E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 38 din 16 martie 2001

privind aprobarea Metodologiei de atestare a competentei tehnice a persoanelor juridice care intocmesc documentatii si/sau executa lucrari de cercetare geologica, lucrari de exploatare a petrolului si a resurselor minerale si de expertizare, precum si a persoanelor fizice care intocmesc documentatii si/sau executa lucrari de cercetare geologica si de expertizare

ACT EMIS DE: AGENTIA NATIONALA PENTRU RESURSE MINERALE

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 315 din 13 iunie 2001


SmartCity3


    Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale,
    avand in vedere dispozitiile art. 3 lit. c) din Hotararea Guvernului nr. 368/1999 privind reorganizarea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale,
    in temeiul dispozitiilor art. 4 alin. (3) din aceeasi hotarare,
    emite prezentul ordin.

    Art. 1
    Se aproba Metodologia de atestare a competentei tehnice a persoanelor juridice care intocmesc documentatii si/sau executa lucrari de cercetare geologica, lucrari de exploatare a petrolului si a resurselor minerale si de expertizare, precum si a persoanelor fizice care intocmesc documentatii si/sau executa lucrari de cercetare geologica si de expertizare, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Tarifele de atestare se stabilesc de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, cu avizul Oficiului Concurentei, si se constituie ca venituri extrabugetare destinate acoperirii cheltuielilor ocazionate de atestare.
    Art. 3
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale nr. 147 din 18 decembrie 1995 privind aprobarea Metodologiei de atestare a capacitatii tehnice a agentilor economici romani pentru executarea lucrarilor de cercetare geologica si pentru executarea lucrarilor de dezvoltare si de exploatare a substantelor minerale utile, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 306 din 30 decembrie 1995.

                             Presedintele
              Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale,
                        Maria Iuliana Stratulat

    ANEXA 1

                             METODOLOGIE
de atestare a competentei tehnice a persoanelor juridice care intocmesc documentatii si/sau executa lucrari de cercetare geologica, lucrari de exploatare a petrolului si a resurselor minerale si de expertizare, precum si a persoanelor fizice care intocmesc documentatii si/sau executa lucrari de cercetare geologica si de expertizare

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    In conformitate cu prevederile art. 3 lit. c) din Hotararea Guvernului nr. 368/1999, pentru indeplinirea atributiilor ce ii revin, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, denumita in continuare ANRM, organizeaza si efectueaza atestarea competentei tehnice a persoanelor juridice care intocmesc documentatii cu caracter tehnico-geologic si/sau executa lucrari de cercetare geologica, lucrari de exploatare a petrolului si a resurselor minerale si de expertizare, precum si a persoanelor fizice care intocmesc documentatii si/sau executa lucrari de cercetare geologica si de expertizare.
    Art. 2
    Prezenta metodologie are ca obiect stabilirea procedurilor de atestare de catre ANRM a persoanelor fizice si juridice care efectueaza operatiuni petroliere si/sau activitati miniere specifice care intra sub incidenta Legii petrolului nr. 134/1995 si a Legii minelor nr. 61/1998.
    Art. 3
    Prevederile prezentei metodologii stabilesc cadrul organizatoric necesar si regulile unitare pentru atestarea capacitatii persoanelor juridice si fizice de a intocmi si a executa ansamblul de lucrari enumerate mai sus.
    Art. 4
    Atestarea competentei tehnice de a executa lucrari de cercetare geologica, de exploatare a petrolului si a celorlalte resurse minerale, de expertizare si de intocmire a documentatiilor aferente acestora nu este obligatorie pentru persoanele juridice. Pentru persoanele juridice care executa lucrari finantate din fonduri de la bugetul de stat atestarea competentei tehnice si profesionale este obligatorie.
    Pentru persoanele fizice care intocmesc documentatii, conduc lucrari care intra sub incidenta Legii minelor nr. 61/1998 si a Legii petrolului nr. 134/1995, executa lucrari de cercetare geologica si de expertizare a studiilor si rapoartelor cu calcul si evaluare de rezerve si resurse minerale, atestarea este obligatorie.
    Pana la modificarile necesare a fi efectuate la cele doua legi mai sus mentionate, referitoare la procedeul si la obligativitatea atestarii, precum si la domeniile de aplicabilitate prevederile art. 3 lit. c) din Hotararea Guvernului nr. 368/1999 raman valabile in sensul celor aratate mai sus.

    CAP. 2
    Organizarea, functionarea si atributiile comisiei de atestare

    SECTIUNEA 1
    Organizarea si functionarea comisiei de atestare

    Art. 5
    Comisia de atestare si secretariatul acesteia vor fi infiintate si vor fi stabilite prin ordin al presedintelui ANRM pentru o perioada de 2 ani.
    Comisia de atestare este formata din 7 specialisti din cadrul ANRM si din unele unitati de invatamant superior de specialitate, de cercetare si de proiectare, de executie si exploatare de profil, avand componenta prezentata in anexa nr. 1. Comisia de atestare poate fi ajutata in cadrul lucrarilor sale, dupa caz, de consultanti tehnici pe probleme specifice, convocati la solicitarea presedintelui ANRM.
    Membrii comisiei de atestare isi pastreaza calitatea de angajati ai unitatilor de la care provin, precum si toate drepturile si obligatiile ce decurg din aceasta calitate.
    Art. 6
    Comisia de atestare este condusa de un presedinte, specialist in domeniu, din cadrul ANRM, iar in lipsa acestuia, de vicepresedintele desemnat de presedintele ANRM.
    Art. 7
    Secretariatul comisiei de atestare se asigura de seful Biroului instructiuni si atestate din cadrul ANRM.
    Art. 8
    Comisia de atestare functioneaza legal in prezenta presedintelui sau a vicepresedintelui desemnat si a minimum 4 membri.
    Hotararile comisiei de atestare se iau cu votul a cel putin jumatate plus unul din numarul membrilor prezenti. Voturile se inregistreaza nominal in procesul-verbal al sedintei.
    Art. 9
    In cazul in care un membru al comisiei de atestare inregistreaza absente nemotivate la mai mult de doua sedinte consecutive, se considera ca activitatea acestuia este necorespunzatoare si presedintele comisiei va sesiza conducerea ANRM in vederea inlocuirii.
    In situatii deosebite (plecari in strainatate, in caz de boala etc.) membrii comisiei de atestare care nu pot participa la sedinte vor transmite punctul lor de vedere, in scris, la secretariat, cu doua zile inaintea sedintei programate.
    Art. 10
    In functie de volumul lucrarilor comisia de atestare va stabili un grafic de sedinte adecvat si se va intruni ori de cate ori este necesar, astfel incat sa nu produca perturbari in desfasurarea activitatilor miniere si a operatiunilor petroliere.

    SECTIUNEA a 2-a
    Atributiile comisiei de atestare

    Atributiile presedintelui comisiei de atestare
    Art. 11
    Atributiile presedintelui comisiei de atestare sunt urmatoarele:
    - aproba graficele cuprinzand programarea sedintelor comisiei de atestare;
    - conduce si coordoneaza lucrarile sedintelor de analiza a solicitarilor de atestare prezentate de persoanele juridice si fizice;
    - semneaza procesele-verbale cuprinzand hotararile comisiei de atestare si, dupa caz, comunicarile privind respingerea motivata a cererilor de atestare;
    - verifica prezenta membrilor comisiei de atestare la sedintele acesteia si propune conducerii ANRM inlocuirea celor care absenteaza nemotivat la mai mult de doua sedinte consecutive;
    - informeaza conducerea ANRM despre modul de desfasurare a activitatii comisiei de atestare si despre hotararile luate;
    - intocmeste anual un raport asupra activitatii comisiei de atestare, pe care il prezinta conducerii ANRM pana la data de 20 ianuarie a anului urmator.

    Atributiile vicepresedintelui comisiei de atestare
    Art. 12
    In lipsa presedintelui atributiile acestuia sunt preluate de vicepresedinte.

    Atributiile membrilor comisiei de atestare
    Art. 13
    Membrii comisiei de atestare au urmatoarele atributii:
    - examineaza cererile si documentatiile prezentate de persoanele fizice si juridice in vederea atestarii;
    - prezinta documentele si punctul lor de vedere in sedinta de atestare;
    - propun eliberarea certificatelor de atestare pentru cei care indeplinesc conditiile si criteriile de atestare;
    - propun respingerea cererilor de atestare ale celor care nu intrunesc conditiile si criteriile de atestare;
    - participa la sedintele comisiei de atestare, cu drept de vot direct in adoptarea hotararilor acesteia;
    - semneaza procesele-verbale intocmite la fiecare sedinta, pe baza carora se vor formula raspunsurile la cererile de atestare prezentate de persoanele fizice si juridice;
    - solicita consemnarea in procesele-verbale ale sedintelor a opiniilor si punctelor de vedere divergente fata de hotararile adoptate.

    Atributiile secretariatului comisiei de atestare
    Art. 14
    Secretariatul comisiei de atestare are urmatoarele atributii:
    - primeste si inregistreaza cererile-tip de atestare, insotite de documentele necesare;
    - intocmeste graficul de sedinte si il supune spre aprobare presedintelui comisiei de atestare;
    - convoaca membrii comisiei de atestare la sedinte;
    - comunica, dupa caz, persoanelor fizice si juridice data prezentarii pentru interviu. Persoanele juridice vor fi reprezentate la interviu de conducatorul institutiei;
    - intocmeste procesele-verbale ale sedintelor comisiei de atestare;
    - pastreaza documentele comisiei de atestare;
    - prezinta certificatul de atestare presedintelui ANRM spre semnare si eliberare;
    - comunica hotararile comisiei de atestare celor interesati si solicita eventuale completari.

    CAP. 3

    SECTIUNEA 1
    Dispozitii comune

    Art. 15
    Persoana juridica sau fizica care doreste sa obtina atestarea competentei pentru intocmirea documentatiilor geologo-tehnice si/sau executa lucrari de cercetare geologica, lucrari de exploatare a petrolului si a resurselor minerale si de expertizare va inainta la secretariatul comisiei de atestare din cadrul ANRM cererea-tip de atestare (anexele nr. 2 si 3) insotita de documentele prin care sa dovedeasca ca indeplineste conditiile prevazute in dosarul de atestare [art. 33 lit. b) - i)].
    Art. 16
    Dosarul de atestare se depune la secretariatul comisiei de atestare din cadrul ANRM, care va atribui solicitantului un numar de inregistrare.
    Secretariatul comisiei de atestare verifica toate actele si documentele cuprinse in dosare, in conformitate cu instructiunile de intocmire.
    Secretariatul comisiei de atestare prezinta presedintelui comisiei de atestare lista cuprinzand cererile si propunerea privind graficul sedintei urmatoare.
    Art. 17
    Comisia de atestare analizeaza dosarele prezentate si decide:
    a) atestarea persoanelor fizice sau juridice;
    b) solicitarea de completari;
    c) respingerea dosarului;
    d) invitarea solicitantului pentru interviu.
    Art. 18
    Deciziile comisiei de atestare se consemneaza in registrul special de sedinte si se transmit persoanelor interesate in termen de 15 zile lucratoare de la data dezbaterii in sedinta.
    Art. 19
    Daca solicitantul nu se prezinta la data stabilita pentru interviu, se stabileste o noua data. In cazul in care solicitantul nu se prezinta la al doilea termen, comisia de atestare decide respingerea cererii de atestare.
    Art. 20
    Examinarea candidatului, persoana juridica sau persoana fizica, consta intr-un interviu de specialitate, avand la baza una sau mai multe lucrari reprezentative din activitatea acestuia si din legislatia specifica domeniului pentru care solicita atestarea.
    Art. 21
    Persoanele fizice sau conducatorii persoanelor juridice, care solicita atestarea, vor fi invitati pentru interviu in sedinta de atestare, prin grija secretariatului comisiei de atestare.
    Daca solicitantul nu a intrunit conditiile de atestare, comisia de atestare il va instiinta in acest sens.
    Daca solicitantul a intrunit conditiile de atestare, comisia de atestare va acorda certificatul de atestare semnat de presedintele ANRM.
    Art. 22
    Certificatul de atestare va fi inmanat persoanei fizice sau conducatorului persoanei juridice spre a-l folosi drept recunoastere a capacitatii profesionale si tehnice de a executa lucrarile specificate.
    Art. 23
    Perioadele de lucru stabilite potrivit graficului de sedinte aprobat de presedintele comisiei de atestare, precum si programarea persoanelor pentru interviu vor fi comunicate celor interesati de catre secretariatul comisiei de atestare cu cel putin 10 zile inainte de data tinerii sedintei de atestare.
    Art. 24
    Concluziile analizelor efectuate si hotararile adoptate de comisia de atestare se consemneaza in procese-verbale semnate de toti membrii prezenti.
    In registrul cuprinzand procesele-verbale se inscriu datele de baza privind persoana fizica sau juridica, precum si hotararea comisiei de atestare cu privire la eliberarea certificatului de atestare sau, dupa caz, de respingere a cererii de atestare.
    Art. 25
    Membrii comisiei de atestare poarta intreaga raspundere pentru hotararile luate.
    Art. 26
    Certificatele de atestare se intocmesc conform modelelor anexate.
    Certificatele de atestare vor fi numerotate in ordine curenta, mentionandu-se intr-un registru special de evidenta, care se va pastra in conditii de siguranta la secretariatul comisiei de atestare, avand caracter confidential.
    Certificatul de atestare confirma calitatea persoanei fizice sau juridice de a executa lucrarile pentru care a fost atestata.

    SECTIUNEA a 2-a
    Atestarea persoanelor fizice

    Activitati pentru care se acorda atestatul
    Art. 27
    Activitatile pentru care se pot solicita si emite certificate de atestare in domeniul intocmirii de documentatii, al cercetarii geologice si de expertizare sunt:
    a) efectuarea lucrarilor de teren si de laborator aferente:
    - studiilor geologice (mineralogice, stratigrafice, geochimice, hidrogeologice etc.);
    - altor studii specifice;
    b) elaborarea/expertizarea documentatiilor geologice, geologo-tehnice si tehnico-economice pentru activitati miniere si operatiuni petroliere:
    - proiecte, rapoarte si programe de explorare-dezvoltare-exploatare;
    - evaluarea resurselor/rezervelor pentru substante minerale si petrol;
    - studii de prefezabilitate si fezabilitate;
    - documentatii pentru instituirea perimetrelor de protectie hidrogeologica;
    - documentatii pentru instituirea perimetrelor de prospectiune, explorare, exploatare si dezvoltare;
    - alte documentatii de specialitate;
    c) expertizarea, conducerea/coordonarea activitatilor legate de cercetarea geologica.
    Art. 28
    Atestarea persoanelor fizice care desfasoara activitati in domeniul cercetarii geologice, intocmirea documentatiilor si expertizelor geologo-tehnice se solicita si se acorda cu respectarea specializarii si a criteriilor cuprinse in prezenta metodologie.
    Art. 29
    Criteriile ce trebuie indeplinite pentru atestarea ca specialist sau ca expert in domeniile si specialitatile prevazute in prezenta metodologie sunt cuprinse in anexa nr. 7.

    Continutul dosarului de atestare
    Art. 30
    In vederea atestarii persoanele fizice interesate vor depune la ANRM un dosar de atestare continand urmatoarele documente:
    - cerere-tip, conform anexei nr. 3;
    - copie legalizata de pe carnetul de munca;
    - copie legalizata de pe diploma de studii, titluri stiintifice etc.;
    - copii de pe certificatele de apartenenta la organizatii tehnice, stiintifice ori profesionale;
    - copii de pe certificate sau alte documente care demonstreaza frecventarea de catre solicitant a unor cursuri postuniversitare si de specialitate in domeniul pentru care se solicita atestarea, nivelul tehnic si durata acestora;
    - memoriu de activitate, cu specificarea clara a activitatilor de cercetare, studii, proiectare si/sau productie, desfasurate de solicitant in domeniul geologico-minier si/sau petrolier;
    - lista cuprinzand lucrarile efectuate in domeniul cercetarilor geologice, specificandu-se calitatea si responsabilitatea detinuta; se vor prezenta si lucrarile stiintifice redactate, sustinute si/sau publicate in cadrul unor manifestari interne si/sau internationale de specialitate;
    - recomandari din partea institutiilor, organizatiilor tehnice, stiintifice ori profesionale pentru care au efectuat astfel de activitati.

    SECTIUNEA a 3-a
    Atestarea persoanelor juridice

    Activitati pentru care se acorda atestatul
    Art. 31
    Activitatile pentru care se pot solicita si emite atestari in domeniul intocmirii de documentatii, executarii lucrarilor de cercetare geologica, lucrarilor de exploatare a petrolului si a resurselor minerale si de expertizare sunt:
    a) efectuarea lucrarilor de teren si de laborator aferente:
    - studiilor geologice (mineralogice, stratigrafice, geochimice, hidrogeologice etc.);
    - altor studii specifice;
    b) elaborarea/expertizarea documentatiilor geologice, geologo-tehnice si tehnico-economice pentru activitati miniere si operatiuni petroliere:
    - proiecte, programe si rapoarte de explorare-dezvoltare-exploatare;
    - evaluarea resurselor/rezervelor pentru substante minerale si petrol;
    - studii de prefezabilitate si fezabilitate;
    - documentatii pentru instituirea perimetrelor de protectie hidrogeologica;
    - alte documentatii de specialitate;
    c) executia, conducerea/coordonarea si expertizarea lucrarilor legate de exploatarea resurselor minerale prin:
    - activitati miniere;
    - operatiuni petroliere.
    Art. 32
    Atestarea persoanelor juridice care desfasoara activitati in domeniul intocmirii de documentatii, executarii lucrarilor de cercetare geologica, lucrarilor de exploatare a petrolului si a resurselor minerale si de expertizare se solicita si se acorda cu respectarea specializarii si a criteriilor cuprinse in prezenta metodologie.

