ORDIN
Nr. 559 din 4 decembrie 2002
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind problemele de sanatate
publica si de sanatate a animalelor, care reglementeaza producerea si
comercializarea carnii de iepure si a carnii de vanat de crescatorie
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 257 din 14 aprilie 2003

In temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 160.955 din 2 noiembrie 2002, intocmit de
Agentia Nationala Sanitara Veterinara,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate publica
si de sanatate a animalelor, care reglementeaza producerea si comercializarea
carnii de iepure si a carnii de vanat de crescatorie, prevazuta in anexa care
face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Agentia Nationala Sanitara Veterinara, institutele centrale de profil si
directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor
prezentului ordin.
Art. 4
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alta
dispozitie contrara.
Art. 5
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind problemele de sanatate publica si de sanatate a animalelor, care
reglementeaza producerea si comercializarea carnii de iepure si a carnii de
vanat de crescatorie
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezenta norma sanitara veterinara stabileste conditiile de sanatate
publica si de sanatate a animalelor, care reglementeaza producerea si comercializarea
carnii de iepure si a vanatului de crescatorie.
Art. 2
In sensul prezentei norme sanitare veterinare se aplica urmatoarele
definitii:
a) carne de iepure - toate partile provenite de la iepurele domestic, apte
pentru consumul uman;
b) carne de vanat de crescatorie - toate partile provenite de la mamiferele
terestre salbatice si de la pasarile salbatice, inclusiv de la speciile
prevazute la art. 2 alin. (1) din Norma sanitara veterinara privind conditiile
de sanatate animala ce reglementeaza importul din tari terte de pasari si oua
de incubatie, precum si struti obtinuti, crescuti si taiati in captivitate, si
declarate apte pentru consum uman;
c) vanat de crescatorie - mamiferele terestre, inclusiv renii sau pasarile
care nu sunt considerate domestice si nu sunt mentionate la art. 1 alin. (1)
din Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea
si comercializarea carnii proaspete, aprobata prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 401/2002, sau la art. 2 din Norma
sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza
producerea si comertul cu carne proaspata de pasare, aprobat prin Ordinul
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 402/2002, dar care sunt
crescute ca animale domestice. Animalele salbatice care traiesc intr-un
teritoriu inchis in conditii de libertate similare celor salbatice nu sunt
considerate vanat de crescatorie;
d) tara de origine - statul membru al Uniunii Europene, pe care se afla
ferma/exploatatia;
e) definitiile prevazute la art. 2 din Norma sanitara veterinara privind
conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete,
si cele de la art. 2 din Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate
care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare.
CAP. 2
Conditii necesare producerii si comercializarii carnii de iepure
Art. 3
(1) Autoritatea veterinara competenta trebuie sa se asigure, referitor la
carnea de iepure, ca:
a) este obtinuta in unitati care indeplinesc conditiile generale prevazute
de Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza
producerea si comertul cu carne proaspata de pasare si care sunt aprobate
conform prevederilor art. 14;
b) provine de la animale crescute in ferme sau zone fara restrictii
sanitare veterinare;
c) provine de la animale examinate ante-mortem de catre un medic veterinar
oficial, conform art. 4 din Norma sanitara veterinara privind problemele de
sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de
pasare, inspectie care a fost efectuata in conformitate cu prevederile cap. I
al anexei nr. 1;
d) a fost obtinuta in conditii de igiena similare celor din cap. V al anexei
nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care
reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare, cu exceptia
celor de la pct. 28 lit. a) si b);
e) nu a prezentat nici o modificare, cu exceptia leziunilor traumatice care
au survenit cu putin timp inainte de sacrificare, sau modificari localizate,
depistate la inspectia post-mortem efectuata de medicul veterinar oficial
conform cap. II al anexei nr. 1, completata atunci cand este nevoie de teste de
laborator care sa stabileasca ca aceste modificari nu fac carnea, carcasa sau
organele improprii pentru consumul uman ori periculoase pentru sanatatea
publica;
f) poarta marca de sanatate conform cap. III al anexei nr. 1. Atunci cand
este cazul, autoritatea veterinara centrala a Romaniei poate emite o decizie de
amendare sau completare a prevederilor acestui capitol referitor la diversele
forme de prezentare, prin care se vor stabili conditiile in care vanzarea
carcaselor, a partilor din carcase sau a organelor poate fi autorizata in
ambalaje mari conform capitolului mentionat;
g) este depozitata conform cap. IV al anexei nr. 1, dupa inspectia
post-mortem, in conditii igienice corespunzatoare, in unitati sau depozite
aprobate;
h) a fost transportata in conditii igienice, conform cap. V al anexei nr.
1;
i) partile din carcasa sau carnea dezosata au fost obtinute in conditii
similare celor prevazute la art. 3 din Norma sanitara veterinara privind
problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne
proaspata de pasare, in unitati special autorizate in acest scop, prevazute la
art. 14.
