ORDIN
Nr. 678/1222/231 din 23 septembrie 2004
pentru aprobarea Normelor privind etichetarea alimentelor si a ingredientelor
alimentare cu adaos de fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli si/sau
esteri de fitostanol
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII
RURALE
Nr. 678 din 23 septembrie 2004
MINISTERUL SANATATII
Nr. 1.222 din 30 septembrie 2004
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Nr. 231 din 15 septembrie 2004
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 909 din 6 octombrie 2004
Vazand Referatul de aprobare nr. 5-1.159 din 14 septembrie 2004, intocmit
de Directia de supraveghere si control al pietei produselor si serviciilor,
avand in vedere prevederile art. 34 si ale art. 38 alin. (9) lit. b) din
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei,
circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata cu modificari prin Legea
nr. 57/2002,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea si
functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, al
Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea
Ministerului Sanatatii, cu modificarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului
nr. 409/2004 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii,
Padurilor si Dezvoltarii Rurale,
ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, ministrul
sanatatii si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor
emit prezentul ordin.
Art. 1
Se aproba Normele privind etichetarea alimentelor si a ingredientelor
alimentare cu adaos de fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli si/sau
esteri de fitostanol, prevazute in anexa care face parte integranta din
prezentul ordin.
Art. 2
Normele prevazute la art. 1 transpun dispozitiile Regulamentului nr.
608/2004/CE al Comisiei din 31 martie 2004 cu privire la etichetarea
alimentelor si ingredientelor alimentare cu adaos de fitosteroli, esteri ai
fitosterolilor, fitostanoli si/sau esteri ai fitostanolului, publicat in
Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene (JOCE) nr. L 097 din data de 1 aprilie
2004.
Art. 3
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Ministerul Sanatatii
si Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale vor duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si
va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2007.
p. Ministrul agriculturii,
padurilor si dezvoltarii rurale,
Nicolae Istudor,
secretar de stat
Ministrul sanatatii,
Ovidiu Brinzan
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Eduard Gabriel Matei,
secretar de stat
ANEXA 1
NORME
privind etichetarea alimentelor si a ingredientelor alimentare cu adaos de
fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli si/sau esteri de fitostanol
Art. 1
Prezentele norme se aplica alimentelor si ingredientelor alimentare cu
adaos de fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli si/sau esteri de
fitostanol.
Art. 2
(1) In scopul etichetarii, fitosterolul, esterul de fitosterol,
fitostanolul si esterul de fitostanol se desemneaza prin termenii "sterol
vegetal", "ester de sterol vegetal", "stanol vegetal"
sau "ester de stanol vegetal" ori, dupa caz, forma acestora la
plural.
(2) Fara a incalca alte dispozitii legale in vigoare privind etichetarea
alimentelor, etichetarea alimentelor sau a ingredientelor alimentelor cu adaos
de fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli si/sau esteri de fitostanol
va contine urmatoarele elemente:
a) in acelasi camp vizual cu denumirea sub care este vandut produsul apare,
in mod usor vizibil si lizibil, mentiunea: "cu adaos de steroli
vegetali/stanoli vegetali";
b) continutul adaugat de fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli
si/sau esteri de fitostanol (exprimat in % sau g de steroli vegetali/stanoli
vegetali liberi din 100 g sau 100 ml de aliment) se inscrie in lista
ingredientelor;
c) trebuie sa se semnaleze ca produsul este destinat exclusiv persoanelor
care doresc sa-si reduca nivelul de colesterol in sange;
d) trebuie sa se semnaleze ca pacientii cu medicatie pentru reducerea
colesterolului vor consuma produsul numai sub supraveghere medicala;
e) trebuie sa se semnaleze, in mod vizibil si lizibil, ca produsul poate sa
nu corespunda din punct de vedere nutritional pentru femei insarcinate sau care
alapteaza si pentru copii mai mici de 5 ani;
f) trebuie sa se semnaleze o recomandare ca produsul trebuie folosit in
cadrul unei diete echilibrate si variate, incluzand consumul regulat de fructe
si legume pentru a ajuta mentinerea nivelurilor de carotenoizi;
g) in acelasi camp vizual cu prevederea lit. c) trebuie sa se semnaleze ca
trebuie evitat consumul de mai mult de 3 g/zi de adaos de steroli
vegetali/stanoli vegetali;
h) trebuie sa existe o definire a unei parti de produs alimentar sau de
ingredient alimentar implicate (preferabil in g sau ml), cu indicarea
cantitatii de steroli vegetali/stanoli vegetali continuta de fiecare parte.
Art. 3
Alimentele sau ingredientele alimentare cu adaos de esteri de fitostanol
care sunt deja pe piata ori "grasimile tartinabile cu adaos de esteri ai
fitosterolului" care au fost autorizate prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor, al ministrului sanatatii si familiei
si al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr.
524/958/2002/8/2003, produse dupa 6 luni de la intrarea in vigoare a
prezentului ordin, se vor supune prevederilor privind etichetarea din
prezentele norme.