ORDIN
Nr. 234 din 13 iulie 2001
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind admiterea la import a
produselor de origine animala
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 456 din 10 august 2001
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
in temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 si 2 din Legea sanitara veterinara
nr. 60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, modificata
prin Hotararea Guvernului nr. 440/2001,
vazand Referatul de aprobare nr. 142.240 din 29 iunie 2001, intocmit de
Agentia Nationala Sanitara Veterinara,
emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind admiterea la import a
produselor de origine animala, prevazuta in anexa care face parte integranta
din prezentul ordin.
Art. 2
Agentia Nationala Sanitara Veterinara, institutiile centrale de profil si
directiile sanitare veterinare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti,
vor aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a
prevederilor acestui ordin.
Art. 4
Orice prevedere contrara prezentei norme sanitare veterinare se abroga.
Art. 5
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind admiterea la import a produselor de origine animala
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezenta norma sanitara veterinara stabileste conditiile sanitare
veterinare pentru admiterea la import a produselor de origine animala.
Conditiile sanitare veterinare, armonizate cu exigentele legislatiei
europene si internationale, sunt obligatorii pentru toate persoanele juridice
care efectueaza importul de produse de origine animala.
CAP. 2
Definitii
Art. 2
In sensul prezentei norme sanitare veterinare se intelege prin:
a) produse de origine animala - carnurile, produsele de origine animala,
destinate consumului uman, alimentatiei animalelor, uzului farmaceutic, agricol
sau industrial;
b) produse de origine animala destinate alimentatiei umane - carnurile,
produsele pe baza de carne, ouale, produsele din oua, laptele si produsele din
lapte, mierea, destinate consumului uman;
c) produse de origine animala destinate uzului industrial - oasele,
sangele, pieile, blanurile, lana, parul, ongloanele si coarnele, firul de
matase, fulgii, precum si produsele lactate, atunci cand ele sunt destinate
uzului industrial;
d) produse de origine animala destinate uzului farmaceutic - organele,
glandele, tesuturile si lichidele organice ale animalelor, destinate prepararii
produselor farmaceutice;
e) carne - toate partile comestibile ale unui animal;
f) carnuri proaspete - carnurile care nu au fost supuse nici unui tratament
care sa le modifice ireversibil caracteristicile organoleptice si
fizico-chimice; carnurile refrigerate sau congelate sunt carnuri proaspete;
g) certificat de sanatate - documentul eliberat de catre un medic veterinar
de stat, care atesta ca produsele de origine animala si carnurile destinate
alimentatiei umane sunt conforme prevederilor legale in vigoare in materie de
igiena veterinara a produselor alimentare si/sau de sanatate animala;
h) controlul documentelor - examinarea certificatelor, a altor documente
veterinare sau a altor documente care insotesc transportul;
i) controlul identitatii - controlul prin inspectie vizuala efectuat de
catre medicul veterinar de stat pentru a se asigura ca certificatele, alte
documente veterinare sau alte documente prevazute de legislatia veterinara
corespund cu produsul;
j) controlul fizic - controlul efectuat de catre medicul veterinar de stat
asupra produsului, care poate include controlul ambalajelor si al temperaturii,
precum si recoltarea de probe si testari intr-un laborator de stat autorizat;
k) transport - cantitatea de produse din aceeasi categorie, acoperite de
acelasi certificat sau document prevazut de legislatia veterinara, incarcata in
acelasi mijloc de transport si cu aceeasi origine;
l) post de inspectie de frontiera - orice post de inspectie desemnat si
aprobat de autoritatea competenta pentru efectuarea controalelor veterinare la
produsele destinate importului sau exportului;
m) conditii de import - exigentele veterinare pentru ca produsele sa fie
admise la import conform prevederilor legale in vigoare;
n) autoritatea competenta - autoritatea centrala a unui stat imputernicita
sa efectueze controale sau orice alta autoritate careia aceasta i-a delegat
asemenea imputerniciri;
o) tara exportatoare - tara din care sunt expediate cu destinatie spre o
alta tara produse de origine animala;
p) tara importatoare - tara de destinatie catre care sunt facute expeditii
de produse de origine animala.