(2) Transportul carnii de iepure catre un stat membru al Uniunii Europene
se efectueaza numai cand carnea este insotita de certificat de sanatate publica.
Certificatul se elibereaza de medicul veterinar oficial la incarcare si trebuie
sa fie conform modelului prezentat in anexa nr. 2. Acesta va fi redactat cel
putin in limba tarii de destinatie si a tarii de origine.
Art. 4
(1) Prin derogare de la art. 3 se pot autoriza:
a) aprovizionarea directa a unei persoane particulare de catre un mic
producator pentru consumul propriu;
b) aprovizionarea cu carne de iepure proaspata, in cantitati mici, de catre
fermieri care produc iepuri in numar redus, fie direct catre consumatorul final
prin pietele locale cele mai apropiate de fermele lor, fie catre un comerciant
intermediar care va vinde consumatorului final, cu conditia desfacerii in
aceeasi localitate sau in localitatea imediat vecina. Derogarea mentionata nu
va include vanzarile ambulante, vanzarile en detail prin corespondenta si
vanzarile pe piata.
(2) Autoritatea veterinara competenta va asigura controlul de sanatate
pentru operatiunile prevazute in alin. (1).
(3) In conformitate cu procedura nationala, autoritatea veterinara centrala
a Romaniei poate sa adopte reglementari pentru aplicarea prezentului articol
si, in special, sa stabileasca limitele maxime de cantitati care pot fi
furnizate in aplicarea alin. (1).
CAP. 3
Conditii privind producerea si comercializarea carnii de vanat de
crescatorie
Art. 5
Autoritatea veterinara centrala a Romaniei se va asigura, referitor la
comertul cu carne de vanat de crescatorie, ca acesta se efectueaza conform:
a) conditiilor prevazute de Norma sanitara veterinara privind conditiile de
sanatate animala ce reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre ale
Uniunii Europene si importul din tari terte cu carne proaspata de pasare, cand
este vorba de vanat de crescatorie cu pene;
b) conditiilor prevazute de Norma sanitara veterinara privind conditiile de
sanatate care reglementeaza comertul dintre Romania si statele membre ale
Uniunii Europene cu carne proaspata.
Art. 6
(1) Carnea de vanat de crescatorie, provenita de la mamiferele terestre
salbatice cu copita despicata, care a fost supusa inspectiei sanitare
veterinare si a fost declarata sanatoasa, trebuie sa indeplineasca conditiile
art. 3 si 6 alin. (1) lit. b) - k) din Norma sanitara veterinara privind
conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete.
Modelul de certificat de sanatate este cel prezentat in anexa nr. 4. Carnea de
la porcii mistreti sau de la alte specii receptive la Trichinella spiralis va
fi examinata prin digestie artificiala, conform Normei sanitare veterinare
privind examenul pentru trichina pentru importul din tari terte de carne
proaspata ce provine de la porcine domestice. Animalele la care se refera
prezentul articol vor fi taiate in perioade diferite fata de animalele din
speciile bovine, porcine, ovine si caprine.
(2) In afara prevederilor alin. (1), autoritatea veterinara competenta
poate autoriza taierea vanatului la locul de origine, cand acesta nu poate fi
transportat, pentru a evita orice risc de manipulare sau pentru a asigura
protejarea animalelor conform Normei sanitare veterinare privind protectia
animalelor in timpul sacrificarii sau uciderii, aprobata prin Ordinul
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 425/2002.
(3) Autorizarea taierii vanatului la locul de origine se face cand:
a) animalele sunt supuse inspectiei periodice si nu se afla sub
restrictiile prevazute la art. 12;
b) este inaintata o cerere in acest sens de catre proprietarul animalelor;
c) autoritatea veterinara competenta este informata din timp asupra datei
taierii;
d) ferma are un spatiu amenajat pentru inspectia ante-mortem;
e) ferma dispune de conditii corespunzatoare pentru sacrificare,
injunghiere si sangerare. Taierea prin injunghiere si sangerare va fi precedata
de asomare, conform Normei sanitare veterinare privind protectia animalelor in
timpul sacrificarii sau uciderii, impuscarea fiind autorizata numai in cazuri
speciale;
f) animalele taiate si sangerate sunt agatate imediat dupa taiere si sunt
transportate in conditii de igiena la un abator aprobat conform Normei sanitare
veterinare privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea
carnii proaspete. Cand animalul taiat nu poate fi adus la abator intr-o ora,
acesta trebuie transportat intr-un mijloc de transport la temperatura de 0 - 4
grade C. Eviscerarea trebuie facuta pana la 3 ore dupa asomare. Pentru taierea
renilor se pot folosi abatoare mobile de taiere autorizate in conformitate cu
prevederile Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate pentru
producerea si comercializarea carnii proaspete.
g) transportul animalului la abator se face insotit de certificatul de
sanatate conform modelului prezentat in anexa nr. 3, eliberat de medicul
veterinar oficial, care atesta efectuarea inspectiei ante-mortem cu rezultat
favorabil si realizarea corecta a sangerarii in timpul taierii.
(4) Taierea vanatului mare de crescatorie, transarea si depozitarea carnii
la care se face referire la alin. (1) se pot face prin derogare de la acest
alineat, in unitati autorizate pentru piata interna de catre autoritatile
nationale, cu conditia ca aceasta carne sa nu faca obiectul exportului in
statele membre ale Uniunii Europene. Carnea dezosata mecanic poate fi vanduta
numai daca a fost anterior supusa tratamentului termic, conform Normei sanitare
veterinare privind conditiile de sanatate ce reglementeaza comertul Romaniei cu
statele membre ale Uniunii Europene cu produse din carne, in unitatea de
producere sau in alta unitate desemnata de autoritatea veterinara competenta.
Art. 7
(1) Tarile de destinatie pot sa ofere tarilor furnizoare autorizatii
generale sau autorizatii speciale pentru cazurile cand carnea proaspata la care
se refera art. 6 alin. (1) lit. b) si lit. i) - k) din Norma sanitara
veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea
carnii proaspete poate fi admisa pe teritoriul acestora.
(2) Daca o tara de destinatie ofera o autorizatie generala conform alin.
(1), aceasta va informa imediat celelalte state membre ale Uniunii Europene si
Comisia Europeana.
(3) Tarile furnizoare vor asigura certificatele de sanatate conform
modelului prevazut in anexa nr. 4, in care se va mentiona care optiune de la
alin. (1) s-a avut in vedere.
Art. 8
(1) Carnea de vanat de crescatorie in pene trebuie sa indeplineasca
conditiile art. 3 din Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate
care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare. Carnea
de vanat de crescatorie in pene destinata comertului Romaniei cu statele membre
ale Uniunii Europene va fi insotita de certificatul de sanatate prevazut in
anexa nr. 4.
(2) In cazul prepelitelor si porumbeilor, cand eviscerarea utilizata nu
permite inspectia de sanatate completa a viscerelor fiecarei pasari, inspectia
poate fi efectuata pe o mostra de cel putin 5% din numarul pasarilor din
fiecare lot de 500 de pasari si in proportie corespunzatoare la mai mult de 500
de pasari, cu conditia ca loturile sa fie omogene in ceea ce priveste natura,
greutatea si originea lor.
(3) In cazul cand rezultatele nu sunt pe deplin corespunzatoare, rezultatul
inspectiei viscerelor se va aplica intregului lot.
Art. 9
(1) Statele membre ale Uniunii Europene pot autoriza abatoare sau unitati
de taiere nationale cu derogare de la prevederile referitoare la taiere si
eviscerare din cap. VII al anexei nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind
problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne
proaspata de pasare.
(2) In aceste situatii este interzisa folosirea marcii de sanatate din cap.
XII al anexei nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate
care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare.
Art. 10
(1) Prevederile art. 8 nu se aplica carnii de vanat in pene atunci cand in
cazuri izolate este furnizata de producator direct consumatorului final pentru
consumul propriu, altfel decat prin vanzare ambulanta, vanzare prin
corespondenta sau vanzare pe piata.
(2) In conformitate cu procedura nationala autoritatea veterinara centrala
a Romaniei poate adopta norme detaliate pentru aplicarea prezentului articol si
poate stabili limite maxime privind cantitatile ce pot fi furnizate in
aplicarea primului alineat al prezentului articol.
CAP. 4
Prevederi comune
Art. 11
(1) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei trebuie sa se asigure de
efectuarea controalelor privind sanatatea iepurilor si a vanatului de
crescatorie la intervale periodice de timp in exploatatiile pentru vanat de
crescatorie si iepure.
(2) In acest scop autoritatea veterinara competenta trebuie sa monitorizeze
rezultatele inspectiilor de sanatate efectuate in conformitate cu prezenta
norma sanitara veterinara si sa le comunice autoritatii veterinare centrale a
Romaniei spre evaluare in cazul cand sunt diagnosticate boli transmisibile la
om sau animale ori in cazul prezentei reziduurilor peste limitele maxime
admise.
(3) In cazul diagnosticarii unei boli sau al depasirii limitelor maxime
admise, rezultatele evaluarii vor fi comunicate de urgenta autoritatii
veterinare competente responsabile cu supravegherea efectivului din care provin
animalele.
(4) In functie de situatia epidemiologica autoritatea veterinara centrala a
Romaniei va efectua teste specifice privind vanatul de crescatorie pentru a
detecta prezenta bolilor la care se refera anexa nr. 1 la Norma sanitara
veterinara privind anuntarea, declararea si notificarea unor boli transmisibile
ale animalelor.
(5) Prezenta acestor boli va fi comunicata Comisiei Europene, conform
normei sanitare veterinare sus-mentionate.
Art. 12
(1) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va completa planurile
cuprinzand masurile privind reziduurile la care se face referire in Norma
sanitara veterinara privind masurile de supraveghere si control a anumitor
substante si reziduuri de la animale vii si produse de animale, pentru a supune
iepurii si vanatul de crescatorie inspectiilor prevazute in prezenta norma
sanitara veterinara si, de asemenea, pentru a monitoriza vanatul salbatic
referitor la contaminantii prezenti in mediu.
(2) Tinand seama de rezultatele testelor la care se face referire la art.
11 alin. (4), autoritatea veterinara centrala a Romaniei va stabili limite cu
privire la utilizarea carnii de vanat din exploatatiile sau teritoriile
implicate in monitorizare.
Art. 13
Carnea de iepure sau de vanat de crescatorie in pene nu poate fi destinata
pentru consumul uman daca:
a) s-a depistat una dintre anomaliile enumerate la pct. 9 lit. a) al anexei
nr. 1;
b) provine de la animale carora li s-au administrat substante susceptibile
sau daunatoare sanatatii umane pentru care s-a luat o decizie, in conformitate
cu procedura nationala;
c) fara a aduce atingere reglementarilor legislatiei nationale aplicate in
domeniul ionizarii, au fost aplicate tratamente cu radiatii ionizante sau cu
ultraviolete ori tratamente cu agenti de fragezire sau alte substante care ar
putea afecta proprietatile organoleptice ale carnii ori cu coloranti, altii
decat cei utilizati pentru marca de sanatate.
Art. 14
(1) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va stabili lista unitatilor
aprobate pentru comertul cu statele membre ale Uniunii Europene cu carne de
iepure si vanat de crescatorie, fiecare unitate avand un numar de aprobare
sanitara veterinara. Autoritatea veterinara centrala a Romaniei poate aproba
pentru taierea si transarea iepurilor si a vanatului de crescatorie unitatile
autorizate conform Normei sanitare veterinare privind problemele de sanatate
care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare sau
Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate pentru producerea si
comercializarea carnii proaspete, cu conditia ca acele unitati sa fie echipate
pentru prelucrarea carnii de iepure si/sau a carnii de vanat de crescatorie si
ca operatiunile sa fie realizate astfel incat sa respecte normele de igiena.
Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va trimite aceasta lista Comisiei
Europene.
(2) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va aproba o unitate numai
daca este asigurata conformitatea cu prezenta norma sanitara veterinara si va
retrage aprobarea acordata daca nu mai sunt indeplinite conditiile sanitare
veterinare.
(3) Daca s-a efectuat un control in conformitate cu art. 16, autoritatea
veterinara centrala a Romaniei va tine seama de concluziile acestuia. In cazul
retragerii dreptului de a exporta in statele membre ale Uniunii Europene, se va
informa Comisia Europeana.
(4) Inspectia si supravegherea unitatilor aprobate vor fi efectuate de
catre medicii veterinari oficiali care, fara a aduce atingere responsabilitatii
ce revine tehnicienilor, in conditiile Normei sanitare veterinare privind
problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne
proaspata de pasare, pot fi asistati in sarcinile exclusiv materiale de catre
personal special autorizat in acest scop. Medicii veterinari oficiali trebuie
intotdeauna sa aiba acces liber la toate incaperile unitatilor respective
pentru a se asigura ca prezenta norma sanitara veterinara este respectata.
(5) Reguli detaliate care reglementeaza aceasta asistenta vor fi stabilite
in conformitate cu procedura nationala.
Art. 15
Expertii veterinari ai Comisiei Europene pot, in masura in care este
necesar, sa se asigure de aplicarea uniforma a prezentei norme sanitare
veterinare, sa efectueze controale ad-hoc in Romania, in cooperare cu
autoritatea veterinara centrala a Romaniei. Ei pot verifica daca unitatile
autorizate respecta intr-adevar prevederile prezentei norme sanitare
veterinare. Daca un asemenea control este efectuat pe teritoriul Romaniei,
autoritatea veterinara centrala va acorda toata asistenta necesara expertilor
pentru a-si efectua misiunea. Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va
stabili prevederi generale pentru aplicarea prezentului articol, in
conformitate cu procedura nationala.
Art. 16
Regulile stabilite de Norma sanitara veterinara privind controalele veterinare
referitoare la comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene, cu
produse animaliere si de origine animala, se vor aplica in special masurilor
care urmeaza a fi luate in urma controalelor efectuate de catre autoritatea
veterinara competenta si masurilor de siguranta care urmeaza a fi aplicate in
legatura cu problemele de sanatate care afecteaza productia si distribuirea
carnii de iepure si de vanat pe teritoriul Romaniei.
Art. 17
(1) Referitor la importul de carne de iepure si de vanat din tarile terte,
autoritatea veterinara centrala a Romaniei va aplica prevederile prezentei
norme sanitare veterinare.
