ORDIN
Nr. 356 din 5 august 2002
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate si
igiena pentru producerea si comercializarea produselor din oua
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 852 din 26 noiembrie 2002
![SmartCity3](https://citymanager.online/wp-content/uploads/2018/09/b2-700x300.jpg)
In temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza prevederilor Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea
si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 157.937 din 23 iulie 2002, intocmit de Agentia
Nationala Sanitara Veterinara,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate si
igiena pentru producerea si comercializarea produselor din oua, prevazuta in
anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Agentia Nationala Sanitara Veterinara, institutele centrale de profil si
directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a
prevederilor prezentului ordin.
Art. 4
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alta
prevedere contrara.
Art. 5
Prezentul ordin se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Petre Daea,
secretar de stat
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind conditiile de sanatate si igiena pentru producerea si comercializarea
produselor din oua
Art. 1
(1) Prezenta norma sanitara veterinara stabileste conditiile de sanatate si
de igiena privind producerea si comercializarea produselor din oua destinate ca
atare consumului uman sau producerii de alimente pe baza de oua.
(2) Prezenta norma sanitara veterinara nu se aplica:
a) produselor alimentare fabricate din produsele din oua definite conform
art. 2 si care intrunesc conditiile prevazute in art. 3;
b) produselor din oua care sunt obtinute in unitati de capacitate mica,
fara sa fie supuse vreunei prelucrari, si care sunt utilizate in aceeasi
unitate pentru fabricarea alimentelor destinate comercializarii directe sau
sunt consumate imediat dupa producere la fata locului.
Art. 2
In sensul prezentei norme sanitare veterinare, se intelege prin:
1. produse din oua - produsele destinate consumului uman obtinute din oua,
componentele acestora sau amestecul lor, dupa indepartarea cojilor si a
membranelor; in compozitia lor pot intra in proportii reduse diferite produse
de origine animala sau aditivi; produsele din oua pot fi lichide, concentrate,
uscate, cristalizate, congelate, congelate rapid sau coagulate;
2. unitate de productie - unitatea autorizata pentru fabricarea si/sau
prelucrarea produselor din oua;
3. oua crapate - oua cu o coaja deteriorata, care au membrana interna
intacta si care nu prezinta scurgeri de continut;
4. lot - cantitatea de produse din oua care au fost obtinute in aceleasi
conditii, in aceeasi unitate si care au fost prelucrate printr-o singura
operatie continua;
5. transport - cantitatea de produse din oua livrate la o singura destinatie
in vederea prelucrarii in industria alimentara sau destinate direct consumului
uman;
6. tara exportatoare - tara de origine a produselor din oua;
7. tara de destinatie - tara in care ajung produsele din oua obtinute
intr-o unitate producatoare din tara exportatoare;
8. ambalarea - introducerea produselor din oua intr-o forma de ambalaj;
9. autoritate veterinara centrala - autoritatea veterinara centrala
reprezentata prin Agentia Nationala Sanitara Veterinara din cadrul Ministerului
Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor;
10. autoritate veterinara competenta - autoritatea veterinara centrala,
autoritatea veterinara judeteana si a municipiului Bucuresti reprezentata prin
directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti, precum si
autoritatea veterinara locala reprezentata prin circumscriptia sanitara
veterinara pentru controlul alimentelor si circumscriptia sanitara veterinara
zonala, cu atributii in domeniul supravegherii si controlului sanitar
veterinar;
11. ferma de productie - unitatea pentru producerea oualor destinate
consumului uman sau destinate fabricarii produselor din oua.
Art. 3
Autoritatea veterinara centrala trebuie sa se asigure ca numai produsele
din oua care intrunesc urmatoarele conditii se admit ca alimente sau sunt
utilizate in fabricarea alimentelor:
a) sunt obtinute din oua provenite de la gaini, rate, gaste, curci,
bibilici, dar nu sunt obtinute din amestec de oua, provenite de la specii
diferite;
b) au mentionat pe eticheta procentul in componente din oua, atunci cand
contin alte ingrediente, si, de asemenea, intrunesc cerintele art. 10;
c) sunt produse intr-o unitate autorizata in conformitate cu prevederile
art. 6 si respecta toate conditiile prevazute in cap. I si II din anexa la
prezenta norma sanitara veterinara;
d) sunt produse in conditiile de igiena prevazute in cap. III si V din
anexa si intrunesc conditiile stabilite in cap. IV din anexa;
e) sunt supuse unei prelucrari, astfel incat sa respecte toate prevederile
cap. VI din anexa. In anumite cazuri autoritatea veterinara centrala intocmeste
lista cu produsele din oua care nu necesita o conservare inainte de a fi
procesate in alte produse alimentare. In acest caz produsele din oua trebuie sa
fie utilizate imediat in unitate pentru producerea alimentelor;
f) respecta parametrii de laborator prevazuti in cap. VI din anexa;
g) sunt supuse unui control sanitar veterinar conform cap. VII din anexa;
h) sunt ambalate in conditiile prevazute in cap. VIII din anexa;
i) sunt depozitate si transportate in conditiile prevazute in cap. IX si X
din anexa;
j) poarta marca de sanatate in conditiile prevazute in cap. XI din anexa,
iar cand sunt destinate comercializarii, trebuie sa intruneasca cerintele
legislatiei specifice privind etichetarea, prezentarea si reclama alimentelor
pentru vanzarea catre consumatorul final.
Art. 4
Autoritatea veterinara judeteana si a municipiului Bucuresti trebuie sa se
asigure ca producatorii de produse din oua iau toate masurile necesare pentru a
se conforma prevederilor prezentei norme sanitare veterinare si, in special,
ca:
a) probele pentru examenul de laborator sunt prelevate pentru a se verifica
respectarea parametrilor prevazuti in cap. VI din anexa;
b) produsele din oua care nu pot fi pastrate la temperatura mediului
ambiant trebuie depozitate sau transportate la temperaturile prevazute in cap.
IX si X din anexa;
c) termenul de valabilitate este inscriptionat corespunzator pe fiecare
produs din oua;
d) rezultatele diferitelor controale si rezultatele examenelor de laborator
se inregistreaza si se pastreaza in fiecare unitate de productie timp de cel
putin 2 ani;
e) fiecare lot de produse din oua trebuie marcat corespunzator si
inscriptionat cu data de fabricatie. Datele inscriptionate pe fiecare lot
marcat trebuie inregistrate in fisele de productie impreuna cu modelul marcii
de sanatate aplicate fiecarui lot de produse, respectandu-se conditiile
stabilite in cap. XI din anexa.
Art. 5
(1) Autoritatea veterinara judeteana si a municipiului Bucuresti trebuie sa
se asigure ca fiecare unitate producatoare efectueaza examenele de laborator,
in vederea decelarii oricaror substante reziduale care pot pune in pericol
sanatatea umana sau pot sa modifice caracteristicile fizico-chimice si
organoleptice ale produselor din oua.
(2) In cazul in care in urma analizelor de laborator se deceleaza urme de
reziduuri peste nivelurile permise, produsele din oua nu trebuie sa fie
folosite pentru consum uman sau pentru fabricarea altor produse alimentare.
Art. 6
(1) Autoritatea veterinara centrala trebuie sa intocmeasca lista unitatilor
producatoare autorizate, impreuna cu numarul de autorizare al acestora.
(2) Autoritatea veterinara competenta nu trebuie sa autorizeze o unitate
producatoare decat daca se respecta in totalitate conditiile prevazute in
prezenta norma sanitara veterinara. Autoritatea veterinara competenta trebuie
sa retraga autorizatia in cazul in care conditiile pentru acordarea acesteia nu
mai sunt indeplinite.
(3) In vederea asigurarii respectarii prevederilor prezentei norme sanitare
veterinare autoritatea veterinara competenta inspecteaza si controleaza toate
unitatile producatoare si centrele de ambalare. Autoritatea veterinara
competenta are acces liber in orice moment pentru a controla unitatea.
(4) Daca in urma acestor controale se constata ca cerintele prezentei norme
sanitare veterinare nu sunt respectate in totalitate, autoritatea veterinara
competenta va lua toate masurile corespunzatoare de remediere sau chiar de
interzicere a activitatii.
Art. 7
(1) Expertii Comisiei Europene, in cooperare cu expertii autoritatii
veterinare centrale, pot desfasura controale si inspectii in unitatile
producatoare ori de cate ori este necesar, pentru a verifica aplicarea uniforma
a prezentei norme sanitare veterinare.
(2) Romania, ca stat pe teritoriul caruia se efectueaza controlul, trebuie
sa acorde expertilor Comisiei Europene toata asistenta necesara in vederea
indeplinirii sarcinilor acestora.
(3) Expertii Comisiei Europene trebuie sa informeze autoritatea veterinara
centrala in legatura cu rezultatele controalelor efectuate.
(4) Autoritatea veterinara centrala, in functie de rezultatele controlului,
trebuie sa isi asume toate responsabilitatile pentru remedierea deficientelor
constatate in urma controalelor.
(5) In cazul in care autoritatea veterinara centrala nu isi respecta
responsabilitatile asumate, Comisia Europeana poate decide, in concordanta cu
legislatia comunitara, interzicerea comercializarii in Uniunea Europeana a
produselor din oua provenite din unitatea care nu respecta prevederile
prezentei norme sanitare veterinare.
Art. 8
Autoritatea veterinara centrala poate modifica anexa la prezenta norma
sanitara veterinara.
