ORDIN
Nr. 145 din 25 februarie 2004
pentru aprobarea Normei veterinare privind masuri de urgenta pentru protectia
impotriva encefalopatiei spongiforme bovine
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 235 din 17 martie 2004
In temeiul prevederilor art. 9 lit. g) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004
privind organizarea activitatii veterinare,
vazand Referatul de aprobare nr. 129.189 din 16 februarie 2004, intocmit de
Agentia Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor,
in baza Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, cu
modificarile ulterioare,
ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului emite urmatorul
ordin:
Art. 1
Se aproba Norma veterinara privind masuri de urgenta pentru protectia
impotriva encefalopatiei spongiforme bovine, prevazuta in anexa care face parte
integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Directiile veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene si a
municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Agentia Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va controla modul de
indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Art. 4
Prezentul ordin se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORMA VETERINARA
privind masuri de urgenta pentru protectia impotriva encefalopatiei spongiforme
bovine
CAP. 1
Bovine vii, embrioni de bovine, faina de carne si oase si produse derivate
de la acestea
Art. 1
(1) Marea Britanie trebuie sa garanteze ca nu sunt trimise din teritoriul
sau catre Romania urmatoarele:
a) bovine vii;
b) faina de carne, faina de oase si faina de carne si oase de la mamifere;
c) hrana pentru animale si fertilizatori ai solului continand produsele la
care se refera lit. b).
(2) Este interzis importul in Romania de faina de carne, faina de oase,
faina de carne si oase de la mamifere, de alte proteine animale procesate
provenite de la mamifere, destinate furajarii animalelor de ferma crescute
pentru consum uman, distrugerii in orice fel, utilizarii ca fertilizatori sau
in intreprinderi de tratare cu compost.
Art. 2
Prin derogare de la prevederile art. 1, hrana destinata pentru carnivore
domestice, care contine produsele la care se refera art. 1 lit. b), poate fi
importata in Romania cu conditia ca acestea sa nu provina din Marea Britanie si
sa indeplineasca conditiile stabilite la art. 9 si 10.
CAP. 2
Produse provenind de la bovine sacrificate in Marea Britanie
Art. 3
Marea Britanie trebuie sa garanteze ca nu sunt trimise din teritoriul sau
catre Romania urmatoarele produse provenite de la bovinele sacrificate in Marea
Britanie:
a) carne;
b) produse care pot intra in lanturile alimentare umane sau animale;
c) produse care sunt destinate pentru utilizarea in produse cosmetice,
medicale sau farmaceutice.
Art. 4
(1) Prin derogare de la prevederile art. 3, Marea Britanie poate autoriza
productia si expedierea din teritoriul sau catre Romania pentru:
a) aminoacizi, peptide si seu, care au fost produse in unitati sub
supravegherea unui medic veterinar oficial si care au fost obtinute conform
conditiilor prevazute in anexa nr. 1;
b) produsele din seu si produsele derivate din seu prin saponificare,
transesterificare sau hidroliza, acestea fiind fabricate din seu in
conformitate cu prevederile prezentului articol.
(2) Marea Britanie trebuie sa garanteze ca produsele prevazute la alin. (1)
lit. a) si b) sunt etichetate si identificate pentru a mentiona unitatea de
productie si pentru a demonstra ca aceste produse pot fi folosite in
alimentatia omului, a animalelor si in produse cosmetice, medicale sau
farmaceutice.
(3) Marea Britanie trebuie sa garanteze ca produsele prevazute la alin. (1)
lit. a), care sunt expediate catre Romania in conformitate cu prevederile
prezentului articol, sunt insotite de un certificat de sanatate eliberat de un
medic veterinar oficial care atesta ca acestea respecta conditiile prevazute in
prezenta norma veterinara si totodata ca frecventa controalelor oficiale a fost
respectata.
(4) Inainte ca o unitate sa poata incepe sau reincepe expedierea produselor
in conformitate cu prevederile prezentului articol, Marea Britanie trebuie sa
trimita Agentiei Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din Romania lista
unitatilor la care se refera alin. (1) lit. a), mentionand pentru fiecare
unitate activitatea pentru care a fost aprobata, si sa instiinteze imediat
Agentia Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Romania despre orice
modificare a acestei liste.
Art. 5
Marea Britanie trebuie sa garanteze ca gelatina, fosfatul dicalcic,
colagenul, seul, produsele din seu si produsele obtinute din seu prin
saponificare, transesterificare sau hidroliza, care sunt fabricate pentru
utilizarea tehnica din materii prime derivate de la bovine taiate in Marea
Britanie, sunt etichetate sau identificate pentru a mentiona unitatea de
productie si interdictia pentru folosirea in hrana oamenilor si animalelor, in
produse cosmetice, medicale sau farmaceutice.
Art. 6
(1) Prin derogare de la prevederile art. 3, Marea Britanie poate autoriza
expedierea catre Romania a urmatoarelor produse derivate de la bovine nascute
si crescute in Marea Britanie, taiate in Marea Britanie in conformitate cu
prevederile stabilite la art. 7, art. 9 - 12 si in anexa nr. 2 sau in anexa nr.
3:
a) carne proaspata - definita prin Ordinul ministrului agriculturii,
alimentatiei si padurilor nr. 401/2002 pentru aprobarea Normei sanitare
veterinare privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea
carnii proaspete, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 32
din 22 ianuarie 2003;
b) carne tocata si carne preparata - definite prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 490/2002 pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare privind conditiile pentru producerea si comercializarea
carnii tocate si a carnii preparate, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I, nr. 187 din 25 martie 2003;
c) produse din carne - definite prin Ordinul ministrului agriculturii,
alimentatiei si padurilor nr. 322/2003 pentru aprobarea Normei sanitare
veterinare privind conditiile de sanatate care reglementeaza producerea si comercializarea
produselor din carne si a altor produse de origine animala, publicat in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 356 din 26 mai 2003;
d) hrana destinata carnivorelor domestice.
(2) Carnea proaspata la care se refera alin. (1) lit. a), daca este
obtinuta de la bovine in varsta de peste 9 luni, trebuie sa fie dezosata si
toate aderentele incluzand tesuturile nervoase si limfatice evidente trebuie
indepartate.
(3) Transarea, depozitarea si transportul de carne proaspata la care se refera
alin. (1) lit. a) trebuie sa fie efectuate in conformitate cu conditiile
stabilite in art. 7, art. 9 - 12 si in anexa nr. 2 sau in anexa nr. 3. Carnea
proaspata poate fi folosita pentru fabricarea produselor la care se refera
alin. (1) lit. b), c) si d) in conformitate cu conditiile stabilite in
prezentul articol, in art. 7, art. 9 - 12 si in anexa nr. 2 sau in anexa nr. 3.
(4) Bovinele la care se face referire la alin. (1) trebuie sa fie
sacrificate in partide separate de bovinele care nu indeplinesc cerintele
anexei nr. 2 sau corespunzator anexei nr. 3. Trebuie efectuate trierea si
separarea animalelor vii inaintea sacrificarii, pentru a se putea garanta ca
numai animalele triate anterior intra pe linia de taiere in partida de taiere
stabilita. Inaintea inceperii sacrificarii in partida separata a animalelor
triate, sala de taiere trebuie mai intai sa fie spalata si dezinfectata.
Art. 7
(1) Carnea si produsele la care se refera art. 6 alin. (1) trebuie sa fie
marcate sau etichetate cu un semn aditional distinct care nu poate fi confundat
cu marca de sanatate comunitara.
(2) Marea Britanie trebuie sa transmita Agentiei Veterinare si pentru
Siguranta Alimentelor din Romania modelul marcii aditionale la care se refera
alin. (1), inainte ca expedierea carnii si produselor din carne sa inceapa.
CAP. 3
Produse provenind de la bovine care nu sunt sacrificate in Marea Britanie
Art. 8
Marea Britanie trebuie sa garanteze ca sunt respectate prevederile art. 9 -
12 atunci cand urmatoarele produse provenind de la bovine, care nu sunt
sacrificate in Marea Britanie, sunt expediate din teritoriul lor catre Romania:
a) carne proaspata - definita in Ordinul ministrului agriculturii,
alimentatiei si padurilor nr. 401/2002;
b) carne tocata si carne preparata - definite prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 490/2002;
c) produse din carne si alte produse de origine animala - definite prin
Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 322/2003;
d) hrana destinata carnivorelor domestice;
e) gelatina si fosfat dicalcic, seu, produse din seu si alte produse
derivate din seu prin saponificare, transesterificare sau hidroliza,
aminoacizi, peptide si colagen, care sunt destinate intrarii in lantul
alimentar animal sau in hrana omului sau care sunt destinate pentru utilizarea
in produse cosmetice, medicinale ori in produse farmaceutice.
Art. 9
(1) Produsele prevazute la art. 8 trebuie sa provina din si, in mod
corespunzator, sa treaca prin unitati din Marea Britanie:
a) care au fost aprobate de autoritatea competenta;
b) care sunt sub supraveghere veterinara oficiala sau, in cazul produselor
derivate din seu prin saponificare, transesterificare ori hidroliza, sub
supravegherea autoritatii competente;
c) care au pus in aplicare un sistem de trasabilitate a materiei prime,
care garanteaza originea produsului pe intreg lantul de productie;
d) care au pus in aplicare un sistem de inregistrare a cantitatilor de
produse care intra si care parasesc unitatea pentru a permite controale
incrucisate ale transporturilor care intra si parasesc unitatea;
e) in care produsele sunt descarcate, procesate, depozitate, manipulate,
incarcate si transportate separat din sau in timpi diferiti de produsele care
nu indeplinesc conditiile prevazute in prezentul articol, precum si in art. 10
- 12.
(2) Marea Britanie trebuie sa inainteze Agentiei Veterinare si pentru
Siguranta Alimentelor din Romania lista unitatilor care indeplinesc conditiile
prevazute la alin. (1) si identificarea fiecarei unitati, mentionand
activitatea pentru care a fost aprobata, cu instiintarea imediata a Agentiei
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din Romania despre orice modificare
a acestei liste.
Art. 10
(1) Produsele mentionate la art. 8 lit. a) - d) trebuie sa vina din si, in
mod corespunzator, sa fi trecut prin unitati din Marea Britanie, in care:
a) toate manoperele de descarcare, procesare, depozitare sau alte
manipulari si incarcarea produselor se desfasoara sub supraveghere oficiala;
b) (i) produsele neimpachetate (neambalate) sunt depozitate in depozite
frigorifice, in spatii care nu sunt utilizate in acelasi timp pentru
depozitarea produselor provenite de la bovine care nu indeplinesc conditiile
prevazute in prezentul articol si la art. 6, 9, 11 si 12 si care sunt tinute
sub sigiliu de catre autoritatea competenta cand aceasta nu este prezenta;
(ii) produsele ambalate sunt depozitate in depozite frigorifice, astfel
incat sa se realizeze o clara si efectiva separare de produsele provenite de la
bovine care nu indeplinesc conditiile prevazute in prezentul articol, precum si
in art. 6, 9, 11 si 12;
c) produsele, cu exceptia produselor mentionate la art. 8 lit. d), sunt
marcate sau etichetate cu o marca distincta, suplimentara, care nu poate fi
confundata cu marca de sanatate comunitara.
(2) Produsele mentionate la alin. (1) trebuie transportate cu mijloace de
transport care sunt sigilate de catre autoritatea competenta. Atunci cand
produsele sunt expediate catre Romania, acestea trebuie sa fie insotite de un
certificat de sanatate eliberat de un medic veterinar oficial, care: atesta ca
sunt indeplinite conditiile mentionate in prezentul articol, precum si la art.
9, 11 si 12, asigura identificarea tuturor unitatilor in care ele au fost
obtinute, procesate, manipulate sau depozitate si identifica toate etichetele
si numerele relevante, in vederea stabilirii trasabilitatii fiecarei unitati de
produs.
(3) Carnea trebuie sa fie insotita de certificatul de sanatate eliberat
conform modelului stabilit de autoritatea veterinara centrala a Romaniei,
prevazut la anexa nr. 4 la Norma sanitara veterinara privind conditiile de
sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete, aprobata prin
Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 401/2002, si
care sa mentioneze toate datele privind identificarea carnii, etichetele si
numerele relevante, in scopul asigurarii trasabilitatii fiecarei unitati de produs
expediat.
(4) Certificatul de sanatate trebuie sa prezinte in plus urmatoarea
mentiune:
"Produs in conformitate cu Decizia 98/256/EC".
(5) In cazul produselor expediate catre Romania, acestea trebuie sa fie
insotite de certificat de sanatate eliberat de un medic veterinar oficial, care
sa ateste ca sunt indeplinite conditiile prevazute in Decizia 98/256/EC.
(6) Marea Britanie trebuie sa informeze autoritatea veterinara centrala din
Romania despre destinatia fiecarui transport prin sistemul Animo.
Art. 11
Fara a se aduce atingere prevederilor art. 7 alin. (2), in cazul in care
produsele mentionate la art. 8 lit. a) provin din si, in mod corespunzator, au
trecut prin unitati in Marea Britanie, marca de sanatate comunitara nu trebuie
sa fie indepartata, cu exceptia situatiei in care este inevitabil in procesul
de transare.
Art. 12
Produsele la care se face referire in art. 8 lit. e), care sunt expediate
catre Romania, trebuie etichetate in vederea identificarii unitatii de productie
si trebuie sa se precizeze faptul ca acestea au fost fabricate in conformitate
cu prevederile prezentei norme veterinare si ca sunt corespunzatoare pentru
folosirea in consum uman, pentru hrana animalelor si pentru folosirea in
produse cosmetice, medicinale sau farmaceutice.
Art. 13
Anexele nr. 1, 2 si 3 fac parte integranta din prezenta norma veterinara.
ANEXA 1
la norma veterinara
CAP. 1
1. Urmatoarele produse pot fi importate din Marea Britanie in conformitate
cu prevederile art. 4 - 7 din norma veterinara:
a) aminoacizi si peptide produse din piei prelucrate si piei neprelucrate,
printr-un proces care implica expunerea materialului la un pH de 1 - 2, urmat
de un pH > 11, urmat de un tratament cald la temperatura de 140 grade C
pentru 30 de minute la presiunea de 3 bar;
b) seu si produse din seu provenind din materie prima de la animale apte
pentru consum uman, care au fost supuse unuia dintre procesele descrise la cap.
II;
c) produse derivate din seu in urma unui proces descris la cap. III.
2. Produsele la care se face referire la pct. 1 trebuie sa fie supuse
filtrarii dupa producere.
3. Animalele din specia bovine, care prezinta semne clinice de
encefalopatie spongiforma bovina - ESB, si animalele in varsta de peste 30 de
luni nu pot fi utilizate ca sursa de materii prime pentru fabricarea produselor
mentionate la pct. 1.
4. Pentru fabricarea produselor mentionate la pct. 1 nu pot fi utilizate:
craniul, coloana vertebrala, creierul, maduva spinarii, ochii, amigdalele,
timusul, intestinele sau splina.
CAP. 2
A. Standarde de productie pentru seul procesat in Marea Britanie din
materii prime provenite de la animale din specia bovina taiate in Marea
Britanie
1. Seul poate fi produs numai in sistemele descrise la cap. II, IIIA si C
si IV din anexa la Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor
nr. 496/2001 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind aprobarea
sistemelor de tratament termic alternativ pentru prelucrarea materialelor cu
grad ridicat de risc, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.
191 din 21 martie 2002, pentru care sunt indeplinite urmatoarele conditii
minime:
a) Pentru cap. IIA (serie/atmosferic/grasime naturala):
- dimensiunea maxima a particulei 150 mm
- temperatura > 100 grade C > 110 grade C > 120 grade C
- durata 125 min. 120 min. 50 min.
b) Pentru cap. IIB (serie/presiune/grasime):
- dimensiunea maxima a particulei 50 mm
- temperatura > 100 grade C > 133 grade C
- durata 25 min. 20 min.
- presiunea absoluta 3 bar
c) Pentru cap. IIC (continuu/atmosferic/grasime naturala):
- dimensiunea maxima a particulei 30 mm
- temperatura > 100 grade C > 110 grade C > 120 grade C
- durata 95 min. 55 min. 13 min.
d) Pentru cap. IIIA si C (continuu/atmosferic/grasime adaugata si
continuu/presiune/grasime adaugata):
- dimensiunea maxima a particulei 30 mm
- temperatura > 100 grade C > 110 grade C > 120 grade C >
130 grade C
- durata 16 min. 13 min. 8 min. 3 min.
e) Pentru cap. IV (continuu/atmosferic/degresat):
- dimensiunea maxima a particulei 20 mm
- temperatura > 80 grade C > 100 grade C
- durata 120 min. 60 min.
Cerintele de temperatura/durata de mai sus trebuie indeplinite simultan.
2. Unitatile pot fi autorizate numai daca acestea au demonstrat prin
metodele stabilite la sectiunea B ca functioneaza in conformitate cu conditiile
prevazute la pct. 1.