(2) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei trebuie sa se asigure ca la
importul din tarile terte se vor aplica regulile stabilite la art. 6 alin. (1)
lit. c) din Norma sanitara veterinara privind controalele veterinare
referitoare la comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene, cu
produse animaliere si de origine animala, si, de asemenea, ca:
a) carnea proaspata de iepure si de vanat de crescatorie nu poate purta
marca de sanatate publica la care se refera cap. XII al anexei nr. 1 la Norma
sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza
producerea si comertul cu carne proaspata de pasare, iar daca aceasta este
transata si dezosata, se vor aplica prevederile art. 3 lit. B pct. 1 al
aceleiasi norme;
b) carnea de la speciile receptive la trichineloza va fi supusa examenului
prin digestie artificiala, in conformitate cu Norma sanitara veterinara privind
examinarea pentru Trichinella spiralis, referitoare la importul din tarile
terte de carne proaspata de porc domestic.
CAP. 5
Dispozitii finale
Art. 18
Prevederile prezentei norme sanitare veterinare nu trebuie sa aduca atingere
legislatiei in vigoare referitoare la protejarea faunei salbatice.
Art. 19
(1) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va adopta acte normative sau
prevederi administrative suplimentare necesare aplicarii prezentei norme
sanitare veterinare.
(2) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va lua masuri administrative
adecvate pentru a sanctiona orice incalcare a prevederilor prezentei norme
sanitare veterinare.
(3) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei poate completa, modifica sau
abroga total ori partial prevederile prezentei norme sanitare veterinare,
pentru a da posibilitate implementarii progresului stiintific si tehnologic.
(4) Atunci cand autoritatea veterinara centrala a Romaniei adopta masurile
mentionate la alin. (3), trebuie sa se faca o referire expresa la prezenta
norma sanitara veterinara.
ANEXA 1
la norma sanitara veterinara
CAP. 1
Inspectia ante-mortem a iepurilor
1. Animalele vor fi supuse in mod obligatoriu unei inspectii ante-mortem,
efectuata inainte de incarcare la ferma/exploatatie:
a) daca inspectia ante-mortem a fost efectuata la ferma de origine cu 24 de
ore inainte, iar iepurii au fost gasiti sanatosi, inspectia ante-mortem la
abator se limiteaza la depistarea ranilor provocate pe timpul transportului si
identitatea acestora;
b) daca inspectia ante-mortem nu se efectueaza la ferma de origine, iepurii
destinati taierii vor fi supusi unei inspectii ante-mortem in 24 de ore de la
sosirea la abator si se va repeta imediat inainte de taiere daca au trecut mai
mult de 24 de ore de la prima inspectie ante-mortem;
c) conducatorul abatorului sau reprezentantul sau va facilita operatiunile
pentru realizarea inspectiei ante-mortem, precum si orice manipulare care este
considerata necesara;
d) fiecare animal sau lot de animale trimise pentru taiere va fi
identificat pentru a permite autoritatii veterinare competente sa stabileasca
originea sa;
e) atunci cand inspectia ante-mortem nu este efectuata de acelasi medic
veterinar la ferma si la abator, este necesar ca iepurii sa fie insotiti de un
certificat de sanatate in care sa fie inscrise detaliile prezentate in anexa
nr. 3.
2. Inspectia ante-mortem se efectueaza de medicul veterinar oficial
printr-o procedura corespunzatoare si in concordanta cu prevederile legale in
vigoare.
3. Inspectia ante-mortem trebuie sa stabileasca urmatoarele:
a) daca animalele sufera de o boala care poate fi transmisa la oameni sau
animale, daca prezinta simptome de boala ori daca starea generala este de
natura sa conduca la suspiciunea unei boli;
b) daca animalele prezinta simptomele unei boli sau tulburari ce afecteaza
starea generala si care poate face carnea improprie pentru consum uman.
4. Animalele nu vor fi taiate pentru consum uman atunci cand se stabileste
ca ele prezinta simptomele afectiunilor la care face referire pct. 3.
5. Animalele la care face referire pct. 4 vor fi ucise separat dupa taierea
celorlalti iepuri si dupa ce carnea a fost depozitata.
CAP. 2
Inspectia post-mortem a iepurilor
6. Iepurii taiati se supun inspectiei post-mortem imediat dupa sacrificare.
7. Inspectia post-mortem se efectueaza conform prevederilor legale.
8. Inspectia post-mortem va include:
a) inspectia vizuala a animalului dupa taiere;
b) palparea si, cand se impune, incizia plamanilor, ficatului, splinei,
rinichilor si partilor carcasei care prezinta modificari;
c) investigarea anomaliilor de consistenta, culoare, miros si gust, cand se
impune;
d) examenul de laborator, atunci cand este necesar.
9. Iepurii vor fi declarati necorespunzatori consumului uman cand la
inspectia post-mortem se constata urmatoarele:
1. boli transmisibile la oameni sau animale;
2. tumori maligne sau multiple, abcese multiple;
3. infestare parazitara extinsa in tesuturile subcutanate sau
musculare;
4. prezenta reziduurilor de substante interzise sau reziduuri peste
nivelurile permise de legislatia in vigoare, inclusiv substante cu efect
farmacologic;
5. intoxicatie;
6. rani intinse sau infiltratii extinse cu sange sau ser;
7. modificari de culoare, gust sau miros.
