Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 1563 din 12 septembrie 2008

pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor si a principiilor care stau la baza unei alimentatii sanatoase pentru copii si adolescenti

ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 651 din 15 septembrie 2008



Văzând Referatul de aprobare al Autorităţii de Sănătate Publică şi al Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice nr. E.N. 9.562 din 12 septembrie 2008,

având în vedere prevederile art. 9 din Legea nr. 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar,

în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice, cu modificările şi completările ulterioare,

ministrul sănătăţii publice emite următorul ordin:

Art. 1. - (1) Se aprobă Lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, prevăzută în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.

(2) In incinta unităţilor de învăţământ este interzisă comercializarea produselor care se încadrează în criteriile şi limitele prevăzute în lista din anexa nr. 1.

Art. 2. - Se aprobă principiile care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi, prevăzute în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 3. - Se aprobă necesarul zilnic de calorii, substanţe nutritive şi elemente minerale pentru copii şi adolescenţi, prevăzute în anexa nr. 3, care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 4. - Se aprobă echivalenţele alimentare, necesarul estimativ zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcătuirea dietei la copii şi adolescenţi, datele orientative privind valoarea calorică a alimentelor şi caracteristicile nutriţionale ale grupelor alimentare utilizate pentru alcătuirea meniurilor la copii şi adolescenţi (cantităţi comerciale bruto), prevăzute în anexa nr. 4, care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 5. - Se aprobă piramida alimentară pentru nutriţia copiilor şi adolescenţilor, în funcţie de necesarul caloric, grupele de alimente şi grupa de vârstă, prevăzută în anexa nr. 5, care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 6. - Pentru ducerea la îndeplinire a art. 10 din Legea nr. 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar, se vor respecta prevederile Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.955/1995 pentru aprobarea Normelor de igienă privind unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, cu modificările ulterioare, precum şi dispoziţiile prezentului ordin.

Art. 7. - Operatorii economici care distribuie şi/sau comercializează alimente în incinta unităţilor de învăţământ trebuie să facă dovada compoziţiei alimentelor prin etichetă, specificaţii de la producător sau buletine de analiză.

Art. 8. - Structurile din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice, autorităţile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi inspecţiile sanitare de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin şi vor controla respectarea lor.

Art. 9. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sănătăţii publice,

Gheorghe Eugen Nicolăescu

ANEXA Nr. 1

LISTA

alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor

Nr. crt.

Alimente nerecomandate

Limita de la care alimentele devin nerecomandate

Exemple de categorii de alimente care prin conţinut sau forma de prezentare pot fi nerecomandate

1.

Alimente cu conţinut mare de zaharuri*

Peste 15 g zaharuri/100g produs

- prăjituri

- bomboane

- acadele

- alte produse similare

2.

Alimente cu conţinut mare de grăsimi

Peste 20 g grăsimi/100 g produs, din care, cumulativ:

- grăsimi saturate peste 5 g/100 g produs

- acizi graşi trans peste 1 g/100 g produs

- hamburgeri

- pizza

- produse de tip patiserie

- cartofi prăjiţi

- alte alimente preparate prin prăjire

- maioneze, margarina

- brânză   topită,   brânzeturi   tartinabile   cu conţinut de grăsime peste 20%

- mezeluri grase

- alte produse similare

3.

Alimente cu conţinut mare de sare

Peste 1,5 g sare/100 g produs (sau peste 0,6 g sodiu/100 g produs)

- chipsuri

- biscuiţi săraţi

- covrigei săraţi

- sticksuri sărate

- snacksuri

- alune sărate

- seminţe sărate

- brânzeturi sărate

- alte produse similare

4.

Băuturi răcoritoare**

- orice tip de băuturi răcoritoare, cu excepţia apei potabile îmbuteliate sau a apei minerale îmbuteliate

5.

Alimente cu conţinut ridicat de calorii pe unitatea de vânzare

Peste 300 kcal pe unitatea de vânzare

- orice tip de aliment care, prin conţinut, aduce un aport de calorii de peste 300 kcal pe unitate de vânzare

6.

Alimente neambalate***

-

- alimente vrac

- sandvişuri neambalate

7.

Alimente neetichetate****

- alimente   care   nu   respectă   prevederile Hotărârii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare

* Fac excepţie fructele şi legumele proaspete.

** In incinta şcolilor se va vinde numai apă potabilă sau minerală îmbuteliată, pentru a crea copiilor deprinderea de a o bea.

*** Se exceptează bananele şi citricele.

**** Pentru crearea unor deprinderi nutriţionale sanogene se recomandă etichetarea nutriţională.

ANEXA Nr. 2

PRINCIPIILE

care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi

1.  Caracteristici în alimentaţia copilului

a) Nevoile nutriţionale ale copiilor diferă în funcţie de vârstă.

b)  Un copil creşte în salturi, ceea ce se reflectă prin nevoi energetice diferite.

c) Aportul alimentar este adecvat dacă asigură o creştere staturala şi ponderală normală, evidenţiată prin compararea parametrilor creşterii cu curbele standard.

2.  Principii în alimentaţia copilului

Alimentaţia sănătoasă pentru copilul mai mare de 24 de luni implică respectarea unor principii de bază, şi anume:

a) asigurarea unei diversităţi alimentare, ceea ce înseamnă consumul pe parcursul unei zile de alimente din toate grupele şi subgrupele alimentare

b) asigurarea unei proporţionalităţi între grupele şi subgrupele alimentare, adică un aport mai mare de fructe, legume, cereale integrale, lapte şi produse lactate, comparativ cu alimentele cu un conţinut crescut de grăsimi şi adaos de zahăr

c) consumul moderat al unor produse alimentare, adică alegerea unor alimente cu un aport scăzut de grăsimi saturate (unt, untură, carne grasă) şi de zahăr adăugat

3. Reguli generale privind alimentaţia copiilor în creşe, unităţi de învăţământ sau alte tipuri de colectivităţi

1.  Conducerile creşelor, unităţilor de învăţământ sau ale oricăror alte tipuri de colectivităţi de copii şi tineri vor asigura o alimentaţie colectivă adaptată vârstei şi stării de sănătate, specificului activităţii şi anotimpului.

2.   Meniurile vor asigura un aport caloric şi nutritiv în conformitate cu recomandările cuprinse în anexele nr. 3 şi 4, proporţional cu timpul petrecut de copil în colectivitate.

De exemplu, pentru un program şcolar de 6 ore, se recomandă o gustare care să asigure 10% din raţia energetică zilnică.

3. In alcătuirea meniului unui copil de peste 2 ani se va utiliza piramida alimentară, cuprinsă în anexa nr. 5.

a)  Piramida alimentară este alcătuită din grupe de alimente cu o repartiţie a cantităţii recomandate a fi consumate sub denumirea de porţie nutritivă.

b)  O porţie nutritivă este recomandarea cantitativă a unui aliment exprimată în grame sau folosind ca unitate de măsură ceaşca.

c) In cadrul piramidei alimentare, numărul de porţii nutritive dintr-o anumită grupă se stabileşte în funcţie de necesarul de calorii al copilului, care la rândul său depinde de vârstă, sex, dezvoltarea corporală şi gradul de activitate.

4.  Se va evita asocierea alimentelor din aceeaşi grupă la felurile de mâncare servite (de exemplu, la micul dejun nu se va servi ceai cu pâine cu gem, ci cu preparate din carne sau cu derivate lactate; în schimb, se poate folosi lapte cu pâine cu gem sau cu biscuiţi; la masa de prânz nu se vor servi felurile 1 şi 2 preponderent cu glucide din cereale, de exemplu, supă cu găluşte şi friptură cu garnitură din paste făinoase, ci din legume).

5.  Se vor evita la cină mâncărurile care solicită un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a căror combinaţie produce efecte digestive nefavorabile (de exemplu, iahnie de fasole cu iaurt sau cu compot).

6.  Mâncărurile gen tocaturi sunt acceptate numai dacă sunt prelucrate termic prin fierbere sau la cuptor. Ouăle se recomandă a fi servite ca omletă la cuptor şi nu ca ochiuri româneşti sau prăjite.

7.  Meniul va fi îmbogăţit cu vitamine şi săruri minerale prin folosire de salate din crudităţi şi adăugare de legume-frunze în supe şi ciorbe.

8.   Se interzice folosirea cremelor cu ouă şi frişca, a maionezelor, indiferent de anotimp.

4.  Alimentaţia copilului preşcolar trebuie să respecte următoarele reguli:

a)  Alimentaţia trebuie să cuprindă o varietate largă de alimente din grupele de bază: pâine, cereale, orez şi paste făinoase, vegetale, fructe, lapte, brânză şi iaurt, carne, pui, peşte şi ouă.

b) Masa trebuie să se servească înainte de a-i fi foarte foame copilului, de a fi obosit sau iritat.

c) Trebuie să se ofere câteva variante de alimente la alegere şi cel puţin un aliment favorit.

d)   Pentru asigurarea raţiei zilnice de nutrienţi, mesele principale vor fi completate cu gustări formate din cereale cu lapte, sandvişuri, fructe, sucuri de fructe, iaurt simplu sau iaurt cu fructe, brânză cu conţinut scăzut de sare şi grăsimi.

e)  Alimentele din meniu pot să aibă consistenţă şi culori diferite, în vederea stimulării poftei de mâncare.

f)  Cantitatea de mâncare trebuie să fie adecvată vârstei copilului; o modalitate practică de stabilire a cantităţii de mâncare la copilul mic, în lipsa tabelelor şi a graficelor, este de a-i servi o lingură din fiecare grup alimentar pentru fiecare an de vârstă al copilului.

g) Masa trebuie să se încheie când copilul s-a săturat, devine neliniştit sau nu manifestă interes.

5.  Alimentaţia copilului şcolar trebuie să respecte cu precădere următoarele reguli:

a) să asigure un necesar de calorii şi micronutrienţi conform vârstei şi ritmului de creştere;

b)  să asigure un aport corespunzător de proteine/zi, prin consumul de carne, ouă, produse lactate, dar şi din surse vegetale incluzând fasolea, lintea, produse din soia,

c)  să asigure un aport de fier de 8-15 mg de fier/zi, prin consumul de carne de vacă, pasăre şi porc, legumele - inclusiv fasole şi alune, cerealele integrale sau fortifiate, vegetale cu frunze verzi;

d) gustarea să fie formată din fructe, lapte şi produse lactate cu un conţinut scăzut de grăsime;

e) să asigure o hidratare corespunzătoare vârstei.

ANEXA Nr. 3

NECESARUL ZILNIC  DE CALORII

substanţe nutritive şi elemente minerale pentru copii şi adolescenţi

A. Necesarul zilnic de calorii şi substanţe nutritive pentru copii şi adolescenţi

Copii

Adolescenţi

Băieţi

Fete

1-3 ani

4-6 ani

7-10 ani

11-14 ani

15-19 ani

11-14 ani

15-19 ani

1

2

3

4

5

6

7

Calorii (kcal)

- necesar mediu

1.300

1.800

2.400

3.100

3.500

2.600

2.800

-  variaţii posibile în   funcţie de caracteristicile grupului

900- 1.800

1.300-2.300 1.700-3.300 2.200-3.700   3.000-3.900    1.800-3.000    2.000-3.000

Proteine totale

- necesar mediu

44-51 g

61- 70 g

82-94 g

106-121 g

120-137 g

89-101 g

96-109 g

- variaţii posibile în funcţie de nivelul caloric

31- 70 g

44-90 g

58-129 g

75-144 g

102-152 g

61-117 g

68-117 g

- % din valoarea calorică

14-16%

14-16%

14-16%

14-16%

14-16%

14-16%

14-16%

1

2

3

4

5

6

7

Proteine animale

- necesar mediu

31-36 g

40-46g

49-56 g

52-55 g

60-69 g

49-55 g

48-54 g

- variaţii posibile în funcţie de nivelul caloric

22-49 g

29-59 g

35-77 g

41-79 g

51-76 g

34-64 g

34-59 g

- % din cantitatea proteinelor totale

70%

65%

60%

55%

50%

55%

50%

Proteine vegetale

- necesar mediu

13-15 g

21-24 g

33-38 g

54-66 g

60-69 g

40-46 g

48-55 g

- variaţii posibile în funcţie de nivelul caloric

9-21 g

15-31 g

23-52 g

34-65 g

51-76 g

25-55 g

34-58 g

- % din cantitatea proteinelor totale

30%

35%

40%

45%

50%

45%

50%

Lipide totale

- necesar mediu

49-60 g

58-68 g

65-77 g

83-100 g

94-113 g

70-84 g

75-90 g

- variaţii posibile în funcţie de nivelul caloric

34-77 g

42-87 g

46-106 g

71-119 g

81-126 g

49-87 g

54-97 g

- % din valoarea calorică

35-40%

30-35%

25-30%

25-30%

25-30%

25-30%

25-30%

Lipide animale

- necesar mediu

37-45 g

44-51 g

49-58 g

58-70 g

60-79 g

50-59 g

53-63 g

- variaţii posibile în funcţie de nivelul caloric

26-58 g

32-65 g

35-80 g

50-83 g

57-88 g

37-68 g

38-68 g

- % din cantitatea lipidelor totale

75%

75%

75%

70%

70%

70%

70%

Lipide vegetale

- necesar mediu

12-15 g

14-17 g

16-19 g

25-30 g

28-47 g

20-25 g

22-27 g

- variaţii posibile în funcţie de nivelul caloric

8-19 g

10-22 g

11-26 g

21- 36 g

24-38 g

11-29 g

16-29 g

- % din cantitatea lipidelor totale

25%

25%

25%

30%

30%

30%

30%

Glucide

- necesar mediu

143-168 g

220-240 g

322-351 g

416-454 g

470-521 g

349-380 g

376-410 g

- variaţii posibile în funcţie de nivelul caloric

100-222 g

174-309 g

228-183 g

295-541 g

402-571 g

241-439g

268-439g

- % din valoarea calorică

45-53%

50-55%

55-60%

55-60%

55-60%

55-60%

55-60%

B. Necesarul zilnic de elemente minerale pentru copii şi adolescenţi

Grupa de vârstă

Elemente minerale

Calciu

- mg -

Fosfor

- mg -

Magneziu - mg -

Fier

- mg -

Zinc

- mg -

Iod

- μg -

Copii

0-12 luni

800

400

70

7

4

40

1-3 ani

900

400

125

8

7

60

4-6 ani

900

500

180

9

9

80

7-9 ani

1.100

700

220

10

10

100

10-12 ani

1.200

800

270

12

12

120

Grupa de vârstă

Elemente minerale

Calciu

- mg -

Fosfor

- mg -

Magneziu

- mg -

Fier

- mg -

Zinc

- mg -

Iod

- μg -

Băieţi

13-15 ani

1.200

1.000

330

13

14

140

16-19 ani

1.300

1.100

360

16

15

150

Fete

13-15 ani

1.100

900

310

15

14

130

16-19 ani

1.200

1.000

310

18

14

140

ANEXA Nr. 4

ECHIVALENŢELE  ALIMENTARE,

necesarul estimativ zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcătuirea dietei la copii şi adolescenţi, datele orientative privind valoarea calorică a alimentelor şi caracteristicile nutriţionale ale grupelor alimentare utilizate pentru alcătuirea meniurilor la copii şi adolescenţi (cantităţi comerciale bruto)

Art. 1. - Pentru aprecierea cantităţilor de alimente consumate în medie pe zi de un copil, se va realiza un calcul pe baza foilor de alimente scoase din magazie zilnic, pe o perioadă de 10 zile lucrătoare (în două săptămâni consecutive) în lunile februarie, mai şi octombrie. Cantităţile din grupele de alimente cumulate pe cele 10 zile se vor împărţi la numărul total de consumatori din cele 10 zile, obţinându-se raţia medie pe copil, care se va compara cu raţiile recomandate din tabelul nr. 1 „Necesarul estimativ zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcătuirea dietei la copii şi adolescenţi".

Art. 2. - Conţinutul alimentelor în calorii şi în anumite substanţe nutritive (proteine, lipide şi glucide) se va stabili prin calcul, folosindu-se tabele de compoziţia alimentelor, rezultatele obţinute comparându-se cu necesarul zilnic consemnat în anexa nr. 3 „Necesarul zilnic de calorii, substanţe nutritive şi elemente minerale pentru copii şi adolescenţi".

Art. 3. - Se permite depăşirea raţiilor recomandate cu până la 20% la lapte şi produse lactate, carne şi preparate din carne, peşte, legume şi fructe. La copiii antepreşcolari şi preşcolari nu se recomandă untura, ca grăsime animală, ci numai untul sau smântână.

Art. 4. - In creşele cu orar de zi şi în grădiniţele cu orar prelungit raţiile realizate trebuie să reprezinte 75-80% din raţiile recomandate în tabelul nr. 1 „Necesarul estimativ zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcătuirea dietei la copii şi adolescenţi".

Art. 5. - Pentru calcularea meniurilor se vor folosi următoarele echivalenţe alimentare:

a) 100 ml lapte concentrat (condensat) = 250 ml lapte proaspăt;

b) 100 g lapte praf integral = 800 ml lapte proaspăt;

c)  100 g caşcaval = 700 ml lapte proaspăt;

d)  100 g brânză telemea de vacă = 550 ml lapte proaspăt;

e)  100 g brânză telemea de oi = 450 ml lapte proaspăt;

f)  100 g brânză proaspătă de vacă = 400 ml lapte proaspăt;

g)  100 g caş = la fel ca la brânza telemea;

h) 100 g mezeluri = 125 g carne;

i) 100 g specialităţi din carne (şuncă de Praga, muşchi file, muşchi ţigănesc, ceafă, pastrama etc.) = 135 g carne;

j) 100 g smântână = 40 g unt;

k) 100 g pâine neagră = 71 g făină;

l) 100 g pâine semialbă (intermediară) = 73 g făină;

m) 100 g pâine albă = 76 g făină;

n) 100 g paste făinoase (inclusiv biscuiţi fără cremă) = 100gfăină;

o) 100 g mălai, orez, gris = 100 g făină;

p) 100 g compot = 15 g zahăr;

q) 100 g dulceaţă = 70 g zahăr;

r) 100 g gem, peltea, marmeladă = 40 g zahăr;

s) 100 g nectar de fructe = 30 g zahăr;

t) 100 g sirop de fructe concentrat = 60 g zahăr;

u) 100 g bomboane = 90 g zahăr;

v) 100 g miere = 80 g zahăr;

w) 100 g ciocolată = 50 g zahăr şi 30 g grăsime vegetală;

x) 100 g bulion sau pastă de roşii = 600 g pătlăgele roşii (tomate);

y) 100 g suc de roşii = 135 g tomate;

z) 100 g varză acră = 130 g varză crudă;

aa) 100 g murături = 125 g legume crude;

bb) 100 g fructe deshidratate, afumate, uscate = 400 g fructe crude;

ce) 100 g morcovi deshidrataţi =1.700 g morcovi cruzi;

dd)100 g conserve de legume = 100 g legume crude.

