ORDIN Nr. 1570
din 29 decembrie 2010
privind modificarea si
completarea Ordinului ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului,
al ministrului sanatatii si al presedintelui Autoritatii Nationale pentru
Protectia Consumatorilor nr. 510/768/319/2003 pentru aprobarea Normelor cu privire
la natura, compozitia, fabricarea si etichetarea sucurilor din fructe si ale
altor produse similare destinate consumului uman
ACT EMIS DE:
MINISTERUL SANATATII
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 53 din 21 ianuarie 2011
Având în vedere Referatul de aprobare nr. 95.666 din 8
decembrie 2010 al Direcţiei generale politici agricole din cadrul Ministerului
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 725/2010 privind
reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, al Hotărârii
Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului
Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Hotărârii
Guvernului nr. 882/2010 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii
Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia
Consumatorilor emit
prezentul ordin.
Art. I. - Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului,
al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru
Protecţia Consumatorilor nr. 510/768/319/2003 pentru aprobarea Normelor cu
privire la natura, compoziţia, fabricarea şi etichetarea sucurilor din fructe şi ale altor produse
similare destinate consumului uman, publicat în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 660 din 17
septembrie 2003, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. După articolul 4
se introduce menţiunea privind transpunerea normelor comunitare, cu următorul
cuprins:
Prezentul ordin transpune Directiva 2001/112/CE a
Consiliului din 20 decembrie 2001 privind sucurile de fructe şi alte produse
similare destinate consumului uman, publicată în Jurnalul Oficial al
Comunităţii Europene L10 din 12 ianuarie 2002, astfel cum a fost modificată şi
completată prin Regulamentul (CE) nr. 1.182/2007 al Consiliului din 26
septembrie 2007 de stabilire a unor norme specifice cu privire la sectorul
fructelor şi legumelor şi de modificare a directivelor 2.001/112/CE si
2.001/113/CE si a Regulamentelor (CEE) nr. 827/68, (CE) 'nr. 2.200/96, (CE) nr.
2.201/96, (CE) nr. 2.826/2000, (CE) nr. 1.782/2003 şi (CE) nr. 318/2006 şi de
abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2.202/96, publicat în Jurnalul Oficial al
Uniunii Europene L273 din 17 octombrie 2007 şi prin Directiva 2009/106/CE a
Comisiei din 14 august 2009 de modificare a Directivei 2001/112/CE a
Consiliului privind sucurile de
fructe şi alte produse similare destinate consumului uman, publicată în
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 212/42 din 15 august 2009."
2. La norme,
articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 6. - Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din
prezentele norme."
3. La norme, anexa nr. 1, partea I, punctul 1 litera
b), al treilea paragraf se modifică şi va avea
următorul cuprins:
„Produsul astfel obţinut trebuie să prezinte
caracteristici organoleptice şi analitice cel puţin echivalente cu cele ale unui
tip mediu de suc obţinut din fructe de aceeaşi specie în sensul lit. a).
Valorile Brix minime pentru sucurile de fructe obţinute din concentrate sunt
indicate în anexa nr. 5."
4. La norme, după
anexa nr. 4 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 5, având cuprinsul prevăzut în
anexa care face parte integrantă din prezentul ordin:
Art. II. - Prezentul
ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Valeriu Tabără
Ministrul sănătăţii,
Cseke Attila
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
Constantin Cerbulescu
ANEXA
(Anexa nr. 5 la norme)
Denumirea
comună
a fructelor
|
Denumirea botanică
|
Valorile Brix minime
pentru sucul de fructe
reconstituit şi pentru
piureul de fructe
reconstituit
|
Măr (*)
|
Malus Domestica Borkh.
|
11,2
|
Caisă (**)
|
Prunus Armeniaca L.
|
11,2
|
Banană (**)
|
Musa sp.
|
21,0
|
Coacăză (*)
|
Ribes nigrum L.
|
11,6
|
Strugure (*)
|
Vitis vinifera L. sau hibrizii
acesteia
|
15,9
|
|
Vitis labrusca L. sau hibrizii
acesteia
|
-
|
Grepfrut (*)
|
Citrus x paradise Macfad.
|
10,0
|
Guava (**)
|
Psidium guajava L.
|
9,5
|
Lămâie (*)
|
Citrus limon (L.) Burm.f.
|
8,0
|
Mango (**)
|
Mangifera indica L.
|
15,0
|
Portocală (*)
|
Citrus sinensis (L.) Osbeck
|
11,2
|
Fructul
|
|
|
pasiunii (*)
|
Passiflora edulis Sims
|
13,5
|
Piersică (*)
|
Prunus persica (L.) Batsch var. Persica
|
10,0
|
Pară (**)
|
Pyrus communis L.
|
11,9
|
Ananas (*)
|
Ananas comosus (L.) Merr.
|
12,8
|
Zmeură (*)
|
Rubus idaeus L.
|
7,0
|
Vişină (*)
|
Prunus cerasus L.
|
13,5
|
Căpşună (*)
|
Fragaria x anannasa Duch.
|
7,0
|
Mandarină (*)
|
Citrus reticulata Blanco
|
11,2
|
In cazul în care sucul obţinut din concentrat este
fabricat dintr-un fruct care nu este menţionat pe lista de mai sus, valoarea
Brix minimă a sucului reconstituit este egală cu valoarea Brix a sucului extras
din fructele utilizate pentru obţinerea concentratului.
Pentru produsele marcate cu un asterisc (*), care sunt
produse sub formă de suc, se determină o densitate relativă minimă în raport cu
apa la 20/20° C.
Pentru produsele marcate cu
dublu asterisc (**), care sunt produse sub formă de piure, se determină doar o
valoare Brix minimă necorectată (fără corectarea acidităţii).
In ceea ce priveşte coacăzele, guava, mango şi fructul
pasiunii, valorile Brix minime se aplică doar sucurilor de fructe reconstituite
şi piureului de fructe reconstituit produse în Comunitatea Europeană.