10. Partile din animalele taiate, care prezinta leziuni localizate sau
contaminari care nu afecteaza sanatatea restului de carne, vor fi declarate
improprii pentru consumul uman.
11. Rezultatele inspectiei ante-mortem si post-mortem se inregistreaza de
catre medicul veterinar oficial. Cand se depisteaza prezenta bolilor prevazute
la pct. 3 al cap. I sau existenta reziduurilor, acestea vor fi comunicate
autoritatii veterinare competente, care este responsabila pentru supravegherea
efectivului din care provin animalele, precum si persoanei responsabile pentru
respectivul efectiv.
CAP. 3
Marca de sanatate publica
12. Marca de sanatate publica se aplica sub responsabilitatea medicului
veterinar oficial, care are obligatia sa pastreze:
a) instrumentele pentru aplicarea marcii de sanatate pe carne. Acestea se
inmaneaza numai personalului ajutator in momentul marcarii si numai pe durata
necesara efectuarii marcarii;
b) etichetele si ambalajele care poarta deja una dintre marcile sau
sigiliile prevazute la pct. 13 se inmaneaza personalului ajutator in momentul
in care sunt folosite in cantitatea solicitata;
13.1. Marca de sanatate va fi o stampila de forma ovala, in care
inscriptionarea in relief va avea o inaltime de 0,2 cm, cu urmatorul text:
a) in partea de sus, litera sau literele initiale ori numele tarii de
origine;
b) in centru, numarul de aprobare veterinara a abatorului sau, cand este
cazul, a unitatii de transare;
c) in partea de jos, unul dintre urmatoarele seturi de initiale: CEE, EOEF,
EWG, EOK, EEG, CER-RSM, (tratatul de aderare), ETY sau initialele de
identificare a tarii terte de origine, iar pentru Romania: "INSPECTIA
GUVERNAMENTALA"; literele vor avea o inaltime de 0,8 cm, iar cifrele 1,1
cm;
d) va avea forma ovala in interiorul careia se inscriu informatiile de la
lit. a), literele vor avea 0,8 cm inaltime, iar cifrele 1,1 cm.
2. Marca de sanatate care se aplica la carnea de iepure si vanat de
crescatorie destinate comercializarii pe piata interna va fi stabilita de
autoritatea veterinara centrala.
14. Marca de sanatate se va aplica:
a) pe carcasele neambalate;
b) pe acesta sau vizibil pe un alt ambalaj al carcaselor ambalate;
c) pe acesta sau pe un alt ambalaj al partilor carcaselor ori al viscerelor
ambalate in cantitati mici.
15. Marca de sanatate publica se va aplica pe pachetele mari.
16. In cazul in care marca de sanatate publica se aplica pe pachete sau
ambalaje conform pct. 14 lit. c), se vor avea in vedere urmatoarele:
a) sa se aplice astfel incat aceasta sa fie distrusa cand pachetul ori
ambalajul este deschis; sau
b) pachetul ori ambalajul sa fie sigilat astfel incat acesta sa nu poata fi
reutilizat dupa deschidere.
CAP. 4
Depozitarea
17. Dupa inspectia post-mortem carnea de iepure se refrigereaza sau se
congeleaza la temperaturi care nu trebuie sa depaseasca niciodata -4 grade C
pentru carnea refrigerata sau -12 grade C pentru carnea congelata.
CAP. 5
Transportul
18. Carnea de iepure va fi expediata astfel incat in timpul transportului
aceasta sa fie protejata de orice posibilitate de contaminare. Vehiculele
utilizate pentru transport vor fi echipate astfel incat sa asigure
temperaturile stabilite la cap. IV.
ANEXA 2*)
la norma sanitara veterinara
*) Anexa nr. 2 la norma sanitara veterinara este reprodusa in facsimil.
Model de certificat de sanatate publica
pentru carnea proaspata de iepure*1) destinata Statelor Membre ale Uniunii
Europene
(Model public health certificate)
(for fresh rabbit meat*1) intended for consignment to European Union Member
States)
Tara exportatoare: ........................................................
(Exporting country)
Nr.*2): ...................................................................
No*2):
Ministerul: ...............................................................
Ministry:
Serviciul competent: ......................................................
Competent service:
Ref.*2) ...................................................................
Ref.*2)
I. Identificarea carnii
Identification of meat
Carnea de: ................................................................
(Meat of) (specia animalelor)
(animal species)
Felul transarii: ..........................................................
(Nature of cuts)
Felul ambalajului: ........................................................
(Nature of packaging)
Numarul pachetelor: .......................................................
(Number of packages)
Greutatea neta: ...........................................................
(Net weight)
II. Originea carnii
Origin of meat
Adresa(ele) si numarul(ele) de autorizare veterinar(e) al abatorului(lor)*3):
(Address(es) and veterinary number(s) of the slaughterhouse(s)*3))
...........................................................................
...........................................................................
Adresa(ele) si numarul(ele) de autorizare veterinara a unitatilor de
transare autorizate*3):
(Address(es) and veterinary number(s) of the approved cutting premises*3))
...........................................................................
...........................................................................
III. Destinatia carnii
(Destination of meat)
Carnea va fi expediata din ................................................
(locul de incarcare)
(place of loading)
la ............................................................................
(to) (tara si locul de destinatie)
(country and place of destination)
cu urmatoarele mijloace de transport*4): ......................................
(by the following means of transport*4)
Numele si adresa expeditorului: ...........................................
(Name and address of consignor)
...........................................................................
...........................................................................
Numele si adresa destinatarului: ..........................................
(Name and address of consignee)
...........................................................................
...........................................................................
IV. Atestarea sanatatii publice
(Public health attestation)
I. Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific ca:
(The undersigned, official veterinarian, certify that)
a) - carnea de iepure descrisa*3),
(the rabbit meat described*3))
- ambalajul carnii descrise mai sus (%) poarta o marca care atesta ca:
(the packaging of the meat described above (%) bears a mark proving that)
- carnea provine de la animale taiate in abatoare autorizate*3),
(the meat comes from animals slaughtered in approved slaughterhouses*4))
- carnea a fost transata in unitati de transare autorizate*3);
(the meat was cut in approved cutting premises*3))
b) aceasta carne a fost considerata proprie pentru consum uman, ca urmare a
unei inspectii veterinare efectuate in conformitate cu Directiva 90/495/CEE
privind problemele de sanatate publica si sanatate a animalelor ce afecteaza
productia si comercializarea carnii de iepure si carnii de vanat de
crescatorie;
(this meat has been passed as fit for human consumption following a
veterinary inspection carried out in accordance with Council Directive
90/495/EEC of 27 November concerning public health problems affecting the
production and placing on the market of rabbit meat and farmed game meat)
c) vehiculele sau containerele de transport si conditiile de incarcare ale
acestui transport intrunesc cerintele de igiena stabilite in prezenta norma
sanitara veterinara.
(the transport vehicles or containers and the loading conditions of this
consignment meet the hygiene requirements laid down in that Directive)
Intocmit ................................... la data de ...................
(Done at) (on)
____________________
/ \
/ Stampila oficiala/ \ ...............................................
| Official Stamp | (semnatura medicului veterinar oficial)
\ / (signature of official veterinarian)
\____________________/
------------
*1) carnea de iepure proaspata care nu a fost tratata pentru a se asigura
pastrarea sa; carnea de iepure refrigerata sau congelata este considerata carne
proaspata.
*1) fresh rabbit meat which has not been treated to ensure its
preservation; however, rabbit meat which has been chilled or frozen shall be
considered to be fresh.
*2) optional.
*2) optional.
*3) se sterge atunci cand este cazul.
*3) delete as appropriate.
*4) pentru vagoanele de cale ferata si camioane numarul de inregistrare,
pentru avioane numarul de razboi si pentru vapoare trebuie sa se dea un nume.
*4) for railway wagons and lorries the registration number, for
aircraft the flight number and for ships the name should be given.
ANEXA 3*)
la norma sanitara veterinara
*) Anexa nr. 3 la norma sanitara veterinara este reprodusa in facsimil.
Model de certificat de sanatate
(Model health certificate)
pentru iepurii de crescatorie sau vanatul*1) transportat de la crescatorie la
abator
(for farmed rabbits or game*1) transported from the farm to the slaughterhouse)
Autoritatea competenta: ...................................................
(Competent authority)
Numarul*2) ................................................................
(No*2))
I. Identificarea animalelor
(Identification of animals)
Specia animalului: ........................................................
(Animal species)
Numarul animalelor: .......................................................
(Number of animals)
Marca de identificare: ....................................................
(Identification marking)
II. Originea animalelor
(Origin of animals)
Adresa exploatatiei de origine: ...........................................
(Address of holding of origin)
...........................................................................
...........................................................................
III. Destinatia animalelor
(Destination of animals)
Animalele vor fi trimise la urmatoarele abatoare:
(The animals will be sent to the following slaughterhouse)
...............................................................................
cu urmatoarele mijloace de transport: .........................................
(by the following means of transport)
IV. Atestarea
(Attestation)
Eu, subsemnatul, medic veterinar oficial, certific prin acesta ca animalele
descrise mai sus au fost supuse unei inspectii ante-mortem la exploatatia de mai
sus la ................................... pe data de .........................
si au fost gasite sanatoase.
(I, the undersigned, official veterinarian, hereby certify that the animals
described above underwent an ante-mortem inspection at the above holding at
........................ on ................................ and were found
clinically healthy)
Intocmit la ................................ pe data de ...................
(Done at) (on)
____________________
/ \
/ Stampila oficiala/ \ ...............................................
| Official Stamp | (semnatura medicului veterinar oficial)
\ / (signature of official veterinarian)
\____________________/
------------
*1) in conditiile prevazute la articolul 6 (3) al Directivei 90/495/CEE.
*1) under the condition provided for in the article 6(3) of Directive
90/495/EEC.
*2) optional.
*2) optional.
ANEXA 4*)
la norma sanitara veterinara
*) Anexa nr. 4 la norma sanitara veterinara este reprodusa in facsimil.
Model de certificat de sanatate
(Model health certificate)
pentru carnea proaspata de vanat de crescatorie*1) destinata Statelor Membre
ale Uniunii Europene
(for fresh farmed game meat*1) intended for consignment to European Union
Member States)
Tara exportatoare: ........................................................
(Exporting country)
Nr.*2): ...................................................................
No*2):
Ministerul: ...............................................................
Ministry:
Autoritatea competenta: ...................................................
Competent authority:
Ref.*2) ...................................................................
Ref.*2)
I. Identificarea carnii
Identification of meat
Carnea de: ................................................................
(Meat of): (specia animalelor)
(animal species)
Felul transarii: ..........................................................
(Nature of cuts)
Felul ambalajului: ........................................................
(Nature of packaging)
Numarul de ambalaje: ......................................................
(Number of packages)
Greutatea neta: ...........................................................
(Net weight)
II. Originea carnii
Origin of meat
Adresa(ele) si numarul(ele) de autorizare veterinar(e) al
abatorului(lor)*3): ...........................................................
(Address(es) and veterinary number(s) of the slaughterhouse(s)*3))
...........................................................................
...........................................................................
Adresa(ele) si numarul(ele) de autorizare veterinara ale unitatilor de
transare autorizate*3)
(Address(es) and veterinary number(s) of the approved cutting premises*3))
...........................................................................
III. Destinatia carnii
(Destination of meat)
Carnea va trimisa din .....................................................
(locul de incarcare)
(place of loading)
la ............................................................................
(to) (tara si locul de destinatie)
(country and place of destination)
cu urmatoarele mijloace de transport*4): ......................................
(by the following means of transport*4))
...............................................................................
Numele si adresa expeditorului: ...........................................
(Name and address of consignor)
...........................................................................
...........................................................................
Numele si adresa destinatarului: ..........................................
(Name and address of consignee)
...........................................................................
...........................................................................
IV. Atestarea de sanatate
(Health attestation)
Eu, subsemnatul, medic veterinar oficial, certific ca:
(I, the undersigned, official veterinarian, certify that)
(a) - carnea speciilor descrise mai sus*3),
- ambalajul carnii descrise mai sus*3), poarta o marca ce dovedeste ca:
- aceasta provine de la animale taiate in abatoare autorizate*3),
- aceasta a fost transata in unitati de transare autorizate*3);
(a) - the meat of species described above*3),
- the packaging of the meat described above*3), bears a mark providing
that:
- the meat comes from animals slaughtered in approved slaughterhouses*3),
- the meat was cut in approved cutting premises*3);
(b) aceasta carne este considerata proprie pentru consum uman, ca urmare a
unei inspectii veterinare efectuata in conformitate cu:
- Directiva 71/118/CEE privind problemele de sanatate ce afecteaza comertul
cu carne proaspata de pasare*3),
- Directiva 64/433/CEE privind problemele de sanatate ce afecteaza comertul
intracomunitar cu carne proaspata*3);
(b) (this meat has been passed as fit for human consumption following a
veterinary inspection carried out in accordance
- with Council Directive 71/118/EEC of 15 February 1971 on health problems
affecting trade with fresh poultry meat*3),
- with Council Directive 64/433/EEC of 26 June 1964 on health problems affecting
intra-community trade with fresh meat*3))
(c) vehiculele de transport sau containerele si conditiile de incarcare ale
acestui transport intrunesc cerintele de igiena stabilite in prezenta norma
sanitara veterinara.
(c) (the transport vehicles or containers and the loading conditions of
this consignment meet the hygiene requirements laid down in that Directive)
Intocmit ................................... la data de ...................
(Done at) (on)
____________________
/ \
/ Stampila oficiala/ \ ...............................................
| Official Stamp | (semnatura medicului veterinar oficial)
\ / (signature of official veterinarian)
\____________________/
------------
*1) carnea proaspata de vanat de crescatorie si de mamifere salbatice de
crescatorie care nu au fost tratate pentru a se asigura conservarea lor; carnea
refrigerata sau congelata este considerata carne proaspata.
*1) fresh meat of farmed game birds and farmed wild mamals which has not
been treated to ensure its preservation; however, meat which has been chilled
or frozen shall be considered to be fresh.
*2) optional.
*2) optional.
*3) se sterge atunci cand este cazul.
*3) delete as appropriate.
*4) pentru vagoanele de cale ferata si camioane numarul de inregistrare,
pentru avioane numarul de razboi si pentru vapoare trebuie sa se dea un nume
*4) for railway wagons and lorries the registration number, for aircraft
the flight number and for ships the name should be given.