Pentru aplicarea prevederilor art. 36 alin. 1 lit. c1), e), g) şi k), ale art. 38 alin. 1 lit. e), ale art. 40 alin. 1 lit. b), c), e) şi g) şi ale art. 100 alin. 4 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 2 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 12 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul prevederilor art. 40 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul apărării naţionale emite prezentul ordin. Articolul ICondiţiile şi criteriile de recrutare a candidaţilor la profesia militară, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.217/2019, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 987 din 9 decembrie 2019, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. La articolul 2, litera g) se modifică şi va avea următorul cuprins: g)să fie declarat «Admis»/«Apt» la probele de selecţie prevăzute la art. 23 alin. (1) din anexa nr. 2 la ordin; 2. La articolul 2, litera h) se abrogă. 3. La articolul 4 alineatul (3), după litera e) se introduce o nouă literă, litera f), cu următorul cuprins: f)să aibă cel puţin 3 ani de experienţă în domeniul studiilor prevăzute la lit. c) - candidaţii care provin din rândul personalului celorlalte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, personalului militar în rezervă sau al persoanelor fără pregătire militară anterioară. 4. La articolul 4, alineatul (4) se abrogă. 5. La articolul 4, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(5) Prevederile alin. (3) lit. e) şi f) nu sunt aplicabile candidaţilor care optează pentru serviciul «muzici militare 6. La articolul 6 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins: b)să fie absolvenţi cel puţin ai primilor doi ani de studiu din învăţământul secundar superior, în condiţiile prevăzute de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare; Articolul IIInstrucţiunile privind organizarea şi funcţionarea sistemului de recrutare şi selecţie a candidaţilor în vederea admiterii la studii/cursuri de formare a cadrelor militare în activitate, respectiv pentru dobândirea calităţii de soldat/gradat profesionist în structurile Ministerului Apărării Naţionale, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.217/2019, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 987 din 9 decembrie 2019, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. La articolul 3 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins: c)structurile stabilite prin dispoziţia şefului Statului Major al Apărării prevăzută la art. 2 alin. (3) - pentru candidaţii la profesia militară în cadrul forţelor pentru operaţii speciale; 2. La articolul 4, alineatul (1) se abrogă. 3. La articolul 9, partea introductivă a alineatului (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(4) Candidaţii sau părinţii ori tutorii legali ai candidaţilor minori pot solicita, în perioadele stabilite prin graficele activităţilor de recrutare şi selecţie, înscrierea la concurs pentru admitere la studii/cursuri de formare a cadrelor militare în activitate sau în învăţământul liceal militar, prin una dintre următoarele modalităţi: 4. După articolul 9 se introduce un nou articol, articolul 91, cu următorul cuprins: Articolul 91 Candidaţii care optează pentru dobândirea calităţii de soldat/gradat profesionist pot solicita înscrierea la biroul informare-recrutare al centrului militar zonal/judeţean/de sector în a cărui rază de responsabilitate domiciliază, prin una dintre următoarele modalităţi: a)completarea şi depunerea fişei de contact la sediul biroului informare-recrutare; b)transmiterea fişei de contact, prin servicii poştale cu notă de inventar şi confirmare de primire, la biroul informare-recrutare; c)transmiterea fişei de contact prin poşta electronică, la adresa de e-mail a biroului informare-recrutare. 5. La articolul 20, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(4) Dosarele prevăzute la alin. (3) se înaintează de către birourile informare-recrutare, în termenele-limită de finalizare a acestora prevăzute la art. 19, Direcţiei generale management resurse umane, pentru avizare. 6. După articolul 23 se introduce un nou articol, articolul 231, cu următorul cuprins: Articolul 231
(1) La concursurile de admitere pentru programele de studii organizate şi desfăşurate de către unităţi/instituţii de învăţământ din afara Ministerului Apărării Naţionale, pentru nevoi ale acestui minister, şi la învăţământul liceal militar, participă numai candidaţii declaraţi «Admis»/«Apt» la selecţie.
(2) Candidaţii la programele de studii universitare sau postliceale militare ori la cursuri de formare organizate şi desfăşurate de către unităţile/instituţiile de învăţământ militar, respectiv de către instituţiile de formare continuă nonuniversitară din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale, declaraţi «Admis» la evaluarea psihologică, evaluarea capacităţii motrice, interviul de evaluare finală şi evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale, pot participa la concursurile de admitere.
(3) Dosarele candidaţilor prevăzuţi la alin. (2), după ce au fost întocmite şi verificate, sunt trimise de către birourile informare-recrutare la unităţile/instituţiile de învăţământ militar sau instituţiile de formare continuă nonuniversitară din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale, în perioadele stabilite prin graficele activităţilor de recrutare şi selecţie, conform primei opţiuni din cererea de înscriere, fără să conţină documentele privind rezultatele la examinarea medicală şi, după caz, la examinarea medicală specifică.
(4) Pentru situaţiile în care evaluarea psihologică, evaluarea capacităţii motrice, interviul de evaluare finală şi evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale se organizează şi se desfăşoară potrivit art. 3 alin. (3) la unităţile/instituţiile de învăţământ militar, birourile informare-recrutare transmit dosarele de candidat la structurile de învăţământ postliceal sau superior, fără să conţină adeverinţele care certifică participarea la selecţie şi în care se consemnează rezultatele finale la evaluările respective.
(5) Candidaţii prevăzuţi la alin. (2) sunt planificaţi de către structurile de formare profesională iniţială pentru susţinerea examinării medicale şi, după caz, examinării medicale specifice, în ordinea descrescătoare a mediei de admitere, până la ocuparea locurilor prevăzute în Planul de şcolarizare menţionat la art. 5 alin. (1) lit. b).
(6) Unităţile/Instituţiile de învăţământ militar sau instituţiile de formare continuă nonuniversitară din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale ierarhizează candidaţii, în ordine descrescătoare, potrivit mediei de admitere prevăzute în metodologia proprie sau în regulamentul propriu de organizare şi desfăşurare a admiterii.
(7) Ierarhizarea şi planificarea la examinarea medicală, respectiv la examinarea medicală specifică şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale, în situaţia susţinerii unei astfel de examinări şi/sau evaluări, se afişează pe pagina de internet a unităţii/instituţiei de învăţământ militar sau instituţiei de formare continuă nonuniversitară, după caz; în situaţiile prevăzute la alin. (4) se afişează şi planificarea la celelalte probe de selecţie.
(8) Examinarea medicală, respectiv examinarea medicală specifică se organizează şi se desfăşoară astfel încât să se asigure prezentarea la unităţile/instituţiile de învăţământ militar sau instituţiile de formare continuă nonuniversitară a candidaţilor declaraţi «Admis»/«Apt» la selecţie, până la începerea anului şcolar, universitar sau a cursului de formare, după caz. 7. La articolul 28, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins: Articolul 28
(1) Examinarea medicală se efectuează în unităţile sanitare din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale, conform metodologiei aprobate prin ordin distinct al ministrului apărării naţionale.
(2) La examinarea medicală participă doar candidaţii declaraţi «Admis» în urma evaluării psihologice, evaluării capacităţii motrice şi interviului de evaluare finală. 8. La articolul 29, partea introductivă a alineatului (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(4) Unităţile sanitare din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale transmit documentele rezultate în urma efectuării examinării medicale la structurile care au solicitat această examinare, prin serviciul specializat de transport al corespondenţei clasificate, astfel: 9. La articolul 30, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: Articolul 30
(1) Rezultatul prevăzut în fişa de examinare medicală are o valabilitate de 12 luni de la data închiderii acesteia. 10. La articolul 31, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(3) Structurile care efectuează examinările/evaluările prevăzute la alin. (1) şi (2) eliberează în scris avize prin care declară candidaţii examinaţi/evaluaţi ca fiind «Apt» sau «Inapt», respectiv «Admis» sau «Neadmis», pe care le transmit structurilor care au solicitat examinările/evaluările în termen de două zile lucrătoare de la finalizare. 11. Articolul 32 se modifică şi va avea următorul cuprins: Articolul 32
(1) Structurile care au solicitat efectuarea probelor de selecţie adaugă în dosarul de candidat documentele rezultate în urma finalizării selecţiei, pe măsura obţinerii lor.
(2) Perioadele de desfăşurare şi modalitatea de planificare a candidaţilor pentru efectuarea examinării medicale specifice şi/sau evaluărilor psihologice a aptitudinilor speciale se stabilesc de către structurile care au solicitat efectuarea selecţiei, împreună cu structurile militare specificate la art. 31 alin. (1) şi (2).
(3) Examinarea medicală specifică şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale ale candidaţilor care provin din rândul elevilor unităţilor de învăţământ liceal militar se efectuează în perioada ianuarie-martie, prin grija unităţilor de învăţământ liceal militar. 12. Articolul 38 se abrogă. Articolul IIIPrevederile art. I pct. 3 se aplică începând cu recrutarea candidaţilor pentru ocuparea locurilor prevăzute în Planul de şcolarizare al Ministerului Apărării Naţionale pentru anul universitar/şcolar/de instruire 2022-2023. Articolul IVLa data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă capitolul II - Recrutarea soldaţilor şi gradaţilor voluntari din Instrucţiunile de aplicare în Ministerul Apărării Naţionale a prevederilor Legii nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.39/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 243 din 16 aprilie 2010, cu modificările şi completările ulterioare. Articolul V Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul apărării naţionale,Nicolae-Ionel Ciucă