ORDIN Nr
ORDIN
Nr. 359/671/137 din 7 august 2002
pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, fabricarea,
calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea si pastrarea sucurilor de legume
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 359 din 7 august 2002
MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
Nr. 671 din 13 septembrie 2002
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Nr. 137 din 19 noiembrie 2002
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 1 din 6 ianuarie 2003
Avand in vedere prevederile art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii
alimentelor, aprobata si modificata prin Legea nr. 57/2002,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare, al Hotararii Guvernului nr. 22/2001
privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu
modificarile si completarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr.
166/2001 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru
Protectia Consumatorilor, cu modificarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 150.218 din 8 iulie 2002, intocmit de
Directia de industrie alimentara, standarde, marci si licente,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor, ministrul sanatatii si familiei
si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor emit
urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele cu privire la natura, continutul, fabricarea, calitatea,
ambalarea, etichetarea, marcarea si pastrarea sucurilor de legume, prevazute in
anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Ministerul Sanatatii si
Familiei si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin
directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a
municipiului Bucuresti, directiile de sanatate publica judetene si a
municipiului Bucuresti si, respectiv, prin oficiile judetene pentru protectia
consumatorilor si al municipiului Bucuresti, vor controla modul de respectare a
prevederilor prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 6 luni de la data publicarii.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Rovana Plumb,
secretar de stat
ANEXA 1
NORME
cu privire la natura, continutul, fabricarea, calitatea, ambalarea,
etichetarea, marcarea si pastrarea sucurilor de legume
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezentele norme se refera la conditiile privind natura, continutul,
fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea si pastrarea sucurilor
de legume destinate comercializarii pentru consum uman.
Art. 2
Produsele mentionate la art. 1 se comercializeaza numai daca respecta
definitiile si regulile stabilite in prezentele norme. Aceleasi conditii se
aplica si in cazul produselor oferite cu titlu gratuit de catre agentii
economici, asociatii sau fundatii.
CAP. 2
Definitii, continut, calitate
Art. 3
(1) In sensul prezentelor norme, sucurile de legume, in care este inclus si
sucul de tomate, sunt produse obtinute din legume proaspete, sanatoase si
coapte, nefermentate, prin zdrobire si strecurare; acestea pot fi pasteurizate
sau sterilizate si ambalate in recipiente inchise ermetic.
(2) Sucurile de legume pot fi simple sau cu adaos de: sare, zahar, miere,
suc de fructe, condimente, plante aromatice si extracte naturale cu rol de
aromatizare.
(3) Sucurile de legume pot fi fabricate dintr-o singura specie de legume
sau din amestecuri de legume.
(4) Sucul de tomate este produsul obtinut prin zdrobirea si strecurarea
tomatelor proaspete, sanatoase, intregi, ajunse la maturitate industriala, de
culoare rosie intensa, fara semne de fermentare sau mucegai, neatacate de boli.
(5) Aditivii alimentari utilizati la fabricarea sucurilor de legume sunt
numai cei permisi de legislatia in vigoare.
Art. 4
Ingredientele, respectiv materiile prime si auxiliare utilizate la
fabricarea sucurilor de legume, trebuie sa corespunda urmatoarelor definitii si
descrieri:
1. Legumele sunt produse proaspete, sanatoase si coapte, nefermentate,
intregi, fara lovituri mecanice, neatacate de boli, curate, de culoare, marime
si forma specifice soiului, recoltate la stadiul de maturitate industriala, cu
un continut ridicat in substante nutritive.
2. Apa utilizata in scopuri tehnologice - spalare, pasteurizare,
sterilizare - trebuie sa corespunda normelor sanitare si conditiilor tehnice de
calitate impuse de normativele in vigoare referitoare la apa potabila.
3. Sarea folosita trebuie sa fie de uz alimentar si sa cuprinda conditiile
de calitate impuse de reglementarile in vigoare.
4. Zaharul si mierea utilizate trebuie sa corespunda normativelor tehnice
de calitate in vigoare pe produs.
5. Condimentele, plantele aromatice si extractele naturale cu rol de
aromatizare utilizate trebuie sa corespunda normativelor tehnice de calitate in
vigoare pe produs.
6. Sucul de fructe folosit trebuie sa corespunda normativelor tehnice de
calitate in vigoare pe produs.
7. Aditivii alimentari folositi vor corespunde cerintelor de puritate
cerute de reglementarile in vigoare.
Art. 5
(1) La fabricarea sucurilor de legume nu este permisa adaugarea
colorantilor si a substantelor conservante.
(2) Nu este permisa fabricarea sucului de tomate prin diluarea pastei de
tomate.
(3) La fabricarea sucurilor de legume nu sunt admise urmatoarele operatii:
a) diluarea sucurilor de legume;
b) diluarea concentratelor de sucuri de legume, inclusiv de rosii, in
vederea reconstituirii sucului din care provin; se excepteaza cazurile in care
diluarea este solicitata si se face in prezenta consumatorului;
c) adaosul de alcool, in orice proportie, sucului de legume.
Art. 6
Este admisa adaugarea de sare si/sau zahar la sucul de tomate numai cu
acordul beneficiarului.
Art. 7
Proprietatile organoleptice si caracteristicile fizico-chimice pe care trebuie
sa le indeplineasca sucurile de legume sunt redate in anexele nr. 1 si 2 care
fac parte integranta din prezentele norme.
Art. 8
Proprietatile microbiologice, continutul de metale grele si pesticide din
sucurile de legume trebuie sa se incadreze in limitele stabilite de normele
sanitare in vigoare.
Art. 9
Metodele de analiza utilizate pentru verificarea caracteristicilor
prevazute la art. 8 trebuie sa corespunda prevederilor urmatoarelor standarde:
1. proprietati microbiologice conform STAS 8924-86 - Conserve alimentare in
recipiente inchise ermetic. Analiza microbiologica;
2. continutul de pesticide conform:
a) STAS 12497-86 - Produse de legume si fructe; determinarea reziduurilor
de pesticide organoclorurate;
b) STAS 12905-90 - Produse de legume si fructe; determinarea reziduurilor
de pesticide organofosforice;
3. continutul de metale grele, conform:
a) STAS 5954/1-86 - Produse de legume si fructe; mineralizarea probelor in
vederea determinarii metalelor;
b) STAS 7118-79 - Determinarea arsenului;
c) STAS 5955-86 - Determinarea plumbului;
d) STAS 7852-80 - Determinarea cadmiului;
e) STAS 5954/2-77 - Determinarea cuprului;
f) STAS 7119-91 - Determinarea staniului.
Art. 10
Determinarea continutului de substanta uscata solubila la sucul de tomate
cu sare sau cu sare si zahar se face conform calculului prezentat in anexa nr.
3 care face parte integranta din prezentele norme.
CAP. 3
Ambalare, marcare, depozitare, transport
Art. 11
(1) Sucurile de legume se ambaleaza in recipiente de diferite capacitati,
cu posibilitati de inchidere ermetica, confectionate din materiale pentru
produse alimentare, avizate de Ministerul Sanatatii si Familiei.
(2) Ambalajele de transport trebuie sa asigure integritatea produselor, sa
fie curate, uscate si in stare buna. Ambalajele folosite sunt: lazi din lemn,
carton, folie termocontractibila sau alte ambalaje stabilite prin contract.
Art. 12
(1) Marcarea si etichetarea sucurilor de legume trebuie sa se faca cu
respectarea reglementarilor in vigoare privind etichetarea alimentelor,
inscrierea tuturor informatiilor necesare, astfel incat consumatorul sa fie
informat corect la momentul cumpararii produsului.
(2) Elementele suplimentare de etichetare a sucurilor de legume sunt
urmatoarele:
a) denumirea "suc" trebuie sa fie urmata de indicarea speciei de
legume din care provine; in cazul amestecului de sucuri provenite de la legume
de specii diferite, denumirea sub care se vinde produsul se inscrie cu
caractere identice si va contine enumerarea legumelor acestora in ordinea
descrescatoare a ponderii in amestec;
b) in cazul amestecurilor de sucuri de legume denumirea sub care se vinde
produsul poate fi inlocuita de expresia "cocteil de suc de legume",
care va fi urmata de enumerarea legumelor in ordinea descrescatoare a ponderii
acestora in amestec;
c) in ceea ce priveste denumirea "suc de rosii cocteil", aceasta
nu poate fi utilizata decat pentru produsul suc de rosii la care s-au adaugat
condimente si extracte aromatizante;
d) denumirea sub care se vinde produsul poate fi insotita de unul dintre
calificativele "proaspat", "pur", "sarat",
inscrise cu caractere identice, astfel:
- "proaspat", daca sucul nu a suferit nici un tratament fizic sau
de stabilizare, in special filtrare, limpezire, pasteurizare, sterilizare;
- "pur", daca sucul nu a suferit adaosul nici unui produs, chiar
daca acesta este autorizat;
- "sarat", daca sucului de legume i s-a adaugat sare, cu conditia
ca acest calificativ sa fie urmat de indicarea cantitatii de sare adaugate,
exprimata in grame/litru, atunci cand aceasta cantitate este mai mare de 1
gram/litru;
e) in cazul in care sucul de legume sau amestecul de sucuri de legume
contine ingredientele mentionate la art. 3 alin. (2), denumirea sub care se
vinde produsul se completeaza cu numele ingredientului utilizat.
