ORDIN Nr. 276
din 29 noiembrie 2006
pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare privind procedura de autorizare sanitara veterinara a
unitatilor care produc alimente de origine animala
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 1007 din 19 decembrie 2006
Având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din
Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitare
veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în baza Hotărârii Guvernului nr. 130/2006 privind
organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 925/2005 pentru
aprobarea Regulilor privind controalele oficiale efectuate pentru a se asigura
verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi cea
privind alimentele şi cu regulile de sănătate şi de protecţie a animalelor,
care reprezintă transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Regulamentului
Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 882/2004/CE,
văzând Referatul de aprobare nr. 12.337 din 29
noiembrie 2006, întocmit de Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară
din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Norma sanitară veterinară privind
procedura de autorizare sanitară veterinară a unităţilor care produc alimente
de origine animală, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul
ordin.
Art. 2. - Prezenta normă sanitară veterinară a fost
elaborată în vederea stabilirii procedurii de autorizare a activităţilor din
unităţile care produc alimente de origine animală, în conformitate cu
prevederile Hotărârii Guvernului nr. 925/2005 pentru aprobarea Regulilor
privind controalele oficiale efectuate pentru a se asigura verificarea
conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi cea privind
alimentele şi cu regulile de sănătate şi de protecţie a animalelor.
Art. 3. - Direcţiile sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 4. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor va controla modul de aplicare a prevederilor
prezentului ordin.
Art. 5. - La data intrării în vigoare a prevederilor
prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 139/2004 privind
aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind
procedura de aprobare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a
activităţilor desfăşurate de persoanele juridice definite conform art. 2 din
Legea nr. 359/2004, cu modificările şi completările ulterioare, publicat în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 107 din 2
februarie 2005.
Art. 6. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare
la 10 zile de la publicare.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Avram
ANEXĂ
NORMĂ SANITARĂ
VETERINARĂ
privind procedura de autorizare sanitară veterinară
a unităţilor care produc alimente de origine animală
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. - Prezenta normă sanitară veterinară stabileşte
procedura de autorizare sanitară veterinară a unităţilor care produc alimente
de origine animală.
Art. 2. - In înţelesul prezentei norme sanitare
veterinare, următorii termeni se definesc astfel:
a) autoritatea sanitară
veterinară centrală - serviciul sanitar veterinar
central al României, care are responsabilitatea
elaborării şi implementării strategiilor guvernamentale în domeniul sanitar
veterinar, a stabilirii, gestionării şi controlului activităţilor sanitare
veterinare din unităţile care
produc alimente de origine animală pe întreg teritoriul ţării; este reprezentată
de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor;
b) autoritatea sanitară
veterinară judeţeană - serviciile sanitare
veterinare publice descentralizate, subordonate tehnic şi administrativ
autorităţii sanitare veterinare centrale, având autoritatea şi
responsabilitatea aplicării strategiilor guvernamentale în domeniul sanitar
veterinar pe teritoriul judeţului respectiv, a gestionării, realizării şi
controlului activităţii sanitare veterinare publice la acest nivel, precum şi
alte competenţe delegate de autoritatea sanitară veterinară centrală; sunt
reprezentate de direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a
municipiului Bucureşti;
c) activităţi supuse
autorizării sanitare veterinare - activităţile din unităţile care produc alimente de origine animală,
care înainte de a fi desfăşurate, trebuie autorizate de direcţia sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului
Bucureşti, sau, după caz, de Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară
din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor, prevăzute în anexa nr. 1;
d) autorizaţie sanitară
veterinară - documentul emis de direcţia sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului
Bucureşti, sau, după caz, de Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară
din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor, care atestă că activităţile din unităţile prevăzute în anexa nr.
1, care produc alimente de origine animală supuse controlului sanitar
veterinar, îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare de funcţionare stabilite
de legislaţia veterinară naţională şi de cea a Uniunii Europene;
e) număr de autorizare
sanitară veterinară - numărul acordat de
autoritatea sanitară veterinară competentă pentru activităţile din unităţile
supuse controlului sanitar veterinar, care este compus din:
(i) indicativul judeţului, urmat de codul cifric acordat de autoritatea sanitară
veterinară teritorială pentru unităţile care valorifică produse de origine animală numai pe piaţa naţională; sau
(ii) din codul cifric pentru unităţile autorizate
pentru export în Uniunea
Europeană sau pentru schimburi
intracomunitare după data aderării, acordat de autoritatea sanitară veterinară centrală. Numerele de autorizare sanitară
veterinară acordate de autoritatea
veterinară centrală pot conţine, pe lângă codul cifric, şi indicativul activităţii care a fost autorizată;
f) marcă de sănătate - ştampila pe care este inscripţionat numărul de autorizare sanitară
veterinară şi care atestă că produsele au fost obţinute cu respectarea
condiţiilor sanitare veterinare prevăzute de legislaţia în vigoare, ştampilă
aplicată direct pe produsele de origine animală sau pe ambalajul acestora,
produse care au fost fabricate în unităţi autorizate sanitar veterinar;
g) marcă de identificare -
ştampila pe care este inscripţionat numărul de
autorizare sanitară veterinară aplicată de operator pe produsele de origine
animală fabricate în unitatea producătoare şi care atestă că acestea au fost
obţinute în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 954/2005
privind aprobarea Regulilor specifice de igienă pentru alimente de origine
animală, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 805 din 5 septembrie 2005;
h) înregistrare sanitară
veterinară - înregistrarea unităţilor care produc
alimente de origine animală, altele decât cele cuprinse în anexa nr. 1, în
listele unităţilor cu vânzare cu amănuntul sau cu vânzare directă de către
autoritatea sanitară veterinară judeţeană;
i) activităţi supuse
înregistrării sanitare veterinare - activităţile
din unităţile cu vânzare directă sau vânzare cu amănuntul de produse de origine
animală, care sunt înregistrate de direcţia sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti;
j) document de înregistrare
sanitară veterinară - documentul emis de direcţia
sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a
municipiului Bucureşti, pentru activităţile din unităţile supuse înregistrării.
CAPITOLUL II
Autorizarea sanitară veterinară a activităţilor din
unităţile care produc alimente de origine animală
Art. 3. - (1) Unităţile desfăşoară
activităţile precizate în anexa nr. 1 numai după autorizarea emisă de
autoritatea sanitară veterinară competentă.
(2) Autorizarea sanitară veterinară a activităţilor
care se desfăşoară în unităţile precizate în anexa nr. 1 se acordă de către
direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană,
respectiv a municipiului Bucureşti.
(3) In vederea obţinerii avizului de principiu,
înainte de începerea construcţiei, reamenajării, retehnologizării şi măririi
capacităţii în cazul unităţilor prevăzute în anexa nr. 1, reprezentantul legal
al unităţii trebuie să înainteze direcţiei sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în vederea
verificării, documentaţia care va conţine următoarele documente:
(i) cerere din partea unităţii;
(ii) schiţa unităţii, cu fluxurile tehnologice;
(iii) memoriul tehnic justificativ;
(iv) planul de realizare a construcţiei pentru fiecare etapă;
(v) proiectul de amplasare.
(4) In cazul în care, în urma
verificării documentaţiei prevăzute la alin. (3), precum şi a verificării la
faţa locului a conformităţii datelor înscrise, se constată neconformităţi faţă
de reglementările sanitare veterinare în vigoare, direcţia sanitară veterinară
şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti,
va întocmi o notă în care va cuprinde toate deficienţele constatate şi va emite
către solicitant o adresă oficială în care se precizează următoarele: „In urma
verificării din partea autorităţii sanitare veterinare competente s-a constatat
că documentaţia nu corespunde prevederilor legislaţiei sanitare veterinare în
vigoare".
(5) Tariful perceput pentru verificarea documentaţiei
prevăzute la alin. (3) este reprezentat de jumătate din tariful de autorizare sanitară
veterinară, conform anexei nr. 7.
(6) Autorizarea sanitară veterinară a activităţilor
din unităţile cuprinse în anexa nr. 1 este condiţionată de asigurarea
supravegherii sanitare veterinare de către medicii veterinari oficiali, precum
şi de personalul ajutător, în număr suficient, avându-se în vedere specificul
unităţii.
Art. 4. - (1) Autorizarea sanitară veterinară a acestor
activităţi se acordă în baza solicitării scrise din partea reprezentantului
legal al unităţii către direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti;
(2) Orice modificări ulterioare ale fluxului
tehnologic, precum şi orice modernizări şi extinderi ale unităţii trebuie
autorizate de către direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, sau, după caz, de
Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară.
Art. 5. - (1) In vederea obţinerii autorizării sanitare
veterinare pentru activităţile care se desfăşoară în unităţile prevăzute în
anexa nr. 1, reprezentantul legal al unităţii depune la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, documentaţia care va
cuprinde:
(i) cererea din partea solicitantului, cu precizarea activităţilor şi a codului CAEN;
(ii) schiţa unităţii, cu fluxurile tehnologice;
(iii) planul de amplasare a obiectivului;
(iv) memoriul tehnic justificativ;
(v) copia certificatului unic de înregistrare;
(vi) certificatul constatator
emis de oficiul registrului comerţului.
(2) Inainte de începerea activităţii, reprezentantul
legal al unităţii are obligaţia de a obţine autorizarea sanitară veterinară
sau, după caz, autorizarea sanitară veterinară condiţionată.
Art. 6. - (1) Direcţia sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului
Bucureşti, are obligaţia de a soluţiona cererea în termen de 15 zile lucrătoare
de la data înregistrării acesteia, prin personalul sanitar veterinar de
specialitate din cadrul serviciului de igienă şi sănătate publică veterinară.
(2) Personalul sanitar veterinar de specialitate din
cadrul serviciului de igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul
direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv
a municipiului Bucureşti, are obligaţia de a completa, după finalizarea
evaluării în unitatea ce solicită autorizarea sanitară veterinară, referatul de
evaluare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3, şi fişa de evaluare,
conform modelului stabilit de Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară
din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor, pentru fiecare tip de unitate.
Art. 7. - (1) In situaţia în care sunt îndeplinite
cerinţele sanitare veterinare, direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, emite, în termen de
5 zile lucrătoare de la data completării referatului de evaluare şi a fişei de
evaluare, autorizaţia sanitară veterinară conform modelului prevăzut în anexa
nr. 2.
(2) In situaţia în care personalul sanitar veterinar
de specialitate de la serviciul de igienă şi sănătate publică veterinară din
cadrul direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană,
respectiv a municipiului Bucureşti, constată neîndeplinirea condiţiilor
sanitare veterinare, trebuie înscrise în nota de constatare şi în fişa de
evaluare deficienţele, măsurile dispuse şi, după caz, termenele de remediere.
Nota de constatare şi fişa de evaluare urmează a fi aduse la cunoştinţă
reprezentantului legal al unităţii.
(3) La expirarea termenului de remediere prevăzut la
alin. (2), dar numai după remedierea deficienţelor, reprezentantul legal al
unităţii solicită în scris direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, reverificarea
unităţii.
(4) Direcţiile sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, au
obligaţia să monitorizeze unităţile autorizate sanitar-veterinar privind
denumirea, adresa, activităţile pentru care s-a acordat autorizarea, numărul
referatului de evaluare şi numărul şi data autorizării acestora.
(5) In baza datelor transmise de direcţiile sanitare
veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului
Bucureşti, Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor întocmeşte lista unităţilor de industrie
alimentară în care se desfăşoară activităţi autorizate sanitar-veterinar.
Art. 8. - (1) Autorizarea sanitară veterinară a
activităţii îşi păstrează valabilitatea atât timp cât sunt îndeplinite
condiţiile sanitare veterinare prevăzute de legislaţia în vigoare.
(2) Autorizarea sanitară veterinară a activităţii
pentru mijloacele de transport al produselor de origine animală care corespund
prevederilor legislaţiei în vigoare trebuie întocmită în conformitate cu
modelul prevăzut în anexa nr. 4.
(3) Direcţiile sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pot acorda
o autorizare condiţionată, conform modelului prevăzut în anexa nr. 9, pentru
unităţile care produc alimente de origine animală, dacă se constată că unitatea
asigură securitatea alimentară a produselor obţinute, chiar dacă nu sunt
îndeplinite toate condiţiile legate de construcţie, dotare cu echipamente
şi/sau programele proprii de autocontrol sunt în curs de implementare.
Autoritatea sanitară veterinară competentă poate acorda autorizarea definitivă,
conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, numai dacă se constată că, în cadrul
unui nou control al unităţii efectuat în decurs de 3 luni de la acordarea
autorizării condiţionate, unitatea îndeplineşte toate condiţiile prevăzute de
legislaţia în vigoare. Dacă în urma controlului se constată că s-a realizat un
progres clar, dar unitatea nu îndeplineşte în totalitate condiţiile sanitare
veterinare prevăzute de legislaţia în vigoare, autoritatea sanitară veterinară
competentă poate prelungi autorizarea condiţionată. Autorizarea condiţionată nu
poate depăşi o perioadă totală de 6 luni. Pentru eliberarea autorizării
condiţionate se va achita jumătate din tariful perceput pentru autorizarea
sanitară veterinară.
(4) Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, menţionează în
autorizarea sanitară veterinară a mijloacelor de transport activitatea pentru
care acestea au fost autorizate.
CAPITOLUL III
Autorizarea activităţii de export/comerţ
intracomunitar
Art. 9. - (1) După data aderării României la Uniunea
Europeană, activităţile de export în statele membre sunt considerate activităţi
de comerţ intracomunitar.
(2) In vederea obţinerii autorizării pentru efectuarea
unor activităţi de export/comerţ intracomunitar, unităţile autorizate
sanitar-veterinar depun la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, pe a cărei rază
unitatea îşi desfăşoară activitatea următoarea documentaţie:
(i) cererea din partea unităţii;
(ii) copii de pe certificatul unic de înregistrare;
(iii) certificatul constatator eliberat de oficiul
registrului comerţului;
(iv) proiectul de amplasare;
(v) proiectul construcţiei şi
al dotării, cu identificarea fluxului
tehnologic şi/sau a utilităţilor;
(vi) memoriul tehnic justificativ;
(vii) copia autorizaţiei sanitare veterinare, eliberată
de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană,
respectiv a municipiului Bucureşti, pentru piaţa naţională.
Art. 10. - (1) Direcţia sanitară veterinară şi
pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti,
prin personalul sanitar veterinar de specialitate din
cadrul serviciului de igienă şi sănătate publică
veterinară, verifică dosarul şi procedează la evaluarea unităţii în funcţie de
activitatea pentru care se solicită autorizarea pentru activitatea de
export/comerţ intracomunitar şi condiţiile sanitare veterinare pe care aceasta
le îndeplineşte, în concordanţă cu prevederile legislaţiei în vigoare.
(2) In baza rezultatului evaluării efectuate,
reprezentantul din cadrul direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, întocmeşte referatul
de evaluare cu propunerea de autorizare sau, după caz, de neautorizare a
acesteia pentru activitatea de export/comerţ intracomunitar.
(3) In vederea acordării autorizării pentru
desfăşurarea activităţii de export/comerţ intracomunitar, direcţia sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului
Bucureşti, înaintează Direcţiei de igienă şi sănătate publică veterinară din
cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor
documentaţia prevăzută la art. 9 alin. (2), avizată favorabil de directorul
direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene,
respectiv a municipiului Bucureşti.
(4) Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, înaintează
documentaţia prevăzută la alin. (3), referatul de evaluare, cu propunerea de
autorizare, fişa de evaluare şi notă de constatare, printr-o adresă în care se
precizează faptul că unitatea îndeplineşte condiţiile sanitare veterinare, şi
solicită verificarea de către specialiştii Direcţiei de igienă şi sănătate
publică veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor, în vederea autorizării activităţii de export/
comerţ intracomunitar.
(5) In baza rezultatului evaluării, specialistul din
partea Direcţiei de igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor care
a verificat unitatea întocmeşte o notă de control cu propunerea de autorizare
sau, după caz, de neautorizare a activităţilor de export/comerţ intracomunitar.
(6) In cazul în care unitatea îndeplineşte condiţiile
sanitare veterinare, Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară din
cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor stabileşte numărul de autorizare sub care aceasta îşi poate
desfăşura activitatea de export/comerţ intracomunitar, înscrie în registrul
unităţilor de export datele referitoare la denumirea unităţii, adresa unităţii,
activitatea autorizată, numărul seriilor de certificate pentru export/comerţ
intracomunitar şi eliberează autorizaţia sanitară veterinară pentru schimburi
intracomunitare cu produse alimentare de origine animală, conform modelului
prevăzut în anexa nr. 10.