CAP. 3
Conditii generale pentru admiterea la import a produselor de origine
animala
Art. 3
In conformitate cu prevederile legale in vigoare importul produselor de
origine animala se poate efectua numai in conditiile stabilite de autoritatea
competenta.
Importul de produse de origine animala destinate alimentatiei umane se
poate efectua in urmatoarele conditii:
a) din state membre sau o parte a teritoriului acestora, din care
importurile nu sunt interzise din motive de politie sanitara;
b) din tari terte sau o parte a teritoriului acestora, din care importurile
nu sunt interzise din motive de politie sanitara;
c) din tari terte care sunt incluse pe lista tarilor aprobate pentru export
in Uniunea Europeana;
d) din unitati din tarile terte inscrise in listele oficiale aprobate
pentru export in Uniunea Europeana;
e) din tari terte ale caror servicii veterinare sunt in masura sa garanteze
respectarea exigentelor sanitare cel putin echivalente cu cele stabilite prin
directivele Uniunii Europene;
f) sunt insotite de certificate de sanatate conform modelelor stabilite,
care atesta ca produsele corespund prevederilor legislatiei in vigoare.
Art. 4
Importul produselor de origine animala destinate consumului uman, provenite
din alte tari si/sau unitati decat cele mentionate, se poate efectua, dupa caz,
numai dupa verificarea prealabila a acestora, in concordanta cu prevederile
legislatiei nationale si dupa aprobarea lor de autoritatea competenta.
Verificarea unitatilor conditioneaza acceptarea importurilor din tarile si
unitatile respective si se efectueaza la cererea si pe cheltuiala agentilor
economici importatori interesati.
Art. 5
Importul produselor de origine animala destinate uzului industrial si
farmaceutic se efectueaza in conditiile stabilite de autoritatea competenta.
CAP. 4
Conditii tehnice pentru produsele de origine animala provenite din import
Art. 6
Produsele de origine animala trebuie sa fie insotite la import de
certificate de sanatate eliberate de medici veterinari oficiali de la locul de
expeditie, care sa ateste indeplinirea conditiilor sanitare veterinare
stabilite de autoritatea competenta, conform prevederilor legale, precum si de
declaratie de conformitate si/sau de certificat de calitate, ambele emise de
producator.
Art. 7
Produsele de origine animala trebuie sa prezinte caracteristici
organoleptice specifice si parametri fizico-chimici declarati in specificatia
tehnica si mentionati in declaratia de conformitate si/sau certificatul de
calitate, documente emise de producator care insotesc fiecare transport.
Parametrii microbiologici si toxicologici ai produselor de origine animala
importate trebuie sa se incadreze in exigentele prevazute de legislatia in
vigoare.
Art. 8
Produsele trebuie sa fie protejate in ambalaje de desfacere si transport
care sa le asigure integritatea.
Carcasele de pasare se admit la import numai preambalate individual si
introduse in ambalaj de transport.
Fiecare ambalaj de desfacere si transport al produselor trebuie
identificat, conform prevederilor legale in vigoare, prin etichete pe care se
inscriu in mod obligatoriu tara de origine in limba romana, denumirea unitatii
producatoare, denumirea produsului, datele de fabricatie si de expirare,
temperatura de pastrare, iar la produsele prelucrate, si ingredientele pe care
le contin.
In cazul adjuvantilor alimentari, in afara nominalizarii ingredientelor, pe
eticheta se va mentiona si proportia acestora.
Art. 9
Produsele de origine animala importate trebuie sa poarte marca de sanatate
conform prevederilor legale in vigoare.
Marca de sanatate aplicata pe carnea de porc importata garanteaza si
efectuarea examenului trichineloscopic cu rezultat negativ.
Pe certificatul de sanatate se mentioneaza data fabricatiei/congelarii si
temperatura produsului.
Art. 10
Carnea proaspata se poate importa in stare refrigerata sau congelata.
Carnea tocata sau pasta de carne, indiferent de specia de la care provine,
se admite la import numai in stare congelata la minimum -18 grade C si numai
pentru utilizare in procesare la fabricarea produselor din carne tratate termic
in unitati de prelucrare aflate sub supraveghere sanitara veterinara.