Art. 13
Adaosul de sare si/sau zahar, dupa caz, va fi inscris vizibil, in acelasi
camp vizual cu denumirea produsului.
Art. 14
Depozitarea sucurilor de legume se face in incaperi curate, uscate, ferite
de razele solare sau de inghet, la o temperatura de 4 - 20 grade C si o
umiditate relativa a aerului de maximum 75% .
Art. 15
Transportul trebuie sa se faca cu vehicule curate, acoperite, in conditii
care sa asigure integritatea ambalajelor si mentinerea calitatii produselor,
precum si protectia contra razelor solare sau inghetului.
Art. 16
Fiecare transport trebuie sa fie insotit de documente care sa ateste
provenienta produselor.
CAP. 4
Dispozitii finale
Art. 17
Data durabilitatii minimale este stabilita de producator.
ANEXA 1
la norme
PROPRIETATI ORGANOLEPTICE
ale sucurilor de legume
________________________________________________________________________________
Caracteristici Conditii de admisibilitate
________________________________________________________________________________
Aspectul recipientului:
- exterior - curat, ermetic inchis, cu capacul nebombat,
neruginit,
cu eticheta curata, vizibil imprimata cu toate
elementele de identificare, lipita simetric in plan
pe
recipient; la cutia metalica se admit usoare
deformari
la corp, dar nu la falt;
- interior - curat; capacul si cutia metalica fara pete de rugina
sau exfolieri ale peliculei protectoare
Aspectul continutului - lichid omogen cu particule fine de pulpa in
suspensie,
cu o usoara tendinta de separare prin sedimentare; nu
este admisa prezenta semintelor, fragmentelor de
seminte, fragmentelor de coji, a partilor verzi, a
particulelor negre
Consistenta - fluida, normala, de lichid in amestec cu pulpa
Culoarea - specifica componentelor utilizate; la sucul de tomate
culoarea este rosie sau rosie-portocalie,
caracteristica soiului de tomate
Gustul si mirosul - placut, bine exprimat, caracteristic componentelor;
nu
sunt admise gustul si mirosul straine, de fermentare,
mucegai etc.
Corpuri straine - nu se admit
________________________________________________________________________________
Examenul organoleptic se efectueaza in conformitate cu prevederile SR 1754
- 94.
ANEXA 2
la norme
CARACTERISTICI FIZICO-CHIMICE
ale sucurilor de legume
________________________________________________________________________________
Caracteristici Conditii de Metoda
analizei
admisibilitate
________________________________________________________________________________
Substanta uscata solubila (exclusiv adaosul de 6,0 STAS 5956/71
sare sau de zahar), % grade refractometrice, la
20 grade C, minim
- pentru suc cu adaos de suc de fructe, % minim 8,0
Aciditate totala, exprimata in acid malic, 10,0 STAS 5952/79
raportata la substanta uscata solubila, % maxim
Aciditate volatila, exprimata in acid acetic, 0,6 STAS 5952/79
raportata la substanta uscata solubila, % maxim
Clorura de sodiu, % maxim 1,0 STAS 5953/85
Impuritati minerale insolubile, raportate la 0,015 STAS 5959/70
substanta uscata solubila, % maxim
________________________________________________________________________________
ANEXA 3
la norme
A. Determinarea continutului de substanta uscata solubila la sucul de
tomate cu adaos de sare:
Substanta uscata solubila = S1 - 1,2 (C - 1),
in care:
S1 - continutul de substanta uscata solubila, in procente, corespunzator
gradelor citite la refractometru, cu corectia de temperatura pentru 20 grade C;
C - continutul total de clorura de sodiu, in procente, determinat conform
STAS 5953/85;
1 - continutul mediu de clorura de sodiu din tomate, in procente;
1,2 - grade refractometrice corespunzatoare unui procent de clorura de
sodiu.
B. Determinarea continutului de substanta uscata solubila la sucul de
tomate cu adaos de sare si zahar:
Substanta uscata solubila = S1 - 1,2 (C - 1) - (Z - 2),
in care:
S1, C, 1 si 1,2 au aceeasi semnificatie ca la lit. A;
Z - continutul total de zahar, in procente;
2 - continutul mediu de zahar din tomate, in procente.
Continutul total de zahar se determina conform SR 3063-94.
C. Raportarea la substanta uscata solubila a rezultatelor determinarilor
pentru aciditatea totala volatila si impuritatile minerale se face dupa
urmatoarea formula:
100
R = R1 -----,
S
in care:
R - rezultatul determinarilor raportat la substanta uscata solubila, in
procente;
R1 rezultatul determinarii raportat la produsul ca atare, in procente;
S continutul de substanta uscata solubila (exclusiv adaosul de sare
si/sau zahar), in procente.
|