(7) Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară
din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor transmite în scris direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi solicitantului
numărul de autorizare, activitatea, modelul de certificat de sănătate care
trebuie să însoţească produsele la export/comerţ intracomunitar, seriile ce
trebuie aplicate pe certificat împreună cu autorizaţia sanitară veterinară de
export/comerţ intracomunitar eliberată de Direcţia de igienă şi sănătate
publică veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor.
(8) Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară
din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor transmite lista unităţilor autorizate pentru export administraţiei
veterinare din ţările terţe importatoare, punctelor de inspecţie la frontieră,
precum şi altor organisme interesate.
(9) Unităţile care au solicitat autorizarea pentru
export/comerţ intracomunitar şi care în urma controlului sanitar veterinar se
constată că nu îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare pentru export nu sunt
autorizate pentru activitatea de export/comerţ intracomunitar de produse de
origine animală. Personalul sanitar veterinar de specialitate din cadrul
Direcţiei de igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor menţionează în
nota de constatare motivele justificative pentru neacordarea autorizării
sanitare veterinare.
(10) In cazul exportului în ţările terţe, altele
decât statele membre ale Uniunii Europene, Autoritatea Naţională Sanitară
Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor deleagă competenţele autorităţii
sanitare veterinare judeţene.
(11) In vederea informării publice, Direcţia de igienă
şi sănătate publică veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor va publica pe site-ul Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor lista cuprinzând
unităţile autorizate sanitar-veterinar.
Art. 11. - Exportul/comerţul intracomunitar al
produselor de origine animală se efectuează numai din unităţi înscrise în lista
celor autorizate pentru activitatea de export/comerţ intracomunitar de către
Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Art. 12. - (1) Comerţul intracomunitar cu produse de
origine animală cu statele membre ale Uniunii Europene se poate efectua numai
după transmiterea autorizaţiei sanitare veterinare de export de către Direcţia
de igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
(2) Exportul produselor de origine animală către ţările
terţe se realizează condiţionat de verificarea prealabilă a unităţilor de către
reprezentanţii administraţiei veterinare a ţărilor importatoare, atunci când
autoritatea veterinară a ţării importatoare solicită aceasta.
Art. 13. - (1) Direcţia sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, comunică
Direcţiei de igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor atunci când
constată că activitatea unităţilor autorizate pentru export/comerţ
intracomunitar nu mai corespunde condiţiilor iniţiale de autorizare şi propune
suspendarea sau retragerea autorizării.
(2) Suspendarea sau, după caz, retragerea autorizării
pentru export/comerţ intracomunitar a unităţilor se dispune de Direcţia de
igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în baza propunerii scrise formulate
de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană,
respectiv a municipiului Bucureşti, sau în urma verificării directe de către personalul
sanitar veterinar de specialitate din cadrul Direcţiei de igienă şi sănătate
publică veterinară.
Art. 14. - (1) Direcţia de igienă şi sănătate publică
veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor verifică ori de câte ori
este necesar, dar cel puţin o dată pe an unităţile autorizate pentru
activitatea de export/comerţ intracomunitar.
(2) In funcţie de rezultatul verificării şi evaluării,
aceasta dispune menţinerea autorizării pentru activitatea de export/comerţ
intracomunitar de produse de origine animală a unităţilor sau, după caz,
suspendarea ori retragerea respectivei autorizări.
Art. 15. - (1) Reluarea activităţii de export/comerţ
intracomunitar se dispune de către Direcţia de igienă şi sănătate publică
veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor numai după ce unitatea garantează în scris la direcţia
sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a
municipiului Bucureşti, remedierea deficienţelor constatate. Direcţia sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului
Bucureşti, verifică remedierea deficienţelor, întocmeşte nota de constatare şi
informează Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor
privind remedierea deficienţelor.
(2) Unităţile cărora li s-a dispus suspendarea sau
retragerea autorizării pentru activitatea de export de produse de origine
animală pot solicita în scris după remedierea deficienţelor, la Direcţia de
igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, reverificarea în vederea reluării
activităţii de export/comerţ intracomunitar.
Art. 16. - Direcţia de igienă şi sănătate publică
veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor comunică decizia de retragere a autorizării, pentru
activitatea de export/comerţ intracomunitar de produse de origine animală, a
unităţilor respective direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, punctelor de
inspecţie la frontieră, administraţiei veterinare a ţărilor importatoare şi
Comisiei Europene.
CAPITOLUL IV
Controale, măsuri şi sancţiuni
Art. 17. - (1) Toate activităţile din unităţile
prevăzute în anexa nr. 1 sunt supuse controlului sanitar veterinar efectuat de
către autoritatea sanitară veterinară centrală şi judeţeană.
(2) In cazul în care, la controalele efectuate,
autoritatea sanitară veterinară judeţeană constată că nu sunt îndeplinite
condiţiile legale de funcţionare, notifică acest fapt reprezentantului legal al
unităţii verificate şi poate dispune următoarele măsuri:
a) sancţionarea contravenţională, în conformitate cu
prevederile legale;
b) sancţionarea contravenţională complementară,
astfel: (i) suspendarea autorizării activităţii pentru care nu sunt îndeplinite condiţiile sanitare
veterinare; (ii) retragerea autorizării activităţii pentru care nu sunt
îndeplinite condiţiile sanitare veterinare.
Art. 18. - Prevederile referitoare la
contravenţii cuprinse în art. 17 se completează cu prevederile
Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor,
aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu
modificările şi completările ulterioare.
Art. 19. - (1) In cazul suspendării autorizării
activităţii, direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului
Bucureşti, sau, după caz, Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară din
cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor, prin personalul sanitar-veterinar, consemnează în nota de control
întocmită la unitate motivaţia tehnică a suspendării autorizării activităţii şi
propune directorului emiterea ordonanţei privind suspendarea autorizării
activităţii, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5.
(2) Termenul de remediere a
deficienţelor curge de la data remiterii notificării reprezentantului legal al
unităţii şi poate fi prelungit la cererea expresă a solicitantului, adresată
autorităţii sanitare veterinare.
(3) In cazul în care neconformităţile nu sunt remediate,
autoritatea sanitară veterinară competentă notifică oficiului registrului
comerţului de pe lângă tribunalul teritorial actul prin care s-a dispus
retragerea autorizaţiei, în termen de 3 zile de la data emiterii acesteia.
(4) Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, retrage autorizaţia
sanitară veterinară şi emite o ordonanţă privind retragerea autorizaţiei,
conform modelului prevăzut în anexa nr. 6, atunci când în cadrul acţiunilor de
control efectuate de personalul veterinar de specialitate se constată
nerespectarea prevederilor legale pentru care acestea au fost autorizate.
(5) Reluarea activităţii supuse controlului sanitar
veterinar din unităţile pentru care s-a emis ordonanţa privind retragerea
autorizaţiei sanitare veterinare se realizează prin parcurgerea procedurii de
autorizare conform prevederilor legale.
(6) Reprezentantul legal al unităţilor trebuie să
aplice toate măsurile pentru corectarea deficienţelor constatate şi să solicite
reverificarea de către autoritatea sanitară veterinară competentă, atunci când
deficienţele au fost corectate.
(7) In cazul în care se constată că activităţile
cuprinse în anexa nr. 1 se desfăşoară fără autorizarea sanitară veterinară, autoritatea
sanitară veterinară judeţeană va dispune măsuri în conformitate cu prevederile
legislaţiei în vigoare şi va comunica autorităţilor teritoriale din cadrul
Ministerului Justiţiei, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului
Finanţelor Publice şi Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei.
CAPITOLUL V
Dispoziţii finale
Art. 20. - Activităţile supuse controlului
sanitar-veterinar se pot derula atât timp cât sunt îndeplinite condiţiile
sanitare veterinare, conform cerinţelor legislaţiei specifice.
Art. 21. - Pentru autorizarea sanitară veterinară a
activităţii, tarifele stabilite în anexa nr. 7 trebuie plătite de către
solicitant la ridicarea autorizării de la direcţia sanitară veterinară şi
pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.
Art. 22. - (1) Unităţile prevăzute în anexa nr. 1 şi
ale căror activităţi au fost aprobate în conformitate cu prevederile Ordinului
preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor
nr. 139/2004 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor privind procedura de aprobare sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor a activităţilor defăşurate de persoanele juridice
definite conform art. 2 din Legea nr. 359/2004, cu modificările şi completările
ulterioare urmează a fi reevaluate, în conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare,
fără aplicarea tarifelor prevăzute în anexa nr. 7.