    Continutul dosarului de atestare
    Art. 33
    In vederea atestarii persoanele juridice interesate vor depune la ANRM un dosar care va cuprinde urmatoarele documente:
    a) cerere-tip de atestare, conform anexei nr. 2, cu specificarea clara a activitatilor miniere si/sau a operatiunilor petroliere pentru care se solicita atestarea. Activitatile pentru care persoana juridica solicita atestarea trebuie sa fie conforme cu cele prevazute in codul de clasificari CAEN;
    b) documente ce atesta calitatea de persoana juridica a solicitantului (in copie):
    - statutul societatii comerciale;
    - denumirea, sedii;
    - capitalul social;
    - certificatul de inregistrare la oficiul registrului comertului;
    - certificatul fiscal;
    - dovada inscrierii la oficiul registrului comertului a activitatilor miniere si/sau a operatiunilor petroliere pentru care se solicita atestarea;
    - alte documente relevante, la latitudinea solicitantului;
    c) memoriu privind activitatile miniere si/sau operatiunile petroliere reprezentative, desfasurate anterior (anexa nr. 4):
    - in domeniul cercetarii geologice;
    - in domeniul explorarii-dezvoltarii-exploatarii resurselor minerale si/sau petroliere;
    - alte domenii conexe de activitate;
    d) documente care sa ateste pregatirea, calificarea tehnica si experienta profesionala ale personalului/specialistilor (curriculum vitae, cu specificarea activitatilor miniere si/sau a operatiunilor petroliere desfasurate) (anexa nr. 5);
    e) declaratii care sa ateste dotarea tehnica, proprietate a societatii comerciale sau inchiriate: instalatii, aparatura, echipamente si utilaje specifice executarii activitatilor miniere si/sau operatiunilor petroliere (anexa nr. 9);
    f) documente care sa ateste capacitatea financiara a solicitantului (scrisoare de bonitate cu principalii indicatori: lichiditate patrimoniala, solvabilitate, rentabilitate);
    g) nota de constatare a inspectoratului teritorial (zonal) pentru resurse minerale privind capacitatea tehnica a solicitantului;
    h) apartenenta in bloc sau individuala la organisme/organizatii tehnice ori profesionale de specialitate (anexa nr. 6);
    i) dupa caz, documente de certificare care sa ateste indeplinirea unor standarde de calitate in urmarirea si executia lucrarilor (ISO 9001 etc.).

    CAP. 4
    Reinnoirea certificatelor de atestare

    Art. 34
    Durata valabilitatii certificatului de atestare este de 3 ani, cu posibilitatea de a fi revizuit sau anulat in cazul in care persoana fizica sau juridica nu mai indeplineste conditiile si criteriile de atestare. Aceasta situatie este sesizata de organele abilitate de lege pentru controlul tehnic si financiar si de persoanele competente din cadrul ANRM, aducandu-se la cunostinta comisiei de atestare, care are obligatia de a analiza cazul in mod operativ in sedinta extraordinara.
    Art. 35
    Procedura de reinnoire a certificatului de atestare presupune depunerea si analizarea unei noi documentatii, in conformitate cu prevederile cap. III sectiunile a 2-a si a 3-a.
    Daca reinnoirea nu se considera indreptatita datorita executarii de lucrari de slaba calitate, comisia de atestare va returna solicitantului dosarul, explicand cauzele respingerii.
    Daca cererea de reinnoire se considera indreptatita, comisia de atestare va pregati un nou certificat de atestare si va chema la interviu persoana fizica sau conducerea persoanei juridice implicate.
    Art. 36
    Persoanele juridice care au fost atestate conform vechii metodologii aprobate prin Ordinul presedintelui ANRM nr. 147/1995, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 306 din 30 decembrie 1995, trebuie sa trimita cereri de reinnoire a atestatului, conform prezentei metodologii, in termen de un an de la data publicarii acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

    CAP. 5
    Retragerea certificatului de atestare

    Art. 37
    Certificatul de atestare eliberat unei persoane fizice sau juridice poate fi retras in situatia in care nu mai sunt intrunite conditiile si criteriile cuprinse in prezenta metodologie si in cazul neindeplinirii repetate a obligatiilor ce revin agentilor economici, situatii care vor fi decise de comisia de atestare, cu aprobarea presedintelui ANRM.
    Art. 38
    Certificatul de atestare nu va fi eliberat persoanelor juridice sau persoanelor fizice in situatia in care se constata ca acestea au elaborat si au inaintat la ANRM documentatii tehnice necorespunzatoare in mod repetat (de trei ori pentru persoane juridice si de doua ori pentru persoane fizice).
    Art. 39
    Prezentarea de date eronate sau false in documentele din dosarul depus in vederea atestarii atrage anularea certificatului de atestare eliberat de ANRM.

    CAP. 6
    Procedura de contestare

    Art. 40
    Persoanele juridice sau fizice care au solicitat atestarea de catre comisia de atestare si care considera ca nu au fost tratate corect pot face contestatie.
    Art. 41
    Partea nemultumita inainteaza comisiei de atestare o contestatie scrisa in care evidentiaza motivele contestarii, precum si cauzele pentru care apreciaza ca nu s-a acordat consideratia cuvenita cazului sau.
    Dupa primirea contestatiei scrise comisia de atestare analizeaza cazul si decizia sa anterioara.
    Daca se considera intemeiata contestatia, comisia de atestare va revoca decizia anterioara si va elibera atestatul persoanei fizice sau juridice. Daca comisia de atestare considera ca nu este justificata modificarea deciziei sale anterioare, va informa in scris solicitantul asupra acestui fapt si asupra motivelor deciziei luate.
    Art. 42
    Contestatiile cu privire la rezultatul examinarii se depun la ANRM - comisia de atestare, in termen de 5 zile lucratoare de la data comunicarii deciziei.
    Contestatiile se rezolva de comisia de atestare in termen de 30 de zile lucratoare de la data expirarii termenului de depunere a contestatiilor.
    Art. 43
    Tarifele pentru obtinerea certificatului de atestare se stabilesc de catre ANRM, cu avizul Oficiului Concurentei, diferentiat pentru persoane fizice si pentru persoane juridice, in functie de activitatile pe care acestea le desfasoara.
    Art. 44
    Persoana fizica sau juridica care solicita atestarea plateste in numerar, la casieria ANRM, tariful prevazut. Tariful se poate actualiza periodic, in conditiile legii.

    CAP. 7
    Dispozitii finale

    Art. 45
    ANRM va suporta din tarifele incasate cheltuielile legate de functionarea comisiei de atestare [in baza art. 70 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 72/1996].
    Anexele nr. 1 - 10 fac parte integranta din prezenta metodologie.

    ANEXA 1
    la metodologie

                               COMPONENTA
comisiei de atestare a persoanelor fizice si juridice care intocmesc documentatii geologo-tehnice, executa lucrari de cercetare geologica, lucrari de exploatare a petrolului si resurselor minerale si de expertizare

    Presedinte     - specialist in cadrul ANRM
    Vicepresedinte - reprezentant al ANRM
    Membri:        - 2 reprezentanti din cadrul ANRM
                   - un reprezentant al unei institutii de invatamant superior
                   - un reprezentant al executantilor de activitati miniere
                   - un reprezentant al executantilor de operatiuni petroliere
    Secretariat    - sef birou atestate ANRM.

    ANEXA 2
    la metodologie

    PERSOANA JURIDICA
    Nr. .......... din .............

                                CERERE
pentru obtinerea atestarii privind competenta tehnica de a desfasura urmatoarele activitati (se completeaza, dupa caz, activitatile solicitate):

    - intocmirea de documentatii geologo-tehnice;
    - cercetare geologica complexa;
    - exploatarea petrolului;
    - exploatarea resurselor minerale;
    - expertizare in: executarea lucrarilor de prospectiuni;
                      executarea lucrarilor de explorare;
                      executarea lucrarilor de dezvoltare;
                      executarea lucrarilor geofizice:
                        - seismice;
                        - magnetometrice;
                        - gravimetrice;
                      executarea de studii de laborator:
                        - geotehnice;
                        - mineralogice;
                        - petrografice;
                        - paleontologice - micro-;
                        - geochimice;
                      executarea de lucrari hidrogeologice:
                        - elaborarea de documentatii hidrogeologice;
                        - foraje hidrogeologice;
                        - testari hidrogeologice;
                        - elaborarea de documentatii pentru instituiri de
                          perimetre de protectie hidrogeologica;
    - alte lucrari cu caracter geologo-tehnic.

    Persoana juridica ..............................................., cu sediul in ........................., str. ........................ nr. ......., judetul ........................, telefon ................, fax ................, e-mail ................, inmatriculata la Registrul comertului ..................... cu nr. .............. din .............., reprezentata de ........................, avand functia de ................................, solicitam, in conformitate cu prevederile art. ........... din Metodologia de atestare a persoanelor fizice si juridice, aprobata prin Ordinul .................., eliberarea certificatului de atestare privind capacitatea de a efectua ........................... .
    Anexam la prezenta cerere documentele prevazute de metodologia aprobata prin Ordinul nr. ........................., publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. ................ .

          Data
   ....................
                                  ....................................
                                    (numele, prenumele si semnatura)

    ANEXA 3
    la metodologie

                                 CRITERII
                   de atestare pentru persoanele fizice

    Domeniile, calitatile si criteriile de atestare sunt cele stabilite in continuare.

    A. Pentru calitatea de expert
    Criterii de atestare
    1. Studii         - absolvent de studii universitare
                      - masterat
                      - doctor
                      - membru al Academiei Romane
                      - profesor universitar
                      - alt titlu academic
    2. Vechime        - cel putin 10 ani de activitate efectiva in domeniu
    3. Experienta     - 10 lucrari complexe in domeniu
                      - lucrari de sinteza
                      - teza de doctorat
                      - cursuri universitare predate
    4. Polivalenta    - experienta stiintifica
                      - experienta practica
                      - experienta didactica
                      - experienta publicistica

    B. Pentru calitatea de specialist
    Specializari:     - studii
                      - sinteze
                      - cercetari
                      - diriginte de santier
                      - executari de lucrari
                      - inspectie, urmarire, control al lucrarilor
                        geologice, miniere si petroliere
                      - proiecte, verificare proiecte, sef de proiect
                      - verificari documentatii, intocmire de documentatii
                        cu calcul de rezerve

    Criterii de atestare:
    1. Studii         - absolvent de studii universitare cu diploma de licenta
    2. Vechime        - activitate efectiva de 5 ani in:
                          - proiectare, executie, avizare
                          - pregatire postuniversitara de specialitate
    3. Experienta:    - participarea la intocmirea a 5 documentatii, proiecte,
                        studii si executarea a cel putin 3 lucrari ca autor
                        direct
                      - avizare de lucrari specifice domeniului solicitat
                        pentru atestare
                      - executare de lucrari
                      - diriginte de santier
                      - conducator de lucrari de cercetare, explorare si
                        exploatare
                      - operatiuni geofizice:
                          - seismice
                          - gravimetrice
                          - magnetometrice
                          - de sonda
                      - masuratori complexe pentru foraje de petrol, testari
                        hidrogeologice, ape minerale, ape termominerale, ape
                        subterane potabile si industriale
                      - hidrogeologie
                      - alte lucrari legate de activitatea de baza
    4. Interviu la comisia de atestare cu privire la legislatia in vigoare

    ANEXA 4
    la metodologie

    PERSOANA JURIDICA

                                SITUATIA
    privind activitatea desfasurata in domeniul ...........................
    .......................................................................

    in ultimii 3 ani
___________________________________________________________________________
Nr.   Anul  Lucrarea  Beneficiarul   Alte elemente specifice   Observatii*)
crt.
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
    *) Se va mentiona activitatea reprezentativa desfasurata - proiecte, studii, lucrari etc.

          Data completarii
    .............................

                                              Semnatura autorizata
                                         .............................

                                                   Stampila

    ANEXA 5
    la metodologie

    PERSOANA JURIDICA

               CALIFICARI PROFESIONALE SI INSTRUIRE RELEVANTA
____________________________________________________________________________
  Numele si         Denumirea          Anul       Institutia     Principala
  prenumele        cursului si      absolvirii,  de invatamant  atributie in
personalului de   calificativul       durata                     societatea
 specialitate   obtinut (diploma,                                comerciala
                masterat, doctorat)
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________

             Data
    ........................

                                          Semnatura autorizata
                                      ...........................

    (Atasati copiile de pe certificatele pentru calificarea de cel mai inalt grad si pentru cursurile de instruire pentru persoanele mentionate mai sus.)

    ANEXA 6
    la metodologie

    PERSOANA JURIDICA

                                APARTENENTA
la organisme stiintifice de specialitate - organizatii tehnice profesionale
_______________________________________________________________________________
 Organismul     Data intrarii  Nivelul/Calificarea       Tipul apartenentei
 profesional                                        (Rugam bifati organizatia.)
_______________________________________________________________________________
Camera de
comert
si industrie
_______________________________________________________________________________
Asociatia
Hidrologilor
din Romania
_______________________________________________________________________________
AGIT
_______________________________________________________________________________
BGF
_______________________________________________________________________________
IADC
_______________________________________________________________________________
IGA
_______________________________________________________________________________
IAH
_______________________________________________________________________________
IAHT
_______________________________________________________________________________

    ...........................................................................
    (Rugam anexati copiile de pe certificatele sau documentele care atesta aceasta apartenenta.)

    ANEXA 7
    la metodologie

    PERSOANA JURIDICA

                             CRITERII DE ATESTARE

    A. Domenii
    a) studii de teren si de laborator specifice activitatii de cercetare geologica;
    b) elaborarea si/sau expertizarea documentatiilor geologice, geologo-tehnice si tehnico-economice pentru activitati miniere si operatiuni petroliere:
    - intocmirea de proiecte, rapoarte si programe de explorare-dezvoltare-exploatare;
    - expertizarea studiilor de evaluare a resurselor si rezervelor de petrol si de substante minerale utile;
    - studii de prefezabilitate si fezabilitate in domeniul cercetarilor geologice;
    - documentatii de instituire a perimetrelor de protectie hidrogeologica;
    - documentatii pentru instituirea de perimetre de prospectiune, explorare si exploatare;
    - alte documentatii si rapoarte de specialitate;
    c) expertizarea, conducerea/coordonarea activitatilor legate de cercetarea geologica si exploatarea resurselor minerale.

