Ordinul Nr.276 din 31.03.2011privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman ACT EMIS DE: Ministerul Sanatatii ACT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 408 din 10 iunie 2011
Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei sănătate publică şi control în sănătate publică nr. Cs.A. 2.898/2011 din cadrul Ministerului Sănătăţii,având în vedere art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, republicată,în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 7 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 725/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul sănătăţii, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emit următorul ordin: Articolul INormele privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 şi 722 bis din 3 octombrie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. La anexa X „Lista cu produsele alimentare în care poate fi utilizat un număr limitat de aditivi alimentari din anexa IX“, rubrica „Preparate din carne tocată proaspătă preambalate“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Preparate preambalate din carne proaspătă tocată |
E 261 Acetat de potasiu E 262i Acetat de sodiu E 262ii Diacetat de sodiu E 300 Acid ascorbic E 301 Ascorbat de sodiu E 302 Ascorbat de calciu E 325 Lactat de sodiu E 326 Lactat de potasiu E 330 Acid citric E 331 Citraţi de sodiu E 332 Citraţi de potasiu E 333 Citraţi de calciu |
quantum satis“ |
2. La anexa X, după rubrica „Unt de smântână acidă“ se introduce o nouă rubrică, cu următorul cuprins:
„Produse fermentate cu fermenţi vii, pe bază de smântână, nearomatizate şi produse de substituţie cu un conţinut de grăsime mai mic de 20% |
E 406 Agar E 407 Caragenan E 410 Gumă din seminţe de carruba E 412 Gumă de guar E 415 Gumă de xantan E 440 Pectine E 460 Celuloză E 466 Carboximetilceluloză E 471 Mono- şi digliceride ale acizilor graşi E 1404 Amidon oxidat E 1410 Fosfat de amidon E 1412 Fosfat de diamidon E 1413 Fosfat de diamidon fosfatat |
quantum satis“ |
|
E 1414 Fosfat de diamidon acetilat E 1420 Amidon acetilat E 1422 Adipat de diamidon acetilat E 1440 Hidroxil propil amidon E 1442 Fosfat hidroxil propil diamidon E 1450 Succinat de octenil sodiu amidon E 1451 Amidon acetilat oxidat |
|
3. La anexa XI „Lista cu conservanţii şi antioxidanţii autorizaţi condiţionat“, la partea A „Sorbaţi, benzoaţi şi p-hidroxibenzoaţi“, la tabelul al doilea se introduc patru noi rubrici, cu următorul cuprins:
„Produse similare cu produse din peşte pe bază de alge marine |
1.000 |
500 |
|
|
|
|
Bere la butoi care conţine zahăr fermentabil adăugat şi/sau sucuri sau concentrate din fructe adăugate peste 0,5% |
200 |
200 |
|
400 |
|
|
Citrice proaspete nedecojite (numai tratament de suprafaţă) |
20 |
|
|
|
|
|
Suplimente alimentare definite conform Directivei 2002/46/CE, furnizate sub formă uscată, conţinând preparate de vitamina A şi de combinaţii de vitamina A şi D |
|
|
|
1.000 în produsul gata de consum“ |
|
|
4. La anexa XI, la partea B „Anhidride sulfuroase şi sulfiţi“ se introduc două noi rubrici, cu următorul cuprins:
„Afine (numai Vaccinium corymbosum) |
10 |
Scorţişoară (numai Cinnamomum ceylanicum) |
150“ |
5. La anexa XI, la partea C „Alţi conservanţi“, punctele E 234 şi E 242 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„E 234 |
Nizină*) |
Budincă din griş şi tapioca şi produse similare |
3 mg/kg |
|
|
Brânză maturată şi brânză topită |
12,5 mg/kg |
|
|
Clotted cream |
10 mg/kg |
|
|
Mascarpone |
10 mg/kg |
|
|
Ouă lichide pasteurizate (albuş, gălbenuş sau ou întreg) |
6,25 mg/l |
*) Această substanţă poate fi prezentă în anumite brânzeturi, ca urmare a procesului de fermentare.“
„E 242 |
Dicarbonat de dimetil |
Băuturi aromatizate nealcoolice Vin fără alcool Concentrat lichid de ceai |
250 mg/l de cantitate de încorporare, reziduuri nedetectabile |
|
|
Cidru de mere, cidru de pere şi vinuri din fructe Vin cu conţinut redus de alcool Băuturi pe bază de vin şi produse care fac obiectul Regulamentului (CEE) nr. 1.601/91 |
250 mg/l de cantitate de încorporare, reziduuri nedetectabile“ |
6. La anexa XI, la partea D „Alţi antioxidanţi“, după punctul E 316 se introduce un nou punct, punctul E 392, cu următorul cuprins:
„E 392 |
Extracte de rozmarin |
Uleiuri vegetale (cu excepţia uleiurilor virgine şi a uleiurilor de măsline) şi grăsimi vegetale în care conţinutul de acizi graşi polinesaturaţi este peste 15% g/g din totalul acizilor graşi, pentru o utilizare în produsele alimentare netratate termic |
30 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic) Raportat la grăsime |
Uleiuri de peşte şi ulei de alge |
50 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic) Raportat la grăsime |
Untură de porc, grăsimi de vită, pasăre, oaie şi porc Grăsimi şi uleiuri pentru fabricarea profesională a produselor alimentare tratate termic Ulei şi grăsime pentru prăjire, cu excepţia uleiului de măsline şi a celui din tescovină de măsline Gustări (pe bază de cereale, cartofi sau amidon) |
Sosuri |
100 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic) Raportat la grăsime |
Produse fine de panificaţie |
200 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic) Raportat la grăsime |
Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare |
400 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic) |
Cartofi deshidrataţi Produse din ouă Gumă de mestecat |
200 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic) |
Lapte praf pentru distribuitoare automate Mirodenii şi condimente Nuci procesate |
200 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic) Raportat la grăsime |
Supe şi supe clare deshidratate |
50 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic) |
Carne deshidratată |
150 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic) |
Produse pe bază de carne şi peşte, cu excepţia cărnii deshidratate şi a cârnaţilor uscaţi |
150 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic) Exprimat raportat la grăsime |
Cârnaţi uscaţi |
100 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic) |
Arome |
1.000 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic) |
Lapte pudră pentru fabricarea îngheţatei |
30 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic)“ |
7. La anexa XII „Lista cu alţi aditivi autorizaţi“, în coloanele 3 şi 4 ale punctelor E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451 şi E 452, după rubrica „Băuturi din proteine vegetale“ se introduce o nouă rubrică, cu următorul cuprins:
|
|
„Băuturi care conţin proteine din zer destinate sportivilor |
4 g/kg“ |
8. La anexa XII, înainte de punctele E 432, E433, E 434, E 435 şi E 436 se introduce un nou punct, punctul E 427, cu următorul cuprins:
„E 427 |
Guma cassia |
Îngheţate Produse pe bază de lapte fermentat, cu excepţia produselor fermentate cu fermenţi vii, nearomatizate, pe bază de lapte Deserturi pe bază de produse lactate şi produse similare Umpluturi, învelişuri şi glazuri pentru produse fine de panificaţie şi pentru deserturi Brânză topită Sosuri şi sosuri pentru salate Supe şi supe clare deshidratate |
2.500 mg/kg |
Produse din carne tratate termic |
1.500 mg/kg“ |
9. La anexa XII, coloanele 3 şi 4 ale punctelor E 901, E 902 şi E 904, se introduc următoarele rubrici:
|
|
„- Vafe pentru îngheţată preambalate (numai pentru E 901) |
quantum satis |
|
|
Arome în băuturile aromatizate nealcoolice (numai pentru E 901) |
0,2 g/kg în băuturile aromatizate“ |
10. La anexa XII, după punctul E 959 se introduce un nou punct, punctul E 961, cu următorul cuprins:
„E 961 |
Neotam |
Ape aromatizate cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr Băuturi pe bază de lapte şi produse derivate sau pe bază de sucuri de fructe, cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr «Snacks (gustări)»: gustări sărate şi uscate, din amidon sau din nuci şi alune glazurate, preambalate şi având diferite arome Produse de cofetărie pe bază de amidon, cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr Dropsuri pentru împrospătarea respiraţiei, fără adaos de zahăr Pastile puternic aromatizate pentru gât, fără adaos de zahăr Gumă de mestecat cu adaos de zahăr Gemuri, jeleuri şi marmelade cu valoare energetică redusă Sosuri Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007, furnizate sub formă lichidă |
2 mg/l ca potenţiator de aromă 2 mg/l ca potenţiator de aromă 2 mg/kg ca potenţiator de aromă 3 mg/kg ca potenţiator de aromă 3 mg/kg ca potenţiator de aromă 3 mg/kg ca potenţiator de aromă 3 mg/kg ca potenţiator de aromă 2 mg/kg ca potenţiator de aromă 2 mg/kg ca potenţiator de aromă |
|
|
Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007, furnizate sub formă solidă Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007 pe bază de vitamine şi/sau elemente minerale, furnizate sub formă de sirop sau nemasticabile |
2 mg/kg ca potenţiator de aromă 2 mg/kg ca potenţiator de aromă“ |
11. La anexa XII, după punctul E 1202 se introduce un nou punct, punctul E 1203, cu următorul cuprins:
„E 1203 |
Alcool polivinilic |
Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007, sub formă de capsule şi tablete |
18 g/kg“ |
12. La anexa XII, punctul E 1505 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„E 1505 |
Citrat de trietil |
Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007, sub formă de capsule şi tablete Albuş de ou deshidratat |
3,5 g/kg quantum satis“ |
13. La anexa XII, după punctul E 1452 se introduce un nou punct, punctul E 1521, cu următorul cuprins:
„E 1521 |
Polietilen glicol |
Suplimente alimentare definite conform Ordinului MSP nr. 1.069/2007, sub formă de capsule şi tablete |
10 g/kg“ |
14. În anexa XIII „Lista cu substanţele suport şi solvenţii purtători autorizaţi“, punctul Polietilenglicol 6000 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„E 1521 |
Polietilen glicol |
Îndulcitori“ |
15. La anexa XIV „Lista cu aditivii alimentari autorizaţi în alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică“, partea a 3-a „Lista cu aditivii alimentari autorizaţi în alimentele pe bază de cereale prelucrate şi alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică“, după punctul E 526 se introduce un nou punct, punctul E 920, cu următorul cuprins:
„E 920 |
L-cisteină |
Biscuiţi pentru sugari şi copii de vârstă mică |
1 g/kg“ |
16. La anexa XVI „Criterii specifice de puritate pentru îndulcitori“, după punctul E 959 se introduce un nou punct, punctul E 961, cu următorul cuprins:
„E 961 - NEOTAM |
|
Sinonime |
Ester 1-metilic al N-[N-(3,3-dimetilbutil)-L-α-aspartil]-L-fenilalaninei Ester metilic al N(3,3-dimetilbutil)-L-aspartil-L-fenilalaninei |
Definiţie |
Neotam este fabricat prin reacţia dintre aspartam şi 3,3, -dimetil- butiraldehidă în metanol, sub presiune de hidrogen, în prezenţa unui catalizator paladiu/carbon. Este izolat şi purificat prin filtrare, eventual în prezenţa pământului de diatomee. După îndepărtarea solventului prin distilare, neotam este spălat cu apă, izolat prin centrifugare şi, în final, uscat în vid |
Nr. CAS |
165450-17-9 |
Denumire chimică |
Ester 1-metilic al N-[N-(3,3-dimetilbutil)-L-α-aspartil]-L-fenilalaninei |
Formulă chimică |
C20H30N2O5 |
Masă moleculară |
378,47 |
Descriere |
Pulbere albă spre alburie |
Compoziţie |
Nu mai puţin de 97% raportat la substanţa uscată |
Identificare |
|
Solubilitate |
4,75% (g/g) la 60°C în apă, solubilă în etanol şi acetat de etil |
Puritate |
|
Conţinut de apă |
Nu mai mult de 5% (Karl Fischer, mărimea probei 25 ± 5 mg) |
pH |
5,0-7,0 (0,5% soluţie apoasă) |
Interval de topire |
81°C-84°C |
N-[ (3,3-dimetilbutil)-L-α-aspartil]-L-fenilalanină |
Nu mai mult de 1,5% |
Plumb |
Nu mai mult de 1 mg/kg“ |
17. La anexa XVII „Criterii specifice de puritate pentru alţi aditivi alimentari“, punctul E 290, subrubrica „Conţinut de ulei“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Conţinut de ulei |
Nu mai mult de 5 mg/kg“ |
18. La anexa XVII, după punctul E 385 se introduce un nou punct, punctul E 392, cu următorul cuprins: E 392 EXTRACTE DE ROZMARIN SPECIFICAŢII GENERALE
Sinonim |
Extract de frunze de rozmarin (antioxidant) |
Definiţie |
Extractele de rozmarin conţin mai multe componente, despre care s-a demonstrat că posedă funcţii antioxidante. Aceste componente aparţin în principal claselor de acizi fenolici, flavonoide, diterpenoizi. Pe lângă componentele antioxidante, extractele pot conţine, de asemenea, triterpeni şi materii extractabile cu solvent organic definite în specificaţia următoare |
IESCE |
283-291-9 |
Denumire chimică |
Extract de rozmarin (Rosmarinus officinalis) |
Descriere |
Antioxidantul din extract de frunze de rozmarin este obţinut prin extracţia frunzelor de Rosmarinus officinalis prin intermediul unui sistem de solvenţi autorizat pentru alimente. Extractele pot fi apoi dezodorizate şi decolorate. Extractele pot fi standardizate |
Identificare |
|
Compuşi antioxidanţi de referinţă: diterpeni fenolici |
Acid carnosic (C20H28O4) şi carnosol (C20H26O4) (care conţin nu mai puţin de 90% din totalul de diterpeni fenolici) |
Materii volatile de referinţă |
Borneol, acetat de bornil, camfor, 1,8-cineol, verbenonă |
Densitate |
> 0,25 g/ml |
Solubilitate |
Insolubil în apă |
Puritate |
|
Pierderi prin deshidratare |
< 5% |
Arsenic |
Nu mai mult de 3 mg/kg |
Plumb |
Nu mai mult de 2 mg/kg |
1. Extracte de rozmarin obţinute din frunze de rozmarin uscate prin extracţie cu acetonă
Descriere |
Extractele de rozmarin sunt obţinute din frunze de rozmarin uscate prin extracţie cu acetonă, filtrare, purificare şi evaporare a solventului urmată de uscare şi sitare, pentru a obţine o pulbere fină sau un lichid |
Identificare |
|
Conţinut de compuşi antioxidanţi de referinţă |
≥ 10% m/m, exprimat ca total de acid carnosic şi carnosol |
Raport antioxidant/materii volatile |
(Total % m/m de acid carnosic şi carnosol) ≥ 15 (% m/m de materii volatile de referinţă)* (* exprimat ca procent de materii volatile totale în extract măsurat prin cromatografie în fază gazoasă - spectrometrie de masă, «CG-SM») |
Solvenţi reziduali |
Acetonă: nu mai mult de 500 mg/kg |
2. Extracte de rozmarin preparate prin extracţia frunzelor de rozmarin uscate cu ajutorul dioxidului de carbon supercritic Extracte de rozmarin obţinute din frunze de rozmarin uscate extrase cu ajutorul dioxidului de carbon supercritic cu o cantitate mică de etanol ca solvent
Identificare |
|
Conţinut de compuşi antioxidanţi de referinţă |
≥ 13% m/m, exprimat ca total de acid carnosic şi carnosol |
Raport antioxidant/materii volatile |
(Total % m/m de acid carnosic şi carnosol) ≥ 15 (% m/m de materii volatile de referinţă)* (* exprimat ca procent de materii volatile totale în extract măsurat prin cromatografie în fază gazoasă – spectrometrie de masă, «CG-SM») |
Solvenţi reziduali |
Etanol: nu mai mult de 2% |
3. Extracte de rozmarin preparate din extract etanolic dezodorizat de rozmarin Extracte de rozmarin preparate din extract etanolic dezodorizat de rozmarin. Extractele pot fi purificate suplimentar, de exemplu, prin tratament cu cărbune activ şi/sau prin distilare moleculară. Extractele pot fi în suspensie în substanţe suport adecvate şi autorizate sau uscate prin pulverizare
Identificare |
|
Conţinut de compuşi antioxidanţi de referinţă |
≥ 5% m/m, exprimat ca total de acid carnosic şi carnosol |
Raport antioxidant/materii volatile |
(Total % m/m de acid carnosic şi carnosol) ≥ 15 (% m/m de materii volatile de referinţă)* (* exprimat ca procent de materii volatile totale în extras, măsurat prin cromatografie în fază gazoasă - spectrometrie de masă, «CG-SM») |
Solvenţi reziduali |
Etanol: nu mai mult de 500 mg/kg |
4. Extracte de rozmarin decolorate şi dezodorizate, obţinute printr-o extracţie în două faze, utilizând hexan şi etanol Extracte de rozmarin care sunt preparate dintr-un extract etanolic dezodorizat de rozmarin supus unei extracţii cu hexan. Extractele pot fi purificate suplimentar, de exemplu, prin tratament cu cărbune activ şi/sau prin distilare moleculară. Extractele pot fi în suspensie în substanţe suport adecvate şi autorizate sau uscate prin pulverizare
Identificare |
|
Conţinut de compuşi antioxidanţi de referinţă |
≥ 5% m/m, exprimat ca total de acid carnosic şi carnosol |
Raport antioxidant/materii volatile |
(Total % m/m de acid carnosic şi carnosol) ≥ 15 (% m/m de materii volatile de referinţă)* (* exprimat ca procent de materii volatile totale în extract, măsurat prin cromatografie în fază gazoasă - spectrometrie de masă, «CG-SM») |
Solvenţi reziduali |
Hexan: nu mai mult de 25 mg/kg Etanol: nu mai mult de 500 mg/kg |
19. La anexa XVII, punctul E 426 se modifică şi va avea următorul cuprins: a)Rubricile „Definiţie“ şi „Descriere“ se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„Definiţie |
Hemiceluloza de soia este o polizaharidă rafinată solubilă în apă obţinută din fibră de soia din specii naturale prin extracţie în apă caldă. Nu se foloseşte niciun precipitant organic în afară de etanol |
Descriere |
Pulbere fluidă albă sau alb-gălbuie“ |
b)La rubrica „Puritate“ se introduce o nouă subrubrică, subrubrica „Etanol“, cu următorul cuprins:
„Etanol |
nu mai mult de 2%“ |
20. La anexa XVII, după punctul E 426 se introduce un nou punct, punctul E 427, cu următorul cuprins: E 427 GUMĂ CASSIA
Sinonime |
|
Definiţie |
Guma cassia este endospermul măcinat şi purificat al seminţelor de Cassia tora şi Cassia obtusifoli (Leguminosae), conţinând mai puţin de 0,05 % de Cassia occidentalis. Ea constă în principal în polizaharide cu masă moleculară mare, compuse în principal dintr-un lanţ liniar de |
|
unităţi de 1,4-β-D-manopiranoză legate cu unităţi de 1,6-α-D- galactopiranoză. Raportul manoză/galactoză este de aproximativ 5:1 În cursul fabricării, seminţele sunt decorticate şi degerminate prin tratament termic mecanic, urmat de măcinarea şi sitarea endospermului. Endospermul măcinat este purificat suplimentar prin extracţie cu izopropanol |
Compoziţie |
Nu mai puţin de 75% de galactomanan |
Descriere |
Pulbere inodoră, de culoare galben pal până la alb-gălbui |
Identificare |
|
Solubilitate |
Insolubilă în etanol. Se dispersează bine în apă rece formând o soluţie coloidală |
Formare de gel cu borat |
La dispersia apoasă a probei se adaugă suficientă soluţie de testare de borat de sodiu (ST) pentru a ridica pH-ul la o valoare mai mare de 9; se formează un gel. |
Formare de gel cu gumă de xantan |
Se cântăresc 1,5 g de probă şi 1,5 g de gumă de xantan şi se amestecă. Se adaugă acest amestec, amestecând rapid, în 300 ml de apă la 80°C într-un pahar Berzelius de 400 ml. Se amestecă până când amestecul este dizolvat şi se amestecă în continuare încă 30 de minute după dizolvare (se menţine temperatura peste 60°C în cursul procesului de amestecare). Amestecarea se opreşte şi amestecul se lasă să se răcească la temperatura camerei cel puţin două ore. Se formează un gel ferm, viscoelastic, după ce temperatura scade sub 40°C, însă niciun gel nu se formează într-o soluţie de control 1% conţinând numai gumă cassia sau gumă de xantan, preparată într-un mod similar. |
