ORDIN
Nr. 496 din 27 decembrie 2001
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind aprobarea sistemelor de
tratament termic alternativ pentru prelucrarea materialelor cu grad ridicat de
risc
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 191 din 21 martie 2002
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
in temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 146.511 din 17 decembrie 2001, intocmit de
Agentia Nationala Sanitara Veterinara,
emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind aprobarea sistemelor de
tratament termic alternativ pentru prelucrarea materialelor cu grad ridicat de
risc, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor
aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aducere la
indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 15 zile de la data publicarii lui.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind aprobarea sistemelor de tratament termic alternativ pentru prelucrarea
materialelor cu grad ridicat de risc
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Fabricile de prelucrare a materialelor cu grad ridicat de risc, care
utilizeaza un sistem sau o combinatie de sisteme descrise in prezenta norma
sanitara veterinara, pot fi aprobate de autoritatea competenta, cu conditia ca
ele sa intruneasca termenii si conditiile legislatiei comunitare specifice si
atunci cand s-a demonstrat autoritatii competente ca produsul final a fost
prelevat zilnic, in cursul unei perioade de o luna, conform standardelor
microbiologice stabilite in legislatia comunitara specifica.
Art. 2
Detalii ale punctelor critice de control, in baza carora fiecare fabrica se
conformeaza in mod satisfacator standardelor microbiologice, vor fi
inregistrate si pastrate astfel incat proprietarul, operatorul sau
reprezentantul sau si, daca este cazul, autoritatea competenta sa poata
monitoriza functionarea fabricii. Informatiile care trebuie inregistrate si
monitorizate vor include marimea particulei, temperatura critica si, daca este
cazul, timpul total, graficul presiunii, ritmul de alimentare cu materie prima
si rata de reciclare a grasimii. Aceste informatii vor fi furnizate Comisiei
Europene la cerere.
Art. 3
In sensul prezentei norme sanitare veterinare, se intelege prin:
a) grasime naturala - grasimea care este prezenta in mod firesc in
majoritatea materiilor prime. Poate fi o cantitate mica de seu prelucrat
reciclat, pentru a ajuta uscarea, dar trebuie mentinut efectul minim asupra
timpului de persistenta a particulelor prin sistem;
b) grasime adaugata - cantitati apreciabile de seu care sunt adaugate la
materia prima anterior fazei de sterilizare. Rapoartele de seu: materie prima
de 0,5:1 pana la 5:1 se folosesc in mod obisnuit. Variatia in rapoartele de
reciclare a grasimii poate afecta timpul de persistenta a materiei prime si
parametrii stabiliti;
c) materiale degresate - materia prima este pregatita pentru degresare prin
coagulare termica urmata de presare mecanica. Reziduul proteic cu continut
scazut de grasime este ulterior uscat si sterilizat;
d) separare - separarea initiala sau presepararea grasimii de materialele
deshidratate si sterilizate. Aceasta se poate efectua prin scurgere sau prin
centrifugare;
e) productia de faina - include in general presarea materiilor separate,
pentru a produce o turta, cu exceptia sistemelor de prepresare. Ulterior turta
sau faina este macinata pentru a se obtine o faina corespunzatoare
distributiei;
f) productia de concentrate - tratamentul fazei lichide inaintea
indepartarii celei mai mari parti din umiditatea sa.
Art. 4
(1) Autoritatea sanitara veterinara centrala a Romaniei poate adopta
documente legislative sau prevederi administrative suplimentare prezentei norme
sanitare veterinare pentru a se asigura implementarea si conformitatea cu
prevederile acesteia.
(2) Autoritatea sanitara veterinara centrala a Romaniei va lua masurile
administrative sau penale adecvate pentru a pedepsi orice incalcare a prevederilor
prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Autoritatea sanitara veterinara centrala a Romaniei poate modifica,
completa sau abroga total sau partial prevederile prezentei norme sanitare
veterinare.
(4) Atunci cand autoritatea sanitara veterinara centrala a Romaniei adopta
cele mentionate la alineatele precedente, trebuie sa faca o referire expresa la
prezenta norma sanitara veterinara.
