ORDIN
Nr. 568 din 14 mai 2004
pentru aprobarea Ghidului privind continutul tematic al modulelor de pregatire
a personalului care participa la cursurile de instruire profesionala privind
insusirea notiunilor fundamentale de igiena
ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 472 din 26 mai 2004
Vazand Referatul de aprobare al Directiei generale sanatate publica si
inspectia sanitara de stat nr. 5.516 din 14 mai 2004,
in conformitate cu dispozitiile art. 23 din Metodologia pentru organizarea
si certificarea instruirii profesionale a personalului privind insusirea
notiunilor fundamentale de igiena, aprobata prin Ordinul ministrului sanatatii
si al ministrului educatiei, cercetarii si tineretului nr. 1.225/5.031/2003,
in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind
organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si
completarile ulterioare,
ministrul sanatatii emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Ghidul privind continutul tematic al modulelor de pregatire a
personalului care participa la cursurile de instruire profesionala privind
insusirea notiunilor fundamentale de igiena, prevazut in anexa care face parte
integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Directia generala sanatate publica si inspectia sanitara de stat din cadrul
Ministerului Sanatatii, institutele de sanatate publica, directiile de sanatate
publica judetene si a municipiului Bucuresti si inspectoratele scolare judetene
si al municipiului Bucuresti, precum si furnizorii de instruire autorizati vor
duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul sanatatii,
Ovidiu Brinzan
ANEXA 1*)
*) Anexa este reprodusa in facsimil.
GHID
privind continutul tematic al modulelor de pregatire a personalului care
participa la cursurile de instruire profesionala privind insusirea notiunilor
fundamentale de igiena
MODULUL 1
SERVICII DE PRODUCTIE, DEPOZITARE, TRANSPORT SI COMERCIALIZARE A
ALIMENTELOR; INCLUSIV ALIMENTATIE PUBLICA SI A COLECTIVITATILOR
Obiective operationale specifice:
1. Insusirea notiunilor teoretice privind riscurile pentru sanatatea
populatiei in relatie cu calitatea alimentelor;
2. Insusirea notiunilor teoretice si practice privind igiena unitatilor de
productie, desfacere, depozitare, alimentatie publica si colectiva, a
mijloacelor de transport;
3. Insusirea notiunilor teoretice si practice privind protectia
personalului incadrat;
4. Insusirea legislatiei sanitare in domeniu.
Nivelul I: Instruirea managerilor, sefilor de sectie, directorilor pentru
asigurarea calitatii etc., din unitatile cu profil alimentar (productie,
comercializare, depozitare, transport) si din unitatile de alimentatie publica
si colectiva
1. Cunoasterea si aplicarea legislatiei in domeniu - conditie obligatorie
pentru producatorii din industria alimentara
2. Cunoasterea si respectarea cerintelor de igiena pentru functionarea
unitatilor cu profil alimentar si pentru producerea de alimente sigure pentru
sanatatea publica (consum uman):
- amplasarea unitatilor si asigurarea circuitelor conform normelor de
igiena
- dotarea cu utilaje si intretinerea lor (igienizare)
- functionarea in conformitate cu cerintele de igiena in procesul
tehnologic (cerinte HACCP)
- cerinte de igiena privind produsul finit
- igiena personalului
Nivelul II: Instruirea operatorilor din industria alimentara si din
unitatile de alimentatie publica si colectiva si a vanzatorilor in functie de
tipul de activitate (lapte si produse lactate, carne si preparate din carne si
peste, paine si produse de panificatie -, zahar si produse zaharoase etc.)
1. Insusirea unor cunostinte minime privind legislatia in domeniu
2. Respectarea normelor de igiena pe intreg fluxul tehnologic, inclusiv
cerinte HACCP
3. Respectarea normelor de igiena pentru siguranta produsului alimentar
(pentru produsele de origine animala se are in vedere si legislatia
sanitar-veterinara)
4. Cunoasterea si respectarea normelor de igiena pentru spatiul de
comercializare si depozitare
5. Cunoasterea si respectarea normelor de igiena pentru produsul expus si
vandut
6. Respectarea normelor de igiena individuala
Nivelul III: Instruirea personalului de ingrijire din sectorul alimentar si
din unitatile de alimentatie publica si colectiva
1. Cunoasterea notiunilor de igiena privind spatiile de lucru
2. Cunoasterea notiunilor de igiena privind anexele social-sanitare
3. Cunoasterea notiunilor de igiena privind igiena personala
4. Folosirea corecta a materialelor si substantelor utilizate la curatenie,
dezinfectie si dezinsectie.
Nivelul I: Instruirea managerilor, sefilor de sectie, directorilor pentru
asigurarea calitatii etc. din unitatile cu profil alimentar (productie,
comercializare, depozitare, transport) si din unitatile de alimentatie publica
si colectiva
______________________________________________________________________________
| TEME CU CARACTER |Minimum| Forma de organizare |Observatii
|
| OBLIGATORIU | ore | recomandata |
|
| | |_____________________________|
|
| | |prelegere|dezbatere|aplicatie|
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Tema 1. Cunoasterea si | | | |
|Aplicatiile|
| aplicarea legislatiei in | | | | |se vor
face|
| domeniu - conditie | | | | |la locul
de|
| obligatorie pentru | | | | |munca sau
|
| producatorii din industria | | | | |la curs,
in|
| alimentara | | | | |functie de
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|tema.
|
| Comp. 1. Legislatia | 2 | 1 | 1 | |
|
| comunitara privitoare la | | | | |
|
| siguranta alimentului | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|
|
| Comp. 2. Legislatia | 2 | 1 | 1 | |
|
| romaneasca armonizata | | | | |
|
| cu prevederile UE | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|
|
| Tema 2. Cunoasterea si | | | | |
|
| respectarea cerintelor de | | | | |
|
| igiena pentru functionarea | | | | |
|
| unitatilor cu profil | | | | |
|
| alimentar si pentru | | | | |
|
| producerea de alimente | | | | |
|
| sigure pentru sanatatea | | | | | |
| publica (consum uman): | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|
|
| Comp. 1. Amplasarea | 1 | 1 | | |
|
| unitatilor si asigurarea | | | | |
|
| circuitelor conform | | | | |
|
| normelor de igiena | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|
|
| Comp. 2. Dotarea cu | 1 | 1 | | |
|
| utilaje si intretinerea | | | | |
|
| lor (igienizare) | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|
|
| Comp. 3. Functionarea in | 2 | 1 | | 1 |
|
| conformitate cu cerintele | | | | |
|
| de igiena in procesul | | | | |
|
| tehnologic (cerinte HACCP) | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|
|
| Comp. 4. Cerinte de igiena | 1 | 1 | | 1 |
|
| privind produsul finit | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Comp. 5. Igiena | 1 | 1 | | |
|
| personalului | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
|Pretestare | 2 | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|
|
|Total ore | 12 | 6 | 2 | 2 |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
Nivelul II: Instruirea operatorilor din industria alimentara si din
unitatile de alimentatie publica si colectiva si a vanzatorilor pe tipuri de
activitati (paine si produse de panificatie, zahar si produse zaharoase etc.)
______________________________________________________________________________
| TEME CU CARACTER |Minimum| Forma de organizare |Observatii
|
| OBLIGATORIU | ore | recomandata |
|
| | |_____________________________|
|
| | |prelegere|dezbatere|aplicatie|
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Tema 1. Insusirea unor | | | |
|Aplicatiile|
| cunostinte minime privind | | | | |se vor
face|
| legislatia in domeniu | | | | |la locul de|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|munca sau
|
| Comp. 1. Legislatia | 2 | 1 | 1 | |la curs,
in|
| romaneasca armonizata cu | | | | |functie de
|
| cea a Uniunii Europene | | | | |tema.
