ORDIN
Nr. 174/207 din 4 martie 2003
pentru aprobarea Normei privind conditiile tehnice de calitate ale orzului
pentru fabricarea berii
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 174 din 4 martie 2003
MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
Nr. 207 din 14 martie 2003
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 199 din 27 martie 2003
Avand in vedere prevederile art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii
alimentelor, aprobata si modificata prin Legea nr. 57/2002,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr. 22/2001
privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu
modificarile si completarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 124.755 din 25 februarie 2003, intocmit de
Directia generala de implementare, reglementare si de management al resurselor
biotehnologice,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor si ministrul sanatatii si
familiei emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma privind conditiile tehnice de calitate ale orzului pentru
fabricarea berii, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul
ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si Ministerul Sanatatii
si Familiei, prin directiile generale pentru agricultura si industrie
alimentara judetene si a municipiului Bucuresti si prin directiile de sanatate
publica judetene si a municipiului Bucuresti, vor duce la indeplinire
prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 3 luni de la data publicarii.
Ministrul agriculturii,
alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
ANEXA 1
NORMA
privind conditiile tehnice de calitate ale orzului pentru fabricarea berii
CAP. 1
Domeniu de utilizare
Art. 1
(1) Prezenta norma se aplica orzului care se livreaza in vederea fabricarii
berii.
(2) In sensul prezentei norme, termenii folositi se definesc dupa cum
urmeaza:
1. corpuri straine - suma urmatoarelor categorii:
a) corpuri inerte minerale - praf, pamant, nisip, pietris etc.;
b) corpuri inerte organice - paie, frunze, ariste, larve, insecte moarte;
c) seminte de alte plante de cultura;
d) seminte de buruieni;
e) seminte cu defecte: atacate, incoltite, mucegaite, putrezite;
f) sparturi mai mici decat jumatatea semintei si semintele la care lipseste
embrionul;
g) seminte golase;
2. seminte cu defecte:
2.1. atacate de boli - seminte intregi sau fragmente de seminte care
prezinta semne vizibile de vatamare datorita atacului bolilor in perioada de
vegetatie;
2.2. atacate de daunatori - seminte intregi sau fragmente ale acestora,
care prezinta orificii, rosaturi sau galerii produse de insecte, acarieni,
rozatoare, nematozi sau oricare alti daunatori animali;
2.3. atacate de Fusarium - seminte vatamate, avand tegumentul de culoare
alba, roz-cenusiu, uneori cu aspectul de sistavire, la care endospermul este
transformat partial sau total intr-o masa de micelii de Fusarium; au aspect
cretos si se sfarama;
3. seminte incoltite - seminte care prezinta tegumentul plesnit in zona
embrionului si coltul iesit din invelis, uneori acesta fiind rupt; nu se
considera incoltite semintele la care zona din dreptul embrionului este
proeminenta sau are tegumentul plesnit, dar coltul nu a iesit; de asemenea, nu
se considera incoltite semintele la care embrionul lipseste ca urmare a
faptului ca a fost consumat de daunatori;
4. seminte mucegaite - seminte sau fragmente de seminte care prezinta semne
vizibile de mucegaire;
5. seminte putrezite - seminte intregi sau fragmente de seminte degradate
complet, avand culoarea si structura modificate datorita unor procese de
alterare;
6. seminte golase - seminte la care lipseste mai mult de un sfert din
invelisul semintei in zona embrionului;
7. seminte nedezvoltate - seminte intregi care trec prin ciurul indicat in
standardele de produs.
CAP. 2
Conditii tehnice de calitate
Art. 2
(1) Orzul folosit la fabricarea berii trebuie sa corespunda normelor
sanitare in vigoare si sa prezinte siguranta alimentara.
(2) Orzul trebuie sa corespunda indicilor calitativi prezentati in tabelele
prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta norma.
(3) Conditiile microbiologice pentru orz trebuie sa corespunda
reglementarilor sanitare in vigoare.
(4) Continutul de substante toxice, reziduuri de pesticide sau alti
contaminanti care pot afecta sanatatea umana trebuie sa corespunda reglementarilor
in vigoare.
CAP. 3
Depozitare, pastrare, transport
Art. 3
(1) Depozitarea orzului se face in incaperi curate, uscate, la temperatura
de maximum 20 grade C si umiditatea relativa a aerului de maximum 75% .
(2) Celelalte conditii privind depozitarea, pastrarea si transportul
orzului pentru fabricarea berii trebuie sa corespunda STAS 6534-91 Seminte
pentru consum. Depozitare, pastrare si transport.
CAP. 4
Esantionare si metode de analiza
Art. 4
(1) Esantionarea se face conform SR ISO 13690-2000 Cereale si produse de
macinis. Esantionare pentru loturi statice.
(2) Terminologia defectelor - conform STAS 7522-89 Seminte pentru consum.
Defecte. Terminologie.
(3) Metodele de analiza sunt:
1. examenul organoleptic - conform STAS 6253/80 Seminte agricole pentru
consum. Determinarea caracteristicilor organoleptice;
2. determinarea corpurilor straine - conform STAS 1069/77 RS 3/86 Seminte
agricole pentru consum. Determinarea continutului de corpuri straine si de
seminte cu defecte;
3. determinarea proteinei - conform STAS 6283/4-84 Cereale. Determinarea
continutului de proteina bruta;
4. determinarea germinatiei - conform SR 1634:1999 Seminte pentru
insamantare. Determinarea germinatiei;
5. determinarea umiditatii - conform SR ISO 712:99 Cereale si produse
cerealiere. Determinarea umiditatii;
6. determinarea starii sanitare - conform SR 6280:1995 Seminte pentru
insamantare. Determinarea starii sanitare;
7. determinarea viabilitatii - conform SR 12511:1999 Determinarea
viabilitatii cu saruri de tetrazoliu;
8. determinarea puritatii soiului - conform SR 7713:1999 Seminte pentru
insamantare. Determinarea puritatii fizice si a componentei botanice.
ANEXA 1
la norma
Tabelul Nr. 1
PROPRIETATI ORGANOLEPTICE
_________________________________________________________________________
Caracteristici Conditii de admisibilitate
_________________________________________________________________________
Aspect Boabe mari, pline, invelis subtire
_________________________________________________________________________
Culoare Galben ca paiul, fara pete sau varfuri negre
_________________________________________________________________________
Miros Specific, placut, proaspat
_________________________________________________________________________
Gust Specific dulceag
_________________________________________________________________________
Tabelul Nr. 2
PROPRIETATI FIZICE SI CHIMICE
_________________________________________________________________________
Caracteristici Conditii de
admisibilitate
_________________________________________________________________________
Corpuri straine, % maximum 4
_________________________________________________________________________
Umiditate, % maximum 14
_________________________________________________________________________
Boabe mai mari de 2,5 mm, % minimum 82
_________________________________________________________________________
Energia de germinare (dupa 72 de ore), % minimum*) 92
_________________________________________________________________________
Viabilitate, % minimum 95
_________________________________________________________________________
Substante proteice, % maximum 12
_________________________________________________________________________
Infestare cu daunatorii depozitelor (exemplare adulte vii) nu se admite
_________________________________________________________________________
Puritatea soiului, % minimum*) 90
_________________________________________________________________________
*) Determinarea energiei de germinare se face dupa cel putin 45 de zile de
la recoltare; se poate utiliza si metoda Schonfeld.
*) Puritatea soiului se determina la cerere.