ORDIN
Nr. 269/453/81 din 1 aprilie 2003
pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, originea,
etichetarea si marcarea unor zaharuri destinate consumului uman
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 269 din 1 aprilie 2003
MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
Nr. 453 din 14 mai 2003
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Nr. 81 din 27 mai 2003
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 419 din 16 iunie 2003
Avand in vedere prevederile art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii
alimentelor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 57/2002,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare, al Hotararii Guvernului nr. 22/2001
privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu
modificarile si completarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr.
166/2001 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru
Protectia Consumatorilor, cu modificarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 125.458 din 31 martie 2003 intocmit de
Directia generala de implementare, reglementare si de management al resurselor
biotehnologice,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor, ministrul sanatatii si
familiei si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele cu privire la natura, continutul, originea, etichetarea
si marcarea unor zaharuri destinate consumului uman, prevazute in anexa care
face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Ministerul Sanatatii si
Familiei si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin
directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a
municipiului Bucuresti, prin directiile de sanatate publica judetene si a
municipiului Bucuresti si, respectiv, oficiile judetene pentru protectia
consumatorilor vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin abroga Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si
padurilor si al ministrului sanatatii si familiei nr. 124/297/2001 pentru
aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, originea, etichetarea si
marcarea unor zaharuri destinate consumului uman, publicat in Monitorul Oficial
al Romaniei, Partea I, nr. 610 din 27 septembrie 2001.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 18 luni de la data publicarii.
p. Ministrul agriculturii,
alimentatiei si padurilor,
Petre Daea,
secretar de stat
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Rovana Plumb,
secretar de stat
ANEXA 1
NORME
cu privire la natura, continutul, originea, etichetarea si marcarea unor
zaharuri destinate consumului uman
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezentele norme se refera si se aplica urmatoarelor produse:
1. zahar semialb;
2. zahar sau zahar alb;
3. zahar extra alb;
4. solutie de zahar;
5. solutie de zahar invertit;
6. sirop de zahar invertit;
7. sirop de glucoza;
8. sirop de glucoza concentrat;
9. dextroza sau dextroza monohidratata;
10. dextroza sau dextroza anhidra;
11. fructoza.
Art. 2
Produsele enumerate la art. 1 se comercializeaza numai daca respecta
definitiile si regulile stabilite in prezentele norme.
CAP. 2
Natura, continutul si originea unor zaharuri
Art. 3
In sensul prezentelor norme, produsele enumerate la art. 1 trebuie sa
corespunda urmatoarelor definitii si caracteristici:
1. Zahar semialb-zaharoza purificata si cristalizata, de calitate
corespunzatoare si care se comercializeaza, avand urmatoarele caracteristici:
a) polarizatie minimum 99,5 grade Z;
b) continut de zahar invertit maximum 0,1% din masa;
c) umiditate maximum 0,1% din masa;
2. Zahar sau zahar alb - zaharoza purificata si cristalizata, de calitate
corespunzatoare si care se comercializeaza, avand urmatoarele caracteristici:
a) polarizatie minimum 99,7 grade Z;
b) continut de zahar invertit maximum 0,04% din masa;
c) umiditate maximum 0,06% din masa;
d) tipul de culoare maximum 9 puncte determinate conform lit.
a)
din anexa care face parte integranta din
prezentele norme.
3. Zahar extra alb - produsul care are caracteristicile prevazute la pct. 2
lit. a), b) si c), la care numarul total de puncte determinate in conformitate
cu prevederile anexei nu depaseste totalul de 8 si este de maximum:
a) 4 pentru tipul culorii;
b) 6 pentru continutul de cenusa;
c) 3 pentru culoarea in solutie.
4. Solutie de zahar - solutia apoasa de zaharoza cu urmatoarele
caracteristici:
a) substanta uscata minimum 62% din masa;
b) continutul de zahar invertit maximum 3% din masa substantei uscate;
(raportul dintre fructoza
si dextroza: 1,0 +/- 0,2)
c) cenusa conductometrica maximum 0,1 din masa substantei uscate,
determinata in conformitate cu lit. b) din
anexa;
d) culoare in solutie maximum 45 de unitati ICUMSA.
5. Solutie de zahar invertit - solutia apoasa de zaharoza partial invertita
prin hidroliza, in care continutul de zahar invertit nu predomina, avand
urmatoarele caracteristici:
a) substanta uscata minimum 62% din masa;
b) continutul de zahar invertit mai mult de 3%, dar maximum 50% din masa
(raportul dintre fructoza si substantei uscate;
dextroza: 1,0 +/- 0,2)
c) cenusa conductometrica maximum 0,4% din masa substantei uscate,
determinata in conformitate cu lit. b) din
anexa.
6. Sirop de zahar invertit - solutia apoasa de zaharoza, posibil
cristalizata, partial invertita prin hidroliza, in care continutul de zahar
invertit (raportul dintre fructoza si dextroza: 1,0 +/- 0,1) este mai mare de
50% din masa substantei uscate, dar care are caracteristicile stabilite la pct.
5 lit. a) si c).
7. Sirop de glucoza - solutie apoasa purificata si concentrata de zaharuri
nutritive, obtinuta din amidon si/sau inulina, cu urmatoarele caracteristici:
a) substanta uscata minimum 70% din masa;
b) echivalent de dextroza minimum 20% din masa substantei uscate si
exprimata sub forma D-glucoza;
c) cenusa sulfatata maximum 1% din masa substantei uscate.
8. Sirop de glucoza concentrat - siropul de glucoza partial concentrat, cu
un continut de substanta uscata de cel putin 93% din masa, dar care are
caracteristicile stabilite la pct. 7 lit. b) si c).
9. Dextroza sau dextroza monohidratata - D-glucoza purificata si
cristalizata, care contine o molecula de apa de cristalizare, cu urmatoarele
caracteristici:
a) dextroza (D-glucoza) minimum 99,5% din masa substantei uscate;
b) substanta uscata minimum 90% din masa;
c) cenusa sulfatata maximum 0,25% din masa substantei uscate.
10. Dextroza sau dextroza anhidra - D-glucoza purificata si cristalizata,
care nu contine apa de cristalizare, cu un continut de substanta uscata de 98%
din masa, celelalte caracteristici fiind stabilite la pct. 9 lit. a) si c).
11. Fructoza - D-glucoza purificata, cristalizata, cu urmatoarele
caracteristici:
a) continut de fructoza minimum 98%;
b) continut de glucoza maximum 0,5,%;
c) umiditate maximum 0,5% din masa;
d) cenusa conductometrica maximum 0,1% din masa, determinata conform
lit. b) din anexa.
Art. 4
(1) Denumirile enumerate la art. 3 se aplica numai produselor definite in
aceasta si trebuie utilizate in comert pentru desemnarea acestora.
(2) Descrierea mentionata la art. 3 pct. 2 poate fi utilizata, de asemenea,
la descrierea produsului definit la art. 3 pct. 3.
(3) Termenul "alb" este folosit pentru:
a) solutia de zahar in care culoarea nu depaseste 25 de unitati ICUMSA
determinate in conformitate cu metoda prevazuta la lit. c) din anexa;
b) solutia de zahar invertit si sirop de zahar invertit, pentru care
continutul de cenusa conductometrica nu depaseste 0,1% si culoarea in solutie
nu depaseste 25 de unitati ICUMSA determinate in conformitate cu metoda
prevazuta la lit. c) din anexa.
(4) Prevederile alin. (1) nu afecteaza procedurile prin care aceste
denumiri se utilizeaza suplimentar pentru indicarea altor produse care nu pot
fi confundate cu cele definite la art. 3.
CAP. 3
Etichetare si marcare
Art. 5
(1) Etichetarea, prezentarea si publicitatea produselor definite la art. 3
se realizeaza cu respectarea reglementarilor in vigoare, cu urmatoarele
mentiuni specifice:
a) masa neta, cu exceptia produselor care cantaresc mai putin de 20 g;
b) indicarea continutului de substanta uscata si de zahar invertit, in
cazul solutiilor de zahar, solutiilor de zahar invertit si al siropurilor de
zahar invertit;
c) termenul restrictiv "cristalizat" este folosit pentru siropul
de zahar invertit ce incorporeaza cristale in solutie;
d) descrierea prin care sunt definite produsele de la art. 3 pct. 7 si 8 si
care contin fructoza in proportie mai mare de 5% in substanta uscata este
urmata de ingredientele utilizate si termenii restrictivi "sirop de
glucoza - fructoza" sau "sirop de fructoza - glucoza" si,
respectiv, "sirop de glucoza - fructoza concentrat" sau "sirop
de fructoza - glucoza concentrata", pentru a indica care din elementele
glucoza sau fructoza se gaseste in proportie mai mare;
(2) Toate informatiile prezentate prin etichetare trebuie sa fie clare,
lizibile si sa nu permita stergerea.
(3) Prevederile alin. (1) nu impiedica produsele definite la art. 3 sa
poarte, in plus fata de descrierea obligatorie, alte descrieri, cu mentiunea ca
acestea din urma sa nu induca in eroare consumatorii.
Art. 6
Prezentele norme nu se aplica:
a) produselor definite la art. 3, cand acestea sunt sub forma de zahar
pudra, zahar candel, zahar capatana;
b) produselor destinate exportului in tarile din afara Comunitatii
Europene.
CAP. 4
Dispozitii finale
Art. 7
Prezentele norme sunt compatibile cu reglementarile comunitare in domeniu
si sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului 2001/111.
ANEXA 1
la norme
METODA
de determinare a tipului de culoare, a continutului de cenusa conductometrica
si a culorii in solutia de zahar alb si de zahar extra alb, definite la art. 3
pct. 2 si 3
Un "punct" corespunde:
a) in cazul tipului de culoare, la 0,5 unitati calculate prin metoda
Institutului pentru Tehnologia Agricola si a Industriei Zaharului din
Brunswick;
b) in cazul continutului de cenusa, la 0,0018%, calculat prin metoda
Comisiei Internationale pentru Metode Uniforme de Analiza a Zaharului (ICUMSA);
c) in cazul culorii in solutie, la 7,5 unitati calculate prin metoda
(ICUMSA).
Metodele de determinare a tipului de culoare, a continutului de cenusa si a
culorii in solutie sunt descrise in Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei
si padurilor si al ministrului sanatatii si familiei nr. 576/1.033/2002 pentru
aprobarea Normelor cu privire la stabilirea conditiilor de calitate ale
zaharului din sfecla de zahar, cumparat de organismul de interventie si a
Normelor cu privire la metodele de analiza pentru determinarea conditiilor de
calitate ale zaharului cumparat de organismul de interventie, publicat in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 25 din 17 ianuarie 2003.