(2) Pentru unităţile autorizate în conformitate cu
prevederile prezentei norme sanitare veterinare, în termen de 30 de zile de la
eliberarea autorizării sanitare veterinare, direcţia sanitară veterinară şi
pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, va
înainta la Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor o
documentaţie completă în conformitate cu art. 10 din prezenta normă sanitară
veterinară.
Art. 23. - (1) Până la data de 30 aprilie 2007,
activităţile din unităţile care produc alimente de origine animală cuprinse în
anexa nr. 1, cu excepţia unităţilor cu perioada de tranziţie până la data de 31
decembrie 2009, trebuie să fie autorizate sanitar-veterinar de către
autoritatea sanitară veterinară centrală, în conformitate cu prevederile cap.
III.
(2) Unităţile care produc alimente de origine animală,
care până la data de 30 aprilie 2007 sau 31 decembrie 2009, în cazul celor care
beneficiază de perioada de tranziţie, nu au fost autorizate în conformitate cu
prevederile alin. (1), după această dată vor putea să desfăşoare numai
activităţi de vânzare cu amănuntul.
Art. 24. - Autorizaţiile sanitare veterinare care nu au
fost ridicate de la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, sau de la Direcţia
de igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, de către solicitanţi, în
termen de 30 de zile de la data eliberării, vor fi anulate.
Art. 25. - In cazul în care unităţile care produc
alimente de origine animală supuse autorizării sanitare veterinare solicită
înregistrarea în lista unităţilor cu vânzare directă sau cu vânzare cu
amănuntul, în conformitate cu dispoziţiile Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, direcţia sanitară veterinară şi
pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, va
dispune următoarele măsuri:
a) retrage aprobarea/autorizarea
sanitară veterinară de funcţionare a unităţii;
b) retrage personalul sanitar-veterinar care asigură
supravegherea sanitară veterinară a unităţii şi redistribuirea acestuia în alte
unităţi, după verificarea în prealabil a cunoştinţelor referitoare la igiena
produselor de origine animală;
c) retrage oficial marca de sănătate şi certificatele
sanitare veterinare de transport al produselor de origine animală;
d) delistează unitatea din lista unităţilor aprobate/
autorizate sanitar-veterinar;
e) procedează la eliberarea documentului de
înregistrare sanitară veterinară;
f) include unitatea în catagrafia celor cu vânzare
directă sau cu vânzare cu amănuntul;
g) comunică Direcţiei de igienă şi sănătate publică
veterinară despre modificările operate;
h) reduce aria de distribuţie, precum şi cantităţile de
produse de origine animală obţinute în unitate;
i) dispune verificarea unităţii în conformitate cu
prevederile din Programul strategic.
Art. 26. - Incepând cu data intrării în vigoare a
prevederilor prezentei norme sanitare veterinare se acceptă funcţionarea în
România a următoarelor categorii de unităţi care produc produse de origine
animală, astfel:
a) unităţi care corespund standardelor Uniunii
Europene şi care pot derula schimburi intracomunitare cu produse de origine
animală (marcă de sănătate/identificare ovală);
b) unităţi care beneficiază de perioada de tranziţie
până la 31 decembrie 2009 care nu pot să deruleze schimburi intracomunitare şi
care valorifică produse de origine animală numai pe piaţa naţională (marcă de
sănătate/identificare de formă rotundă);
c) unităţi care corespund din punct de vedere
structural şi tehnologic standardelor Uniunii Europene şi care procesează
produse de origine animală care nu respectă cerinţele impuse de Uniunea
Europeană. Aceste unităţi nu pot să deruleze schimburi intracomunitare şi
valorifică produsele de origine animală numai pe piaţa naţională (marcă de
sănătate/identificare de formă rotundă);
d) unităţi cu vânzare cu amănuntul (fără marcă de
sănătate/identificare);
e) unităţi şi mici producători, care vor comercializa
local numai producţia primară din sectorul laptelui, cărnii de pasăre, cărnii
de vânat, peştelui proaspăt, ouălor şi mierii de albine (fără marcă de
sănătate/identificare).
Art. 27. - Producerea de
alimente în unităţi neautorizate/neînregistrate sanitar-veterinar sau
comercializarea produselor de origine animală care poartă marcă de sănătate
falsă se pedepseşte conform legislaţiei naţionale cu privire la apărarea
sănătăţii publice.
Art. 28. - (1) Unităţile care
produc alimente de origine animală care nu se încadrează în cele prevăzute în
anexa nr. 1 se înregistrează la autoritatea sanitară veterinară judeţeană şi se
supun controlului sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile legislaţiei
în vigoare.
(2) Unităţile înregistrate în conformitate cu
prevederile lit. a) trebuie monitorizate separat faţă de unităţile prevăzute în
anexa nr. 1 şi trebuie înscrise în listele unităţilor cu vânzare directă sau
vânzare cu amănuntul.
Art. 29. - (1) După data de 30
aprilie 2007 autoritatea veterinară judeţeană va autoriza unităţile care produc
alimente de origine animală cuprinse în anexa nr. 1, numai în conformitate cu
prevederile din art. 8 alin. (3).
(2) După data de 30 aprilie 2007 autorizarea sanitară
veterinară a activităţii unităţilor cuprinse în anexa nr. 1 la lit. A pct. 3,
lit. H pct. 1, lit. I pct. 5,
6, lit. J pct. 1, lit. K pct. 1, lit. M pct. 1, lit. O pct. 1, lit. P pct. 1 şi
lit. R pct. 2 se realizează de către autoritatea veterinară judeţeană, conform
procedurii stabilite la art. 3.
(3) In vederea autorizării sanitare veterinare în
conformitate cu prevederile alin. (1), autoritatea sanitară veterinară
judeţeană trebuie să solicite în scris Direcţiei de igienă şi sănătate publică
veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor acordarea numărului de autorizare veterinară.
(4) Unităţile autorizate în conformitate cu
prevederile alin. (1) trebuie verificate de către personalul sanitar-veterinar
din cadrul Direcţiei de igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi
vor fi autorizate definitiv în conformitate cu prevederile cap. III, numai dacă
se constată că sunt respectate prevederile legislaţiei sanitare veterinare în
vigoare.
Art. 30. - Anexele nr. 1-10*) fac parte integrantă din
prezenta normă sanitară veterinară.
*) Anexele nr. 1-10 sunt reproduse în facsimil.
ANEXA Nr. 1 la norma sanitară veterinară
I. CATEGORIILE DE
UNITĂŢI CARE PRODUC ALIMENTE DE ORIGINE ANIMALĂ CARE SE SUPUN AUTORIZĂRII
SANITARE VETERINARE
A. Unităţi cu activităţi generale:
1. Depozit frigorific (independent): unitate cu spaţii şi instalaţii de frig adecvate în care se desfăşoară
activităţi pentru recepţia, depozitarea şi livrarea produselor de origine
animală congelate şi/sau refrigerate;
2. Unitate de reambalare: unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se
desfăşoară activităţi pentru recepţia, depozitarea, porţionarea, reambalarea
produselor de origine animală, depozitarea şi livrarea acestora;
3. Piaţa en-gros (hală pentru desfacerea
produselor de origine animală): spaţiu cu
amenajări care include mai multe unităţi separate ce au în comun instalaţii şi
secţii în care alimentele sunt vândute către operatorii cu activitate în
domeniul alimentar.
B. Carne de
ongulate domestice (cabaline, bovine, suine, ovine şi caprine):
1. Abator: unitate
cu spaţii şi dotări adecvate în care se desfăşoară
activităţi pentru recepţia, cazarea şi tăierea de animale, precum şi pentru
livrarea produselor comestibile şi necomestibile rezultate;
2. Unitate de tranşare: unitate cu spaţii şi echipamente adecvate în care se desfăşoară
activităţi pentru recepţia, depozitarea şi tranşarea şi/sau dezosarea cărnii,
precum şi pentru livrarea produselor rezultate;
C. Carne de pasare şi de logomorfe:
1. Abator: unitate
cu spaţii şi dotări adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia,
tăierea de păsări sau lagomorfe şi livrarea produselor rezultate;
2. Unitate de tranşare: unitate cu spaţii şi echipamente adecvate în care se desfăşoară
activităţi pentru recepţia, depozitarea şi tranşarea cărnii, precum şi livrarea produselor rezultate;
D. Carne de vânat de crescătorie:
1. Abator: unitate
cu spaţii şi dotări adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia,
tăierea vânatului de crescătorie şi livrarea produselor rezultate;
2. Unitate de tranşare carne de vânat de
crescătorie: unitate cu spaţii şi echipamente
adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia, depozitarea şi
tranşarea cărnii de vânat de crescătorie, precum şi livrarea produselor
rezultate;
E. Carne de vânat sălbatic:
1. Unităţi care manipulează carne de vânat
sălbatic: unitate cu spaţii şi dotări adecvate
în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia, depozitarea şi prelucrarea
vânatului sălbatic şi livrarea produselor rezultate;
2. Unitate de tranşare carne vânat sălbatic: unitate cu spaţii şi echipamente adecvate
în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia, depozitarea şi tranşarea
cărnii de vânat sălbatic, precum şi livrarea produselor rezultate;
F. Carne tocată,
preparată şi carne separată mecanic:
1. Unităţi carne tocată: unităţi cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se desfăşoară
activităţi pentru recepţia, depozitarea, tranşarea, marunţirea cărnii,
depozitarea şi livrarea acesteia;
2. Unităţi carne preparată: unităţi cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se
desfăşoară activităţi pentru recepţia, depozitarea cărnii, prepararea cărnii,
depozitarea şi livrarea produselor rezultate;
3. Unităţi carne separată mecanic: unităţi cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se
desfăşoară activităţi pentru recepţia, depozitarea cărnii, separarea mecanică a
cărnii, depozitarea şi livrarea acesteia;
G. Produse din carne:
Unităţi de procesare: unităţi cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se
desfăşoară activităţi pentru recepţia, depozitarea, tranşarea cărnii,
fabricarea produselor din carne şi tratarea termică a acestora, depozitarea şi
livrarea produselor rezultate;
H. Moluşte bivalve
vii:
1. Centru de colectare: unitate cu dotări specifice în care se desfăşoară activităţi pentru
recepţia, condiţionarea, curăţarea, sortarea, ambalarea şi livrarea moluştelor
bivalve vii;
2. Centru de purificare: unitate cu dotări specifice în care se desfăşoară activităţi pentru
plasarea în bazine a moluştelor bivalve vii, precum şi stocarea acestora un
timp necesar pentru reducerea contaminării şi pentru a le face proprii consumului
uman;
I. Peşte şi
produse din pescuit:
1. Vas fabrica: orice ambarcaţiune cu dotări specifice la bordul căreia se
desfăşoară operaţiuni de filetare, feliere, jupuire, decorticare ori
îndepărtarea cochiliei, tocare sau prelucrare, urmate de ambalare, depozitare
şi livrare a peştelui şi produselor din pescuit;
2. Vas congelator: orice ambarcaţiune cu dotări specifice la bordul căreia se
congelează produsele din pescuit, iar dacă este cazul se realizează sângerarea,
decapitarea, eviscerarea şi îndepărtarea aripioarelor, urmată de ambalare,
depozitare şi livrare;
3. Unitate produse proaspete din pescuit
(Cherhana): unitate cu dotări specifice în
care se desfăşoară activităţi de recepţie, răcire, depozitare, preparare,
ambalare şi livrare a produselor din pescuit proaspete, provenite direct din
pescuit sau din centrele de colectare peşte;
4. Unitate procesare produse din pescuit: unitate cu dotări specifice în care se desfăşoară activităţi de
recepţie, depozitare, preparare, transformare a peştelui şi produselor din
pescuit, ambalare şi livrarea produselor finite;
5. Piaţa de licitaţie: unitate cu dotări specifice în care se desfăţşara activităţi de
debarcare, recepţie, depozitare, si vânzarea prin licitarea a peştelui şi
produselor din pescuit proaspete către agenţi economici;
6. Piaţa de desfacere: unitate cu dotări specifice în care se desfăşoară activităţi de
recepţie, depozitare şi comercializare a produselor din pescuit proaspete;
J. Lapte crud şi produse din lapte:
1. Centru de colectare: unitate independentă sau aparţinând unei unităţi de procesare lapte
materie prima cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se desfăşoară
activităţi pentru colectarea, răcirea, depozitarea şi livrarea laptelui crud
către unităţile de procesare;
2. Unitate de procesare a laptelui materie
prima: unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii
adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia laptelui materie
primă provenit de la centre de colectare independente, centre de colectare
proprii sau direct de la ferme, depozitarea, tratarea şi prelucrarea laptelui
materie prima în lapte de consum şi/sau produse lactate, depozitarea şi
livrarea acestora;
3. Unitate de procesare a produselor lactate: unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se
desfăşoară activităţi pentru recepţia produselor obţinute în alte unităţi
autorizate sanitar veterinar, depozitarea, tratarea şi procesarea acestora,
depozitarea şi livrarea produselor finite;
K. Ouă şi produse din ouă:
1. Centru de ambalare a ouălor: unitate cu spaţii şi dotări adecvate în care se desfăşoară
activităţi pentru colectarea, ambalarea, depozitarea şi livrarea de ouă pentru
consum;
2. Unităţi producere ouă lichide: unităţi cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se
desfăşoară activităţi pentru recepţia, depozitarea, spargerea ouălor şi
obţinerea produselor din ouă lichide, depozitarea şi livrarea produselor
rezultate;
3. Unităţi de procesare ouă: unităţi cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se
desfăşoară activităţi pentru recepţia, depozitarea, spargerea oualor, tratarea
şi procesarea produselor din ouă, depozitarea şi livrarea produselor rezultate;
L. Picioare de broasca şi melci:
Unitate de procesare: unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii
adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia, uciderea,
prelucrarea sau procesarea acestora, depozitarea şi livrarea produselor
rezultate;
M. Grăsimi animale, untură, jumări:
1. Centru de colectare grăsimi animale: unitate cu spaţii, dotări
şi instalaţii adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru colectarea,
depozitarea şi livrarea produselor;
2. Unitate de procesare grăsimi animale: unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se
desfăşoară activităţi pentru recepţia, prelucrarea sau procesarea acestora,
depozitarea şi livrarea produselor rezultate;
N. Stomace prelucrate, vezici şi intestine:
Unitate de procesare stomace, vezici şi
intestine: unitate cu spaţii, dotări şi
instalaţii adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia,
depozitarea, calibrarea, procesarea, depozitarea şi livrarea produselor
rezultate;
O.
Gelatină:
1. Centru de colectare materii prime pentru
gelatină: unitate cu spaţii, dotări şi
instalaţii adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru colectarea,
depozitarea oaselor şi pieilor, livrarea acestora;
2. Unitate de procesare gelatină: unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se
desfăşoară activităţi pentru recepţia materiilor prime (oase, piei, etc) de la
centrele de colectare, procesarea acestora, depozitarea şi livrarea produselor
rezultate;
P. Colagen:
1. Centre de colectare materii prime pentru
colagen: unitate cu spaţii, dotări şi
instalaţii adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru colectarea,
depozitarea oaselor şi pieilor, livrarea acestora;
2. Unităţi de procesare colagen: unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se
desfăşoară activităţi pentru recepţia, procesarea, depozitarea şi livrarea
produselor rezultate;
R. Alte activităţi:
1. Unităţi de prelucrare a mierii de albine
şi/sau a altor produse apicole: unităţi cu
spaţii şi dotări adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia,
depozitarea şi prelucrarea mierii de albine şi/sau a produselor apicole,
depozitarea şi livrarea produselor rezultate;
2. Mijloc de transport: orice nava, aeronava, mijloc auto etc. inregistrate ca mijloace de
transport dotate corespunzător pentru ca produsele de origine animala pe timpul
transportului sa nu isi modifice caracteristicile prevăzute în documentele insotitoare;
II. ACTIVITĂŢILE DIN
UNITĂŢILE CARE PROCESEAZĂ ALIMENTE DE ORIGINE
ANIMALA
Nr.
|
SECTOARELE PRINCIPALE
|
CODURILE ACTIVITĂŢILOR CARE VOR FI
ÎNSCRISE ÎN AUTORIZAREA SANITARA
VETERINARA DE FUNCŢIONARE
|
1.
|
CARNE
|
CC, CP, CS, GHE, MM, MSM, PP, RW, SH
|
2.
|
LAPTE
|
CC, CS, PP, RW
|
3.
|
OUA
|
CC, CS, EPC, LEP, PP, RW
|
4.
|
PRODUSE DE PESCĂRIE / MOLUŞTE BIVALVE VII
|
AH, CS, DC, FFPH, FV, PC, MSM. PP. RW. WM. ZV
|
Legenda :
CATEGORIE / ACTIVITATE
|
SPECII
|
OBSERVAŢII
|
AH = hala de licitaţie
|
A = pasăre
|
bl = produse din sânge
|
CC = centru de colectare
|
B = bovine
|
mp = produse din carne
|
CP = unitate de tranşare
|
C = caprine
|
pap = extracte din carne şi toate
|
CS = depozit frigorific
|
L = lagomorfe
|
produsele pulbere derivate din
|
DC = centru de expediere
|
0 = ovine
|
carne
|
EPC = centru de ambalare ouă
|
P = porcine
|
st = stomace, vezici şi intestine,
|
FFPP = unitate de produse
|
S = solipede
|
prelucrate
|
proaspete din pescuit
|
-------------------------------
|
fl = picioare de broasca
|
FV = vas fabrică
|
fG = alte mamifere de
|
sn = melci
|
GHE = unitate care manipulează
|
crescătorie decât ungulatele
|
ap = alte produse apicole
|
vânat
|
domestice
|
|
LEP = unitate pentru ou lichid
|
R = ratite
|
|
MM = unitate pentru carne tocată
|
wA = păsări sălbatice
|
|
MSM = unitate pentru carne
|
wL = lagomorfe sălbatice
|
|
separată mecanic
|
wU = ongulate sălbatice
|
|
MP = unitate pentru carne
|
wG = mamifere terestre sălbatice
|
|
preparată
|
altele decât ongulatele sălbatice
|
|
PC = centru de purificare
|
şi lagomorfele sălbatice
|
|
PP = unitate de procesare
|
|
|
RW = unitate de reambalare
|
|
|
SH = abator
|
|
|
WM = piaţa en gros
|
|
|
ZV = vas congelator
|
|
|
HP= unitate miere
|
|
|
ANEXA Nr. 2 la norma sanitară veterinară
AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU
SIGURANŢA ALIMENTELOR
Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor
AUTORIZARE SANITARĂ VETERINARĂ A ACTIVITĂŢII DIN
UNITĂŢILE CARE PROCESEAZĂ
ALIMENTE DE ORIGINE ANIMALA
Nr............din.............
Directorul executiv al direcţiei sanitare veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor ..................., având în vedere cererea şi documentaţia înregistrată
la nr................, din ............,
a .............., din ............ (adresa
completă)................................................., în baza Raportului de evaluare şi a fisei de evaluare întocmita de dr........................., cu nr. ........................, medic veterinar din cadrul
Serviciului de Igiena şi Sănătate Publică Veterinară în temeiul prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.
42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu
modificările şi completările ulterioare, şi prevederile Hotărârii Guvernului
nr. 925/2005 şi ale normelor şi măsurilor sanitare
veterinare în vigoare:
Dispune:
AUTORIZAREA SANITARĂ VETERINARĂ cu numărul de
autorizare....... (indicativul judeţului urmat de numărul de autorizare).........pentru unitatea: ..............................................................................................................................................)
din localitatea .............., strada ..........
nr......, sectorul ....., codul ........, judeţul .............., pentru următoarele activităţi:
Cod CAEN
|
Obiectiv
|
Capacitate totala de
producţie
autorizată
(tone/saptămână produse
finite)
|
Activitate*
|
Specie**
|
Observaţii***
|
|
|
|
1
|
|
|
|
|
|
2
|
|
|
|
|
|
3
|
|
|
|
|
|
4
|
|
|
* se vor înscrie toate activităţile pentru care se
acorda autorizarea sanitară veterinară conform normelor sanitare veterinare în
vigoare ca de exemplu: AH, CC, CP, FV etc;
** se vor înscrie toate speciile pentru care se acorda
autorizarea sanitară veterinară conform normelor sanitare veterinare în vigoare
ca de exemplu: A, B, C, L, O etc;
*** se vor înscrie observaţiile: bl, pap, st etc;
Nerespectarea condiţiilor care au stat la baza emiterii
prezentei autorizări sanitare veterinare, schimbarea profilului sau efectuarea
altor activităţi atrage, după caz, suspendarea sau retragerea autorizării
sanitare veterinare, precum şi sancţionarea contravenţională sau penală,
conform legislaţiei în vigoare.
Director executiv,
.......................................
(semnătura şi stampila)
ANEXA Nr. 3 la norma sanitară veterinară
DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂ
ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR......................
Nr.......data............
REFERAT DE EVALUARE
pentru autorizarea sau neautorizarea sanitară
veterinară a activităţii din unităţile care procesează alimente de origine
animală
Subsemnatul............................, medic veterinar
la serviciul de igiena şi sănătate publică veterinară având funcţia
de........................, având în vedere documentaţia înregistrată la direcţia sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor.................. sub nr.....,
din data de ......., privind solicitarea emiterii
autorizării sanitare veterinare a unităţii............................ pentru obiectivul............................, din .................................,
(localitatea, strada şi numărul) şi
activitatea ................................, clasa CAEN ..............., în
conformitate cu prevederile
Ordonanţei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
cu modificările şi completările ulterioare, şi Hotărârii Guvernului nr.
925/2005, am verificat unitatea, constatând următoarele:
1. Clădiri şi amenjari în
funcţiune:
a) nr.
clădiri....................................................................
b) nr. încăperi /suprafaţă......................................................
2. Caracteristici constructive:
a) materiale de construcţie: pavimente, pereţi,
plafoane.........................
b) sisteme de aprovizionare cu apă rece şi
caldă................................
c) canalizare.....................................................................
d) staţii de epurare..............................................................
3. Condiţii de microclimat:
a) ventilaţie.....................................................................
b)
temperatură....................................................................
c)
umiditate......................................................................
d) luminozitate...................................................................
e) dotarea cu aparatură de măsură şi control, sisteme
de înregistrare a temperaturii, umidităţii etc.....................................................
f) condiţii de depozitare şi de transport, care să
asigure conservarea materiilor prime şi produselor
finite............................................
4. Fluxul tehnologic:
a) spaţii pentru recepţie, producţie,
depozitare..................................
b) dotarea cu
utilaje.............................................................
c) dotarea cu
ustensile...........................................................
d) circulaţia materiilor prime şi a produselor finite.............................
e) ambalaje, circuitul
acestora...................................................
f) sisteme de evacuare din incintă a produselor
confiscate, a deşeurilor etc............................
5. Capacităţi în funcţiune:
a) de producţie (unitatea de măsură/timp: tone/zi,
litri/zi, doze/zi etc.)
b) de depozitare (unitatea de măsură/timp: tone/zi,
litri/zi, doze/zi etc), din care:
c) pentru materii prime (unitatea de măsură/timp:
tone/zi, litri/zi, doze/zi etc);
d) pentru semifabricate
(unitatea de măsură/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc);
e) pentru produse finite (unitatea de măsură/timp: ton
e/zi, litri/zi, doze/zi etc);
f) pentru materii prime, produse sechestrate (unitatea
de măsură/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc);
g) pentru deşeuri tehnologice (unitatea de măsură/timp:
tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.);
6. Dotarea cu materiale şi mijloace
pentru dezinfecţie, combaterea insectelor şi rozătoarelor:............
7. Asigurarea ustensilelor şi
materialelor pentru igiena personalului:
a) spălătoare pentru
mâini........................................................
b) sterilizatoare pentru
cuţite...................................................
c) săpun lichid, substanţe dezinfectante, prosop din hârtie etc..........................................
8. Grupuri sanitare:
a) nr.
cabine................................................................................
b)
dotare.......................................................................................
9. Vestiare:
a) nr.
vestiare...............................................................................
b) nr. încăperi
vestiar...................................................................
c)
dotare.........................................................................................
10. Personal muncitor încadrat:
a) nr. total
muncitori......................................................................
b) nr. total muncitori
/schimb........................................................
c) echipa de igienizare /nr.
muncitori............................................
11. Organizare, funcţionare, încadrare laborator
uzinal:
a) nr.
spaţii.....................................................................................
b) nr. secţii (profil).........................................................................
c)
dotare/secţie..............................................................................
d) nr.
personal........................specialitatea................................
12. Elaborarea şi aplicarea programelor în
conformitate cu procedurile operaţionale standard de sanitaţie (SSOP) şi
analiza riscului în punctele critice de control (HACCP), a altor proceduri de
autocontrol specifice în unităţi şi cu regulile de bună practică de fabricaţie
(GMP)- în cazul producătorilor de medicamente şi de alte produse de uz
veterinar:
a)
program.................................................................................
b) responsabil cu
aplicarea.......................................................
13. Asistenţa sanitară veterinară:
de stat.................. nr............. pregătire.................................
14. Amplasare, noxe, vecinătăţi:
a) distanţa faţă de perimetrele locuibile....................................
b) surse poluante în
vecinătate...................................................
15. Autorizaţii de funcţionare emise de alte organe
abilitate:..................................
16. Alte
aspecte:.........................................................................................................
17. PROPUNERI:
a) ÎNDEPLINEŞTE CONDIŢIILE pentru autorizarea sanitară
veterinară pentru activitatea
(ile)............................................................................................................. obiectiv......................,clasa
CAEN, specificate în cererea de înregistrare................. .
b) NU ÎNDEPLINEŞTE condiţiile de autorizare
sanitară veterinară conform prevederilor legislaţiei sanitare veterinare în vigoare
c) NU CORESPUNDE activităţii.............., clasei
CAEN, declarate................
Medic veterinar
S.I.S.P.V., Reprezentantul legal al unităţii,
...............................................
...........................................
(semnătura, parafa,
ştampila) (numele în clar, semnătura, ştampila)
VERIFICAT:
Şef serviciu igienă
.......................................................
18. CONCLUZII:
a) ÎNDEPLINEŞTE condiţiile şi se emite AUTORIZAREA
SANITARĂ
VETERINARA CU numărul de autorizare........(indicativ judeţ şi număr autorizare).........., pentru activitatea (ile)
................................................, obiectivul..........................................,
clasa CAEN.......................................................... .
b) NU ÎNDEPLINEŞTE condiţiile de
autorizare sanitară veterinară conform prevederilor legislaţiei sanitare veterinare în vigoare
c) NU CORESPUNDE activităţii........................................, clasei CAEN,
declarate...............................................
Director executiv,
………………………………
(semnătura, parafa, ştampila)
Şef serviciu igienă şi sănătate publica veterinara,
………………………………………………..
ANEXA Nr. 4 la norma sanitară veterinară
AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU
SIGURANŢA ALIMENTELOR
Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor
AUTORIZARE SANITARĂ VETERINARĂ
pentru mijloacele de transport al
produselor de origine animală
Nr.........din..........
Mijlocul de transport .............. seria ............,
capacitatea ..........., nr. de înmatriculare .................,
proprietatea................., adresa ..................
II. Condiţii de III. Condiţii de
temperatură: transport:
1. fără regim termic 1. agăţat
2. T de refrigerare 2. vrac
3. T de congelare
4. alt regim termic
5. preambalat
Capacitatea de transport:..............
Se vor avea în vedere condiţiile sanitare veterinare
specifice inscrise în fisa tehnica a produsului eliberata de producător.
Nerespectarea condiţiilor sanitare veterinare atrage,
după caz, retragerea autorizării şi sancţionarea în conformitate cu prevederile legale.
Mijlocul de transport se autorizează
pentru..............*).
Director executiv,
........................................
(semnătura şi ştampila)
*) Se va preciza activitatea autorizată pentru mijlocul
de transport.
(verso) - Viza anuală.
ANEXA Nr. 5 la norma sanitară veterinară
AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU
SIGURANŢA ALIMENTELOR
Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor
ORDONANŢĂ
privind suspendarea autorizării activităţii din
unităţile supuse autorizării
sanitare veterinare
Nr...............din......................
Directorul executiv al direcţiei sanitare veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor..............
.............................................., având în vedere prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
şi prevederile Hotărârii Guvernului nr. 925/2005 cu modificările şi
completările ulterioare, cu modificările şi completările ulterioare şi Nota de
control înregistrata la direcţia
sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor sub nr.................,
din data de ..............., întocmita de ......................., medic veterinar la
serviciul de igiena şi sănătate publica veterinara/serviciul de inspecţie din direcţia sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului
Bucureşti, în baza verificării efectuate la unitatea
............................................., din
........................................................................
(adresa completa),
proprietar...................................................................................................................,
Dispune:
suspendarea autorizării, începând cu data
de..............................................., până la data de.....................a desfăşurării
activităţii de........................, desfăşurata în baza autorizării nr............................. din data
de ............................ de către unitatea ..........................., proprietar..........................................
Reluarea activităţii se efectuează la solicitarea
proprietarului, numai după remedierea deficienţelor şi verificarea unităţii
privind asigurarea condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare, conform
prevederilor legale, pentru activitatea solicitată.
Neaplicarea măsurilor corespunzătoare la termenul
stabilit atrage, după caz, sancţionarea contravenţională şi retragerea
autorizării sanitare veterinare a activităţii.
Director executiv,
..............................................
(semnătura, ştampila oficială)
Reprezentantul legal al unităţii,
................................................
(semnătura, ştampila oficială)
ANEXA Nr. 6 la norma sanitară veterinară
AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU
SIGURANŢA ALIMENTELOR
Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor
ORDONANŢĂ
privind retragerea autorizării
activităţii din unităţile supuse
autorizării sanitare veterinare
Nr...........din......................
Directorul executiv al direcţiei sanitare veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor.............. ......................,
având în vedere prevederile Ordonanţei Guvernului nr.
42/2004 privind organizarea
activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu
modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi
completările ulterioare, şi prevederile Hotărârii Guvernului nr. 925/2005 cu
modificările şi completările ulterioare şi Nota de control înregistrata la
direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor sub nr............., din data de..............., întocmit
de......................., medic veterinar la serviciul de igiena şi sănătate publică veterinară/serviciul de inspecţie din
direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană,
respectiv a municipiului Bucureşti, ......................., în baza verificării efectuate la
unitatea.............................................................................................,
din
...............................................................................................................(adresa
completa) , proprietar
..............................................................................,
Dispune:
Incepând cu data de........................interzicerea
desfăşurării activităţii de.....................*, desfăşurată în baza autorizării nr......................din data de
.....................................................
de către unitatea..................................,
proprietar..........................................;
Acordarea autorizării sanitare veterinare şi reluarea activităţii
se efectuează la solicitarea proprietarului, după remedierea deficienţelor şi
asigurarea condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare, conform prevederilor
legale.
Nerespectarea prezentelor măsuri atrage, după caz,
sancţionarea contravenţională sau penală, conform normelor legale în vigoare.
* Se va trece codul activităţii pentru care s-a emis
ordonanţa de retragere a autorizării sanitare veterinare, înscris în
autorizaţia sanitară veterinară.
Director executiv,
.................................................
(semnătura, ştampila oficială)
Reprezentantul legal al unităţii,
...................................................
(semnătura, ştampila oficială)
ANEXA Nr. 7 la norma sanitară veterinară
TARIFE
pentru autorizarea
activităţilor din unităţile careprocesează alimente de origine animala
Partea
|
Unitate
|
Tarif de autorizare
RON/Unitate/Obiectiv
|
I
|
Unităţi cu activităţi generale:
Depozit
frigorific....................................................................
Unitate de
reambalare............................................................
Piaţa en-gros (hala desfacere produse de origine animala)....
|
300
500
300
|
II
|
Carne de ongulate domestice:
Abator....................................................................................
Unitate de
tranşare..............................................................
|
500
400
|
III
|
Carne de pasare şi logomorfe:
Abator de
pasări.....................................................................
Unitate de tranşare carne
pasare.............................................
|
500
400
|
IV
|
Carne de vânat de crescătorie:
Abator vânat de
crescătorie....................................................
Unitate de manipulare sau/si tranşare carne de vânat............
|
500
400
|
V
|
Carne de vânat sălbatic:
Unitate de tranşare carne vânat
sălbatic..............................
Unitate de manipulare sau/si tranşare carne de vânat............
|
300
400
|
VI
|
Carne tocata, preparata şi carne separata mecanic:
Unităţi pentru producerea cărnii
tocate.................................
Unităţi carne
preparata..........................................................
Unităţi carne separata
mecanic..............................................
|
400
400
400
|
VII
|
Produse din carne:
Unitate de
procesare...............................................................
|
500
|
VIII
|
Moluşte bivalve vii:
Centru de colectare moluşte bivalve
vii.................................
Centru de purificare moluşte bivalve vii................................
|
300
300
|
IX
|
Peste şi produse din pescuit:
Vas
fabrica.............................................................................
Vas
congelator........................................................................
Unitate produse proaspete din
pescuit...................................
Unitate procesare produse din
pescuit...................................
Piaţa de licitaţie......................................................................
Piaţa de
desfacere...................................................................
|
500
500
500
500
400
400
|
X
|
Lapte şi produse din lapte
Centru de colectare a
laptelui.................................................
Unitate de
procesare...............................................................
|
100
500
|
XI
|
Oua şi produse din oua
Centru de ambalare a
oualor..................................................
Unitate producere oua
lichide................................................
Unitate procesare
oua.............................................................
|
300
500
500
|
XII
|
Picioare de broasca şi melci
Unitate de procesare pulpe broasca şi
melci..........................
|
500
|
XIII
|
Grăsimi animale şi untura:
Centru de colectare grăsimi animale......................................
Unitate de procesare grăsimi
animale....................................
|
300
500
|
XIV
|
Stomace prelucrate, vezici şi intestine:
Unitate de procesare stomace, vezici şi
intestine....................
|
500
|
XV
|
Gelatina:
Centru de colectare materie prima pentru gelatina................
Unitate de
procesare...............................................................
|
300
500
|
XVI
|
Colagen:
Centru de colectare materii prime pentru colagen.................
Unităţi procesare colagen.......................................................
|
300
500
|
XVII
|
Alte activităţi:
Unităţi de prelucrare miere şi produse
apicole.......................
Şlep.........................................................................................
Vagon
frigorific......................................................................
Nava
pescador........................................................................
Aeronava...............................................................................
Mijoace auto
specializate.......................................................
|
300
300
300
300
300
200
|
ANEXA Nr. 8 la norma sanitară veterinară
INDICATIVELE JUDEŢELOR
JUDEŢUL
|
INDICATIVUL
|
ALBA
|
AB
|
ARAD
|
AR
|
ARGEŞ
|
AG
|
BACĂU
|
BC
|
BIHOR
|
BH
|
BISTRIŢA
|
BN
|
BOTOŞANI
|
BT
|
BRAŞOV
|
BV
|
BRĂILA
|
BR
|
BUZĂU
|
BZ
|
CARAS
|
CS
|
CĂLĂRAŞI
|
CL
|
CLUJ
|
CJ
|
CONSTANŢA
|
CT
|
COVASNA
|
CV
|
DAMBOVITA
|
DB
|
DOLJ
|
DJ
|
GALAŢI
|
GL
|
GIURGIU
|
GR
|
GORJ
|
GJ
|
HARGHITA
|
HR
|
JUDEŢUL
|
INDICATIVUL
|
HUNEDOARA
|
HD
|
IALOMIŢA
|
IL
|
IAŞI
|
IS
|
ILFOV
|
IF
|
MARAMUREŞ
|
MM
|
MEHEDINŢI
|
MH
|
MUREŞ
|
MS
|
NEAMŢ
|
NT
|
OLT
|
OT
|
PRAHOVA
|
PH
|
SATU MARE
|
SM
|
SĂLAJ
|
SJ
|
SIBIU
|
SB
|
SUCEAVA
|
SV
|
TELEORMAN
|
TR
|
TIMIŞ
|
TM
|
TULCEA
|
TL
|
VASLUI
|
VS
|
VÂLCEA
|
VL
|
VRANCEA
|
VR
|
BUCUREŞTI
|
B
|
ANEXA Nr. 9 la norma sanitară veterinară
AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU
SIGURANŢA ALIMENTELOR
Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor
AUTORIZARE CONDIŢIONATĂ PENTRU UNITĂŢILE CARE PRODUC ALIMENTE DE ORIGINE ANIMALĂ
Nr............din.............
Directorul executiv al direcţiei sanitare
veterinare şi pentru siguranţa alimentelor ..................., având în vedere cererea şi documentaţia
înregistrată la nr................, din ............,
a..............,
din.....................................................................(adresa completă), în baza Raportului de evaluare şi a fisei de evaluare întocmita de
dr........................., cu nr........................., medic veterinar din cadrul Serviciului de
Igiena şi Sănătate Publica Veterinara în temeiul prevederilor Ordonanţei
Guvernului nr. 42/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi
Hotărârii de Guvern nr. 925/2005, , şi ale normelor şi măsurilor sanitare
veterinare în vigoare:
Dispune:
AUTORIZAREA CONDIŢIONATA, pana la data de.....(nu mai
mult de 6 luni).............cu numărul de autorizare.......(numărul de autorizare acordat de
A.N.S.V.S.A., D.I.S.P.V.)......... pentru unitatea: ..........................................................................................................................................
din localitatea .............., strada ..........
nr......, sectorul ....., codul ........, judeţul .............., pentru următoarele activităţi:
Cod CAEN
|
Obiectiv
|
Capacitate totala de
producţie autorizată
(tone/săptămână produse
finite)
|
Activitate*
|
Specie**
|
Observaţii***
|
|
|
|
1
|
|
|
|
|
|
2
|
|
|
|
|
|
3
|
|
|
|
|
|
4
|
|
|
* se vor înscrie toate activităţile pentru care se
acorda autorizarea sanitară veterinară conform normelor sanitare veterinare în vigoare ca de exemplu: AH, CC, CP, FV etc;
** se vor înscrie toate speciile pentru care se acorda
autorizarea sanitară veterinară conform normelor sanitare veterinare în vigoare
ca de exemplu: A, B, C, L, O etc;
*** se vor înscrie observaţiile: bl, pap, st etc;
Motivele acordării autorizării condiţionate:
.........................................................................................................................................................................................................................................................;
Data următoarei
verificări:....................................................................................;
Nerespectarea condiţiilor care au stat la baza emiterii
prezentei autorizări condiţionate, schimbarea profilului sau efectuarea altor activităţi în perioada de timp
menţionata în prezentul
document, atrage, după caz, retragerea autorizării condiţionate, precum
şi sancţionarea
contravenţională sau penală, conform legislaţiei în vigoare.
Director executiv,
..................................
(semnătura şi stampila)
ANEXA Nr. 10 la norma sanitară veterinară
AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU
SIGURANŢA ALIMENTELOR
Direcţia de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară
AUTORIZARE SANITARĂ VETERINARĂ
PENTRU SCHIMBURI INTRACOMUNITARE CU PRODUSE ALIMENTARE
DE ORIGINE ANIMALA
Nr............din.............
Directorul Direcţiei de Igienă şi Sănătate Publică
Veterinară, având în vedere adresa din partea Direcţiei Sanitare
Veterinare si Pentru Siguranţa Alimentelor ......................, înregistrată la D.I.S.P.V. cu
nr...................................................., din data de ........................., în baza Notei de control întocmita
de dr................................, cu nr. ........................,
expert in cadrul Direcţiei de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară în temeiul prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.
42/2004, şi Hotărârii de Guvern nr. 925/2005 cu modificările şi completările
ulterioare şi ale normelor şi măsurilor sanitare veterinare în vigoare:
Dispune:
AUTORIZAREA SANITARĂ VETERINARĂ PENTRU SCHIMBURI
INTRACOMUNITARE CU PRODUSE ALIMENTARE DE ORIGINE ANIMALA cu numărul de
autorizare..........................pentru unitatea: ......................................................................................................... din localitatea .............., strada
.......... nr......, sectorul ....., codul ........, judeţul ..............,
pentru următoarele activităţi:
Cod
CAEN
|
Obiectiv
|
Capacitate totala de
producţie autorizată
(tone/saptămână produse
finite)
|
Activitate
|
Specie
|
Observaţii
|
|
|
|
1
|
|
|
|
2
|
|
|
|
3
|
|
|
|
4
|
|
|
|
Incepând cu data de..............................marca
de sanatate/marca de identificare care va fi aplicata pe produsele destinate schimburilor intracomunitare sau comercializării pe piaţa
naţionala este o stampila de forma ovala cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, care
conţine următoarele informaţii:
- in partea superioara ROMÂNIA, cu litere majuscule;
- in centru numărul de aprobare al unităţii,
respectiv.........................;
- in partea inferioara abrevierea: EC cu litere
majuscule.
Caracterele literelor au inaltimea de 0,8 cm, iar ale
cifrelor de 1 cm. Dimensiunile si caracterele mărcii pot fi reduse in
conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare in vigoare.
Marca de sănătate si certificatele de sănătate pentru
produsele destinate schimburilor intacomunitare in Uniunea Europeana, vor fi
gestionate de către medicul veterinar oficial care asigura supravegherea
sanitara veterinara a unităţii.
Nerespectarea condiţiilor care au stat la baza emiterii
prezentei autorizări sanitare veterinare, schimbarea profilului sau efectuarea
altor activităţi atrage, după caz, suspendarea sau retragerea autorizării
sanitare veterinare, precum şi sancţionarea contravenţională sau penală,
conform legislaţiei în vigoare.
Director,
...................................
(semnătura şi stampila)