Vâscozitate |
Mai mică de 500 mPa.s (25 °C, 2h, soluţie 1%) corespunzând unei mase molecular medii de 200 000-300 000 D |
Puritate |
|
Materie insolubilă în acid |
Nu mai mult de 2% |
pH |
5,5-8 (soluţie apoasă 1%) |
Materie grasă brută |
Nu mai mult de 1% |
Proteine |
Nu mai mult de 7% |
Cenuşă totală |
Nu mai mult de 1,2% |
Pierdere prin uscare |
Nu mai mult de 12% (5 h, 105°C) |
Antrachinone totale |
Nu mai mult de 0,5 mg/kg (limită de detecţie) |
Solvenţi reziduali |
Nu mai mult de 750 mg/kg de alcool izopropil |
Plumb |
Nu mai mult de 1 mg/kg |
Criterii microbiologice |
|
Număr total de germeni |
Nu mai mult de 5.000 unităţi formatoare de colonii per gram |
Drojdii şi mucegaiuri |
Nu mai mult de 100 unităţi formatoare de colonii per gram |
Salmonella spp. |
Absentă în 25 g |
E. Coli |
Absentă în 1 g |
21. La anexa XVII, punctul E463, subrubrica „Compoziţie“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Compoziţie |
Conţine cel mult 80,5% grupări de hidroxipropoxil (-OCH2CHOHCH3) echivalentul a cel mult 4,6 grupări de hidroxipropil per unitatea de anhidroglucoză raportat la substanţa anhidră“ |
22. La anexa XVII, punctul „E 949 Hidrogen“, la rubrica „Puritate“, subrubrica „Azot“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Azot |
Nu mai mult de 0,07% v/v“ |
23. La anexa XVII, după punctul E 1201 se introduce un nou punct, punctul E 1203, cu următorul cuprins: E 1203 ALCOOL POLIVINILIC
Sinonime |
Polimer de alcool polivinilic, PVOH |
Definiţie |
Alcoolul polivinilic este o răşină sintetică preparată prin polimerizarea acetatului de vinil, urmată de hidroliza parţială a esterului în prezenţa unui catalizator alcalin. Caracteristicile fizice ale produsului depind de gradul de polimerizare şi de gradul de hidroliză |
Denumire chimică |
Homopolimer de etenol |
Formulă chimică |
(C2H3OR)n, unde R = H sau COCH3 |
Descriere |
Pulbere granulară albă sau de culoare crem, inodoră, insipidă şi translucidă |
Identificare |
|
Solubilitate |
Solubilă în apă; puţin solubilă în etanol |
Reacţia de precipitare |
Se dizolvă 0,25 g de probă în 5 ml de apă, se încălzeşte şi se lasă soluţia să se răcească la temperatura camerei. Prin adăugarea de 10 ml de etanol la această soluţie, se obţine un precipitat alb, tulbure sau floculant |
Reacţia de culoare |
Se dizolvă 0,01 g de probă în 100 ml de apă, se încălzeşte şi se lasă soluţia să se răcească la temperatura camerei. Apare o culoare albastră, dacă se adaugă (la 5 ml de soluţie) o picătură de soluţie de testare de iod (ST) şi câteva picături de soluţie de acid boric. Se dizolvă 0,5 g de probă în 10 ml de apă, se încălzeşte şi se lasă soluţia să se răcească la temperatura camerei. Apare o culoare roşu închis după adăugarea unei picături de soluţie de testare de iod la 5 ml de soluţie. |
Vâscozitate |
Între 4,8 şi 5,8 mPa.s (4% soluţie la 20°C) corespunzând unei mase moleculare medii de 26.000-30.000 D |
Puritate |
|
Materie insolubilă în apă |
Nu mai mult de 0,1% |
Indice de ester |
Între 125 şi 153 mg KOH/g |
Grad de hidroliză |
Între 86,5 şi 89% |
Indice de aciditate |
Nu mai mult de 3 |
Solvenţi reziduali |
Nu mai mult de 1% metanol, 1% acetat de metal |
pH |
Între 5 şi 6,5 (4% soluţie) |
Pierdere prin uscare |
Nu mai mult de 5% (105°C, 3H) |
Reziduu în urma arderii |
Nu mai mult de 1% |
Plumb |
Nu mai mult de 2 mg/kg |
24. La anexa XVII, punctul Polietilenglicol 6000 se modifică şi va avea următorul cuprins: E 1521 POLIETILEN GLICOLI
Sinonime |
PEG, macrogol, oxid de polietilenă |
Definiţie |
Polimeri de adiţie ai oxidului de etilenă şi ai apei desemnaţi de obicei printr-un număr corespunzând aproximativ masei molecular |
Denumire chimică |
alfa-Hidro-omega-hidroxipoli (oxi-1,2-etandiol) |
Formulă chimică |
HOCH2-(CH2-O-CH2)n-CH2OH |
Masă moleculară medie |
Între 380 şi 9.000 D |
Compoziţie |
PEG 400: nu mai puţin de 95% şi nu mai mult de 105% PEG 3000: nu mai puţin de 90% şi nu mai mult de 110% PEG 3350: nu mai puţin de 90% şi nu mai mult de 110% PEG 4000: nu mai puţin de 90% şi nu mai mult de 110% PEG 6000: nu mai puţin de 90% şi nu mai mult de 110% PEG 8000: nu mai puţin de 87,5% şi nu mai mult de 112,5% |
Descriere |
PEG 400 este un lichid higroscopic limpede, vâscos, incolor sau aproape incolor PEG 3000, PEG 3350, PEG 4000, PEG 6000 şi PEG 8000 sunt solide albe sau aproape albe cu un aspect de ceară sau de parafină |
Identificare |
|
Punct de topire |
PEG 400: 4-8°C PEG 3000: 50-56°C PEG 3350: 53-57°C PEG 4000: 53-59°C PEG 6000: 55-61°C PEG 8000: 55-62°C |
Vâscozitate |
PEG 400: între 105 şi 130 mPa.s la 20°C PEG 3000: între 75 şi 100 mPa.s la 20°C PEG 3350: între 83 şi 120 mPa.s la 20°C PEG 4000: între 110 şi 170 mPa.s la 20°C PEG 6000: între 200 şi 270 mPa.s la 20°C PEG 8000: între 260 şi 510 mPa.s la 20°C Pentru polietilen-glicolii care au o masă moleculară medie mai mare de 400, vâscozitatea este determinată pe baza unei soluţii 50% m/m din substanţa candidată în apă |
Solubilitate |
PEG 400 se poate amesteca cu apa, este foarte solubil în acetonă, în alcool şi în clorura de metilen, practic insolubil în uleiuri grase şi uleiuri minerale PEG 3000 şi PEG 3350: foarte solubile în apă şi în clorură de metilen, foarte puţin solubile în alcool, practic insolubile în uleiuri grase şi în uleiuri minerale PEG 4000, PEG 6000 şi PEG 8000: foarte solubile în apă şi în clorură de metilen, practic insolubile în alcool, în uleiuri grase şi în uleiuri minerale |
Puritate |
|
Aciditate sau alcalinitate |
Se dizolvă 5 g în 50 ml de apă lipsită de dioxid de carbon şi se adaugă 0,15 ml de soluţie de albastru de bromotimol. Soluţia este galbenă sau verde. Nu mai mult de 0,1 ml de hidroxid de sodiu 0,1 M este necesar pentru a schimba culoarea indicatorului în albastru |
Indice de hidroxil |
PEG 400: 264-300 PEG 3000: 34-42 PEG 3350: 30-38 PEG 4000: 25-32 PEG 6000: 16-22 PEG 8000: 12-16 |
Cenuşă sulfatată |
Nu mai mult de 0,2% |
1,4-Dioxan |
Nu mai mult de 10 mg/kg |
Oxid de etilenă |
Nu mai mult de 0,2 mg/kg |
Etilen glicol şi dietilen glicol |
Nu mai mult de 0,25% m/m în total, individual sau în combinaţie |
Plumb |
Nu mai mult de 1 mg/kg |
Articolul IIPrezentul ordin transpune prevederile Directivei 2010/69/UE a Comisiei din 22 octombrie 2010 de modificare a anexelor la Directiva 95/2/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind aditivii alimentari, alţii decât coloranţii şi îndulcitorii, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 279 din 23 octombrie 2010, ale Directivei 2010/37/UE a Comisiei din 17 iunie 2010 de modificare a Directivei 2008/60/CE de stabilire a criteriilor specifice de puritate pentru îndulcitori, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 152 din 18 iunie 2010 şi ale Directivei 2010/67/UE a Comisiei din 20 octombrie 2010 de modificare a Directivei 2008/84/CE de stabilire a unor criterii specifice de puritate pentru aditivii alimentari, alţii decât coloranţii şi îndulcitorii, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 277 din 21 octombrie 2010. Articolul IIIPrezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Ministrul sănătăţii, Cseke Attila p. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Corneliu Ceică Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără
|