3. Sistemele de serie care indeplinesc parametrii stabiliti la pct. 2
pentru unitatile care opereaza in regim continuu, in conformitate cu cap. IIC,
IIIA, IIIC si IV, pot fi, de asemenea, autorizate.
B. Proceduri privind validarea unitatilor pentru prelucrarea deseurilor de
la animale rumegatoare pentru producerea seului in Marea Britanie,
utilizandu-se metodele descrise in anexa la Ordinul ministrului agriculturii,
alimentatiei si padurilor nr. 496/2001
1. Temperatura - sistem de lot si sistem continuu
Dispozitivele de monitorizare a temperaturii trebuie sa fie instalate in
cadrul echipamentului astfel incat sa se realizeze inregistrarea temperaturii
in diferite stadii ale proceselor de fabricatie. Inregistrarile trebuie sa fie
pastrate, iar calibrarile sa fie efectuate la intervalele prestabilite.
2. Presiunea (numai pentru cap. IIB)
Dispozitivele de monitorizare a presiunii trebuie sa fie instalate in
cadrul echipamentului astfel incat sa se realizeze inregistrarea presiunii in
diferite stadii ale proceselor de fabricatie. Inregistrarile trebuie sa fie
pastrate, iar calibrarile sa fie efectuate la intervalele prestabilite.
3. Dimensiunea particulei - toate sistemele.
CAP. 3
Alimente pentru consum uman, furaje pentru animale, produse farmaceutice
sau medicinale, materii prime sau produse intermediare
Produsele derivate din seu pot fi utilizate daca acestea sunt obtinute
printr-o metoda corespunzatoare, validata si certificata in acest scop, cum ar
fi:
1. transesterificarea sau hidroliza la o temperatura de nu mai putin de 200
grade C pentru nu mai putin de 20 min., sub presiune (glicerol, acizi grasi si
producerea de esteri ai acizilor grasi); sau
2. saponificarea cu NaOH 12M (glicerol si producerea de sapun):
(i) intr-un proces de lot: la o temperatura de nu mai putin de 95 grade C
pentru nu mai putin de 3 ore; sau
(ii) intr-un proces continuu: la o temperatura de nu mai putin de 140 grade
C, o presiune de 2 bar pentru nu mai putin de 8 min. sau echivalent.
Produse cosmetice, materii prime sau produse intermediare
Produsele derivate din seu pot fi utilizate numai daca au fost obtinute
prin urmatoarele metode certificate in acest scop de catre producator:
1. transesterificarea sau hidroliza la o temperatura de cel putin 200 grade
C, o presiune de 40 bar pentru 20 min. (glicerol, acizi grasi si esteri); sau
2. saponificarea cu NaOH 12M (glicerol si sapun):
(i) intr-un proces de lot: la o temperatura de 95 grade C pentru 3 ore; sau
(ii) intr-un proces continuu: la o temperatura de 140 grade C, o presiune
de 2 bar pentru 8 min. sau echivalent.
ANEXA 2
la norma veterinara
PLANUL
efectivelor certificate pentru export (ECHS)
Carnea proaspata si produsele prevazute la art. 6 alin. (1) lit. b), c si
d) din norma veterinara, provenite din carnea obtinuta de la bovinele taiate in
Irlanda de Nord, pot fi expediate din Regatul Unit in conformitate cu
prevederile art. 6 din norma veterinara atunci cand au fost obtinute de la
efectivele de animale certificate pentru export (ECHS) si care provin din
efectivele de animale certificate pentru export (ECHS). Daca a fost obtinuta de
la animale in varsta de peste 9 luni, carnea proaspata trebuie sa fie dezosata,
iar toate tesuturile aderente incluzand tesuturi limfatice si nervoase evidente
trebuie sa fie indepartate.
A. Efective de animale eligibile ECHS
1. Un efectiv de animale reprezinta un grup de animale formand o unitate
separata si distincta, respectiv un grup de animale care a fost exploatat,
cazat si tinut separat de orice alt grup de animale si care a fost identificat
cu un cod unic efectiv si numere unice de identificare a animalelor.
2. Un efectiv este eligibil ECHS atunci cand pentru cel putin 8 ani in acel
efectiv nu a fost confirmat un caz de encefalopatie spongiforma bovina - ESB si
nici un caz suspect pentru care diagnosticul encefalopatiei spongiforme bovine
- ESB nu a fost exclus la oricare animal care a ramas in efectiv sau a fost
miscat in cadrul efectivului ori in afara acestuia.
3. Un efectiv care a fost constituit de mai putin de 8 ani poate fi
considerat eligibil ECHS dupa o investigare epidemiologica realizata de catre
autoritatea veterinara competenta, cu conditia ca:
a) toate animalele sa se fi nascut sau sa fi fost mutate in efectivul
nou-constituit, care indeplineste conditiile prevazute la pct. B.1 lit. a), c),
d) si e); si
b) efectivul sa indeplineasca cerintele stabilite la pct. 2 pe toata durata
existentei sale.
4. Daca un efectiv este nou-constituit intr-o exploatatie in care in trecut
s-a confirmat un caz de encefalopatie spongiforma bovina - ESB la oricare
animal care a fost cazat sau a fost miscat prin ori dintr-un efectiv al acelei
exploatatii, efectivul nou-constituit poate fi eligibil ECHS numai dupa o
investigatie epidemiologica realizata de catre autoritatea veterinara
competenta, tinandu-se cont de respectarea tuturor conditiilor prevazute mai
jos:
a) toate animalele efectivului anterior afectat stabilite in aceeasi
exploatatie au fost eliminate sau ucise;
b) toate furajele au fost eliminate sau distruse, iar containerele de
depozitare a furajelor au fost curatate;
c) toate adaposturile au fost depopulate si curatate inainte ca noi animale
sa fie admise;
d) toate conditiile stabilite la pct. 3 au fost indeplinite.
B. Animale eligibile ECHS
1. Un animal din specia bovine este eligibil ECHS daca acesta s-a nascut si
a crescut in Irlanda de Nord, iar la taiere indeplineste urmatoarele conditii:
a) animalul a fost identificat in mod clar in timpul vietii acestuia, avand
posibilitatea sa fie urmarita trasabilitatea acestuia pana la locul
exploatatiei de origine si a efectivului in care s-a nascut. Toate
inregistrarile referitoare la nasterea acestuia, identitatea si miscarile sunt
inregistrate intr-un sistem de trasabilitate computerizat oficial;
b) animalul este in varsta de peste 6 luni, dar mai putin de 30 de luni,
varsta stabilita prin referinta la o inregistrare computerizata oficial a datei
de nastere a acestuia;
c) a ramas in efectiv pentru cel putin 6 luni dupa nastere;
d) in locul de detinere nu s-a semnalat prezenta encefalopatiei spongiforme
bovine - ESB si nu a existat suspiciunea prezentei acestei boli;
e) efectivul de animale in care s-a nascut si toate efectivele prin care a
fost miscat sunt eligibile ECHS.
2. Sistemul de monitorizare computerizata oficial, prevazut la pct. 1 lit.
a), va fi acceptat numai atunci cand a fost operational suficient timp pentru a
contine toate informatiile in legatura cu viata si cu miscarile animalelor,
necesare pentru verificarea conformitatii cu cerintele prezentei norme
veterinare, si va fi acceptat numai pentru stabilirea datei nasterii animalelor
dupa ce sistemul devine operational ulterior. Datele anterioare stocate in
computer pentru orice perioada inainte ca sistemul sa fie operational nu vor fi
acceptate in acest scop.
C. Controale
1. Daca orice animal prezentat pentru taiere sau orice circumstante la
taierea acestuia nu indeplinesc toate cerintele prezentei norme veterinare,
animalul trebuie sa fie respins de la taiere in mod automat. Daca informatiile
devin disponibile dupa taiere, autoritatea competenta trebuie imediat sa
inceteze eliberarea certificatelor si sa anuleze certificatele emise. Daca
expedierea a avut deja loc, autoritatea competenta trebuie sa notifice
autoritatii competente a locului de destinatie. Autoritatea competenta a
locului de destinatie trebuie sa ia masurile corespunzatoare.
2. Taierea animalelor eligibile ECHS trebuie sa aiba loc in abatoare in
care functioneaza un sistem de taiere in partide separate, in conformitate cu
cel stabilit la art. 6 alin. (4) din norma veterinara.
3. Autoritatea competenta trebuie sa se asigure ca prin procedurile
utilizate in unitatile de taiere se indeparteaza urmatorii ganglioni limfatici:
popliteu, ischiatic, inghinal superficial, inghinal profund, iliac lateral si
medial, prefemural renal, lombar, costocervical, sternal, prescapular, cervical
profund caudal si auxiliar.
4. Identificarea carnii trebuie sa asigure trasabilitatea de la ferma de
origine pentru animale eligibile ECHS sau, dupa transare, de la animalele
transate din acelasi lot, prin mijloacele sistemului oficial de trasabilitate
computerizat, pana la taiere. Dupa taiere etichetele trebuie sa fie in masura
sa demonstreze trasabilitatea carnii proaspete si a produselor mentionate la
art. 6 alin. (1) lit. b) si c) din norma veterinara pana la efectivul de
origine, pentru fiecare transport expediat sau returnat. Trasabilitatea hranei
pentru carnivorele domestice trebuie sa fie asigurata cu ajutorul documentelor
de insotire si a altor inregistrari.
5. Toate carcasele provenite de la animale din efective eligibile ECHS
trebuie sa aiba numere individuale corelate cu numarul crotaliei.
6. Pentru exportul in Romania din Marea Britanie trebuie aplicate
protocoale detaliate in vigoare, care sa acopere:
a) trasabilitatea si controalele inaintea taierii;
b) controalele in timpul taierii;
c) controalele in timpul prelucrarii hranei pentru carnivore domestice;
d) toate cerintele de certificare si etichetare dupa taiere la punctul de
expeditie.
7. Autoritatea competenta trebuie sa stabileasca un sistem pentru
inregistrarea controalelor corespunzatoare, astfel incat sa poata fi
demonstrata conformitatea acestora.
D. Unitatea
1. Pentru a fi aprobata, unitatea trebuie, in plus fata de celelalte
cerinte ale prezentei norme veterinare, sa instituie si sa implementeze un
sistem prin care carnea eligibila ECHS si/sau produsele eligibile ECHS sa poata
fi identificabile si sa poata fi asigurata trasabilitatea carnii de la
efectivele de origine sau dupa taiere la animalele transate in acelasi lot.
Sistemul trebuie sa faciliteze trasabilitatea completa a carnii sau a
produselor in toate stadiile, iar inregistrarile trebuie sa fie pastrate pentru
cel putin 2 ani. Detaliile sistemului care va fi utilizat trebuie sa fie
furnizate, in scris, de catre conducerea unitatii catre autoritatea competenta.
2. Autoritatea competenta trebuie sa evalueze, sa aprobe si sa monitorizeze
sistemul aplicat de unitate pentru a se asigura ca acesta prevede taierea si
prelucrarea in partide separate total si trasabilitatea in ambele sensuri.
ANEXA 3
la norma veterinara
A. Scheme de import bazate pe date - DBES
1. Carnea proaspata si produsele derivate prevazute la art. 6 alin. (1)
lit. b), c) si d) din norma veterinara, provenite de la bovine taiate in Marea
Britanie, pot fi exportate din Marea Britanie cu aplicarea prevederilor art. 6
din norma veterinara, cand au fost obtinute de la animale eligibile DBES
nascute dupa 1 august 1996. Daca a fost obtinuta de la animale in varsta de
peste 9 luni, carnea proaspata va fi dezosata si toate tesuturile aderente
incluzand tesuturile nervoase si limfatice evidente vor fi indepartate.
2. Inainte de expediere in conformitate cu prevederile pct. 1, Marea Britanie
trebuie sa aiba implementat efectiv un program pentru uciderea si incinerarea
tuturor viteilor nascuti dupa 1 august 1996, care provin din loturi in care a
fost confirmata encefalopatia spongiforma bovina - ESB inainte de 25 noiembrie
1998, si trebuie sa fi ucis sau incinerat toate bovinele vii care au fost
identificate in cadrul acestui program. Daca aceasta confirmare a avut loc dupa
25 noiembrie 1998, viteii nascuti dupa 1 august 1996 din loturi in care a fost
confirmata encefalopatia spongiforma bovina - ESB trebuie sa fie identificati,
taiati si incinerati imediat.
B. Animale eligibile DBES
Un animal din specia bovina este eligibil DBES daca s-a nascut si a crescut
in Marea Britanie si daca in momentul taierii sunt indeplinite urmatoarele
conditii:
a) animalul a fost clar identificat pe parcursul vietii lui, asigurandu-se
trasabilitatea pana la ferma de origine; numarul unic de inregistrare, data
nasterii si ferma in care s-a nascut, precum si toate miscarile dupa nastere
sunt inregistrate fie in pasaportul oficial al animalului sau intr-un sistem
oficial computerizat de identificare si trasabilitate; identitatea locului este
cunoscuta;
b) animalul are varsta de peste 6 luni, dar mai putin de 30 de luni,
determinata prin referirea la o inregistrare oficiala computerizata a datei de
nastere si, in cazul animalelor din Marea Britanie, la pasaportul animalului;
c) autoritatea competenta a obtinut si a verificat evidentele oficiale
referitoare la locul in care animalul a trait pentru cel putin 6 luni dupa
nastere;
d) in locul din care provine animalul nu a evoluat encefalopatia
spongiforma bovina - ESB si nu exista suspiciune de aceasta boala.
C. Controale
1. Daca orice animal prezentat pentru taiere sau orice circumstante la
taierea acestuia nu indeplinesc toate cerintele prezentei norme veterinare,
animalul trebuie sa fie respins de la taiere in mod automat. Daca informatiile
devin disponibile dupa taiere, autoritatea competenta trebuie imediat sa
inceteze eliberarea certificatelor si sa anuleze certificatele emise. Daca
expedierea a avut deja loc, autoritatea competenta trebuie sa notifice
autoritatii competente a locului de destinatie. Autoritatea competenta a
locului de destinatie trebuie sa ia masurile corespunzatoare.
2. Taierea animalelor eligibile DBES trebuie sa aiba loc in abatoare in
care functioneaza un sistem de taiere in partide separate, in conformitate cu
cel stabilit la art. 6 alin. (4) din norma veterinara. Taierea animalelor
eligibile DBES in Irlanda de Nord, care provin din Marea Britanie sau
viceversa, este autorizata numai daca este garantat accesul la toate datele
relevante.
3. Autoritatea competenta trebuie sa se asigure ca prin procedurile
utilizate in unitatile de transare au fost indepartati urmatorii ganglioni
limfatici: popliteu, ischiatic, inghinal superficial, inghinal profund, iliac
lateral si median, prefemural renal, lombar, costocervical, sternal,
prescapular, cervical profund caudal si axilar.
4. Identificarea carnii trebuie sa asigure trasabilitatea de la ferma de
origine pentru animale eligibile DBES sau, dupa transare, de la animalele
transate din acelasi lot, prin mijloacele sistemului de trasabilitate
computerizat oficial, pana la taiere. Dupa taiere etichetele trebuie sa fie in
masura sa demonstreze trasabilitatea carnii proaspete si a produselor
mentionate la art. 6 alin. (1) lit. b) si c) din norma veterinara pana la
efectivul de origine pentru fiecare transport expediat sau returnat.
Trasabilitatea hranei pentru carnivorele domestice trebuie sa fie asigurata cu
ajutorul documentelor de insotire si a altor inregistrari.
5. Toate carcasele provenite de la animale din efective eligibile DBES
trebuie sa aiba numere individuale corelate cu numarul crotaliei.
6. Pentru exportul in Romania din Marea Britanie trebuie aplicate
protocoale detaliate in vigoare, care sa acopere:
a) trasabilitatea si controalele inaintea taierii;
b) controalele in timpul taierii;
c) controalele in timpul prelucrarii hranei pentru carnivore domestice;
d) toate cerintele de certificare si etichetare dupa taiere la punctul de
expeditie.
7. Autoritatea competenta trebuie sa stabileasca un sistem pentru
inregistrarea controalelor corespunzatoare, astfel incat sa poata fi demonstrata
conformitatea acestora.
D. Unitatea
1. Pentru a fi aprobata, unitatea trebuie, in plus fata de celelalte
cerinte ale prezentei norme veterinare, sa instituie si sa implementeze un
sistem prin care carnea eligibila DBES si/sau produsele eligibile DBES sa fie
identificabile si sa poata fi asigurata trasabilitatea carnii de la efectivele
de origine sau dupa taiere la animalele transate in acelasi lot. Sistemul
trebuie sa faciliteze trasabilitatea completa a carnii sau produselor in toate
stadiile, iar inregistrarile trebuie sa fie pastrate pentru cel putin 2 ani.
Detaliile sistemului care va fi utilizat trebuie sa fie furnizate, in scris, de
catre conducerea unitatii autoritatii.
2. Autoritatea competenta trebuie sa evalueze, sa aprobe si sa monitorizeze
sistemul aplicat de unitate pentru a se asigura ca acesta prevede taierea si
prelucrarea in partide separate total si trasabilitatea in ambele sensuri.