ORDIN
Nr. 522/798/317 din 11 august 2003
pentru aprobarea Normelor privind denumirea, descrierea, definirea,
caracteristicile si compozitia mierii
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI
MEDIULUI
Nr. 522 din 11 august 2003
MINISTERUL SANATATII
Nr. 798 din 25 august 2003
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Nr. 317 din 3 septembrie 2003
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 650 din 12 septembrie 2003
Vazand Referatul de aprobare nr. 133.626 din 6 august 2003, intocmit de
Directia generala de implementare si reglementare,
avand in vedere prevederile art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii
alimentelor, aprobata si modificata prin Legea nr. 57/2002,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, al
Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea
Ministerului Sanatatii si al Hotararii Guvernului nr. 755/2003 privind
organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia
Consumatorilor,
ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului, ministrul sanatatii
si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor emit
urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele privind denumirea, descrierea, definirea,
caracteristicile si compozitia mierii, prevazute in anexa care face parte
integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, Ministerul
Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin
directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului
Bucuresti, directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti
si oficiile judetene pentru protectia consumatorilor si al municipiului
Bucuresti, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin abroga Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si
padurilor si al ministrului sanatatii si familiei nr. 122/298/2001 pentru
aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, originea, prezentarea,
compozitia, calitatea si etichetarea mierii, publicat in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, nr. 610 din 27 septembrie 2001.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.
p. Ministrul agriculturii,
padurilor, apelor si mediului,
Petre Daea,
secretar de stat
Ministrul sanatatii,
Mircea Beuran
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Rovana Plumb,
secretar de stat
ANEXA 1
NORME
privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile si compozitia mierii
Art. 1
(1) Prezentele norme se aplica produselor definite in anexa nr. I la
prezentele norme.
(2) Caracteristicile si compozitia produselor prevazute la alin. (1) sunt
prevazute in anexa nr. II la prezentele norme.
Art. 2
Normele generale privind etichetarea alimentelor se aplica in cazul
produselor definite in anexa nr. I, in urmatoarele conditii:
1. Termenul "miere" se aplica numai produsului definit in anexa
nr. I pct. 1 si este utilizat, in cazul comercializarii, pentru a desemna
produsul respectiv.
2. Denumirile produselor incluse in anexa nr. I pct. 2 si 3 se aplica numai
produselor definite in anexa nr. I si se utilizeaza, in cazul comercializarii,
pentru a desemna produsele respective.
Aceste denumiri pot fi inlocuite cu denumirea simpla "miere", cu
exceptia mierii filtrate, a mierii in faguri, a mierii cu bucati de fagure sau
a bucatilor de fagure in miere si a mierii destinate industriei:
a) in cazul mierii destinate industriei, cuvintele "pentru gatit"
apar pe eticheta in imediata apropiere a denumirii produsului;
b) cu exceptia mierii filtrate sau a mierii destinate industriei, pe langa
denumirea produselor se mai pot adauga informatii cu privire la:
- originea florala sau vegetala, daca produsul provine integral sau in
principal din sursa indicata si prezinta caracteristicile organoleptice,
fizico-chimice si microscopice ale sursei;
- originea regionala, teritoriala sau topografica, daca produsul provine
integral din sursa indicata;
- criterii calitative specifice.
3. In cazul in care s-a utilizat mierea destinata industriei ca ingredient
al unui produs alimentar mixt, termenul "miere" poate fi utilizat in
denumirea produsului alimentar mixt in locul termenului "miere destinata
industriei", insa in lista ingredientelor se va utiliza termenul definit
in anexa nr. I pct. 3.
4. Pentru mierea importata, tara sau tarile de origine de unde s-a recoltat
mierea sunt indicate pe eticheta.
Totusi, in cazul in care mierea provine din mai multe state membre ale
Uniunii Europene sau tari terte, mentiunea respectiva se poate inlocui cu una
dintre urmatoarele mentiuni, dupa caz:
- "amestec de miere provenita din CE";
- "amestec de miere provenita din spatiul extracomunitar";
- "amestec de miere provenita din CE si spatiul extracomunitar".
Art. 3
In cazul mierii filtrate si al mierii destinate industriei, recipientele
pentru mierea in vrac, ambalajele si documentele de comercializare precizeaza
in mod clar denumirea integrala a produsului, conform anexei nr. I pct. 2.2
lit. f) si pct. 3.
Art. 4
Toate informatiile prezentate prin etichetare trebuie sa fie clare,
lizibile si sa nu permita stergerea.
Art. 5
Metodele de analiza pentru verificarea compozitiei si caracteristicilor
mierii sunt conforme cu cele din CODEX STAN 12-1981 Rev. 1 (1987) pentru miere
si/sau cu cele din STAS 784/3-89 "Miere de albine. Metode de
analiza".
ANEXA 1
la norme
DENUMIREA, DESCRIEREA SI DEFINITIILE PRODUSELOR
1. Mierea este substanta naturala dulce produsa de albinele Apis mellifera
din nectarul plantelor sau din secretiile sectiunilor vii ale plantelor ori din
excretiile, pe sectiunile vii ale plantelor, ale insectelor care se hranesc
prin suctiune din plante si pe care albinele le colecteaza, le transforma,
combinandu-le cu substante proprii specifice, le aduna, le deshidrateaza, le
depoziteaza si le lasa in faguri pentru a se matura.
2. Principalele tipuri de miere sunt urmatoarele:
2.1. in functie de origine:
a) miere din inflorescenta sau miere din nectar - mierea obtinuta din
nectarul plantelor;
b) miere din secretie zaharoasa - mierea obtinuta in special din excretiile
insectelor care se hranesc prin suctiune din plante (Hemiptera) pe sectiunile
vii ale plantelor sau din secretiile sectiunilor vii ale plantelor;
2.2. in functie de modul de producere si/sau de prezentare:
a) miere in fagure - mierea depozitata de albine in celulele fagurilor fara
larve (puieti), nou-construiti, sau pe peretii subtiri ai structurii fagurelui,
obtinuta numai din ceara de albine si vanduta in faguri intregi capaciti sau in
sectiuni de astfel de faguri;
b) miere cu bucati de fagure sau bucati de fagure in miere - mierea care
contine una sau mai multe bucati de fagure;
c) miere scursa - mierea obtinuta prin drenarea fagurilor fara larve
(puieti) deschisi (decapaciti);
d) miere extrasa - mierea obtinuta prin centrifugarea fagurilor fara larve
(puieti) deschisi (decapaciti);
e) miere presata - mierea obtinuta prin presarea fagurilor fara larve
(puieti), cu sau fara incalzire moderata la o temperatura de maximum 45 grade
C;
f) miere filtrata - mierea obtinuta prin indepartarea materiilor straine
organice si anorganice, ceea ce duce la indepartarea, in mod semnificativ, a
polenului.
3. Mierea destinata industriei - mierea:
a) care este adecvata pentru utilizare industriala sau ca ingredient in alte
alimente care sunt ulterior procesate; si
b) care poate:
- sa prezinte un gust ori miros strain; sau
- sa fi inceput sa fermenteze ori sa fi fermentat; sau
- sa fi fost supraincalzita.
ANEXA 2
la norme
CARACTERISTICILE SI COMPOZITIA MIERII
1. Mierea contine diferite tipuri de zaharuri, in special fructoza si
glucoza, si alte substante, precum acizi organici, enzime si particule solide
provenite din timpul colectarii mierii.
- Culoarea mierii variaza de la tipul de miere aproape incolor pana la cel
maro inchis.
- Consistenta poate sa fie fluida, vascoasa sau partial ori integral
cristalizata.
- Gustul si aroma variaza in functie de planta de origine.
2. In cazul in care se introduce pe piata ca miere sau cand se utilizeaza
in orice produs destinat consumului uman, se interzice adaugarea in miere a
oricarui ingredient alimentar, inclusiv a aditivilor alimentari, sau orice alt
adaos cu exceptia mierii.
Mierea nu trebuie sa contina, pe cat posibil, materii organice sau
anorganice straine compozitiei sale. Cu exceptia pct. 3 din anexa nr. I la
norme, mierea nu trebuie sa prezinte gusturi sau arome straine, nu trebuie sa
fie in proces de fermentare, sa prezinte aciditate modificata artificial ori sa
fi fost supusa unui procedeu de incalzire, astfel incat enzimele naturale sa fi
fost fie distruse, fie inactivate in mod semnificativ.
3. Fara a se aduce prejudicii prevederilor pct. 2.2 lit. f) din anexa nr. I
la norme, nu se poate indeparta polenul sau un alt element constitutiv al
mierii, cu exceptia cazului in care acest lucru nu poate fi evitat in momentul
indepartarii materiilor straine organice sau anorganice.
4. In cazul in care se introduce pe piata ca miere sau cand se utilizeaza
in orice produs destinat consumului uman, mierea trebuie sa indeplineasca
urmatoarele caracteristici privind compozitia:
4.1. Continutul in zaharuri
4.1.1. Continutul de fructoza si glucoza (suma celor doua)
- mierea din inflorescenta minimum 60g/100g
- mierea din secretie zaharoasa, amestecuri de miere minimum 45g/100g
din secretie zaharoasa si miere din inflorescenta
4.1.2. Continutul de zaharoza
- in general maximum 5g/100g
- salcam fals (Robinia pseudoacacia), lucerna maximum 10g/100g
(Medicago sativa), Menzies Banksia (Banksia menziesii),
French honeysuckle (Hedysarum), eucalipt (Eucalyptus
camadulensis), leatherwood (Eucryphia lucida, Eucryphia
milliganii), Citrus sp.
- lavanda (Lavandula sp.), limba-mielului maximum 15g/100g
(Borago officinalis)
4.2. Umiditate
- in general maximum 20%
- iarba-neagra (Calluna) si mierea destinata maximum 23%
industriei alimentare in general
- mierea destinata industriei, obtinuta din iarba-neagra maximum 25%
(Calluna)
4.3. Continutul de substante insolubile in apa
- in general maximum
0,1g/100g
- miere presata maximum
0,5g/100g
4.4. Conductivitate electrica
- mierea care nu este enumerata mai jos si amestecuri maximum 0,8
mS/cm
ale acestor tipuri de miere
- mierea din secretie zaharoasa si mierea de castane, maximum 0,8
mS/cm
precum si amestecuri ale acestora, cu exceptia celor
enumerate mai jos
- exceptii: capsun (Arbustus unedo), bell heather
(Erica), eucalipt, tei (Tilia sp.), iarba-neagra
(Calluna vulgaris), manuka sau jelly bush (Leptospermum),
arborele de ceai (Melaleuca sp.)
4.5. Aciditate libera
- in general maximum 50
miliechivalenti
acid la
1.000 grame
- mierea destinata industriei maximum 80
miliechivalenti
acid la
1.000 grame
4.6. Activitate diastazica si continut de
hidroximetilfurfural (HMF) determinat dupa procesare si
amestecare
a) Activitate diastazica (scara Schade)
- in general, cu exceptia mierii destinate industriei minimum 8
- tipuri de miere cu continut scazut de enzime naturale minimum 3
(de exemplu mierea de citrice) si
cu un continut de HMF de maximum 15 mg/kg
b) Continut de HMF
- in general, cu exceptia mierii destinate industriei maximum 40 mg/kg
[sub rezerva
prevederilor
lit. a) a doua
liniuta]
- tipuri de miere cu origine declarata din regiuni maximum 80 mg/kg
cu clima tropicala si amestecuri de astfel de tipuri de
miere