ORDIN Nr
ORDIN
Nr. 380/864/226 din 25 mai 2004
pentru aprobarea Normei cu privire la natura, continutul, fabricarea,
calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea si transportul
castravetilor conservati
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII
RURALE
Nr. 380 din 25 mai 2004
MINISTERUL SANATATII
Nr. 864 din 30 iunie 2004
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Nr. 226 din 15 septembrie 2004
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 967 din 21 octombrie 2004
Avand in vedere prevederile art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii
alimentelor, aprobata si modificata prin Legea nr. 57/2002,
in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 409/2004 privind
organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii
Rurale, ale Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si
functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile
ulterioare, precum si ale Hotararii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea
si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor,
ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, ministrul
sanatatii si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma cu privire la natura, continutul, fabricarea, calitatea,
ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea si transportul castravetilor
conservati, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministerul
Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin
directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului
Bucuresti, prin directiile de sanatate publica judetene si a municipiului
Bucuresti si prin oficiile pentru protectia consumatorilor judetene si al
municipiului Bucuresti, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.
Ministrul agriculturii,
padurilor si dezvoltarii rurale,
Ilie Sarbu
Ministrul sanatatii,
Ovidiu Brinzan
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Eduard Gabriel Matei
ANEXA 1
NORMA
cu privire la natura, continutul, fabricarea, calitatea, ambalarea,
etichetarea, marcarea, depozitarea si transportul castravetilor conservati
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezenta norma prevede cerintele minime de siguranta alimentara, igiena
alimentara, calitate si identificare a produsului, care trebuie respectate la
fabricarea si/sau comercializarea castravetilor conservati pe teritoriul
Romaniei, pentru a putea garanta ca acestia nu prezinta nici un risc pentru
consumul uman si sunt prezentati corect, conform principiilor de baza privind
protectia consumatorului.
Art. 2
Reglementarile prezentei norme nu se aplica castravetilor conservati
preparati in gospodarii individuale pentru consumul propriu si nici produselor
care sunt in tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care
tranziteaza tara, daca nu prezinta un pericol pentru sanatatea umana sau pentru
mediu.
Art. 3
Prezenta norma nu se aplica produselor fabricate si/sau comercializate in
mod legal intr-un stat membru al Uniunii Europene sau in Turcia ori care sunt
fabricate in mod legal intr-un stat semnatar al Acordului privind Spatiul
Economic European, cu conditia ca cerintele aplicabile acestor produse in
statul respectiv sa asigure un nivel de protectie echivalent cu cel prevazut in
prezenta norma.
CAP. 2
Natura. Continut
Art. 4
Castraveti conservati este denumirea de produs finit, fabricat in scopul
vanzarii, data in general alimentelor preparate din castraveti din soiurile de
cultura ale speciei Cucumis sativus L., care sunt ambalati cu sau fara lichid
de conservare, cu sau fara ingrediente auxiliare, in recipiente care se inchid
ermetic, conservati prin lactofermentare naturala sau controlata ori marinati
pana ajung la un pH de 4,5 sau mai mic, inainte sau dupa introducerea lor in
ambalaj, pasteurizati, refrigerati sau cu adaos de conservanti chimici, dupa
caz.
Art. 5
Denumirea fiecarui produs trebuie sa indice corect natura alimentului si
pentru aceasta trebuie sa includa cel putin urmatoarele informatii:
a) denumirea grupei de produse: "Castraveti conservati",
"Castraveti murati", "Cornison in otet" etc.;
b) denumirea caracteristicii care confera specificitate produsului, de
exemplu: "Castraveti proaspeti in otet cu marar" (sau numele plantei
aromatice) etc., conform specificatiilor prevazute in anexa nr. 1;
c) descrierea modului de prezentare, de exemplu: "intregi",
"felii" etc., conform specificatiilor prevazute in anexa nr. 1.
CAP. 3
Fabricare
Art. 6
Alimentul "Castraveti conservati", definit si descris in prezenta
norma, trebuie sa fie sanatos, salubru, corespunzator pentru consumul uman,
preparat din materii prime si auxiliare sanatoase, fabricat si ambalat in
conditii de igiena impuse de reglementarile in vigoare.
Art. 7
Materia prima folosita la fabricarea castravetilor conservati trebuie sa
indeplineasca cerintele specificate in anexa nr. 1 si cerintele privind
calitatea si siguranta alimentara pentru legume si fructe proaspete, prevazute
de reglementarile in vigoare.
Art. 8
Ingredientele utilizate la fabricarea castravetilor conservati, definite si
descrise in anexa nr. 2, trebuie sa corespunda reglementarilor in vigoare si sa
nu depaseasca limitele maxime admise.
Art. 9
Spatiile in care se fabrica castravetii conservati, incluzand instalatiile
si echipamentele aferente, trebuie sa indeplineasca cerintele de igiena
alimentara, iar personalul trebuie sa indeplineasca cerintele de sanatate si
calificare, stabilite de reglementarile in vigoare.
CAP. 4
Calitate. Siguranta alimentara
Art. 10
Castravetii conservati trebuie sa indeplineasca cerintele organoleptice si
fizico-chimice prevazute in anexa nr. 3, respectiv in anexa nr. 4. Produsele
care nu indeplinesc aceste cerinte nu pot fi denumite si descrise conform
prevederilor prezentei norme.
Art. 11
Prezenta in produsul finit a microorganismelor, parazitilor si substantelor
generate de microorganisme trebuie sa nu depaseasca limitele maxime admise
prevazute de reglementarile in vigoare.
Art. 12
Se interzic fabricarea si comercializarea castravetilor conservati care
contin cantitati de contaminanti si reziduuri pesticide peste limitele maxime
admise prevazute de reglementarile in vigoare.
CAP. 5
Ambalare, etichetare, marcare, depozitare si transport
Art. 13
Ambalajele care intra in contact cu alimentele definite in prezenta norma
trebuie sa fie confectionate din materiale care indeplinesc cerintele prevazute
de reglementarile in vigoare.
Art. 14
Ambalajele de transport trebuie sa asigure integritatea produsului, sa fie
curate, uscate, in stare buna. Aceste ambalaje pot fi confectionate din lemn,
carton, folie termocontractila sau din alte materiale care trebuie sa
corespunda reglementarilor in vigoare.
Art. 15
Etichetarea si marcarea produselor finite trebuie sa se faca cu respectarea
reglementarilor in vigoare privind etichetarea alimentelor, inscrierea pe
eticheta a tuturor informatiilor necesare, astfel incat consumatorul sa fie
informat corect la momentul cumpararii, si trebuie sa contina cel putin urmatoarele
informatii:
1. denumirea sub care este vandut alimentul, conform art. 4;
2. cantitatea neta;
3. cantitatea neta fara lichid;
4. lista ingredientelor;
5. conditiile de depozitare, conform art. 17;
6. data durabilitatii minimale, care se inscrie sub forma: "a se
consuma, de preferinta, inainte de .....", cu mentionarea lunii si a
anului;
7. o mentiune care sa permita identificarea lotului (aceasta mentiune nu
este obligatorie in cazul in care data durabilitatii minimale este indicata
prin mentionarea clara si necodificata cel putin a zilei si a lunii, in aceasta
ordine);
8. numele/denumirea si sediul/adresa producatorului sau ale ambalatorului
ori ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;
9. tara de origine a produsului.
Art. 16
Pentru castravetii conservati care se comercializeaza pe teritoriul
Romaniei informatiile de pe etichete trebuie sa fie inscrise in limba romana,
indiferent de tara producatoare, fara a exclude insa prezentarea lor in alte limbi.
Art. 17
Depozitarea produsului definit in prezenta norma se face in incaperi
curate, aerisite, ferite de razele solare sau de inghet, la o temperatura de
maximum 20 grade C si o umiditate relativa a aerului de maximum 80% .
Art. 18
Transportul castravetilor conservati trebuie sa se faca cu vehicule curate,
acoperite, in conditii care sa asigure integritatea ambalajelor si mentinerea
calitatii produselor, precum si protectia impotriva razelor solare sau
inghetului.
Art. 19
Fiecare transport de castraveti conservati trebuie sa fie insotit de
documente care sa ateste originea, provenienta si securitatea alimentara.
CAP. 6
Dispozitii finale
Art. 20
Anexele nr. 1 - 4 fac parte integranta din prezenta norma.
ANEXA 1
la norma
MATERIA PRIMA. DEFINITII SI DESCRIERE
1. Castravetii (Cucumis sativus L.) trebuie sa fie intregi, sanatosi, cu
aspect proaspat, tari, curati, fara umiditate exterioara anormala, fara miros
si/sau gust straine, fara gust amar.
2. Castravetii conservati pot fi prezentati sub urmatoarele forme:
a) intregi - fructe cu diametrul de maximum 54 mm; in recipiente de
capacitate mai mare de 4 l, castravetii pot avea diametrul de maximum 65 mm.
Castravetii intregi pot fi denumiti "cornison" numai in cazul in care
au diametrul de maximum 27 mm;
b) intregi curbati - fructe cu diametrul de maximum 54 mm si avand unghiul
curburii de cel putin 35 grade;
c) jumatati - fructe taiate longitudinal in doua parti aproximativ egale;
d) "julienne" - fructe taiate longitudinal sub forma de felii cu
dimensiuni aproximativ egale;
e) rondele - fructe taiate perpendicular pe axa longitudinala in rondele
avand diametrul de maximum 54 mm si grosimea de 10 - 40 mm;
f) felii - fructe taiate perpendicular pe axa longitudinala in felii avand
grosimea de maximum 10 mm si diametrul de 54 mm;
g) batoane ("Asier") - fructe de dimensiuni mari, decojite,
taiate longitudinal. Jumatatile astfel obtinute sunt taiate perpendicular pe
axa longitudinala, in batoane cu latimea de aproximativ 10 mm;
h) orice alte forme de divizare, cu conditia ca produsele respective sa fie
distincte de cele de mai sus si sa se deosebeasca intre ele, sa indeplineasca
criteriile de calitate si siguranta alimentara cuprinse in prezentele norme.
3. Castravetii conservati pot fi preparati din:
a) castraveti proaspeti;
b) castraveti murati sau marinati anterior, pana la un pH de 4,5 desarati,
in vederea aplicarii unui tratament ulterior.
4. Castravetii conservati pot fi fabricati in gama sortimentala prezentata
in tabelul urmator:
SORTIMENTELE DE CASTRAVETI CONSERVATI SI CARACTERISTICILE FIZICE
________________________________________________________________________________
Nr. Sortimentul Gustul Materia Aciditate NaCl (%)
Substanta
crt. caracteristic prima totala uscata
utilizata (g acid solubila
acetic/100 g)
(exclusiv
adaosul
de sare)
(%)
________________________________________________________________________________
1. Castraveti mararului castraveti 0,4 - 2,0 1,0 - 4,5 -
("cornison") si/sau esentei proaspeti
cu marar de marar sau murati
________________________________________________________________________________
2. Castraveti plantei castraveti 0,4 - 2,0 1,0 - 4,5 -
("cornison") aromatice proaspeti
cu "plante si/sau esentei sau murati
aromatice" acesteia
(numele (altele decat
plantei mararul si/sau
aromatice) esenta de
marar)
________________________________________________________________________________
3. Castraveti acru pronuntat castraveti 0,7 - 3,5 1,0 - 5,0 -
("cornison") proaspeti
in otet sau murati
________________________________________________________________________________
4. Castraveti dulce-acrisor castraveti 0,5 - 2,0 0,5 - 3,0 1,5 - 14
("cornison") proaspeti
dulce-acrisori sau murati
________________________________________________________________________________
5. Castraveti dulce castraveti 0,5 - 2,5 0,5 - 3,0 minimum
("cornison") pronuntat
proaspeti 14
dulci sau murati
________________________________________________________________________________
6. Castraveti sosului de castraveti 0,5 - 3,0 1,0 - 3,0 -
("cornison") mustar, proaspeti
cu mustar semintelor de sau murati
mustar si/sau
esentei de
mustar
________________________________________________________________________________
7. Castraveti sarat castraveti 0,5 - 3,5 5,0 - 10,0 -
("cornison") pronuntat proaspeti
sarati in otet
________________________________________________________________________________
8. Castraveti specific, nici castraveti 0,4 - 0,7 1,0 - 3,5 -
("cornison") dulce, nici proaspeti
"mild" acrisor sau murati
________________________________________________________________________________
9. Castraveti piperat castraveti 0,5 - 3,0 1,0 - 3,0 -
("cornison") pronuntat proaspeti
piperati sau murati
________________________________________________________________________________
ANEXA 2
la norma
INGREDIENTE. LIMITE MAXIME
________________________________________________________________________________
Ingredientul Limita admisa
________________________________________________________________________________
Castraveti conform anexei nr. 1 la norma
________________________________________________________________________________
Apa, otet, clorura de sodiu, uleiuri stabilita prin tehnologia de
fabricatie
