ORDIN
Nr. 119066-495-1/3687 din 16 iulie 2001
privind conditiile de calitate a graului si fainii de grau din import pentru
ameliorarea calitatii graului si fainii de grau din productia interna
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 119.066 din 16 iulie 2001
MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
Nr. 495 din 19 iulie 2001
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Nr. 1/3.687 din 19 iulie 2001
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 436 din 3 august 2001
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
ministrul sanatatii si familiei,
presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor,
vazand referatele de aprobare ale Directiei generale strategii si politici
in agricultura si produse derivate, Directiei standarde, marci si licente,
calitatea alimentelor si acreditare si Directiei generale de promovare a
sanatatii si sanatate publica de stabilire a conditiilor de calitate a graului
si fainii din import pentru ameliorarea calitatii graului si fainii din
productia interna,
avand in vedere prevederile art. 24 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii
alimentelor,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr. 22/2001
privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu
modificarile si completarile ulterioare, al Hotararii Guvernului nr. 166/2001
privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor,
cu modificarile ulterioare,
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Graul si faina de grau acceptate la import pentru ameliorare trebuie sa
aiba urmatoarele cerinte privind calitatea:
_________________________________________________________________________
Conditii de admisibilitate
Caracteristici __________________________
Grau Faina
_________________________________________________________________________
Umiditate, %, maximum 14 14,5
Masa (greutatea, hectolitrica, kg/hl, minimum 80 -
Gluten umed, %, minimum 30 32
Indice de deformare a glutenului, mm 4 - 6 5 - 12
Indice de cadere, secunde, minimum 300 -
Sticlozitate, %, minimum 80 -
Boabe incoltite lipsa -
Continut de proteina bruta, %, minimum 13 11,5
Boabe sparte, %, maximum 2 -
Boabe sistave lipsa -
Boabe alterate lipsa -
Boabe atacate de daunatori lipsa -
Alte cereale lipsa -
Corpuri straine, din care: -
- materii anorganice, %, maximum 0,5 -
- seminte daunatoare si/sau toxice,
seminte malurate si cornul secarei lipsa -
Impuritati metalice:
- sub forma de pulbere, mg/kg, maximum - lipsa
- sub forma de aschii - lipsa
Izotopi ai strontiului,
in special Sr-90, Bq/kg, maximum 750 750
Izotopi ai cesiului,
in special Cs-134, Cs-137, Bq/kg, maximum 600 600
Reziduuri de pesticide lipsa -
_________________________________________________________________________
NOTA:
1. Fainurile sa nu prezinte insecte sau acarieni in nici un stadiu de
dezvoltare.
2. Nu sunt admisi coloranti in fainuri.
3. Nu sunt admisi amelioratori in fainuri.
Art. 2
Importatorul va prezenta la vama documentul prin care se certifica
conformitatea calitatii, eliberat de un organism acreditat in conditiile legii
pentru certificarea conformitatii calitatii.
Art. 3
Controlul in vama al documentelor si prelevarea probelor se efectueaza de
catre o comisie constituita din:
- reprezentantul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, prin
Inspectoratul de Carantina Fitosanitara;
- reprezentantul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor;
- reprezentantul Directiei Generale a Vamilor.
Art. 4
Prelevarea probelor la grau si la faina de grau se face conform actelor
normative in vigoare.
Art. 5
Probele prelevate se vor analiza intr-un laborator autorizat din tara, prin
grija si pe cheltuiala importatorului.
Art. 6
Produsele care nu se incadreaza in prevederile prezentului ordin nu vor fi
admise in tara.
Art. 7
Prezentul ordin intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
p. Ministrul sanatatii si familiei,
Cezar Eugen Macarie,
secretar de stat
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
Rovana Plumb,
secretar de stat