ORDIN
Nr. 524/958/8 din 12 noiembrie 2002
pentru aprobarea Normei privind denumirile sub care se vand si conditiile de
calitate ale grasimilor tartinabile destinate comercializarii
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 524 din 12 noiembrie 2002
MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
Nr. 958 din 29 noiembrie 2002
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Nr. 8 din 4 februarie 2003
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 141 din 5 martie 2003
Vazand Referatul de aprobare nr. 132.396 din 30 septembrie 2002 al
Directiei generale de elaborare si armonizare a politicilor, strategiilor si
programelor,
avand in vedere prevederile art. 34 alin. (1) lit. c) din Ordonanta de
urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei
si comercializarii alimentelor, aprobata si modificata prin Legea nr. 57/2002,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare, al Hotararii Guvernului nr. 22/2001
privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu
modificarile si completarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr.
166/2001 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru
Protectia Consumatorilor, cu modificarile ulterioare,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor, ministrul sanatatii si
familiei si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma privind denumirile sub care se vand si conditiile de
calitate ale grasimilor tartinabile destinate comercializarii, prevazuta in
anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
La data intrarii in vigoare a prevederilor prezentului ordin se abroga
orice dispozitii contrare cu privire la grasimile tartinabile.
Art. 3
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Ministerul Sanatatii si
Familiei, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, agentii
economici care desfasoara activitati de producere si comercializare a
grasimilor care fac obiectul prezentei norme vor duce la indeplinire
prevederile prezentului ordin.
Art. 4
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si
intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2004.
Ministrul agriculturii,
alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
p. Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Ferdinant Nagy
ANEXA 1
NORMA
privind denumirile sub care se vand si conditiile de calitate ale grasimilor
tartinabile destinate comercializarii
Art. 1
(1) Prezenta norma stabileste denumirile sub care se vand si conditiile de
calitate pentru:
a) grasimile lactate care se incadreaza la pozitiile tarifare 0405 si
ex.2106;
b) grasimile care se incadreaza la pozitia tarifara 1517; si
c) grasimile care contin produse vegetale si/sau animale, care se
incadreaza la pozitiile tarifare ex.1517 si ex.2106
din Sistemul armonizat, prevazute in Tariful vamal de import al Romaniei.
(2) Prezenta norma se aplica produselor destinate consumului uman:
a) care au un continut de grasime de cel putin 10%, dar nu depaseste 90%
din greutate;
b) la care continutul de grasime trebuie sa constituie cel putin doua
treimi din materia uscata, exceptand sarea;
c) care raman solide la o temperatura de 20 grade C si care pot fi
utilizate ca produse tartinabile.
(3) In intelesul prezentei norme, urmatorii termeni se definesc astfel:
a) comercializare - detinerea sau prezentarea in vederea vanzarii, oferirea
la vanzare, vanzarea, livrarea sau orice alta modalitate de plasare pe piata;
b) denumire - numele utilizat la comercializarea produsului;
c) smantana - produsul obtinut din lapte sub forma unei emulsii de tipul
grasime in apa, cu un continut de grasime lactata mai mare de 10%;
d) produse lactate - produsele care deriva exclusiv din lapte, intelegandu-se
ca pot fi adaugate substantele necesare pentru producerea lor, cu conditia ca
aceste substante sa nu fie utilizate in scop de inlocuire totala sau partiala a
oricarui constituent al laptelui.
Art. 2
(1) Grasimile tartinabile pot fi livrate sau oferite consumatorului final
fara prelucrare, direct sau prin intermediul restaurantelor, spitalelor,
cantinelor sau al altor agenti economici care prepara si furnizeaza hrana
pentru populatie, numai daca corespund conditiilor stabilite in normele
sanitare, in normele sanitare veterinare, in reglementarile tehnice si celor
din prezenta norma.
(2) Denumirile sub care se vand aceste produse trebuie sa fie cele
mentionate in anexa nr. 1, fara a se incalca prevederile art. 5.
(3) Denumirile sub care se vand produsele stabilite in anexa nr. 1 trebuie
sa se utilizeze numai pentru produsele definite in aceasta anexa.
