ORDIN Nr. 1709
din 10 iunie 2010
pentru aprobarea
Dispozitiilor generale de aparare împotriva incendiilor la structuri de primire
turistice, unitati de alimentatie publica si unitati de agrement
ACT EMIS DE:
MINISTERUL DEZVOLTARII REGIONALE SI TURISMULUI
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 436 din 29 iunie 2010
In conformitate cu prevederile art. 17 alin. (2) din
Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările
ulterioare, şi ale art. 11 lit. c) din Regulamentul de organizare şi
funcţionare al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, aprobat prin
Hotărârea Guvernului nr. 1.490/2004, cu modificările ulterioare, precum şi
potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.016/2004 privind măsurile
pentru organizarea şi realizarea schimbului de informaţii în domeniul
standardelor şi reglementărilor tehnice, precum şi al regulilor referitoare la
serviciile societăţii informaţionale între România şi statele membre ale
Uniunii Europene, precum şi Comisia Europeană, cu modificările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 7 alin. (4) din Ordonanţa
de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului
Administraţiei şi Internelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu
modificările şi completările ulterioare, şi al art. 13 alin (6) din Hotărârea
Guvernului nr. 1.631/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului
Dezvoltării Regionale şi Turismului, cu modificările ulterioare,
ministrul administraţiei şi internelor şi ministrul
dezvoltării regionale şi turismului emit următorul
ordin:
Art. 1. - Se aprobă Dispoziţiile generale de apărare
împotriva incendiilor la structuri de primire turistice, unităţi de alimentaţie
publică şi unităţi de agrement, prevăzute în anexa care face parte integrantă
din prezentul ordin.
Art. 2. - Prezentul ordin intră în vigoare în termen de
30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Prezentul ordin a fost adoptat conform procedurii de
notificare prevăzute de Directiva 98/34/CE a Parlamentului European şi a
Consiliului din 22 iunie 1998 de stabilire a unei proceduri pentru furnizarea
de informaţii în domeniul standardelor şi reglementărilor tehnice, publicată în
Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L204 din 21 iulie 1998,
astfel cum a fost modificată prin Directiva 98/48/CE a Parlamentului European
şi a Consiliului, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene
(JOCE) nr. L 217 din 5 august 1998, şi litera F din'anexa la Directiva
2006/96/CE a Consiliului din 20 noiembrie 2006 de adoptare a anumitor directive
în domeniul liberei circulaţii a mărfurilor, având în vedere aderarea Bulgariei
şi României, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 363
din 20 decembrie 2006.
Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga
Ministrul dezvoltării regionale şi turismului,
Elena Gabriela Udrea
ANEXA
DISPOZIŢII GENERALE
privind apărarea împotriva incendiilor la structuri
de primire turistice, unităţi de alimentaţie publică şi unităţi de agrement
CAPITOLUL I
Scop şi domeniu de aplicare
Art. 1. - Scopul prezentelor Dispoziţii generale
privind apărarea împotriva incendiilor la structuri de primire turistice,
unităţi de alimentaţie publică şi unităţi de agrement, denumite în continuare dispoziţii
generale, este de prevenire şi reducere a riscurilor de producere a
incendiilor, de asigurare a condiţiilor pentru limitarea propagării şi
dezvoltării acestora prin măsuri tehnice şi organizatorice pentru protecţia
utilizatorilor, forţelor care acţionează la intervenţie, bunurilor şi mediului
împotriva efectelor incendiilor.
Art. 2. - (1) Structurile de primire turistice,
definite conform art. 2 lit. d) din Ordonanţa Guvernului nr. 58/1998 privind
organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, aprobată cu
modificări şi completări prin Legea nr. 755/2001, cu modificările ulterioare,
ce fac obiectul prezentelor dispoziţii generale, includ:
a) structuri de primire turistice cu funcţiuni de
cazare: hoteluri, hoteluri-apartament, moteluri, hosteluri, vile, cabane,
bungalouri, sate de vacanţă, campinguri, camere de închiriat în locuinţe
familiale, pensiuni turistice şi agroturistice şi alte unităţi cu funcţiuni de
cazare turistică;
b) structuri de primire turistice cu funcţiuni de
alimentaţie publică: unităţi de alimentaţie din incinta structurilor de primire
cu funcţiuni de cazare, unităţi de alimentaţie publică situate în staţiuni
turistice, precum şi cele administrate de societăţi comerciale de turism,
restaurante, baruri, cantine, unităţi de fast-food, cofetării, patiserii şi
care sunt atestate conform legii;
c) structuri de primire turistice cu funcţiuni de
agrement: cluburi, cazinouri, discoteci, săli polivalente, instalaţii şi dotări
specifice agrementului turistic;
d) structuri de primire turistice cu funcţiuni de
tratament balnear: unităţi de prestări de servicii pentru tratament balnear,
componente integrate sau arondate complexurilor de turism balnear.
(2) Nu fac obiectul prezentelor dispoziţii generale
aspectele specifice referitoare la structurile de primire turistice cu
funcţiuni de transport.
Art. 3. - (1) Prezentele dispoziţii generale se aplică şi
unităţilor de alimentaţie publică, unităţilor de agrement şi altele asemenea,
care nu sunt clasificate, potrivit normelor legale în vigoare, ca structuri de
primire turistice.
(2) Fac obiectul prezentelor dispoziţii generale
unităţile de fast-food, cofetăriile şi patiseriile cu afluenţă de public, care
au minimum 40 de locuri la mese destinate servirii persoanelor.
(3) Unităţilor de fast-food, cofetăriilor şi
patiseriilor care au mai puţin de 40 de locuri la mese destinate servirii
persoanelor, precum şi sălilor de jocuri cu o capacitate de cel mult 10 locuri
ii se aplică prevederile art. 56.
Art. 4. - Prezentele dispoziţii generale completează cu
prevederi specifice Normele generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate
prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007, alături de
alte reglementări tehnice din domeniul apărării împotriva incendiilor aferente
unităţilor care fac obiectul prezentelor dispoziţii generale.
Art. 5. - Dispoziţiile generale se aplică şi sunt
obligatorii pe întregul teritoriu al României, indiferent de forma de
proprietate şi de organizare a structurilor de primire turistice, unităţilor de
alimentaţie publică şi unităţilor de agrement.
CAPITOLUL II
Organizarea activităţii de apărare împotriva
incendiilor
Art. 6. - (1) Structurile de primire turistice,
unităţile de alimentaţie publică şi unităţile de agrement sunt reprezentate de
persoana cu atribuţii de conducere.
(2) Prin persoană cu atribuţii de conducere, denumită
în continuare conducătorul unităţii, se înţelege, după caz, proprietarul
sau administratorul structurii de primire turistice, unităţii de alimentaţie
publică şi unităţii de agrement.
Art. 7. - Conducătorul unităţii are următoarele
obligaţii principale din punctul de vedere al apărării împotriva incendiilor:
a) obţine autorizaţiile necesare conform legii;
b) asigură încadrarea cu personal cu atribuţii în
domeniul apărării împotriva incendiilor;
c) asigură condiţiile pentru desfăşurarea controalelor
de apărare împotriva incendiilor organizate de inspectoratele pentru situaţii
de urgenţă judeţene/al municipiului Bucureşti şi de către personalul desemnat
din cadrul unităţii proprii;
d) ia măsuri pentru remedierea deficienţelor
constatate;
e) asigură informarea utilizatorilor privind regulile
de apărare împotriva incendiilor;
f) asigură echiparea şi dotarea cu mijloace tehnice de
apărare împotriva incendiilor prevăzute în documentaţiile tehnice şi în
prezentele dispoziţii generale.
Art. 8. - (1) Conducătorul unităţii care desfăşoară
activităţi cu personal angajat permanent sau temporar din afara acesteia, în
condiţiile prevăzute de lege, este obligat să organizeze şi să desfăşoare
instruirea acestuia în domeniul apărării împotriva incendiilor pe baza
Dispoziţiilor generale privind instruirea salariaţilor în domeniul situaţiilor
de urgenţă, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr.
712/2005, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a altor
reglementări specifice.
(2) Personalul este instruit şi cu privire la
modalităţile practice de asigurare a evacuării/salvării persoanelor vârstnice
ori a celor care nu se pot evacua singure şi de asigurare a mijloacelor tehnice
specifice adecvate, precum cărucioare, tărgi, pături, cârje, cadre de sprijin
sau altele similare.
(3) Instruirea se efectuează de persoane care
îndeplinesc condiţiile prevăzute în reglementările în vigoare.
(4) Instructajul trebuie să cuprindă cel puţin aspecte
privind descrierea obiectivului, exploatarea spaţiilor, exploatarea
instalaţiilor utilitare, exploatarea instalaţilor de stingere a incendiilor,
lucrul cu foc deschis, asigurarea sistemului de alarmare, utilizarea
stingătoarelor şi a altor mijloace de intervenţie.
(5) Periodic trebuie să se organizeze exerciţii de
utilizare a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, intervalul de
timp între două exerciţii fiind dat de termenele de desfăşurare a
instructajului periodic în domeniul situaţiilor de urgenţă.
Art. 9. - (1) Personalul cu atribuţii în domeniul
apărării împotriva incendiilor din cadrul structurilor de primire turistice,
unităţilor de alimentaţie publică şi unităţilor de agrement trebuie să facă
dovada că deţine atestarea necesară obţinută în urma absolvirii unor cursuri de
formare profesională în domeniul apărării împotriva incendiilor specifice
atribuţiilor pe care urmează să le îndeplinească.
(2) Pot îndeplini aceste atribuţii şi persoanele din
statele membre ale Uniunii Europene sau din cele membre ale Asociaţiei Europene
a Liberului Schimb (EFTA) - părţi ale înţelegerii privind Zona Economică
Europeană, care au obţinut recunoaşterea calificării pentru exercitarea
ocupaţiilor respective.
(3) Personalul prevăzut la alin. (1)şi (2) poate fi
compus din:
a) cadru tehnic cu atribuţii în domeniul prevenirii şi
stingerii incendiilor;
b) personal desemnat din cadrul serviciului privat
pentru situaţii de urgenţă;
c) persoană/persoane care îndeplineşte/îndeplinesc prin
cumul atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor;
d) persoane fizice sau juridice atestate, conform
legii, pe bază de contract.
Art. 10. - Personalul prevăzut la art. 9 are
următoarele obligaţii principale:
a) îndrumă şi controlează modul de aplicare a
prevederilor legale pentru apărarea împotriva incendiilor în cadrul
structurilor de primire turistice, unităţilor de alimentaţie publică şi
unităţilor de agrement;
b) participă la controlul desfăşurat pe linia apărării
împotriva incendiilor de către inspectorii de prevenire din cadrul
inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene/al municipiului Bucureşti;
c) informează conducătorul unităţii asupra
deficienţelor pe linia apărării împotriva incendiilor constatate pe timpul
controlului şi face propuneri de înlăturare a acestora;
d) propune întreruperea activităţii de lucru cu
publicul dacă constată stări de pericol iminent;
e) anunţă, conform instrucţiunilor specifice, orice
eveniment care poate produce o situaţie de urgenţă în cadrul structurilor de
primire turistice, unităţilor de alimentaţie publică şi unităţilor de agrement;
f) instruieşte, în limita competenţelor deţinute,
personalul de deservire şi cel cu responsabilităţi pe linia apărării împotriva
incendiilor;
g) participă, conform atribuţiilor stabilite, la
evacuarea utilizatorilor în caz de incendiu;
h) verifică menţinerea mijloacelor de marcare şi semnalizare,
precum şi a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor conform
modului de amplasare stabilit.
Art. 11. - In unităţile menţionate la art. 2,
principalele categorii de utilizatori sunt:
a) personalul angajat;
b) publicul.
Art. 12. - Personalul angajat din cadrul structurilor
de primire turistice, unităţilor de alimentaţie publică şi unităţilor de
agrement are următoarele obligaţii principale:
a) să respecte normele generale de apărare împotriva
incendiilor, prevederile prezentelor dispoziţii generale şi măsurile şi
regulile specifice stabilite în cadrul unităţii în care este angajat;
b) să respecte instrucţiunile specifice de exploatare a
aparatelor/echipamentelor aflate în dotarea unităţii în care este angajat;
c) să informeze publicul asupra măsurilor specifice de
apărare împotriva incendiilor;
d) să participe, conform atribuţiilor stabilite, la
evacuarea personalului în caz de incendiu;
e) să anunţe, conform instrucţiunilor specifice, orice
eveniment care poate produce o situaţie de urgenţă;
f) să intervină, conform instrucţiunilor specifice,
pentru stingerea oricărui început de incendiu, utilizând mijloacele tehnice de
apărare împotriva incendiilor, din dotare.
Art. 13. - Personalul structurilor de primire turistice
precizate la art. 2 alin. (1) lit. a), amplasate izolat, este instruit
periodic, aducându-se în atenţie, îndeosebi, următoarele interdicţii:
a) uscarea, pe aparatele de bucătărie sau de încălzire,
a hainelor sau a altor materiale textile;
b) depozitarea de ambalaje în spaţiile destinate
publicului;
c) fumatul în spaţii cu risc de incendiu.
Art. 14. - Personalul care deserveşte echipamentele
pentru prepararea hranei din cadrul unităţilor de alimentaţie publică urmează
un instructaj special cu privire la instrucţiunile de exploatare recomandate de
producătorul echipamentelor şi la regulile specifice de intervenţie în caz de
incendiu, îndeosebi pentru incendiile de uleiuri şi grăsimi.
Art. 15. - (1) Conducătorul unităţii, prin personalul
menţionat la art. 9, trebuie să verifice că, în cazul unui incendiu, personalul
propriu este capabil să utilizeze mijloacele de apărare împotriva incendiilor
şi să acţioneze sistemul de alarmare şi alertare.
(2) De asemenea, personalul structurilor menţionate la
art. 2 şi art. 3 alin. (1) trebuie să aplice instrucţiunile specifice de
evacuare a utilizatorilor.
Art. 16. - (1) In situaţia nedotării cu sisteme de
detectare a incendiilor, pe timpul nopţii, în structurile de primire turistice
menţionate la art. 2 alin. (1) lit. a), personalul de serviciu execută
verificarea periodică a spaţiilor comune pentru observarea în fază incipientă a
unui eventual incendiu.
(2) Aceste verificări sunt consemnate într-un document
specific.
CAPITOLUL III
Reguli şi măsuri de apărare împotriva incendiilor
SECŢIUNEA 1
Reguli şi măsuri generale de apărare împotriva
incendiilor
Art. 17. - Conducătorul unităţii asigură în permanenţă
funcţionarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor şi a
instalaţiilor de protecţie împotriva incendiilor, din dotare, conform
reglementărilor tehnice şi la parametrii stabiliţi în proiecte tehnice.
Art. 18. - (1) Reglementarea fumatului se stabileşte
prin decizie sau alt act de autoritate, de către conducătorul unităţii, în
funcţie de riscul de incendiu, echiparea cu sisteme de protecţie şi alte
reglementări în vigoare.
(2) Camerele în care este admis fumatul se marchează
corespunzător, iar sistemele de ventilare prevăzute în aceste încăperi nu
trebuie să asigure ventilaţia în alte părţi ale construcţiei în care este
obligatorie asigurarea unor zone libere de fum.
(3) In locurile unde este admis fumatul se asigură un
număr suficient de scrumiere, care se colectează şi se golesc periodic într-un
recipient din materiale cu clasa de reacţie la foc minim A2-s1, d0, în care
este interzisă colectarea altor materiale combustibile, prevăzut cu capac,
amplasat în exterior.
(4) Verificarea locurilor şi spaţiilor unde este admis
fumatul se efectuează periodic, pentru a se asigura că ţigările sunt stinse,
conţinutul scrumierelor a fost colectat şi evacuat corespunzător şi că nu
există cazuri de aprindere a unor materiale combustibile.
Art. 19. -In cazul construcţiilor care fac obiectul
prezentelor dispoziţii generale se interzice blocarea căilor de acces şi
intervenţie cu diferite materiale, mărfuri, precum şi prin parcarea mijloacelor
de transport şi se asigură curăţarea şi întreţinerea acestora pe timp
nefavorabil, pentru a fi practicabile în orice situaţie.
Art. 20. - Nu se admite amplasarea, pe căile de
evacuare, a unor obiecte care pot îngreuna evacuarea în caz de incendiu.
Art. 21. -In scopul asigurării condiţiilor pentru
evacuarea persoanelor se iau următoarele măsuri:
a) uşile, casele scărilor, ieşirile, precum şi traseele
către acestea trebuie marcate cu indicatoare de securitate prevăzute în
reglementările în vigoare, astfel încât să fie vizibile ziua şi noaptea;
b) uşile de pe căile de evacuare se prevăd cu
deschiderea în sensul deplasării persoanelor spre exterior şi se menţin în
permanenţă descuiate;
c) uşile pietonale utilizate pentru evacuare, în cazul
clădirilor prevăzute cu uşi glisante sau rotative, sunt menţinute în permanenţă
practicabile;
d) pe căile de evacuare se interzice amplasarea
oglinzilor sau vitrinelor pentru a nu dezorienta utilizatorii structurii de
primire turistice.
SECŢIUNEA a 2-a
Reguli şi măsuri specifice structurilor de
primire turistice cu funcţiuni de cazare
Art. 22. - Este obligatorie menţinerea în permanenţă a
practicabilităţii căilor de evacuare a persoanelor şi se interzice blocarea
acestora cu diferite materiale, elemente de mobilier, obiecte electrocasnice,
aranjamente florale, cărucioare pentru lenjerie, cărucioare pentru curăţat,
măsuţe mobile pentru room-service, combustibili solizi sau recipiente având
combustibili lichizi ori alte mărfuri.
Art. 23. - Uşile care nu sunt destinate utilizării de
către persoanele cazate şi au corespondenţă cu căile de evacuare trebuie
marcate corespunzător şi păstrate închise sau prevăzute cu dispozitive de autoînchidere.
Art. 24. - Se recomandă ca persoanele cu dizabilităţi,
afecţiuni locomotorii sau altele asemenea, să fie cazate la nivelurile
inferioare ale clădirilor, în vederea asigurării evacuării rapide şi în
securitate a acestora.
Art. 25. - (1) La recepţie şi în fiecare cameră se pun
la dispoziţia utilizatorilor, inclusiv în limbi de circulaţie internaţională,
informaţii clare, scrise, privind posibilităţile de alarmare, alertare,
evacuare în caz de incendiu, precum şi modul în care trebuie să se acţioneze în
astfel de situaţii.
(2) Regulile minime ce se recomandă a fi respectate de
utilizatori sunt prezentate în anexa nr. 1.
(3) Planurile de evacuare a persoanelor în caz de
incendiu se întocmesc conform prevederilor art. 29 din normele aprobate prin Ordinul
ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007.
Art. 26. - Se interzice folosirea podurilor clădirilor
în scopul depozitării materialelor combustibile sau altor întrebuinţări, precum
spălătorii, ateliere, magazii, afumătorii şi altele asemenea.
Art. 27. - Se interzice intrarea în poduri şi subsoluri
cu lumânări, chibrituri aprinse, lămpi şi altele asemenea.
Art. 28. - Se asigură înlăturarea depunerilor de praf,
scame şi alte materiale combustibile din canalele de ventilaţie şi puţurile
ascensoarelor.
Art. 29. - Se interzice utilizarea lichidelor
combustibile în scopuri de curăţenie.
Art. 30. - Este obligatorie asigurarea permanentă a
funcţionării iluminatului de siguranţă.
Art. 31. - La construcţiile echipate cu ascensoare de
pompieri se urmăreşte permanent funcţionarea acestora, inclusiv a sursei de
energie de rezervă.
Art. 32. - Se interzice utilizarea aparatelor
electrocasnice în camerele de cazare, altele decât cele din inventarul propriu;
sunt exceptate aparatele de ras şi de uscat părul, care pot fi folosite numai
în camerele de baie.
Art. 33. -In oficii, cafetierele, fiarele de călcat şi
alte aparate electrice similare se deconectează întotdeauna de la priză după ce
au fost utilizate.
Art. 34. - Sunt obligatorii verificarea şi menţinerea în
stare de funcţionare a sistemelor de protecţie împotriva descărcărilor
electrice atmosferice.
Art. 35. -In cazul structurilor de primire turistice
precizate la art. 2 alin. (1) lit. a), amplasate izolat, se are în vedere,
suplimentar, respectarea următoarelor reguli:
a) se interzic fumatul în dormitoare şi utilizarea
focului deschis în apropierea structurii turistice;
b) focurile de tabără sau pentru prepararea hranei se
fac doar pe timp fără vânt, la distanţă de siguranţă faţă de construcţii şi cu
asigurarea supravegherii permanente şi stingerii acestora cu apă;
c) mijloacele de iluminat cu flacără, precum felinare,
lumânări, se utilizează în condiţii de siguranţă, fiind stinse după folosire;
d) se interzice funcţionarea fără supraveghere a
mijloacelor de încălzire locală şi a celor de preparat şi încălzit hrana;
e) se asigură rezervă de apă pentru incendiu şi
condiţii de utilizare eficientă în caz de necesitate;
f) se interzice uscarea hainelor sau altor materiale
textile pe aparatele de bucătărie sau de încălzire;
g) se recomandă ca numărul maxim de persoane cazate să
nu depăşească numărul de locuri din camerele de cazare;
h) se interzice utilizarea aparatelor mobile pentru
încălzire sau prepararea hranei alimentate cu combustibil solid, lichid ori
gazos în spaţiile accesibile publicului şi în camerele de cazare;
i) personalul structurii de primire turistice urmăreşte
respectarea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor.
SECŢIUNEA a 3-a
Reguli şi măsuri specifice structurilor de
primire turistice cu funcţiuni de agrement şi unităţilor de agrement
Art. 36. - Numărul maxim admis de persoane în această
categorie de unităţi nu trebuie să depăşească valoarea impusă prin proiectul de
construcţie şi prin reglementările tehnice specifice.
Art. 37. - Mobilierul, aparatele de jocuri şi alte
dotări specifice se dispun astfel încât căile de circulaţie să fie menţinute
libere în permanenţă.
Art. 38. - (1) Se recomandă ca scheletul meselor şi
scaunelor din sală, fixe sau mobile, să fie realizat din materiale având clasa
de reacţie la foc minim B, d0 sau d1, potrivit prevederilor Regulamentului
privind clasificarea şi încadrarea produselor pentru construcţii pe baza
performanţelor de comportare la foc, aprobat prin Ordinul ministrului
transporturilor, construcţiilor şi turismului şi al ministrului administraţiei
şi internelor nr. 1.822/394/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Scaunele cu umplutură din materiale cu clasa de
reacţie la foc F sau clasa d2 sunt acceptate cu condiţia ca husa exterioară să
fie realizată din materiale cu clasa de reacţie la foc minim B, d0 sau d1.
(3) Toate elementele mobile de decor, plafoanele
suspendate, părţile translucide sau transparente care au încorporate instalaţii
de lumini şi plasele orizontale suspendate trebuie să fie din materiale având
clasa de reacţie la foc minim B, d0 sau d1.
(4) Plantele artificiale se admit din materiale cu
clasa de reacţie la foc minim B, d0 sau d1.
Art. 39. - Prinderile sau armăturile de siguranţă care
susţin elementele de decor suspendate sunt protejate la foc astfel încât să
împiedice căderea lor în timpul evacuării publicului.
Art. 40. - Montarea de elemente de decor gonflabile
este interzisă.
Art. 41. - Instalarea de sisteme destinate generării de
efecte speciale de lumini, ceaţă, fum şi altele asemenea se face cu asigurarea
protecţiei la foc necesare pe baza instrucţiunilor emise de producător sau de
proiectant.
Art. 42. - Instalaţiile/Echipamentele de producere a
efectelor speciale, precum cele luminoase, cu ceaţă, cu fum şi altele asemenea,
se prevăd cu un sistem centralizat de scoatere din funcţiune în caz de
incendiu.
Art. 43. - Se interzice utilizarea lumânărilor sau a
focului deschis.
Art. 44. - (1) Garderobele pot fi amenajate în sală şi
dependinţele sale, cu excepţia căilor de comunicaţie şi a caselor scărilor.
(2) Acestea se dispun astfel încât publicul care
staţionează în vecinătatea lor să nu îngreuneze circulaţia altor persoane.
Art. 45. - (1) Spaţiul destinat DJ-ului sau activităţii
de regie cu echipamentele ori instalaţiile de muzică nu trebuie să îngreuneze
circulaţia publicului.
(2) Acest spaţiu se separă faţă de public fie printr-un
perete sau perete-ecran de 2 metri înălţime de la nivelul accesibil publicului,
fie printr-o zonă liberă de cel puţin un metru.
Art. 46. - (1) Sub pardoseala falsă nu se folosesc
prize, doze de derivaţie şi nu se execută îmbinări de cabluri.
(2) Atunci când sunt absolut necesare astfel de
lucrări, dozele de derivaţie trebuie să fie de tip etanş, legate la pământ şi
fixate de pardoseală.
(3) In pardoselile înalte tip estradă, în zonele cu
aglomerări mari de cabluri şi în apropierea echipamentului, se prevăd panouri
uşor demontabile, astfel încât spaţiul de sub pardoseală să fie uşor accesibil
pentru intervenţii în caz de incendiu.
(4) Panourile menţionate la alin. (3) se marchează
vizibil şi se întreţin corespunzător.
Art. 47. - Toate elementele folosite pentru fixarea
cablurilor se realizează din materiale având clasa de reacţie la foc minim
A2-s1, d0.
Art. 48. - Echiparea cu instalaţii de detectare,
semnalizare şi alarmare la incendiu se stabileşte prin proiect, conform
reglementării tehnice specifice, şi trebuie să fie adaptată condiţiilor
particulare de exploatare.
Art. 49. - (1) Testarea funcţionării detectoarelor de
incendiu se realizează conform instrucţiunilor producătorului, dar nu la un
interval de timp mai mare de o lună.
(2) Verificarea funcţionării detectoarelor de incendiu
se realizează de către persoane fizice şi juridice atestate conform legii.
Art. 50. - La amenajarea saunelor în structuri de
primire turistice se au în vedere următoarele:
a) separarea faţă de restul construcţiei pentru
asigurarea limitării propagării unui eventual incendiu cu pereţi REI 180 şi
planşee REI 120;
b) utilizarea numai de cabine şi instalaţii utilitare
aferente acesteia, certificate sau omologate conform legii;
c) asigurarea posibilităţilor de evacuare a fumului şi
gazelor din zona amenajării saunei în locuri/zone fără pericol.
Art. 51. - Pentru sălile de jocuri electronice,
mecanice, internet şi altele asemenea cu o capacitate de minimum 10 locuri se
impun suplimentar următoarele măsuri:
a) sunt interzise introducerea în sălile de jocuri a
unui număr mai mare de aparate electrice sau electronice decât cel prevăzut
prin proiect şi utilizarea acestora cu defecţiuni ori improvizaţii;
b) personalul care supraveghează sala de jocuri trebuie
să fie instruit în ceea ce priveşte alarmarea şi evacuarea persoanelor, precum
şi asigurarea primei intervenţii în caz de incendiu;
c) în fiecare sală de jocuri trebuie să se afişeze
schiţa de evacuare în locuri vizibile, accesibile şi iluminate corespunzător;
d) se interzice blocarea căilor de evacuare cu mese,
scaune, aparate sau altele asemenea;
e) se interzice amplasarea pe căile de evacuare a
vitrinelor, oglinzilor sau a altor obiecte similare, care pot împiedica
evacuarea personalului şi utilizatorilor;
f) se asigură dotarea cu minimum două stingatoare care
să aibă performanţa de stingere cel puţin conformă cu focare 21A şi 113B,
conform SR EN 3 sau reglementărilor tehnice echivalente, ori cu mai multe
stingatoare mai mici cu performanţe de stingere echivalente.
Art. 52. - Personalul de deservire trebuie să
urmărească evacuarea ritmică a deşeurilor şi a ambalajelor din spaţiile accesibile
publicului.
SECŢIUNEA a 4-a
Reguli şi măsuri specifice structurilor de
alimentaţie publică
Art. 53. -In spaţiile de tip restaurant, cafenea,
braserie sau bar nu se admite accesul unui număr de persoane mai mare decât
capacitatea stabilită prin proiect.
Art. 54. -Amenajarea sălilor pentru servirea mesei se
face cu menţinerea spaţiilor de siguranţă între elementele de mobilier, astfel
încât să fie asigurate căile de evacuare, iar pentru uşile amplasate pe căile
de evacuare se asigură sensul de deschidere spre exterior, potrivit
reglementărilor tehnice specifice, precum şi menţinerea descuiată a acestora pe
întreaga durată cât sunt prezente persoane în sală.
Art. 55. - Elementele decorative sau de iluminat cu
flacără nu sunt admise decât dacă au elemente de susţinere din materiale având
clasa de reacţie la foc minim A2-s1, d0, şi se iau măsuri corespunzătoare de
amplasare şi protejare, astfel încât să nu intre în contact cu materiale
combustibile.
Art. 56. - Pentru structurile prevăzute la art. 3 alin.
(3) sunt obligatorii următoarele măsuri:
a) este interzisă introducerea în sălile de servire a
unui număr mai mare de scaune şi mese decât cel prevăzut prin proiect;
b) în fiecare sală de servire trebuie să se afişeze
schiţa de evacuare în locuri vizibile, accesibile şi iluminate corespunzător;
c) se interzice blocarea cu mese, scaune, utilaje
frigorifice sau altele asemenea a căilor de evacuare;
d) personalul trebuie să fie instruit în ceea ce
priveşte alarmarea şi evacuarea persoanelor, precum şi asigurarea primei
intervenţii în caz de incendiu;
e) în spaţiile în care se utilizează mijloace de
încălzire, de preparare a produselor sau altele asemenea se afişează
instrucţiuni specifice de exploatare a acestora şi privind lucrul cu foc
deschis;
f) se asigură dotarea cu minimum două stingatoare care
să aibă performanţa de stingere cel puţin conformă cu focare 21A şi 113B,
conform SR EN 3 sau reglementărilor tehnice echivalente, ori cu mai multe
stingatoare mai mici cu performanţe de stingere echivalente.
Art. 57. - (1) Prepararea mâncărurilor flambate se face
doar la masa la care se servesc.
(2) In sălile pentru servirea mesei se interzice
reîncărcarea cu combustibil a dispozitivelor sau recipientelor utilizate pentru
preparatele flambate.
(3) In spaţiile unde se face reîncărcarea cu
combustibil a dispozitivelor sau recipientelor utilizate pentru preparatele
flambate se asigură un stingător cu performanţele de stingere minimum 113B,
conform SR EN 3 sau reglementărilor tehnice echivalente, ori mai multe stingatoare
mai mici cu performanţe de stingere echivalente.
Art. 58. - Decoraţiunile se realizează din materiale
având clasa de reacţie la foc minim B, d0 sau d1.
Art. 59. - In spaţiile de preparare a hranei se asigură
realizarea următoarelor măsuri:
a) menţinerea permanentă a curăţeniei şi ordinii, de
exemplu: curăţarea petelor ori a scurgerilor de grăsimi şi ulei, amenajarea de
cutii pentru cârpele îmbibate cu grăsimi, separat de cele pentru resturi de
ţigări, păstrarea cârpelor de lucru departe de sursele de aprindere;
b) afişarea, la loc vizibil, a instrucţiunilor de
apărare împotriva incendiilor specifice dispozitivelor şi maşinilor termice de
preparare a hranei utilizate, a instrucţiunilor de stingere a incendiilor de
ulei sau grăsimi, după caz, a instrucţiunilor de evacuare specifice;
c) amenajarea şi marcarea locurilor speciale în care se
depozitează materiale combustibile provenite din ambalaje, precum: material
lemnos, cartoane, hârtii, talaş, paie, polistiren, textile şi altele asemenea;
d) amenajarea, organizarea şi întreţinerea în bune
condiţii a căilor de acces şi evacuare şi evitarea blocării acestora;
e) aparatele electrocasnice de tipul cafetierelor,
friteuzelor, cuptoarelor cu microunde şi altele similare se utilizează conform
instrucţiunilor producătorilor şi se deconectează întotdeauna de la priză după
ce au fost folosite.
Art. 60. - Personalul care desfăşoară activităţi în
spaţiile de preparare a hranei trebuie instruit, cel puţin lunar, de către
personalul precizat la art. 9, privind măsurile de prevenire specifice,
intervenţia pentru stingerea incendiilor de ulei sau grăsimi şi regulile
specifice privind evacuarea în caz de incendiu.
Art. 61. -In spaţiile de preparare a hranei se interzic
cu desăvârşire:
a) folosirea mijloacelor şi dispozitivelor termice de
preparare a hranei cu defecţiuni, improvizaţii ori fără supraveghere şi fără
respectarea instrucţiunilor specifice de utilizare şi de apărare împotriva
incendiilor;
b) depozitarea buteliilor de gaz petrolier lichefiat -
GPL, altele decât cele aflate în uz;
c) prelingerea grăsimilor din tăvi, utilizarea vaselor
umplute peste limită sau manipularea necorespunzătoare a acestora;
d) lăsarea produselor alimentare/culinare, care
prezintă pericol de incendiu, precum ulei/grăsime, alcool, în apropierea sau pe
sursele de aprindere.
Art. 62. - Maşinile de gătit, grătarele pentru fript,
aragazele, cuptoarele şi celelalte utilaje care degajă temperaturi ridicate se
amplasează la o distanţă de cel puţin un metru faţă de elementele combustibile
ale construcţiilor sau de materialele combustibile din încăperi.
Art. 63. - (1) Sunt obligatorii efectuarea verificării
periodice a mijloacelor de preparare şi încălzire a hranei şi remedierea de
îndată a deficienţelor sesizate, în aşa fel încât acestea să nu constituie
surse de producere a incendiilor.
(2) Se interzice verificarea scăpărilor de gaze cu
flacără deschisă.
(3) Verificarea scăpărilor de gaze se face cu emulsie
de apă şi săpun sau conform instrucţiunilor producătorului.
Art. 64. - (1) Maşinile de gătit şi grătarele pentru
fript se echipează cu hote şi tubulaturi de ventilaţie prevăzute cu site de
protecţie sau clapete şi, după caz, cu instalaţii de stingere specifice.
(2) Hotele şi tubulaturile de ventilaţie ce deservesc
maşinile de gătit, grătarele pentru fript, cuptoarele pentru copt se curăţă şi
se degresează săptămânal şi ori de câte ori este nevoie.
(3) Se interzice curăţarea hotelor prin ardere.
Art. 65. -In dreptul fiecărei maşini de gătit cu gaze
şi gaze lichefiate se afişează instrucţiuni de exploatare a gazelor, iar
manipularea robinetelor se face numai cu chei speciale.
Art. 66. - (1) Instrucţiunile de exploatare recomandate
de producător se afişează în dreptul fiecărui echipament din dotarea încăperii
pentru prepararea hranei.
(2) In cadrul instrucţiunilor de exploatare se prevăd
reguli specifice de intervenţie în caz de incendiu.
Art. 67. - La terminarea programului de lucru în aceste
spaţii se efectuează următoarele operaţiuni obligatorii:
a) întreruperea alimentării cu energie a maşinilor,
utilajelor, aparatelor, dispozitivelor de preparare a hranei;
b) verificarea închiderii tuturor robinetelor de gaz de
pe conducte şi recipiente;
c) evacuarea deşeurilor rezultate în urma desfăşurării
activităţii şi efectuarea curăţeniei la locul de muncă;
d) întreruperea iluminatului artificial, încuierea şi,
după caz, predarea cheilor la locurile stabilite de conducătorul unităţii.
SECŢIUNEA a 5-a
Reguli şi măsuri specifice pentru depozite şi
magazii
Art. 68. - La exploatarea spaţiilor de depozitare şi a
magaziilor se respectă regulile şi măsurile specifice de prevenire a
incendiilor, prevăzute în normele aprobate prin Ordinul ministrului
administraţiei şi internelor nr. 163/2007 şi în reglementările specifice.
Art. 69. - (1) Este interzis fumatul în depozite,
oficii, magazii de materiale.
(2) Această interdicţie trebuie afişată în mod vizibil
şi lizibil.
Art. 70. - (1) Cantitatea de produse şi materiale
admisă în spaţiile de depozitare nu trebuie să depăşească valorile prevăzute
pentru sarcina termică maximă admisă prin proiect.
(2) Amplasarea rafturilor, standurilor, lăzilor
frigorifice, mobilierului specific se realizează fără a reduce gabaritele
căilor de acces şi de evacuare în caz de incendiu.
Art. 71. - (1) Depozitarea produselor şi materialelor
nu trebuie să blocheze sau să îngreuneze accesul la mijloacele de primă
intervenţie.
(2) Se interzice blocarea cu produse şi materiale a
uşilor de pe traseele de evacuare.
Art. 72. - Rafturile pe care se depozitează produsele
şi materialele se execută, pe cât posibil, din materiale având clasa de reacţie
la foc minim A2-s1, d0, ignifugate ori protejate prin metode similare, şi se
asigură împotriva răsturnării sau căderii bunurilor depozitate.
Art. 73. - (1) Instalaţiile frigorifice se amplasează în
încăperi aerisite în care nu este permis accesul cu surse de foc.
(2) Exploatarea instalaţiilor frigorifice se face numai
de personal instruit.
Art. 74. - La terminarea lucrului, şeful depozitului
sau magaziei ia măsuri pentru deconectarea instalaţiilor electrice existente,
altele decât cele cu rol de protecţie împotriva incendiilor sau funcţionare
continuă, de la reţeaua de alimentare cu energie electrică.
SECŢIUNEA a 6-a
Reguli şi măsuri specifice activităţilor de
spălătorie-uscătorie şi călcătorii
Art. 75. - Instalaţiile electrice de iluminat şi
prizele se menţin în gradul de protecţie pentru care au fost proiectate.
Art. 76. - Utilajele, echipamentele, instalaţiile şi
aparatele folosite pentru spălarea produselor textile murdare se curăţă în
permanenţă de eventualele depuneri de fibre, fire, scame sau alte deşeuri pe
componentele de mişcare ale acestora; curăţarea acestora se face de către
personal instruit.
Art. 77. - (1) In spaţiile în care se exploatează
maşinile de spălat se interzice păstrarea unei cantităţi mai mari de rufe
murdare decât cea necesară pentru o şarjă.
(2) Se interzice încărcarea maşinilor de spălat cu o
cantitate de rufe murdare mai mare decât capacitatea maximă a acestora.
(3) Se interzice depozitarea în spălătorie a
diferitelor materiale combustibile.
(4) In încăperile unde se păstrează atât rufele
murdare, cât şi cele curate este interzis fumatul.
Art. 78. -In spaţiile unde se desfăşoară operaţiuni de
călcat manual se respectă următoarele măsuri principale:
a) maşinile electrice de călcat se aşază pe suporturi
din materiale având clasa de reacţie la foc minim A2-s1, d0, care să realizeze
protecţia faţă de materialele combustibile din vecinătatea acestora;
b) se interzice utilizarea maşinilor electrice de călcat
care prezintă deteriorări ale cablurilor de alimentare cu energie electrică sau
ale ştecărelor;
c) se interzice păstrarea în spaţiile în care se
execută operaţiuni de călcat a rufelor în cantităţi mai mari decât cele supuse
strict acestei activităţi;
d) după utilizare sau în momentul în care se lasă
nesupravegheate, maşinile electrice de călcat se deconectează de la alimentarea
cu energie electrică.
Art. 79. - La călcarea obiectelor din materiale textile
în a căror compoziţie intră fibre sintetice, care nu permit o temperatură
ridicată, se utilizează maşini electrice de călcat cu cablurile de alimentare
prevăzute cu întreruptoare, spre a se opri curentul electric atunci când se
depăşeşte temperatura necesară, sau se utilizează aparate de călcat cu sistem de
reglaj pentru diverse tipuri de materiale.
Art. 80. - La terminarea programului de lucru în
spaţiile destinate activităţilor de spălătorie-uscătorie şi în călcătorii se
respectă următoarele:
a) se deconectează toate aparatele şi maşinile
electrice, utilizate în activităţile desfăşurate în aceste spaţii, de la
alimentarea cu energie electrică;
b) evacuarea tuturor deşeurilor şi curăţarea locului de
muncă;
c) se întrerupe iluminatul artificial, se încuie
încăperile şi se predau cheile persoanelor desemnate pentru acest scop de
conducătorul unităţii.
CAPITOLUL IV
Evacuarea în caz de incendiu
SECŢIUNEA 1
Prevederi generale
Art. 81. - Alarmarea în caz de incendiu a persoanelor
cazate în structurile de primire turistice se realizează cu mijloace adecvate
fiecărui obiectiv şi dinainte stabilite, astfel încât să nu producă panică în
rândul utilizatorilor.
Art. 82. - In situaţia alarmării în caz de incendiu a
utilizatorilor prin mesaj preînregistrat, aceasta se realizează cu precizarea
clară a succesiunii în evacuare.
Art. 83. - (1) Alarmarea în caz de incendiu în
structurile de primire turistice cu funcţiuni de agrement trebuie precedată în
mod obligatoriu de oprirea programului desfăşurat şi punerea în funcţiune a
iluminatului normal în spaţiile în care programul se desfăşoară cu lumină
obscură.
(2) Aceste activităţi sunt organizate de persoana
responsabilă cu apărarea împotriva incendiilor pe întreaga construcţie,
respectiv reprezentantul proprietarului/locatarului.
Art. 84. - Alertarea serviciilor de intervenţie în
cazul producerii unui incendiu se realizează printr-o linie telefonică directă
sau orice alte mijloace, după caz.
Art. 85. - Modalitatea de alertare a serviciilor pentru
situaţii de urgenţă se afişează în imediata apropiere a oricărui loc prevăzut
cu telefon la care prezenţa personalului este permanentă.
SECŢIUNEA a 2-a
Planificarea şi executarea exerciţiilor de
evacuare în caz de incendiu
Art. 86. - (1) Pentru evacuarea utilizatorilor la
structuri de primire turistice, unităţi de alimentaţie publică şi unităţi de
agrement se planifică şi se execută, cel puţin trimestrial, exerciţii de
evacuare şi utilizare a mijloacelor de primă intervenţie din dotare.
(2) Sinopsisul activităţilor desfăşurate în cazul unui
incendiu la structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare se păstrează
la recepţie şi se pune în aplicare de către recepţioner.
(3) In cazul celorlalte structuri de primire turistice,
acest sinopsis se păstrează şi se pune în aplicare de către o persoană
nominalizată în acest sens de conducătorul unităţii.
Art. 87. - (1) Exerciţiile de alarmare/evacuare în caz
de incendiu se execută, de regulă, doar cu personalul structurii de primire
turistice.
(2) In cazurile în care activitatea cu publicul are
caracter sezonier, exerciţiile se desfăşoară înainte de începerea sezonului şi
cel puţin o dată la 3 luni.
(3) La cazarea grupurilor de copii, exerciţiile de
evacuare se execută obligatoriu la începutul fiecărei perioade de cazare.
Art. 88. - Planurile de evacuare trebuie să conţină
modalităţi concrete privind evacuarea persoanelor cu dizabilităţi, a copiilor
şi persoanelor în vârstă cazate.
Art. 89. - Evidenţa exerciţiilor de evacuare se ţine de
personalul cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor menţionat la
art. 9 alin. (3).
CAPITOLUL V
Echiparea şi dotarea specifică cu mijloace tehnice
de apărare împotriva incendiilor
Art. 90. - Prima intervenţie este asigurată cu
stingătoare portative adecvate riscului de incendiu, care se amplasează
vizibil, în locuri uşor accesibile, de regulă în apropierea căilor de
acces/evacuare.
Art. 91. - Echiparea şi dotarea construcţiilor cu
instalaţii de protecţie împotriva incendiilor şi alte mijloace tehnice de
apărare împotriva incendiilor, stabilirea categoriilor, tipurilor şi
parametrilor specifici, precum şi dimensionarea şi amplasarea acestora se
asigură conform prevederilor din proiectul construcţiei.
Art. 92. - (1) Dotarea minimă cu stingătoare portative
a structurilor care fac obiectul prezentelor dispoziţii generale şi a spaţiilor
tehnice aferente acestora se realizează conform anexei nr. 2.
(2) In spaţiile structurilor de primire turistice cu
funcţiuni de cazare stingătoarele echipează fiecare nivel în apropierea caselor
de scări şi pe căile de evacuare, la distanţe între ele de cel mult 25 m.
(3) Acestea se amplasează în locuri accesibile la o
înălţime de maximum 1,50 m faţă de pardoseală şi se marchează corespunzător.
Art. 93. - (1) Stingătoarele portative trebuie să
îndeplinească cerinţele stabilite în Directiva 97/23/CE a Parlamentului European
şi a Consiliului din 29 mai 1997 de apropiere a legislaţiilor statelor membre
referitoare la echipamentele sub presiune, publicată în Jurnalul Oficial al
Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 181/1 din 9 iulie 2007, şi în SR EN 3 sau o
reglementare echivalentă cu privire la performanţele de stingere, cu
următoarele condiţii:
a) stingătoarele cu CO2 trebuie să aibă
performanţa de stingere cel puţin conformă cu focar 89B;
b) stingătoarele cu pulbere trebuie să aibă performanţa
de stingere cel puţin conformă cu focare 34A, 144B;
c) stingătoarele cu apă pulverizată/spumă trebuie să
aibă performanţa de stingere cel puţin conformă cu focare 34A, 144B.
(2) Se pot utiliza mai multe stingătoare mai mici cu
performanţe de stingere echivalente.
Art. 94. - (1) Conducătorul unităţii asigură amenajarea
şi dotarea panourilor de incendiu cu mijloace şi materiale de primă
intervenţie.
(2) Pentru construcţiile independente care fac obiectul
prezentelor dispoziţii generale se prevăd panouri de incendiu, dispuse în
incinta acestor construcţii, astfel încât să fie asigurat accesul în vederea
folosirii, în caz de necesitate, a mijloacelor de apărare împotriva
incendiilor.
(3) Dotarea orientativă a panourilor de incendiu este
prezentată în anexa nr. 3.
Art. 95. -In vederea asigurării unei intervenţii
eficiente şi pentru protecţia personalului din cadrul structurii de primire
turistice se are în vedere dotarea cu:
a) mijloace de protecţie pentru căile respiratorii;
b) mijloace de iluminare, precum lanterne sau felinare;
c) cordiţe de salvare.
Art. 96. -In cazul structurilor de primire turistice
amplasate izolat, norma de dotare cu mijloace tehnice de apărare împotriva
incendiilor se suplimentează cu 25%.
CAPITOLUL VI
Dispoziţii finale
Art. 97. - (1) Controlul pe linia prevenirii
incendiilor se realizează de către inspectorii de prevenire din inspectoratele
pentru situaţii de urgenţă judeţene/al municipiului Bucureşti şi de personalul
din structurile cu atribuţii de apărare împotriva incendiilor de la nivelul
operatorilor economici din domeniu, conform atribuţiilor.
(2) Rezultatele controlului desfăşurat de către
inspectorii de prevenire din inspectoratele pentru situaţii de urgenţă
judeţene/al municipiului Bucureşti sunt menţionate în procesele-verbale de
control, se consemnează în registrul unic de control şi se analizează cu
persoana cu atribuţii de conducere şi cu personalul prevăzut la art. 9.
(3) Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentele
dispoziţii generale.
ANEXA Nr. 1 la dispoziţiile generale
REGULI MINIME
privind apărarea împotriva incendiilor, ce se
recomandă a fi respectate de public
A. 1. Inainte de călătorie se solicită informaţii în
ceea ce priveşte dotarea structurii de primire turistice cu detectoare de fum
şi instalaţie specială de stingere a incendiilor cu sprinklere.
2. La împachetarea bagajului se are în vedere ca acesta
să conţină lanternă pentru traseele de evacuare întunecate/care sunt inundate
de fum, bandă izolantă/scotch pentru situaţiile în care fumul începe să
pătrundă în încăpere, batistă pentru filtrarea aerului, care se va uda înainte
de utilizare. In loc de bandă izolantă/scotch se poate asigura etanşeitatea
uşii, utilizându-se prosoape ude.
3. La unitatea de cazare se studiază planul de evacuare
în caz de incendiu, care trebuie să se găsească afişat pe partea interioară a
uşilor camerelor de cazare.
4. Se identifică traseele de evacuare faţă de camera de
cazare şi butoanele manuale de semnalizare a incendiilor de pe nivel.
5. In cazul în care căile de evacuare sunt blocate sau
sunt depozitate necorespunzător materiale combustibile, se informează
personalul de la recepţie.
6. Cheia sau cartela de la camera de cazare se
amplasează în locuri uşor accesibile.
7. Se verifică modalitatea de deschidere a ferestrelor.
8. Se verifică dacă există scară exterioară de incendiu
şi dacă aceasta se află în apropierea ferestrei camerei de cazare.
9. Se verifică modul de oprire a sistemului de
ventilare şi climatizare a camerei de cazare (în timpul unui incendiu camera de
hotel în care vă aflaţi poate fi inundată cu fum şi gaze toxice dacă nu se
întrerupe funcţionarea respectivelor instalaţii).
B. In caz de incendiu se au în vedere următoarele
reguli:
1. Dacă incendiul este în cameră se va proceda la
părăsirea imediată a încăperii, acţionarea butonului de semnalizare şi
anunţarea personalului de la recepţie.
2. Pentru evacuarea de la nivelurile superioare ale
clădirii se folosesc întotdeauna scările de evacuare. Este interzisă folosirea
liftului, acesta putându-se bloca la nivelul incendiat.
3. Dacă incendiul nu este în propria cameră de cazare,
se va proceda la părăsirea încăperii, cu condiţia ca acest lucru să poată fi
făcut în siguranţă. La părăsirea camerei de cazare, se urmăreşte să fie luată
cheia/cartela de intrare pentru situaţia în care incendiul blochează calea de
evacuare şi utilizatorul trebuie să se întoarcă în cameră.
4. Pentru a verifica dacă incendiul se manifestă pe
coridor, se va proceda la verificarea cu dosul palmei a temperaturii uşii de
corespondenţă cu acesta. In situaţia în care uşa este rece, din poziţia aplecat
spre pardoseală cu umărul sprijinit de uşă, se va proceda la deschiderea
acesteia cu atenţie. Parcurgerea distanţei până la scara de evacuare, în
situaţia în care coridorul este inundat cu fum, se realizează din poziţia
aplecat sau târâş, avându-se în vedere că zona dinspre pardoseală este mai
puţin afectată.
5. In cazul în care coridorul sau scările sunt
impracticabile din cauza fumului, trebuie să rămâneţi în cameră, să ţineţi uşa
închisă şi să etanşaţi rosturile cu bandă izolantă/scotch sau prosoape ori
cearceafuri umede.
6. Se procedează la anunţarea serviciilor de urgenţă
pentru a comunica poziţia în clădire'. Aceasta se va semnala şi de la fereastra
camerei de cazare.
7. In situaţia evacuării în caz de incendiu a spaţiilor
de cazare ale cabanelor montane şi structurilor de primire turistice amplasate
izolat, utilizatorii vor lua asupra lor haine călduroase.
ANEXA Nr. 2 la dispoziţiile generale
DOTAREA MINIMĂ
cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor
pentru structuri de primire turistice
1. Un stingător portativ la maximum 200 m2, dar nu mai
puţin de două pe nivel*, pentru focare minim 34A, 144B, sau mai multe
stingătoare mai mici cu performanţe de stingere echivalente - pentru clădiri,
spaţii ori încăperi cu funcţiuni civile
* Distanţa maximă parcursă pentru a ajunge la un stingător să nu
depăşească 15 m.
|
2. Un stingător portativ la maximum 150 m2, pentru
focare 34A, 144B, sau mai multe stingătoare mai mici cu performanţe de
stingere echivalente - pentru clădiri, spaţii ori încăperi de producţie sau
depozitare
|
3. Un stingător pentru echipamente electrice (tablouri electrice,
echipamente electronice ori informatice etc), pentru focar minim 89B, sau mai
multe stingătoare mai mici cu performanţe de stingere echivalente
|
4. Se recomandă ca bucătăriile să fie echipate cu cel puţin o
pătură antifoc.
|
ANEXA Nr. 3 la dispoziţiile generale
DOTAREA ORIENTATIVĂ
a panourilor de incendiu
Nr. crt.
|
Denumirea mijloacelor
|
Cantitatea (buc.)
|
1.
|
Topoare târnăcop
|
2
|
2.
|
Răngi de fier
|
2
|
3.
|
Căngi cu coadă
|
2
|
4.
|
Stingătoare portative de tipul celor precizate la art. 93 din
dispoziţiile generale
|
2
|
5.
|
Găleţi din tablă 1)
|
4
|
6.
|
Scări manuale1)
|
2
|
1) Se asigură în
cazul structurilor turistice precizate la art. 2 alin. (1) lit. a) din
dispoziţiile generale, amplasate izolat.