CAP. 2
Sisteme pentru prelucrarea grasimii naturale
A. Tratament discontinuu la presiune atmosferica (Batch)
I. Descrierea sistemului
Puncte critice de control
Maruntire
| Marimea particulei: ... mm
|
Preparare Timp total: ... minute
| Temperatura: ... grade C
|
|
|
Separare
|
|
Testare pentru Clostridium
perfringens
|
|
Productie de faina
|
|
|
|
Depozitare
|
|
Testare pentru Salmonella
si enterobacteriacee
|
|
Distributie
Atunci cand este necesar dimensiunea materialului este redusa prin
maruntire. Materialul este apoi incalzit intr-un vas cu manta de abur (deseori
cu un rotor incalzit cu abur), pentru a se indeparta umiditatea intrinseca.
Umiditatea este evacuata ca vapori de apa la presiunea atmosferica. Dupa
prepararea uscata materialul este apoi scindat in fractiunile sale lichide/seu
si proteice/jumari, fie prin mijloace mecanice, fie prin folosirea unui
solvent, inainte de a fi transformat in fainuri proteice de origine animala.
II. Puncte critice de control pentru fabricile individuale
1. Dimensiunea particulei: trebuie sa existe un interstitiu nominal al
nicovalei de ... mm.
Echipamentul de reducere a dimensiunii finale trebuie controlat zilnic, iar
starea sa trebuie inregistrata. Daca sunt constatate interstitii ale nicovalei
mai mari de ... mm, trebuie facute reparatii.
2. Timpul total: lotul trebuie prelucrat timp de minimum ... minute, la
temperatura minima prevazuta la pct. 3.
3. Temperatura critica: aceasta trebuie sa functioneze la o temperatura
superioara temperaturii minime de ... grade C. Temperatura trebuie sa fie
inregistrata de un sistem permanent de inregistrare pentru fiecare lot. Orice
produs fabricat la o temperatura inferioara temperaturii minime trebuie
reprelucrat impreuna cu materia prima.
B. Tratament discontinuu sub presiune (Batch/Pressure)
I. Descrierea sistemului
Puncte critice de control
Maruntire si/sau dezintegrare Marimea particulei: ... mm
sub presiune Timp total: ... minute
| Temperatura: ... grade C
| Profilul presiunii: Pascal (bar)
Preparare
|
|
|
|
Separare
|
|
Testare pentru Clostridium
perfringens
|
|
Productia de faina
|
|
Depozitare
|
|
Testare pentru Salmonella
si enterobacteriacee
|
|
Distributie
Atunci cand este necesar materialul se reduce in dimensiuni prin maruntire.
Materialul este apoi, direct sau dupa preuscare, incalzit intr-un vas complet
inchis, dupa indepartarea aerului atmosferic, pana cand se ating parametrii de
temperatura si presiune solicitati. Starea este mentinuta prin ajustarea
sistemelor de incalzire si/sau evacuare pentru timpul prescris, dupa care
presiunea este micsorata cu un ritm controlat pana la presiunea atmosferica.
Materialul este apoi uscat pentru a se indeparta intreaga sa umiditate
intrinseca, fie in acelasi vas, fie in alt vas al sistemelor descrise, pentru a
se fabrica un produs care poate fi apoi scindat in fractiunile sale lichide/seu
si proteice/jumari, uzual prin mijloace mecanice, inainte de a fi transformat
in fainuri proteice de origine animala.
II. Puncte critice de control pentru fabricile individuale
1. Dimensiunea particulei: trebuie sa existe un interstitiu nominal al
nicovalei de ...... mm. Echipamentul de reducere a dimensiunii finale trebuie
controlat zilnic, iar starea sa trebuie inregistrata. Daca sunt constatate
interstitii ale nicovalei mai mari de ...... mm, trebuie facute reparatii.
2. Timpul total: lotul trebuie prelucrat timp de minimum ... minute, la
temperatura minima prevazuta la pct. 4.
3. Profilul presiunii - materia prima trebuie supusa la o presiune minima
de ...... Pascal (bar) pentru minimum ...... minute. Acesti parametri trebuie
inregistrati pentru fiecare lot prelucrat.
4. Temperatura critica: aceasta trebuie sa functioneze la o temperatura
superioara temperaturii minime de ... grade C. Temperatura trebuie sa fie
inregistrata de un sistem permanent de inregistrare pentru fiecare lot. Orice
produs fabricat la o temperatura inferioara temperaturii minime trebuie
reprelucrat impreuna cu materia prima.
C. Tratament continuu la presiune atmosferica (Stord)
I. Descrierea sistemului
Puncte critice de control
Maruntire Marimea particulei: ... mm
| Ritmul alimentarii: ... tpt
| Temperatura: ... grade C
Preparare
|
|
|
|
Separare
|
|
Testare pentru Clostridium perfringens
|
|
Productia de faina
|
|
Depozitare
|
|
Testare pentru Salmonella si
enterobacteriacee
|
|
Distributie
Atunci cand este necesar materialul se reduce in dimensiuni. Materialul
este apoi trecut intr-un vas incalzit cu aburi, unde umiditatea intrinseca este
eliminata sub forma de vapori de apa la presiunea atmosferica. Inaintarea
materialului prin vas este controlata prin intermediul restrictiilor de
deplasare si mecanice pentru a se asigura ca produsul final, atunci cand este
descarcat dupa operatiunea de preparare/uscare, a atins intervalul de timp si
temperatura necesare. Dupa uscare/preparare materialul este separat in
fractiunile sale lichide/seu si proteice/jumari, de obicei prin mijloace
mecanice, inainte de a fi transformat in fainuri proteice de origine animala.
II. Puncte critice de control pentru fabricile individuale
1. Dimensiunea particulei: trebuie sa existe un interstitiu nominal al
nicovalei de ...... mm. Echipamentul de reducere a dimensiunii finale trebuie
controlat zilnic, iar starea sa trebuie inregistrata. Daca sunt constatate
interstitii ale nicovalei mai mari de .... mm, trebuie facute reparatii.
2. Rata de alimentare cu materie prima: aceasta trebuie sa functioneze in
limite de ... pana la ... tone pe unitatea de timp (tpt). Rata maxima de
alimentare trebuie sa fie de .... tone pe unitatea de timp. In timpul
procedurilor de pornire si de oprire trebuie sa se acorde atentie deosebita
celorlalte puncte critice de control prevazute la pct. 3.
3. Temperatura critica: aceasta trebuie sa functioneze la o temperatura
superioara temperaturii minime de ... grade C. Temperatura trebuie sa fie
inregistrata de un sistem permanent de inregistrare. Orice produs fabricat la o
temperatura inferioara temperaturii minime trebuie reprelucrat impreuna cu
materia prima.
CAP. 3
Sisteme pentru prelucrarea grasimii adaugate
A. Tratament continuu la presiune atmosferica (Stork Duke)
I. Descrierea sistemului
Puncte critice de control
Maruntire Marimea particulei: ... mm
|
|<------
Preparare |
| |
| Reciclarea Rata de alimentare: ... tpt
| grasimii Rata de reciclare a grasimii:
| ... litri/secunda
| | Temperatura: ... grade C
| |
| |
Separare |
|-------
|
Testare pentru Clostridium perfringens
|
Productie de faina
|
Depozitare
|
Testare pentru Salmonella si
enterobacteriacee
|
Distributie
Atunci cand este necesar materialul este redus in dimensiuni. Materia prima
trece intr-un vas incalzit cu aburi, in care este mentinut un nivel constant de
grasime lichida calda/seu. Acest principiu al topirii grasimii la temperaturi
inalte are loc o data cu trecerea materiei prime prin vas si este controlat
prin intermediul restrictiilor de deplasare si mecanice pentru a se asigura ca
materialul preparat/uscat este descarcat impreuna cu intreaga sa umiditate
reziduala eliminata la presiunea atmosferica sub forma de vapori de apa. La
descarcare orice surplus de grasime care nu este necesar pentru a mentine
nivelul de lucru al masinii de gatit sau al uscatorului este indepartat de
obicei prin scurgere si prin mijloace mecanice, iar fractiunile solide si
proteice/jumari sunt transformate in fainuri proteice de origine animala.
II. Puncte critice de control in fabrica
1. Dimensiunea particulei: trebuie sa existe un interstitiu nominal al
nicovalei de ... mm. Echipamentul de reducere a dimensiunii finale trebuie
controlat zilnic, iar starea sa trebuie inregistrata. Daca sunt constatate
interstitii ale nicovalei mai mari de ... mm, trebuie facute reparatii.
2. Rata de alimentare cu materie prima: aceasta trebuie sa functioneze in
limite de .... pana la .... tone pe unitatea de timp (tpt). Rata maxima de
alimentare trebuie sa fie de ... tone pe unitatea de timp. In timpul
procedurilor de pornire si de oprire trebuie sa se acorde atentie deosebita
celorlalte puncte critice de control prevazute la pct. 4.
3. Rata de reciclare a grasimii: grasimea trebuie sa fie reciclata pana la
o rata maxima de ... litri/secunda si trebuie inregistrata din ora in ora.
4. Temperatura critica: aceasta trebuie sa functioneze la o temperatura
superioara temperaturii minime de ... grade C. Temperatura trebuie sa fie
inregistrata de un sistem permanent de inregistrare. Orice produs fabricat la o
temperatura inferioara temperaturii minime trebuie reprelucrat impreuna cu
materia prima.
B. Tratament continuu in vid (Carver - Greenfield)
I. Descrierea sistemului
Puncte critice de control
Maruntire Marimea particulei ... mm
|
|<------
Faza 1 |
| | Rata de alimentare: ... tpt
Reciclarea | Rata de reciclare a grasimii:
grasimii ... litri/secunda
Temperatura: ... grade C
|
Faza 2 |
| |
Separare |
|-------
|
Testare pentru Clostridium perfringens
|
Productie de faina
|
Depozitare
|
Testare pentru Salmonella si
enterobacteriacee
|
Distributie
In acest sistem materia prima, dupa maruntire, este in mod obisnuit
macinata sau tocata impreuna cu grasimea lichida calda, pentru a se obtine o
suspensie de seu care poate fi pompata printr-o serie de schimbatoare de
caldura tubulare, incalzite cu abur si care au camere de vid din care
umiditatea intrinseca este indepartata sub forma de vapori de apa. Acest
procedeu consta in recircularea continua a materiei prime intre faze, cu un
sistem controlat de golire a fluidului excedentar, pentru a se asigura ca
produsului descarcat din sistemul de preparare/deshidratare i s-a indepartat
intreaga umiditate. Produsul este apoi separat de obicei prin centrifugare, in
fractiunile sale lichide/seu si proteice/jumari. Grasimea lichida este
recirculata inapoi la intrarea in sistem, iar fractiunile solida si
proteica/jumari sunt transformate in fainuri proteice de origine animala.
II. Puncte critice de control pentru fabricile individuale
1. Dimensiunea particulei: trebuie sa existe un interstitiu nominal al
nicovalei de ... mm. Echipamentul de reducere a dimensiunii finale trebuie
controlat zilnic, iar starea sa trebuie inregistrata. Daca sunt constatate
interstitii ale nicovalei mai mari de ... mm, trebuie facute reparatii.
2. Rata de alimentare cu materie prima: aceasta trebuie sa functioneze in
limite de ... pana la ... tone pe unitatea de timp (tpt). Rata maxima de
alimentare trebuie sa fie de ... tone pe unitatea de timp. In timpul
procedurilor de pornire si de oprire trebuie sa se acorde atentie deosebita
celorlalte puncte critice de control prevazute la pct. 4.
3. Rata de reciclare a grasimii: grasimea trebuie sa fie reciclata pana la
o rata maxima de ... litri/secunda si trebuie inregistrata din ora in ora.
4. Temperatura critica: aceasta trebuie sa functioneze la o temperatura
superioara temperaturii minime de ... grade C. Temperatura trebuie sa fie
inregistrata de un sistem permanent de inregistrare. Orice produs fabricat la o
temperatura inferioara temperaturii minime trebuie reprelucrat impreuna cu
materia prima.
