ORDIN
Nr. 292/206 din 17 martie 2004
privind stabilirea masurilor speciale pentru importul de fistic si de anumite
produse derivate din fistic care provin din Iran sau care sunt expediate din
Iran
ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII
Nr. 292 din 17 martie 2004
MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
Nr. 206 din 23 martie 2004
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 308 din 7 aprilie 2004
Vazand Referatul de aprobare al Directiei generale sanatate publica si
inspectia sanitara de stat nr. OB. 2.983/2004,
avand in vedere prevederile art. 1 alin. (3) din Legea nr. 100/1998 privind
asistenta de sanatate publica, cu modificarile si completarile ulterioare, si
prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind
reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata
cu modificari prin Legea nr. 57/2002,
in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind
organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si
completarile ulterioare, si ale Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind
organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si
Mediului, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul sanatatii si ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii
rurale emit urmatorul ordin:
Art. 1
(1) Importul de fistic si anumite produse derivate din fistic care provin
sau sunt expediate din Iran, fiind destinate consumului uman sau utilizarii ca
ingredient in alimente, este permis numai daca transportul este insotit de
rezultatele prelevarilor oficiale de probe si analizelor, precum si de
certificatul de sanatate elaborat in conformitate cu modelul prezentat in
anexa, tradus oficial in limba engleza, completat, semnat si verificat de catre
un reprezentant al Ministerului Sanatatii din Iran.
(2) Categoriile de produse prevazute la alin. (1) sunt:
a) fistic ce se incadreaza la Codul CN 0802 50 00;
b) fistic prajit care se incadreaza la codurile CN 2008 19 13 si CN 2008 19
93.
Art. 2
Marfurile mentionate la art. 1 sunt importate numai prin unul dintre
punctele de trecere a frontierei in care este organizat control fitosanitar
vamal.
Art. 3
(1) Fiecare import se identifica printr-un cod care corespunde codului de
pe certificatul de sanatate si de pe raportul care-l insoteste si care contine
rezultatele prelevarilor oficiale de probe si analizelor, mentionate in art. 1.
(2) Fiecare forma individuala de ambalare din cadrul expedierilor de
marfuri mentionate la art. 1 este identificata prin acest cod.
Art. 4
Inspectorii fitosanitari din vama ai Ministerului Agriculturii, Padurilor
si Dezvoltarii Rurale asigura prin controlul documentelor ca importul
produselor derivate din fistic expediat sau care provine din Iran respecta
cerintele prevazute in certificatul de sanatate, precum si rezultatele
prelevarilor de probe, mentionate in art. 1. In absenta acestor documente se
interzice intrarea in tara a produselor respective.
Art. 5
(1) Inspectorii fitosanitari din vama ai Ministerului Agriculturii,
Padurilor si Dezvoltarii Rurale anunta autoritatile de sanatate publica
teritoriale, pentru a preleva probe si a efectua analize periodice, prin metoda
randomizarii, din fiecare import de fistic sau produse derivate din fistic
originar sau expediat din Iran, pentru analiza de aflatoxina B1 si aflatoxina
totala.
(2) Prelevarile de probe si analizele realizate prin metoda randomizarii,
prevazuta la alin. (1), se realizeaza pentru o cantitate de aproximativ 10% din
importuri, pentru fiecare categorie de produse la care se face referire la art.
1.
Art. 6
Orice import care este subiectul prelevarii de probe si analize este retinut
in punctele vamale interne inainte de punerea produselor pe piata, pentru
maximum 15 zile lucratoare. Dupa efectuarea analizelor, autoritatea de sanatate
publica teritoriala elibereaza un document oficial insotitor ce stabileste
faptul ca importul a facut obiectul prelevarii oficiale de probe si analize,
anexand rezultatele analizei, respectiv buletinul de analiza.
Art. 7
Autoritatile de sanatate publica teritoriale inainteaza Ministerului
Sanatatii, la fiecare trei luni, un raport cuprinzand rezultatele analitice ale
controalelor oficiale ale importurilor de fistic sau produse derivate din
fistic, originare sau expediate din Iran.
Art. 8
In cazul in care un import este realizat in mai multe etape, copii ale
certificatului de sanatate si ale documentelor insotitoare la care se face
referire la art. 1, certificate de Ministerul Sanatatii, trebuie sa insoteasca
fiecare etapa a respectivei expedieri de marfa divizate.
Art. 9
(1) Prezentul ordin este revizuit permanent in lumina informatiilor si
garantiilor oferite de autoritatile competente din Iran si pe baza rezultatelor
testelor efectuate de laboratoarele Ministerului Sanatatii pentru a se stabili
daca conditiile speciale impuse de art. 1 ofera un nivel suficient de protectie
a sanatatii publice pe teritoriul Romaniei.
(2) Revizuirea mentionata la alin. (1) trebuie sa stabileasca daca este
nevoie in continuare de aceste conditii speciale.
Art. 10
(1) Prevederile prezentului ordin sunt obligatorii pentru toti importatorii
si distribuitorii de astfel de produse.
(2) Cheltuielile pentru efectuarea analizelor si stationarea in punctele
vamale interne vor fi suportate de importatori.
Art. 11
Ministerul Sanatatii si Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii
Rurale, prin Directia generala de sanatate publica si inspectia sanitara de
stat, directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti,
respectiv inspectorii fitosanitari ai Ministerului Agriculturii, Padurilor si
Dezvoltarii Rurale, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 12
Anexa face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 13
La intrarea in vigoare a prezentului ordin orice prevederi contrare se
abroga.
Art. 14
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2005.
Ministrul sanatatii,
Ovidiu Brinzan
p. Ministrul agriculturii, padurilor
si dezvoltarii rurale,
Petre Daea,
secretar de stat
ANEXA 1
CERTIFICAT DE SANATATE
pentru importul de fistic si al unor produse derivate din fistic provenite sau
importate din Iran
Codul expedierii de marfa .......................... Numarul certificatului
de sanatate ..........................
Aplicabil fisticului incadrat in codul CN 0802 50 00 si fisticului prajit
incadrat in codul CN 2008 19 13 si CN 2008 19 93, care provine din Iran sau
care este expediat din Iran.
...........................................................................
...........................................................................
(Ministerul Sanatatii din Iran)
CERTIFICA
faptul ca fisticul din prezenta expediere de marfa, cu numarul de cod
........., compus din:
...............................................................................,
(descrierea expedierii de marfa: produsul, numarul si tipul de ambalaj,
greutatea bruta sau neta)
imbarcat la ...............................................................
(locul de imbarcare)
de catre .................................................................,
(identificarea transportatorului)
cu destinatia ............................................................,
(locul si tara de destinatie)
care provine de la .......................................................,
(numele si adresa intreprinderii)
a fost produs, sortat, manevrat, procesat, ambalat si transportat in
conformitate cu practicile igienice.
Din aceasta expediere de marfa, ...........................................
(numarul de probe)
probe de fistic au fost preluate la ..............., au fost supuse analizei de
(data)
laborator la ............ la .........................., pentru a se determina
(data) (numele laboratorului)
nivelul de contaminare cu aflatoxina B1 si cu totalul de aflatoxina. Detaliile
prelevarii de probe, ale metodelor de analiza utilizate si toate rezultatele
obtinute sunt atasate.
Realizat la ................... la .............. .
(localitatea) (data)
Ministerul Sanatatii din Iran
Stampila Semnatura