ORDIN Nr. 234
din 6 aprilie 2006
privind stabilirea
conditiilor speciale pentru importul de fistic si de anumite produse derivate
din fistic, originare ori expediate din Iran
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 425 din 17 mai 2006
Având în vedere prevederile art. 4 alin. (5) din Legea
nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, cu
modificările şi completările ulterioare,
ţinând cont de prevederile art. 10 lit. b) din
Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări prin
Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi de
prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind
reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată
cu modificări prin Legea nr. 57/2002,
în temeiul prevederilor art. 3 alin. (3) şi ale art. 4
alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi
funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, ale art. 9 alin. (6) din
Hotărârea Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea
Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi
completările ulterioare, ale art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 168/2005
privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi
completările ulterioare, şi ale art. 4 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr.
755/2003 privind organizarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia
Consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare,
văzând Referatul de aprobare nr. 41.118 din 16
noiembrie 2005, întocmit de Direcţia generală siguranţa alimentelor din cadrul
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ministrul agriculturii, pădurilor
şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii
Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor
emit prezentul ordin.
Art. 1. - (1) Importul de fistic şi de anumite produse
derivate din fistic, originare ori expediate din Iran, este permis numai dacă
transportul este însoţit de rezultatele prelevărilor oficiale de probe şi ale
analizelor, precum şi de un certificat de sănătate elaborat în conformitate cu
modelul prezentat în anexa nr. 1, completat, semnat şi verificat de către un
reprezentant al Ministerului Sănătăţii din Iran. Certificatul de sănătate este
valabil, pentru realizarea importului, 4 luni de la data emiterii sale.
(2) Categoriile de produse prevăzute la alin. (1) sunt:
a) fistic ce se încadrează la codul CN 0802 50 00;
b) fistic prăjit care se încadrează la codurile CN 2008 19 13 şi CN 2008 19 93.
Art. 2. - (1) Produsele menţionate la art. 1 alin. (2)
sunt importate numai prin unul dintre punctele de trecere a frontierei de stat
în care este organizat controlul vamal al Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
(2) De la data aderării României la Uniunea Europeană,
produsele la care se face referire la art. 1 alin. (2) se importă în Uniunea
Europeană prin unul dintre punctele de intrare în Comunitate aprobate de
Comisie în acest sens.
Art. 3. - Fiecare import al produselor menţionate la
art. 1 alin. (2) se identifică printr-un cod care corespunde codului de pe
certificatul de sănătate şi de pe raportul care îl însoţeşte şi care conţine
rezultatele prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor menţionate în art.
1 alin. (1).
Art. 4. - Inspectorii oficiali din posturile de
inspecţie la frontieră ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor asigură, prin controlul documentelor, că importul
produselor menţionate la art. 1 alin. (2) respectă cerinţele prevăzute în
certificatul de sănătate, precum şi rezultatele prelevărilor de probe
menţionate în art. 1 alin. (1).
Art. 5. - (1) Inspectorii oficiali din posturile de
inspecţie la frontieră ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare si pentru Siguranţa Alimentelor asigură
împreună cu autoritatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor
teritorială prelevarea de probe prin metoda randomizării din fiecare import de
produse menţionate la art. 1 alin. (2), pentru analiza de aflatoxină B1 şi
aflatoxină totală, înainte de punerea pe piaţă a acestora.
(2) Analizele se realizează în secţiile zonale de
control al reziduurilor şi în Institutul de Igienă şi Sănătate Publică
Veterinară, subordonate Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor, precum şi în alte laboratoare acreditate conform standardelor
ISO.
Art. 6. - (1) Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi alte
laboratoare acreditate conform standardelor ISO înaintează Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, la fiecare 3
luni, un raport cuprinzând rezultatele analitice ale controalelor oficiale ale
importurilor de fistic sau produse derivate din fistic,
originare ori expediate din Iran.
(2) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor înaintează Comisiei, la fiecare 3 luni, un raport al
rezultatelor analitice ale controalelor oficiale privind importurile produselor
menţionate la art. 1 alin. (2). Acest raport se înaintează în prima lună a
trimestrului următor (aprilie, iulie, octombrie şi ianuarie).
Art. 7. - (1) Orice import care este subiectul
prelevării de probe şi analize este reţinut la depozitele de destinaţie,
înainte de punerea produselor pe piaţă, pentru maximum 15 zile lucrătoare.
(2) De la data aderării României la Uniunea Europeană
reţinerea importurilor la care se face referire la art. 1 alin. (1) va fi
efectuată la punctele de intrare în Comunitate sau la depozitele de destinaţie.
(3) După efectuarea analizelor, direcţiile
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului
Bucureşti eliberează un document oficial însoţitor ce stabileşte faptul că
importul a făcut obiectul prelevării oficiale de probe şi analize, anexând
rezultatele analizei, respectiv buletinul de analiză.
Art. 8. - In cazul în care un import este divizat,
copii ale certificatului de sănătate şi ale documentelor însoţitoare la care se
face referire la art. 1 alin. (1) şi la art. 7 alin. (1), certificate de
autoritatea competentă din statul membru pe teritoriul căruia a avut loc
divizarea, respectiv România, dacă divizarea a avut loc pe teritoriul României,
trebuie să însoţească fiecare diviziune a transportului până la şi inclusiv la
etapa vânzării angro.
Art. 9. - Prezentul ordin este revizuit permanent în
lumina informaţiilor şi garanţiilor oferite de autorităţile competente din Iran
şi pe baza rezultatelor testelor efectuate de statele membre, respectiv de
laboratoarele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor, precum şi de alte laboratoare acreditate conform standardelor ISO, dacă testele au fost realizate de
România, pentru a se stabili dacă condiţiile speciale impuse de art. 1 alin.
(1) oferă un nivel suficient de garantare a siguranţei alimentare pe teritoriul
României. Art. 10. - (1) Prevederile prezentului ordin sunt obligatorii pentru
toţi importatorii şi distribuitorii de astfel de produse.
(2) Cheltuielile pentru prelevarea probelor,
efectuarea analizelor, depozitarea şi eliberarea documentelor însoţitoare vor
fi suportate de către importatori.
(3) Toate cheltuielile pentru măsurile luate de
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin
direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a
municipiului Bucureşti, precum şi prin inspectorii oficiali din posturile de
inspecţie la frontieră ale acesteia, privind transporturile neconforme de
fistic şi de anumite produse derivate din fistic, originare ori provenind din
Iran, vor fi suportate de către importatori.
Art. 11. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor, prin direcţiile sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi prin
inspectorii oficiali din posturile de inspecţie la frontieră ale acesteia, va
duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 12. - Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din
prezentul ordin.
Art. 13. - La data intrării în vigoare a prezentului
ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor, al ministrului agriculturii, pădurilor şi
dezvoltării rurale, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii
Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 40/591/1.071/217/2004 privind
stabilirea măsurilor speciale pentru importul de fistic şi de anumite produse
derivate din fistic, care provin din Iran sau care sunt
expediate din Iran, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.
859 din 20 septembrie 2004.
Art. 14. - Prezentul ordin transpune Decizia Comisiei
Europene nr. 85/2005 ce impune condiţii speciale la importul fisticului şi
anumitor produse derivate din fistic, originare ori expediate din Iran,
publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 30 din 3
februarie 2005.
Art. 15. - (1) Prezentul ordin va fi publicat în
Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra
în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1):
a) prevederile art. 2 alin. (1), precum şi cele din
anexa nr. 1 se aplică până la data aderării României la Uniunea Europeană;
b) prevederile art. 6 alin.
(2), precum şi cele din anexa nr. 2 intră în vigoare la data aderării României
la Uniunea Europeană.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Ion Agafiţei
Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale,
Gheorghe Flutur
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia
Consumatorilor,
Cătălin Florin Teodorescu
Ministrul
sănătăţii,
Gheorghe Eugen Nicolăescu
ANEXA Nr. 1*)
CERTIFICAT DE SĂNĂTATE
Health Certificate
pentru importul de fistic şi al unor produse
derivate din fistic for the importation of
pistachios and certain products derived from pistachios originare ori provenind
din Iran originating in, or consigned from Iran
Codul importului..................................................
Numărul certificatului...................................
Consignment
Code........................................... Certificate
No...........................................
In conformitate cu prevederile Ordinului
preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr...../2006 privind
stabilirea condiţiilor speciale pentru importul de fistic încadrat la codul CN 0802 50 00 şi
fisticului prăjit încadrat la codul CN 2008 19 13 şi CN 2008 1993, originar ori
expediat din Republica Iran. According to the provisions
of European Commission Decision 2004/..../EC imposing special conditions on the
import of pistachios falling within CN code 0802 50 00 and roasted pistachios
falling within CN codes 2008 19 13 and 2008 19 93 originating in or consigned
from the republic of Iran.
(Autoritatea pentru Sănătate sub controlul direct al
Ministerul Sănătăţii din Republica Islamică din Iran) the (Health authority under direct control of
Ministry of Health, Islamic Republic of Iran)
CERTIFICĂ
CERTIFIES
faptul că fisticul din prezentul import, cu numărul de
cod....................(se completează numărul codului importului)
that the pistachios of this consignment, Code No.................................(Insert
Consignment Code No.) compus
din:.................................................................................................................
composed
of:.............................................................................................................
(descrierea expedierii de marfă: produsul,
numărul şi tipul de
ambalaj, greutatea brută sau
netă)
(description of consignment,
product, number and type of packages, gross or net weight)
îmbarcat
la............................................................................
(locul de îmbarcare)
embarked
at..........................................................................
(embarkation place)
de către..........................................................................
(identificarea transportatorului)
by......................................................................................
(identification of transporter)
*) Anexa nr. 1 este reprodusă
în facsimil.
cu
destinaţia...........................................................................
(locul şi ţara de destinaţie)
going
to....................................................................................
(place and country of destination)
care provine de la.........................................................................
(numele şi adresa unităţii)
which comes from the
establishment.................................................................
(name and address of establishment)
a fost produs, sortat, manevrat, procesat, împachetat
şi transportat în conformitate cu bunele practici de igienă. nave been produced, sorted, handled, processed,
packged and transported in line with good hygiene
practices.
Din acest import............................(numărul de
probe) probe de fistic au fost preluate la data de
....................., au fost supuse analizei de laborator la data
de............................la
...............................................................................(numele
laboratorului), laboratorul Ministerului Sănătăţii al
Republicii Islamice Iran, pentru a se determina nivelul de contaminare cu
aflatoxină B1 şi cu aflatoxină totală iar detaliile prelevării de probe, ale
metodelor de analiză utilizate şi toate rezultatele obţinute sunt ataşate,
From this consignment, .......... (number of samples)
samples of pistachios were taken on ...............................(date),
subjected to laboratory analysis on................................(date) in
the......................................................................................(name
of laboratory), laboratory of the Ministry of Health, Islamic Republic of Iran,
to determine the level of aflatoxin B1 and level of total aflatoxin
contamination, and the details of sampling, methods of analysis used and all
results are attached.
Realizat
la....................................(localitatea), la data
de......................................
Done
at.......................................on.........................................................................
Ştampila şi semnătura
Stamp and signature of
Reprezentantului Ministerului Sănătăţii din Republica Islamică Iran
Representative of the Ministry of Health, Islamic Republic of Iran
ANEXA Nr. 2*)
CERTIFICAT DE SĂNĂTATE
Health Certificate
pentru importul de
fistic şi al unor produse derivate din fistic for the importation of pistachios
and certain products derived from pistachios
originare ori provenind din Iran
originating in, or consigned from Iran
Codul importului.................................................. Numărul
certificatului...................................
Consignment Code...........................................
Certificate No...........................................
In conformitate cu prevederile Deciziei Comisiei
Europene 2004/....../EC privind stabilirea condiţiilor
speciale pentru importul de fistic încadrat la codul CN 0802 50 00 şi
fisticului prăjit încadrat ia codul CN 2008 19 13 şi CN 2008 1993, originar ori
expediat din Republica Iran. According to the provisions of European Commission Decision 2004/..../EC imposing special
conditions on the import of pistachios falling within CN code 0802 50 00 and
roasted pistachios falling within CN codes 2008 19 13 and 2008 1993 originating
in or consigned from the republic of Iran.
........................................................................................................................................................................ ...........................................................................................................
(Autoritatea pentru Sănătate
sub controlul direct al Ministerul Sănătăţii din Republica Islamică din Iran) the (Health authority under direct
control of Ministry of Health, Islamic Republic of Iran)
CERTIFICĂ
CERTIFIES
faptul că fisticul din prezentul import, cu numărul de
cod....................(se completează numărul codului importului)
that the pistachios of this consignment, Code
No.................................(Insert Consignment Code No.)
compus
din:.............................................................................................................................
composed
of:...............................................................................................................................
(descrierea importului: produsul, numărul şi tipul de ambalaj, greutatea brută sau netă)
(description of consignment:
product, number and type of packages, gross or net weight)
îmbarcat
la...........................................................................
(locul de îmbarcare)
embarked at..........................................................................
(embarkation place)
de
către..........................................................................,
(identificarea transportatorului)
by......................................................................................
(identification of transporter)
*) Anexa nr. 2 este reprodusă în facsimil.
cu
destinaţia..........................................................................
(locul şi ţara de destinaţie)
going
to....................................................................................
(place and country of destination)
care provine de la........................................................................,
(numele şi adresa unităţii)
which comes from the
establishment.................................................................
(name and address of establishment)
a fost produs, sortat, manevrat, procesat, împachetat
şi transportat în conformitate cu bunele practici de igienă. nave been produced, sorted, handled, processed, packged and
transported in line with good hygiene practices.
Din acest import............................(numărul de
probe) probe de fistic au fost preluate la data de
...................... au fost supuse analizei de laborator la data
de............................la
..........................................................................(numele
laboratorului), laboratorul Ministerului Sănătăţii al
Republicii Islamice Iran, pentru a se determina nivelul de contaminare cu
aflatoxină B1 şi cu aflatoxină totală iar detaliile prelevării de probe, ale
metodelor de analiză utilizate şi toate rezultatele obţinute sunt ataşate.
From this consignment, .......... (number of samples)
samples of pistachios were taken on .......................... (date),
subjected to laboratory analysis on................................(date) in
the.............................................................................(name
of laboratory), laboratory of the Ministry of Health, Islamic Republic of Iran,
to determine the level of aflatoxin B1 and level of total aflatoxin
contamination, and the details of sampling, methods of analysis used and all
results are attached.
Realizat la...................................., la data
de..........................................................
Done
at.......................................on.........................................................................
Ştampila şi semnătura
Stamp and signature of
Reprezentantului Ministerului Sănătăţii din
Republica Islamică Iran
Representative of the Ministry of Health, Islamic Republic of Iran