea proportie incat produsul finit sa contina
maximum 5% substanta uscata din lapte, precum si migdale, alune sau alte
varietati similare, intregi sau sparte, in cantitati care impreuna cu alunele macinate
nu depasesc 60% din masa totala a produsului.
4. Ciocolata cu lapte - produsul obtinut din produse din cacao, zaharuri si
lapte sau derivati de lapte, care sub rezerva prevederilor pct. 1 lit. b),
prezinta urmatoarele caracteristici: minimum 25% substanta uscata totala de
cacao, minimum 14% substanta uscata din lapte, obtinuta prin deshidratarea
partiala sau totala a laptelui integral, partial ori complet degresat, din
frisca sau din frisca partial ori total deshidratata, unt sau grasime din lapte,
minimum 2,5% substanta uscata de cacao fara grasime, minimum 3,5% grasime din
lapte si minimum 25% grasime totala (unt de cacao si grasime din lapte).
a) Aceasta denumire, atunci cand este insotita de cuvantul
"fidea" sau "fulgi", defineste produsul prezentat sub forma
de fidea sau fulgi, care trebuie sa contina minimum 20% substanta uscata totala
de cacao, minimum 12% substanta uscata din lapte, obtinuta prin deshidratarea
partiala sau totala a laptelui integral, partial ori complet degresat, din frisca
sau din frisca partial ori total deshidratata, unt sau grasime din lapte si
minimum 12% grasime totala (unt de cacao si grasime din lapte).
b) Cand aceasta denumire este insotita de cuvantul "cuvertura",
produsul trebuie sa contina minimum 31% grasimi totale (unt de cacao si grasime
din lapte).
c) Atunci cand aceasta denumire este insotita de cuvantul
"gianduja" (sau unul dintre derivatele cuvantului
"gianduja") ciocolata cu lapte si alune, produsul trebuie sa fie
obtinut in primul rand din ciocolata cu lapte cu un continut minim de 10%
substanta uscata din lapte, obtinuta prin deshidratarea partiala sau totala a
laptelui integral, partial ori complet degresat, din frisca sau frisca partial
ori total deshidratata, unt sau grasimi din lapte si, in al doilea rand, din
alune fin macinate in asemenea cantitati incat 100 g de produs sa contina
minimum 15 g si maximum 40 g de alune. Migdalele, alunele si alte varietati
similare se pot adauga, intregi sau maruntite, in cantitati care impreuna cu
alunele macinate sa nu depaseasca 60% din masa totala a produsului.
d) Daca in denumirea produsului cuvantul "lapte" este inlocuit de
cuvantul "frisca" sau "lapte degresat", produsul trebuie sa
aiba un continut de grasime din lapte de minimum 5,5%, respectiv maximum 1% .
5. Ciocolata cu lapte cu continut ridicat de lapte - produsul obtinut din
produse de cacao, zaharuri si lapte sau derivate din lapte si care contine:
minimum 20% substanta uscata totala de cacao, minimum 20% substanta uscata din
lapte, obtinuta prin deshidratarea partiala sau totala a laptelui integral,
partial ori complet degresat, din frisca sau din frisca partial ori total
deshidratata, unt sau grasime din lapte, minimum 2,5% substanta uscata de cacao
fara grasime, minimum 5% grasime din lapte si minimum 25% grasimi totale (unt
de cacao si grasime din lapte).
6. Ciocolata alba - produsul obtinut din unt de cacao, lapte sau derivate
din lapte si zaharuri, care contine minimum 20% unt de cacao si minimum 14%
substanta uscata din lapte, obtinuta prin deshidratarea partiala sau totala a
laptelui integral, partial ori complet degresat, din frisca sau frisca partial
sau total deshidratata, unt ori grasime din lapte, din care minimum 3,5% este
grasime din lapte.
7. Ciocolata umpluta, ciocolata cu umplutura de ..., ciocolata cu interior
din ... - produsul umplut a carui parte exterioara consta din unul dintre
produsele definite la pct. 3, 4, 5 si 6, cu exceptia produselor al caror
interior consta din produse de panificatie, patiserie, biscuiti sau inghetata.
Proportia de invelis de ciocolata al produselor cu aceasta denumire trebuie sa
fie de minimum 25% din masa produsului.
8. Ciocolata a la taza - produsul obtinut din produse de cacao, zaharuri si
faina sau amidon de grau, orez ori porumb, care contine minimum 30% substanta
uscata totala de cacao, care include minimum 18% unt de cacao si minimum 14%
substanta uscata de cacao fara grasime si maximum 8% faina sau amidon.
9. Ciocolata obisnuita a la taza - produsul obtinut din produse din cacao,
zaharuri si faina sau amidon din grau, orez ori porumb, care contine minimum
30% substanta uscata de cacao, care include minimum 18% unt de cacao si minimum
12% substanta uscata de cacao fara grasime si maximum 18% faina sau amidon.
10. Bomboana de ciocolata sau pralina - produsul de dimensiunea unei
singure imbucaturi, care consta din ciocolata umpluta sau o singura ciocolata
sau o combinatie de diferite tipuri de ciocolata definite la pct. 3, 4, 5 sau 6
si alte ingrediente, astfel incat sa reprezinte minimum 25% din masa totala a
produsului.
B. INGREDIENTE OPTIONALE AUTORIZATE. ADAUGAREA DE INGREDIENTE
1. Fara a incalca prevederile art. 4 din norme si ale lit. B pct. 2,
ingredientele pot fi adaugate produselor de ciocolata definite la lit. A pct.
3, 4, 5, 6, 8 si 9, dar este interzisa adaugarea de grasimi animale si a
derivatelor lor care nu rezulta exclusiv din lapte si de faina, amidon granule
sau pudra, care sunt permise numai la produsele definite la lit. A pct. 8 si 9.
Cantitatea acestor ingrediente adaugate nu poate depasi 40% din masa totala a
produsului finit.
2. La produsele definite la lit. A pct. 2, 3, 4, 5, 6, 8 si 9 se pot adauga
numai acele arome care nu imita gustul ciocolatei sau al grasimii din lapte.
C. CALCULAREA PROCENTELOR
1. Continutul minim al produselor mentionate la lit. A pct. 3, 4, 5, 6, 8
si 9 se calculeaza dupa scaderea masei ingredientelor mentionate la lit. B, iar
pentru produsele mentionate la lit. A pct. 7 si 10 continutul minim se
calculeaza dupa scaderea masei ingredientelor, precum si a masei umpluturii.
2. Continuturile de ciocolata ale produselor definite la lit. A pct. 7 si
10 se calculeaza in functie de masa totala a produsului finit, inclusiv
umplutura.
D. ZAHARURI
Zaharurile mentionate in prezentele norme nu sunt limitate numai la acele
zaharuri cuprinse in Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si
padurilor, ministrului sanatatii si familiei si al presedintelui Autoritatii
Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 269/453/81/2003 pentru aprobarea
Normelor cu privire la natura, continutul, originea, etichetarea si marcarea
unor zaharuri destinate consumului uman, publicat in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, nr. 419 din 16 iunie 2003.
ANEXA 2
la norme
GRASIMI VEGETALE
1. Grasimile vegetale mentionate la art. 4 al cap. II din norme sunt
individuale sau in amestec, echivalente ale untului de cacao, si trebuie sa
respecte urmatoarele criterii:
a) sunt grasimi vegetale nonlaurice, bogate in trigliceride de tipul:
palmitic- oleic- palmitic, palmitic- oleic- stearic, stearic- oleicstearic;
b) sunt miscibile in orice proportie cu untul de cacao si sunt compatibile
cu proprietatile fizice ale acestuia (punct de topire si temperatura de
cristalizare, viteza de topire pentru faza de temperare);
c) sunt obtinute numai prin procesul de rafinare si/sau fractionare, care
exclud modificarile enzimatice ale structurii trigliceridelor.
2. In conformitate cu criteriile de mai sus, urmatoarele grasimi vegetale,
obtinute din plantele ale caror nume stiintifice sunt enumerate mai jos, se pot
folosi:
- illipe, grasime de Borneo sau Tengkawang, obtinuta din Shorea spp.;
- ulei de palmier obtinut din Elaeis guineensis; Elaeis olifera;
- Sal obtinuta din Shorea robusta;
- Shea obtinuta din Butyrospermum parkii;
- Kokum gurgi obtinuta din Garcinia indica;
samburi de Mango obtinuti din Mangifera indica.
Se poate folosi si uleiul de cocos pentru producerea ciocolatei utilizate
la fabricarea inghetatei si a altor produse similare.