ORDIN
Nr. 124/297 din 23 aprilie 2001
pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, originea,
etichetarea si marcarea unor zaharuri destinate consumului uman
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 124 din 23 aprilie 2001
MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
Nr. 297 din 16 mai 2001
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 610 din 27 septembrie 2001
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor si ministrul sanatatii si
familiei,
vazand Referatul de aprobare nr. 118.529/2001 intocmit de Directia generala
strategii si politici in agricultura si industria alimentara din cadrul
Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si Referatul de aprobare
nr. DB 4.193/2001 intocmit de Directia generala de sanatate publica din cadrul
Ministerului Sanatatii si Familiei,
avand in vedere prevederile art. 39 din Ordonanta Guvernului nr. 113/1999
privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si al
Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si functionarea
Ministerului Sanatatii si Familiei,
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele cu privire la natura, continutul, originea, etichetarea
si marcarea unor zaharuri destinate consumului uman, prevazute in anexa care
face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, prin Directia generala
strategii si politici in agricultura si industria alimentara si prin directiile
generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene, respectiv a
municipiului Bucuresti, precum si Ministerul Sanatatii si Familiei, prin
Directia generala de sanatate publica si prin directiile de sanatate publica
judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, vor aduce la indeplinire
prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
ANEXA 1
NORME
cu privire la natura, continutul, originea, etichetarea si marcarea unor
zaharuri destinate consumului uman
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezentele norme se refera si se aplica urmatoarelor produse:
1. zahar semialb;
2. zahar sau zahar alb;
3. zahar extra alb;
4. solutie de zahar;
5. solutie de zahar invertit;
6. sirop de zahar invertit;
7. sirop de glucoza;
8. sirop de glucoza concentrat;
9. dextroza monohidratata;
10. dextroza anhidra.
Art. 2
Produsele enumerate la art. 1 se comercializeaza numai daca respecta
definitiile si regulile stabilite in aceste norme.
CAP. 2
Natura, continutul si originea unor zaharuri
Art. 3
In sensul prezentelor norme, produsele enumerate la art. 1 trebuie sa
corespunda urmatoarelor definitii si caracteristici:
1. Zahar semialb - zaharoza purificata si cristalizata de calitate
corespunzatoare si care se comercializeaza, avand urmatoarele caracteristici:
a) polarizatie minimum 99,5 grade;
b) continut de zahar invertit maximum 0,10% din masa;
c) umiditate maximum 0,10% din masa;
d) continutul rezidual de dioxid de sulf maximum 15 mg/kg.
2. Zahar sau zahar alb - zaharoza purificata si cristalizata de calitate
corespunzatoare si care se comercializeaza, avand urmatoarele caracteristici:
a) polarizatie minimum 99,7 grade;
b) continut de zahar invertit maximum 0,04% din masa;
c) umiditate maximum 0,10% din masa;
d) continutul rezidual de dioxid de sulf maximum 15 mg/kg;
e) tipul culorii maximum 12 puncte
determinate conform lit.
a)
din anexa.
3. Zahar extra alb - produsul care are caracteristicile prevazute la pct. 2
lit. a) - d), la care numarul total de puncte determinate in conformitate cu
prevederile anexei care face parte integranta din prezentele norme nu depaseste
totalul de 8 sau mai mult de:
a) 4 pentru tipul culorii;
b) 6 pentru continutul de cenusa;
c) 3 pentru culoarea in solutie.
4. Solutie de zahar - solutia apoasa de zaharoza cu urmatoarele
caracteristici:
a) substanta uscata minimum 62% din masa;
b) continutul de zahar invertit - maximum 3% din masa
raportul de fructoza/dextroza: 1,0 +/- 0,2- substantei uscate;
c) cenusa conductometrica maximum 0,1% din masa
substantei uscate,
determinata in
conformitate
cu lit. b) din anexa;
d) culoarea in solutie maximum 45 de unitati
ICUMSA determinate in
conformitate cu lit. c)
din
anexa;
e) continutul rezidual maximum 15 mg/kg din
de dioxid de sulf substanta uscata.
5. Solutie de zahar invertit - solutia apoasa de zaharoza partial invertita
prin hidroliza, in care raportul de zahar invertit nu predomina, avand
urmatoarele caracteristici:
a) substanta uscata minimum 62% din masa;
b) continutul de zahar invertit - mai mult de 3% din masa
raportul de fructoza/dextroza: 1,0 +/- 0,2- substantei uscate, dar
maximum 50%;
c) cenusa conductometrica maximum 0,4% din masa
substantei uscate,
determinata in
conformitate
cu lit. b) din anexa;
d) continutul rezidual de dioxid maximum 15 mg/kg din
de sulf substanta uscata.
6. Sirop de zahar invertit - solutia apoasa, posibil cristalizata, de
zaharoza partial invertita prin hidroliza, in care proportia de zahar invertit
- raportul de fructoza/dextroza: 1,0 +/- 0,1- este mai mare de 50% din masa
substantei uscate, dar care are caracteristicile stabilite la pct. 5 lit. a),
b) si d).
7. Sirop de glucoza - solutia apoasa purificata si concentrata a
zaharidelor obtinute din amidon, avand urmatoarele caracteristici:
a) substanta uscata minimum 70% din masa;
b) echivalentul de dextroza minimum 20% din masa
substantei uscate si
exprimat ca glucoza-D;
c) cenusa sulfatata maximum 1% din masa
substantei uscate;
d) continutul total de dioxid de sulf din substanta uscata este in general
de maximum 15 mg/kg, pentru utilizarea exclusiva in produsele de cofetarie pe
baza de zahar este de 20 - 400 mg/kg, iar pentru utilizare in alte produse
alimentare care au in compozitie sirop de glucoza este de 20 - 400 mg/kg.
8. Sirop de glucoza concentrat - siropul de glucoza partial concentrat,
avand urmatoarele caracteristici:
a) substanta uscata minimum 93% din masa;
b) echivalentul de dextroza minimum 20% din masa
substantei uscate si
exprimat ca glucoza-D;
c) cenusa sulfatata maximum 1% din masa
substantei uscate;
d) continutul total de dioxid de sulf este in general de maximum 20 mg/kg,
pentru utilizarea exclusiva in produsele de cofetarie pe baza de zahar este de
maximum 150 mg/kg, iar pentru utilizare in alte produse alimentare care au in
compozitie sirop de glucoza este de 20 - 150 mg/kg.
9. Dextroza monohidratata - glucoza-D purificata si cristalizata, continand
o molecula de apa de cristalizare, avand urmatoarele caracteristici:
a) dextroza-glucoza-D minimum 99,5% din masa
substantei uscate;
b) substanta uscata minimum 90,0% din masa;
c) cenusa sulfatata maximum 0,25% din masa
substantei uscate;
d) continutul total de dioxid de sulf maximum 15 mg/kg.
10. Dextroza anhidra - glucoza-D purificata si cristalizata, care nu
contine apa de cristalizare cu un continut de substanta uscata de minimum 98%
din masa, celelalte caracteristici fiind stabilite la pct. 9 lit. a), c) si d).
Art. 4
(1) Denumirile enumerate la art. 3 se aplica numai produselor definite in
acesta si trebuie utilizate in comert pentru desemnarea acestora.
(2) Descrierea mentionata la art. 3 pct. 2 poate fi utilizata, de asemenea,
la descrierea produsului definit la art. 3 pct. 3.
(3) Descrierea "alb" este folosita pentru:
a) solutia de zahar in care culoarea nu depaseste 25 de unitati ICUMSA
determinate in conformitate cu metoda specificata la lit. c) din anexa;
b) solutia de zahar invertit si siropul de zahar invertit pentru care
continutul de cenusa conductometrica nu depaseste 0,1% si culoarea in solutie
nu depaseste 25 de unitati ICUMSA determinate in conformitate cu metoda
prevazuta la lit. c) din anexa.
(4) Prevederile alin. (1) nu afecteaza procedurile prin care aceste
denumiri se utilizeaza suplimentar pentru indicarea altor produse care nu pot
fi confundate cu cele definite la art. 3.
(5) In ceea ce priveste utilizarea cuvantului "zahar" fara o alta
limitare calificativa, prevederile alin. (1) se aplica numai comertului direct
cu zaharuri destinate consumului uman ca atare si nu produselor in care sunt
utilizate astfel de zaharuri.
Art. 5
Produsele mentionate la art. 3 pct. 7 si 8, care contin o cantitate de
dioxid de sulf ce depaseste 20 mg/kg, nu pot fi oferite spre vanzarea cu
amanuntul.
Art. 6
In conformitate cu prevederile aplicabile alimentelor amintite si
utilizarii agentilor de colorare pentru acestea, produsele definite la art. 3
nu sunt supuse proceselor de rafinare si contin coloranti in masura in care
sunt destinati utilizarii in alte alimente.
CAP. 3
Etichetare si marcare
Art. 7
(1) Actele normative in vigoare privind etichetarea alimentelor se aplica
produselor definite, care sunt destinate in forma neschimbata consumatorului
final, cu urmatoarele mentiuni specifice:
a) descrierea prin care sunt definite produsele la art. 3, cu exceptia
celor de la pct. 9 si 10, respectiv dextroza monohidratata si dextroza anhidra,
in cazul carora la vanzarea cu amanuntul cuvintele "monohidratata" si
"anhidra" au caracter optional. Exprimarea restrictiva "include
agenti de colorare" este obligatorie la descrierea produselor ce contin
agenti de colorare in conformitate cu art. 6, iar termenul "alb" este
interzis in acest caz;
b) masa neta, cu exceptia produselor care cantaresc mai putin de 50 g;
aceasta exceptie nu se aplica produselor care cantaresc mai putin de 50 g
fiecare, aflate in ambalaje ce contin doua sau mai multe produse de acest fel a
caror masa neta, inclusiv cea a ambalajului, este mai mare de 50 g. In acest
caz se indica masa neta totala a produselor continuta in ambalajul exterior;
pentru produsele definite la art. 3 pct. 1 - 3, 9 si 10, indicarea masei nete
poate fi inlocuita cu cea a masei nete minime, daca produsele sunt oferite spre
vanzare la bucata sau in pachetele;
c) denumirea sau denumirea comerciala si adresa ori sediul inregistrat al
fabricantului sau al vanzatorului;
d) indicarea continutului real de substanta uscata si de zahar invertit in
cazul solutiilor de zahar, al solutiei de zahar invertit sau al siropului de
zahar invertit;
e) termenul restrictiv "cristalizat" pentru siropul de zahar
invertit ce incorporeaza cristale in solutie;
f) descrierea siropului de glucoza sau a siropului de glucoza concentrat,
al carui continut de dioxid de sulf depaseste 20 mg/kg, este urmata de o
trimitere la alimentul pentru fabricarea caruia este destinat, continutul maxim
de dioxid de sulf al produsului este indicat pe documentele insotitoare.
(2) Specificatiile mentionate in alin. (1) trebuie sa fie evidente,
lizibile si de nesters.
(3) Prevederile alin. (1) nu impiedica produsele definite la art. 3 sa
poarte in plus fata de descrierea obligatorie alte descrieri, cu mentiunea ca
acestea din urma sa nu induca in eroare consumatorii.
(4) In cazul in care produsele definite la art. 3 sunt puse in ambalaje sau
recipiente cu o masa neta egala cu sau care depaseste 10 kg si nu sunt oferite
spre vanzarea cu amanuntul, descrierile mentionate la alin. (1) lit. b), d), e)
si f) apar numai pe documentele insotitoare.
(5) Se interzice comercializarea produselor definite la art. 3 daca
marcajele stabilite la alin. (1) lit. a), d), e) si f) nu sunt in limba romana
pe una dintre partile ambalajului sau ale recipientului ori, conform alin. (4),
pe documentele insotitoare.
Art. 8
Prezentele norme nu se aplica:
a) produselor definite la art. 3, cand acestea sunt sub forma de zaharuri
pudra, zaharuri candel, zaharuri in forma rafinata;
b) produselor destinate exportului in tarile din afara Comunitatii Europene.
CAP. 4
Dispozitii finale
Art. 9
Prezentele norme sunt compatibile cu reglementarile comunitare in domeniu
si sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului 73/437/1973.
ANEXA 1
la norme
METODA
de determinare a tipului de culoare, a continutului de cenusa si a culorii in
solutia de zahar (alb) si a zaharului extraalb definite la art. 3 pct. 2 si 3
Un "punct" corespunde cu:
a) in cazul tipului de culoare, cu 0,5 unitati calculate prin metoda
Institutului Brunswick pentru Tehnologia Agricola si a Industriei Zaharului;
b) in cazul continutului de cenusa, pana la 0,0018% calculat prin metoda
Comisiei Internationale pentru Metode Uniforme de Analiza a Zaharului (ICUMSA);
c) in cazul culorii in solutie, pana la 7,5 unitati calculate prin metoda
ICUMSA.