Tabelul nr. 1

Necesarul estimativ zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcătuirea dietei la copii şi adolescenţi

Grupa de alimente (g)

Copii

Adolescenţi

1-3 ani

4-6 ani

7-10 ani

Băieţi

Fete

11-14 ani

15-19 ani

11-14 ani

15-19 ani

1

2

3

4

5

6

7

Lapte şi produse lactate (în echivalent lapte)

700

700

800

750

700

700

700

Carne şi preparate din carne (în echivalent carne)

60

85

110

190

230

170

190

Peşte şi preparate din peşte (în echivalent peşte)

0

15

25

35

35

30

30

Ouă (g)

30

35

40

50

50

50

50

Grăsimi

- total

25

32

40

50

55

35

40

- animale

15

20

25

30

30

20

20

- vegetale

10

12

15

20

25

15

20

Produse cerealiere (în echivalent făină)

90

160

230

380

460

330

360

Cartofi

110

150

180

200

230

180

200

Alte legume

210

220

230

350

380

290

310

Leguminoase uscate

0

5

5

10

15

7

7

Fructe

100

130

150

180

200

180

180

Zahăr şi produse zaharoase

35

45

50

70

80

55

55

Tabelul nr. 2

Valoarea calorică a alimentelor

Valoare calorică

kcal/100 g

Alimente

Mini

Sub 5

Apă, apă minerală, ceai neîndulcit, supe clare

Scăzută

5-60

Fructe: mere, căpşuni, caise, piersici, prune, cireşe, vişine, pepene, portocale, mandarine, grepfrut, mango, ananas

Legume: fasole verde, varză, conopidă, morcovi, pătrunjel, castraveţi, usturoi, ceapă, salată, ciuperci, spanac, sparanghel, brocoli

Lapte degresat, brânză proaspătă de vacă

Moderată

60-120

Fructe: pere, struguri, banane, fructe uscate, fructe glasate

Legume: porumb, mazăre, soia, fasole boabe, cartofi fierţi/copţi

Carne slabă, pui

Ou, brânză telemea, peşte

Cereale simple, pâine

Lapte integral, iaurt integral, iaurt cu fructe cu conţinut redus de grăsime

Crescută

120-300

Ingheţată, iaurt gras, smântână, caşcaval, brânză topită, carne grasă, salam, cârnaţi, paste cu sos, biscuiţi, prăjituri, cereale îmbogăţite, muşii, sosuri

Foarte crescută

Peste 300

Plăcintă cu carne, cartofi prăjiţi, pui/peşte/carne prăjit/prăjită, hamburger, pizza, dulciuri (prăjituri cu cremă, ciocolată, bomboane), margarina, unt, maioneză, alune, seminţe

Tabelul nr. 3

Caracteristici nutriţionale ale grupelor alimentare

Grupa alimentară

Pâine, cereale, orez, paste

Legume şi vegetale

Fructe

Lapte şi derivate

Ouă

Carne, peşte

Principalii nutrienţi

Carbohidraţi

Fier

Vitamina B1 Vitamina E

Vitamine şi minerale

Vitamine şi minerale

Calciu Proteine

Proteine cu valoare biologică înaltă

Proteine

Fier

Acizi graşi omega 3

Alte componente nutritive

Fibre

Proteine Magneziu

Zinc

Vitamina B2 Vitamina B3 Folaţi

Sodiu

Fibre

Carbohidraţi Fibre

Grăsimi Carbohidraţi

Magneziu

Zinc

Vitamina B2 Vitamina B12 Sodiu

Potasiu

Colesterol Fier

Vitaminele B1, B2, B12.A, D

Grăsimi

Niacina Vitamina B12

ANEXA Nr. 5

PIRAMIDA ALIMENTARĂ

pentru nutriţia copiilor şi adolescenţilor, în funcţie de necesarul caloric, grupele de alimente şi grupa de vârstă

A. Piramida alimentară pentru nutriţia copiilor şi adolescenţilor în funcţie de necesarul caloric

Aliment

1.600

1.800

2.000

2.200

2.400

2.600

2.800

3.200

 kcal

Cereale

150 g

180 g

180 g

210g

240 g

270 g

300 g

300 g

Legume

2 ceşti *

2 1/2 ceşti

2 1/2 ceşti

3 ceşti

3 ceşti

3 1/2 ceşti

3 1/2 ceşti

4 ceşti

Fructe

1 1/2 ceşti

1 1/2 ceşti

2 ceşti

2 ceşti

2 ceşti

2 ceşti

2 1/2 ceşti

2 1/2 ceşti

Lapte

3 ceşti

3 ceşti

3 ceşti

3 ceşti

3 ceşti

3 ceşti

3 ceşti

3 ceşti

Carne

150 g

150 g

165 g

180 g

195 g

195 g

210g

210g

Vârsta (ani)

4-6

4-6

7-10

11-13

11-13

11-13

11-13

14-18

* 1 ceaşcă = 100 ml.

B. Piramida alimentară pentru nutriţia copiilor raportată la aliment şi la grupa de vârstă

Notă: In cadrul fiecărei grupe de alimente (nivel al piramidei) se vor include în alimentaţia zilnică produse cât mai diversificate (de exemplu, la categoria lactate se recomandă consumul câte unei porţii de lapte, brânză şi iaurturi).

Grupa alimentară

Mărimea porţiei

Număr maxim de porţii/zi la 2-6 ani

Număr maxim de porţii/zi la 7-10 ani

Număr maxim de porţii/zi la 11-13 ani

Pâine, cereale şi paste

- pâine = 1 felie

- cereale uscate = 1/3 ceaşcă

- cereale fierte, orez sau paste = 1/2 ceaşcă

- cereale fierte pentru micul dejun = 30 g

6

5-6

6-7

Legume

- legume cu frunze verzi =1 ceaşcă

- legume crude tăiate = 1/2 ceaşcă

- legume fierte = 1/2 ceaşcă

- 1 cartof mediu fiert

- suc de legume = 1/2 ceaşcă

3

4-5

5-6

Grupa alimentară

Mărimea porţiei

Număr maxim de porţii/zi la 2-6 ani

Număr maxim de porţii/zi la 7-10 ani

Număr maxim de porţii/zi la 11-13 ani

Fructe

- măr, banană, portocală = 1 fruct mediu

- fructe crude tăiate în bucăţi = 1/2 ceaşcă

- suc de fructe neîndulcit = 1/2 ceaşcă

- fructe uscate = 1/2 ceaşcă

2-4:

3

3-4

Lactate

- lapte degresat sau parţial degresat = 1 ceaşcă

- iaurt parţial degresat = 1 ceaşcă

- iaurt cu fructe cu conţinut scăzut în grăsimi = 1 ceaşcă

- caşcaval = 30 g

- brânză de vaci parţial degresată = 1/2 ceaşcă

3

3

3

Carne*, pui, peşte, fasole uscată, mazăre, ouă

- carne slabă fiartă/la grătar, pui sau peşte = 90 g

- 1 ou

1

2

2-3

Dulciuri

Produse cu conţinut ridicat de grăsimi

- îngheţată = 1/2 ceaşcă

- budincă = 1/2 ceaşcă

- 1 croissant mic = 1 porţie ciocolată =15 g

- brânză topită = 35 g

- mezeluri = 50 g

- cartofi prăjiţi =10 felii

- unt, margarina = 20 g

1, ocazional

1, ocazional

1, ocazional

* Carnea roşie se consumă ocazional.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 1563/2008

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 1563 din 2008
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 1563/2008
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu