Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

Ordinul Nr.194 din 01.10.2019

pentru modificarea unor ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei referitoare la comercializarea energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 27 kW aparţinând prosumatorilor
ACT EMIS DE: Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei
ACT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 805 din 04 octombrie 2019



SmartCity1

Având în vedere prevederile art. 2 lit. x1) şi ale art. 14 alin. (6), (62), (63) şi (64) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. III din Legea nr. 184/2018 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie şi pentru modificarea unor acte normative, în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi alin. (5) şi ale art. 9 alin. (1) lit. x) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare in Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin. Articolul I Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 226/2018 pentru aprobarea regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 27 kW aparţinând prosumatorilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.113 din 28 decembrie 2018, se modifică după cum urmează: 1. La articolul 4, alineatele (6) şi (8) se modifică și vor avea următorul cuprins:
(6) Furnizorul de energie electrică determină în facturile emise prosumatorului persoană fizică cantitatea de energie electrică din surse regenerabile care beneficiază de preţul prevăzut la art. 1 alin. (1), calculată pe baza citirilor transmise de operatorul de distribuţie conform alin. (4), cu aplicarea formulei de calcul respective, dacă este cazul, conform prevederilor din contractul de vânzare-cumpărare a energiei electrice......... ................ ................ ................ ................ ................
(8) Datele colectate de furnizorul de energie electrică ca urmare a citirii contorului/contoarelor de măsurare a energiei electrice produse din surse regenerabile şi livrate în reţelele electrice conform alin. (4) se transmit prosumatorului cu care acesta, în calitate de consumator final, are încheiat contractul de furnizare a energiei electrice, după cum urmează:a)în factura de energie electrică emisă acestuia de către furnizor, în cazul prosumatorului persoană fizică; b)în conformitate cu prevederile specifice din contractul de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse în centralele electrice din surse regenerabile de energie şi livrate în reţeaua electrică încheiat între prosumator şi furnizor, în cazul prosumatorului persoană juridică.
2. Articolul 5 se modifică și va avea următorul cuprins: Articolul 5
(1) Regularizarea financiară prevăzută la art. 14 alin. (64) din Legea nr. 220/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dintre valoarea energiei electrice produse din surse regenerabile şi livrate în reţelele electrice şi valoarea energiei electrice consumate din reţelele electrice se realizează după cum urmează:a)în cazul prosumatorilor persoane fizice, de către furnizorii de energie electrică, în fiecare factură de energie electrică emisă acestora, pe baza valorilor măsurate de contoarele de măsurare a energiei electrice livrate în reţelele electrice/consumate din reţelele electrice şi, dacă este cazul, inclusiv de contoarele de măsurare a energiei electrice amplasate în instalaţiile prosumatorului; b)în cazul prosumatorilor persoane juridice, conform reglementărilor aplicabile în domeniul fiscal, prin compensare între următoarele facturi:

(i) factura emisă de prosumator pentru energia electrică produsă din surse regenerabile şi livrate în reţelele electrice, conform prevederilor specifice din contractul de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse în centralele electrice din surse regenerabile de energie prevăzute la art. 1 alin. (1) şi livrate în reţeaua electrică încheiat între prosumator şi furnizor;
(ii) factura emisă de furnizorul de energie electrică pentru energia electrică consumată din reţelele electrice de prosumator în calitate de consumator.

(2) Furnizorii de energie electrică evidenţiază distinct în facturile de energie electrică prevăzute la alin. (1) lit. a) cu semnul minus cantitatea de energie electrică produsă din surse regenerabile şi livrată de prosumatori în reţelele electrice, pe baza înregistrărilor contoarelor de măsurare a energiei electrice produse şi livrate, înmulţită cu preţul prevăzut la art. 1 alin. (1), aplicarea TVA la valoarea rezultată în urma acestei înmulţiri realizându-se după caz, conform prevederilor legale în vigoare în domeniul fiscal.
(3) Dacă valoarea totală a facturii curente de energie electrică prevăzută la alin. (1) lit. a) rezultă cu semnul minus, atunci din această valoare se acoperă debitele înregistrate de prosumatorul persoană fizică în baza contractului de furnizare a energiei electrice, dacă este cazul.
(4) În cazul în care după aplicarea prevederilor alin. (3) valoarea totală de plată a facturii este negativă, atunci furnizorul de energie electrică procedează după cum urmează:a)reportează suma de cel mult 100 lei până la emiterea următoarei facturi de energie electrică; b)plăteşte prosumatorului persoană fizică întreaga sumă, dacă aceasta este mai mare de 100 lei, în termen de 15 zile de la data emiterii facturii.
(5) În vederea realizării plăţilor prevăzute la alin. (4) lit. b), furnizorul de energie electrică şi prosumatorul persoană fizică convin asupra modalităţii de returnare a sumelor respective.
(6) Neachitarea facturilor de către furnizorii de energie electrică la termenul prevăzut la alin. (4) lit. b) conduce la aplicarea pentru aceştia a unor dobânzi penalizatoare egale cu cele stabilite în contractul de furnizare a energiei electrice pentru neachitarea facturilor de energie electrică de către prosumatorii persoane fizice, în calitate de consumatori finali.
(7) La schimbarea furnizorului de energie electrică pentru locul de consum al prosumatorului persoană fizică, emiterea de către furnizorul de energie electrică a facturii pentru regularizarea financiară prevăzută la art. 14 alin. (64) din Legea nr. 220/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se realizează în baza înregistrărilor contoarelor de măsurare a energiei electrice produse şi livrate/consumate din reţelele electrice, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (7), şi se plăteşte integral de furnizor/prosumator, conform termenului de scadenţă a facturii şi prevederilor contractuale.
(8) La schimbarea furnizorului de energie electrică pentru locul de consum al prosumatorului persoană juridică, regularizarea financiară prevăzută la art. 14 alin. (64) din Legea nr. 220/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se realizează în baza facturilor emise prevăzute la alin. (1) lit. b) pct. (i) şi (ii), având în vedere înregistrările contoarelor de măsurare a energiei electrice produse şi livrate/consumate din reţelele electrice, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (7), şi se plăteşte integral de furnizor/prosumator, conform termenului de scadenţă a facturii şi prevederilor contractuale.
3. La articolul 6 alineatul (1), litera a) se modifică și va avea următorul cuprins: a)date privind prosumatorii racordaţi la reţelele acestora în cursul lunii anterioare, defalcaţi pe persoane juridice şi persoane fizice, puterea electrică instalată şi amplasamentul centralelor electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile deţinute de aceştia, numărul şi data certificatului de racordare emis pentru locul de consum şi de producere şi formula de calcul al energiei electrice care beneficiază de preţul prevăzut la art. 1 alin. (1); 4. Anexa nr. 1 se modifică și se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Articolul IIContractul-cadru de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse de prosumatorii care deţin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 227/2018, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.114 din 28 decembrie 2018, se modifică după cum urmează: 1. Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins: Articolul 7
(1) Pe întreaga durată a contractului, suma care trebuie plătită de cumpǎrǎtor pentru fiecare lună contractuală, calculată conform prevederilor art. 6, este: a)evidenţiată distinct, cu semnul minus, în factura emisă de către furnizor, în baza contractului de furnizare şi cu respectarea prevederilor Codului fiscal în vigoare, în cazul în care vânzătorul este persoană fizică; b)prevăzută în factura emisă de către vânzător, cu respectarea prevederilor Codului fiscal în vigoare, în cazul în care vânzătorul este persoană juridică.
(2) Factura prevăzută la alin. (1) lit. b) se emite de către vânzător în termen de două zile lucrătoare de la data primirii de la cumpărător a datelor de măsurare în vederea decontării cantităţii de energie electrică produsă şi livrată în reţea şi se transmite cumpărătorului în termen de două zile lucrătoare de la data emiterii.
(3) În cazul vânzătorului persoană juridică, regularizarea financiară prevăzută la art. 14 alin. (64) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se realizează de către furnizorul de energie electrică, prin compensarea facturii emise de către vânzător, în conformitate cu prevederile art. 6, şi factura emisă de către furnizor în baza contractului de furnizare, aferente aceleaşi luni contractuale, conform reglementărilor aplicabile în domeniul fiscal.
(4) Prin aplicarea mecanismului de compensare prevăzut la alin. (3), cumpărătorul plăteşte diferenţa pozitivă între valoarea facturii emise de către vânzător conform prezentului contract şi valoarea facturii emise de către furnizor în baza contractului de furnizare, în termenul stabilit în contractul de furnizare a energiei electrice pentru factura emisă de către furnizor, în calitate de vânzător.
(5) În situaţia în care nu sunt întrunite condiţiile necesare pentru aplicarea mecanismului de compensare prevăzut la alin. (3), termenul de plată a facturii prevăzute la alin. (2) este acelaşi cu termenul de plată stabilit în contractul de furnizare pentru factura emisă de către furnizor, în calitate de vânzător.
(6) Neîndeplinirea de către cumpărător a obligaţiilor de plată conform alin. (4) sau, după caz, alin. (5) conduce la plata de către acesta a unor dobânzi penalizatoare, în aceleaşi condiţii cu cele stabilite în contractul de furnizare, pentru neachitarea la termen a facturilor de energie electrică de către prosumator, în calitate de client final.
(7) Cumpărătorul transmite vânzătorului datele de măsurare prevăzute la alin. (2) în prima zi lucrătoare de la data primirii acestora de la operatorul de distribuţie.
2. Articolul 8 se abrogă. 3. La articolul 18, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(2) Anexa nr. 5 se completează de către cumpărător numai în cazul în care vânzătorul este persoană fizică.
Articolul III
(1) În cazul prosumatorilor persoane juridice pentru care, anterior intrării în vigoare a prezentului ordin, furnizorii au emis facturi de energie electrică în care s-a realizat regularizarea financiară dintre valoarea energiei electrice produse şi livrate şi valoarea energiei electrice consumate din reţea, se procedează la:a)stornarea de către furnizori a facturilor de energie electrică emise în care s-a realizat regularizarea financiară dintre valoarea energiei electrice produse şi livrate şi valoarea energiei electrice consumate din reţea, urmată de b)emiterea de către furnizori a facturilor de energie electrică pentru energia electrică consumată din reţelele electrice de prosumatorii persoane juridice în calitate de consumatori, respectiv de către prosumatorii persoane juridice a facturilor pentru energia electrică produsă din surse regenerabile şi livrate în reţelele electrice, în perioada prevăzută în facturile de energie electrică care au fost stornate conform lit. a); c)compensarea de către furnizorii de energie electrică a facturilor prevăzute la lit. b).
(2) În facturile de energie electrică prevăzute la alin. (1) lit. b) emise de prosumatorii persoane juridice se aplică prevederile legislaţiei în vigoare în domeniul TVA referitoare la măsurile de simplificare, dacă este cazul.
(3) Procesul de stornare a facturilor de energie electrică prevăzută la alin. (1) lit. a) de către furnizorii de energie electrică, respectiv de emitere a facturilor de către furnizorii de energie electrică şi prosumatorii persoane juridice a facturilor de energie electrică prevăzute la alin. (1) lit. b) se realizează în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin.
Articolul IVOperatorii economici din sectorul energiei electrice duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin. Articolul VDirecţiile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin. Articolul VI Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,Dumitru Chiriţă ANEXĂ (Anexa nr. 1 la Ordinul nr. 226/2018) Operatorul de distribuţie a energiei electrice: Luna de raportare t: Tabelul nr. 1.1 Informaţiile privind prosumatorii racordaţi la reţeaua electrică de distribuţie în luna t-1

Nr. crt. Denumirea prosumatorului Forma de organizare Denumirea centralei electrice Puterea electrică instalată (kW) Adresa locului de consum şi de producere Numărul şi data emiterii certificatului de racordare pentru locul de consum şi locul de producere Formula de calcul pentru energia electrică produsă şi livrată în reţea
1. Prosumatorul 1
.....

Tabelul nr. 1.2 Cantităţile de energie electrică măsurate în luna t-1 şi utilizate la stabilirea energiei electrice beneficiare de preţul legal stabilit pentru prosumatorii racordaţi la reţeaua electrică de distribuţie

Nr. crt. Denumirea prosumatorului/ locului de consum şi de producere Identificatorul contorului în formula de calcul Serviciul măsurat Cantitate de energie electrică (kWh)
1. Prosumatorul 1 C1 Energie electrică livrată în reţeaua electrică
C2 Energie electrică produsă în centrala electrică
C3 Energie electrică consumată din reţeaua electrică
..... .....
2. Prosumatorul 2
..... ..... .....
n. Prosumatorul n ..... .....



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 194/2019

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 194 din 2019
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    My name is Bianca Colman . My c,r,y,p,t,o was stolen, which was an unfortunate thing for me. The situation started when I got an email at work alerting me to an attempted login from Indonesia on my wallet. The email directed me to a link where I could reset my password. My computer froze for several minutes after I clicked on the link. After rebooting, I saw that my wallet had been compromised and that all of my funds had been removed. However fortunately for me, thanks to LOST RECOVERY MASTERS, I was able to recover my stolen funds. You can also contact them if you require their services Contact info: Website (https ://lost recovery masters. com/ ) Email(Support @ lost recovery masters. com) or What s app +44(7537)-105921
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Stimați solicitanți de împrumut. Te afli în vreo dificultate financiară? Vrei să începi propria afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu unicul scop de a ajuta cei săraci și oamenii cu dificultăți financiare ale vieții. Dacă doriți să aplicați pentru un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma împrumutului necesară: Durata împrumutului: Numar de telefon mobil: Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 194/2019
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu