Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 388/252 din 30 mai 2002

pentru aprobarea Normelor privind fixarea nivelului maxim de acid erucic in uleiuri si grasimi destinate consumului uman, precum si in produsele alimentare cu adaos de uleiuri sau grasimi

ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI


SmartCity3

              Nr. 388 din 30 mai 2002
              MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
              Nr. 252 din 14 iunie 2002
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 532 din 22 iulie 2002

    Ministrul sanatatii si familiei si ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
    avand in vedere prevederile art. 8 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor,
    vazand Referatul comun de aprobare nr. 41.922/2001 al Directiei generale de sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei si nr. 121.097/2001 al Directiei standarde, marci si licente, calitatea alimentelor si acreditare din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor,
    emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele privind fixarea nivelului maxim de acid erucic in uleiuri si grasimi destinate consumului uman, precum si in produsele alimentare cu adaos de uleiuri sau grasimi, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Ministerul Sanatatii si Familiei, prin Directia generala de sanatate publica, institutele de sanatate publica, directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, si Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, prin Directia de industrie alimentara, standarde, marci si licente, directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a municipiului Bucuresti, vor aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare in termen de 18 luni de la data publicarii.

                      Ministrul sanatatii si familiei,
                              Daniela Bartos

              Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
                               Ilie Sarbu

    ANEXA 1

                                  NORME
privind fixarea nivelului maxim de acid erucic in uleiuri si grasimi destinate consumului uman, precum si in produsele alimentare cu adaos de uleiuri sau grasimi

    Art. 1
    Prezentele norme se aplica pentru:
    a) uleiuri, grasimi si amestecuri din acestea, destinate ca atare consumului uman;
    b) produse alimentare compuse, in care uleiurile, grasimile sau amestecurile din acestea au fost adaugate, iar continutul lor total de grasime depaseste 5% .
    Art. 2
    Nivelul maxim de acid erucic in produsele mentionate la art. 1, calculat pentru nivelul total de acizi grasi din componenta de grasime, nu poate depasi 5% .
    Art. 3
    Metoda de analiza pentru determinarea nivelului maxim de acid erucic in produsele mentionate la art. 1 este prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentele norme.

    ANEXA 1
    la norme

                              DETERMINAREA
continutului de acid erucic in uleiuri si grasimi destinate ca atare consumului uman, precum si in componenta uleioasa sau grasa a produselor alimentare cu adaos de uleiuri sau grasimi

    I. INTRODUCERE

    1. Prepararea probei pentru analiza
    1.1. Generalitati
    Masa probei de laborator destinate analizei de laborator trebuie sa fie in mod normal de 50 g, exceptandu-se cazul in care este necesara o cantitate mai mare.
    1.2. Pregatirea probei pentru analiza de laborator
    Proba trebuie omogenizata inainte de analiza.
    1.3. Conservare
    Proba preparata trebuie mentinuta in permanenta intr-un recipient ermetic.

    2. Reactivi
    2.1. Apa
    2.1.1. Cand se mentioneaza apa pentru solutii, diluari sau spalari, se face referire la apa distilata sau demineralizata de puritate cel putin echivalenta.
    2.1.2. Cand se mentioneaza o solutie sau o diluare, fara alta indicatie asupra reactivului, se face referire la o solutie apoasa.
    2.2. Reactivi chimici
    Toti reactivii chimici trebuie sa fie de calitate analitica recunoscuta, cu exceptia unor specificatii contrare.

    3. Aparatura
    3.1. Lista cuprinzand aparatura
    Lista cuprinzand aparatura contine numai piese destinate utilizarii specializate si care prezinta specificatii speciale.
    3.2. Balanta analitica
    Prin balanta analitica se intelege o balanta care are o precizie de cel putin 0,1 mg.

    4. Prezentarea rezultatelor
    4.1. Rezultate
    Rezultatul scris pe buletinul de analiza oficiala reprezinta valoarea medie obtinuta din cel putin doua determinari a caror repetabilitate este satisfacatoare.
    4.2. Calculul procentului
    Cu exceptia unor prevederi speciale, rezultatele sunt exprimate in procente de masa din acizii grasi totali din proba primita de laborator.
    4.3. Numar de cifre semnificative
    Rezultatul comporta un numar de cifre semnificative in functie de precizia metodei.

    II. DETERMINAREA ACIDULUI ERUCIC

    1. Obiectivul si domeniul de aplicare
    Metoda permite determinarea continutului de acid erucic din urmatoarele:
    a) uleiurile si grasimile care contin acid cetoleic (un izomer cis- al acidului docosenoic care se gaseste in uleiurile de peste); si
    b) uleiurile si grasimile hidrogenate care contin izomeri trans- si cis- ai acidului docosenoic.