Carnea tocata sau pasta de carne nu trebuie sa contina organe si fragmente
de oase.
Art. 11
Termenul de valabilitate pentru produsele de origine animala importate,
conform prevederilor legale, este cel stabilit de producator.
CAP. 5
Controlul sanitar veterinar al produselor de origine animala provenite din
import la punctele de inspectie de trecere a frontierei
Art. 12
Autoritatea competenta trebuie sa se asigure ca nici un transport de
produse de origine animala nu a fost admis la import fara sa fie supus
controalelor veterinare prevazute in prezenta norma sanitara veterinara.
Art. 13
Autoritatea competenta trebuie sa se asigure ca transporturile sunt introduse
in tara numai printr-un punct de inspectie de trecere a frontierei aprobat.
Art. 14
Fiecare transport de produse de origine animala sosit la import este
insotit de certificat veterinar original sau de alt document original, conform
prevederilor legale in vigoare.
Art. 15
Fiecare transport, independent de controlul vamal, se supune de catre
medicul veterinar de stat urmatoarelor controale:
a) controlul certificatelor, al altor documente veterinare sau al altor
documente pentru a se constata daca sunt acordate garantiile stabilite;
b) controlul identitatii pentru a se asigura ca produsele corespund cu
informatiile cuprinse in certificatele sau documentele de insotire.
Aceasta procedura cuprinde:
a) atunci cand produsele de origine animala sosesc in containere,
verificarea ca sigiliile fixate de catre medicul veterinar oficial de la locul
de expeditie sunt intacte, iar informatiile mentionate pe acestea corespund
celor inscrise in documentul sau in certificatul insotitor;
b) pentru toate produsele de origine animala, controlul ca stampilele,
marcarea oficiala si de sanatate care identifica tara sau unitatea de origine
sunt prezente si conforme cu cele de pe certificate sau documente;
c) pentru produsele ambalate, controlul privind etichetarea si
conformitatea acestora cu prevederile legale in vigoare.
Art. 16
In baza inspectiei efectuate se permite intrarea in tara numai a
transporturilor care sunt insotite de certificate de sanatate, alte documente
veterinare sau alte documente care atesta indeplinirea exigentelor stabilite de
catre autoritatea competenta.
Art. 17
Autoritatile vamale vor permite importul numai pentru transporturile de
produse de origine animala avizate de medicul veterinar de stat de la punctul
de inspectie de trecere a frontierei.
Art. 18
Transporturile sosite la punctele de inspectie de trecere a frontierei,
care nu indeplinesc conditiile conform prevederilor legale in vigoare, nu se
admit la import.
Medicii veterinari de stat de la punctele de inspectie de trecere a
frontierei transmit operativ autoritatii veterinare competente din teritoriu
datele referitoare la loturile de produse acceptate la import.
CAP. 6
Controlul sanitar veterinar al produselor de origine animala provenite din
import la destinatie
Art. 19
La destinatie, produsele de origine animala importate se depoziteaza in mod
obligatoriu in spatii autorizate sanitar veterinar de autoritatea competenta.
Art. 20
Medicul veterinar de stat de la locul de destinatie sau medicul veterinar
in a carui raza de activitate se afla depozitul intermediar va fi informat de
conducerea unitatii de destinatie sau a depozitului despre sosirea produsului
si despre destinatia acestuia.
Art. 21
Medicul veterinar de stat de la locul de destinatie procedeaza la:
a) controlul documentelor;
b) controlul identitatii produselor;
c) controlul fizic al fiecarui transport pentru a se asigura ca produsele
satisfac exigentele legislatiei in vigoare si corespund valorificarii.
Art. 22
Controlul fizic trebuie sa asigure ca produsele indeplinesc conditiile
garantate de la origine.
Controlul fizic se bazeaza pe efectuarea examenului de laborator:
organoleptic, fizico-chimic, reziduuri, patogeni, contaminanti.
