ORDIN
Nr. 84/91 din 13 februarie 2002
pentru aprobarea Normelor privind contaminantii din alimente
ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
Nr. 84 din 13 februarie 2002
MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 91 din 28 februarie 2002
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 255 din 16 aprilie 2002
Ministrul sanatatii si familiei si ministrul agriculturii, alimentatiei si
padurilor,
avand in vedere prevederile art. 14 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii
alimentelor,
vazand Referatul de aprobare al Directiei generale de sanatate publica din
cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei nr. DB 1.446 din 13 februarie 2002 si
al Directiei standarde, marci si licente, calitatea alimentelor si acreditare
din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor nr. 171.125 din
21 februarie 2002,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si
functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile si
completarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind
organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si
Padurilor, cu modificarile si completarile ulterioare,
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele privind contaminantii din alimente, prevazute in anexa
care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Directia generala de sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii si
Familiei si directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului
Bucuresti, impreuna cu Directia standarde, marci si licente, calitatea
alimentelor si acreditare din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si
Padurilor, directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara
judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, vor aduce la indeplinire
prevederile prezentului ordin.
Art. 3
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga art. 98 si 100
din Ordinul ministrului sanatatii nr. 975/1998 privind aprobarea Normelor
igienico-sanitare pentru alimente.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORME
privind contaminantii din alimente
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
(1) In sensul prezentelor norme contaminant reprezinta orice substanta care
nu se adauga in mod intentionat alimentelor, prezenta in acestea ca rezultat al
productiei (inclusiv activitatile privind cresterea plantelor, cresterea
animalelor si medicina veterinara), fabricatiei, prelucrarii, prepararii,
tratamentelor, impachetarii, ambalarii, transportului sau manipularii acestora
ori ca rezultat al contaminarii mediului inconjurator. Materiile straine, cum
ar fi fragmentele de insecte, parul de animale etc., nu sunt incluse in aceasta
definitie.
(2) Prezentele norme nu se aplica la contaminantii care fac obiectul unor
reglementari romanesti specifice.
Art. 2
(1) Se interzice plasarea pe piata a alimentelor care contin un contaminant
intr-o cantitate inacceptabila din punct de vedere al sanatatii publice si in
special pe plan toxicologic.
(2) Limita contaminantului se mentine cat mai scazuta prin respectarea
metodelor corespunzatoare in timpul tuturor etapelor mentionate la art. 1 alin.
(1).
(3) In scopul protejarii sanatatii publice si conform alin. (1) tolerantele
maxime pentru contaminantii specifici se vor stabili de Ministerul Sanatatii si
Familiei in colaborare cu Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.
Art. 3
Comercializarea alimentelor care respecta prezentele norme sau prevederile
specifice adoptate in conformitate cu acestea nu poate fi interzisa, restransa
ori impiedicata din motive legate de nivelul de contaminare.
CAP. 2
Limite maxime ale contaminantilor prezenti in diferite alimente
Art. 4
Limitele maxime pentru anumiti contaminanti prezenti in diferite produse
alimentare sunt enumerate in anexa nr. I.
Art. 5
(1) a) In urma desfacerii pe piata produsele indicate in anexa nr. I nu
trebuie sa contina niveluri de contaminanti mai mari decat cele specificate in
aceasta.
b) Limitele maxime prevazute pentru produsele stabilite la pct. I.2.1.1.1
si I.2.1.2.1 din anexa nr. I sunt de asemenea aplicabile la produsele derivate
din prelucrarea acestora, tinand seama ca nu sunt stabilite limite maxime
specifice pentru asemenea produse.
c) Pentru produsele lactate uscate, prelucrate sau compuse din mai multe
ingrediente limita maxima aplicabila se stabileste ca fiind cea de la pct.
I.2.1.3 din anexa nr. I, pentru lapte, luand in considerare concentrarea
datorata procesului de uscare, din prelucrarea acestor produse lactate, sau
concentratia lor in ingredientele care provin din lapte, tinand seama ca nu
sunt stabilite limite maxime specifice pentru asemenea produse lactate uscate,
prelucrate sau compuse.
(2) Ministerul Sanatatii si Familiei poate autoriza provizoriu desfacerea
pe piata a salatei si spanacului, produse intern si destinate consumului, care
contin limite de nitrati mai mari decat cele stabilite la pct. 1.1 din anexa
nr. I, astfel incat codurile de buna practica sa se aplice pentru atingerea
progresiva a limitelor stabilite.
(3) Cu privire la produsele mentionate la pct. I.2.1 din anexa nr. I sunt
interzise urmatoarele:
a) amestecul produselor care respecta limitele maxime stabilite in anexa
nr. I cu produsele care depasesc aceste limite maxime sau amestecul produselor
supuse metodei sortarii ori altor tratamente fizice cu produsele destinate
consumului uman direct sau ca ingredient in produsele alimentare;
b) utilizarea produselor care nu respecta limitele maxime stabilite la pct.
I.2.1.1.1, I.2.1.2.1 si I.2.1.3 din anexa nr. I ca ingrediente pentru
fabricarea altor produse alimentare;
c) decontaminarea produselor prin tratamente chimice.
(4) Arahidele, fructele in coaja si fructele uscate care nu respecta limitele
maxime stabilite la pct. I.2.1.1.1 din anexa nr. I si cerealele care nu
respecta limitele maxime stabilite la pct. I.2.1.2.1 din aceeasi anexa pot fi
plasate pe piata, cu indeplinirea urmatoarelor conditii:
a) aceste produse:
- sa nu fie destinate consumului uman direct sau utilizarii ca ingrediente
in produsele alimentare;
- sa respecte limitele maxime stabilite la pct. I.2.1.1.2 din anexa nr. I
pentru arahide si la pct. I.2.1.1.3 din aceeasi anexa pentru fructe in coaja si
fructe uscate;
- sa fie supuse unui tratament secundar de sortare sau altor tratamente
fizice si, dupa acest tratament, limitele maxime stabilite la pct. I.2.1.1.1 si
I.2.1.2.1 din anexa nr. I sa nu fie depasite si acest tratament sa nu provoace
alte reziduuri nocive;
b) destinatia acestor produse se evidentieaza clar prin etichetarea care
contine indicatia "produsul se supune tratamentului de sortare sau altor
tratamente fizice pentru a reduce nivelul de contaminare cu aflatoxine inainte
de consum sau utilizare ca ingredient in produsele alimentare".
CAP. 3
Metode de prelevare a probelor si de analiza utilizate in controlul oficial
al concentratiilor de aflatoxine din alimente
Art. 6
Prelevarea probelor efectuata in timpul controlului oficial al limitelor de
aflatoxine in alimente se efectueaza conform metodelor descrise in anexa nr.
II.
Art. 7
Pregatirea probelor si metodele de analiza utilizate in controlul oficial
al limitelor de aflatoxine din alimente se efectueaza in conformitate cu criteriile
descrise in anexa nr. III.
Art. 8
Anexele nr. I - III fac parte integranta din prezentele norme.
ANEXA 1
la norme
LISTA
cuprinzand limitele maxime pentru anumiti contaminanti prezenti in alimente
Contaminanti de origine agricola
1. Nitrati
1.1 Legume proaspete
_______________________________________________________________________
Produsul Limitele maxime de nitrati*1)
(mg NO3/kg produs proaspat)
_______________________________________________________________________
Spanac*2) recoltat de la 1 noiembrie la 31 martie 3.000
(Spinacia oleracea L.) recoltat de la 1 aprilie la 31 octombrie 2.500
_______________________________________________________________________
*1) Limitele maxime nu se aplica la alimente, in special la cele preparate
pentru sugari si copii de varsta mica.
*2) Limitele maxime pentru spanacul proaspat nu se aplica la spanacul
proaspat destinat prelucrarii, care este direct transportat in vrac din camp
pana la unitatea de prelucrare.
__________________________________________________________________________
Produsul Limitele maxime de nitrati*1)
(mg NO3/kg produs proaspat)
__________________________________________________________________________
Salata verde recoltata de la 1 octombrie la 31 martie 4.500
(Latuca Sativa L.) recoltata de la 1 aprilie la 30 septembrie, 3.500
(salata cultivata in cu exceptia salatei cultivate in camp 2.500
sera si salata deschis, recoltata de la 1 mai la 31 august
cultivata in camp
deschis)
__________________________________________________________________________
*1) Limitele maxime nu se aplica la alimente, in special la cele preparate
pentru sugari si copii de varsta mica.
