ORDIN
Nr. 387/251 din 30 mai 2002
pentru aprobarea Normelor privind alimentele cu destinatie nutritionala
speciala
ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
Nr. 387 din 30 mai 2002
MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 251 din 14 iunie 2002
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 926 din 18 decembrie 2002
Ministrul sanatatii si familiei si ministrul agriculturii, alimentatiei si
padurilor,
avand in vedere prevederile art. 18 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii
alimentelor,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si
functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile si
completarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind
organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si
Padurilor, cu modificarile si completarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 41.924/2001 al Directiei generale de
sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei si nr. 121.098
al Directiei standarde, marci si licente, calitatea alimentelor si acreditare
din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor,
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele privind alimentele cu destinatie nutritionala speciala,
prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Sanatatii si Familiei, prin Directia generala de sanatate
publica, institutele de sanatate publica, directiile de sanatate publica
judetene si a municipiului Bucuresti si Ministerul Agriculturii, Alimentatiei
si Padurilor, prin Directia standarde, marci si licente, calitatea alimentelor
si acreditare, directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara
judetene si a municipiului Bucuresti vor aduce la indeplinire prevederile
prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 18 luni de la data publicarii.
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORME
privind alimentele cu destinatie nutritionala speciala
CAP. 1
Prevederi generale
Art. 1
(1) Prezentele norme se refera la produsele alimentare destinate unei
alimentatii speciale.
(2) Produsele alimentare destinate unei alimentatii speciale sunt produse
alimentare care, datorita compozitiei lor speciale sau procesului de
fabricatie, se disting net de produsele alimentare de consum curent si
corespund unor scopuri nutritive speciale, fiind comercializate intr-o forma
care indica faptul ca ele corespund acestui obiectiv.
(3) Se considera alimentatie speciala alimentatia care raspunde unor
cerinte nutritive speciale ale:
a) anumitor categorii de persoane al caror metabolism sau procese de
asimilare sunt perturbate; sau
b) anumitor categorii de persoane care sunt intr-o stare fiziologica
speciala si care pot obtine un avantaj deosebit din consumul controlat al unor
substante din alimente; sau
c) sugarilor ori copiilor de varsta mica sanatosi.
Art. 2
(1) Produsele mentionate la art. 1 alin. (3) pot fi caracterizate ca
produse dietetice sau produse pentru uz dietetic.
(2) In momentul etichetarii, prezentarii si publicitatii alimentelor
destinate consumului normal se va interzice folosirea expresiilor dietetice sau
pentru uz dietetic ori alte prezentari care ar putea da impresia ca este vorba
despre unul dintre produsele alimentare mentionate la art. 1.
(3) Produsele alimentare de consum curent, daca sunt adecvate si unei
utilizari nutritive speciale, pot indica aceasta conform cerintelor pentru
produsele destinate unei alimentatii speciale, dupa caz.
Art. 3
(1) Natura sau compozitia produselor mentionate la art. 1 trebuie sa
corespunda cu utilizarile nutritive speciale intentionate.
(2) Produsele mentionate la art. 1 trebuie, de asemenea, sa respecte toate
prevederile obligatorii aplicabile alimentelor destinate consumului normal, cu
exceptia modificarilor facute pentru a se asigura conformitatea acestora cu
definitiile prevazute la art. 1.
Art. 4
(1) Etichetarea si metodele de etichetare utilizate, prezentarea si
publicitatea produselor mentionate la art. 1 nu vor atribui acestor produse
proprietati legate de prevenirea, tratamentul sau vindecarea bolilor umane ori
nu vor implica existenta acestor proprietati.
(2) Aplicarea prevederilor alin. (1) nu va impiedica circularea
informatiilor utile sau a recomandarilor destinate in exclusivitate persoanelor
cu calificare in medicina, nutritie sau farmacie.
Art. 5
(1) Reglementarile nationale privind etichetarea, prezentarea si
publicitatea pentru alimente se aplica si produselor la care se face referire
in prezentele norme.
(2) Denumirea sub care este vandut produsul va fi insotita de o indicatie a
proprietatilor sale nutritive speciale; in cazul produselor mentionate la art.
1 alin. (3) lit. c), aceasta indicatie se inlocuieste de o precizare a scopului
caruia ii sunt destinate aceste produse.
(3) Eticheta produselor pentru care nu s-a adoptat nici o reglementare
specifica trebuie sa includa si:
a) elementele particulare ale compozitiei calitative si cantitative sau
procesul specific de fabricatie care confera produsului caracteristicile sale
nutritive speciale;
b) valoarea energetica disponibila, exprimata in kJ si kcal, si continutul
de glucide, proteine si lipide per 100 g sau 100 ml de produs sub forma
comercializata si, acolo unde este cazul, per cantitatea specificata a produsului
propus pentru consumatie. Daca totusi valoarea energetica este mai mica de 50
kJ (12 kcal) per 100 g sau 100 ml de produs sub forma comercializata, aceste
mentiuni pot fi inlocuite fie prin cuvintele valoarea energetica mai mica de 50
kJ (12 kcal) per 100 g sau valoarea energetica mai mica de 50 kJ (12 kcal) per
100 ml.
Art. 6
Produsele mentionate la art. 1 pot fi comercializate pe piata vanzarilor cu
amanuntul numai in forma preambalata, iar ambalajul va acoperi complet
produsele respective.
Art. 7
Pentru a se permite monitorizarea oficiala eficienta a alimentelor cu
destinatie nutritionala speciala care nu apartin nici unei grupe dintre cele
prezentate in aceste norme, se vor aplica urmatoarele prevederi specifice:
1. In cazul in care un produs dintre cele mentionate mai sus este scos pe
piata pentru prima data, producatorul sau, in cazurile in care un produs este
fabricat intr-o tara terta, importatorul va informa Ministerul Sanatatii si
Familiei prin depunerea unui model de eticheta utilizat pentru acesta.
2. Daca considera necesar, Ministerul Sanatatii si Familiei poate solicita
producatorului sau, dupa caz, importatorului predarea lucrarilor stiintifice si
a datelor care dovedesc conformitatea produsului cu prevederile art. 1 alin.
(2) impreuna cu informatiile prevazute la art. 5 alin. (3) lit. a).
CAP. 2
Cerinte privind compozitia si etichetarea preparatelor pentru sugari si
pentru copii pana la varsta de 1 an
Art. 8
In sensul prezentelor norme se definesc:
1. sugari - copiii sub varsta de 12 luni;
2. copii de varsta mica - copiii cu varsta cuprinsa intre 1 an si 3 ani;
3. preparate pentru sugari - alimentele destinate sugarilor in primele 4 -
6 luni de viata si care satisfac prin ele insele cerintele nutritive ale
acestei categorii de persoane;
4. preparatele pentru copii cu varsta pana la 1 an - alimentele destinate
copiilor cu varsta mai mare de 4 luni si care constituie principalul element
lichid al dietei diversificate progresiv a acestei categorii de persoane;
5. reziduu de pesticid - reziduul unui produs utilizat pentru protectia
plantelor din preparatele pentru sugari si preparatele pentru copii cu varsta
pana la 1 an, inclusiv metabolitii sai si produsele rezultate din degradarea
sau reactia sa.
Art. 9
Produsele mentionate la art. 8 pct. 3 si 4 pot fi comercializate numai daca
sunt in conformitate cu definitiile si regulile stabilite prin prezentele
norme. Nici un alt produs diferit de preparatele pentru sugari nu va putea fi
comercializat sau reprezentat astfel incat sa apara corespunzator conditiei de
satisfacere prin el insusi a cerintelor nutritive ale copiilor normali si
sanatosi in timpul primelor 4 - 6 luni de viata.
Art. 10
(1) Preparatele pentru sugari se obtin, dupa caz, din sursele de proteine
definite in anexe si din alte ingrediente alimentare pentru care s-a
demonstrat, prin date stiintifice general admise, ca sunt convenabile
alimentatiei particulare a sugarilor incepand de la nastere.
(2) Preparatele pentru copii cu varsta pana la 1 an se obtin, dupa caz, din
sursele de proteine definite in anexele la prezentele norme si din alte
ingrediente alimentare pentru care s-a demonstrat, prin date stiintifice
general admise, ca sunt convenabile alimentatiei particulare a sugarilor cu
varsta mai mare de 4 luni.
(3) Se vor respecta interdictiile si limitarile utilizarilor ingredientelor
alimentare prevazute in anexele nr. 1 si 2 la prezentele norme.
Art. 11
(1) Preparatele pentru sugari trebuie sa respecte criteriile privind
compozitia, specificate in anexa nr. 1 la prezentele norme.
(2) Preparatele pentru copii cu varsta pana la 1 an trebuie sa respecte
criteriile privind compozitia, specificate in anexa nr. 2 la prezentele norme.
(3) Pentru ca preparatele pentru sugari si preparatele pentru copii cu
varsta pana la 1 an sa fie gata de utilizare, dupa caz, este necesar doar sa se
adauge apa.
Art. 12
(1) Doar substantele enumerate in anexa nr. 3 la prezentele norme pot fi
utilizate la producerea preparatelor pentru sugari si a preparatelor pentru
copii cu varsta pana la 1 an, deoarece ele satisfac cerintele privind:
- elementele minerale;
- vitaminele;
- aminoacizii si alti compusi cu azot;
- alte substante cu scop nutritiv special.
(2) Prevederile privind utilizarea aditivilor la fabricarea preparatelor
pentru sugari si a preparatelor pentru copii cu varsta pana la 1 an fac
obiectul unui act normativ special.
Art. 13
(1) Preparatele pentru sugari si preparatele pentru copii cu varsta pana la
1 an nu trebuie sa contina nici o substanta in cantitati care ar putea sa puna
in pericol sanatatea sugarilor si a copiilor de varsta mica.
(2) Preparatele pentru sugari si preparatele pentru copii cu varsta pana la
1 an nu trebuie sa contina reziduuri de pesticide individuale in concentratii
care depasesc 0,01 mg/kg in produsul gata pentru consum sau reconstituit
conform instructiunilor producatorului. Metodele analitice pentru determinarea
concentratiilor de reziduuri de pesticide vor fi metodele standard general
acceptate.
(3) Lista cuprinzand pesticidele care nu trebuie utilizate in produsele
agricole destinate fabricarii preparatelor pentru sugari si pentru copii cu
varsta pana la 1 an se stabileste de Ministerul Sanatatii si Familiei, prin
ordin al ministrului, si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
in termen de 90 de zile de la data publicarii prezentelor norme.
(4) Criteriile microbiologice pe care trebuie sa le indeplineasca preparatele
pentru sugari si pentru copii cu varsta pana la 1 an se stabilesc de Ministerul
Sanatatii si Familiei, prin ordin al ministrului, si se publica in Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, in termen de 90 de zile de la data publicarii
prezentelor norme.
Art. 14
(1) Denumirile sub care vor fi vandute produsele descrise la art. 8 sunt:
preparate pentru sugari si preparate pentru copii cu varsta pana la 1 an.
(2) Etichetarea trebuie sa cuprinda, in afara cerintelor privind
etichetarea produselor alimentare, urmatoarele mentiuni obligatorii:
a) in cazul preparatelor pentru sugari, o mentiune care sa indice ca
produsul este adecvat alimentatiei particulare a sugarilor de la nastere, daca
nu sunt alaptati;
b) in cazul preparatelor pentru sugari, neimbogatite in fier, o mentiune
care sa indice faptul ca, daca produsul este administrat sugarilor mai mari de
4 luni, cerintele lor totale de fier trebuie suplimentate si din alte surse;
c) in cazul preparatelor pentru copii in varsta de pana la 1 an, o mentiune
care sa indice ca produsul este adecvat doar pentru alimentatia particulara a
sugarilor mai mari de 4 luni, ca el nu poate fi decat o parte a alimentatiei
diversificate si ca nu poate fi folosit ca substituent al laptelui matern in
timpul primelor 4 luni de viata;
d) in cazul preparatelor pentru sugari si al preparatelor pentru copii in
varsta de pana la 1 an, valoarea energetica disponibila exprimata in kJ si in
kcal, precum si continutul in proteine, glucide si lipide, exprimate sub forma
numerica, pentru 100 ml de produs gata pentru utilizare;
e) in cazul preparatelor pentru sugari si al preparatelor pentru copii in
varsta de pana la 1 an, cantitatea medie a fiecarui element mineral si a
fiecarei vitamine mentionate in anexa nr. 1, respectiv in anexa nr. 2, si,
acolo unde este cazul, a colinei, inozitolului, carnitinei si taurinei
exprimate sub forma numerica, pentru 100 ml de produs gata pentru utilizare;
f) in cazul preparatelor pentru sugari si al preparatelor pentru copii in
varsta de pana la 1 an, instructiuni pentru prepararea corespunzatoare a
produselor si un avertisment privind riscurile pentru sanatate ce pot aparea in
urma prepararii necorespunzatoare.
(3) Eticheta mai poate contine indicatiile urmatoare:
a) cantitatea medie a substantelor nutritive (nutrientilor) mentionate in
anexa nr. 3, cand aceasta indicatie nu este acoperita de prevederile alin. (2)
lit. e), exprimata sub forma numerica, pentru 100 ml de produs gata pentru
utilizare;
b) in cazul preparatelor pentru copii cu varsta pana la 1 an, in afara de
informatiile numerice, informatii despre vitaminele si mineralele prevazute in
anexa nr. 8 la prezentele norme, exprimate ca procent al valorilor de referinta
nutritionala, pentru 100 ml de produs gata pentru utilizare; cantitatile
prevazute trebuie sa fie cel putin egale cu 15% din valorile de referinta.
(4) Etichetarea preparatelor pentru sugari si a preparatelor pentru copii
cu varsta de pana la 1 an va fi astfel conceputa incat sa furnizeze informatiile
necesare despre utilizarea corespunzatoare a produselor, fara a descuraja
alaptarea. Se interzice utilizarea termenilor umanizat, maternizat si al altor
termeni similari. Termenul adaptat poate fi utilizat doar in conformitate cu
prevederile pct. 1 din anexa nr. 4 la prezentele norme.
(5) Eticheta preparatelor pentru sugari contine in plus urmatoarele
mentiuni obligatorii, precedate de cuvintele observatie importanta sau de alta
expresie similara:
a) o mentiune privind superioritatea alaptarii;
b) o mentiune care recomanda ca produsul sa fie utilizat doar la
recomandarea persoanelor calificate in medicina, nutritie sau farmacie si a
altor profesionisti responsabili cu ingrijirea mamei si a copilului.
(6) Etichetele preparatelor pentru sugari nu trebuie sa contina fotografii
de sugari sau alte fotografii ori texte care pot idealiza utilizarea
produsului. Ele pot contine totusi reprezentatii grafice pentru identificarea
usoara a produsului si pentru ilustrarea metodelor de preparare.
(7) Etichetele pot prevedea referiri privind compozitia speciala a unui
produs pentru sugari doar in cazurile enumerate in anexa nr. 4 si in
conformitate cu conditiile stabilite in aceasta.
(8) Cerintele, interdictiile si restrictiile mentionate la alin. (3) - (6)
se aplica si:
a) prezentarii produselor in cauza, in special formei, aspectului sau
ambalajului lor, materialelor de ambalare utilizate, modului in care sunt
aranjate si locului in care sunt expuse;
b) publicitatii.
Art. 15
(1) Publicitatea preparatelor pentru sugari trebuie sa fie restransa doar
la publicatiile specializate in ingrijirea copiilor si la publicatiile
stiintifice. Aceste reclame privind preparatele pentru sugari trebuie sa
respecte conditiile prevazute la art. 14 alin. (3), (4), (5), (6) si (7) si sa
contina doar informatii de natura stiintifica si faptica. Aceste informatii nu
trebuie sa presupuna sau sa creeze impresia ca alimentatia cu biberonul este
echivalenta sau superioara alaptarii.
(2) Se interzice reclama la locul de vanzare, nu se ofera mostre si nu se
aplica nici un fel de alte metode promotionale care ar determina vanzarea
preparatelor pentru sugari direct catre consumator in standul vanzarii cu
amanuntul, ca de exemplu prezentarile speciale, cupoanele de reduceri, primele,
vanzarile speciale, articolele vandute in paguba si vanzarile in combinatie.
(3) Producatorii si distribuitorii preparatelor pentru sugari nu trebuie sa
furnizeze publicului sau femeilor insarcinate, mamelor ori membrilor familiilor
lor produse gratuite sau la preturi reduse, mostre ori alte cadouri
promotionale, fie direct, fie indirect prin sistemul de ingrijire a sanatatii
ori prin lucratorii din acest domeniu.
Art. 16
(1) Materialele informationale si educationale, scrise sau audiovizuale,
care se refera la hranirea sugarilor si sunt destinate femeilor gravide si
mamelor de sugari sau de copii de varsta mica, includ informatii clare privind
urmatoarele:
a) avantajele si superioritatea alaptarii;
b) hranirea materna si pregatirea pentru alaptare, precum si continuarea
sa;
c) efectele negative posibile asupra alaptarii la introducerea hranirii
partiale cu biberonul;
d) dificultatea de a se reveni asupra deciziei de a nu mai alapta;
e) daca este cazul, utilizarea corespunzatoare a preparatelor pentru
sugari, indiferent daca sunt preparate acasa sau sunt fabricate pe cale
industriala.
Atunci cand aceste materiale contin informatii despre utilizarea
preparatelor pentru sugari, ele vor include si implicatiile sociale si
financiare ale utilizarii lor, riscurile legate de sanatate ale alimentelor sau
metodelor de alimentare necorespunzatoare si, in special, riscurile legate de
sanatate ale utilizarii necorespunzatoare a preparatelor pentru sugari.
(2) Donatiile de echipamente sau materiale informationale ori educationale,
efectuate de producatori sau distribuitori, se fac doar la cererea si cu
aprobarea scrisa a Ministerului Sanatatii si Familiei ori conform
recomandarilor date de Ministerul Sanatatii si Familiei in acest scop. Aceste
echipamente pot purta numele sau sigla societatii donatoare, dar nu trebuie sa
faca referire la o marca comerciala speciala a preparatelor pentru sugari, si
se distribuie doar prin sistemul de ingrijire a sanatatii.
(3) Donatiile sau vanzarile la preturi reduse de preparate pentru sugari
catre institutii ori organizatii, indiferent daca sunt destinate consumului in
acele institutii sau distributiei in afara lor, se utilizeaza ori se distribuie
doar catre sugarii care au nevoie sa fie hraniti cu preparate pentru sugari si
doar atat timp cat este nevoie.
CAP. 3
Alimente pe baza de cereale prelucrate si alimente pentru sugari si copii
de varsta mica
Art. 17
(1) Alimentele cu destinatie nutritionala speciala care indeplinesc
cerintele speciale ale sugarilor si copiilor de varsta mica sanatosi si sunt
destinate utilizarii la sugari in momentul in care sunt intarcati si la copiii
de varsta mica, ca supliment la dieta si/sau pentru adaptarea lor treptata la
alimentatia obisnuita, sunt urmatoarele:
1. alimentele pe baza de cereale prelucrate care sunt impartite in
urmatoarele 4 categorii:
a) cereale simple care sunt sau este nevoie sa fie reconstituite cu lapte
ori cu alte lichide nutritive corespunzatoare;
b) cereale cu adaos de alimente cu continut mare de proteine care sunt sau
care este nevoie sa fie reconstituite cu apa ori cu alte lichide fara proteine;
c) paste care vor fi folosite dupa ce au fiert in apa sau in alte lichide
corespunzatoare;
d) pesmeti si biscuiti care se utilizeaza ca atare sau, dupa maruntire, cu
adaos de apa, lapte sau alte lichide corespunzatoare;
2. alimentele pentru copii, diferite de alimentele pe baza de cereale
prelucrate.
(2) Prevederile prezentului capitol nu se aplica tipurilor de lapte
destinate copiilor de varsta mica.
Art. 18
Alimentele pe baza de cereale prelucrate si alimentele pentru copii se
produc din ingredientele a caror conformare la cerintele nutritive speciale ale
sugarilor si copiilor de varsta mica a fost dovedita prin date stiintifice
general acceptate.
Art. 19
(1) Alimentele pe baza de cereale prelucrate vor respecta criteriile
compozitionale specificate in anexa nr. 9 la prezentele norme.
(2) Alimentele pentru copii descrise in anexa nr. 10 la prezentele norme
vor respecta criteriile compozitionale specificate in aceasta.
Art. 20
La producerea alimentelor pe baza de cereale prelucrate si a alimentelor
pentru copii pot fi adaugate doar substantele nutritive enumerate in anexa nr.
3.
Art. 21
Limitele maxime aplicabile vitaminelor si elementelor minerale, daca au
fost adaugate in alimentele pe baza de cereale prelucrate si in preparatele
pentru sugari si pentru copii cu varsta pana la 1 an, sunt prezentate in anexa
nr. 11 la prezentele norme.
Art. 22
(1) Alimentele pe baza de cereale prelucrate si alimentele pentru copii nu
trebuie sa contina nici o substanta in cantitati ce ar putea pune in pericol
sanatatea sugarilor si a copiilor de varsta mica.
(2) Alimentele pe baza de cereale prelucrate si alimentele pentru copii nu
trebuie sa contina reziduuri de pesticide individuale in concentratii care
depasesc 0,01 mg/kg. Aceste concentratii se aplica alimentelor pe baza de
cereale prelucrate si alimentelor pentru copii gata pentru consum sau
reconstituite conform instructiunilor fabricantului. Metodele de analiza pentru
determinarea concentratiilor de reziduuri de pesticide sunt metodele
standardizate general acceptate.
(3) Criteriile microbiologice ale alimentelor pe baza de cereale prelucrate
si ale alimentelor pentru copii se stabilesc de Ministerul Sanatatii si
Familiei, prin ordin al ministrului, conform art. 13 alin. (4).
Art. 23
(1) Etichetele alimentelor pe baza de cereale prelucrate si ale alimentelor
pentru copii trebuie sa contina, in plus fata de mentiunile stabilite prin
reglementarile pentru etichetarea produselor alimentare, urmatoarele mentiuni
obligatorii:
a) o mentiune asupra varstei adecvate la care trebuie folosit produsul
respectiv, luandu-se in considerare compozitia sa, textura si alte proprietati
speciale. Varsta mentionata nu va fi mai mica de 4 luni pentru nici un produs.
Produsele recomandate sa fie utilizate incepand cu varsta de 4 luni pot contine
o indicatie asupra faptului ca se pot utiliza incepand cu aceasta varsta, cu
exceptia cazurilor in care persoane neutre care detin calificari in medicina,
nutritie sau farmacie ori alti specialisti responsabili cu ingrijirea mamei si
copilului recomanda altfel;
b) informatii legate de prezenta sau absenta glutenului, daca varsta
indicata pentru utilizarea acelui produs incepe inainte de 6 luni;
c) valoarea energetica disponibila, exprimata in kJ si kcal, precum si
continutul de proteine, glucide si lipide, exprimat in forma numerica, per 100
g sau 100 ml de produs in forma vanduta si, acolo unde este cazul, per
cantitatea specificata de produs propus pentru consumatie;
d) cantitatea medie a fiecarei substante minerale si a fiecarei vitamine
care respecta nivelul specific prevazut in anexa nr. 9 si, respectiv, din anexa
nr. 10, exprimata in forma numerica, per 100 g sau 100 ml de produs vandut si,
daca este cazul, per cantitatea specificata de produs propus pentru consum;
e) instructiuni pentru prepararea corecta, iar cand este cazul, si o
mentiune legata de importanta respectarii acestor instructiuni.
(2) Etichetele pot include:
a) cantitatea medie a elementelor nutritive stabilite in anexa nr. 3, daca
aceasta mentiune nu este inclusa in prevederile alin. (1) lit. d), exprimata
sub forma numerica, per 100 g sau 100 ml de produs vandut si, unde este cazul,
per cantitatea specificata de produs propus pentru consum;
b) in afara de informatiile numerice, informatiile despre vitaminele si
mineralele prezentate in anexa nr. 8, exprimate ca procent al valorilor de
referinta mentionate aici, per 100 g sau 100 ml de produs vandut si, daca este
cazul, per cantitatea specificata a produsului propus pentru consum, cu
conditia sa fie prezentate in cantitati cel putin egale cu 15% din valorile de
referinta.
CAP. 4
Alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale
Art. 24
(1) In sensul prezentelor norme, alimentele dietetice pentru scopuri
medicale speciale reprezinta o categorie de alimente cu destinatie nutritionala
speciala, prelucrate sau formulate special si folosite in regimul dietetic al
pacientilor care sunt sub supraveghere medicala. Ele sunt destinate
alimentatiei exclusive sau partiale a pacientilor cu capacitate limitata, slabita
ori dereglata de a prelua, digera, absorbi, metaboliza sau excreta alimentele
obisnuite ori nutrientii sau metabolitii acestora, pe care acestea le contin,
ori a pacientilor cu alte cerinte nutritive determinate medical, al caror regim
dietetic nu poate fi realizat doar prin modificarea dietei normale sau prin
utilizarea altor alimente cu destinatie nutritionala speciala ori printr-o
contributie a acestora doua.
(2) Alimentele dietetice pentru scopuri medicale speciale sunt clasificate
in urmatoarele trei categorii:
a) alimentele complete nutritional, cu o formula nutritiva standard care,
utilizate in conformitate cu instructiunile fabricantului, pot constitui
singura sursa de alimentatie pentru persoanele carora le sunt destinate;
b) alimentele complete nutritional, cu o formula nutritiva adaptata,
specifica unor anumite boli, dereglari sau conditii medicale, care, utilizate
in conformitate cu instructiunile fabricantului, pot constitui singura sursa de
alimentatie pentru persoanele carora le sunt destinate;
c) alimentele incomplete nutritional, cu o formula nutritiva standard sau o
formula nutritiva adaptata, specifica unei boli, dereglari sau conditii
medicale, care nu sunt adecvate pentru utilizare ca singura sursa de
alimentatie.
(3) Alimentele mentionate la alin. (2) lit. b) si c) pot fi utilizate ca
inlocuitori partiali sau ca suplimente la dieta pacientului.
Art. 25
Formula alimentelor dietetice pentru scopuri medicale speciale trebuie sa
porneasca de la principii medicale si nutritive corecte. Utilizarea lor, in
conformitate cu instructiunile fabricantului, trebuie sa fie sigura, benefica
si eficienta in satisfacerea cerintelor nutritive speciale ale persoanelor
carora le sunt destinate, conform celor demonstrate de datele stiintifice
general acceptate. Formula acestor elemente trebuie sa respecte criteriile
compozitionale specificate in anexa nr. 12.
Art. 26
(1). Produsele definite la art. 24 se comercializeaza sub denumirea
alimente dietetice destinate scopurilor medicale speciale.
(2) Etichetele trebuie sa contina, in afara de mentiunile stabilite prin
reglementarile pentru etichetarea produselor alimentare, urmatoarele mentiuni
speciale:
a) valoarea energetica, exprimata in kJ si kcal, continutul de proteine,
glucide si lipide, exprimat in forma numerica, per 100 g sau per 100 ml din
produsul comercializat si, la nevoie, per 100 g sau 100 ml de produs gata de
utilizare, in conformitate cu instructiunile producatorului. Aceste informatii
trebuie furnizate, de asemenea, per doza cuantificata pe eticheta sau per
portie, cu conditia ca numarul de portii continut de pachetul respectiv sa fie
mentionat;
b) cantitatea medie din fiecare element mineral si vitamina prezente in
produs, mentionate in anexa nr. 12, exprimata in forma numerica per 100 g sau
per 100 ml de produs comercializat ori, la nevoie, per 100 g sau per 100 ml de
produs gata de utilizare, in conformitate cu instructiunile producatorului.
Aceste informatii trebuie furnizate, de asemenea, per doza cuantificata pe
eticheta sau per portie, cu conditia ca numarul de portii continut de pachetul
respectiv sa fie mentionat;
c) selectiv, continutul componentelor de proteine, glucide si lipide si/sau
de alti nutrienti si componentele lor care trebuie declarate pentru utilizarea
intentionata corespunzatoare, exprimat in forma numerica per 100 g sau 100 ml
de produs comercializat ori, la nevoie, per 100 g sau 100 ml de produs gata de
utilizare, in conformitate cu instructiunile producatorului. Aceste informatii
trebuie furnizate, de asemenea, per doza cuantificata pe eticheta sau per
portie, cu conditia ca numarul de portii continut de pachetul respectiv sa fie
mentionat;
d) informatii despre osmolalitatea sau osmolaritatea produsului, daca este
cazul;
e) informatii asupra originii si naturii proteinelor si/sau hidrolizatelor
de proteine continute de produs.
(3) Etichetarea trebuie sa contina in plus urmatoarele mentiuni speciale,
precedate de cuvintele observatii importante sau echivalentul lor:
a) o mentiune care precizeaza ca produsul trebuie utilizat sub supraveghere
medicala;
b) o mentiune care precizeaza daca produsul este sau nu propriu utilizarii
ca unica sursa de alimentatie;
c) o mentiune care precizeaza ca produsul este destinat unei grupe de
varsta specifice, daca este cazul;
d) la nevoie, o mentiune care precizeaza ca produsul prezinta un risc
pentru sanatate daca este consumat de catre o persoana care nu are boala,
dereglarea sau conditia medicala pentru care este destinat produsul.
(4) Eticheta mai trebuie sa contina:
a) mentiunea pentru regimul dietetic al ..., unde spatiile albe trebuie
completate cu bolile, dereglarile sau starea medicala pentru care este destinat
produsul;
b) la nevoie, o mentiune care se refera la masurile de precautie necesare
si la contraindicatii;
c) o descriere a proprietatilor si/sau a caracteristicilor care fac
produsul util in special, dupa caz, referitor la nutrientii care au fost
mariti, redusi, eliminati sau altfel modificati si utilizarea rationala a
acestui produs;
d) la nevoie, un avertisment ca produsul nu este indicat utilizarii
parenterale.
(5) Eticheta trebuie sa contina instructiuni privind prepararea adecvata,
utilizarea si pastrarea produsului dupa deschiderea recipientului, dupa caz.
CAP. 5
Alimente utilizate in dietele cu valoare energetica redusa pentru scaderea
greutatii
Art. 27
Alimentele utilizate in dietele cu valoare energetica redusa pentru
scaderea greutatii sunt alimente special formulate care, daca sunt folosite
conform instructiunilor producatorului, inlocuiesc in totalitate sau partial
dieta zilnica totala. Ele sunt impartite in doua categorii:
a) produse prezentate ca inlocuitori ai unei diete zilnice complete;
b) produse prezentate ca inlocuitori ai uneia sau mai multor mese dintr-o
dieta zilnica.
Art. 28
Alimentele descrise la art. 27 trebuie sa respecte criteriile
compozitionale specificate in anexa nr. 13 la prezentele norme.
Art. 29
Toate componentele individuale care intra in compozitia produselor
mentionate la art. 27 lit. a) se introduc in acelasi ambalaj in momentul in
care sunt comercializate.
Art. 30
(1) Denumirea sub care se comercializeaza produsul este:
a) pentru produsele descrise la art. 27 lit. a), inlocuitorii unei diete
totale pentru controlul greutatii:
b) pentru produsele descrise la art. 27 lit. b), inlocuitorii unei mese
pentru controlul greutatii.
(2) Eticheta acestor produse include, in afara de mentiunile stabilite prin
reglementarile pentru etichetarea produselor alimentare, urmatoarele mentiuni
obligatorii:
a) valoarea energetica disponibila exprimata in kJ si kcal si continutul de
proteine, glucide si lipide, exprimat in forma numerica, per cantitate specificata
de produs gata pentru utilizare, sub forma propusa pentru consum;
b) cantitatea medie a fiecarui element mineral si a fiecarei vitamine
pentru care au fost stipulate prevederi obligatorii la pct. 5 din anexa nr. 13,
exprimata in forma numerica per cantitate specificata de produs gata pentru
utilizare, sub forma propusa pentru consum. In plus, pentru produsele
mentionate la art. 27 lit. b) informatiile despre vitaminele si mineralele
enumerate in tabelul de la pct. 5 din anexa nr. 13 vor fi exprimate si ca
procentaj din valorile definite;
c) instructiunile pentru prepararea corespunzatoare si, atunci cand este
necesar, o mentiune asupra importantei respectarii acestor instructiuni;
d) daca un produs care este utilizat conform instructiunilor fabricantului
contine o portie zilnica de polioli mai mare de 20 g, va exista o mentiune care
va specifica faptul ca alimentul poate avea efect laxativ;
e) o mentiune care sa specifice importanta consumului corespunzator zilnic
de lichide;
f) pentru produsele mentionate la art. 27 lit. a):
- o mentiune care sa specifice ca produsul asigura cantitatile zilnice
corespunzatoare de elemente nutritive;
- o mentiune care sa specifice ca produsul nu trebuie folosit mai mult de 3
saptamani fara avizul medicului;
g) pentru produsele mentionate la art. 27 lit. b), o mentiune care sa
specifice ca produsele sunt destinate sa fie utilizate numai ca parte a unei
diete cu valoare energetica redusa si ca si alte alimente constituie componente
necesare ale unei astfel de diete.
(3) Etichetarea, publicitatea si prezentarea produselor in cauza nu trebuie
sa faca nici o referire la rata pierderii in greutate determinate de utilizarea
lor, la reducerea senzatiei de foame sau la cresterea senzatiei de satietate.
ANEXA 1
la norme
COMPOZITIA DE BAZA
a preparatelor pentru sugari, care vor fi reconstituite conform instructiunilor
producatorului
NOTA:
Valorile se refera la produsul gata de utilizare.
1. Valori energetice
Minim Maxim
250 kJ/100 ml 315 kJ/100 ml
(60 kcal/100 ml) (75 kcal/100 ml)
2. Proteine
Continutul de proteine = continutul de azot x 6,38 (pentru proteinele din
laptele de vaca)
Continutul de proteine = continutul de azot x 6,25 (pentru izolatele
proteice din soia si hidrolizatele partiale ale proteinelor)
Indicele chimic reprezinta cel mai mic raport dintre cantitatea fiecarui
aminoacid esential din proteina considerata si cantitatea fiecarui aminoacid
corespunzator din proteina de referinta.
2.1. Preparate produse din proteinele din laptele de vaca
Minim Maxim
0,56 g/100 kJ 0,7 g/100 kJ
(2,25 g/100 kcal) (3 g/100 kcal)
Pentru o valoare energetica egala preparatul trebuie sa contina o cantitate
corespunzatoare din fiecare aminoacid esential si semiesential care sa fie cel
putin egala cu cantitatea continuta de proteina de referinta (lapte matern,
conform definitiei din anexa nr. 5); totusi, din motive de calcul,
concentratiile de metionina si cistina pot fi luate impreuna.
2.2. Preparate produse din hidrolizatele partiale ale proteinelor
Minim Maxim
0,45 g/100 kJ 0,7 g/100 kJ
(1,8 g/100 kcal) (3 g/100 kcal)
Pentru o valoare energetica egala preparatul trebuie sa contina o cantitate
corespunzatoare din fiecare aminoacid esential si semiesential care sa fie cel
putin egala cu cantitatea continuta de proteina de referinta (lapte matern,
conform definitiei din anexa nr. 5); totusi, din motive de calcul,
concentratiile de metionina si cistina trebuie adunate impreuna.
Coeficientul de eficienta al proteinelor (CEP) si utilizarea neta a
proteinelor (UNP) trebuie sa fie cel putin egale cu cele ale cazeinei.
Continutul de taurina trebuie sa fie cel putin egal cu 10 micromoli/10 kJ
(42 micromoli/100 kcal), iar continutul de L-carnitina trebuie sa fie cel putin
egal cu 1,8 micromoli/100 kJ (7,5 micromoli/100 kcal).
2.3. Preparatele produse din izolatele proteice de soia, singure sau in
amestec cu proteinele din laptele de vaca
Minim Maxim
0,56 g/100 kJ 0,7 g/100 kJ
(2,25 g/100 kcal) (3 g/100 kcal)
La fabricarea acestor preparate trebuie folosite doar izolatele proteice de
soia. Indicele chimic va fi cel putin egal cu 80% din cel al proteinei de
referinta (lapte matern, definit in anexa nr. 6).
Pentru o valoare energetica egala preparatul trebuie sa contina o cantitate
disponibila de metionina cel putin egala cu cea continuta in proteina de
referinta (lapte matern, definit in anexa nr. 5).
Continutul de L-carnitina trebuie sa fie cel putin egal cu 1,8 micromoli/100
kJ (7,5 micromoli/100 kcal).
2.4. In toate cazurile se permite adaugarea de aminoacizi doar in scopul
imbunatatirii valorii nutritive a proteinelor si doar in proportiile necesare
atingerii acestui scop.
3. Lipide
Minim Maxim
1,05 g/100 kJ 1,5 g/100 kJ
(4,4 g/100 kcal) (6,5 g/100 kcal)
3.1. Se interzice utilizarea urmatoarelor substante:
- ulei din seminte de susan;
- ulei din seminte de bumbac.
3.2. Acid lauric
Minim Maxim
- 15% din continutul
total de grasimi
3.3. Acidul miristic
Minim Maxim
- 15% din continutul
total de grasimi
3.4. Acidul linoleic (sub forma de gliceride = linoleati)
Minim Maxim
70 mg/100 kJ 285 mg/100 kJ
(300 mg/100 kcal) (1.200 mg/100 kcal)
3.5. Continutul de acid alfa-linolenic nu va fi mai mic de 12 mg/100 kJ (50
mg/100 kcal).
Raportul acid linoleic/acid alfa-linolenic nu va fi mai mic de 5 si mai
mare de 15.
3.6. Continutul de izomeri trans- ai acizilor grasi nu va depasi 4% din
continutul total de grasimi.
3.7. Continutul de acid erucic nu va depasi 1% din continutul total de
grasimi.
3.8. Se pot adauga acizi grasi polinesaturati (AGP) cu catena lunga (20 si
22 atomi de carbon). In acest caz continutul acestora nu va depasi:
- 1% din continutul total de grasimi pentru n-3-AGP; si
- 2% din continutul total de grasimi pentru n-6-AGP (1% din continutul
total de grasimi pentru acidul arahidonic).
Continutul de acid eicosapentaenoic (20:5 n-3) nu va depasi continutul de acid
docosahexaenoic (22:6 n-3).
4. Glucide
Minim Maxim
1,7 g/100 kJ 3,4 g/100 kJ
(7 g/100 kcal) (14 g/100 kcal)
4.1. Se vor utiliza doar urmatoarele glucide:
- lactoza;
- maltoza;
- zaharoza;
- maltodextrinele;
- siropul de glucoza sau siropul de glucoza deshidratat;
_
- amidonul pretratat termic |
> Fara gluten
- amidonul gelatinizat natural _|
4.2. Lactoza
Minim Maxim
0,85 g/100 kJ -
(3,5 g/100 kcal) -
Aceasta prevedere nu se aplica preparatelor in care proteinele din soia
reprezinta mai mult de 50% din continutul total de proteine.
4.3. Zaharoza
Minim Maxim
- 20% din continutul
total de glucide
4.4. Amidonul pretratat termic si/sau amidonul gelatinizat
Minim Maxim
- 2 g/100 ml si 30%
din continutul total
de glucide
5. Elemente minerale
5.1. Preparatele produse din proteinele din lapte de vaca per 100 kJ/100
kcal
________________________________________________________________
Per 100 kJ Per 100 kcal
___________________________________
Minim Maxim Minim Maxim
________________________________________________________________
Seleniu*1) (micrograme) - 0,7 - 3
Sodiu (mg) 5 14 20 60
Potasiu (mg) 15 35 60 145
Clor (mg) 12 29 50 125
Calciu (mg) 12 - 50 -
Fosfor (mg) 6 22 25 90
Magneziu (mg) 1,2 3,6 5 15
Fier (mg)*2) 0,12 0,36 0,5 1,5
Zinc (mg) 0,12 0,36 0,5 1,5
Cupru (micrograme) 4,8 19 20 80
Iod (micrograme) 1,2 - 5 -
________________________________________________________________
*1) Limita este aplicabila preparatelor cu adaos de seleniu.
*2) Limita este aplicabila preparatelor cu adaos de fier.
________________________________________________________________
Raportul calciu/fosfor va fi de cel putin 1,2 si de cel mult 2,0.
5.2. Preparatele produse din proteine de soia, singure sau in amestec cu
proteine din lapte de vaca
Se aplica toate cerintele mentionate in paragraful 5.1. din prezenta anexa,
cu exceptia celor privind fierul si zincul, care sunt:
________________________________________________________________
Per 100 kJ Per 100 kcal
___________________________________
Minim Maxim Minim Maxim
________________________________________________________________
Fier (mg) 0,25 0,5 1 2
Zinc (mg) 0,18 0,6 0,75 2,4
________________________________________________________________
6. Vitamine
________________________________________________________________________________
Per 100 kJ Per 100 kcal
_________________________________________________
Minim Maxim Minim
Maxim
________________________________________________________________________________
Vitamina A 14 43 60
180
(micrograme - RE)*1)
Vitamina D (micrograme)*2) 0,25 0,65 1
2,5
Tiamina (micrograme) 10 - 40 -
Riboflavina (micrograme) 14 - 60
-
Niacina*3) (mg - NE) 0,2 - 0,8
-
Acidul pantotenic (micrograme) 70 - 300
-
Vitamina B6 (micrograme) 9 - 35
-
Biotina (micrograme) 0,4 - 1,5
-
Acidul folic (micrograme) 1 - 4
-
Vitamina B12 (micrograme) 0,025 - 0,1
-
Vitamina C (micrograme) 1,9 - 8
-
Vitamina K (micrograme) 1 - 4
-
Vitamina E 0,5/g de acizi - 0,5/g acizi
-
(mg alfa - TE)*4) grasi grasi
polinesaturati, polinesaturati,
exprimati ca acid exprimati ca acid
linoleic, dar in linoleic, dar in
nici un caz mai nici un caz mai
putin de 0,1 mg putin de 0,5 mg
per 100 kJ per 100 kcal
disponibili disponibile
________________________________________________________________________________
*1) RE = toti echivalentii transretinolului.
*2) Sub forma colecalciferolului, din care 10 micrograme = 400 i.u. de
vitamina D.
*3) NE = echivalentul niacinei = mg acid nicotinic + 60 mg triptofan.
*4) alfa - TE = echivalent sigma - alfa - tocoferol.
________________________________________________________________________________
7. Se pot adauga urmatoarele nucleotide:
_____________________________________________________
Maxim*1)
___________________________
(mg/100 kJ) (mg/100 kcal)
_____________________________________________________
Citidina 5' - monofosfat 0,60 2,50
Uridina 5' - monofosfat 0,42 1,75
Adenozina 5' - monofosfat 0,36 1,50
Guanozina 5' - monofosfat 0,12 0,50
Inozina 5' - monofosfat 0,24 1,00
_____________________________________________________
ANEXA 2
la norme
COMPOZITIA DE BAZA
a preparatelor pentru copii cu varsta pana la un an cand sunt reconstituite
conform instructiunilor producatorului
NOTA: Valorile se refera la produsul gata pentru utilizare.
1. Valoarea energetica
Minim Maxim
250 kJ/100 ml 335 kJ/100 ml
(60 kcal/100 ml) (80 kcal/100 ml)
2. Proteine
Continut de proteine = continut de azot x 6,38 (pentru proteinele din lapte
de vaca)
Continut de proteine = continut de azot x 6,25 (pentru izolatele proteice
de soia)
Minim Maxim
0,5 g/100 kJ 1 g/100 kJ
(2,25 g/100 kcal) (4,5 g/100 kcal)
Indicele chimic al proteinelor prezente va fi cel putin egal cu 80% din cel
al proteinei de referinta (cazeina sau laptele matern, conform anexei nr. 6).
Indicele chimic reprezinta cel mai mic raport dintre cantitatea din fiecare
aminoacid esential al proteinei considerate si cantitatea din fiecare aminoacid
corespondent al proteinei de referinta.
In ceea ce priveste preparatele pentru copii cu varsta pana la 1 an,
produse din proteine de soia, singure sau in amestec cu proteinele din laptele
de vaca, se pot utiliza doar izolatele proteice de soia. In preparatele pentru
copii cu varsta pana la 1 an pot fi adaugati aminoacizi, in scopul
imbunatatirii valorii nutritive a proteinelor, in proportiile necesare
realizarii acestui scop.
Pentru o valoare energetica egala aceste preparate trebuie sa contina o
cantitate corespunzatoare de metionina care sa fie cel putin egala cu cea
continuta de laptele matern, conform mentiunilor din anexa nr. 5.
3. Lipide
Minim Maxim
0,8 g/100 kJ 1,5 g/100 kJ
(3,3 g/100 kcal) (6,5 g/100 kcal)
3.1. Se interzice utilizarea urmatoarelor substante:
- ulei din seminte de susan;
- ulei din seminte de bumbac.
3.2. Acid lauric
Minim Maxim
- 15% din continutul
total de grasimi
3.3. Acid miristic
Minim Maxim
- 15% din continutul
total de grasimi
3.4. Acidul linoleic (sub forma de gliceride = linoleati)
Minim Maxim
70 mg/100 kJ -
(300 mg/100 kcal):
aceasta limita se aplica
doar preparatelor pentru
copii cu varsta pana
la 1 an, care contin
uleiuri vegetale
3.5. Continutul de izomeri trans- ai acizilor grasi nu va depasi 4% din
continutul total de grasimi
3.6. Continutul de acid erucic nu va depasi 1% din continutul total de
grasimi.
4. Glucide
Minim Maxim
1,7 g/100 kJ 3,4 g/100 kJ
(7 g/100 kcal) (14 g/100 kcal)
4.1. Se interzice utilizarea ingredientelor care contin gluten.
4.2. Lactoza
Minim Maxim
0,45 g/100 kJ -
(1,8 g/100 kcal)
Aceasta prevedere nu se aplica preparatelor pentru copii cu varsta pana la
1 an in care izolatele proteice de soia reprezinta mai mult de 50% din
continutul total de proteine.
4.3. Zaharoza, fructoza, mierea
Minim Maxim
- Separat sau total:
20% din continutul
total de glucide
5. Elemente minerale
5.1.
________________________________________________________________
Per 100 kJ Per 100 kcal
___________________________________
Minim Maxim Minim Maxim
________________________________________________________________
Fier (mg) 0,25 0,5 1 2
Iod (micrograme) 1,2 - 5 -
________________________________________________________________
5.2. Zinc
5.2.1. Preparatele pentru copii cu varsta pana la 1 an, obtinute in
exclusivitate din lapte de vaca
Minim Maxim
0,12 mg/100 kJ -
(0,5 mg/100 kcal)
5.2.2. Preparatele pentru copii cu varsta pana la 1 an, care contin izolate
proteice de soia singure sau amestecate cu lapte de vaca
Minim Maxim
0,18 mg/100 kJ -
(0,75 mg/100 kcal)
5.3. Alte elemente minerale
Concentratiile vor fi cel putin egale cu cele gasite in mod normal in
proteinele din laptele de vaca, micsorate, cand este cazul, in aceeasi
proportie cu raportul dintre concentratiile de proteine din preparatele pentru
copii cu varsta pana la 1 an si cele din laptele de vaca. Compozitia-tip a
laptelui de vaca este data, cu titlu indicativ, in anexa nr. 7.
5.4. Raportul calciu/fosfor nu trebuie sa depaseasca valoarea 2,0.
6. Vitamine
________________________________________________________________________________
Per 100 kJ Per 100 kcal
_________________________________________________
Minim Maxim Minim
Maxim
________________________________________________________________________________
Vitamina A 14 43 60
180
(micrograme - ER)*1)
Vitamina D (micrograme)*2) 0,25 0,75 1
3
Vitamina C (micrograme) 1,9 - 8
-
Vitamina E 0,5/g de acizi - 0,5/g acizi
-
(mg alfa - TE)*3) grasi grasi
polinesaturati, polinesaturati,
exprimati ca acid exprimati ca acid
linoleic, dar in linoleic, dar in
nici un caz mai nici un caz mai
putin de 0,1 mg putin de 0,5 mg
per 100 kJ per 100 kcal
disponibili - disponibile
________________________________________________________________________________
*1) RE = toti echivalentii transretinolului.
*2) Sub forma colecalciferolului, din care 10 micrograme = 400 i.u. de
vitamina D.
*3) a - TE = echivalent sigma - alfa - tocoferol.
________________________________________________________________________________
7. Se pot adauga urmatoarele nucleotide:
_____________________________________________________
Maxim*1)
___________________________
(mg/100 kJ) (mg/100 kcal)
_____________________________________________________
Citidina 5' - monofosfat 0,60 2,50
Uridina 5' - monofosfat 0,42 1,75
Adenozina 5' - monofosfat 0,36 1,50
Guanozina 5' - monofosfat 0,12 0,50
Inozina 5' - monofosfat 0,24 1,00
_____________________________________________________
*1) Concentratia totala de nucleotide nu trebuie
sa depaseasca 1,2 mg/100 kJ (5 mg/100 kcal).
_____________________________________________________
ANEXA 3
la norme
SUBSTANTE NUTRITIVE
1. Vitamine
________________________________________________________________________________
Vitamina Denumirea chimica
________________________________________________________________________________
Vitamina A Acetat de retinol
Palmitat de retinol
Betacaroten
Retinol
Vitamina D Vitamina D2 (ergocalciferol)
Vitamina D3 (colecalciferol)
Vitamina B1 Clorhidrat de tiamina
Mononitrat de tiamina
Vitamina B2 Riboflavina
Riboflavina - 5' - fosfat de sodiu
Niacina Nicotinamida
Acid nicotinic
Vitamina B6 Clorhidrat de piridoxina
Piridoxina - 5' - fosfat
Folat Acid folic
Acid pantotenic D-pantotenat de calciu
D-pantotenat de sodiu
Pantotenol
Vitamina B12 Ciancobalamina
Hidroxicobalamina
Biotina D-biotina
Vitamina C Acid L-ascorbic
L-ascorbat de sodiu
L-ascorbat de calciu
Acid 6-palmitil-L ascorbic (palmitat de
ascorbil)
Ascorbat de potasiu
Vitamina E D-alfa tocoferol
DL-alfa tocoferol
Acetat de D-alfa tocoferol
Acetat de DL-alfa tocoferol
Vitamina K Filochinona (Fitomenadiona)
________________________________________________________________________________
2. Elemente minerale
________________________________________________________________________________
Elemente minerale Saruri permise
________________________________________________________________________________
Seleniu Selenat de sodiu
Selenit de sodiu
Calciu (Ca) Carbonat de calciu
Clorura de calciu
Sarurile de calciu ale acidului citric
Gluconat de calciu
Glicerofosfat de calciu
Lactat de calciu
Sarurile de calciu ale acidului ortofosforic
Hidroxid de calciu
Magneziu (Mg) Carbonat de magneziu
Clorura de magneziu
Oxid de magneziu
Sarurile de magneziu ale acidului ortofosforic
Sulfat de magneziu
Gluconat de magneziu
Hidroxid de magneziu
Sarurile de magneziu ale acidului citric
Fier (Fe) Citrat feros
Gluconat de fier
Lactat de fier
Sulfat de fier
Citrat feric de amoniu
Fumarat de fier
Difosfat de fier (pirofosfat de fier)
Cupru (Cu) Citrat cupric
Gluconat cupric
Sulfat cupric
Complexul cupru-lizina
Carbonat cupric
Iod (I) Iodura de potasiu
Iodura de sodiu
Iodat de potasiu
Zinc (Zn) Acetat de zinc
Clorura de zinc
Lactat de zinc
Sulfat de zinc
Citrat de zinc
Gluconat de zinc
Oxid de zinc
Mangan (Mn) Carbonat de mangan
Clorura de mangan
Citrat de mangan
Sulfat de mangan
Gluconat de mangan
Sodiu (Na) Bicarbonat de sodiu
Clorura de sodiu
Citrat de sodiu
Gluconat de sodiu
Carbonat de sodiu
Lactat de sodiu
Sarurile de sodiu ale acidului ortofosforic
Hidroxid de sodiu
Potasiu (K) Bicarbonat de potasiu
Carbonat de potasiu
Clorura de potasiu
Sarurile de potasiu ale acidului citric
Gluconat de potasiu
Lactat de potasiu
Sarurile de potasiu ale acidului ortofosforic
Hidroxid de potasiu
________________________________________________________________________________
3. Aminoacizii si alti compusi cu azot
L-arginina si clorhidratul sau
L-histidina si clorhidratul sau
L-izoleucina si clorhidratul sau
L-leucina si clorhidratul sau
L-cistina si clorhidratul sau
L-cisteina si clorhidratul sau
L-metionina
L-fenilalanina
L-treonina
L-triptofan
L-tirozina
L-valina
L-carnitina si clorhidratul sau
Taurina
4. Altele
Colina
Clorura de colina
Citrat de colina
Bitartratul de colina
Inozitol
Citidina 5' - monofosfat si sarea sa de sodiu
Uridina 5' - monofosfat si sarea sa de sodiu
Adenozina 5' - monofosfat si sarea sa de sodiu
Guanozina 5' - monofosfat si sarea sa de sodiu
Inozina 5' - monofosfat si sarea sa de sodiu.
ANEXA 4
la norme
CRITERIILE COMPOZITIONALE
privind preparatele pentru sugari care indeplinesc o conditie impusa
________________________________________________________________________________
Criterii compozitionale Conditii de indeplinire
________________________________________________________________________________
1. Proteine adaptate Continutul de proteine este mai mic de
0,6 g/100 kJ (2,5 g/100 kcal), iar raportul
proteine din zer/cazeine nu trebuie sa fie mai
mic de 1,0.
2. Continut scazut de sodiu Continutul de sodiu trebuie sa fie mai mic de
9 mg/100 kJ (39 mg/100 kcal).
3. Lipsa zaharozei Nu exista zaharoza.
4. Numai lactoza Lactoza este singurul glucid prezent.
5. Lipsa lactozei Nu exista lactoza*1).
6. Imbogatit in fier Se adauga fier.
7. Reducerea riscului la a) Formula va satisface prevederile sectiunii
2.2
alergii la proteinele din din anexa nr. 1, iar cantitatea de proteina
lapte. imunoreactiva, masurata cu metodele general
Aceasta cerinta ar putea acceptate ca fiind corespunzatoare, va fi mai
include termeni ce fac mica de 1% in continutul de substante
referire la proprietatile de continand azot din formula.
alergen redus al antigenului b) Eticheta va indica faptul ca produsul nu
redus nu trebuie consumat de sugari alergici la
proteinele intacte din care este produs doar
daca teste clinice general acceptate dovedesc
toleranta formulei la mai mult de 90%
(interval de siguranta 95%) din sugarii
hipersensibili la proteina din care este
facut
hidrolizatul.
c) Formula administrata oral nu va induce o
sensibilizare la animale de la proteina
intacta din care este derivata formula.
d) Date verificate stiintific si obiectiv ca
dovada ca proprietatile cerute trebuie sa fie
disponibile.
________________________________________________________________________________
*1) In cazul in care este determinata printr-o metoda ale carei limite de
detectie vor fi stabilite ulterior.
ANEXA 5
la norme
AMINOACIZII ESENTIALI SI SEMIESENTIALI DIN LAPTELE MATERN
In scopul acestui raport, aminoacizii esentiali si semiesentiali din
laptele matern, exprimati in mg per 100 kJ si 100 kcal, sunt urmatorii:
_________________________________________________
Per 100 kJ*1) Per 100 kcal
_________________________________________________
Arginina 16 69
Cistina 6 24
Histidina 11 45
Izoleucina 17 72
Leucina 37 156
Lizina 29 122
Metionina 7 29
Fenilalanina 15 62
Treonina 19 80
Triptofan 7 30
Tirozina 14 59
Valina 19 80
_________________________________________________
*1) 1 kJ = 0,239 kcal.
ANEXA 6
la norme
COMPOZITIA
in aminoacizi a cazeinei si a proteinelor din laptele matern
Compozitia in aminoacizi a cazeinei si a proteinelor din laptele matern (in
g/100 g proteine)
_________________________________________________
Cazeina*1) Lapte matern*1)
_________________________________________________
Arginina 3,7 3,8
Cistina 0,3 1,3
Histidina 2,9 2,5
Izoleucina 5,4 4,0
Leucina 9,5 8,5
Lizina 8,1 6,7
Metionina 2,8 1,6
Fenilalanina 5,2 3,4
Treonina 4,7 4,4
Triptofan 1,6 1,7
Tirozina 5,8 3,2
Valina 6,7 4,5
_________________________________________________
*1) Continutul in aminoacizi al alimentelor si informatiile biologice
asupra proteinelor. FAO Nutritional Studies, nr. 24, Roma, 1970, numerele 375
si 383.
ANEXA 7
la norme
ELEMENTELE MINERALE DIN LAPTELE DE VACA
Ca referinte, continutul de elemente minerale din laptele de vaca, exprimat
per 100 g de substanta uscata fara grasime si per g de proteine, este
urmatorul:
__________________________________________________________
Per 100 g SUN*1) Per g de proteine
__________________________________________________________
Sodiu (mg) 550 15
Potasiu (mg) 1.680 43
Clor (mg) 1.050 28
Calciu (mg) 1.350 35
Fosfor (mg) 1.070 28
Magneziu (mg) 135 3,5
Cupru (micrograme) 225 6
Iod NS*2) NS
__________________________________________________________
*1) SUN: substanta uscata negrasa.
*2) NS: nespecificat, variaza mult in functie de sezon si de conditiile de
depozitare a produselor agricole.
ANEXA 8
la norme
VALORI DE REFERINTA
pentru etichetarea valorii nutritive a alimentelor destinate sugarilor si
copiilor de varsta mica
__________________________________________________________
Nutrientul Valoarea de referinta
a etichetarii
__________________________________________________________
Vitamina A (micrograme) 400
Vitamina D (micrograme) 10
Vitamina C (mg) 25
Tiamina (mg) 0,5
Riboflavina (mg) 0,8
Echivalenti niacinici (mg) 9
Vitamina B6 (mg) 0,7
Folat (micrograme) 100
Vitamina B12 (micrograme) 0,7
Calciu (mg) 400
Fier (mg) 6
Zinc (mg) 4
Iod (micrograme) 70
Seleniu (micrograme) 10
Cupru (mg) 0,4
__________________________________________________________
ANEXA 9
la norme
COMPOZITIA ESENTIALA
a alimentelor pe baza de cereale prelucrate destinate sugarilor si copiilor de
varsta mica
Cerintele privind elementele nutritive se refera la produsele gata pentru
utilizare, comercializate ca atare sau reconstituite conform instructiunilor
producatorului.
1. Continutul de cereale
Alimentele pe baza de cereale prelucrate sunt obtinute in primul rand din
unul sau mai multe cereale macinate si/sau din leguminoase amidonoase.
Cantitatea de cereale si/sau leguminoase amidonoase nu va reprezenta mai
putin de 25% din amestecul final exprimat pe baza de substanta uscata.
2. Proteinele
2.1. In cazul produselor mentionate la art. 17 alin. (1) lit. b) si d) din
norme, continutul de proteine nu va depasi 1,3 g/100 kJ (5,5 g/100 kcal).
2.2. In cazul produselor mentionate la art. 17 alin. (1) lit. b) din norme,
proteinele adaugate vor reprezenta cel putin 0,48 g/100 kJ (2 g/100 kcal).
2.3. In cazul biscuitilor mentionati la art. 17 alin. (1) lit. d) din
norme, fabricati cu adaos de alimente bogate in proteine si prezentate ca
atare, proteinele adaugate trebuie sa fie cel putin 0,36 g/100 kJ (1,5 g/100
kcal).
2.4. Indicele chimic al proteinelor adaugate trebuie sa fie cel putin egal
cu 80% din cel al proteinei de referinta (cazeina, conform definitiei din anexa
nr. 6) sau raportul energetic proteic (PER) al proteinelor din amestec trebuie
sa fie cel putin egal cu 70% din cel al proteinei de referinta.
In toate cazurile adaugarea de aminoacizi va fi permisa doar in scopul
imbunatatirii valorii nutritive a amestecului de proteine si doar in
proportiile necesare acestui scop.
3. Glucidele
3.1. In cazurile in care la produsele mentionate la art. 17 alin. (1) lit.
a) si d) din norme se adauga zaharoza, fructoza, glucoza, siropuri de glucoza
si miere, atunci:
- cantitatea de glucide adaugate din aceste surse nu va depasi 1,8 g/100 kJ
(7,5 g/100 kcal);
- cantitatea de fructoza adaugata nu va depasi 0,9 g/100 kJ (3,75 g/100
kcal).
3.2. In cazurile in care la produsele mentionate la art. 17 alin. (1) lit.
b) din norme se adauga zaharoza, fructoza, siropuri de glucoza sau miere,
atunci:
- cantitatea de glucide adaugate din acele surse nu va depasi 1,2 g/100 kJ
(5 g/100 kcal);
- cantitatea de fructoza adaugata nu va depasi 0,6 g/100 kJ (2,5 g/100
kcal).
4. Lipidele
4.1. In cazul produselor mentionate la art. 17 alin. (1) lit. a) si d) din
norme, continutul de lipide nu va trebui sa depaseasca 0,8 g/100 kJ (3,3 g/100
kcal).
4.2. In cazul produselor mentionate la art. 17 alin. (1) lit. b) din norme,
continutul de lipide nu trebuie sa depaseasca 1,2 g/100 kJ (4,5 g/100 kcal). In
cazul in care continutul de lipide depaseste 0,8 g/100 kJ (3,3 g/100 kcal):
a) cantitatea de acid lauric nu va depasi 15% din continutul total de
lipide;
b) cantitatea de acid miristic nu va depasi 15% din continutul total de
lipide;
c) cantitatea de acid linoleic (in forma de gliceride = linoleati) va fi de
cel putin 70 mg/100 kJ (300 mg/100 kcal) si nu trebuie sa depaseasca 285 mg/100
kJ (1.200 mg/100 kcal).
5. Mineralele
5.1. Sodiul
- sarurile de sodiu pot fi adaugate la alimentele pe baza de cereale
prelucrate doar in scopuri tehnologice;
- continutul de sodiu al alimentelor pe baza de cereale prelucrate nu
trebuie sa depaseasca 25 mg/100 kJ (100 mg/100 kcal).
5.2. Calciul
5.2.1. In cazul produselor mentionate la art. 17 alin. (1) lit. b) din
norme, cantitatea de calciu va fi de cel putin 20 mg/100 kJ (80 mg/100 kcal).
5.2.2. In cazul produselor mentionate la art. 17 alin. (1) lit. d) din
norme, fabricate cu adaos de lapte (biscuiti cu lapte) si prezentate ca atare,
cantitatea de calciu trebuie sa fie de cel putin 12 mg/100 kJ (50 mg/100 kcal).
6. Vitaminele
6.1. In cazul alimentelor pe baza de cereale prelucrate, cantitatea de
tiamina trebuie sa fie de cel putin 25 micrograme/100 kJ (100 micrograme/100
kcal).
6.2. In cazul produselor mentionate la art. 17 alin. (1) lit. b) din norme:
__________________________________________________________________
Per 100 kJ Per 100 kcal
___________________________________
Minim Maxim Minim Maxim
__________________________________________________________________
Vitamina A (micrograme RE*1)) 14 43 60 180
Vitamina D (micrograme*2)) 0,25 0,75 1 3
__________________________________________________________________
*1) RE = toti echivalentii transretinolului
*2) In forma colecalciferol, din care 10 micrograme = 400 i.u. de vitamina
D
Aceste limite vor fi aplicabile daca vitaminele A si D se adauga si la alte
alimente pe baza de cereale prelucrate.
ANEXA 10
la norme
COMPOZITIA ESENTIALA
a alimentelor destinate sugarilor si copiilor de varsta mica
Cerintele referitoare la elementele nutritive se refera la produsele gata
pentru utilizare, comercializate ca atare sau reconstituite conform
instructiunilor producatorului.
1. Proteinele
1.1. In cazul in care carnea, carnea de pasare, pestele, maruntaiele sau
alte surse traditionale de proteine constituie singurele ingrediente mentionate
in denumirea produsului, atunci:
- acea carne, carne de pasare, peste, maruntaie sau alte surse traditionale
de proteine mentionate nu vor constitui in total mai putin de 40% din greutatea
produsului total;
- fiecare dintre cantitatile de carne, carne de pasare, peste, maruntaie
sau alte surse traditionale de proteine mentionate va constitui cel putin 25%
greutate din sursele totale de proteine mentionate;
- proteinele totale din sursele mentionate vor constitui cel putin 1,7
g/100 kJ (7 g/100 kcal).
1.2. In cazul in care carnea, carnea de pasare, pestele, maruntaiele sau
alte surse traditionale de proteine, singure sau in combinatie, sunt mentionate
primele in denumirea unui produs, indiferent daca produsul este sau nu este
prezentat ca o masa individuala, atunci:
- carnea, carnea de pasare, pestele, maruntaiele sau alte surse
traditionale de proteine mentionate, per total, vor constitui cel putin 10% din
greutatea produsului total;
- fiecare dintre cantitatile de carne, carne de pasare, peste, maruntaie
sau alte surse traditionale de proteine mentionate va constitui cel putin 25%
din greutatea surselor totale de proteine mentionate;
- proteinele din sursele mentionate vor constitui cel putin 1 g/100 kJ (4
g/100 kcal).
1.3. In cazul in care carnea, carnea de pasare, pestele, maruntaiele sau
alte surse traditionale de proteine, singure sau in combinatie, sunt mentionate
in denumirea unui produs, dar nu primele, indiferent daca produsul este sau nu
este prezentat ca o masa individuala, atunci:
- carnea, carnea de pasare, pestele, maruntaiele sau alte surse
traditionale de proteine mentionate, per total, vor constitui cel putin 8% din
greutatea produsului total;
- fiecare cantitate de carne, carne de pasare, peste, maruntaie sau alte
surse traditionale de proteine mentionate va constitui cel putin 25% din
greutatea surselor totale de proteine mentionate;
- proteinele din sursele mentionate vor constitui cel putin 0,5 g/100 kJ
(2,2 g/100 kcal);
- proteinele totale ale produsului din toate sursele vor constitui cel
putin 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal).
1.3. a) In cazul in care branza este mentionata impreuna cu alte
ingrediente in denumirea unui produs neindulcit, indiferent daca produsul
respectiv este sau nu este prezentat ca masa individuala, atunci:
- proteinele din sursele lactate nu vor fi mai mici de 0,5 g/100 kJ (2,2
g/100 kcal);
- proteinele totale din produs, provenite din toate sursele, nu vor fi mai
mici de 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal).
1.4. Daca pe eticheta produsului se indica faptul ca acesta este un fel de
mancare, dar in denumirea produsului nu se mentioneaza carnea, carnea de
pasare, pestele, maruntaiele sau alte surse traditionale de proteine, atunci:
- proteinele totale ale produsului din toate sursele vor constitui cel
putin 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal).
1.4. a) Sosurile prezentate ca accesoriu la o mancare sunt scutite de
respectarea cerintelor incluse in sectiunile 1.1 - 1.4 inclusiv.
1.4. b) Felurile de mancare dulci in a caror denumire se mentioneaza ca
prim sau unic ingredient produsele lactate vor contine cel putin 2,2 g proteine
lactate/100 kcal. Celelalte feluri de mancare dulci sunt scutite de respectarea
cerintelor incluse in paragrafele 1.1 - 1.4 din prezenta anexa.
1.5. Adaugarea de aminoacizi este permisa doar in scopul imbunatatirii
valorii nutritive a proteinelor prezente si doar in proportiile necesare
acestui scop.
2. Glucidele
Cantitatile de glucide totale prezente in sucurile si nectarele de fructe
si legume, in felurile de mancare bazate in exclusivitate pe fructe si in
deserturi si budinci nu vor depasi:
- 10 g/100 ml in cazul sucurilor de legume si al bauturilor pe baza de
legume;
- 15 g/100 ml in cazul sucurilor si nectarelor de fructe si al bauturilor
pe baza de fructe;
- 20 g/100 g pentru felurile de mancare bazate in exclusivitate pe fructe;
- 25 g/100 g in cazul deserturilor si budincilor;
- 5 g/100 ml in cazul altor bauturi care nu sunt pe baza de lapte.
3. Grasimile
3.1. In cazul produselor mentionate la pct. 1:
- in cazul in care carnea sau branza este unicul ingredient sau este
mentionata prima in denumirea unui produs, atunci grasimile totale din produs
din toate sursele nu trebuie sa depaseasca 1,4 g/100 kJ (6 g/100 kcal).
3.2. In cazul celorlalte produse grasimile totale din produs din toate
sursele nu trebuie sa depaseasca 1,1 g/100 kJ (4,5 g/100 kcal).
4. Sodiul
1.1. Continutul final de sodiu din produs nu trebuie sa depaseasca 48
mg/100 kJ (200 mg/100 kcal) sau 200 mg per 100 g. Totusi, daca in denumirea
produsului singurul ingredient mentionat este branza, continutul final de sodiu
nu trebuie sa depaseasca 70 mg/100 kJ (300 mg/100 kcal).
1.2. Sarurile de sodiu nu vor putea fi adaugate produselor pe baza de
fructe, deserturilor sau budincilor decat in scopuri tehnologice.
5. Vitaminele
Vitamina C
In sucurile si nectarele de fructe sau in sucurile de legume, continutul
final de vitamina C din produs trebuie sa fie de cel putin 6 mg/100 kJ (25 mg/100
kcal) sau de cel putin 25 mg per 100 g.
Vitamina A
In sucurile de legume, continutul final de vitamina A din produs trebuie sa
fie de cel putin 25 micrograme RE/100 kJ (100 micrograme RE/100 kcal)*1).
Vitamina A nu se adauga la alte alimente pentru copii.
Vitamina D
Vitamina D nu se adauga la alimentele pentru copii.
------------
*1) RE = toti echivalentii transretinolului.
ANEXA 11
la norme
LIMITELE MAXIME
aplicabile vitaminelor si elementelor minerale, daca au fost adaugate, din
alimentele pe baza de cereale prelucrate si din preparatele pentru sugari si
pentru copii cu varsta pana la 1 an
Cerintele privind elementele nutritive se refera la produsele gata pentru
utilizare, comercializate ca atare sau reconstituite conform instructiunilor
producatorului, cu exceptia potasiului si calciului pentru care cerintele se
refera la produsul vandut.
__________________________________________________________
Nutrienti Maxim pe 100 kcal
__________________________________________________________
Vitamina A (micrograme RE) 180*1)
Vitamina E (mg alfa - TE) 3
Vitamina C (mg) 12,5/25*2)/125*3)
Tiamina (mg) 0,25/0,5*4)
Riboflavina (mg) 0,4
Niacina (mg NE) 4,5
Vitamina B6 (mg) 0,35
Acid folic (micrograme) 50
Vitamina B12 (micrograme) 0,35
Acid pantotenic (mg) 1,5
Biotina (micrograme) 10
Potasiu (mg) 160
Calciu (mg) 80/160*5)/100*6)
Magneziu (mg) 40
Fier (mg) 3
Zinc (mg) 2
Cupru (micrograme) 40
Iod (micrograme) 35
Mangan (mg) 0,6
__________________________________________________________
*1) In concordanta cu prevederile anexelor nr. 9 si 10.
*2) Limita aplicabila produselor fortificate cu fier.
*3) Limita aplicabila mancarurilor pe baza de fructe, sucurilor de fructe,
nectarurilor si sucurilor vegetale.
*4) Limita aplicabila alimentelor pe baza de cereale procesate.
*5) Limita aplicabila produselor mentionate la art. 17 alin. (1) lit. a) si
b) din norme.
*6) Limita aplicabila produselor mentionate la art. 17 alin. (1) lit. d)
din norme.
ANEXA 12
la norme
COMPOZITIA ESENTIALA
a alimentelor destinate utilizarilor medicale speciale
Specificatiile se refera la produsele gata de utilizare, comercializate ca
atare sau reconstituite conform instructiunilor fabricantului.
1. Produsele mentionate in art. 24 alin. (2) lit. a) din norme, destinate
in mod special sugarilor, vor contine vitaminele si elementele minerale
specificate in tabelul 1.
2. Produsele mentionate in art. 24 alin. (2) lit. b) din norme, destinate
in mod special sugarilor, vor contine vitaminele si elementele minerale
specificate in tabelul 1, fara a aduce prejudicii modificarilor facute unuia
sau mai multora dintre acesti nutrienti, care sunt considerate necesare pentru
utilizarea intentionata a acestor produse.
3. Concentratiile maxime de vitamine si de elemente minerale prezente in
produsele mentionate la art. 24 alin. (2) lit. c) din norme, destinate in mod
special sugarilor, nu trebuie sa le depaseasca pe cele mentionate in tabelul 1,
fara a aduce prejudicii modificarilor facute unuia sau mai multora dintre
acesti nutrienti, care sunt considerate necesare pentru utilizarea intentionata
a acestor produse.
4. Daca nu contrazic cerintele dictate de utilizarea destinata, alimentele
pentru scopuri medicale speciale, destinate in mod special sugarilor, trebuie
sa respecte prevederile referitoare la ceilalti nutrienti, aplicabile
preparatelor pentru sugari si preparatelor pentru copiii mai mici de un an, dupa
caz, enuntate in cap. II.
5. Produsele mentionate in art. 24 alin. (2) lit. a) din norme, diferite de
cele destinate in mod special sugarilor, vor contine vitaminele si elementele
minerale specificate in tabelul 2.
6. Produsele mentionate in art. 24 alin. (2) lit. b) din norme, diferite de
cele destinate in mod special sugarilor, vor contine vitaminele si elementele
minerale specificate in tabelul 2, fara a aduce prejudicii modificarilor facute
unuia sau mai multora dintre acesti nutrienti, care sunt considerate necesare
pentru utilizarea intentionata a acestor produse.
7. Concentratiile maxime de vitamine si elemente minerale prezente in
produsele mentionate in art. 24 alin. (2) lit. c) din norme, diferite de cele
destinate in mod special sugarilor, nu trebuie sa le depaseasca pe cele
precizate in tabelul 2, fara a aduce prejudicii modificarilor facute unuia sau
mai multora dintre acesti nutrienti, care sunt considerate necesare pentru
utilizarea intentionata a acestor produse.
Tabelul 1
VALORILE
pentru vitaminele si elementele minerale din alimentele complete din punct de
vedere nutritiv, destinate utilizarii la sugari
Vitamine
________________________________________________________________________________
Per 100 kJ Per 100 kcal
_________________________________________________
Minim Maxim Minim
Maxim
________________________________________________________________________________
Vitamina A (micrograme RE) 14 43 60 180
Vitamina D (micrograme) 0,25 0,75 1 3
Vitamina K (micrograme) 1 5 4 20
Vitamina C (mg) 1,9 6 8 25
Tiamina (mg) 0,01 0,075 0,04 0,3
Riboflavina (mg) 0,014 0,1 0,06
0,45
Vitamina B6 (mg) 0,009 0,075 0,035 0,3
Niacina (mg NE) 0,2 0,75 0,8 3
Acid folic (micrograme) 1 6 4 25
Vitamina B12 (micrograme) 0,025 0,12 0,1 0,5
Acid pantotenic (mg) 0,07 0,5 0,3 2
Biotina (micrograme) 0,4 5 1,5 20
Vitamina E 0,5/g de acizi 0,75 0,5/g de acizi 3
(mg alfa-TE) grasi grasi
polinesaturati polinesaturati
exprimati ca acid exprimati ca acid
linoleic, dar in linoleic, dar in
nici un caz mai nici un caz mai
putin de 0,1 mg putin de 0,5 mg
per 100 kJ per 100 kcal
disponibili disponibile
________________________________________________________________________________
Elemente minerale
________________________________________________________________________________
Per 100 kJ Per 100 kcal
_________________________________________________
Minim Maxim Minim
Maxim
________________________________________________________________________________
Sodiu (mg) 5 14 20 60
Clor (mg) 12 29 90 125
Potasiu (mg) 15 25 60 145
Calciu (mg) 12 60 50 250
Fosfor (mg)*) 9 29 25 90
Magneziu (mg) 1,2 3,6 5 15
Fier (mg) 0,12 0,5 0,5 2
Zinc (mg) 0,12 0,6 0,5 2,4
Cupru (micrograme) 4,8 29 20 120
Iod (micrograme) 1,2 8,4 5 35
Seleniu (micrograme) 0,25 0,7 1 3
Mangan (micrograme) 0,012 0,05 0,05 0,2
Crom (micrograme) - 2,5 - 10
Molibden (micrograme) - 2,5 - 10
Fluor (mg) - 0,05 - 0,2
________________________________________________________________________________
*) Raportul calciu/fosfor nu trebuie sa fie mai mic de 1,2 sau mai mare de
2,0.
Tabelul 2
VALORILE
pentru vitaminele, elementele minerale si oligoelementele din alimentele
complete din punct de vedere nutritiv, altele decat cele destinate utilizarii
la sugari
Vitamine
________________________________________________________________________________
Per 100 kJ Per 100 kcal
_________________________________________________
Minim Maxim Minim
Maxim
________________________________________________________________________________
Vitamina A (micrograme RE) 8,4 43 35 180
Vitamina D (micrograme) 0,12 0,65/ 0,5 2,5/3
0,75*) *)
Vitamina K (micrograme) 0,85 5 3,5 20
Vitamina C (mg) 0,54 5,25 2,25 22
Tiamina (mg) 0,015 0,12 0,06 0,5
Riboflavina (mg) 0,02 0,12 0,08 0,5
Vitamina B6 (mg) 0,02 0,12 0,08 0,5
Niacina (mg EN) 0,22 0,75 0,9 3
Acid folic (micrograme) 2,5 12,5 10 50
Vitamina B12 (micrograme) 0,017 0,17 0,07 0,7
Acid pantotenic (mg) 0,035 0,35 0,15 1,5
Biotina (micrograme) 0,18 1,8 0,75 7,5
Vitamina E 0,5/g de acizi 0,75 0,5/g de acizi 3
(mg alfa-TE) grasi grasi
polinesaturati polinesaturati
exprimati ca acid exprimati ca acid
linoleic, dar in linoleic, dar in
nici un caz mai nici un caz mai
putin de 0,1 mg putin de 0,5 mg
per 100 kJ per 100 kcal
disponibili disponibile
________________________________________________________________________________
*) Pentru produsele destinate copiilor cu varsta cuprinsa intre 1 si 10
ani.
Elemente minerale
________________________________________________________________________________
Per 100 kJ Per 100 kcal
_________________________________________________
Minim Maxim Minim
Maxim
________________________________________________________________________________
Sodiu (mg) 7,2 42 30 175
Clor (mg) 7,2 42 30 175
Potasiu (mg) 19 70 80 295
Calciu (mg) 8,4/12*) 42/60*) 35/50*)
75/250*)
Fosfor (mg) 7,2 19 30 80
Magneziu (mg) 1,8 6 7,5 25
Fier (mg) 0,12 0,5 0,5 2,0
Zinc (mg) 0,12 0,36 0,5 1,5
Cupru (micrograme) 15 125 60 500
Iod (micrograme) 1,55 8,4 6,5 35
Seleniu (micrograme) 0,6 2,5 2,5 10
Mangan (mg) 0,012 0,12 0,05 0,5
Crom (micrograme) 0,3 3,6 1,25 15
Molibden (micrograme) 0,72 4,3 3,5 18
Fluor (mg) - 0,05 - 0,2
________________________________________________________________________________
*) Pentru produsele destinate copiilor cu varsta cuprinsa intre 1 si 10
ani.
ANEXA 13
la norme
COMPOZITIA DE BAZA
a alimentelor destinate dietelor cu valoare energetica redusa
Specificatiile se refera la produsele gata de utilizare, comercializate ca
atare sau reconstituite conform instructiunilor producatorului.
1. Energie
1.1. Energia furnizata de unul dintre produsele mentionate in art. 27 lit.
a) din norme nu va fi mai mica de 3.360 kJ (800 kcal) si nu va depasi 5.040 kJ
(1.200 kcal) pentru ratia zilnica totala.
1.2. Energia furnizata de unul dintre produsele mentionate in art. 27 lit.
b) din norme nu va fi mai mica de 840 kJ (200 kcal) si nu va depasi 1.680 kJ
(400 kcal) per masa zilnica.
2. Proteine
2.1. Proteinele care intra in compozitia produselor mentionate in art. 27
lit. a) si b) din norme vor asigura cel putin 25% si cel mult 50% din valoarea
energetica totala a produsului. In orice caz cantitatea de proteine din
produsele mentionate in art. 27 lit. a) din norme nu va depasi 125 g.
2.2. Prevederile privind proteinele mentionate mai sus se refera la o
proteina al carei indice chimic este egal cu cel al proteinei de referinta a
FAO/OMS (1985) descrisa in anexa nr. 14. Daca indicele chimic este mai mic de
100% din proteina de referinta, nivelurile minime de proteine vor fi marite
corespunzator. In orice caz indicele chimic al proteinelor va fi cel putin egal
cu 80% din cel al proteinei de referinta.
2.3. Indicele chimic reprezinta cel mai mic raport dintre cantitatea
fiecarui aminoacid esential din proteina de testare si cantitatea de fiecare
aminoacid din proteina de referinta.
2.4. In toate cazurile adaugarea aminoacizilor este permisa doar in scopul
imbunatatirii valorii nutritive a proteinelor si doar in proportiile necesare
atingerii acestui scop.
3. Lipide
3.1. Energia eliberata de lipide nu trebuie sa depaseasca 30% din energia
totala disponibila a produsului.
3.2. In cazul produselor mentionate in art. 27 lit. a) din norme, acidul
linoleic (sub forma de gliceride) nu va fi mai mic de 4,5 g.
3.3. In cazul produselor mentionate in art. 27 lit. b) din norme, acidul
linoleic (sub forma de gliceride) nu va fi mai mic de 1 g.
4. Fibre dietetice
Continutul de fibre dietetice din produsele mentionate in art. 27 lit. a)
din norme nu va fi mai mic de 10 g si nu va depasi 30 g pentru ratia zilnica.
5. Vitamine si elemente minerale
5.1. Produsele mentionate in art. 27 lit. a) din norme vor asigura pentru
dieta zilnica completa cel putin 100% din cantitatile de vitamine si elemente
minerale specificate in tabelul din prezenta anexa.
5.2. Produsele mentionate in art. 27 lit. b) din norme vor asigura cel
putin 30% din cantitatea de vitamine si elemente minerale specificata in
tabelul din prezenta anexa pentru fiecare masa; totusi cantitatea de potasiu
asigurata de aceste produse pentru fiecare masa va fi de cel putin 500 mg.
Tabel
_______________________________________________________________
Vitamina A (micrograme RE) 700
_______________________________________________________________
Vitamina D (micrograme) 5
_______________________________________________________________
Vitamina E (mg - TE) 10
_______________________________________________________________
Vitamina C (mg) 45
_______________________________________________________________
Tiamina (mg) 1,1
_______________________________________________________________
Riboflavina (mg) 1,6
_______________________________________________________________
Niacina (mg - NE) 18
_______________________________________________________________
Vitamina B6 (mg) 1,5
_______________________________________________________________
Folate (micrograme) 200
_______________________________________________________________
Vitamina B12 (micrograme) 1,4
_______________________________________________________________
Biotina (micrograme) 15
_______________________________________________________________
Acid pantotenic (mg) 3
_______________________________________________________________
Calciu (mg) 700
_______________________________________________________________
Fosfor (mg) 550
_______________________________________________________________
Potasiu (mg) 3.100
_______________________________________________________________
Fier (mg) 16
_______________________________________________________________
Zinc (mg) 9,5
_______________________________________________________________
Cupru (mg) 1,1
_______________________________________________________________
Iod (micrograme) 130
_______________________________________________________________
Seleniu (micrograme) 55
_______________________________________________________________
Sodiu (micrograme) 575
_______________________________________________________________
Magneziu (mg) 150
_______________________________________________________________
Mangan (micrograme) 1
_______________________________________________________________
ANEXA 14
la norme
FORMELE CERUTE DE AMINOACIZI*1)
_______________________________________________________________
g/100 g proteina
_______________________________________________________________
Cistina + metionina 1,7
Histidina 1,6
Isoleucina 1,3
Leucina 1,9
Lizina 1,6
Fenilalanina + tirozina 1,9
Treonina 0,9
Triptofan 0,5
Valina 1,3
_______________________________________________________________
*1) Organizatia Mondiala a Sanatatii. Cerinte energetice si proteice.
Raportul unei intalniri comune FAO/OMS/UNU. Geneva: Organizatia Mondiala a
Sanatatii, 1985 (Seriile 724 de rapoarte tehnice ale OMS).