ORDIN Nr. 433
din 23 mai 2007
privind modificarea si
completarea Ordinului ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale
nr. 1.366/2005 pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind
producerea in vederea comercializarii, controlul si certificarea calitatii
si/sau comercializarea semintelor de legume
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 369 din 30 mai 2007
In baza prevederilor art. 12 din Legea nr. 266/2002
privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calităţii,
comercializarea seminţelor şi a materialului săditor, precum şi înregistrarea
soiurilor de plante,
în baza Directivei Comisiei 2006/124/CE din 5 decembrie
2006 care amendează Directiva Consiliului 92/33/CE şi Directiva Consiliului
2002/55/CE privind comercializarea seminţelor de legume,
văzând Referatul de aprobare nr. 274.152 din 14 mai
2007 al Direcţiei generale implementare politici agricole,
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr.
385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi
Dezvoltării Rurale,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul ordin:
Art. I. - Se aprobă modificarea şi completarea Ordinului ministrului
agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 1.366/2005 pentru aprobarea
Regulilor şi normelor tehnice privind producerea în vederea comercializării,
controlul şi certificarea calităţii şi/sau comercializarea seminţelor de
legume, publicat în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 122 bis din 8 februarie 2006, potrivit anexei care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. II. - Prezentul
ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, si intră în vigoare la data de 1 iulie
2007.
p. Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Gheorghe Albu,
secretar de stat
ANEXĂ
1. Alineatul (2) al
articolului 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) Prezentul ordin transpune în legislaţia naţională
prevederile Directivei Consiliului 2002/55/CE privind comercializarea
seminţelor de legume, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene nr.
L 193 din 20 iulie 2002, ultima dată amendată prin Directiva Comisiei
2006/124/CE din 5 decembrie 2006, precum şi ale Directivei Consiliului
89/14/CEE din 15 decembrie 1988."
2. Litera B a
alineatului (1) al articolului 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„B. legume reprezintă
plantele din speciile destinate producţiei din agricultură sau horticultura,
dar nu pentru folosire în scop ornamental:
- Allium cepa L.
- Cepa
Group Onion; ceapă
Echalion, ceapă eşalotă tip „banană"
- Aggregatum Group Shallot; ceapă eşalotă
- Allium fistulosum L.
Japanese bunching onion or Welsh onion; ceapă de stufat
- Allium porrum L.
Leek; praz
- Allium sativum L.
Garlic; usturoi
- Allium schoenoprasumL. Chives; ceapă de tuns
- Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm . Chervil; asmăţui
- Apium
graveolensL. Celery;
ţelină de peţiol şi frunze
Celeriac, ţelină de rădăcină
- Asparagus officinalis L.
Asparagus; sparanghel
- Beta vulgaris L.
Beetroot including Cheltenham beet; sfeclă roşie
Spinach beet or Chard; sfeclă de peţiol sau mangold
- Brassica oleracea L.
Curly kale; varză creaţă
Cauliflower;
conopidă
Sprouting broccoli or Calabrese; broccoli
Brussels sprouts; varză de Bruxelles
Savoy cabbage; varză creaţă
White cabbage; varză albă
Red cabbage; varză roşie
Kohlrabi; gulie
- Brassica rapa L.
Chinese cabbage; varză chinezească
Turnip;
napi
- Capsicum annuum L.
Chilii or pepper; ardei
- Chicorium endivia
L. Curled-leaved
endive; cicoare creaţă sau cicoare de grădină
Plain-leaved; scarola
- Chicorium intybus
L. Witloof
chicory; andivă
Large-leaved chicory or Italian chicory; cicoare cu
frunză lată sau cicoare
italiană
Industrial chicory; cicoare industrială
- Citrullus lanatus
(Yhunb.) Watermelon; pepene verde Matsum. et Nakai
- CucumismeloL.
Melon; pepene galben
- Cucumis sativus
L. Cucumber;
castravete cu fruct semilung şi lung
Gherkin;
castravete cu fruct scurt
- Cucurbita maxima Duchesne
Gourd; dovleac comestibil
- Cucurbita pepo
L. Marrow or Courgette; dovlecel
- Cynara cardunculus L. Globe
artichoke, anghinare
Cardoon, cardon
- Daucus carota L.
Carrot; morcov
Fooder
carrot; morcov furajer
- Foeniculum vulgare Mill.
Fennel; fenicul
- Lactuca Sativa L.
Lettuce; salată
- Lycopersicon esculentum Mill. Tomato;
tomate
- Petroselinum crispum(Mill.)
Parsley; pătrunjel
Nyman ex A.W. Hill
- Phaseolus coccineus L.
Runner bean; fasole de Spania
- Phaseolus vulgaris L.
Dwarf French bean; fasole pitică
Climbing French bean; fasole urcătoare
- Pisum sativum L.
(partim) Wrinkled pea, mazăre
cu bob zbârcit
Round pea, mazăre cu bob neted Sugar pea; mazăre dulce
- Raphanus
sativusL. Radish, ridiche
Black radish; ridiche neagră
- Rheum rhabarbarum L.
Rhubarb; revent
- Scorzonera hispanica L.
Scorzonera or Back salsify; scorţoneră
- Solanum melongena L.
Aubergine or Egg plant; pătlăgele vinete
- Spinacia oleracea L.
Spinach; spanac
- Valerianelle locusta (L.)
Laterr. Corn salad or Lamb's lettuce;
fetică
- Vicia fabaL. (partim)
Broad bean; bob
- Zea maysL. (partim)
Sweet corn; porumb zaharat
Popcorn; porumb de floricele"
3. La anexa nr. 2,
litera a) a punctului 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„3. Seminţele trebuie să satisfacă, de asemenea,
următoarele condiţii:
a) Norme (standarde)
Specia
|
Puritatea fizică
minimă
(% în greutate)
|
Conţinutul maxim
în seminţe din alte
specii de plante
(% în greutate)
|
Germinaţia minimă
(% glomerule sau seminţe pure)
|
Allium cepa
|
97
|
0,5
|
70
|
Allium fistulosum
|
97
|
0,5
|
65
|
Allium porrum
|
97
|
0,5
|
65
|
Allium sativum
|
97
|
0,5
|
65
|
Allium schoenoprasum
|
97
|
0,5
|
65
|
Anthriscus cerefolium
|
96
|
1
|
70
|
Apium graveolens
|
97
|
1
|
70
|
Asparagus officinalis
|
96
|
0,5
|
70
|
Beta vulgaris (sfecla Cheltehnam)
|
97
|
0,5
|
50 (glomerule)
|
Beta vulgaris (alte subspecii)
|
97
|
0,5
|
70 (glomerule)
|
Brassica oleracea (conopidă)
|
97
|
1
|
70
|
Brassica oleracea (altele decât
conopida)
|
97
|
1
|
75
|
Brassica rapa (varză chinezească)
|
97
|
1
|
75
|
Brassica rapa (nap)
|
97
|
1
|
80
|
Capsicum annuum
|
97
|
0,5
|
65
|
Cichorium intybus (partim)
|
95
|
1,5
|
65
|
(andive, cicoare italiană)
|
|
|
|
Cichorium intybus (partim) (cicoare
industrială)
|
97
|
1
|
80
|
Cichorium endivia
|
95
|
1
|
65
|
Citrullus lanatus
|
98
|
0,1
|
75
|
Cucumis melo
|
98
|
0,1
|
75
|
Cucumis sativus
|
98
|
0,1
|
80
|
Cucurbita maxima
|
98
|
0,1
|
80
|
Cucurbita pepo
|
98
|
0,1
|
75
|
Cynara cardunculus
|
96
|
0,5
|
65
|
Daucus carota
|
95
|
1
|
65
|
Foeniculum vulgare
|
96
|
1
|
70
|
Lactuca sativa
|
95
|
0,5
|
75
|
Lycopersicon esculentum
|
97
|
0,5
|
75
|
Petroselinum crispum
|
97
|
1
|
65
|
Phaseolus coccineus
|
98
|
0,1
|
80
|
Phaseolus vulgaris
|
98
|
0,1
|
75
|
Pisum sativum
|
98
|
0,1
|
80
|
Raphanus sativus
|
97
|
1
|
70
|
Rheum rhabarbarum
|
97
|
0,5
|
70
|
Scorzonera hispanica
|
95
|
1
|
70
|
Solanum melongena
|
96
|
0,5
|
65
|
Spinacia oleracea
|
97
|
1
|
75
|
Valerianella locusta
|
95
|
1
|
65
|
Vicia faba
|
98
|
0,1
|
80
|
Zea mays
|
98
|
0,1
|
85"
|
4. La anexa nr. 3, litera a) a punctului 2 se
modifică şi va avea următorul cuprins:
„2. a) Greutatea minimă a unui eşantion:
Specia
|
Greutatea (în g)
|
Allium cepa
|
25
|
Allium fistulosum
|
15
|
Allium porrum
|
20
|
Allium sativum
|
20
|
Allium schoenoprasum
|
15
|
Anthricus cerefolium
|
20
|
Apium graveolens
|
5
|
Asparagus officinalis
|
100
|
Beta vulgaris
|
100
|
Brassica oleracea
|
25
|
Brassica râpa
|
20
|
Capsicum annuum
|
40
|
Cichorium intybus (partim) (andive,
cicoare italiană)
|
15
|
Cichorium intybus (partim) (cicoare
industrială)
|
50
|
Cichorium endivia
|
15
|
Citrullus lanatus
|
250
|
Cucumis melo
|
100
|
Cucumis sativus
|
25
|
Cucurbita maxima
|
250
|
Cucurbita pepo
|
150
|
Cynara cardunculus
|
50
|
Daucus carota
|
10
|
Foeniculum vulgare
|
25
|
Lactuca sativa
|
10
|
Lycopersicon esculentum
|
20
|
Petroselinum crispum
|
10
|
Phaseolus coccineus
|
1000
|
Phaseolus vulgaris
|
700
|
Pisum sativum
|
500
|
Raphanus sativus
|
50
|
Rheum rhabarbarum
|
135
|
Scorzonera hispanica
|
30
|
Solanum melongena
|
20
|
Spinacia oleracea
|
75
|
Valerianella locusta
|
20
|
Vicia faba
|
1000
|
Zea mays
|
1000"
|
5. La anexa nr. 7, titlul I „Cerinţe generale pentru controlul şi certificarea
seminţelor", capitolul II, litera G, punctul 3, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
,,b) când rezultatul din parcelele de control arată că
identitatea şi puritatea varietală nu au fost menţinute, autoritatea oficială
poate interzice comercializarea seminţei obţinute din parcelele şi loturile
respective;".
6. La anexa nr. 7, titlul I „Cerinţe generale pentru controlul şi certificarea
seminţelor", capitolul II, litera G, punctul 4.2, litera b) se modifică şi va avea următorul
cuprins:
,,b) din sămânţa Certificată si sămânţa Standard un
eşantion din fiecare partidă sau lot;".
7. La anexa nr. 7, titlul I „Cerinţe generale pentru controlul si certificarea seminţelor,
capitolul II, litera
G, punctul 4.6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„4.6. Se consideră corespunzătoare puritatea varietală
determinată în postcontrol, egală cu normele interne de puritate varietală din
tabelul nr. 2 din prezenta anexă sau mai reduse cu maximum 1%, iar în cazul
hibrizilor se consideră satisfăcătoare puritatea varietală de minimum
95%."
8. La anexa nr. 7, titlul II „Cerinţe speciale pentru controlul şi certificarea seminţelor,
secţiunea II, capitolul V, tabelul nr. 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Tabel nr. 1. - Norme interne privind prezenţa
organismelor dăunătoare care afectează calitatea seminţelor de legume
Specia
|
Organismul dăunător
|
1
|
2
|
Ardei
|
Fusarium oxysporum
|
Plante-mamă Bulboase rădăcinoase
|
Erwinia carotovora
|
Fasole
|
Pseudomonas syringae pv. phaseolicola
|
Colletotrichum lindemuthianum
|
Acanthoscelides obtectus
|
Bostănoase
|
Pseudomonas syrinqae pv. lachrymans
|
Colletotrichum lagenarium
|
1
|
2
|
Ceapă şi praz
|
Allium virus 1
|
Erwinia carotovora
|
Peronospora destructor
|
Helminthosporium alii
|
Mazăre
|
Ascochyta pisi
|
Bruchus pisorum
|
Vărzoase, ridichi
|
Alternaria brassicae
|
Stemphyllium brassicae
|
Xanthomonas campestris pv. campestris
|
Phoma lingam
|
Ceutorhynchus assimilis
|
Tomate
|
Pseudomonas syrinqae pv. Tomato
|
Fusarium oxysporum
|
Phytophthora infestans
|
Ascochyta hortorum
|
Vinete
|
Ascochyta hortorum
|
9. La anexa nr. 7, titlul II „Cerinţe speciale pentru controlul şi certificarea seminţelor,
secţiunea II, capitolul V, tabelul nr. 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Tabel nr. 2. - Norme interne privind condiţiile de
puritate varietală la soiuri, pentru aprobarea în câmp
Specificare
|
Puritatea varietală minimă, %
|
Prebază, Bază
|
Certificată
|
Ardei
|
98
|
96
|
Andivă
|
97
|
95
|
Asmătui
|
97
|
95
|
Bob
|
98
|
96
|
Brocoli, conopidă
|
97
|
94
|
Cardon
|
97
|
95
|
Castraveţi
|
98
|
96
|
Ceapă, praz
|
97
|
95
|
Cicoare creată, industrială
|
97
|
95
|
Dovlecel
|
97
|
95
|
Dovleac
|
99
|
96
|
Fasole, mazăre
|
99
|
96
|
Fenicul
|
97
|
94
|
Fetică
|
98
|
96
|
Gulie
|
98
|
96
|
Morcov
|
97
|
95
|
Napi
|
95
|
93
|
Pătrunjel de rădăcină, frunze
|
97
|
95
|
Pepene galben, verde
|
97
|
94
|
Ridichi
|
97
|
95
|
Salată
|
97
|
94
|
Sfeclă roşie, petiol
|
97
|
95
|
Scortoneră
|
97
|
94
|
Spanac
|
98
|
95
|
Sparanghel
|
95
|
93
|
Telină
|
97
|
94
|
Tomate
|
98
|
96
|
Varză albă, creată, roşie, de Bruxelles, chinezească
|
97
|
95
|
Vinete
|
97
|
95
|
NOTĂ:
Normele din tabel pentru sămânţă Certificată sunt
aplicabile şi seminţei Standard."
10. La anexa nr. 7, titlul II „Cerinţe speciale pentru controlul şi certificarea
seminţelor", secţiunea II, capitolul V, tabelul nr. 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Tabelul nr. 3. - Norme interne privind umiditatea
recomandată pentru seminţele de legume
A. Specii cuprinse în Directiva Consiliului 2002/55/CE
Nr. crt.
|
Specia
|
Umiditatea maximă (%)
|
|
|
In ambalaje normale
|
In ambalaje ermetice
|
1.
|
Allium cepa
|
12
|
6
|
2.
|
Allium fistulosum
|
12
|
6
|
3.
|
Allium porum
|
12
|
6
|
4.
|
Allium sativum
|
12
|
6
|
5.
|
Allium schoenoprasum
|
12
|
6
|
6.
|
Anthriscus cerefolium
|
12
|
8
|
7.
|
Apium graveolens
|
12
|
7
|
8.
|
Asparagus officinalis
|
12
|
7
|
9.
|
Beta vulgaris
|
13
|
9
|
10.
|
Brassica oleracea
|
10
|
6
|
11.
|
Brassica râpa
|
10
|
6
|
12.
|
Capsicum annuum
|
11
|
5
|
13.
|
Cichorium intybus
|
12
|
6
|
14.
|
Cichorium endivia
|
12
|
6
|
15.
|
Citrullus lanatus
|
10
|
7
|
16.
|
Cucumis melo
|
10
|
7
|
17.
|
Cucumis sativus
|
10
|
7
|
18.
|
Cucurbita maxima
|
10
|
7
|
19.
|
Cucurbita pepo
|
10
|
7
|
20.
|
Cynara cardunculus
|
12
|
8
|
21.
|
Daucus carota
|
11
|
7
|
22.
|
Foeniculum vulgare
|
12
|
7
|
23.
|
Lactuca sativa
|
9
|
6
|
24.
|
Lycopersicon esculentum
|
11
|
8
|
25.
|
Petroselinum crispum
|
12
|
7
|
26.
|
Phaseolus coccineus
|
14
|
11
|
27.
|
Phaseolus vulgaris
|
14
|
11
|
28.
|
Pisum sativum
|
14
|
11
|
29.
|
Raphanus sativus
|
12
|
7
|
30.
|
Rheum rhabarbarum
|
12
|
7
|
31.
|
Scorzonera hispanica
|
12
|
8
|
32.
|
Solanum melongena
|
11
|
8
|
33.
|
Spinacia oleracea
|
13
|
9
|
34.
|
Valerianella locusta
|
12
|
7
|
35.
|
Vicia faba
|
14
|
11
|
36.
|
Zea mays
|
14
|
10
|
NOTĂ:
Normele din tabele sunt aplicabile şi seminţei
Standard."