ORDIN
Nr. 576/1033 din 9 decembrie 2002
pentru aprobarea Normelor cu privire la stabilirea conditiilor de calitate ale
zaharului din sfecla de zahar cumparat de organismul de interventie si a
Normelor cu privire la metodele de analiza pentru determinarea conditiilor de
calitate ale zaharului cumparat de organismul de interventie
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 576 din 9 decembrie 2002
MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
Nr. 1.033 din 20 decembrie 2002
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 25 din 17 ianuarie 2003
Avand in vedere prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2001
privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,
aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 57/2002,
vazand Referatul de aprobare al Directiei generale de implementare,
reglementare si de management al resurselor biotehnologice din cadrul
Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor nr. 142.244 din 9
decembrie 2002 si al Directiei generale de sanatate publica din cadrul
Ministerului Sanatatii si Familiei nr. 1.033 din 20 decembrie 2002,
in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind
organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si
Padurilor, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Hotararii
Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului
Sanatatii si Familiei, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor si ministrul sanatatii si
familiei emit urmatorul ordin:
Art. 1
Determinarea conditiilor de calitate ale zaharului din sfecla de zahar
cumparat de organismul de interventie se realizeaza prin metode de analiza
unitare, in laboratoare autorizate.
Art. 2
Se aproba Normele cu privire la stabilirea conditiilor de calitate ale
zaharului din sfecla de zahar cumparat de organismul de interventie, prevazute
in anexa nr. 1.
Art. 3
Se aproba Normele cu privire la metodele de analiza pentru determinarea
conditiilor de calitate ale zaharului cumparat de organismul de interventie,
prevazute in anexa nr. 2, precum si Metodele pentru determinarea calitatii
zaharului alb, prevazute in anexa nr. 2a).
Art. 4
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, prin Directia generala
de implementare, reglementare si de management al resurselor biotehnologice si
prin directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene,
respectiv a municipiului Bucuresti, precum si Ministerul Sanatatii si Familiei,
prin Directia generala de sanatate publica si directiile de sanatate publica
judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, vor urmari aducerea la indeplinire
a prevederilor prezentului ordin.
Art. 5
Anexele nr. 1, 2 si 2a) fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 6
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare la 12 luni de la data publicarii.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
p. Ministrul sanatatii si familiei,
Radu Deac,
secretar de stat
ANEXA 1
NORME
cu privire la stabilirea conditiilor de calitate ale zaharului din sfecla de
zahar cumparat de organismul de interventie
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezentele norme se refera la stabilirea conditiilor de calitate ale
zaharului din sfecla de zahar cumparat de organismul de interventie.
Art. 2
Zaharul este preluat de organismul de interventie numai daca corespunde
cerintelor calitative stabilite in aceste norme.
CAP. 2
Calitatea zaharului, cerinte generale si cerinte specifice
Art. 3
In sensul prezentelor norme, zaharul preluat la interventie trebuie sa
indeplineasca urmatoarele caracteristici:
1. cerinte generale:
- sa fie produs in cadrul aceleiasi campanii de comercializare;
- sa fie zahar cristal;
- zaharul alb trebuie sa fie de calitate comerciala si vandabil, cu un
continut de umiditate egal sau inferior lui 0,06% si sa curga liber;
2. cerinte specifice.
Art. 4
Zaharul oferit la interventie se clasifica in 4 categorii:
1. Zaharul alb de categoria 1 este de calitate superioara calitatii-tip, de
calitate corespunzatoare, uscat, cristale cu granulatie omogena,
liber-curgatoare si are caracteristicile:
a) umiditate maximum 0,06%;
b) continut de zahar invertit maximum 0,04%;
c) numar de puncte maximum 8,
dar nu mai mult de:
- 6 pentru continutul de cenusa;
- 4 pentru tipul de culoare;
- 3 pentru coloratie in solutie.
Numarul de puncte se determina conform prevederilor din Normele cu privire
la stabilirea calitatii-tip a produselor de baza din industria zaharului,
aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor,
ministrului pentru intreprinderile mici si mijlocii si cooperatie si al
ministrului sanatatii si familiei nr. 180/374/398/2001.
2. Zaharul alb de categoria a 2-a este zaharul de calitate-tip ale carui
caracteristici sunt stabilite in Normele aprobate prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor, ministrului pentru intreprinderile
mici si mijlocii si cooperatie si al ministrului sanatatii si familiei nr.
180/374/398/2001.
3. Zaharul alb de categoria a 3-a este produsul de calitate corespunzatoare,
uscat, in cristale de granulatie omogena, liber-curgatoare, avand urmatoarele
caracteristici:
a) polarizatie minimum 99,7%;
b) umiditate maximum 0,06%;
c) continut de zahar invertit maximum 0,04%;
d) tipul de culoare maximum 6 puncte.
4. Zaharul alb de categoria a 4-a cuprinde zaharul care nu este inclus in
categoriile 1, 2 si 3.
CAP. 3
Dispozitii finale
Art. 5
Prezentele norme sunt compatibile cu regulamentele comunitare in domeniu si
sunt armonizate cu prevederile Regulamentului CEE nr. 2.103/1977, care
stabileste reguli detaliate pentru cumpararea de catre agentiile de interventie
a zaharului obtinut din sfecla de zahar si trestie de zahar, recoltate in
Comunitatea Europeana.
ANEXA 2
NORME
cu privire la metodele de analiza pentru determinarea conditiilor de calitate
ale zaharului cumparat de organismul de interventie
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Metodele de analiza pentru determinarea conditiilor de calitate ale
zaharului cumparat de organismul de interventie sunt in conformitate cu
prevederile anexei nr. 2a) care face parte integranta din prezentele norme.
CAP. 2
Domeniu de aplicare
Art. 2
Metodele de analiza pentru determinarea conditiilor de calitate ale
zaharului constituie baza de calcul a numarului de puncte si sunt urmatoarele:
a) continutul de cenusa conductometrica;
b) tipul de culoare;
c) culoare in solutie.
CAP. 3
Dispozitii finale
Art. 3
Prezentele norme sunt compatibile cu regulamentele comunitare in domeniu si
sunt armonizate partial cu prevederile Regulamentului CEE nr. 1.265/1969, care
stabileste metodele de analiza pentru determinarea calitatii zaharului cumparat
de catre agentiile de interventie.
ANEXA 2a)
METODE
pentru determinarea calitatii zaharului alb
Procedura pentru stabilirea punctelor europene
1. Determinarea continutului de cenusa conductometrica
ICUMSA: Cenusa conductometrica (Sursa: Lucrarile celei de-a 14-a Sesiuni a
ICUMSA, 1966, p. 88)
Aparatura si sticlarie de laborator necesare
Conductometru cu scala gradata in procente de cenusa sau conductometru
universal, care permite masurarea conductivitatii pana la 0,5 micro S cm^-1, cu
precizia de +/- 2% .
Este de preferat a se utiliza celule de masurare a caror temperatura poate
fi mentinuta la 20 grade C +/- 0,2 grade C cu ajutorul unei bai de apa
termoreglabile.
Baloane cotate de 100 +/- 0,05 ml, 500 +/- 0,25 ml si 1000 +/- 0,40 ml;
pipete cu capacitate de 10 +/- 0,02 ml.
Pentru prepararea tuturor solutiilor (solutii de zahar si solutii din
clorura de potasiu) trebuie utilizata apa bidistilata sau deionizata cu o
conductivitate mai mica de 2 micro S cm^-1. In prezentele metode, prin cuvantul
apa se intelege apa bidistilata sau deionizata cu o conductivitate specifica
mai mica de 2 micro S cm^-1.
Toate recipientele si pipetele trebuie clatite foarte atent inainte de a fi
utilizate cu acest fel de apa.
Instrumentele pentru masurarea conductivitatii sunt calibrate cu ajutorul
unei solutii de clorura de potasiu de n/5000 sau 0,0002 n. Continutul de cenusa
conductometrica al acestei solutii, determinat la 20 grade C, trebuie sa fie de
0,0475% +/- 0,005% .
Astfel, 745,5 mg de clorura de potasiu, in prealabil deshidratata prin
calcinare in cuptorul electric la aproximativ 500 grade C, pana cand este adusa
la culoarea rosie, se dizolva in apa, intr-un balon cotat de 1 litru, si apoi
se aduce la semn cu apa bidistilata sau deionizata.