    B. Criterii
    Pentru calitatea de expert:
    1. Studii:
    a) absolvent de studii universitare cu diploma de licenta;
    b) masterat in domeniul geologo-geofizic;
    c) doctor in stiintele Pamantului;
    d) membru al Academiei Romane;
    e) alte titluri stiintifice sau universitare
    2. Vechime:
    - 10 ani de activitate in domeniul cercetarilor geologice, al exploatarii resurselor de petrol si substante minerale utile, de verificare si expertizare a studiilor si documentatiilor geologice
    3. Experienta si lucrari executate:
    a) 10 lucrari in domeniul cercetarilor geologice si/sau geofizice;
    b) lucrari de sinteza in domeniul stiintelor geologice - teoretice sau practice;
    c) teza de doctorat;
    d) cursuri universitare predate;
    e) experienta stiintifica;
    f) experienta practica;
    g) experienta didactica;
    h) experienta publicistica
    Pentru calitatea de specialist:
    1. Studii:
    - absolvent de studii universitare cu diploma de licenta
    2. Vechime:
    a) 5 ani de activitate efectiva in domeniul cercetarii geologice, explorarii, dezvoltarii si exploatarii resurselor minerale;
    b) 5 ani in activitatea de proiectare, executie si avizare in domeniul resurselor minerale;
    c) pregatire postuniversitara de specialitate.
    3. Experienta:
    a) participare la intocmirea a cel putin 5 documentatii sau rapoarte geologice sau geofizice, proiecte, studii si intocmirea a cel putin 3 lucrari ca autor direct;
    b) diriginte de santier la lucrari de cercetare-exploatare a resurselor minerale;
    c) conducator al unor lucrari de cercetare-exploatare a resurselor minerale;
    d) efectuarea de operatiuni geofizice:
    - seismice;
    - gravimetrice;
    - magnetometrice;
    - de sonda - investigarea gaurilor de sonda prin diverse metode;
    e) efectuarea de masuratori complexe pentru forajele de hidrocarburi si ape subterane;
    f) lucrari hidrogeologice - foraje, teste de productie, exploatare resurse de ape subterane;
    g) alte lucrari legate de activitatea geologica.

    ANEXA 8
    la metodologie

    PERSOANA JURIDICA

                              REFERINTE CLIENTI

    Compania ..................................
    Numele si prenumele .......................
    Pozitia/functia ...........................
    Adresa ....................................
    Nr. telefon ...............................

    Declaratie

             Semnatura
    ........................
                                              Data
                                   .........................

    ANEXA 9
    la metodologie

    PERSOANA JURIDICA

                               SITUATIA
privind dotarea cu instalatii si utilaje specifice pentru desfasurarea activitatii de .....................................................
______________________________________________________________________________
Nr.       Denumirea si marca          Anul      Starea tehnica    Observatii*)
crt. instalatiilor si utilajelor  fabricatiei  (gradul de uzura)
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
    *) Se va mentiona daca se asigura realizarea de lucrari la nivelul de calitate propus.

    NOTA:
    Se pot inscrie si performantele tehnice ale utilajelor.

        Data completarii
     ......................
                                              Semnatura autorizata
                                        ...............................

                                                    Stampila

    ANEXA 10
    la metodologie

    PERSOANA JURIDICA

                                  FISA
cu privire la asigurarea cu personal pentru activitatea de ....................
___________________________________________________________________________
 Categorii de personal                 Numarul de persoane cu atributii de
                                      _____________________________________
                                        conducere               executie
___________________________________________________________________________
 Ingineri (profesia)
___________________________________________________________________________
 Tehnicieni (profesia)
___________________________________________________________________________
 Economisti
___________________________________________________________________________
 Juristi
___________________________________________________________________________
 Maistri (meseria)
___________________________________________________________________________
 Muncitori calificati (meseria)
___________________________________________________________________________
 Alte categorii de muncitori
___________________________________________________________________________
 Total:
___________________________________________________________________________

              Data
     ......................

                                              Semnatura autorizata
                                        ...............................

                                                    Stampila

    Figura 1 - Certificat de atestare pentru persoane juridice - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 315 din 13 iunie 2001, la pagina 13.

    Figura 2   Certificat de atestare pentru persoane fizice   se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 315 din 13 iunie 2001, la pagina 14.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 38/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 38 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 38/2001
Ordin 111 2004
pentru modificarea Metodologiei de atestare a competentei tehnice a persoanelor juridice care intocmesc documentatii si/sau executa lucrari de cercetare geologica, lucrari de exploatare a petrolului si a resurselor minerale si de expertizare, precum si a persoanelor fizice care intocmesc documentatii si/sau executa lucrari de cercetare geologica si de expertizare, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale nr. 38/2001
Ordin 150 2001
privind modificarea Metodologiei de atestare a competentei tehnice a persoanelor juridice care intocmesc documentatii si/sau executa lucrari de cercetare geologica, lucrari de exploatare a petrolului si a resurselor minerale si de expertizare, precum si a persoanelor fizice care intocmesc documentatii si/sau executa lucrari de cercetare geologica si de expertizare
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu