ORDIN
Nr. 40/591/1071/217 din 30 iulie 2004
privind stabilirea masurilor speciale pentru importul de fistic si de anumite
produse derivate din fistic, care provin din Iran sau care sunt expediate din
Iran
ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU
SIGURANTA ALIMENTELOR
Nr. 40 din 30 iulie 2004
MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
Nr. 591 din 17 august 2004
MINISTERUL SANATATII
Nr. 1.071 din 26 august 2004
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Nr. 217 din 6 septembrie 2004
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 859 din 20 septembrie 2004
Vazand Referatul de aprobare nr. 31.042 din 27 iulie 2004, intocmit de
Directia generala pentru siguranta alimentelor,
avand in vedere prevederile Legii nr. 150/2004 privind siguranta
alimentelor, ale Legii nr. 215/2004 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr.
42/2004 privind organizarea activitatii veterinare, a prevederilor Ordonantei
de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei,
circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata cu modificari si
completari prin Legea nr. 57/2002, precum si prevederile Deciziei nr. 830/1997
a CE, amendata prin deciziile nr. 400/1998/CE, 238/2000/CE si 551/2003/CE,
in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 308/2004 privind
organizarea si functionarea Agentiei Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor
si a unitatilor din subordinea acesteia, ale Hotararii Guvernului nr. 743/2003
privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si
completarile ulterioare, si ale Hotararii Guvernului nr. 409/2004 privind
organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii
Rurale, cu modificarile ulterioare, si Hotararea Guvernului nr. 755/2003
privind organizarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor,
presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor, ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, ministrul
sanatatii si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor
emit urmatorul ordin:
Art. 1
(1) Importul de fistic si anumite produse derivate din fistic, care provin
sau sunt expediate din Iran, fiind destinate consumului uman sau utilizarii ca
ingredient in alimente, este permis numai daca transportul este insotit de
rezultatele prelevarilor oficiale de probe si ale analizelor, precum si de un
certificat elaborat in conformitate cu modelul prezentat in anexa, tradus
oficial in limba engleza, completat, semnat si verificat de catre un
reprezentant al Ministerului Sanatatii din Iran.
(2) Categoriile de produse prevazute la alin. (1) sunt:
a) fistic ce se incadreaza la codul CN 0802 50 00;
b) fistic prajit care se incadreaza la codurile CN 2008 19 13 si CN 2008 19
93.
Art. 2
Marfurile mentionate la art. 1 sunt importate numai prin unul dintre
punctele de trecere a frontierei in care este organizat controlul vamal al
Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
Art. 3
(1) Fiecare import se identifica printr-un cod care corespunde codului de
pe certificat si de pe raportul care il insoteste si care contine rezultatele
prelevarilor oficiale de probe si ale analizelor, mentionate la art. 1.
(2) Fiecare forma individuala de ambalare din cadrul expedierilor de
marfuri mentionate la art. 1 este identificata prin acest cod.
Art. 4
Inspectorii oficiali din posturile de inspectie la frontiera ale
Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor
asigura, prin controlul documentelor, ca importul produselor derivate din
fistic expediat sau care provine din Iran respecta cerintele prevazute in
certificat, precum si rezultatele prelevarilor de probe mentionate la art. 1.
In absenta acestor documente se interzice intrarea in tara a produselor
respective.
Art. 5
(1) Inspectorii oficiali din posturile de inspectie la frontiera ale
Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor
asigura impreuna cu autoritatea veterinara si pentru siguranta alimentelor
teritoriala prelevarea de probe prin metoda randomizarii din fiecare import de
fistic sau produse derivate din fistic originar sau expediat din Iran, pentru
analiza de aflatoxina B1 si aflatoxina totala.
(2) Prelevarile de probe si analizele realizate prin metoda randomizarii
prevazuta la alin. (1) se realizeaza pentru o cantitate de aproximativ 10% din
importuri, pentru fiecare categorie de produse la care se face referire la art.
1.
(3) Analizele se realizeaza in sectiile zonale de control al reziduurilor,
in Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara, subordonate Autoritatii
Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, precum si in
Centrul National pentru Incercarea si Expertizarea Produselor
"Larex".
Art. 6
Orice import care este subiectul prelevarii de probe si analize este retinut
in punctele vamale interne inainte de punerea produselor pe piata, pentru
maximum 15 zile lucratoare. Dupa efectuarea analizelor autoritatea veterinara
si pentru siguranta alimentelor teritoriala elibereaza un document oficial
insotitor ce stabileste faptul ca importul a facut obiectul prelevarii oficiale
de probe si analize, anexand rezultatele analizei, respectiv buletinul de
analiza.
Art. 7
Autoritatile veterinare si pentru siguranta alimentelor teritoriale, precum
si Centrul National pentru Incercarea si Expertizarea Produselor
"Larex" inainteaza Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si
pentru Siguranta Alimentelor la fiecare 3 luni un raport cuprinzand rezultatele
analitice ale controalelor oficiale ale importurilor de fistic sau produse
derivate din fistic, originare sau expediate din Iran.
Art. 8
In cazul in care un import este realizat in mai multe etape, copii ale
certificatului de sanatate si ale documentelor insotitoare la care se face
referire la art. 1, certificate de Ministerul Sanatatii din Iran, trebuie sa
insoteasca fiecare etapa a respectivei expedieri de marfa divizate.
Art. 9
(1) Prezentul ordin este revizuit permanent in lumina informatiilor si
garantiilor oferite de autoritatile competente din Iran si pe baza rezultatelor
testelor efectuate de laboratoarele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare
si pentru Siguranta Alimentelor pentru a se stabili daca conditiile speciale
impuse de art. 1 ofera un nivel suficient de garantare a sigurantei alimentare
pe teritoriul Romaniei.
(2) Revizuirea mentionata la alin. (1) trebuie sa stabileasca daca este
nevoie in continuare de aceste conditii speciale.
Art. 10
(1) Prevederile prezentului ordin sunt obligatorii pentru toti importatorii
si distribuitorii de astfel de produse.
(2) Cheltuielile pentru efectuarea analizelor si stationarea in punctele
vamale interne vor fi suportate de importatori.
Art. 11
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor,
prin directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor teritoriale
si inspectorii oficiali din posturile de inspectie la frontiera ale Autoritatii
Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, va duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 12
Anexa face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 13
La intrarea in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului
sanatatii si ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr.
292/206/2004 privind stabilirea masurilor speciale pentru importul de fistic si
de anumite produse derivate din fistic care provin din Iran sau care sunt
expediate din Iran, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.
308 din 7 aprilie 2004, precum si orice alte prevederi contrare.
Art. 14
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii.
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
Liviu Harbuz,
secretar de stat
p. Ministrul agriculturii,
padurilor si dezvoltarii rurale,
Nicolae Istudor,
secretar de stat
Ministrul sanatatii,
Ovidiu Brinzan
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Eduard Gabriel Matei
ANEXA 1
CERTIFICAT
pentru importul de fistic si al unor produse derivate din fistic, provenite sau
importate din Iran
Codul expedierii de marfa .................................................
Numarul certificatului de import ..........................................
Aplicabil fisticului incadrat in codul CN 0802 50 00 si fisticului prajit,
incadrat in codul CN 2008 19 13 si CN 2008 19 93, care provine din Iran sau
care este expediat din Iran.
...........................................................................
(Ministerul Sanatatii din Iran)
CERTIFICA
faptul ca fisticul din prezenta expediere de marfa, cu numarul de cod
...................., compusa din: ............................................
..............................................................................,
(descrierea expedierii de marfa: produsul, numarul si
tipul ambalajului, greutatea bruta sau neta)
imbarcate la ...................... de catre .................................,
(locul de imbarcare) (identificarea transportatorului)
cu destinatia ................................................................,
(locul si tara de destinatie)
care provine de la ...........................................................,
(denumirea si adresa intreprinderii/firmei)
a fost produs, sortat, manevrat, procesat, ambalat si transportat in
conformitate cu bunele practici de igiena.
Din aceasta expediere de marfa .................... probe de fistic au fost
(numarul de probe)
preluate la data de ..................., au fost supuse analizei de laborator
la
data de .................., la .........................., pentru a se
determina
(denumirea laboratorului)
nivelul de contaminare cu aflatoxina B1 si cu aflatoxina totala.
Detaliile prelevarii de probe, ale metodelor de analiza utilizate si toate
rezultatele obtinute sunt atasate.
Realizat la ......................., la data de ...................
(localitatea)
Reprezentantul Ministerului Sanatatii din Iran
...............................................
(semnatura si stampila)