C. Tratament continuu sub presiune (Carver-Greenfield modificat)
I. Descrierea sistemului
Puncte critice de control
Maruntire Marimea particulei ... mm
|
|<------
Faza 1 |
| | Rata de alimentare: ... tpt
Reciclarea | | Rata de reciclare a grasimii:
grasimii | ... litri/secunda
Temperatura: ... grade C
| |
Faza 2 |
| |
Faza 3
|
Separare |
|<------
|
Testare pentru Clostridium perfringens
|
Productie de faina
|
Depozitare
|
Testare pentru Salmonella si enterobacteriacee
|
Distributie
In acest sistem materia prima, dupa maruntire, este in mod obisnuit fin
macinata sau tocata impreuna cu grasimea lichida calda, pentru a se obtine o
suspensie de seu care poate fi pompata printr-o serie de schimbatoare de
caldura tubulare, incalzite cu abur si care au camere de vid din care
umiditatea intrinseca este indepartata sub forma de vapori de apa. Unele dintre
schimbatoarele de caldura si camere sunt tinute la o presiune mai mare decat
cea atmosferica. Acest procedeu consta in recircularea continua a materiei
prime intre faze, cu un sistem controlat de golire a fluidului excedentar,
pentru a se asigura ca produsului descarcat din sistemul de
preparare/deshidratare i s-a indepartat intreaga umiditate.
Produsul este apoi separat de obicei prin centrifugare, in fractiunile sale
lichida/seu si proteica/jumari. Grasimea lichida este recirculata inapoi la
intrarea in sistem, iar fractiunile solida si proteica/jumari sunt transformate
in fainuri proteice de origine animala.
II. Puncte critice de control pentru fabricile individuale
1. Dimensiunea particulei: trebuie sa existe un interstitiu nominal al
nicovalei de ... mm. Echipamentul de reducere a dimensiunii finale trebuie
controlat zilnic, iar starea sa trebuie inregistrata. Daca sunt constatate
interstitii ale nicovalei mai mari de ... mm, trebuie facute reparatii.
2. Rata de alimentare cu materie prima: aceasta trebuie sa functioneze in
limite de ... pana la ... tone pe unitatea de timp (tpt). Rata maxima de
alimentare trebuie sa fie de ... tone pe unitatea de timp. In timpul
procedurilor de pornire si de oprire trebuie sa se acorde atentie deosebita
celorlalte puncte critice de control prevazute la pct. 5.
3. Rata de reciclare a grasimii: grasimea trebuie sa fie reciclata pana la
o rata maxima de ... litri/secunda si trebuie inregistrata din ora in ora.
4. Profilul presiunii: materialul trebuie supus la o presiune minima de ...
Pascal (bar), pentru cel putin ....... ore. Acesti parametri trebuie sa fie
inregistrati pentru fiecare lot prelucrat.
5. Temperatura critica: aceasta trebuie sa functioneze la o temperatura
superioara temperaturii minime de ... grade C.
Temperatura trebuie sa fie inregistrata de un sistem permanent de
inregistrare. Orice produs fabricat la o temperatura inferioara temperaturii
minime trebuie reprelucrat impreuna cu materia prima.
CAP. 4
Sisteme pentru prelucrarea materiilor degresate
Tratament continuu la presiune atmosferica (Stord/Atlas/Alfa Laval)
I. Descrierea sistemului
Puncte critice de control
Maruntire Marimea particulei: ... mm
|
|
Preincalzire
|
| ----------- Presare
| |
| Agitator |
| | Rata de alimentare: ... tpt
| | Temperatura minima: ... grade C
Separare -----
|
-- Evaporator > |
|
| Uscare
| |
Grasime
|
| Testare pentru Clostridium perfringens
|
Sterilizator |
| |
Temperatura
minima ... |
grade C |
|
| |
Depozitare
| |
| Productie de faina
| |
| Depozitare
| |
| Testare pentru Salmonella si enterobacteriacee
| |
Distributie Distributie
Atunci cand este necesar materia prima se reduce in dimensiuni. Apoi este
incalzita la o temperatura la care se produce coagularea materialului. Apoi,
prin forte mecanice (de obicei prin presare), fazele lichide intrinseci ale
grasimii si apa sunt indepartate de faza solida. Faza solida este trecuta apoi
intr-un sistem de deshidratare/preparare, pentru a se indeparta umiditatea
intrinseca si a se obtine o fractiune solida a proteinei/jumari, care este
transformata in fainuri proteice de origine animala. Faza lichida este mai
departe tratata pentru a separa si recupera grasimea/seul prin centrifugare.
Apa este in mod obisnuit evaporata inainte de deshidratarea finala.
II. Puncte critice de control pentru fabricile individuale
1. Dimensiunea particulei: trebuie sa existe un interstitiu nominal al
nicovalei de ... mm. Echipamentul de reducere a dimensiunii finale trebuie
controlat zilnic, iar starea sa trebuie inregistrata. Daca sunt constatate
interstitii ale nicovalei mai mari de ... mm, trebuie facute reparatii.
2. Rata de alimentare cu materie prima: aceasta trebuie sa functioneze in
limite de ... pana la ... tone pe unitatea de timp (tpt). Rata maxima de
alimentare trebuie sa fie de ... tone pe unitatea de timp. In timpul
procedurilor de pornire si de oprire trebuie sa se acorde atentie deosebita
celorlalte puncte critice de control prevazute la pct. 3.
3. Temperatura critica:
a) pentru faina aceasta trebuie sa functioneze la parametri superiori
temperaturii minime de ... grade C;
b) pentru grasime aceasta trebuie sa functioneze la parametri superiori
temperaturii minime de ... grade C.
Temperatura trebuie sa fie inregistrata continuu, pe un sistem permanent de
inregistrare. Orice produs fabricat la o temperatura inferioara temperaturii
minime trebuie sa fie reprelucrat impreuna cu materia prima.
CAP. 5
Sisteme pentru prelucrarea vietuitoarelor acvatice
Acidificarea si tratamentul termic combinat
I. Descrierea sistemului
Puncte critice de control
Maruntire Marimea particulei: ... mm
|
Acidificare si pH ...
depozitare temporara Timp: ... ore
|
Tratament termic Timp total: ... minute
| Temperatura: ... grade C
|
Separare <------
| |
| |
| |
Reincorporarea jumarilor
| |
| |
| |
| |
| |
Productie |
concentrata |
|------------
|
Detectare Clostridium perfringens
|
|
Depozitare
|
Testare pentru Salmonella si
enterobacteriacee
|
Distributie
Materia prima este maruntita si amestecata cu acid formic pentru a se
reduce pH acesteia. Amestecul este depozitat pentru o perioada intermediara
pana la un nou tratament. Produsul este introdus apoi intr-un convertor termic.
Inaintarea produsului prin convertorul termic este controlata prin intermediul
unor comenzi mecanice care ii limiteaza deplasarea, astfel incat la sfarsitul
tratamentului termic produsul sa fi trecut printr-un ciclu care este suficient
atat ca timp, cat si ca temperatura. Dupa tratamentul termic produsul este
separat in fazele lichida/grasime/jumari prin mijloace mecanice. Pentru a se
obtine un concentrat proteic animal faza lichida este pompata in doua
schimbatoare termice care sunt incalzite cu abur si echipate cu camere de vid
pentru indepartarea umiditatii sale sub forma de vapori de apa. Jumarile sunt
reincorporate in concentratul proteic inaintea depozitarii.
II. Puncte de control critice in fabrici
1. Dimensiunea particulelor: dupa maruntire marimea lor trebuie sa fie mai
mica de ... mm.
2. pH: in cursul fazei de acidificare pH trebuie sa fie mai mic sau egal cu
... . pH trebuie verificat zilnic.
3. Durata depozitarii intermediare: trebuie sa fie de cel putin ... ore.
4. Durata completa a tratamentului: incarcatura trebuie sa fie tratata timp
de cel putin ... minute la temperatura minima prevazuta la pct. 5.
5. Temperatura critica: temperatura trebuie sa fie de cel putin ... grade C
si trebuie sa fie inregistrata pentru fiecare incarcatura pe un sistem
permanent de inregistrare. Orice produs fabricat la o temperatura inferioara
trebuie reprelucrat impreuna cu materia prima.