Se transfera 10 ml din aceasta solutie (n/100) cu ajutorul unei pipete
intr-un balon cotat de 500 ml si se aduce la semn cu apa.
La temperatura de 20 grade C aceasta solutie n/5000 de clorura de potasiu
are o conductivitate specifica de 26,6 +/- 0,3 micro S cm^-1, dupa scaderea
conductivitatii specifice apei utilizate.
Avand in vedere metoda de operare a instrumentului utilizat, acesta trebuie
sa arate valoarea mai sus mentionata plus conductivitatea specifica apei
folosite sau valoarea mai sus mentionata plus conductivitatea specifica apei
utilizate va fi folosita la calculul constantei celulei.
Inainte de fiecare calibrare trebuie preparate solutii proaspete de clorura
de potasiu.
Mod de lucru
Determinarea conductivitatii specifice a apei utilizate se face in felul
urmator: se omogenizeaza aceeasi cantitate de apa cu cea folosita pentru
solutia de zahar intr-un balon cotat de 100 ml in acelasi mod ca si la
dizolvarea zaharului. Se aduce la semn la 100 ml si se masoara conductivitatea
la temperatura de 20 grade C +/- 0,2 grade C. In momentul masurarii nu este
necesara efectuarea unui control termostatic precis de vreme ce orice corectari
ale temperaturii se incadreaza in limitele de eroare admise.
Determinarea conductivitatii solutiei de zahar analizate
Se pregateste o solutie de zahar in apa cu continutul de substanta uscata
de 28 grade Brix fie prin dizolvarea a 31,3 g +/- 0,01 g de zahar la 20 grade C
+/- 0,2 grade C intr-un balon cotat de 100 ml si aducand totul la 100 ml, fie
prin dizolvarea a 28 g de zahar in 100 g solutie.
Dupa omogenizarea si filtrarea solutiei prin hartie de filtru cu porozitate
medie, se masoara conductivitatea solutiei, dupa spalarea in prealabil a
celulei conductometrice cu solutia de analizat. Se citeste conductivitatea
solutiei atunci cand temperatura sa este de 20 grade C +/- 0,2 grade C.
Se scad 50% din valoarea citita pentru apa utilizata.
Calculul si exprimarea rezultatelor
Rezultatul obtinut, respectiv conductivitatea probei analizate, este:
C28 = (Cp - 0,5 Capa) x K (micro S cm^-1),
in care:
Cp = conductivitatea solutiei de zahar, in micro S cm^-1;
Capa = conductivitatea apei utilizate, in micro S cm^-1;
K = constanta celulei conductometrului, care se calculeaza cu formula:
26,6
K = ---------,
C2 - C1
unde:
26,6 = conductivitatea specifica a solutiei de clorura de potasiu 0,0002 n,
in micro S cm^-1;
C2 = conductivitatea solutiei de clorura de potasiu 0,0002 n, citita in
aparat, in micro S cm^-1;
C1 = conductivitatea apei citita in aparat, in micro S cm^-1.
Coeficientul 28 arata ca s-a lucrat cu o solutie de zahar cu substanta
uscata de 28 grade Brix.
Conductivitatea electrica se transforma in cenusa conductometrica dupa
relatia:
Cenusa conductometrica (c) = 0,320 x 18 x 10^-4 x C28 = 5,76 x 10^-4 x C28
(%)
Se atribuie un punct european pentru 3,13 micro S cm^-1, respectiv pentru
0,0018% cenusa.
C28 c
Numar de puncte europene = ---- = ------
3,13 0,0018
2. Determinarea tipului de culoare
Metoda Institutului Braunschweig
Sursa: Schneider F., A. Emmerich si J. Dubourg, Zucker 18, 571 (1965) si
Sucrerie Francaise, 106, 219 (1965).
Aparatura de laborator necesara:
- scara de culoare Braunschweig, numerotata de la 0 la 6. Aceasta scara
este stabila 3 ani. In cazul in care se foloseste frecvent trebuie inlocuita
dupa 3 sau 6 luni;
- cutii de comparare cu capac, cu baza sub forma de patrat, cu latimea de
60 mm si inaltimea de 218 mm, captusite in interior cu hartie alba, identice cu
cele ale scarii de culoare;
- lampa fluorescenta Osram HNT 120 sau Philips TL 25W/55, care asigura
repartitia spectrala uniforma a intensitatii luminoase. Lampa este montata in
interiorul unei cutii mici, deschisa in fata, cu o adancime de 200 mm, latime
de 1.200 mm si inaltime de 500 mm, in asa fel incat distanta perpendiculara
intre lampa si mostrele de zahar sa fie de aproximativ 350 mm. Ochii
operatorului trebuie protejati impotriva luminii directe a lampii cu ajutorul
unei benzi protectoare la o inaltime de 150 mm.
Nu se pot folosi alte lampi fara a fi testate in prealabil, tinandu-se
seama de importanta distributiei spectrale a luminii emise.
Pentru a scoate in evidenta gama de culori a zaharului analizat peretii
cutiei in care se monteaza lampa sunt vopsiti la interior cu o culoare alba sau
gri.
Fundul cutiei este acoperit cu hartie de filtru fata de care coloratia
zaharului contrasteaza net.
Cutia mica trebuie asezata in asa fel incat lampa sa fie la nivelul
ochilor. In momentul compararii mostrele nu trebuie sa intre in contact direct
cu lumina zilei si nici sa fie luminate de alte lampi invecinate, deoarece
acest lucru ingreuneaza testarea.
Mod de lucru
Zaharul alb de analizat se introduce in cutia de comparare care se umple
pana la marginea superioara, iar continutul se niveleaza cu ajutorul capacului.
Cutiile cu scara-etalon se asaza una langa alta, fara nici un spatiu intre
ele; din acest motiv cutiile rotunde nu sunt utilizabile.
Initial mostra se compara prin plasarea ei in diferite pozitii pe scara de
culori. Apoi se compara atent cu culorile cele mai apropiate de ale ei,
asezand-o alternativ in stanga si in dreapta.
Se efectueaza trei citiri consecutive pe aceeasi proba de analizat si se
calculeaza valoarea medie a celor trei citiri.
Aceasta valoare medie se exprima in zecimalele unei unitati de culoare.
In cazul zaharului la care marimea cristalului difera de cea a mostrelor
standard, trebuie observata culoarea si nu reflectia cristalelor.
Calculul si exprimarea rezultatelor
Se atribuie probei de zahar numarul etalonului de culoare cu care coincide
sau un numar intermediar, atunci cand culoarea probei de zahar se situeaza
intre doua etaloane de culoare.
Rezultatul se exprima in puncte Braunschweig si se obtine inmultind cu 2
numarul atribuit probei.
Numar de puncte = unitate de culoare x 2,
adica 0,5 unitati de culoare = 1 punct.
3. Culoarea in solutie
Metoda 4 ICUMSA - dupa filtrarea printr-un filtru cu membrana fie de 0,45
micrometri (prin metoda excluziunii mercurului), fie de 0,6 micrometri (prin
metoda Hagen-Poiseuille).
Sursa: De Whalley, metode ICUMSA de analiza a zaharului (1964), pag. 57,
Lucrarile celei de-a 12-a Sesiuni a ICUMSA (1958), pag. 55.
Aparatura si materiale
Pentru prepararea solutiei sunt necesare urmatoarele:
- pahar conic de 200 ml;
- dispozitiv de filtrare sub vid pentru membrane filtrante, alcatuit din:
- vase de trompa de 500 ml si 250 ml;
- trompa de vid;
- membrane filtrante cu diametrul mediu al porilor de 0,45 micrometri
sau 0,60 micrometri;
- bagheta din material plastic;
- refractometru cu precizie de +/- 0,1 grade Brix, prevazut cu
ultratermostat;
- fotometru care poate efectua masurarea absorbantei la 420 nm +/- 10 nm,
prevazut cu cuva acoperita cu capac.
Concentratia solutiei se determina refractometric.
Pentru masurarea extinctiei se poate folosi orice fotometru care permite
efectuarea cu precizie a unor masuratori la 420 +/- 10 nm.
Celulele trebuie selectate astfel ca rezultatul compararii a doua celule
umplute cu apa distilata sa aiba extinctia zero.
Lungimea celulei trebuie sa fie de minimum 3 cm.
Mod de lucru
Se cantaresc 50 g +/- 0,1 g de zahar intr-un balon Erlenmeyer cu gat larg.
Se adauga 50 g de apa distilata, fie 50 cm^3 de apa distilata (se foloseste un
cilindru gradat), apoi se agita pana la dizolvarea completa a zaharului,
folosindu-se un agitator du-te-vino, agitator vibrator sau agitator girator.
Se monteaza membrana filtranta in dispozitivul de filtrare, dupa ce in
prealabil a fost mentinuta in apa circa 10 minute, si se filtreaza solutia de
zahar pentru analiza.
Se masoara cu refractometrul continutul de substanta uscata al solutiei
filtrate si se noteaza valoarea.
Se umple cuva fotometrului cu solutia filtrata, dupa ce in prealabil a fost
clatita cu putina solutie de analizat. Se inchide cuva cu capacul, pentru a se
evita formarea striatiilor. Daca apar striatii, solutia trebuie omogenizata in
cuva, printr-o miscare du-te-vino, cu ajutorul unei baghete de material
plastic. Se masoara imediat absorbanta la 420 nm, fata de o cuva identica
umpluta cu apa.
Solutia este aerisita in timp ce se desfasoara filtrarea.
Apa utilizata pentru comparatie trebuie filtrata prin acelasi tip de
membrana filtranta ca si solutia de zahar.
Calculul si exprimarea rezultatelor
Coloratia probei, exprimata in unitati ICUMSA, se calculeaza cu formula:
100 x E420
Coloratia = 1000 x ---------------- (unitati ICUMSA),
l x grade Bx x d
in care:
E420 = extinctia probei de analizat, la 420 nm, prin care se exprima
absorbanta;
l = grosimea stratului de lichid din cuva, in cm;
grade Bx = continutul de substanta uscata al probei de zahar, in grade
Brix;
d = masa volumetrica aparenta, care se alege din tabele, in functie de
concentratia exprimata in grade Brix a solutiei de zahar analizate (vezi
tabelul).
Interpretarea rezultatelor
Se atribuie un punct european pentru 7,5 unitati ICUMSA.
Deci:
Unitati ICUMSA
Numar de puncte europene = -------------- = 0,133 unitati ICUMSA
7,5
4. Stabilirea numarului de puncte europene
Punctele atribuite pentru tipul de culoare, pentru cenusa conductometrica
si pentru coloratia in solutie se aduna.
Tabel
Masa volumetrica aparenta a solutiilor de zahar
______________________________________________________________________________
|grade Masa volumetrica aparenta a solutiilor de zahar
|
|Brix
______________________________________________________________________|
| 0,0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,7 0,8 0,9
|
|______________________________________________________________________________|
| 45 1,2049 1,2054 1,2060 1,2065 1,2070 1,2076 1,2081 1,2087 1,2092 1,2097
|
| 46 1,2102 1,2108 1,2113 1,2118 1,2102 1,2129 1,2135 1,2140 1,2146 1,2151
|
| 47 1,2156 1,2162 1,2167 1,2173 1,2173 1,2156 1,2156 1,2156 1,2156 1,2156
|
| 48 1,2211 1,2216 1,2222 1,2227 1,2232 1,2211 1,2211 1,2211 1,2211 1,2211
|
| 49 1,2265 1,2271 1,2276 1,2282 1,2287 1,2265 1,2265 1,2265 1,2265 1,2265
|
| 50 1,2320 1,2326 1,2331 1,2337 1,2342 1,2320 1,2320 1,2320 1,2320 1,2320
|
| 51 1,2376 1,2381 1,2387 1,2392 1,2398 1,2376 1,2376 1,2376 1,2376 1,2376
|
| 52 1,2431 1,2437 1,2442 1,2449 1,2554 1,2431 1,2431 1,2431 1,2431 1,2431
|
| 53 1,2487 1,2493 1,2499 1,2504 1,2510 1,2487 1,2487 1,2487 1,2487 1,2487
|
|______________________________________________________________________________|