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|
|
| Tema 2. Respectarea | 2 | 1 | | 1 |
|
| normelor de igiena pe | | | | |
|
| intreg fluxul tehnologic | | | | |
|
| inclusiv cerinte HACCP | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|
|
| Tema 3. Respectarea | | | | |
|
| normelor de igiena pentru | | | | |
|
| siguranta produsului | | | | |
|
| alimentar (pentru | | | | |
|
| produsele de origine | | | | |
|
| animala se are in vedere | | | | |
|
| si legislatia | | | | |
|
| sanitar-veterinara) | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________| |
| Comp. 1. Cunoasterea | 1 | 1 | | |
|
| normelor de igiena | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|
|
| Comp. 2. Siguranta | 2 | 1 | | 1 |
|
| produsului alimentar - | | | | |
|
| conditie de baza in | | | | |
|
| industria alimentara | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|
|
| Tema 4. Cunoasterea si | 1 | 1 | | |
|
| respectarea normelor de | | | | |
|
| igiena pentru spatiul de | | | | |
|
| comercializare si | | | | |
|
| depozitare | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|
|
| Tema 5. Cunoasterea si | 1 | 1 | | |
|
| respectarea normelor de | | | | |
|
| igiena pentru produsul | | | | |
|
| expus si vandut | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________| |
| Tema 6. Respectarea | 1 | 1 | | |
|
| normelor de igiena | | | | |
|
| individuala | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|
|
| Pretestare | 2 | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|
|
| Total ore | 12 | 7 | 1 | 2 |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
Nivelul III: Instruirea personalului de ingrijire din sectorul alimentar si
din unitatile de alimentatie publica si colectiva
______________________________________________________________________________
| TEME CU CARACTER |Minimum| Forma de organizare |Observatii
|
| OBLIGATORIU | ore | recomandata | |
| | |_____________________________|
|
| | |prelegere|dezbatere|aplicatie|
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Tema 1. Cunoasterea | 2 | 1 | |
|Aplicatiile|
| notiunilor de igiena | | | | |se vor
face|
| privind spatiile de lucru | | | | |la locul
de|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|munca sau
|
| Tema 2. Cunoasterea | 2 | 1 | | |la curs,
in|
| notiunilor de igiena | | | | |functie de
|
| privind anexele | | | | |tema.
|
| social-sanitare | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|
|
| Tema 3. Cunoasterea | 2 | 1 | 1 | |
|
| notiunilor de igiena | | | | |
|
| privind igiena personala | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|
|
| Tema 4. Folosirea corecta | 4 | 1 | | 1 |
|
| a substantelor utilizate la| | | | |
|
| curatenie, dezinfectie si | | | | | |
| dezinsectie. | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Pretestare | 2 | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Total ore | 12 | 4 | 1 | 1 |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
MODULUL 2
SERVICII DE CURATENIE IN UNITATI DE ASISTENTA MEDICALA, COLECTIVITATI DE
COPII SI TINERI, UNITATI DE CAZARE HOTELURI, MOTELURI, CABANE ETC.
Obiective operationale specifice:
1. insusirea notiunilor teoretice si practice privind prevenirea transmiterii
si multiplicarii germenilor in unitatile de asistenta medicala
2. insusirea notiunilor teoretice si practice privind profilaxia
infectiilor nosocomiale
3. insusirea notiunilor teoretice si practice privind asigurarea unor
conditii de mediu fara risc pentru personal, bolnavi si alte categorii
______________________________________________________________________________
| TEME CU CARACTER |Minimum| Forma de organizare
|Observatii|
| OBLIGATORIU | ore | recomandata |
|
| | |_____________________________|
|
| | |prelegere|dezbatere|aplicatie|
|
|_____________________________|_______|_________|_________|_________|__________|
| Tema 1. Introducere in | 2 | 2 | | |
|
| epidemiologia bolilor | | | | |
|
| transmisibile | | | | |
|
|_____________________________|_______|_________|_________|_________|__________|
| Comp. 1. Principalii agenti | | | | |
|
| patogeni implicati in | | | | |
|
| producerea bolilor | | | | |
|
| transmisibile | | | | |
|
|_____________________________|_______|_________|_________|_________|__________|
| Comp. 2. Mecanismele de | | | | |
|
| transmitere ale bolilor | | | | |
|
|_____________________________|_______|_________|_________|_________|__________|
| Comp. 3. Modalitati de | | | | |
|
| prevenire a bolilor | | | | |
|
| transmisibile | | | | |
|
|_____________________________|_______|_________|_________|_________|__________|
| Comp. 4. Precautii de | | | | |
|
| izolare bazate pe calea de | | | | |
|
| transmitere | | | | |
|
|_____________________________|_______|_________|_________|_________|__________|
| Tema 2. Norme privind | 3 | 1 | 1 | 1 |
|
| curatenia si dezinfectia | | | | |
|
|_____________________________|_______|_________|_________|_________|__________|
| Comp. 1. Metode, reguli, | | | | |
|
| materiale si produse | | | | | |
| utilizate in efectuarea | | | | |
|
| curateniei | | | | |
|
|_____________________________|_______|_________|_________|_________|__________|
| Comp. 2. Dezinfectia prin | | | | |
|
| mijloace fizice si chimice | | | | |
|
|_____________________________|_______|_________|_________|_________|__________|
| Tema 3. Norme privind | 3 | 1 | 1 | 1 |
|
| curatenia si dezinfectia in | | | | |
|
| colectivitati de copii si | | | | |
|
| tineri, unitati de cazare | | | | |
|
| hoteluri, moteluri, cabane | | | | |
|
| unitatile de cazare (numai | | | | |
|
| pentru personalul din | | | | |
|
| unitatile mentionate) | | | | |
|
|_____________________________|_______|_________|_________|_________|__________|
| Comp. 1. Reglementari | | | | |
|
| privind notiunile de igiena | | | | |
|
| aplicabile domeniului | | | | |
|
|_____________________________|_______|_________|_________|_________|__________|
| Comp. 2. Igiena | | | | |
|
| personalului | | | | |
|
|_____________________________|_______|_________|_________|_________|__________|
| Comp. 3. Metode, reguli, | | | | |
|
| materiale si produse | | | | |
|
| utilizate in efectuarea | | | | |
|
| curateniei | | | | |
|
|_____________________________|_______|_________|_________|_________|__________|
| Tema 4. Precautii universale| 5 | 3 | 1 | 1 |
|
| in unitati de asistenta | | | | |
|
| medicale (numai pentru | | | | |
|
| personalul din unitatile | | | | |
|
| mentionate) | | | | |
|
|_____________________________|_______|_________|_________|_________|__________|
| Comp 1. Introducere - | | | | |
|
| definirea precautiunilor | | | | |
|
| universale | | | | |
|
|_____________________________|_______|_________|_________|_________|__________|
| Comp. 2. Spalarea mainilor | | | | | |
|_____________________________|_______|_________|_________|_________|__________|
| Comp. 3. Protectia | | | | |
|
| tegumentelor si mucoaselor | | | | |
|
|_____________________________|_______|_________|_________|_________|__________|
| Comp. 4. Circuitul | | | | |
|
| bolnavilor, lenjeriei, | | | | |
|
| veselei, alimentelor, | | | | |
|
| deseurilor | | | | |
|
|_____________________________|_______|_________|_________|_________|__________|
| Pretestare | 2 | | | |
|
|_____________________________|_______|_________|_________|_________|__________|
| TOTAL ORE |10 - 12| | | |
|
|_____________________________|_______|_________|_________|_________|__________|
MODULUL 3
PRODUCTIA SI DISTRIBUTIA APEI POTABILE, INCLUSIV A APEI POTABILE SI
IMBUTELIATE
Obiective operationale specifice:
1. Insusirea notiunilor teoretice privind riscurile pentru sanatatea
populatiei in relatie cu calitatea apei potabile;
2. Insusirea notiunilor teoretice si practice privind cerintele de igiena
pentru unitatilor de productie, imbuteliere, transport, stocare, distributie si
pentru materiale si reactivii in contact cu apa potabila;
3. Insusirea notiunilor teoretice si practice privind protectia
personalului incadrat;
4. Insusirea legislatiei sanitare in domeniu.
Nivelul I: Instruirea managerilor, sefilor de sectie, directorilor pentru
asigurarea calitatii etc., din unitatile de producere si distributie a apei
potabile, inclusiv imbuteliate
1. Cunoasterea rolului si importantei apei potabile pentru sanatatea
publica.
2. Cunoasterea si aplicarea legislatiei in domeniu - conditie obligatorie
pentru producatorii si distribuitorii de apa potabila, inclusiv imbuteliata.
3. Cunoasterea si respectarea cerintelor de igiena pentru functionarea
unitatilor de producere si distributie a apei potabile, inclusiv imbuteliata,
sigure pentru sanatatea publica (consum uman):
- alegerea surselor de apa si asigurarea protectiei sanitare
- asigurarea procedeelor de tratare conform normelor de igiena
- functionarea procesului tehnologic in conformitate cu cerintele de igiena
- cerintele de calitate pentru apa potabila si relevanta lor pentru
sanatate
- asigurarea controlului calitatii apei distribuite conform cerintelor
legale
- furnizarea de apa potabila conform cerintelor de igiena in situatii de
urgenta (inundatii, cutremur, poluare accidentala etc.)
- igienizare si igiena personalului
Nivelul II: Instruirea operatorilor din unitatile de productie si
distributie a apei potabile inclusiv apa potabila imbuteliata
1. Insusirea unor cunostinte minime privind rolul si importanta apei
potabile pentru sanatatea publica
2. Insusirea unor cunostinte minime privind calitatea apei potabile
3. Insusirea unor cunostinte minime privind legislatia in domeniu
4. Respectarea normelor de igiena pe intreg fluxul tehnologic pentru
siguranta calitatii apei potabile
5. Respectarea normelor de igiena privind amplasarea conductelor de
transport si distributie a apei potabile
6. Cunoasterea si respectarea normelor de igiena privind stocarea apei
potabile
7. Cunoasterea si respectarea normelor de igiena pentru produsul expus si
vandut (apa potabila imbuteliata) si privind comercializarea apei potabile
imbuteliate, inclusiv prin circuite inchise (dozatoare)
8. Respectarea normelor de igiena individuala
Nivelul III: Instruirea personalului de intretinere si reparatii din
unitatile de productie si distributie a apei potabile inclusiv apa potabila
imbuteliata
1. Insusirea unor cunostinte minime privind rolul si importanta apei
potabile pentru sanatatea publica
2. Insusirea cerintelor de igiena privind amplasarea si materiale folosite
pentru conductele de transport si distributie a apei potabile
3. Folosirea corecta a materialelor si substantelor utilizate la curatarea
si dezinfectia spatiilor de lucru si sau a rezervoarelor de stocare si a
conductelor de transport sau depozitate a apei potabile.
Nivelul I: Instruirea managerilor, sefilor de sectie, directorilor pentru
asigurarea calitatii etc. din unitatile de productie si distributie a apei
potabile, inclusiv din unitatile de imbuteliere apa potabila
______________________________________________________________________________
| TEME CU CARACTER OBLIGATORIU | Minimum | Forma de organizare
|
| | ore | recomandata |
| |
|________________________________|
| | |prelegere|dezbatere |aplicatie*
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Tema 1. Cunoasterea rolului si | | | |
|
| importantei apei potabile pentru | | | |
|
| sanatatea publica. | | | |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Comp. 1. Rolul apei in organismul | 1 | 1 | |
|
| uman si in asigurarea sanatatii | | | |
|
| publice, nevoile de apa potabila | | | |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Comp 2. Boli asociate apei | 1 | 1 | |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Tema 2. Cunoasterea si aplicarea | | | |
|
| legislatiei in domeniu - conditie | | | |
|
| obligatorie pentru producatorii si| | | |
|
| distribuitorii de apa potabila, | | | |
|
| inclusiv imbuteliata | | | |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Comp. 1. Legislatia comunitara | 1 | 30 | 30 |
|
| privitoare la apa pentru consumul | | minute | minute |
|
| uman | | | |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Comp. 2. Legislatia romaneasca | 1 | 30 | 30 |
|
| armonizata cu cea a CE | | minute | minute |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Tema 3. Cunoasterea si respectarea| | | |
|
| cerintelor de igiena pentru | | | |
|
| functionarea unitatilor de | | | |
|
| producere si distributie a apei | | | |
|
| potabile, inclusiv imbuteliata, | | | |
|
| sigure pentru sanatatea publica | | | |
|
| (consum uman): | | | |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Comp. 1. Alegerea surselor de apa | 1 | 1 | |
|
| si asigurarea protectiei sanitare | | | |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Comp. 2. Asigurarea procedeelor | 1 | 1 | |
|
| de tratare conform normelor de | | | |
|
| igiena si functionarea procesului | | | |
|
| tehnologic in conformitate cu | | | | |
| cerintele de igiena | | | |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Comp. 3. Cerintele de calitate | 2 | 1 | 1* |
|
| pentru apa potabila si relevanta | | | |
|
| lor pentru sanatate si asigurarea | | | |
|
| controlului calitatii apei | | | |
|
| distribuite conform cerintelor | | | |
|
| legale | | | |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Comp. 4. Furnizarea de apa | 1 | 1 | |
|
| potabila conform cerintelor de | | | |
|
| igiena in situatii de urgenta | | | |
|
| (inundatii, cutremur, poluare | | | |
|
| accidentala etc.) | | | |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Comp. 5. Igienizarea si igiena | 1 | 1 | |
|
| personalului | | | |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Pretestare | 2 | | | |
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Total ore | 12 | 8 | 2 |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
* Insotita de prezentari de caz
Nivelul II: Instruirea operatorilor din unitatile de productie si
distributie a apei potabile, inclusiv apa potabila imbuteliata
______________________________________________________________________________
| TEME CU CARACTER OBLIGATORIU | Minimum | Forma de organizare
|
| | ore | recomandata
|
| |
|________________________________|
| | |prelegere|dezbatere*|aplicatie*|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Tema 1. Insusirea unor cunostinte | 30 | 30 | |
|
| minime privind rolul si importanta| minute | minute | |
|
| apei potabile pentru sanatatea | | | |
|
| publica | | | |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Tema 2. Insusirea unor cunostinte | 1 | 1 | |
|
| minime privind calitatea apei | | | |
|
| potabile | | | |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Tema 3. Insusirea unor cunostinte | 30 | 30 | |
|
| minime privind legislatia in | minute | minute | | |
| domeniu | | | |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Tema 4. Respectarea normelor de | 1 si 30 | 30 | | 1
|
| igiena pe intreg fluxul tehnologic| de | minute | |
|
| pentru siguranta calitatii apei | minute | | |
|
| potabile, inclusiv imbuteliate | | | |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Tema 5. Respectarea normelor de | 1 si 30 | 30 | | 1
|
| igiena privind amplasarea |de minute| minute | |
|
| conductelor de transport si | | | |
|
| distributie a apei potabile | | | |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Tema 6. Cunoasterea si respectarea| 1 | 30 | | 30 minute
|
| normelor de igiena privind | | minute | |
|
| stocarea apei potabile | | | |
|
| (intretinere, dezinfectie) | | | |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Tema 7. Cunoasterea si respectarea| 1 | 30 | | 30 minute
|
| normelor de igiena si privind | | minute | | |
| comercializarea apei potabile | | | |
|
| imbuteliate, inclusiv prin | | | |
|
| circuite inchise (dozatoare) | | | |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Tema 8. Respectarea normelor de | 1 | 1 | |
|
| igiena individuala | | | |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Pretestare | 2 | | |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Total ore | 12 | 5 | | 3
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
* Dezbaterile vor fi insotite de exemplificari supuse discutiilor.
* Aplicatiile se vor face la locul de munca sau la curs, in functie de
tema.
Nivelul III: Instruirea personalului de intretinere si reparatii din
unitatile de productie si distributie a apei potabile inclusiv apa potabila
imbuteliata
______________________________________________________________________________
| TEME CU CARACTER OBLIGATORIU | Minimum | Forma de organizare
|
| | ore | recomandata
|
| |
|________________________________|
| | |prelegere|dezbatere*|aplicatie*|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Tema 1. Insusirea unor cunostinte | 2 | 1 | 1 |
|
| minime privind rolul si importanta| | | |
|
| apei potabile pentru sanatatea | | | |
|
| publica | | | |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Tema 2. Insusirea cerintelor de | 2 | 1 | | 1
|
| igiena privind amplasarea si | | | |
|
| materiale folosite pentru | | | |
|
| conductele de transport si | | | |
|
| distributie a apei potabile | | | |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Tema 3. Folosirea corecta a | 2 | 1 | | 1
|
| materialelor si substantelor | | | |
|
| utilizate la curatarea si | | | |
|
| dezinfectia spatiilor de lucru | | | |
|
| si sau a rezervoarelor de stocare | | | |
|
| si a conductelor de transport sau | | | |
|
| depozitare a apei potabile | | | |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Tema 4. Cunostinte de igiena | 1 | 1 | |
|
| personala | | | |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Pretestare | 2 | | |
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
| Total ore | 9 | 4 | 1 | 3
|
|___________________________________|_________|_________|__________|___________|
* Dezbaterile vor fi insotite de exemplificari supuse discutiilor.
* Aplicatiile se vor face la locul de munca sau la curs, in functie de
tema.
MODULUL 4
SERVICII DE INGRIJIRE CORPORALA
Obiective operationale specifice:
1. Cunoasterea si aplicarea notiunilor generale privind clasificarea
unitatilor prestatoare de servicii.
2. Cunoasterea si respectarea cerintelor de igiena pentru functionarea
unitatilor prestatoare de servicii.
3. Insusirea notiunilor privind riscul pe sanatate in relatie cu conditiile
din unitatile prestatoare de servicii.
4. Cunoasterea notiunilor de igiena personala.
5. Folosirea corecta a substantelor utilizate la dezinfectie, curatenie si
dezinsectie.
______________________________________________________________________________
| TEME CU CARACTER |Minimum| Forma de organizare |Observatii
|
| OBLIGATORIU | ore | recomandata |
|
| | |_____________________________|
|
| | |prelegere|dezbatere|aplicatie|
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Tema 1. Notiuni | 2 | 1 | 1 |
|Aplicatiile|
| fundamentale privind | | | | |se vor
face|
| sanatatea si bolile cu | | | | |la locul
de|
| transmitere tegumentara | | | | |munca sau
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|la curs,
in|
| Tema 2. Norme privind | | | | |functie de
|
| conditiile igienico- | | | | |tema.
|
| sanitare in unitatile | | | | |
|
| prestatoare de servicii | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|
|
| Comp. 1. Coafura, frizerii | 1 | 1 | 1 | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|
|
| Comp. 2. Cosmetica, masaj, | 1 | 1 | 1 | |
|
| tatuaj | | | | | |
|____________________________|_______|_________|_________|_________|
|
| Comp. 3. Manichiura, | 1 | 1 | 1 | |
|
| pedichiura | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|
|
| Comp. 4. Bazine de inot, | 1 | 1 | 1 | |
|
| bai publice | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|
|
| Tema 3. Curatenia in | 1 | 1 | 1 | |
|
| unitatile prestatoare de | | | | |
|
| servicii | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|
|
| Tema 4. Igiena individuala | 2 | 1 | 1 | |
|
| a personalului | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|
|
| Tema 5. Mijloace de | 1 | 1 | 1 | |
|
| protectie a personalului | | | | |
|
| din unitatile de prestare | | | | |
|
| servicii | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________| |
| Tema 6. Cunostinte minime | 1 | 1 | | |
|
| privind legislatia in | | | | |
|
| domeniu | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Pretestare | 2 | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Total ore | 13 | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
MODULUL 5
SERVICII TIP DEZINFECTIE, DEZINSECTIE, DERATIZARE
Obiective operationale:
1. Insusirea notiunilor privind importanta acestor servicii pentru
asigurarea unui mediu fara risc pentru sanatate.
2. Insusirea notiunilor privind aplicarea tehnicilor corecte in serviciile
de curatenie.
3. Insusirea notiunilor privind personalul care lucreaza in unitatile de
asistenta sanitara: particularitati ale acestor activitati in aceste unitati si
aspecte legislative in domeniu.
______________________________________________________________________________
| TEME CU CARACTER |Minimum| Forma de organizare |Observatii
|
| OBLIGATORIU | ore |_____________________________|
|
| | |prelegere|dezbatere|aplicatie|
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Tema 1. Introducere - | | | | |
|
| Factori de risc pentru | | | | |
|
| sanatatea publica | | | | | |
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Comp. 1. Bolile | 2 | 1 | 1 | |
|
| infectioase: agenti | | | | |
|
| patogeni, caile de | | | | |
|
| transmitere | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Comp. 2. Principalele grupe| 2 | 1 | 1 | |
|
| de vectori si riscul pentru| | | | |
|
| sanatate | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Tema 2. Dezinfectia | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Comp. 1. Importanta acestor| 1 | | | |
|
| servicii pentru sanatatea | | | | |
|
| publica | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Comp. 2. Notiuni generale | 1 | | | |
|
| despre curatenie, | | | | |
|
| dezinfectie, sterilizare | | | | | |
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Comp. 3. Tehnici de | 2 | 1 | | 1 |
|
| aplicare | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Comp. 4. Particularitati | 1 | | | |
|
| ale serviciilor DDD in | | | | |
|
| unitatile medicale | | | | |
|
| (optional pentru personalul| | | | |
|
| care furnizeaza servicii | | | | |
|
| de curatenie, dezinfectie | | | | |
|
| in spitale) | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Tema 3. Dezinsectie si | | | | |
|
| deratizare | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Comp. 1. Biologia | 1 | 1 | | |
|
| artropodelor si | | | | |
|
| rozatoarelor vectoare | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Comp. 2. Metode de | 1 | 1 | | |
|
| combatere | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Comp. 3. Indicatii tehnice | 1 | 1 | | |
|
| privind dezinsectia si | | | | |
|
| deratizarea | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Tema 4. Personalul din | | | | |
|
| unitatile de servicii | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Componente: | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Comp. 1. Echipamentul de | 1 | 1 | | |
|
| protectie | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Comp. 2. Starea de sanatate| 1 | 1 | | |
|
| a personalului | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Comp. 3. Aspecte | 1 | 1 | | |
|
| legislative in domeniu | | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Pretestare | 2 | | | | |
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|
| Total ore curs | 17 | | | |
|
|____________________________|_______|_________|_________|_________|___________|