Indiferent de felul produsului trebuie efectuate urmatoarele:
a) un control asupra conditiilor si mijloacelor de transport pentru a se
identifica in special unele deficiente sau intreruperi in lantul frigorific;
b) greutatea reala a transportului si cea indicata in certificatul
veterinar sau in alt document trebuie comparate, iar acolo unde este necesar,
intregul transport trebuie cantarit;
c) ambalajele si toate marcajele (stampile, etichete) trebuie controlate
pentru a se asigura conformitatea lor cu prevederile legislatiei in vigoare;
d) trebuie controlata temperatura ceruta de legislatia in vigoare pentru a
se asigura conformitatea in timpul transportului;
e) in cazul transportului in vrac trebuie examinat un intreg set de
ambalaje sau probe inainte de a se efectua examenul senzorial (organoleptic),
fizic, chimic si testele de laborator. Testele trebuie efectuate pe o serie de
probe prelevate din intregul transport.
Examinarea trebuie sa acopere, dintr-un transport, de la minimum doua
piese/ambalaje pana la maximum zece.
Totusi, in functie de natura produsului, autoritatile veterinare pot
dispune extinderea controlului. In cazul produselor transportate in vrac
trebuie recoltate cel putin 5 probe din diferite parti ale transportului.
Art. 23
Medicul veterinar de stat recolteaza probe reprezentative pentru examene de
laborator din fiecare transport si categorie de produs.
La primul transport importat din aceeasi tara si de la acelasi producator
se recolteaza cate o proba pentru: examen microbiologic, fizico-chimic,
reziduuri biologice, micotoxine, metale grele, radioactivitate.
Probele se trimit la laboratorul de stat autorizat, insotite de
procesul-verbal de recoltare, adresa din partea detinatorului produselor si de
fisa pentru produsele procesate.
In cazul importului de peste viu medicul veterinar de stat recolteaza si o
proba de apa din bazinul sau din containerul de transport.
Art. 24
Daca rezultatele examenului complet de laborator sunt corespunzatoare,
produsele cu aceeasi origine se supun trimestrial unui examen fizico-chimic si
microbiologic si anual unui examen complet de laborator.
Daca rezultatele examenului complet de laborator sunt necorespunzatoare, se
supun examenului complet de laborator urmatoarele trei transporturi cu aceeasi
origine.
Art. 25
Admiterea in consum a produselor importate nu este conditionata de primirea
rezultatelor de laborator, daca acestea sunt insotite de certificate de
sanatate eliberate de medici veterinari oficiali, care atesta salubritatea si
conformitatea produselor, si daca medicul veterinar de stat nu constata
nereguli referitoare la documentele insotitoare sau unele deficiente de
ambalare, marcare ori organoleptice cu ocazia expertizarii produselor in
depozitul autorizat.
In cazul carnii tocate si al carnii dezosate mecanic utilizarea in
fabricatie este conditionata de primirea rezultatelor de laborator.
Art. 26
Constatarea neregulilor sau a deficientelor precizate la art. 25
conditioneaza admiterea in consum a produselor supuse controlului de primirea
rezultatelor examenului de laborator. Aceeasi conditionare este valabila si
pentru produsele importate de la producatorii la care, cu ocazia importurilor
anterioare, s-au constatat rezultate necorespunzatoare la examenul de
laborator.
Art. 27
Transporturile de produse de origine animala importate, care nu indeplinesc
conditiile de securitate pentru consumator, atestate prin examene de laborator,
se retrag din consum pe raspunderea si cheltuiala importatorului. Medicul
veterinar de stat decide destinatia acestora in conformitate cu prevederile
legale in vigoare.
Dispozitiile prevazute la art. 23 si 28 se aplica si importurilor de
adjuvanti alimentari.
Art. 28
Contravaloarea analizelor de laborator se suporta de importator cu plata
anticipata.
CAP. 7
Dispozitii finale
Art. 29
Valorificarea sau instrainarea din depozite a produselor de origine animala
importate se realizeaza numai in baza deciziei medicului veterinar de stat care
a efectuat expertiza acestora.
Art. 30
Produsele de origine animala circula cu certificat sanitar veterinar
eliberat in conditiile legii de catre un medic veterinar de stat sau de catre
alt medic veterinar imputernicit de autoritatea competenta si cu certificat de
calitate emis de producator.