Art. 9
(1) Pana la intrarea in vigoare a prevederilor prezentei norme sanitare
veterinare, pentru importul de produse din oua provenite din tarile terte se
vor aplica prevederile legislatiei nationale existente. Prevederile nationale
care reglementeaza importul de produse din oua din tarile terte nu trebuie sa
favorizeze schimburile cu tarile terte fata de schimburile intracomunitare.
(2) Inspectiile si controalele comune, efectuate de catre inspectorii
autoritatii veterinare centrale impreuna cu inspectorii Comisiei Europene, pot
fi neanuntate, iar costurile aferente acestor actiuni sunt suportate de Comisia
Europeana.
(3) Autoritatea veterinara centrala va elabora o lista a unitatilor care
intrunesc conditiile stabilite in anexa.
(4) Produsele din oua importate trebuie sa fie insotite de modelul de
certificat de sanatate stabilit de autoritatea veterinara centrala.
Art. 10
Autoritatea veterinara judeteana si a municipiului Bucuresti verifica lista
aditivilor si trebuie sa se asigure ca numai aditivii autorizati sunt utilizati
in produsele din oua sau in alte alimente pe baza de produse din oua.
Art. 11
(1) Autoritatea veterinara centrala poate adopta acte normative sau
prevederi administrative suplimentare prezentei norme sanitare veterinare
pentru a se asigura implementarea si conformitatea cu prevederile acesteia.
(2) Autoritatea veterinara centrala va lua masurile administrative adecvate
si, dupa caz, va aplica sanctiuni pentru incalcarea prevederilor prezentei
norme sanitare veterinare.
(3) Autoritatea veterinara centrala poate modifica, completa sau abroga
total ori partial prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
(4) Atunci cand autoritatea veterinara centrala adopta actele mentionate la
alin. (1) - (3), trebuie sa faca o referire expresa la prezenta norma sanitara
veterinara.
ANEXA 1
la norma sanitara veterinara
CAP. 1
Conditii generale de autorizare si functionare a unitatilor de productie
Unitatile de productie trebuie sa posede, in spatiile unde se depoziteaza
ouale si in spatiile in care produsele din oua sunt fabricate sau depozitate,
cel putin:
1. pardoseala construita din materiale impermeabile, rezistente, usor de
spalat si dezinfectat, care sa faciliteze scurgerea usoara a apei. Pentru
evitarea mirosurilor nedorite pardoseala trebuie sa fie prevazuta cu un numar
suficient de sifoane de pardoseala cu grilaj;
2. pereti netezi, construiti din materiale impermeabile, rezistente,
vopsiti intr-o culoare deschisa, si care pot fi spalati cel putin pana la o
inaltime de 2 metri si cel putin pana la inaltimea de depozitare in spatiile de
refrigerare si in spatiile de depozitare. Linia de jonctiune a peretilor cu
pardoseala trebuie sa fie rotunjita sau construita astfel incat sa permita
curatarea si dezinfectia corespunzatoare;
3. usi sau alte sisteme de inchidere construite din materiale rezistente si
impermeabile. Usile din lemn trebuie sa fie placate cu materiale netede si
impermeabile pe ambele fete;
4. tavane construite si finisate astfel incat sa nu permita acumularea
prafului, formarea mucegaiului, desprinderea usoara a vopselei si formarea
condensului pe suprafata acestora;
5. sistem de ventilatie corespunzator, construit astfel incat sa permita o
evacuare eficienta si rapida a aerului;
6. sistem corespunzator de iluminare naturala sau artificiala;
7. numar suficient de spalatoare amplasate cat mai aproape de punctele de
lucru, prevazute cu apa calda pentru spalarea si dezinfectarea mainilor si
spalarea echipamentului. Robinetele spalatoarelor nu trebuie sa fie actionate
manual. Pentru spalarea si dezinfectarea mainilor spalatoarele trebuie sa fie
prevazute cu apa calda si rece sau cu apa premixata, substante de spalare si
dezinfectare, prosoape de unica folosinta;
8. un numar suficient de instalatii pentru curatarea si dezinfectia
utilajelor;
9. un numar suficient de vestiare prevazute cu pereti si pardoseli netede,
impermeabile si lavabile, cu spalatoare si toalete. Toaletele nu trebuie sa
comunice direct cu spatiile de productie. Spalatoarele trebuie sa fie intr-un
numar suficient. Robinetele spalatoarelor nu trebuie sa poata fi actionate
manual. Pentru spalarea si dezinfectarea mainilor spalatoarele trebuie sa fie
prevazute cu apa calda si rece sau cu apa premixata, substante pentru spalarea
si dezinfectarea mainilor, prosoape de unica folosinta;
10. spatiu separat prevazut cu instalatii corespunzatoare pentru spalarea
si dezinfectarea recipientelor. Acest spatiu nu este necesar daca spalarea
recipientelor se realizeaza in spatiul apartinand altor unitati autorizate de
autoritatea veterinara competenta;
11. instalatii pentru furnizarea exclusiva a apei potabile. Instalatiile ce
furnizeaza apa nepotabila sunt destinate pentru producerea vaporilor, pentru
stingerea incendiilor si racirea instalatiei de refrigerare. Conductele pentru
apa nepotabila trebuie sa fie bine diferentiate de conductele pentru apa
potabila. Apa nepotabila nu trebuie sa fie utilizata in alte scopuri decat cele
mentionate mai sus, iar conductele nu trebuie sa prezinte nici un risc de
contaminare a produselor din oua;
12. instalatii corespunzatoare de protectie impotriva insectelor si
rozatoarelor;
13. toate instalatiile sau cel putin suprafetele lor, care vin in contact
cu produsele din oua, trebuie sa fie fabricate, din materiale rezistente,
netede, lavabile, usor de curatat si dezinfectat si care sa nu elimine in
produsele din oua substante ce pot pune in pericol sanatatea umana sau
substante ce modifica ori degradeaza caracteristicile produselor din oua.
CAP. 2
Conditii speciale pentru autorizarea unitatilor de productie
In afara conditiilor generale stabilite in cap. I, unitatile de productie
mai trebuie sa fie prevazute cu:
1. spatii corespunzatoare suficient de mari pentru depozitarea separata a
oualor si a produselor din oua, spatii de racire pentru conservarea produselor
din oua la temperatura corespunzatoare. Spatiile de racire trebuie prevazute cu
cel putin un termometru cu posibilitate de inregistrare a temperaturii;
2. instalatii pentru spalarea si dezinfectia oualor, in cazul in care sunt
utilizate oua murdare. Pentru dezinfectia oualor se vor utiliza numai substante
dezinfectante autorizate de autoritatea veterinara competenta;
3. a) spatiu dotat cu instalatii corespunzatoare pentru spargerea oualor,
colectarea continutului si indepartarea cojilor si membranelor;
b) spatiu dotat cu instalatii corespunzatoare pentru alte operatiuni decat
cele mentionate la lit. a) de mai sus. In cazul in care produsele din oua sunt
pasteurizate, aceasta poate fi realizata in spatiul mentionat la lit. a) de mai
sus numai cand unitatea producatoare dispune de un sistem inchis de
pasteurizare. In celelalte cazuri pasteurizarea trebuie sa fie realizata in
spatiul prevazut in prezenta litera numai dupa ce sunt luate toate masurile
pentru a evita contaminarea produselor din oua;
4. dotari corespunzatoare pentru transportul in unitate al continutului de
oua;
5. instalatiile autorizate de autoritatea veterinara judeteana si a
municipiului Bucuresti pentru producerea produselor din oua trebuie sa fie
dotate cu:
a) in cazul pasteurizarii:
1. control automat al temperaturii;
2. termometru prevazut cu instalatie pentru inregistrarea temperaturii;
3. sistem automat de siguranta pentru prevenirea pasteurizarii insuficiente
a amestecului;
b) in cazul pasteurizarii continue:
1. sistem de siguranta pentru prevenirea amestecarii produselor din oua pasteurizate
cu produsele din oua pasteurizate incomplet;
2. sistem de inregistrare automat pentru a preveni formarea amestecului mai
sus mentionat;
6. spatiu pentru depozitarea altor produse alimentare si a aditivilor
folositi in productie;
7. spatiu separat pentru depozitarea materialelor pentru ambalaj;
8. spatii pentru depozitarea imediata a cojilor de oua, a oualor si a
resturilor din oua care sunt improprii consumului uman;
9. instalatii corespunzatoare pentru ambalarea igienica a produselor din
oua;
10. in vederea respectarii prevederilor prezentei norme sanitare
veterinare, materiile prime si produsele din oua vor fi analizate in
laboratorul propriu care trebuie sa fie autorizat de autoritatea veterinara
competenta. Daca unitatea producatoare nu detine laborator propriu, materiile
prime si produsele din oua vor putea fi analizate in cadrul altui laborator
autorizat, numai cu acordul autoritatii veterinare competente;
11. spatiu corespunzator pentru decongelare, cand in procesul tehnologic al
unitatii producatoare se folosesc produse din oua congelate;
12. un spatiu pentru depozitarea substantelor folosite la igienizare si
dezinfectie.
CAP. 3
Conditiile de igiena a spatiilor, instalatiilor si personalului din unitatile
de productie
Urmatoarele conditii de igiena a spatiilor, instalatiilor si personalului
trebuie sa fie respectate:
1. personalul din spatiile de productie, impreuna cu personalul care
transporta ouale si produsele din oua in unitate, trebuie sa poarte echipament
de lucru corespunzator;
2. personalul trebuie sa isi spele si sa isi dezinfecteze mainile inainte
de reluarea lucrului sau ori de cate ori este necesar;
3. nu sunt permise fumatul si consumul de alimente in spatiile de prelucrare
si depozitare a oualor sau produselor din oua;
4. nu este permisa prezenta animalelor in unitatea de productie. Trebuie sa
se realizeze sistematic distrugerea rozatoarelor, insectelor sau a altor
animale daunatoare din unitatea de productie;
5. spatiile, instalatiile si echipamentele utilizate pentru producerea
produselor din oua trebuie sa fie mentinute intr-o buna stare de functionare si
sa fie corespunzatoare din punct de vedere igienic;
6. instalatiile si echipamentele de lucru trebuie sa fie curatate si
dezinfectate de mai multe ori pe zi, la sfarsitul fiecarei zile de productie si
ori de cate ori este necesar. Instalatiile si echipamentele folosite pentru
transportul produselor din oua lichide trebuie sa fie prevazute cu sisteme de
inchidere care sa permita curatarea si dezinfectarea tuturor componentelor.
Curatarea si dezinfectarea instalatiilor si echipamentelor vor fi urmate de
spalarea cu apa potabila;
7. spatiile, instalatiile si echipamentele nu trebuie sa fie utilizate in
alte scopuri decat la obtinerea produselor din oua. Cu avizul autoritatii
veterinare judetene si a municipiului Bucuresti, spatiile, instalatiile si
echipamentele pot fi utilizate si la obtinerea altor produse alimentare, numai
dupa ce s-au luat toate masurile corespunzatoare pentru evitarea contaminarii
produselor din oua;
8. utilizarea apei potabile este obligatorie in unitatea de productie. Apa
nepotabila poate fi utilizata in cazuri exceptionale pentru producerea
vaporilor, cu conditia ca instalatiile cu apa nepotabila sa nu permita
utilizarea acestei ape in alte scopuri si sa nu prezinte nici un pericol de
contaminare a oualor sau produselor din oua. In unele cazuri utilizarea apei
nepotabile poate fi permisa pentru racirea instalatiilor de frig. Conductele cu
apa nepotabila trebuie sa fie bine diferentiate de conductele cu apa potabila;
9. substantele folosite pentru spalarea si dezinfectarea spatiilor,
instalatiilor si echipamentelor trebuie sa fie depozitate si utilizate astfel
incat sa nu produca contaminarea produselor din oua. Utilizarea lor trebuie sa
fie urmata de spalarea completa cu apa potabila;
10. nu este permisa patrunderea in spatiile de productie a persoanelor care
pot contamina ouale sau produsele din oua;
11. fiecare persoana angajata care isi desfasoara activitatea in spatiile
de productie trebuie sa detina un carnet de sanatate care sa ateste ca nu
exista nici un pericol din punct de vedere medical pentru contaminarea
produselor din oua. Carnetul de sanatate trebuie vizat anual si atunci cand
situatia o impune conform prevederilor legale in vigoare, in afara de cazul
cand se impune un alt program de control medical al personalului.
CAP. 4
Conditii privind ouale destinate fabricarii produselor din oua
1. Ouale destinate fabricarii produselor din oua trebuie sa respecte
prevederile legislatiei nationale.
2. a) Pentru fabricarea produselor din oua este permisa numai utilizarea
oualor neincubate, cu coaja intreaga si care pot fi destinate consumului uman.
b) Ouale cu coaja crapata pot fi utilizate pentru fabricarea produselor din
oua, cu conditia sa fie livrate direct din centrele de ambalare sau de la
fermele de productie catre unitatea de productie unde vor fi prelucrate
imediat, fara o depozitare prealabila.
3. Ouale si produsele din oua care sunt improprii consumului uman trebuie
sa fie indepartate si denaturate astfel incat sa nu poata fi reintroduse in
consumul uman. Acestea trebuie sa fie introduse imediat in spatiul prevazut in
cap. II pct. 8.
CAP. 5
Conditii speciale de igiena pentru fabricarea produselor din oua
Pentru a se evita contaminarea in timpul producerii, manipularii si
depozitarii produselor din oua trebuie respectate urmatoarele conditii de
igiena:
1. ouale si produsele din oua destinate prelucrarii in unitatea de
productie trebuie sa fie depozitate, imediat dupa sosire, in spatiul prevazut
in cap. II pct. 1. In aceste spatii de depozitare trebuie sa se asigure o
temperatura corespunzatoare pana cand ouale sau produsele din oua vor fi
prelucrate. Depozitarea oualor sau a produselor din oua nu se va face direct pe
pardoseala;
2. ouale nu trebuie sa fie dezambalate si, daca este cazul, spalate si
dezinfectate in spatiul in care se sparg si se colecteaza continutul lor. Nu
este permisa prezenta ambalajelor in spatiul in care se sparg si se colecteaza
continutul oualor;
3. ouale trebuie sa fie sparte in spatiul prevazut in cap. II pct. 3 lit.
a). Ouale cu coaja deteriorata trebuie sa fie prelucrate imediat, fara o depozitare
prealabila, respectandu-se conditiile prevazute in cap. IV pct. 2 lit. b);
4. ouale murdare trebuie sa fie curatate inainte de a fi sparte. Curatarea
oualor murdare trebuie sa se faca intr-un spatiu separat astfel incat sa se
evite contaminarea continutului oualor. Cojile oualor trebuie sa fie uscate in
momentul spargerii si colectarii continutului, pentru a se evita contaminarea
continutului;
5. ouale provenite de la alte specii decat cele de gaina, curca sau
bibilica se vor prelucra in partide separate. Instalatiile si echipamentele
trebuie curatate si dezinfectate in momentul reluarii prelucrarii oualor de
gaina, curca sau bibilica;
6. a) colectarea continutului oualor trebuie sa se faca astfel incat sa se
evite contaminarea acestuia. In acest scop este interzisa colectarea
continutului prin centrifugarea sau zdrobirea oualor. Este interzisa
centrifugarea cojilor sau membranelor sparte pentru obtinerea resturilor de
continut;
b) centrifugarea nu poate sa fie utilizata nici pentru a obtine resturile
de albus din cojile goale. Resturile cojilor sau membranelor sparte trebuie
indepartate imediat de produsele din oua si nu trebuie sa depaseasca
cantitatile mentionate in cap. VI pct. 2 lit. c);
7. a) imediat dupa obtinere, continutul oualor trebuie sa fie prelucrat sau
conservat;
b) prelucrarea termica este reprezentata de actiunea corespunzatoare a
temperaturii si timpului in scopul eliminarii microorganismelor patogene;
c) in timpul prelucrarii termice temperaturile trebuie sa fie inregistrate
permanent. Inregistrarile de temperatura pentru fiecare lot de produse din oua
prelucrate termic trebuie sa fie puse la dispozitie autoritatii veterinare
competente si trebuie pastrate timp de 2 ani;
d) lotul de produse din oua care a fost supus unei prelucrari termice
insuficiente se supune imediat unei noi prelucrari in aceeasi unitate
producatoare, cu conditia ca noua prelucrare sa il faca propriu consumului
uman;
e) in cazul in care un lot de produse din oua este impropriu consumului
uman, acesta trebuie indepartat si denaturat conform prevederilor cap. IV pct.
3;
8. daca prelucrarea nu se realizeaza imediat dupa colectarea continutului
oualor, produsele din oua trebuie sa fie depozitate in conditii de igiena
satisfacatoare si sa fie congelate sau refrigerate, in acest ultim caz
depozitandu-se la o temperatura care sa nu depaseasca +4 grade C. Perioada de
depozitare a produselor refrigerate nu trebuie sa depaseasca 48 de ore;
9. autoritatea veterinara centrala stabileste conditiile specifice in care
produsele din oua provenind dintr-o unitate de productie pot fi transportate in
vederea prelucrarii in alta unitate. In acest caz se impun urmatoarele conditii
speciale:
a) imediat ce au fost obtinute, produsele din oua vor fi congelate sau vor
fi refrigerate la o temperatura care sa nu depaseasca +4 grade C. In cazul in
care produsele din oua vor fi refrigerate, acestea vor fi prelucrate in
unitatea de destinatie in cel mult 48 de ore de la producere;
b) produsele din oua trebuie sa fie ambalate, analizate si transportate
conform prevederilor prezentei norme sanitare veterinare;
c) produsele din oua trebuie sa fie marcate conform prevederilor cap. XI.
Pe ambalajul acestora se va aplica o eticheta suplimentara cu urmatoarele
precizari: "produse din oua nepasteurizate care vor fi procesate la
unitatea ................................. din judetul
............................ si au fost produse la data de ................ ora
.......";
10. operatiile de prelucrare suplimentara dupa tratare trebuie sa asigure
ca nu exista nici o recontaminare a produselor din oua. Produsele lichide sau
produsele concentrate ce nu au fost stabilizate astfel incat sa poata fi
pastrate la temperatura camerei trebuie sa fie sau uscate, sau racite la o
temperatura ce nu depaseste +4 grade C, imediat sau dupa supunerea la un proces
de fermentare. Produsele pentru refrigerare trebuie sa fie congelate imediat
dupa tratare;
11. produsele din oua trebuie sa fie pastrate la temperaturile impuse de
prezenta norma sanitara veterinara pana cand vor fi utilizate;
12. in unitatile de productie este interzisa, chiar si in scopul utilizarii
tehnice, fabricarea produselor din oua din materii prime improprii prepararii
alimentelor.
CAP. 6
Parametrii de laborator pentru produsele din oua
1. Parametrii microbiologici: dupa prelucrare toate loturile de produse din
oua vor fi supuse analizelor microbiologice efectuate in baza probelor
recoltate din unitatea de productie. Din punct de vedere microbiologic
produsele din oua trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) salmonella: absenta in 25 g de produs din oua sau in 25 ml de produse
din oua;
b) alte criterii:
1. bacterii aerobe mezofile: M = 10^1/1 g sau 1 ml de produse din oua;
2. enterobacteriacee: M = 10^2/1 g sau 1 ml de produse din oua;
3. Staphylococcus aureus: absent/1g de produse din oua;
M = valoarea maxima a numarului de bacterii; rezultatul este considerat
pozitiv daca numarul de bacterii este egal sau mai mare ca M.
2. Alti parametri: toate loturile de produse din oua trebuie sa fie supuse
analizelor de laborator efectuate in baza probelor recoltate din unitatea de
productie, in vederea garantarii indeplinirii urmatorilor parametri:
a) concentratia de acid 3 hidroxi-butiric nu trebuie sa depaseasca valoarea
de 10 mg/kg din substanta uscata a produselor din oua;
b) in vederea unei manipulari igienice a oualor si produselor din oua
inaintea prelucrarii trebuie sa se respecte urmatorii parametri:
1. cantitatea de acid lactic nu trebuie sa depaseasca valoarea de 1.000
mg/kg din substanta uscata a produselor din oua neprelucrate;
2. cantitatea in acid succinic nu trebuie sa depaseasca valoarea de 25
mg/kg din substanta uscata a produselor din oua; in cazul produselor
fermentate, aceste valori sunt cele inregistrate inaintea procesului de
fermentare;
c) gradul de impurificare al produselor din oua nu trebuie sa depaseasca
valoarea de 100 mg/kg produse din oua;
d) produsele nu trebuie sa contina reziduuri peste limitele maxime admise
de legislatia in vigoare.
3. Autoritatea veterinara competenta va stabili conditiile pentru:
a) analizele si metodele de testare ce vor fi utilizate;
b) realizarea programelor de prelevare a probelor;
c) numarul de probe ce urmeaza a fi prelevate;
d) valorile limitelor maxime pentru analizele de laborator.
CAP. 7
Controlul si supravegherea produselor din oua
1. Unitatile de productie sunt supuse controlului si supravegherii de catre
autoritatea veterinara judeteana si a municipiului Bucuresti. Supravegherea si
controlul autoritatii veterinare judetene si a municipiului Bucuresti implica
verificarea modului in care se aplica prevederile prezentei norme sanitare
veterinare si in special:
a) controalele privind originea oualor, destinatia produselor din oua si
inregistrarile la care se refera art. 4 din norma sanitara veterinara;
b) inspectia oualor destinate fabricarii produselor din oua;
c) inspectia produselor din oua livrate din unitate;
d) controlul gradului de curatenie a spatiilor, instalatiilor si
echipamentelor, precum si controlul igienei personalului;
e) efectuarea examenelor de laborator pentru a se verifica daca ouale si
produsele din oua indeplinesc prevederile normei sanitare veterinare.
Rezultatele acestor examene de laborator trebuie sa fie inregistrate in
unitatea de origine a produselor din oua.
2. La cererea autoritatii veterinare competente, unitatea de productie
trebuie sa intensifice frecventa examenelor de laborator la care se refera art.
4 lit. a) din norma sanitara veterinara, in vederea asigurarii respectarii
prevederilor normei sanitare veterinare.
CAP. 8
Ambalarea produselor din oua
1. Produsele din oua trebuie sa fie ambalate in conditii corespunzatoare de
igiena. Ambalajele destinate produselor din oua trebuie sa indeplineasca
urmatoarele conditii:
a) nu trebuie sa deterioreze caracteristicile organoleptice ale produselor
din oua;
b) nu trebuie sa transmita produselor din oua substante care pun in pericol
sanatatea umana;
c) sa fie rezistente pentru a proteja corespunzator produsele din oua.
2. Spatiul destinat depozitarii ambalajelor trebuie sa fie protejat de
actiunea prafului si a daunatorilor. Materialele din care se confectioneaza
ambalajele nu trebuie depozitate direct pe pardoseala.
3. Inainte de folosire ambalajele reutilizabile destinate produselor din
oua trebuie sa fie curatate, dezinfectate si spalate.
4. Ambalajele introduse in spatiile de productie trebuie utilizate in cel
mai scurt timp.
5. Imediat dupa ambalarea produselor din oua ambalajele trebuie inchise si
introduse in spatiile de depozitare conform prevederilor cap. II pct. 1.
6. Ambalajele destinate produselor din oua pot fi utilizate pentru
ambalarea altor alimente, cu conditia ca ele sa fie curatate si dezinfectate in
asa fel incat sa nu se contamineze produsele din oua.
7. Ambalajele destinate transportului produselor din oua in cantitati mari
trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) suprafetele interioare si orice parte componenta a ambalajelor care
poate intra in contact direct cu produsele din oua trebuie sa fie dintr-un
material neted, rezistent, usor de spalat, curatat si dezinfectat, care sa nu
transmita produselor din oua substante daunatoare pentru sanatatea umana si
care sa nu deterioreze caracteristicile fizico-chimice si organoleptice ale
produselor din oua;
b) trebuie sa fie confectionate astfel incat sa permita indepartarea
completa a produselor din oua. Daca sunt dotate cu robinete, acestea trebuie sa
fie usor de indepartat, demontat, curatat si dezinfectat;
c) trebuie sa fie curatate, spalate si dezinfectate cu apa potabila dupa
fiecare utilizare sau inainte de a fi reutilizate;
d) dupa ce au fost umplute, trebuie sa fie sigilate corespunzator si sa
ramana sigilate in timpul transportului pana cand sunt utilizate;
e) nu se accepta ambalarea produselor din oua decat in ambalaje
corespunzatoare.
8. Autoritatea veterinara competenta poate sa fixeze, dupa caz, fara a
aduce atingere prevederilor prezentului capitol, conditiile specifice pe care
trebuie sa le indeplineasca ambalajele pentru a putea fi utilizate la
transportul altor produse alimentare. Aceste conditii se refera la:
a) curatarea, spalarea si dezinfectarea acestora inaintea reutilizarii;
b) conditiile in care se poate face transportul acestora;
c) perioada si conditiile de utilizare.
9. Daca autoritatea veterinara centrala interzice transportul pe teritoriul
Romaniei al altor alimente in containere desemnate pentru transportul
produselor din oua, poate supune transportul produselor din oua ce provin din
alte state acelorasi cerinte.
CAP. 9
Depozitarea produselor din oua
1. Produsele din oua trebuie sa fie depozitate in spatiile de depozitare
prevazute in cap. II pct. 1.
2. Produsele din oua pentru care sunt necesare anumite temperaturi de
depozitare trebuie sa fie depozitate la temperaturile prevazute. Temperaturile
de depozitare trebuie sa fie inregistrate continuu, iar viteza de refrigerare
trebuie sa fie astfel incat produsul sa atinga cat mai repede posibil
temperaturile prevazute. Ambalajele trebuie sa fie depozitate astfel incat sa
se asigure ventilatia necesara in spatiul de depozitare.
3. Temperaturile de depozitare nu trebuie sa depaseasca urmatoarele valori:
a) produse supracongelate: -18 grade C;
b) produse congelate: -12 grade C;
c) produse refrigerate: +/- 4 grade C.
CAP. 10
Transportul produselor din oua
1. Vehiculele si containerele pentru transportul produselor din oua trebuie
sa fie echipate astfel incat temperaturile prevazute in norma sanitara
veterinara sa poata fi mentinute pe toata perioada transportului.
2. Pe durata transportului produsele din oua trebuie sa fie protejate
corespunzator pentru a se preveni contaminarea acestora.
3. Temperaturile prevazute in cap. IX pct. 3 trebuie sa fie mentinute pe
toata durata transportului.
CAP. 11
Marcarea produselor din oua
1. Fiecare transport de produse din oua care paraseste unitatea trebuie sa
aiba marca de sanatate in care sa fie inscriptionate urmatoarele:
a) in partea superioara, initiala sau initialele tarii de origine a
produselor din oua, urmate de numarul de autorizatie al unitatii;
b) in partea de jos, autoritatea veterinara competenta care a autorizat
unitatea de origine; sau
c) vor fi prevazute urmatoarele:
1. in partea superioara - numele tarii expeditoare, cu litere majuscule;
2. in centru - numarul de autorizare al unitatii;
3. in partea de jos - "produse din oua";
d) de asemenea, se inscrie temperatura la care produsele din oua trebuie sa
fie mentinute si perioada in timpul careia conservarea poate fi astfel
asigurata;
e) marca de sanatate trebuie sa fie lizibila, sa nu se poata sterge si cu
caractere usor descifrabile.
2. Documentele de transport trebuie sa includa in special:
a) natura produselor, cu indicarea speciilor de origine;
b) numarul lotului;
c) locul de destinatie, numele si adresa primului destinatar.
3. In cazul exportului de produse din oua se aplica legislatia specifica.