(4) Cu toate acestea, dispozitiile alin. (3) nu se aplica:
a) denumirii produselor a caror natura exacta este clara din utilizarea
traditionala si/sau daca denumirile sunt in mod clar utilizate pentru a descrie
o caracteristica calitativa a produsului;
b) produselor concentrate (unt, margarina, amestecuri) cu un continut de
grasime egal sau mai mare de 90% .
Art. 3
(1) La etichetarea si prezentarea grasimilor tartinabile este obligatorie
si indicarea urmatoarelor informatii:
a) denumirile sub care se vand produsele, asa cum sunt definite in anexa
nr. 1;
b) continutul de grasime exprimat in procente din greutate la momentul
fabricarii;
c) continutul in grasimi vegetale, lactate sau alte grasimi animale, in
ordinea descrescatoare a importantei greutatii, exprimat in procente din
greutatea totala, la momentul fabricarii, pentru grasimile compuse prevazute in
anexa nr. 1 lit. C;
d) continutul procentual de sare trebuie indicat in mod lizibil pe lista de
ingrediente;
e) conditiile de depozitare pentru o singura stare termica, numai pentru
refrigerare sau numai pentru congelare.
(2) Indicarea continutului de grasime trebuie sa respecte urmatoarele
conditii:
a) continutul mediu de grasime trebuie exprimat fara zecimale;
b) continutul de grasime al unui esantion individual nu trebuie sa difere
cu mai mult de un procent fata de procentajul declarat;
c) esantioanele individuale trebuie sa respecte limitele stabilite in anexa
nr. 1;
d) prin derogare de la lit. a) si b), continutul minim de grasime declarat,
in ceea ce priveste produsele mentionate in anexa nr. 1 lit. A pct. 1, lit. B
pct. 1 si lit. C pct. 1, trebuie sa corespunda continutului minim de grasime al
produsului.
(3) Denumirile sub care se vand produsele mentionate la alin. (1) lit. a)
pot fi utilizate impreuna cu unul sau mai multi termeni pentru a desemna
speciile de plante sau animale de la care provin produsele ori scopul
utilizarii acestora, precum si cu alti termeni referitori la metodele de
productie, daca acesti termeni nu sunt incompatibili cu alte reglementari
legale in vigoare si, in special, cu cele privind protectia indicatiilor
geografice si a denumirilor de origine ale produselor agricole.
(4) Fara a prejudicia prevederile alin. (1) lit. a), denumirile de vanzare
"minarina" sau "halvarina" se pot utiliza pentru produsele
mentionate in anexa nr. 1 lit. B pct. 3.
(5) Termenul "vegetal" poate fi utilizat impreuna cu denumirile
sub care se vand produsele mentionate in anexa nr. 1 lit. B, daca produsul
contine numai grasime de origine vegetala, cu o toleranta de 2% grasime animala
din continutul de grasimi. Aceasta toleranta se aplica la fel si daca se face
referire la o specie vegetala.
(6) Indicatiile stabilite la alin. (1), (2), (3) si (4) trebuie sa fie usor
de inteles si trebuie marcate intr-un loc in care sa atraga atentia, cu
caractere vizibile, lizibile si care nu se sterg.
Art. 4
(1) Termenul "traditional" poate fi utilizat impreuna cu
denumirea "unt" prevazuta in anexa nr. 1 lit. A pct. 1, daca produsul
este obtinut direct din lapte sau din smantana.
(2) Precizari rezervate exclusiv pentru produsele lactate:
a) termenul "lapte" si denumirile folosite pentru produsele
lactate pot fi utilizate si in asociere cu unul sau mai multe cuvinte pentru a
desemna produsele compuse din care nici o parte nu ia sau nu intentioneaza sa
ia locul nici unui constituent lactat si din care laptele sau un produs lactat
este parte esentiala din punct de vedere cantitativ sau pentru caracterizarea
produsului;
b) originea laptelui si a produselor lactate trebuie sa fie declarata, daca
nu provin de la bovine.
Art. 5
(1) Pentru produsele prevazute in anexa nr. 1 se interzice utilizarea
expresiilor care indica, implica sau sugereaza alt continut de grasime decat
cel prevazut in aceasta anexa.
(2) Prin derogare de la alin. (1) si in completare:
a) expresia "continut redus de grasime" poate fi utilizata pentru
produsele mentionate in anexa nr. 1, care au un continut de grasime mai mare de
41%, pana la 62% inclusiv;
b) expresia "continut scazut de grasime" sau "continut
foarte mic de grasime" poate fi utilizata pentru produsele mentionate in
anexa nr. 1, care au un continut de grasime mai mic sau egal cu 41%;
c) expresiile "continut redus de grasime" si "continut
scazut de grasime" sau "continut foarte mic de grasime" pot
inlocui expresiile "trei sferturi gras" sau "semigras"
utilizate in anexa nr. 1.
(3) Prin derogare de la alin. (1) si pe o perioada de 2 ani de la
publicarea prezentei norme, expresiile mentionate la alin. (1) pot continua sa
apara pe produsele expuse la vanzare inainte de data de 1 ianuarie 2003, care
se comercializeaza legal pe piata Romaniei.
Art. 6
(1) Denumirea sub care se vand produsele care fac obiectul prezentei norme
pot fi suplimentate printr-o referire la nivelul de calitate specific
produsului in cauza, prevazut intr-o reglementare tehnica sau intr-un standard
national ori profesional.
(2) Utilizarea termenilor "mod", "tip",
"gen", "tip extra", "super" impreuna cu denumirea
sub care se vinde produsul este interzisa.
(3) Nivelurile de calitate ale untului coincid cu tipurile de unt stabilite
in standardul national STAS 276-86/A1:1997. Acest standard cuprinde si
conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca materiile prime, proprietatile
organoleptice si fizico-chimice ale untului, metodele de analiza si conditiile
de depozitare si transport.
(4) Prelevarea probelor pentru grasimile lactate se face conform STAS ISO
5538-92 - Lapte si produse lactate. Esantionare. Inspectie prin atribute.
Art. 7
Prevederile prezentei norme se aplica si in cazul produselor provenite din
import, precum si celor oferite cu titlu gratuit de catre agentii economici,
asociatii sau fundatii.
Art. 8
Lista produselor a caror natura exacta este clara din utilizarea
traditionala, la care se refera art. 2 alin. (4) lit. a), se regaseste in anexa
nr. 2.
Art. 9
Verificarea continutului de grasime declarat al grasimilor tartinabile se
face conform prevederilor anexei nr. 3.
Art. 10
(1) Un produs compus, cu una dintre componentele principale untul, nu poate
utiliza denumirea "unt" decat in masura in care produsul finit
contine cel putin 75% grasime lactata si in masura in care a fost fabricat
numai din unt, in sensul anexei nr. 1 lit. A, la care s-au adaugat unul sau mai
multi componenti lactati, mentionati in denumire.
(2) Denumirea "unt" se poate utiliza pentru produsii compusi care
contin mai putin de 75%, dar minimum 62% grasime lactata, daca celelalte
conditii mentionate la alin. (1) sunt indeplinite si daca denumirea produsului
include mentiunea "Preparat pe baza de unt".
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1) si (2), denumirea
"unt" se poate utiliza in asociatie cu unul sau mai multe cuvinte
pentru a desemna produsele mentionate in anexa nr. 4, care contin minimum 20%
grasime lactata.
(4) Utilizarea denumirii "unt", in sensul alin. (1), (2) si (3),
este conditionata de indicarea pe eticheta si in prezentarea produselor a
continutului de grasime din lapte si, daca celelalte ingrediente adaugate
contin grasime, a continutului total de grasime.
(5) Specificarea "Preparat pe baza de unt" mentionata in alin.
(2) si precizarile mentionate in alin. (4) trebuie marcate intr-un loc in care
sa atraga atentia, cu caractere vizibile, lizibile si care nu se sterg.
(6) Produsele compuse care folosesc denumirea "unt",
comercializate in momentul intrarii in vigoare a prezentei norme si care nu
respecta dispozitiile art. 3 si 4, pot continua sa fie comercializate cu
denumirea "unt" o perioada de un an de la data intrarii in vigoare a
prezentei norme.
(7) Marcile comerciale care contin denumirea "unt", mentionata in
anexa nr. 1 lit. A, inregistrate inainte de 1 ianuarie 2003 si aplicate inainte
de aceasta data unor produse care nu indeplinesc criteriile din aceasta anexa,
se pot aplica in continuare acestor produse pana la data de 1 ianuarie 2007.
Art. 11
Respectarea prevederilor prezentei norme se verifica de catre autoritatile
competente pentru executarea controlului oficial al alimentelor, stabilite prin
art. 38 alin. (1) si (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001
privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,
aprobata cu modificari prin Legea nr. 57/2002, iar sanctiunile pentru
nerespectarea dispozitiilor prezentei norme se aplica conform cap. V, sectiunea
a 4-a, art. 41, 42 si 43 din aceeasi ordonanta de urgenta.
Art. 12
Anexele nr. 1 - 4 fac parte integranta din prezenta norma.
ANEXA 1
la norma
______________________________________________________________________________
| | | Categoriile de produse
|
| Grupa de grasimi |
|__________________________________|
| | Denumirea sub care | Descrierea suplimentara a
|
|______________________| se vinde produsul | categoriei cu o indicare
|
| Definitii | | procentuala a continutului
|
| | | de grasime din greutate
|
|______________________|____________________|__________________________________|
|A. Grasimi lactate |1. Unt |Produsul cu un continut de
grasime|
|Produse tartinabile | |din lapte cuprins intre minimum
|
|sub forma de emulsie | |80% si maximum 90%, cu un
continut|
|solida de tipul apa in| |maxim de apa de 16% si cu un
|
|grasime, provenind | |continut maxim de 2% substanta
|
|exclusiv din lapte | |uscata lactata negrasa
|
|si/sau anumite produse|2. Unt trei |Produsul cu un continut de
grasime|
|lactate, pentru care | sferturi gras |din lapte cuprins intre minimum
|
|grasimea este | |60% si maximum 62%
|
|elementul principal de|3. Unt semigras |Produsul cu un continut de
grasime|
|valoare. Cu toate | |din lapte cuprins intre minimum
|
|acestea, pot fi | |39% si maximum 41% |
|adaugate si alte |4. Grasimi lactate |Produsul cu urmatoarele
|
|substante necesare | tartinabile X% |continuturi de grasime din lapte:
|
|obtinerii produselor, | |- mai putin de 39%
|
|daca aceste substante | |- intre 41% si 60%
|
|nu sunt utilizate in | |- intre 62% si 80%
|
|scopul inlocuirii in | |
|
|intregime sau in parte| |
|
|a oricaruia dintre | |
|
|constituentii laptelui| |
|
|______________________|____________________|__________________________________|
|B. Grasimi |1. Margarina |Produsul obtinut din grasimi
|
|Produse tartinabile | |vegetale sau animale, cu un
|
|sub forma de emulsie | |continut de grasime cuprins intre
|
|solida de tipul apa in| |minimum 80% si maximum 90%
|
|grasime, derivate din |2. Margarina trei |Produsul obtinut din grasimi
|
|grasimi solide si/sau | sferturi grasa |vegetale si/sau animale, cu un
|
|lichide vegetale ori | |continut de grasime cuprins intre
|
|din grasimi animale | |minimum 60% si maximum 62%
|
|destinate consumului |3. Margarina |Produsul obtinut din grasimi
|
|uman, cu un continut | semigrasa |vegetale sau animale, cu un
|
|de grasime lactata | |continut de grasime cuprins intre
|
|care nu depaseste 3% | |minimum 39% si maximum 41% |
|din continutul |4. Grasime |Produsul obtinut din grasimi
|
|de grasimi | tartinabila X% |vegetale sau animale, cu
|
| | |urmatoarele continuturi de
|
| | |grasime:
|
| | |- mai putin de 39%
|
| | |- intre 41% si 60%
|
| | |- intre 62% si 80%
|
|______________________|____________________|__________________________________|
|C. Grasimi compuse din|1. Grasimi compuse |Produsul obtinut dintr-un amestec
|
|produse vegetale | |de grasimi vegetale si/sau
|
|si/sau animale | |animale, cu un continut de
grasime|
|Produse tartinabile | |cuprins intre minimum 80% si
|
|sub forma de emulsie | |maximum 90%
|
|solida de tipul apa in|2. Grasimi compuse |Produsul obtinut dintr-un amestec
|
|grasime, derivate din | trei sferturi |de grasimi vegetale si/sau
|
|grasimi solide si/sau | |animale, cu un continut de
grasime|
|lichide de natura | |cuprins intre minimum 60% si
|
|vegetala si/sau | |maximum 62%
|
|animala, destinate |3. Semigrasimi |Produsul obtinut dintr-un amestec
|
|consumului uman, cu un| compuse |de grasimi vegetale sau
|
|continut de grasime | |animale, cu un continut de
|
|lactata cuprins intre | |grasime cuprins intre minimum
|
|10% si 80% din | |39% si maximum 41%
|
|continutul de grasime |4. Amestec de |Produsele obtinute din amestecul
|
| | grasimi |de grasimi vegetale si/sau
|
| | tartinabile X% |animale, cu urmatoarele
|
| | |continuturi de grasime:
|
| | |- mai putin de 39%
|
| | |- intre 41% si 60%
|
| | |- intre 62% si 80%
|
|______________________|____________________|__________________________________|
NOTA:
Componenta de grasime lactata din produsele mentionate in lista din anexa
poate fi modificata doar prin procedee fizice.
ANEXA 2
la norma
LISTA
produselor a caror natura exacta este clara din utilizarea traditionala, iar
denumirile sunt in mod clar utilizate pentru a descrie o caracteristica
calitativa a produsului [conform art. 2 alin. (4) lit. a) din norma]
1. Unt de masa A, cu un continut de 74% grasime
2. Unt de masa B, cu un continut de 65% grasime
Aceste produse tartinabile se obtin prin procesarea smantanii pasteurizate,
provenita din lapte de vaca, fabricata cu respectarea conditiilor tehnice de
calitate, a regulilor de verificare a calitatii, a metodelor de verificare, a
conditiilor de ambalare, depozitare si transport, a indicatiilor privind
aprecierea caracteristicilor organoleptice prevazute in standardul national
STAS 278-86; A1:1997, care a inlocuit STAS 278-74.
Produsele s-au fabricat si continua sa se fabrice la scara industriala pe
intregul teritoriu al Romaniei.
ANEXA 3
la norma
PROCEDURA
de verificare a continutului de grasime declarat
Se recolteaza prin sondaj 5 mostre din lotul supus controlului si se
analizeaza. Se aplica urmatoarele doua proceduri:
A. Se compara media aritmetica a celor 5 rezultate obtinute cu continutul
de grasime declarat. Continutul de grasime declarat va fi considerat conform
daca media aritmetica a valorilor continutului de grasime nu difera de
continutul de grasime declarat cu mai mult de 0,5 procente.
B. Cele 5 rezultate individuale se compara cu indicele de toleranta (1%)
precizat la art. 3 alin. (2) lit. b) din norma. Daca diferenta dintre valoarea
minima si valoarea maxima a celor 5 rezultate individuale este mai mica sau
egala cu 2%, se considera ca cerintele art. 3 alin. (2) lit. b) din norma sunt
respectate.
Daca se constata respectarea conditiilor stabilite la lit. A si B, lotul
supus controlului este considerat ca intrunind cerintele art. 3 alin. (2) lit.
a) - c) din norma, chiar daca la aplicarea procedurii de testare combinata una
dintre cele 5 valori depaseste limita de toleranta de +/- 1% .
ANEXA 4
la norma
PRODUSE COMPUSE
constituite din unt, zahar si o bautura alcoolica, conform art. 10 alin. (3)
din norma
________________________________________________________________________________
Tipul produsului Compozitia produsului Continutul minim
de
grasimi din lapte
________________________________________________________________________________
Unt alcoolizat (unt continand Unt, bautura alcoolica, zahar 20%
bauturi alcoolice)
________________________________________________________________________________