    2. Principiu
    Esterii metilici ai acizilor grasi componenti ai uleiului si grasimii sunt separati prin cromatografie in strat subtire prin argintare la temperatura scazuta si se determina cantitativ prin cromatografie gaz-lichid.

    3. Reactivi
    3.1. Eter dietilic uscat, fara peroxid, proaspat distilat
    3.2. n-Hexan
    3.3. Silicagel G pentru cromatografie in strat subtire
    3.4. Silicagel pentru cromatografie in coloana
    3.5. Solutie de nitrat de argint, 200 g/l. Se dizolva 24 g nitrat de argint in apa si se completeaza cu apa pana la 120 ml.
    3.6. Solutie de erucat de metil, 5 mg/ml. Se dizolva 50 mg erucat de metil in cativa mililitri de n-Hexan si se dilueaza cu n-Hexan pana la 10 ml.
    3.7. Solutie etalon interna de tetracosanoat de metil, 0,25 mg/ml. Se dizolva 25 mg tetracosanoat de metil in cativa mililitri de n-Hexan (vezi pct. 3.6) si se dilueaza cu n-Hexan pana la 100 ml.
    3.8. Solvent de developare. Toluen si n-Hexan in raport de 90:10 (v/v).
    3.9. Solutie de 2,7 diclorofluoresceina, 0,5 g/l. Se dizolva prin incalzire si se agita 50 mg de 2,7 diclorofluoresceina in 100 ml solutie apoasa continand 50% metanol.

    4. Aparatura
    4.1. Aparat pentru cromatografie in strat subtire, care cuprinde urmatoarele:
    4.1.1. o unitate de congelare, capabila sa mentina recipientul de developare si continutul sau la o temperatura de la minus 20 grade C la minus 25 grade C;
    4.1.2. placi din sticla, 200 x 200 mm;
    4.1.3. lampa cu raze ultraviolete;
    4.1.4. coloane din sticla, cu lungimea de aproximativ 200 mm, diametrul intern de aproximativ 10 mm, prevazute cu filtre din vata de sticla ori sticla sinterizata, sau palnii mici prevazute cu filtre din sticla sinterizata;
    4.1.5. un aplicator pentru depozitarea solutiilor, in forma de banda ingusta sau dunga pe placi de TLC
    4.2. cromatograf gaz lichid cuplat cu un integrator electronic

    5. Mod de operare
    5.1. Pregatirea esterilor metilici ai acizilor grasi
    Se ia o proba de aproximativ 400 mg componenta de ulei sau grasime a probei pentru analiza si se prepara o solutie care contine aproximativ 20 - 50 mg/ml esteri metilici ai acizilor grasi din n-Hexan.
    5.2. Cromatografie in strat subtire
    5.2.1. Pregatirea placilor
    Se introduc 60 g silicagel (pct. 3.3) intr-un balon cu fund rotund de 500 ml, se adauga 120 ml solutie de nitrat de argint (pct. 3.5) si se agita un minut pana la obtinerea unei paste foarte omogene. Se intinde pasta in mod obisnuit pe placi; grosimea stratului trebuie sa fie de aproximativ 0,5 mm. Aceasta cantitate de pasta este suficienta pentru prepararea a cinci placi de 200 x 200 mm.
    Se usuca partial placile cu aer, de preferinta in intuneric, aproximativ 30 de minute. Se usuca si se activeaza placile prin uscare in cuptor, mentinandu-l la 100 grade C timp de 2 ore si 30 de minute. Placile trebuie utilizate cat mai repede posibil dupa faza de activare sau se pastreaza cu atentie intr-un spatiu intunecat si se reactiveaza inainte de utilizare. (Nota: Activarea la 110 grade C timp de o ora poate fi satisfacatoare cu conditia ca placile sa nu se innegreasca.) Se traseaza liniile prin invelisul de 10 mm, de la marginile si varful fiecarei placi, inainte de reducerea marginilor pe parcursul developarii.
    5.2.2. Aplicarea esterilor metilici
    Cu ajutorul aplicatorului (pct. 4.1.5) se depoziteaza 50 micro l solutie de esteri metilici (pct. 5.1) preparata din proba de analiza pe o linie subtire cu lungimea de aproximativ 50 mm, la cel putin 40 mm de marginile placii si 10 mm de baza. Se aplica in mod similar 100 micro l solutie care contine volume egale de solutie preparata de esteri metilici (pct. 5.1) si solutie de erucat de metil (pct. 3.6). Aplicarea solutiilor necesita o atentie deosebita datorita fragilitatii substratului. [Nota: Daca se doreste, se pot aplica 50 micro l solutie de erucat metilic (pct. 3.6) pe placa pentru a ajuta la identificarea benzii de erucat metilic dupa developare (vezi figura).] Dupa aplicarea esterilor metilici se introduce baza placii in eter dietilic pana ce eterul urca la aproximativ 5 mm deasupra zonei de aplicare a probei de analiza. Aceasta operatie concentreaza esterii metilici pe o banda ingusta.
    5.2.3. Developarea placilor
    Se toarna solutia de developare (pct. 3.8) in cuva la o adancime de aproximativ 5 mm si se introduce cuva prevazuta cu capac intr-un congelator (pct. 4.1.1) la minus 25 grade C sau la o temperatura cat mai apropiata de aceasta. (In unele cazuri este avantajoasa protejarea peretilor cuvei cu o captuseala.) Dupa doua ore se introduce placa cu atentie in cuva si se lasa solutia pana ce atinge aproximativ o jumatate si doua treimi din inaltimea placii. Se scoate placa si se evapora cu atentie solutia din aceasta intr-un curent de azot. Se reintroduce placa in cuva si se lasa solutia sa ajunga pana la varful placii. Se scoate placa si dupa ce se usuca intr-un curent de azot se pulverizeaza cu atentie cu solutie de 2,7 diclorofluoresceina (pct. 3.9).
    Se examineaza placa in raze ultraviolete si se localizeaza banda care contine erucatul metilic din proba in raport cu banda mai intensa din proba la care s-a adaugat erucatul metilic (vezi figura).
    5.2.4. Separarea fractiunilor de ester metilic
    Se razuieste banda de erucat metilic ce provine din proba, intr-un pahar de laborator de 50 ml, prevenind pierderile. In mod similar se transfera silicagelul situat peste si sub banda de erucat metilic in alt pahar de laborator de 50 ml. Aceasta banda va contine toate celelalte fractiuni de esteri metilici ai acizilor grasi. In fiecare pahar de laborator se adauga 1,0 ml solutie etalon de tetracosanoat de metil (pct. 3.7) si 10 ml eter dietilic (pct. 3.1). Se agita si se transfera separat continutul din paharele de laborator in coloane sau in palnii (pct. 4.1.4) continand fiecare aproximativ 1 g silicagel (pct. 3.4); se extrag de trei sau patru ori esterii metilici cu 10 ml eter dietilic. Se colecteaza filtratele in baloane mici. Se evapora fiecare filtrat in cantitate mica utilizandu-se un curent slab de azot si se transfera esterii metilici in eprubete mici de sticla cu fund plat. Se evapora restul solutiei cu un curent de azot, astfel incat sa se concentreze esterii metilici pe fundul eprubetelor. Se dizolva esterii metilici in aproximativ 25 - 50 micro l de n-Hexan (pct. 3.2).
    5.3. Cromatografie gaz-lichid
    5.3.1. Se analizeaza 1 - 2 micro l de solutii de esteri metilici obtinute din (i) fractia continand erucatul de metil si (ii) fractiile continand alti esteri metilici ai acizilor grasi.
    5.3.2. Prin integratorul electronic se obtin urmatoarele zone de varf:
    1. din cromatograma fractiei care contine erucatul metilic:
    a) erucat de metil [E];
    b) etalon intern [L1];
    c) zonele totale de varf ale esterilor metilici care exclud etalonul intern [EF];
    2. din cromatograma fractiilor care contin alti esteri metilici ai acizilor grasi:
    a) zonele de varf de esteri metilici totali care exclud etalonul intern [RF];
    b) etalonul intern [L2].

    6. Prezentarea rezultatelor
    6.1. Formula si modul de calcul
    6.1.1. Continutul de acid erucic din proba, exprimat ca ester etilic in procente din esterii metilici ai acizilor grasi totali preparati din proba, este dat de urmatoarea formula:

            E
    ----------------- x 100,
       / EF     RF \
    L1( ---- + ---- )
       \ L1     L2 /

in care E, EF, RF, L1 si L2 sunt zonele de varf definite la pct. 5.3.2, corectate, daca este necesar, cu ajutorul factorilor de etalonare.
    In scopuri practice continutul de erucat de metil obtinut prin formula de mai sus este echivalent cu nivelul de acid erucic exprimat in procente din nivelul total de acizi grasi din proba.
    6.1.2. Daca zonele de varf sunt exprimate in procente, valorile pentru EF si RF pot fi calculate dupa cum urmeaza:
    EF = 100 - L1
    RF = 100 - L2
    6.1.3. Metoda de calcul (pct. 6.1.1) presupune ca nivelul de acid tetracosanoic din proba este neglijabil. Daca anumite cantitati din acest acid sunt prezente, valoarea acidului tetracosanoic (L2) obtinut prin cromatograma fractiilor care contin alti esteri metilici ai acizilor grasi se poate reduce astfel:
    L2 - T2,

    unde

         T0P2
    T2 = ----
          P0

    si
    T2 = zona de varf a tetracosanoatului metilic provenind din proba care constituie o parte din zona de varf atribuita etalonului intern al cromatogramei fractiei ramase a esterilor metilici ai acizilor grasi;
    P2 = zona de varf a palmitatului metilic obtinuta prin cromatograma fractiei ramase;
    T0 = zona de varf a tetracosanoatului obtinuta prin cromatograma esterilor metilici ai acizilor grasi totali conform determinarilor prin analiza;
    P0 = zona de varf a palmitatului metilic obtinuta prin cromatograma esterilor metilici ai acizilor grasi totali conform determinarilor prin analiza.
    6.1.4. Originea formulei
    Proportia de acizi grasi din fractia care contine erucatul de metil, exprimata in procente de acizi grasi totali din proba, este data de urmatoarele formule:

          EF
         ----
          L1                                      E
    --------------- x 100       sau       ----------------- x 100
     / EF     RF \                           / EF     RF \
    ( ---- + ---- )                       L1( ---- + ---- )
     \ L1     L2 /                           \ L1     L2 /

    Proportia de acid erucic din fractia continand erucatul de metil este data de formula:

     E
    ---
    EF

    Astfel, continutul de acid erucic al probei, exprimat in procente din acizii grasi totali, este dat de urmatoarele formule:

            EF           E                               E
    ----------------- x ---- x 100      sau      ----------------- x 100
       / EF     RF \     EF                         / EF     RF \
    L1( ---- + ---- )                            L1( ---- + ---- )
       \ L1     L2 /                                \ L1     L2 /

    6.1.5. Repetabilitate
    Diferenta dintre rezultatele celor doua determinari ale aceleiasi probe, efectuate simultan sau in succesiune rapida, in aceleasi conditii, de catre acelasi analist, nu trebuie sa depaseasca 10% din rezultat sau 0,5 g pentru 100 g proba, luand valoarea cea mai mare.

    Cromatograma tip in strat subtire prezentand separarea esterilor metilici din acidul erucic, acidul cetoleic, izomerii trans- ai acidului docosenoic

                                 - Figura -
                                               ________________________________
                                           _  |__|__________________________|__|
                                          |   |  | xxxxxxxxxx    xxxxxxxxxx |  |
                                          |   |  |                          |  |
    Esteri metilici ai acizilor grasi     |   |  | xxxxxxxxxx    xxxxxxxxxx |  |
    saturati                              |   |  | xxxxxxxxxx    xxxxxxxxxx |  |
                                         <    |  | xxxxxxxxxx    xxxxxxxxxx |  |
                                          |   |  |                          |  |
    Izomeri trans-                        |   |  | xxxxxxxxxx    xxxxxxxxxx |  |
                                          |   |  | xxxxxxxxxx    xxxxxxxxxx |  |
                                          |_  |  | xxxxxxxxxx    xxxxxxxxxx |  |
                                              |  |                          |  |
                                              |  | xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx |  |
    Erucat de metil*1)                        |  | xxxxxxxxxx    xxxxxxxxxx |  |
                                              |  | xxxxxxxxxx    xxxxxxxxxx |  |
                                              |  |                          |  |
    Cetoleat de metil                         |  |                          |  |
                                              |  | xxxxxxxxxx    xxxxxxxxxx |  |
    Alti monoeni                              |  |                          |  |
                                           _  |  |                          |  |
                                          |   |  | xxxxxxxxxx    xxxxxxxxxx |  |
                                          |   |  |                          |  |
    Dieni si polieni                     <    |  | xxxxxxxxxx    xxxxxxxxxx |  |
                                          |   |- | xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx | -|
                                          |_  |__|__________________________|__|
                                                       1      2      3

                                         1. proba;
                                         2. erucat de metil;
                                         3. proba + erucat de metil
           
    *1) Fractia ce indica erucatul de metil contine, in general, esteri de metil ai altor acizi, insa nu trebuie sa contina cetoleat de metil.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 252/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 252 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu