Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 335/714/318 din 14 mai 2003

pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, originea, fabricarea, etichetarea si marcarea unor produse din cacao si ciocolata destinate consumului uman

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI


SmartCity3

              Nr. 335 din 14 mai 2003
              MINISTERUL SANATATII
              Nr. 714 din 23 iulie 2003
              AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
              Nr. 318 din 5 septembrie 2003
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 661 din 18 septembrie 2003

    Vazand Referatul de aprobare nr. 125.825 din 10 aprilie 2003, intocmit de Directia generala de implementare, reglementare si de management al resurselor biotehnologice,
    avand in vedere prevederile art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 57/2002,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, al Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, si al Hotararii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor,

    ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului, ministrul sanatatii si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele cu privire la natura, continutul, originea, fabricarea, etichetarea si marcarea unor produse din cacao si ciocolata destinate consumului uman, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti, directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti si, respectiv, oficiile judetene pentru protectia consumatorilor vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    Prezentul ordin abroga Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor si al ministrului sanatatii si familiei nr. 125/383/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, originea, fabricarea, etichetarea si marcarea unor produse din cacao si ciocolata destinate consumului uman si Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor si al ministrului sanatatii si familiei nr. 278/613/2002 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor si al ministrului sanatatii si familiei nr. 125/383/2001, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 700 din 5 noiembrie 2001 si, respectiv, nr. 692 din 20 septembrie 2002.
    Art. 4
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.

                   Ministrul agriculturii,
                   padurilor, apelor si mediului,
                   Ilie Sarbu

                   Ministrul sanatatii,
                   Mircea Beuran

                   Presedintele Autoritatii Nationale
                   pentru Protectia Consumatorilor,
                   Rovana Plumb,
                   secretar de stat

    ANEXA 1

                                  NORME
cu privire la natura, originea, fabricarea, etichetarea si marcarea unor produse din cacao si ciocolata destinate consumului uman

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    In sensul prezentelor norme, produsele din cacao si ciocolata reprezinta produsele destinate consumului uman definite in anexa nr. 1.
    Art. 2
    Produsele mentionate in anexa nr. 1 sunt oferite spre vanzare numai daca sunt in conformitate cu definitiile si cu regulile stabilite in prezentele norme.

    CAP. 2
    Natura, continutul, originea, fabricarea

    Art. 3
    (1) Denumirile enumerate in anexa nr. 1 se aplica numai produselor definite la numarul respectiv si trebuie utilizate in comert pentru descrierea acestora.
    (2) Prevederile alin. (1) nu afecteaza totusi anumite denumiri combinate sub care se vinde produsul, acolo unde acestea se utilizeaza suplimentar, in conformitate cu uzanta comerciala, pentru a indica alte produse care nu pot fi confundate cu cele definite in anexa nr. 1.
    Art. 4
    La fabricarea produselor din ciocolata specificate la lit. A pct. 3, 4, 5, 6, 8 si 9 din anexa nr. 1 pot fi adaugate grasimi vegetale, altele decat untul de cacao, asa cum sunt definite si enumerate in anexa nr. 2. Procentul adaugat de grasimi vegetale este de maximum 5% din produsul finit, dupa scaderea din masa totala a celorlalte ingrediente folosite in conformitate cu anexa nr. 1 lit. B, fara a reduce continutul minim de unt de cacao si continutul total de substanta uscata de cacao.

    CAP. 3
    Etichetarea si marcarea

    Art. 5
    Actele normative in vigoare privind etichetarea alimentelor se aplica produselor definite in anexa nr. 1, produse ce sunt destinate in forma neschimbata consumatorului final, cu urmatoarele mentiuni suplimentare, care sa fie vizibile, lizibile si inteligibile:
    a) denumirea produselor in cazul produselor definite la lit. A din anexa nr. 1; in cazul produselor definite la lit. A pct. 3, 4, 5, 6, 7 si 10 din anexa nr. 1, care sunt comercializate asortate, denumirile sub care se vand produsele pot fi inlocuite prin "ciocolata asortata" sau "ciocolata asortata umpluta" ori alte asemenea denumiri. In acest caz poate fi o singura lista a ingredientelor pentru toate produsele asortate;
    b) pentru produsele specificate la lit. A pct. 2c), 2d), 3, 4, 5, 8 si 9 din anexa nr. 1 eticheta trebuie sa contina o indicatie referitoare la continutul total de cacao in substanta uscata, prin declaratia "substanta uscata de cacao ...% minimum";
    c) pentru produsele specificate la lit. A pct. 2b) si 2d) (a doua parte a frazei) din anexa nr. 1, se indica continutul de unt de cacao;
    d) pentru produsele din ciocolata specificate in art. 4, care contin grasimi vegetale, altele decat untul de cacao, pe eticheta se mentioneaza utilizarea acestor grasimi, prin declaratia "contine si alte grasimi vegetale pe langa untul de cacao". Aceasta declaratie trebuie sa fie in acelasi camp vizual cu lista de ingrediente, clar separata de aceasta lista, scrisa cu litere de aceeasi marime si grosime ca si denumirea sub care se vinde produsul, alaturata; denumirea sub care se vinde produsul poate aparea si in alta parte fara a incalca aceasta cerinta.
    Art. 6
    Denumirile sub care se vand produsele "ciocolata", "ciocolata cu lapte" si ciocolata "cuvertura", specificate in anexa nr. 1, pot fi completate cu mentiuni sau calificative referitoare la criteriile de calitate care prevad ca produsul contine:
    a) in cazul ciocolatei, minimum 43% substanta uscata totala de cacao, inclusiv minimum 26% unt de cacao;
    b) in cazul ciocolatei cu lapte, minimum 30% substanta uscata totala de cacao si minimum 18% substanta uscata din lapte obtinuta prin deshidratarea partiala sau totala a laptelui integral, partial ori complet degresat, din frisca sau frisca partial ori total deshidratata, unt sau grasime din lapte, care include minimum 4,5% grasime din lapte;
    c) in cazul ciocolatei "cuvertura", minimum 16% substanta uscata de cacao degresata.

    CAP. 4
    Dispozitii finale

    Art. 7
    Prezentele norme sunt compatibile cu reglementarile comunitare in domeniu si sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului 2000/36.
    Art. 8
    Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentele norme.

    ANEXA 1
    la norme

    A. DENUMIRI COMERCIALE, DEFINITII SI CARACTERISTICI
    In sensul prezentelor norme, se aplica urmatoarele denumiri sub care se vand produsele:
    1. Unt de cacao - grasimea obtinuta din boabele de cacao sau parti din acestea si care prezinta continut de substanta nesaponificabila, determinata cu ajutorul eterului de petrol, de maximum 0,5%, cu exceptia untului de cacao de presa, unde acest continut este de maximum 0,35%, iar continutul de acizi grasi liberi este de maximum 1,75% (exprimat in acid oleic).
    2. a) Cacao pudra, cacao - produsul obtinut din transformarea boabelor de cacao care au fost curatate, decojite si prajite in pudra si care contine minimum 20% unt de cacao, raportat la continutul de substanta uscata, si maximum 9% umiditate.
    b) Cacao cu continut redus de grasime - pudra de cacao care contine maximum 20% unt de cacao, raportat la continutul de substanta uscata.
    c) Ciocolata pudra - produsul care consta dintr-un amestec de cacao si zaharuri, amestec ce contine minimum 32% pudra de cacao.
    d) Ciocolata de baut, cacao indulcita, pudra de cacao indulcita - produsul care consta dintr-un amestec de cacao pudra si zaharuri, care contine minimum 25% pudra de cacao; aceste denumiri trebuie insotite de sintagma "continut redus de grasime" in cazul in care produsul este cu continut redus de grasime, asa cum este definit la lit. b).
    3. Ciocolata - produsul obtinut din produse de cacao si zaharuri care, sub rezerva lit. b), contine minimum 35% substanta uscata totala de cacao si care include minimum 18% unt de cacao si minimum 14% substanta uscata de cacao fara grasime.
    a) Aceasta denumire, acolo unde este insotita de cuvantul "fidea" sau "fulgi", defineste produsul sub forma de fidea sau fulgi, care trebuie sa contina minimum 32% substanta uscata totala de cacao, care include minimum 12% unt de cacao si minimum 14% substanta uscata de cacao fara grasime.
    b) Cand aceasta denumire este insotita de cuvantul "cuvertura", produsul trebuie sa contina minimum 35% substanta uscata totala de cacao, care include minimum 31% unt de cacao si minimum 2,5% substanta uscata de cacao fara grasime.
    c) Atunci cand aceasta denumire este insotita de cuvantul "gianduja" (sau unul dintre derivatele cuvantului "gianduja"), produsul trebuie obtinut in primul rand din ciocolata cu un continut total minim de substanta uscata de cacao de 32%, inclusiv un continut minim de substanta uscata de cacao fara grasime de 8%, si, in al doilea rand, din alune fin macinate in cantitati in care 100 g de produs sa contina minimum 20 g si maximum 40 g de alune.
    Se pot adauga lapte sau/si substanta uscata din lapte obtinuta prin deshidratarea laptelui in asemenea proportie incat produsul finit sa contina maximum 5% substanta uscata din lapte, precum si migdale, alune sau alte varietati similare, intregi sau sparte, in cantitati care impreuna cu alunele macinate nu depasesc 60% din masa totala a produsului.
    4. Ciocolata cu lapte - produsul obtinut din produse din cacao, zaharuri si lapte sau derivati de lapte, care sub rezerva prevederilor pct. 1 lit. b), prezinta urmatoarele caracteristici: minimum 25% substanta uscata totala de cacao, minimum 14% substanta uscata din lapte, obtinuta prin deshidratarea partiala sau totala a laptelui integral, partial ori complet degresat, din frisca sau din frisca partial ori total deshidratata, unt sau grasime din lapte, minimum 2,5% substanta uscata de cacao fara grasime, minimum 3,5% grasime din lapte si minimum 25% grasime totala (unt de cacao si grasime din lapte).
    a) Aceasta denumire, atunci cand este insotita de cuvantul "fidea" sau "fulgi", defineste produsul prezentat sub forma de fidea sau fulgi, care trebuie sa contina minimum 20% substanta uscata totala de cacao, minimum 12% substanta uscata din lapte, obtinuta prin deshidratarea partiala sau totala a laptelui integral, partial ori complet degresat, din frisca sau din frisca partial ori total deshidratata, unt sau grasime din lapte si minimum 12% grasime totala (unt de cacao si grasime din lapte).
    b) Cand aceasta denumire este insotita de cuvantul "cuvertura", produsul trebuie sa contina minimum 31% grasimi totale (unt de cacao si grasime din lapte).
    c) Atunci cand aceasta denumire este insotita de cuvantul "gianduja" (sau unul dintre derivatele cuvantului "gianduja") ciocolata cu lapte si alune, produsul trebuie sa fie obtinut in primul rand din ciocolata cu lapte cu un continut minim de 10% substanta uscata din lapte, obtinuta prin deshidratarea partiala sau totala a laptelui integral, partial ori complet degresat, din frisca sau frisca partial ori total deshidratata, unt sau grasimi din lapte si, in al doilea rand, din alune fin macinate in asemenea cantitati incat 100 g de produs sa contina minimum 15 g si maximum 40 g de alune. Migdalele, alunele si alte varietati similare se pot adauga, intregi sau maruntite, in cantitati care impreuna cu alunele macinate sa nu depaseasca 60% din masa totala a produsului.
    d) Daca in denumirea produsului cuvantul "lapte" este inlocuit de cuvantul "frisca" sau "lapte degresat", produsul trebuie sa aiba un continut de grasime din lapte de minimum 5,5%, respectiv maximum 1% .
    5. Ciocolata cu lapte cu continut ridicat de lapte - produsul obtinut din produse de cacao, zaharuri si lapte sau derivate din lapte si care contine: minimum 20% substanta uscata totala de cacao, minimum 20% substanta uscata din lapte, obtinuta prin deshidratarea partiala sau totala a laptelui integral, partial ori complet degresat, din frisca sau din frisca partial ori total deshidratata, unt sau grasime din lapte, minimum 2,5% substanta uscata de cacao fara grasime, minimum 5% grasime din lapte si minimum 25% grasimi totale (unt de cacao si grasime din lapte).
    6. Ciocolata alba - produsul obtinut din unt de cacao, lapte sau derivate din lapte si zaharuri, care contine minimum 20% unt de cacao si minimum 14% substanta uscata din lapte, obtinuta prin deshidratarea partiala sau totala a laptelui integral, partial ori complet degresat, din frisca sau frisca partial sau total deshidratata, unt ori grasime din lapte, din care minimum 3,5% este grasime din lapte.
    7. Ciocolata umpluta, ciocolata cu umplutura de ..., ciocolata cu interior din ... - produsul umplut a carui parte exterioara consta din unul dintre produsele definite la pct. 3, 4, 5 si 6, cu exceptia produselor al caror interior consta din produse de panificatie, patiserie, biscuiti sau inghetata. Proportia de invelis de ciocolata al produselor cu aceasta denumire trebuie sa fie de minimum 25% din masa produsului.
    8. Ciocolata a la taza - produsul obtinut din produse de cacao, zaharuri si faina sau amidon de grau, orez ori porumb, care contine minimum 30% substanta uscata totala de cacao, care include minimum 18% unt de cacao si minimum 14% substanta uscata de cacao fara grasime si maximum 8% faina sau amidon.
    9. Ciocolata obisnuita a la taza - produsul obtinut din produse din cacao, zaharuri si faina sau amidon din grau, orez ori porumb, care contine minimum 30% substanta uscata de cacao, care include minimum 18% unt de cacao si minimum 12% substanta uscata de cacao fara grasime si maximum 18% faina sau amidon.
    10. Bomboana de ciocolata sau pralina - produsul de dimensiunea unei singure imbucaturi, care consta din ciocolata umpluta sau o singura ciocolata sau o combinatie de diferite tipuri de ciocolata definite la pct. 3, 4, 5 sau 6 si alte ingrediente, astfel incat sa reprezinte minimum 25% din masa totala a produsului.

    B. INGREDIENTE OPTIONALE AUTORIZATE. ADAUGAREA DE INGREDIENTE
    1. Fara a incalca prevederile art. 4 din norme si ale lit. B pct. 2, ingredientele pot fi adaugate produselor de ciocolata definite la lit. A pct. 3, 4, 5, 6, 8 si 9, dar este interzisa adaugarea de grasimi animale si a derivatelor lor care nu rezulta exclusiv din lapte si de faina, amidon granule sau pudra, care sunt permise numai la produsele definite la lit. A pct. 8 si 9. Cantitatea acestor ingrediente adaugate nu poate depasi 40% din masa totala a produsului finit.
    2. La produsele definite la lit. A pct. 2, 3, 4, 5, 6, 8 si 9 se pot adauga numai acele arome care nu imita gustul ciocolatei sau al grasimii din lapte.

    C. CALCULAREA PROCENTELOR
    1. Continutul minim al produselor mentionate la lit. A pct. 3, 4, 5, 6, 8 si 9 se calculeaza dupa scaderea masei ingredientelor mentionate la lit. B, iar pentru produsele mentionate la lit. A pct. 7 si 10 continutul minim se calculeaza dupa scaderea masei ingredientelor, precum si a masei umpluturii.
    2. Continuturile de ciocolata ale produselor definite la lit. A pct. 7 si 10 se calculeaza in functie de masa totala a produsului finit, inclusiv umplutura.

    D. ZAHARURI
    Zaharurile mentionate in prezentele norme nu sunt limitate numai la acele zaharuri cuprinse in Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor, ministrului sanatatii si familiei si al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 269/453/81/2003 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, originea, etichetarea si marcarea unor zaharuri destinate consumului uman, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 419 din 16 iunie 2003.

    ANEXA 2
    la norme

                            GRASIMI VEGETALE
    1. Grasimile vegetale mentionate la art. 4 al cap. II din norme sunt individuale sau in amestec, echivalente ale untului de cacao, si trebuie sa respecte urmatoarele criterii:
    a) sunt grasimi vegetale nonlaurice, bogate in trigliceride de tipul: palmitic- oleic- palmitic, palmitic- oleic- stearic, stearic- oleicstearic;
    b) sunt miscibile in orice proportie cu untul de cacao si sunt compatibile cu proprietatile fizice ale acestuia (punct de topire si temperatura de cristalizare, viteza de topire pentru faza de temperare);
    c) sunt obtinute numai prin procesul de rafinare si/sau fractionare, care exclud modificarile enzimatice ale structurii trigliceridelor.
    2. In conformitate cu criteriile de mai sus, urmatoarele grasimi vegetale, obtinute din plantele ale caror nume stiintifice sunt enumerate mai jos, se pot folosi:
    - illipe, grasime de Borneo sau Tengkawang, obtinuta din Shorea spp.;
    - ulei de palmier obtinut din Elaeis guineensis; Elaeis olifera;
    - Sal obtinuta din Shorea robusta;
    - Shea obtinuta din Butyrospermum parkii;
    - Kokum gurgi obtinuta din Garcinia indica;
      samburi de Mango obtinuti din Mangifera indica.
    Se poate folosi si uleiul de cocos pentru producerea ciocolatei utilizate la fabricarea inghetatei si a altor produse similare.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 335/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 335 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu