ORDIN
Nr. 510/944/147 din 1 noiembrie 2002
pentru aprobarea Normelor de comercializare a pestelui si a altor vietuitoare
acvatice
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 510 din 1 noiembrie 2002
MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
Nr. 944 din 26 noiembrie 2002
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Nr. 147 din 10 decembrie 2002
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 125 din 26 februarie 2003
Avand in vedere prevederile art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii
alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 57/2002,
in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind
organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si
Padurilor, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Hotararii Guvernului
nr. 22/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si
Familiei, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale Hotararii
Guvernului nr. 166/2001 privind organizarea si functionarea Autoritatii
Nationale pentru Protectia Consumatorilor, cu modificarile ulterioare,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor, ministrul sanatatii si
familiei si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele de comercializare a pestelui si a altor vietuitoare
acvatice, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Ministerul Sanatatii si
Familiei si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin
directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a
municipiului Bucuresti, respectiv prin directiile de sanatate publica judetene
si a municipiului Bucuresti si oficiile judetene pentru protectia
consumatorilor, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 60 de zile de la data publicarii.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Rovana Plumb,
secretar de stat
ANEXA 1
NORME
de comercializare a pestelui si a altor vietuitoare acvatice
Art. 1
In sensul prezentului ordin urmatorii termeni se definesc dupa cum urmeaza:
a) comercializare - prima punere in vanzare in vederea consumului uman;
b) lot - o anumita cantitate de produse pescuite din aceeasi specie, care
face obiectul aceluiasi tratament si provine din acelasi loc de pescuit sau de
pe aceeasi nava;
c) loc de pescuit - locul unde se realizeaza capturile sau ferma (bazinul)
de provenienta;
d) prezentare - forma sub care produsele provenite din pescuitul de captura
sau acvacultura sunt comercializate: intreg, eviscerat, decapitat etc.;
e) parazit vizibil - un parazit sau un grup de paraziti care pot fi
distinsi clar dupa dimensiune, culoare si textura pe tesutul pestelui si care
pot fi observati fara aparate optice.
Art. 2
Normele de comercializare se refera la:
a) categorii de provenienta:
- pescuit comercial in bazine piscicole naturale;
- acvacultura;
b) categorii de prospetime;
c) categorii de calibraj.
Art. 3
Loturile de peste si alte vietuitoare acvatice vor fi clasificate in
functie de provenienta acestora conform art. 2 lit. a).
Art. 4
Provenienta va fi inscrisa cu litere lizibile si de nesters, cu inaltimea
minima de 2 cm, pe etichetele aplicate pe loturi, astfel:
a) PESCUIT;
b) ACVACULTURA.
Art. 5
(1) Categoriile de prospetime se determina pentru fiecare lot in functie de
gradul de prospetime si de caracteristicile complementare.
(2) Gradul de prospetime este definit ca mijloc de barem de cotare
specifica, indicat pe tipuri de produse conform anexei nr. 1.
Art. 6
Pe baza baremurilor prevazute in anexa nr. 1 produsele sunt clasificate in
loturi corespunzand uneia dintre urmatoarele categorii de prospetime:
a) extra, A sau B pentru peste, selacieni, cefalopode si langustine;
b) extra sau A pentru creveti;
c) E pentru langustine si raci vii.
Art. 7
Fiecare lot trebuie sa fie omogen din punct de vedere al starii de
prospetime, cu exceptia loturilor de volum mic, care pot sa nu fie omogene,
acestea fiind clasificate in categoria de prospetime de baza.
Art. 8
Categoria de prospetime trebuie sa fie inscrisa cu caractere lizibile, cu o
inaltime minima de 5 cm, pe etichetele aplicate pe loturi.
Art. 9
Loturile de pesti, selacieni, cefalopode si langustine clasificate in
categoria B de prospetime vor fi excluse de la acordarea ajutoarelor financiare
de produs.
Art. 10
Pestii, selacienii, cefalopodele si langustinele clasificate in categoria
extra de prospetime trebuie sa fie lipsiti de semne de presiune sau de jupuire,
de pete sau decolorare.
Art. 11
Pestii, selacienii, cafalopodele si langustinele clasificati in categoria A
de prospetime trebuie sa fie lipsiti de semne de presiune sau de jupuire, de
pete sau decolorare, fiind admisa o proportie minima de 5% din greutatea unui
lot, exemplare care prezinta semne de presiune sau decojiri superficiale.
Art. 12
Pestii, selacienii, cafalopodele si langustinele sunt clasificati in
categoria B de prospetime daca maximum 30% din greutatea lotului o reprezinta
exemplare cu semne de presiune sau de jupuire. Nu sunt admise pete sau
decolorare.
Art. 13
Calibrajul produselor se face in functie de greutatea acestora, de numarul
de exemplare pe unitatea de greutate sau de lungimea totala a acestora.
Art. 14
Speciile la care se aplica normele de comercializare trebuie sa respecte
talia minima biologica prevazuta in anexa nr. 2.
Art. 15
(1) Loturile sunt clasificate in categorii de calibrare dupa baremul
prevazut in anexa nr. 2.
(2) Fiecare lot trebuie sa fie omogen din punct de vedere al calibrajului
produselor. Un lot de volum mic poate sa nu fie omogen, in acest caz lotul
fiind clasificat dupa talia cea mai mica pe care o contine.
(3) Categoria de calibrare si modul de prezentare trebuie sa fie inscrise
cu caractere lizibile si de nesters, cu o inaltime de minimum 5 cm, pe eticheta
aplicata pe lot.
Art. 16
Produsele care provin din tari terte se comercializeaza prin prezentare in
ambalaje care contin indicatii clare si vizibile, astfel:
a) tara de origine - imprimata cu caractere latine cu o inaltime minima de
2 cm;
b) numele stiintific si denumirea comerciala in limba romana ale
produsului;
c) modul de prezentare;
d) provenienta produsului - pescuit sau acvacultura;
e) categoria de prospetime si categoria de calibraj;
f) greutatea neta a produselor continute in ambalaje;
g) data clasificarii si data expeditiei;
h) numele si adresa expeditorului.
ANEXA 1 *1)
la norme
*1) Anexa nr. 1 este reprodusa in facsimil.
BAREMURI DE COTARE A PROSPETIMII
A. Pesti albi*
______________________________________________________________________________
| / | CRITERII
|
| / |_______________________________________________________________|
| / | CATEGORII DE PROSPETIME | NEADMIS
|
| / |_______________________________________________|
|
| / | EXTRA | A | B |
|
|_/____________|_______________|_______________|_______________|_______________|
|Piele |Pigmentare vie |Pigmentare vie |Pigmentare |Pigmentare
|
| |si iridescenta |fara stralucire|intunecoasa |intunecoasa
|
| |sau | |spre intunecat |
|
| |opalescenta, | | |
|
| |fara decolorare| | |
|
|______________|_______________|_______________|_______________|_______________|
|Mucus cutanat |Apos, |Usor tulbure |Laptos |Gri galben,
|
| |transparent | | |opac |
|______________|_______________|_______________|_______________|_______________|
|Ochi |Convexe |Convecsi si |Plat; cornee |Concav in
|
| |(bombata), |usor infundati;|opalescenta; |centru; pupila
|
| |pupila neagra, |pupila neagra |pupila opaca |gri, cornee
|
| |cornee |intunecata; | |laptoasa
|
| |transparenta |cornee usor | |
|
| | |opalescenta | |
|
| | |plat, cornee | |
|
| | |opalescenta, | |
|
| | |pupila opaca | |
|
|______________|_______________|_______________|_______________|_______________|
|Branhii |Culoare vie, |Putin colorate;|Brun/gri se |Galbui, mucus
|
| |fara mucus |mucus |decoloreaza; |laptos
|
| | |transparent |mucus opac si |
|
| | | |gros |
|
|______________|_______________|_______________|_______________|_______________|
|Peritoneu |Neted si |Putin |Pestrit, se |Nu este
|
|(peste |lucios; |intunecat; |detaseaza usor |lipicios
|
|eviscerat) |stralucitor; |poate fi |de carne | |
| |dificil de |detasat de | |
|
| |detasat de |carne | |
|
| |carne | | |
|
|______________|_______________|_______________|_______________|_______________|
|Mirosul |De alge marine |Absenta |Fermentat, usor|Acru
|
|branhiilor si |sau de ulei |mirosului de |acru |
|
|al cavitatii |proaspat, miros|alge marine sau| |
|
|abdominale |de pamant |miros neutru | |
|
|______________|_______________|_______________|_______________|_______________|
|Carne |Textura tare si|Fara |Usor flasca, |Flasca, solzii
|
| |elastica, |elasticitate |fara |se desprind
|
| |suprafata | |elasticitate, |usor de piele,
|
| |neteda si | |suprafata |suprafata
|
| |lucioasa | |ceroasa si |foarte plisata
|
| | | |intunecata |
|
|______________|_______________|_______________|_______________|_______________|
* Peste alb: Eglefin, cod, cod negru, polac, sebasta, mihalt de mare,
merlan, brama, tipar de mare, randunica de mare, chefal, cambula din speciile
Platichtys flesus si Pleuronectes flesus, limada, speciile de pesti de apa dulce.
B. Pesti albastri*
______________________________________________________________________________
| / | CRITERII
|
| / |_______________________________________________________________|
| / | CATEGORII DE PROSPETIME | NEADMIS
|
| / |_______________________________________________|
|
| / | EXTRA | A | B | |
|_/____________|_______________|_______________|_______________|_______________|
|Piele |Pigmentare vie,|Pierdere de |Intunecata, |Pigmentare
|
| |culoare vie, |stralucire; |fara |intunecoasa,
|
| |stralucitoare |mici diferente |stralucire; |pielea se
|
| |si iridescenta;|intre suprafata|putin pliata |detaseaza de
|
| |diferenta intre|dorsala si | |carne
|
| |suprafata |ventrala | |
|
| |dorsala si | | |
|
| |ventrala | | |
|
|______________|_______________|_______________|_______________|_______________|
|Mucus cutanat |Apos, |Usor tulbure |Laptos |Gri galbui,
|
| |transparent | | |mucus opac
|
|______________|_______________|_______________|_______________|_______________|
|Consistenta |Foarte tare, |Destul de |Putin moale |Moale,
|
|carnii |rigida |rigida, tare | |flescaita
|
|______________|_______________|_______________|_______________|_______________|
|Opercule |Argintii |Argintii, |Brune cu |Galbui
|
| | |usoare tente de|intinderi |
|
| | |rosu sau brun |sanguine | |
|______________|_______________|_______________|_______________|_______________|
|Ochii |Convecsi, |Convecsi, |Plat, pupila |Concav in
|
| |bombati cu |cornee usor |voalata, vase |centru,
pupila,|
| |pupile bleu |opalescenta |sanguine in |cornee
laptoasa|
| |negru | |jurul ochilor |
|
| |stralucitori | | |
|
|______________|_______________|_______________|_______________|_______________|
|Branhii |Rosu purpuriu |Culoare putin |Ingrosate, |Galbui, mucus
|
| |uniform, fara |vie, usor pala |decolorate, |laptos
|
| |mucus |la margini, |mucus opac |
|
| | |mucus | |
|
| | |transparent | |
|
|______________|_______________|_______________|_______________|_______________|
|Mirosul |De alge marine |Absenta |Sulfuros, |Putred
|
|branhiilor |proaspete |mirosului de |ranced. |
|
| | |alge, miros | |
|
| | |neutru | |
|
|______________|_______________|_______________|_______________|_______________|
* Peste albastru: Grmon, ton obez, ton rosu, putasu, hering, sardina,
scrumbie, stavrid, hamsie.
C. Selacieni*
______________________________________________________________________________
| | CRITERII
|
| |_______________________________________________________________|
| | CATEGORII DE PROSPETIME | NEADMIS
|
| |_______________________________________________|
|
| | EXTRA | A | B |
|
|______________|_______________|_______________|_______________|_______________|
|Ochi |Convecsi, |Convecsi si |Plate |Concave galbui
|
| |foarte |usor infundati,| | |
| |stralucitori, |pierdere de | |
|
| |pupile mici |stralucire, | |
|
| | |pupile ovale | |
|
|______________|_______________|_______________|_______________|_______________|
|Aspect |In rigor mortis|Stadiul rigor |Un pic de mucus|Cantitati mari
|
| |sau partial in |depasit, |in gura si in |de mucus in
|
| |rigor, prezinta|absenta |deschiderile |gura si in
|
| |un pic de mucus|mucusului pe |branhiale, |deschiderile
|
| |clar pe piele |piele si |maxilare usor |branhiale
|
| | |particular in |aplatizate |
|
| | |gura si in | |
|
| | |deschiderile | |
|
| | |branhiale | |
|
|______________|_______________|_______________|_______________|_______________|
|Mirosul |De alge marine |Absenta |Miros usor |Miros
amoniacal|
| | |mirosului sau |amoniacal, |acru
|
| | |un usor miros |acru |
|
| | |de neproaspat, | |
|
| | |insa fara | | |
| | |amoniac | |
|
|______________|_______________|_______________|_______________|_______________|
* Selaciforme: Rechin, vatos.
Criterii specifice sau suplimentare pentru calcan:
______________________________________________________________________________
| | CRITERII
|
|
|_______________________________________________________________|
| | CATEGORII DE PROSPETIME | NEADMIS
|
| |_______________________________________________|
|
| | EXTRA | A | B |
|
|______________|_______________|_______________|_______________|_______________|
|Piele |Pigmentatie vie|Pigmentatie |Pigmentatie |Decolorare,
|
| |iridiscenta si |vie; mucus apos|decolorata si |piele pliata,
|
| |stralucitoare, | |intunecata, |mucus gros
|
| |mucus apos | |mucus opac |
|
|______________|_______________|_______________|_______________|_______________|
|Textura pielii|Ferma si |Ferma |Moale |Flescaita
|
| |elastica | | |
|
|______________|_______________|_______________|_______________|_______________|
|Aspect |Bordura |Aripioare |Moale |Moale si
|
| |aripioarelor |rigide | |flescait
|
| |translucida | | |
|
|______________|_______________|_______________|_______________|_______________|
|Burta |Alba si |Alb si |Alb si |Galben spre
|
| |stralucitoare, |stralucitor cu |intunecat, cu |verzui, pete
|
| |se reflecta mov|pete rosii in |numeroase pete |rosii chiar in
|
| |in jurul |jurul |rosii sau |carne
|
| |aripioarelor |aripioarelor |galbene |
|
|______________|_______________|_______________|_______________|_______________|
D. Cefalopode*
______________________________________________________________________________
| | CRITERII
|
|______________|_______________________________________________________________|
| | CATEGORII DE PROSPETIME
|
|______________|_______________________________________________________________|
| | EXTRA | A | B
|
|______________|_________________|_______________________|_____________________|
|PIELE |Pigmentatie vie, |Pigmentatie intunecata,|Decolorata, se
|
| |piele aderenta la|piele aderenta la carne|detaseaza usor de
|
| |carne | |carne
|
|______________|_________________|_______________________|_____________________|
|CARNE |Foarte inchisa, |Inchisa, alb cretos |Usor moale; albroze
|
| |alb sidefiu | |sau usor galben
|
|______________|_________________|_______________________|_____________________|
|TENTACULE |Rezistenta la |Rezistenta la extragere|Se extrage foarte
|
| |extragere | |usor |
|______________|_________________|_______________________|_____________________|
|MIROS |Proaspat de alge |Slab sau lipsa |Miros de cerneala
|
| |marine | | |
|______________|_________________|_______________________|_____________________|
* Cefalopode: Sepie, calmar, caracatita
E. Crustacee
1) Creveti
______________________________________________________________________________
| | CRITERII
|
|______________|_______________________________________________________________|
| | Categorii de prospetime
|
|______________|_______________________________________________________________|
| | EXTRA | A
|
|______________|_________________________________|_____________________________|
|Caracteristici|- Suprafata carapacei: |- Aceleasi din categoria
|
|minime |umeda si stralucitoare; |EXTRA
|
| |- In cazul transvazarii, crevetii|
|
| |nu trebuie lipiti unul cu altul; | |
| |- Carne fara miros strain; |
|
| |- Sa nu existe nisip, mucus si |
|
| |alte materii straine. | |
|______________|_________________________________|_____________________________|
|Aspecte: | |
|
|a) Creveti |- Culoare roza rosie cu mici |- Rosu-roziu usor decolorat
|
|Inzestrati cu |pete albe; partea pectorala a |la bleu-rosu cu pete albe;
|
|carapace; |carapacei in principal este |partea pectorala a carapacei
|
| |clara; |trebuie sa fie de culoare
|
| | |clara spre gri;
|
|b) creveti de |- Culoare roza uniforma |- Roz cu posibilitatea de
|
|apa adanca | |innegrire la cap
|
|______________|_________________________________|_____________________________|
|Starea carnii |- Se decortica cu usurinta cu |- Se decortica fara usurinta
|
|in timpul si |cu pierderi de carne inevitabile |cu pierderi slabe de carne
|
|dupa |- Tare dar nu scortos |- Putin tare, usor scortos
|
|decorticare | |
|
|______________|_________________________________|_____________________________|
|Fragmente |- Sunt admise fragmente rare |- Se admit slabe cantitati
de|
| | |fragmente de creveti
|
|______________|_________________________________|_____________________________|
|Mirosul |- Miros proaspat de alge marine; |- Acidulat; absenta
mirosului|
| |miros usor dulceag |de alge marine
|
|______________|_________________________________|_____________________________|
2) Languste
______________________________________________________________________________
| | CRITERII
|
|______________|_______________________________________________________________|
| | Categorii de prospetime |
|______________|_______________________________________________________________|
| | EXTRA | A | B
|
|______________|_________________|_______________________|_____________________|
|Carapace |Culoare roz pal |Culoare roz pal sau roz|
|
| |sau roz spre |spre rosu oranj; fara |
|
| |oranj rosu |pete negre |
|
|______________|_________________|_______________________|_____________________|
|Urechi si |Urechi negru |Branhii spre gri |Branhii de culoare
|
|branhii |stralucitor; | |gri intunecat sau
|
| |branhii de | |colorare pe
suprafata|
| |culoare roz | |dorsala a carapacei
|
|______________|_________________|_______________________|_____________________|
|Miros |Miros usor |Pierdere de miros |Miros usor acru
|
| |caracteristic |caracteristic |
|
| |crustaceelor |crustaceelor. Fara |
|
| | |miros amoniacal |
|
|______________|_________________|_______________________|_____________________|
|Carne |Carne translucida|Carne nestralucitoare |Carne opaca si
aspect|
| |de culoare bleu |dar nedecolorata |palid |
| |spre alb | |
|
|______________|_________________|_______________________|_____________________|
ANEXA 2*)
la norme
*) Anexa nr. 2 este reprodusa in facsimil.
CATEGORII DE CALIBRAJ
______________________________________________________________________________
| Specii marine
|
|______________________________________________________________________________|
| Specia |Categoria| kg/exemplar | Numar de
|
| | | | exemplare/kg
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Hering | 1 |0,25 si peste | 4 sau mai putini
|
|(Clupea harengus) | 2 |0,125 - 025 | 5 - 8
|
| | 3 |0,085 - 0,125 | 9 - 11 |
| | 4 |0,05 - 0,085 | 12 - 20
|
| | 5 |0,031 - 0,085 | 21 - 32
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Sardina | 1 |0,067 si peste | 15 sau mai putini
|
|(Sardina pilchardus) | 2 |0,042 - 0,067 | 16 - 24
|
| | 3 |0,028 - 0,042 | 25 - 35
|
| | 4 |0,015 - 0,028 | 36 - 67
|
|Mediteraneana | - |0,011 - 0,028 | 36 - 91
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Rechin patat | 1 |2,2 si peste |
|
|(Sczliorhinus spp.) | 2 |1 - 2,2 |
|
| | 3 |0,5 - 1 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Rechin - caine de mare | 1 |2,2 si peste |
|
|(Squalis acanthias) | 2 |1 - 2,2 |
|
| | 3 |0,5 - 1 | |
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Sebasta | 1 |2 si peste |
|
|(Sebastes spp.) | 2 |0,6 - 2 | |
| | 3 |0,35 - 06 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Cod de Atlantic | 1 |7 si peste |
|
|(Gadus morhua) | 2 |4 - 7 |
|
| | 3 |2 - 4 |
|
| | 4 |1 - 2 |
|
| | 5 |0,3 - 1 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Cod negru | 1 |5 si peste |
|
|(Pollachius virens) | 2 |3 - 5 |
|
| | 3 |1,5 - 3 |
|
| | 4 |0,3 - 1,5 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Eglefin | 1 |1 si peste |
|
|(Melanogrammus aeglefinus)| 2 |0,57 - 1 |
|
| | 3 |0,37 - 0,57 |
|
| | 4 |0,17 - 0,37 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Merlan | 1 |0,5 si peste | |
|(Merlangius merlangus) | 2 |0,35 - 0,5 |
|
| | 3 |0,25 - 0,35 |
|
| | 4 |0,11 - 0,25 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Mihalt de mare | 1 |5 si peste |
|
|(Molva spp.) | 2 |3 - 5 |
|
| | 3 |1,2 - 3 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Putasu | 1 | | 7 sau mai putin
|
|(Micromesistius poutassou)| 2 | | 8 - 14
|
| | 3 | | 15 - 25
|
| | 4 | | 26 - 30
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Tipar de mare - Conger | 1 |7 si peste |
|
|(Conger conger) | 2 |5 - 7 |
|
| | 3 |0,5 - 5 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Randunica de mare | 1 |1 si peste |
|
|(Trigla spp.) | 2 |0,4 - 1 | |
| | 3 |0,2 - 0,4 |
|
| | 4 |0,06 - 0,2 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Stavrid | 1 |0,6 si peste |
|
|(Trachurus spp.) | 2 |0,4 - 0,6 |
|
| | 3 |0,2 - 0,4 |
|
| | 4 |0,08 - 0,2 |
|
| | 5 |0,02 - 0,08 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Chefal | 1 |1 si peste |
|
|(Mugil spp.) | 2 |0,5 - 1 |
|
| | 3 |0,2 - 0,5 |
|
| | 4 |0,01 - 0,2 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Cambula | 1 |Peste 0,3 |
|
|(Platichtys flesus) | 2 |0,2 - 0,3 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Limba de mare | 1 |0,5 si peste |
|
|(Solea spp.) | 2 |0,33 - 0,5 | |
| | 3 |0,25 - 0,33 |
|
| | 4 |0,17 - 0,25 |
|
| | 5 |0,12 - 0,17 | |
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Peste teaca | 1 |3 si peste |
|
|(Lepidopus caudatus) | 2 |2 - 3 |
|
| | 3 |1 - 2 |
|
| | 4 |0,5 - 1 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Sepie | 1 |0,5 si peste |
|
|(Sepia officinalis) | 2 |0,3 - 0,5 |
|
| | 3 |0,1 - 0,3 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Langustina | 1 | | 20 si mai putini
|
|(Nephrops norvegicus) | 2 | | 21 - 30
|
| | 3 | | 31 - 40
|
| | 4 | | Peste 40
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Cozi de langustine | 1 | | 60 si mai putine
|
| | 2 | | 61 - 120
|
| | 3 | | 121 - 180
|
| | 4 | | Peste 180 |
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Macrou de Atlantic | 1 |0,5 si peste | 50 sau mai putini*1)
|
|(Scomber scombrus) | 2 |0,2 - 0,5 | 51 - 125
|
| | 3 |0,1 - 02 | 126 - 250
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Macrou spaniol | 1 |0,5 si peste |
|
|(Scomber japonicus) | 2 |0,25 - 05 |
|
| | 3 |0,14 - 0,25 |
|
| | 4 |0,05 - 0,14 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Hamsie | 1 |0,033 si peste | 30 sau mai putini
|
|(Engraulis spp.) | 2 |0,020 - 0,033 | 31 - 50
|
| | 3 |0,012 - 0,020 | 51 - 83
|
| | 4 |0,008 - 0,012 | 84 - 125
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Cambula | 1 |0,6 si peste |
|
|(Pleuronectes platesa) | 2 |0,4 - 0,6 |
|
| | 3 |0,3 - 0,4 |
|
| | 4 |0,15 - 0,3 | |
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Merluciu | 1 |2,5 si peste |
|
|(Merlucius merlucius) | 2 |1,2 - 2,5 |
|
| | 3 |0,6 - 1,2 |
|
| | 4 |0,28 - 0,6 |
|
| | 5 |0,2 - 0,28 |
|
|Mediteraneean | |0,15 - 0,28 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Brama | 1 |0,8 si peste |
|
|(Brama spp.) | 2 |0,2 - 0,8 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Peste unditar | 1 |4 si peste |
|
|(Lophinus spp.) | 2 |2 - 4 |
|
|Decapitat | 3 |1 - 2 |
|
| | 4 |0,5 - 1 |
|
| | 5 |0,2 - 0,5 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Limada | 1 |0,25 si peste |
|
|(Limada limada) | 2 |0,13 - 0,25 | |
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Ton alb | 1 |4 si peste |
|
|(Thunnus alalunga) | 2 |1,5 - 4 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Ton rosu | 1 |70 si peste |
|
|(Thunnus thynnus) | 2 |50 - 70 |
|
| | 3 |25 - 50 |
|
| | 4 |10 - 25 |
|
| | 5 |6,4 - 10 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Ton obez | 1 |10 si peste |
|
|(Thunnus obesus) | 2 |3,2 - 10 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Polac | 1 |5 si peste |
|
|(Pollachius pollachius) | 2 |3 - 5 |
|
| | 3 |1,5 - 3 |
|
| | 4 |0,3 - 1,5 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Crevete cenusiu | 1 |6,8 mm si peste*2)| |
|(Crangon crangon) | 2 |6,5 mm si peste |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Creveti | 1 | |250 si mai putini |
|(Pandalus borealis) |O singura| |
|
|proaspeti sau refrigerati |marime | |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Creveti | 1 | | 160 si mai putini
|
|(Pandalus borealis) | | | 161 - 250
|
|fierti in apa sau aburi | | |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Crab comun | 1 |16 cm si peste*3) |
|
|(Cancer pagurus) | 2 |13 - 16 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
*1) Numar de pesti/25 kg
*2) Latimea cochiliei
*3) Latimea cochiliei la diametrul maxim
______________________________________________________________________________
| Specii indigene de apa dulce
|
|______________________________________________________________________________|
| Specia |Categoria| kg/exemplar | Numar de
|
| | | | exemplare/kg
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Crap | 1 |2 si peste |
|
|(Cyprinus carpio) | 2 |1 - 2 |
|
| | 3 |0,25 - 1 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Cosas | 1 |2 si peste | |
|(Ctenopharyngodon idella) | 2 |1 - 2 |
|
| | 3 |0,25 - 1 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Novac | 1 |2 si peste |
|
|(Aristichtys nobilis) | 2 |1 - 2 |
|
| | 3 |0,25 - 1 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Sanger | 1 |2 si peste |
|
|(Hypophtalmichtys | 2 |1 - 2 |
|
|molitrix) | 3 |0,25 - 1 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Pastrav de munte | 1 |0,25 si peste |
|
|(Salmo trutta) | 2 |0,1 - 0,25 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Scoicar | 1 |2 si peste |
|
|(Milopharyngodon piceus) | 2 |1 - 2 |
|
| | 3 |0,25 - 1 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Somn | 1 |10 si peste | |
|(Silurus glanis) | 2 |3 - 10 |
|
| | 3 |1 - 3 |
|
| | 4 |0,15 - 1 | |
|__________________________|_________|__________________|______________________|
|Stiuca | 1 |1 si peste |
|
|(Esox lucius) | 2 |0,1 - 1 |
|
|__________________________|_________|__________________|______________________|
Nota: celelalte specii de apa dulce care nu sunt mentionate sunt cuprinse
intr o singura categorie dimensiunea minima fiind cea stabilita de Legea nr.
192/2001 privind fondul piscicol, pescuitul si acvacultura.