1.2. Alte legume prelucrate destinate consumului
_________________________________________________________________________
Produsul Limitele maxime de nitrati*1)
(mg NO3/kg produs proaspat)
_________________________________________________________________________
Spanac conservat, 2.000
congelat sau refrigerat
_________________________________________________________________________
*1) Limitele maxime nu se aplica la alimente, in special la cele preparate
pentru sugari si copii de varsta mica.
2. Micotoxine
2.1. Aflatoxine
________________________________________________________________________________
Produsul Aflatoxine: limite Modul de Metoda
maxime admise*1) prelevare de
(micro g/kg) a analiza
--------------------- probelor
B1 B1+B2+G1+G2 M1
________________________________________________________________________________
2.1.1. Arahide, fructe in coaja si
fructe uscate -
2.1.1.1. Arahide, fructe in coaja si
fructe uscate si produsele
obtinute din prelucrarea lor,
destinate consumului uman
direct sau utilizarii ca
ingrediente in produsele 2*2) 4*2) - art. 6 anexa
alimentare si 7 nr. II
2.1.1.2. Arahide destinate supunerii
unui tratament de selectare
sau altor metode fizice
inainte de a fi consumate ori
utilizate ca ingredient in 8*2) 15*2) - art. 6 anexa
produsele alimentare si 7 nr. II
2.1.1.3. Fructe in coaja si fructe
uscate destinate supunerii
unui tratament de selectare
sau altor metode fizice
inainte de a fi consumate ori
utilizate ca ingredient in 5*2) 10*2) - art. 6 anexa
produsele alimentare si 7 nr. II
2.1.2. Cereale (inclusiv hrisca,
Fagopyrum sp.)
2.1.2.1. Cereale (inclusiv hrisca,
Fagopyrum sp.) si produsele
obtinute din prelucrarea lor,
destinate consumului uman
direct sau utilizarii ca
ingrediente in produsele 2 4 - art. 6 anexa
alimentare si 7 nr. II
2.1.2.2. Cereale (inclusiv hrisca,
Fagopyrum sp.) destinate
supunerii unui tratament de
selectare sau altor metode
fizice inainte de a fi
consumate ori utilizate ca
ingredient in produsele - - - art. 6 anexa
alimentare si 7 nr. II
2.1.3. Lapte (lapte crud, lapte
destinat fabricarii produselor
pe baza de lapte, lapte de
consum tratat termic conform - - 0,05 art. 6 anexa
reglementarilor in vigoare) si 7 nr. II
________________________________________________________________________________
*1) Limitele maxime nu se aplica la alimente, in special la cele preparate
pentru sugari si copii de varsta mica.
*2) Limitele maxime se aplica pentru sectiunea arahide, fructe in coaja sau
fructe uscate destinate consumului. Daca sunt analizate fructele intregi,
interpretarea rezultatelor obtinute se realizeaza presupunandu-se ca intreaga
contaminare se afla in sectiunea destinata consumului in momentul evaluarii
continutului in sectiunea destinata consumului.
ANEXA 2
la norme
METODE
de prelevare a probelor utilizate pentru controlul oficial al limitelor de
aflatoxine din anumite alimente
1. Scopul si domeniul de aplicare
Probele destinate controlului oficial al limitelor de aflatoxine din
alimente trebuie prelevate in conformitate cu metodele descrise mai jos.
Probele globale astfel obtinute sunt considerate reprezentative pentru loturile
respective. Respectarea limitelor maxime stabilite in prezentele norme este
determinata pe baza limitelor determinate in probele de laborator.
2. Definitii
Lot - cantitatea de aliment identificabila, livrata o singura data si
determinata de agentul responsabil pentru a prezenta caracteristici comune, cum
ar fi: originea, varietatea, tipul de ambalaj, ambalatorul, expeditorul sau
marcajul.
Sublot - partea desemnata dintr-un lot mare pentru aplicarea metodei de
prelevare a probei pe partea desemnata respectiva. Fiecare sublot trebuie
separat fizic si sa fie identificabil.
Proba elementara - cantitatea de material prelevata dintr-un singur punct
al lotului sau sublotului.
Proba globala - totalul combinat al tuturor probelor elementare prelevate
din lot sau sublot.
Proba de laborator - proba destinata laboratorului (subproba).
3. Prevederi generale
3.1. Personalul
Prelevarea probelor se va efectua de persoane autorizate, conform
reglementarilor in vigoare.
3.2. Materialele care vor fi prelevate
Fiecare lot supus examinarii va trebui prelevat separat. Conform
prevederilor specifice de la pct. 5 loturile mari trebuie subdivizate in
subloturi care vor fi prelevate separat.
3.3. Masuri de precautie necesare
In cursul prelevarii probelor si al pregatirii probelor de laborator
trebuie luate masurile de precautie necesare pentru a se evita orice modificari
care ar putea schimba continutul de aflatoxine, determinarea analitica sau
reprezentativitatea probei globale.
3.4. Esantioane elementare
In masura posibilitatilor esantioanele elementare se vor preleva din
diferite puncte ale lotului sau sublotului. Abaterea de la aceasta regula
trebuie semnalata intr-un proces-verbal, conform specificatiilor de la pct.
3.8.
3.5. Pregatirea probei globale si a probelor de laborator (subprobe)
Proba globala se obtine prin amestecul corespunzator al probelor
elementare. Dupa amestec proba globala trebuie divizata in subprobe egale,
conform prevederilor specifice de la pct. 5.
Amestecul este un proces necesar pentru garantarea faptului ca fiecare
subproba contine parti ale intregului lot sau sublot.
3.6. Probele identice
Probele identice utilizate in scopul controlului, dreptului la recurs si al
arbitrajului vor fi prelevate din proba de laborator omogenizata, cu conditia
ca aceasta procedura sa fie in conformitate cu reglementarile in vigoare
privind prelevarea probelor.
3.7. Ambalarea si transmiterea probelor de laborator
Fiecare proba de laborator va fi introdusa intr-un recipient curat, inchis,
care sa asigure o protectie adecvata impotriva contaminarii si pagubelor ce se
pot produce in timpul transportului. Trebuie luate toate masurile de precautie
necesare pentru ca in timpul transportului sau depozitarii sa nu se produca
modificari in compozitia probei de laborator.
3.8. Etansarea si etichetarea probelor de laborator
Fiecare proba prelevata in scopul utilizarii oficiale va fi inchisa etans
la locul de prelevare si identificata conform reglementarilor in vigoare
respective. Pentru fiecare prelevare se va tine evidenta, ceea ce va permite o
identificare sigura a fiecarui lot, care va contine data si locul prelevarii,
precum si orice alte informatii suplimentare care ar putea fi de ajutor
analistului.
4. Prevederi explicative
4.1. Diferite tipuri de loturi
Marfurile alimentare pot fi comercializate in vrac, in containere sau in
ambalaje individuale (saci, pungi, ambalaje pentru vanzarea cu amanuntul etc.).
Metoda de prelevare a probelor se poate aplica tuturor marfurilor plasate pe
piata, indiferent de forma in care sunt comercializate.
Fara a aduce prejudicii prevederilor specifice mentionate la pct. 5,
formula de mai jos se poate utiliza ca ghid pentru prelevarea probelor din
loturile comercializate in ambalaje individuale (saci, pungi, ambalaje pentru
vanzarea cu amanuntul etc.):
Frecventa prelevarii probei = (masa lotului x masa probei elementare)/(masa
probei globale x masa unui ambalaj individual)
- Masa este exprimata in kg
- Frecventa prelevarii de probe (FP): fiecare "n" sac sau punga
din care trebuie sa se preleveze proba elementara (zecimalele trebuie rotunjite
la numarul intreg cel mai apropiat).
4.2. Masa probei elementare
Daca nu s-au mentionat alte specificatii la pct. 5, proba trebuie sa aiba o
masa de aproximativ 300 g. In cazul loturilor in ambalaje destinate vanzarii cu
amanuntul masa probei elementare depinde de masa ambalajului respectiv.
4.3. Numarul de probe pentru loturi mai mici de 15 tone
Numarul probelor elementare de prelevat depinde de masa lotului, cu o
valoare minima de 10 si maxima de 100, daca nu s-a definit altfel la pct. 5.
Tabelul urmator contine valorile ce pot fi utilizate la determinarea
numarului de probe elementare de prelevat.
Tabelul nr. 1. - Numarul de probe elementare ce trebuie prelevate in
functie de masa lotului
___________________________________________
Masa lotului Numarul de probe
(in tone) elementare
___________________________________________
</= 0,1 10
> 0,1 - </= 0,2 15
> 0,2 - </= 0,5 20
> 0,5 - </= 1,0 30
> 1,0 - </= 2,0 40
> 2,0 - </= 5,0 60
> 5,0 - </= 10,0 80
> 10,0 - </= 15,0 100
___________________________________________
5. Prevederi specifice
5.1. Prezentarea generala a metodei de prelevare a probelor pentru arahide,
fructe in coaja, fructe deshidratate si cereale
Tabelul nr. 2 - Subdivizarea loturilor in subloturi in functie de produs si
de masa lotului
________________________________________________________________________________
Produsul Masa lotului Masa sau numarul Numarul Proba
(in tone) de subloturi de probe
globala
elementare
Masa/kg
________________________________________________________________________________
Smochine uscate si
alte fructe uscate >/= 15 15 - 30 tone
100 30
< 15 - 10 - 100*)
</= 30
________________________________________________________________________________
Arahide, fistic, nuci >/= 500 100 tone
100 30
braziliene si alte > 125 si < 500 5 subloturi
100 30
fructe in coaja >/= 15 si </= 125 25 tone
100 30
< 15 - 10 - 100*)
</= 30
________________________________________________________________________________
Cereale >/= 1.500 500 tone 100
30
> 300 si < 1.500 3 subloturi
100 30
>/= 50 si </= 300 100 tone
100 30
< 50 - 10 - 100*) 1
- 10
________________________________________________________________________________
*) In functie de masa lotului - vezi pct. 4.3 sau 5.3.
5.2. Arahide, fistic si nuci braziliene (Bertholea excelsa)
Smochine uscate
Cereale (masa lot >/= 50 tone)
5.2.1. Metoda de prelevare a probelor:
- conform tabelului nr. 2 de la pct. 5.1 fiecare lot trebuie subdivizat in
subloturi, cu conditia ca aceste subloturi sa poata fi separate fizic. Avand in
vedere ca masa lotului nu este intotdeauna un multiplu exact al masei
subloturilor, masa sublotului poate depasi masa indicata cu maximum 20%;
- fiecare sublot trebuie prelevat separat;
- numarul probelor elementare: 100. In cazul loturilor mai mici de 15 tone
numarul probelor elementare ce trebuie prelevate depinde de masa lotului, cu o
valoare minima de 10 si una maxima de 100 (pct. 4.3);
- masa probei globale = 30 kg, care inainte de macinare trebuie amestecata
si divizata in 3 subprobe egale de 10 kg (divizarea in 3 subprobe nu este
necesara in cazul arahidelor, fructelor in coaja si al fructelor uscate
destinate sortarii sau altui tratament fizic; totusi aceasta va depinde de
disponibilitatea echipamentelor care pot omogeniza o proba de 30 kg). Probele
globale care nu depasesc 10 kg nu trebuie divizate in subprobe;
- proba de laborator: o subproba de 10 kg (fiecare subproba trebuie
macinata fin si amestecata bine, separat, pentru ca astfel sa se poata realiza
omogenizarea completa, in conformitate cu prevederile stabilite in anexa nr.
III);
- in cazul in care metoda de prelevare a probelor descrisa mai sus nu poate
fi aplicata fara a cauza consecinte economice care decurg din deteriorarea
lotului (din cauza formelor de ambalare, a mijloacelor de transport etc.),
aceasta poate fi inlocuita cu o metoda alternativa de prelevare, cu conditia ca
prelevarea sa fie cat mai reprezentativa si ca metoda aplicata sa fie descrisa
si solid documentata.
5.2.2. Acceptarea unui lot sau sublot:
- in cazul arahidelor, fructelor in coaja si al fructelor uscate destinate
sortarii sau altor tratamente fizice:
- acceptate daca proba globala sau media subprobelor este in
conformitate cu limita maxima;
- respinse daca proba globala sau media subprobelor depaseste limita
maxima;
- pentru arahidele, fructele in coaja, fructele uscate si cerealele
destinate consumului uman direct:
- acceptate daca nici una dintre subprobe nu depaseste limita maxima;
- respinse daca una sau mai multe subprobe depasesc limita maxima;
- in cazul in care proba globala este mai mica de 10 kg:
- acceptata daca proba este in conformitate cu limita maxima;
- respinsa daca proba depaseste limita maxima.
5.3. Alte fructe in coaja, in afara de arahide, fistic si nuci braziliene
Fructe uscate, altele decat smochinele
Cereale (masa lot sub 50 tone)
5.3.1. Metoda de prelevare a probelor
Procedura descrisa la pct. 5.2.1 poate fi aplicata si acestor produse.
Totusi, avand in vedere incidenta scazuta a contaminarii acestor produse si/sau
a noilor forme de ambalaje in care pot fi comercializate, pot fi aplicate si
metode de prelevare a probelor mai simple.
In cazul loturilor de cereale mai mici de 50 tone se poate utiliza o metoda
de prelevare si in functie de masa lotului, care consta in utilizarea a 10 pana
la 100 de probe elementare de 100 g fiecare, care insumate reprezinta o proba
globala de la 1 la 10 kg. Valorile din tabelul urmator pot fi utilizate la
determinarea numarului de probe elementare de prelevat.
Tabelul nr. 3 - Numarul de probe elementare pentru prelevare, in functie de
masa lotului de cereale
_______________________________________
Masa lotului Numarul de probe
(in tone) elementare
_______________________________________
</= 1 10
> 1 - </= 3 20
> 3 - </= 10 40
> 10 - </= 20 60
> 20 - </= 50 100
_______________________________________
5.3.2. Acceptarea unui lot sau sublot
Vezi pct. 5.2.2.
5.4. Lapte
5.4.1. Metoda de prelevare a probelor
Prelevarea probelor in conformitate cu reglementarile in vigoare privind
anumite metode de analiza si testare a laptelui crud si a laptelui tratat termic:
- numarul probelor - minimum 5;
- masa probei globale - minimum 0,5 kg sau l.
5.4.2. Acceptarea unui lot sau sublot:
- acceptat daca proba medie este in conformitate cu limita maxima;
- respins daca proba medie depaseste limita maxima.
5.5. Produse derivate si alimente compuse
5.5.1. Produse lactate
5.5.1.1. Metoda de prelevare a probelor
Prelevarea probelor in conformitate cu reglementarile in vigoare care
stabilesc metode de prelevare a probelor pentru analiza chimica utilizata in
controlul produselor din lapte conservat:
- numarul probelor - minimum 5.
Pentru celelalte produse lactate se aplica o metoda echivalenta de
prelevare.
5.5.1.2. Acceptarea unui lot sau sublot:
- acceptat daca proba este in conformitate cu limita maxima;
- respins daca proba depaseste limita maxima.
5.5.2. Alte produse derivate care contin particule foarte mici, de exemplu:
faina, pasta de smochine, untul de alune (distributia omogena a contaminarii cu
aflatoxine).
5.5.2.1. Metoda de prelevare a probelor:
- numarul de probe elementare - 100. In cazul loturilor mai mici de 50
tone, numarul probelor elementare trebuie sa fie cuprins intre 10 si 100, in
functie de masa lotului (tabelul 3 de la pct. 5.3.1.);
- masa probei elementare trebuie sa fie de aproximativ 100 g. In cazul
loturilor in ambalaje destinate vanzarii cu amanuntul, masa probei depinde de
masa ambalajului pentru vanzarea cu amanuntul;
- masa probei globale = 1 - 10 kg amestecate suficient.
5.5.2.2. Numarul probelor de prelevat:
- numarul probelor globale de prelevat depinde de masa lotului. Divizarea
loturilor mari in subloturi se va efectua conform celor prevazute pentru
cereale la pct. 5.2;
- fiecare sublot trebuie prelevat separat.
5.5.2.3. Acceptarea lotului sau sublotului:
- acceptat daca proba globala este in conformitate cu limita maxima;
- respins daca proba globala depaseste limita maxima.
5.6. Alte produse derivate cu particule de dimensiuni relativ mari (distributia
eterogena a contaminarii cu aflatoxine)
Pentru produsele agricole neprelucrate metoda de prelevare si acceptarea
sunt in conformitate cu prevederile pct. 5.2 si 5.3.
ANEXA 3
la norme
PREGATIREA PROBELOR SI CRITERIILE
pentru metodele de analiza utilizate in controlul oficial al limitelor de
aflatoxine din anumite alimente
1. Introducere
1.1. Masuri de precautie
In timpul metodei de analiza trebuie evitata pe cat posibil lumina zilei,
deoarece aflatoxinele se distrug sub influenta razelor ultraviolete. Probele
trebuie pregatite si, in special, omogenizate cu foarte multa grija, deoarece
distributia aflatoxinelor este extrem de neomogena.
Pentru pregatirea materialului de testare vor fi utilizate toate probele
primite de laborator.
1.2. Calculul proportiei coaja/sambure la fructele in coaja intregi
Concentratia fixata pentru aflatoxine de prezentele norme se aplica partii
comestibile.
Concentratia de aflatoxine din partea comestibila poate fi determinata
astfel:
- probele de fructe in coaja pot fi decorticate si concentratia de
aflatoxine se determina in partea comestibila;
- modul de preparare a probei se poate aplica la fructele in coaja intregi.
Metoda de prelevare a probelor si cea analitica vor estima masa samburelui de
nuca din proba medie. Masa samburelui de nuca din proba medie va fi estimata
dupa stabilirea unui factor corespunzator pentru raportul coaja de nuca/sambure
de nuca, aplicat nucii intregi. Acest raport se utilizeaza la estimarea
cantitatii de miez din proba medie prelevata prin metoda de pregatire si
analiza a probei. Dintr-un lot se separa la intamplare 100 de nuci intregi sau
se separa din fiecare esantion. Raportul precizat se poate obtine, pentru
fiecare proba de laborator, prin cantarirea nucilor intregi, decojirea si
recantarirea partilor de coaja si de miez. Totusi raportul coaja/miez poate fi
calculat de laborator prin estimarea unui numar de probe si astfel se poate
folosi pentru determinarile analitice viitoare. In cazul in care o anumita
proba este in contraventie cu orice limite, acest raport va trebui determinat
pentru acea proba care se foloseste de cele aproximativ 100 de nuci separate.
2. Tratarea probei sub forma primita in laborator
La sfarsit toate probele de laborator se macina si se amesteca bine
printr-un proces caruia i s-a demonstrat eficienta de omogenizare completa.
3. Subdivizarea probelor pentru masurile de aplicare si pentru actiunile de
aparare
Probele identice utilizate in masurile de aplicare, comert si in scopuri de
arbitraj vor fi prelevate din materialul omogenizat, daca acest lucru nu
contrazice reglementarile in vigoare privind prelevarea de mostre.
4. Metodele de analiza care vor fi utilizate in laborator si conditiile de
control ale laboratorului
4.1. Definitii
Mai jos este prezentat un numar de definitii cel mai des intrebuintate si
care se utilizeaza in laboratoare.
Cel mai des citati parametri de precizie sunt repetabilitatea si
reproductibilitatea.
r = repetabilitatea - valoarea sub care diferenta absoluta dintre
rezultatele a doua teste separate, obtinute in conditii de repetabilitate (de
exemplu: aceeasi proba, acelasi operator, acelasi aparat, acelasi laborator si
intervalul scurt de timp), se situeaza in limitele de probabilitate specifice
(in principiu 95%); astfel, r = 2,8 x Sr;
Sr = deviatia standard calculata din rezultatele obtinute in conditii de
repetabilitate;
RSDr = deviatia standard relativa, calculata din rezultate obtinute in
conditii de repetabilitate [(Sr/x) x 100], unde x este media rezultatelor
tuturor laboratoarelor si probelor;
R = reproductibilitate - valoarea sub care diferenta absoluta dintre
rezultatele unui singur test, obtinute in conditii de reproductibilitate (de
exemplu, pentru materialul identic obtinut de operatori in diferite laboratoare
prin utilizarea metodei testului standardizat), se situeaza in limitele de
probabilitate specifica (in principiu 95%); R = 2,8 SR;
SR = deviatia standard calculata din rezultate obtinute in conditii de
reproductibilitate;
RSDR = deviatia standard relativa, calculata din rezultatele obtinute in
conditii de reproductibilitate [(SR/x) x 100], unde
x este media rezultatelor tuturor laboratoarelor si probelor.