vegetale, zaharuri (carbohidrati),
boia iute, plante aromatice uscate,
condimente
________________________________________________________________________________
Legume maximum 5% din cantitatea neta, cu
exceptia sortimentului
"Castraveti
(<<cornichon>>) cu
mustar" in care se
admit in proportie de maximum 30%
________________________________________________________________________________
Aditivi alimentari:
Stabilizatori se pot utiliza simpli sau in amestec
Polisorbat 80 (monooleat de
polioxietilen sorbitan) - E 433
Guma Xantan - E 415
Guma arabica - E 414 stabilita prin tehnologia de
fabricatie
Alginat de calciu - E 404, alginat de
amoniu - E 403, alginat de sodiu -
E 401, alginat de potasiu - E 402,
Caragenan - E 407
Conservanti se pot utiliza si in amestec,
concentratia maxima fiind de
2.000 mg/kg, dupa caz
Dioxid de sulf - E 220 maximum 100 mg/kg (exprimat in SO2)
Acid benzoic - E 210 si saruri de maximum 2.000 mg/kg (fara continut de
sodiu - E 211 sau potasiu - E 212 ale acid)
acestuia
Sorbat de potasiu - E 202 1.000 mg/kg (individual sau in
combinatie)
Coloranti
Riboflavina - E 101 i
Complex cupru-clorofila - E 141 i stabilita prin tehnologia de
fabricatie
Beta-caroten - E 160 a ii
Caramel simplu - E 150 a
Caramel tratat cu sulfit de
amoniu - E 150 d
Agentii de ingrosare admisi prin stabilita prin tehnologia de
fabricatie
reglementarile in vigoare se utilizeaza
doar in cazul "Castravetilor
<<cornison>> cu mustar"
Acidifianti
Acid acetic - E 260, acid lactic - stabilita prin tehnologia de
fabricatie
E 270, acid malic - E 296, acid
citric - E 330
Aromatizanti naturali si identic stabilita prin tehnologia de
fabricatie
naturali
________________________________________________________________________________
ANEXA 3
la norma
CERINTE ORGANOLEPTICE PENTRU CASTRAVETII CONSERVATI
________________________________________________________________________________
Caracteristica Conditiile de admisibilitate
________________________________________________________________________________
Aspectul exterior al recipientului curat, ermetic inchis, nebombat, sa nu
prezinte fisuri, sa nu prezinte pete de
rugina la exteriorul sau in interiorul
recipientului ori pelicula de lac desprinsa
de pe interiorul cutiei; eticheta sa fie
curata, vizibil imprimata cu toate
elementele de identificare, lipita simetric
in planul recipientului; la cutiile
metalice
se admit usoare deformari la corp, dar nu
la
falt
________________________________________________________________________________
Aspectul continutului culoarea trebuie sa fie caracteristica
Culoare soiului, tipului de conservare si
sortimentului fabricat
________________________________________________________________________________
Gust si miros gustul si mirosul trebuie sa fie placute,
acru, acru-dulceag, caracteristice
sortimentului fabricat si condimentelor
folosite; fara gust amar, fara miros de
mucegai, ranced sau alt gust si miros
straine
________________________________________________________________________________
Corpuri straine: nisip, pamant sau maximum 0,08% (m/m) impuritati minerale
orice impuritate minerala ce
afecteaza comestibilitatea
produsului si care se gaseste in
lichidul de acoperire sau adera
la coaja ori la pulpa
castravetilor
________________________________________________________________________________
Aspectul castravetilor
________________________________________________________________________________
Aspectul general castravetii trebuie sa fie uniformi ca
dimensiune, fermi, crocanti, fara
zbarcituri, parti sau exemplare moi
________________________________________________________________________________
Cerinte privind forma, sub limitele prevazute in tabelele
uniformitatea, pete, defecte nr. 1 si 2
mecanice, prezenta coditelor,
textura necorespunzatoare, culoare
anormala, goluri
Uniformitatea dimensiunii
castravetilor*1)
"intregi" si "julienne" lungimea celui mai lung
castravete nu
trebuie sa depaseasca cu mai mult de 50% pe
al celui mai scurt;
diametrul celui mai mare castravete nu
trebuie sa depaseasca cu mai mult de 50% pe
al celui mai mic
"rondele" si "felii" pentru cel putin 80%
(m/m) din unitatile
cele mai uniforme ca dimensiune, continute
intr-un recipient sau unitate esantion,
diametrul celei mai mari unitati nu trebuie
sa depaseasca cu mai mult de 50% pe al
celei
mai mici
________________________________________________________________________________
*1) Aceste specificatii nu se aplica castravetilor conservati, ambalati in
recipiente cu capacitate mai mare de 4 l.
Acceptarea lotului
O proba de castraveti conservati care nu indeplineste una sau mai multe
dintre cerintele organoleptice este considerata "necorespunzatoare".
Un lot de castraveti conservati va fi considerat corespunzator calitativ
daca numarul recipientelor "necorespunzatoare" nu depaseste criteriul
de acceptare (c) al planului de esantionare specific, prezentat in
"Planurile de esantionare pentru produse alimentare preambalate",
nivel de calitate acceptabil, NCA = 6,5, din Codex alimentarius.
Tabelul nr. 1
Tolerantele defectelor pentru castravetii "intregi",
"intregi curbati", "jumatati" si "julienne"
_______________________________________________________________________
Defecte Limita maxima*1)
(nr. de bucati)
_______________________________
"intregi",
"jumatati",
"intregi curbati"
"julienne"
_______________________________________________________________________
a) Castraveti curbati (exceptand modul
de prezentare "curbati") 3 2
b) Castraveti diformi 2 1
c) Castraveti patati 3 3
d) Defecte mecanice 2 3
e) Codite 3 2
f) Textura necorespunzatoare 1 3
g) Culoare anormala 1 2
h) Castraveti ce prezinta goluri 1 -
_______________________________________________________________________
Total maxim admisibil a) ... h) 7 11
_______________________________________________________________________
*1) Unitatea esantion standard la care se aplica tolerantele defectelor prezentate
in tabelul nr. 1 este de 20 de bucati pentru castravetii "intregi",
respectiv 40 de bucati pentru castravetii "jumatati" si
"julienne".
Tabelul nr. 2
Tolerantele defectelor pentru castravetii sub forma de "rondele",
"felii" si "batoane"
_________________________________________________________
Defecte Limita maxima*2)
_________________________________________________________
a) Pete 15 g
b) Defecte mecanice 30 g
c) Textura necorespunzatoare 10 g
d) Culoare anormala 10 g
e) Goluri 30 g
f) Codite 2 buc. pentru
fiecare esantion
_________________________________________________________
Total maxim admisibil a) ... e) 75 g
_________________________________________________________
*2) Unitatea esantion standard la care se aplica tolerantele defectelor
prezentate in tabelul nr. 2 este de 300 g castraveti (fara lichid de
acoperire).
ANEXA 4
la norma
PROPRIETATILE FIZICO-CHIMICE ALE CASTRAVETILOR CONSERVATI
________________________________________________________________________________
Denumirea caracteristicii Conditii de Metode de analiza
admisibilitate
________________________________________________________________________________
Gradul de umplere pentru:
a) sortimentele de castraveti minimum 55% castraveti calculate ca procent din
"intregi" si "intregi murati volumul
total al
curbati" minimum 53% castraveti recipientului
proaspeti
b) alte moduri de prezentare minimum 57% pentru
castraveti murati
minimum 55% pentru
castraveti proaspeti
________________________________________________________________________________
Gradul de umplere admis minimum 90% calculat ca procent din
pentru un recipient cu produs volumul de apa distilata
(inclusiv lichidul de continut de recipientul
acoperire) complet umplut si
inchis,
masurat la temperatura
de
20 grade C
________________________________________________________________________________
Acceptarea lotului
Se considera criteriul gradului de umplere indeplinit daca media
rezultatelor obtinute in urma analizei recipientelor reprezentative pentru un
lot nu este mai mica decat minimul impus si nici unul dintre recipiente nu
prezinta o umplere insuficienta.
|