ORDIN Nr. 1701
din 8 octombrie 2008
pentru modificarea anexei
nr. 1 „Definirea si denumirea sub care se vand produsele" la Norma privind
definirea, denumirile sub care se vand, etichetarea si conditiile de calitate
ale anumitor sortimente de lapte conservat, partial sau integral deshidratat,
destinate consumului uman, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii,
padurilor, apelor si mediului, al ministrului sanatatii si al presedintelui
Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 521/832/321/2003
ACT EMIS DE:
MINISTERUL SANATATII
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 797 din 27 noiembrie 2008
Văzând Referatul Direcţiei politici de piaţă în
sectorul zootehnic nr. 120.615/2008,
având în vedere prevederile art. 34 lit. c), d) şi e)
din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea
producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, republicată, precum şi
ale Directivei Consiliului (CE) nr. 114/2001 privind anumite produse din lapte
conservat, parţial sau integral deshidratat şi destinat consumului uman,
modificată prin Directiva Consiliului (CE) nr. 61/2007,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 385/2007 privind
organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, al
Hotărârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea
Ministerului Sănătăţii Publice, cu modificările şi completările ulterioare,
precum şi al Hotărârii Guvernului nr. 748/2007 privind organizarea şi
funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu
modificările ulterioare,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
ministrul sănătăţii publice şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru
Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:
Art. I. -Anexa nr. 1 „Definirea
şi denumirea sub care se vând produsele" la Norma privind definirea,
denumirile sub care se vând, etichetarea şi condiţiile de calitate ale anumitor
sortimente de lapte conservat, parţial sau integral deshidratat, destinate
consumului uman, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor, apelor
şi mediului, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia
Consumatorilor nr. 521/832/321/2003, publicat în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 665 din
19 septembrie 2003, se modifică şi se înlocuieşte cu anexa la prezentul ordin.
Art. II. - Prezentul ordin se
publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Dacian Cioloş
Ministrul sănătăţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolăescu
p. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
Gheorghe Ciubotaru
ANEXĂ (Anexa nr. 1 la Ordinul nr. 521/832/321/2003)
DEFINIREA ŞI
DENUMIREA SUB CARE SE VÂND PRODUSELE
1. Lapte parţial deshidratat
(lapte concentrat) înseamnă produsul lichid, îndulcit
sau nu, obţinut prin înlăturarea parţială a apei din lapte, din laptele
integral sau parţial degresat sau dintr-un amestec al acestor produse, care
poate prezenta un adaos de smântână sau de lapte integral deshidratat ori
amândouă, cantitatea în procente de lapte integral deshidratat adăugat
nedepăşind, în produsul finit, 25% din totalul de substanţă uscată din lapte.
Sortimente de lapte concentrat neîndulcit:
a) lapte concentrat cu conţinut mare de grăsime: lapte
parţial deshidratat cu un conţinut masic de minimum 15% grăsime şi de minimum
26,5% substanţă uscată totală din lapte;
b) lapte concentrat: lapte parţial deshidratat cu un
conţinut masic de minimum 7,5% grăsime şi de minimum 25% substanţă uscată
totală din lapte;
c) lapte concentrat parţial degresat: lapte parţial
deshidratat cu un conţinut masic de minimum 1% şi maximum 7,5% grăsime şi de
minimum 20% substanţă uscată totală din lapte;
d) lapte concentrat degresat:
lapte parţial deshidratat cu un conţinut masic de maximum 1% grăsime şi de minimum
20% substanţă uscată totală din lapte;
Sortimente de lapte concentrat îndulcit:
e) lapte concentrat îndulcit:
lapte parţial deshidratat cu un adaos de zaharoză (zahăr semialb, zahăr alb sau
extraalb) şi cu un conţinut masic de minimum 8% grăsime şi de minimum 28%
substanţă uscată totală din lapte;
f) lapte concentrat îndulcit, parţial degresat: lapte
parţial deshidratat cu un adaos de zaharoză (zahăr semialb, zahăr alb sau
extraalb) şi cu un conţinut masic de minimum 1% şi maximum 8% grăsime şi de minimum 24% substanţă uscată totală din
lapte;
g) lapte concentrat îndulcit, degresat: lapte parţial deshidratat cu un adaos de zaharoză (zahăr semialb, zahăr alb
sau extraalb) şi cu un conţinut masic de maximum 1% grăsime şi de minimum 24%
substanţă uscată totală din lapte.
2. Lapte complet deshidratat înseamnă produsul solid, în care conţinutul de apă nu depăşeşte 5%
din masa produsului finit, obţinut prin îndepărtarea apei din lapte, din lapte
integral sau parţial degresat, din smântână sau dintr-un amestec al acestor
produse.
Sortimente de lapte total deshidratat (lapte praf):
a) lapte deshidratat cu
conţinut ridicat de grăsimi sau lapte praf cu conţinut mare de grăsimi: lapte
deshidratat cu conţinut masic de minimum 42% grăsime;
b) lapte deshidratat integral sau lapte praf integral:
lapte deshidratat cu conţinut masic de minimum 26% şi maximum 42% grăsime;
c) lapte deshidratat parţial degresat sau lapte praf
parţial degresat: lapte deshidratat cu conţinut masic de minimum 1,5% şi
maximum 26% grăsime;
d) lapte deshidratat degresat sau lapte praf degresat:
lapte deshidratat cu conţinut masic de maximum 1,5% grăsime.
3.Tratamente
a) se autorizează o cantitate suplimentară de lactoză
de maximum 0,03% din masa produsului finit pentru producerea produselor
definite la pct. 1 lit. e)-g);
b) fără a se aduce atingere Regulamentului
Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 853/2004 din 29 aprilie 2004
de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de
origine animală, conservarea produselor menţionate la pct. 1 şi 2 se realizează
prin:
- tratament termic (sterilizare, UHT etc), în cazul produselor menţionate la pct. 1 lit. a)-d);
- adaos de zaharoză, în cazul produselor menţionate la
pct. 1 lit. e)-g);
- deshidratare, în cazul produselor menţionate la pct.
2;
c) fără a aduce atingere cerinţelor compoziţionale
enunţate la pct. 1 şi 2 din prezenta anexă, conţinutul proteic al laptelui se
poate modifica până la un nivel de minimum 34% din greutate (exprimat în
substanţă uscată fără grăsimi), prin adăugarea şi/sau extragerea de componente
lactice în aşa fel încât raportul dintre proteina din zer şi cazeina din
laptele modificat să rămână acelaşi.
4. Adaosuri şi materii prime
autorizate
a) vitamine şi minerale în conformitate cu Regulamentul
(CE) nr. 1.925/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului privind adaosul
de vitamine şi minerale, precum şi anumite substanţe de alt tip în produsele
alimentare;
b) materiile prime autorizate în scopul ajustării
conţinutului proteic menţionat la pct. 3 lit. c) sunt următoarele:
(i) concentratul (retentatul) din lapte. Concentratul
(retentatul) din lapte este produsul obţinut prin concentrarea proteinelor lactice prin ultrafiltrarea laptelui, a laptelui parţial degresat sau a laptelui degresat;
(ii) permeatul din lapte. Permeatul din lapte este
produsul obţinut prin eliminarea proteinelor lactice
şi a grăsimilor lactate din
lapte, din lapte parţial degresat sau din lapte
degresat prin ultrafiltrare;
(iii) lactoza. Lactoza este
o componentă naturală a laptelui,
obţinută în mod normal din zer, cu un conţinut de lactoză anhidră de cel puţin 99,0% m/m în substanţa uscată. Lactoza poate fi
anhidră, poate să conţină o
moleculă de apă de cristalizare sau poate să fie un amestec al ambelor forme.