ORDIN Nr. 82
din 28 martie 2006
pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare privind conditiile de sanatate a animalelor,care
reglementeaza punerea pe piata a animalelor si a produselor de acvacultura
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 399 din 9 mai 2006
Văzând Referatul de aprobare nr. 22.055 din 15 martie
2006, întocmit de Direcţia generală sanitară veterinară din cadrul Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea
activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu
modificări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din
Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Norma sanitară veterinară privind
condiţiile de sănătate a animalelor, care reglementează punerea pe piaţă a
animalelor şi a produselor de acvacultura, prevăzută în anexa care face parte
integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile
sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului
Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. - La data intrării în vigoare a prezentului
ordin se abrogă Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr.
494/2001 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de
sănătate a animalelor, care reglementează punerea pe piaţă a animalelor şi
produselor de acvacultura, publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr. 191 din 21 martie 2002.
Art. 4. - Prezentul ordin transpune Directiva
Consiliului 1991/67/CEE care priveşte condiţiile de
sănătate a animalelor, care guvernează punerea pe piaţă a animalelor şi produselor
de acvacultura, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE)
nr. L 46 din 19 februarie 1991, p. 1, aşa cum a fost modificată ultima dată de
Regulamentul (CE) nr. 806/2003, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţilor
Europene (JOCE) nr. L 122 din 16 mai 2003, p. 1.
Art. 5. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare
la data aderării României la Uniunea Europeană.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Ion Agafiţei
ANEXĂ
NORMA SANITARĂ VETERINARĂ
privind condiţiile de sănătate a animalelor, care
reglementează punerea pe piaţă a animalelor şi a produselor de acvacultura
CAPITOLUL I
Prevederi generale
Art. 1. - (1) Prezenta normă sanitară veterinară
defineşte condiţiile de sănătate a animalelor, care reglementează punerea pe
piaţă a animalelor şi a produselor de acvacultura.
(2) Prezenta normă sanitară veterinară se va aplica
fără a aduce atingere prevederilor comunitare sau naţionale cu privire la
conservarea speciilor.
Art. 2. - In sensul prezentei norme sanitare
veterinare, se înţelege prin:
a) animale de acvacultura - peşti vii, crustacee sau moluşte provenite dintr-o fermă, inclusiv
cele din surse sălbatice, destinate unei ferme;
b) produse de acvacultura - produse provenite de la animale de acvacultura, fie destinate
exploatării, cum sunt ouăle şi gameţii, fie consumului
uman;
c) peşti, crustacee sau
moluşte - orice peşte, crustaceu sau moluscă în
orice etapă a dezvoltării;
d) fermă - orice exploataţie sau, în general, orice unitate funcţională
delimitată geografic, în care animalele de acvacultura sunt crescute sau ţinute
în vederea punerii lor pe piaţă;
e) fermă autorizată - o fermă care este conformă, după cum este cazul, cu cerinţele cap. I -III din anexa nr. 3 şi este aprobată ca
atare, în conformitate cu art. 6;
f) zonă aprobată - o zonă care este conformă, după cum este cazul, cu prevederile cap.
I -III din anexa nr. 2 şi este
aprobată ca atare, în conformitate cu art. 5;
g) laborator aprobat - un
laborator localizat pe teritoriul României, desemnat de autoritatea competentă,
sub responsabilitatea sa, să efectueze testele de diagnostic prevăzute în
prezenta normă sanitară veterinară;
h) serviciu oficial - serviciul
veterinar sau orice alt serviciu de nivel echivalent, desemnat de Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi responsabil cu
efectuarea controalelor prevăzute în prezenta normă sanitară veterinară;
i) inspecţie de sănătate - o vizită a unui serviciu sau a unor servicii oficiale în scopul
efectuării controalelor privind starea de sănătate într-o fermă sau zonă;
j) punerea pe piaţă - deţinerea sau expunerea pentru vânzare, oferirea pentru vânzare,
vinderea, livrarea, transferarea sau orice altă formă de punere pe piaţă, în
cadrul Comunităţii Europene, cu excepţia vânzării cu amănuntul.
CAPITOLUL II
Punerea pe piaţă a
animalelor şi produselor de acvacultura
Art. 3. - (1) Pentru punerea pe piaţă, animalele de
acvacultura sunt supuse următoarelor cerinţe generale:
a) nu trebuie să prezinte nici un semn clinic de
boală în ziua încărcării;
b) nu trebuie să fie destinate distrugerii sau
tăierii conform unui plan de eradicare a unei boli menţionate în anexa nr. 1;
c) nu trebuie să provină dintr-o fermă care este
supusă unei interdicţii din motive de sănătate a animalelor şi nu trebuie să fi
venit în contact cu animale dintr-o asemenea fermă şi, în special, dintr-o
fermă care este supusă măsurilor de control în contextul Normei sanitare
veterinare cu privire la măsurile minime pentru controlul anumitor boli ale
peştilor, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi
pădurilor nr. 241/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 813 din 8 noiembrie 2002, care
transpune în legislaţia naţională Decizia Comisiei 93/53/CEE.
(2) Produsele de acvacultura care sunt puse pe piaţă în
scopuri de reproducţie, adică ouăle şi gameţii, trebuie să provină de la
animale care satisfac cerinţele stabilite la alin. (1).
(3) Produsele de acvacultura care sunt puse pe piaţă
pentru consum uman trebuie să provină de la animale care corespund cerinţelor prezentate la alin. (1) lit. a).
(4) Prezentul articol se va aplica fără a aduce
atingere prevederilor Normei sanitare veterinare aprobate prin Ordinul
ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 241/2002, care
transpune în legislaţia naţională Decizia Comisiei 93/53/CEE, cu privire la
controlul anumitor boli ale peştilor, în special al bolilor menţionate în lista
I din anexa nr. 1.
Art. 4. - (1) Animalele de acvacultura trebuie să fie
expediate în cel mai scurt timp posibil la locul de destinaţie, folosindu-se
mijloace de transport care au fost curăţate şi, dacă este necesar, dezinfectate
în prealabil cu un dezinfectant care este autorizat oficial în România, ca stat
de expediere.
(2) Dacă în transportul terestru este utilizată apa,
vehiculele se aleg astfel încât să nu existe pierderi de apă din vehicul în
cursul transportului. Transportul trebuie să fie efectuat astfel încât să se
protejeze eficient sănătatea animalelor, în special prin schimbarea apei.
Schimbarea apei trebuie să fie efectuată în locuri care sunt conforme
cerinţelor anexei nr. 4.
(3) O listă a acestor locuri şi orice amendamente
ulterioare ale acestora trebuie să fie notificate de către Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Comisiei
Europene, care va trimite aceste informaţii celorlalte state membre ale Uniunii
Europene.
Art. 5. - Pentru a obţine, pentru una sau mai multe
boli la care se face referire în coloana 1 a listei II din anexa nr. 1, statutul de zonă autorizată, Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va prezenta Comisiei
Europene:
a) toate justificările corespunzătoare cu privire la
condiţiile stabilite, după caz, conform cap. I lit. B,
cap. II lit. B şi cap. III lit. B din anexa nr. 2;
b) regulile naţionale care
asigură respectarea condiţiilor stabilite, după caz, conform cap. I lit. C, cap. II lit. C şi cap. III lit. C
din anexa nr. 2.
Art. 6. - (1) Pentru a obţine, pentru una sau mai multe
boli la care se face referire în coloana 1 a listei II din anexa nr. 1, statutul de fermă autorizată situată într-o zonă
neautorizată, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor va transmite Comisiei Europene:
a) toate justificările corespunzătoare cu privire la
condiţiile precizate, după caz, în cap. I lit. A, cap.
II lit. A şi cap. III lit. A din anexa nr. 3;
b) regulile naţionale care asigură respectarea
condiţiilor precizate în cap. I lit. B, cap. II lit. B şi cap. III lit. B din anexa nr. 3.
(2) Dacă examinarea dosarului conduce la concluzii
favorabile, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor are o perioadă de două săptămâni pentru a face cunoscute
observaţiile sale Comisiei Europene, la solicitarea acesteia, cu privire la
autorizarea sau reautorizarea unei ferme într-o zonă neautorizată.
(3) După expirarea acestei perioade, dacă nu a fost
făcută nici o observaţie sau dacă observaţiile autorităţii veterinare centrale
a României nu sunt contrare concluziilor Comisiei Europene, Comisia Europeană
va autoriza sau va reautoriza ferma.
(4) Dacă există diferenţe majore între concluziile
Comisiei Europene şi observaţiile autorităţii veterinare centrale a României
sau dacă după examinarea dosarului Comisia Europeană consideră că autorizarea
sau reautorizarea nu trebuie acordată, Comisia Europeană va lua o decizie în
conformitate cu procedura comunitară.
(5) Dacă, în conformitate cu prevederile cap. I lit. C, cap. II lit. C şi cap. III lit. C
din anexa nr. 3, autorizarea unei ferme este retrasă de serviciul oficial,
Comisia Europeană va revoca decizia de autorizare.
Art. 7. - Punerea pe piaţă a peştelui viu aparţinând
speciilor susceptibile menţionate în coloana 2 a listei II din anexa nr. 1, a ouălor şi gameţilor
acestora se supune următoarelor garanţii suplimentare:
a) când urmează să fie introduşi într-o zonă autorizată
trebuie, conform art. 11, să fie însoţiţi de un document de mişcare
corespunzător modelului stabilit la cap. I sau II din anexa nr. 5, care să certifice că provin dintr-o zonă
autorizată sau dintr-o fermă autorizată;
b) când urmează să fie introduşi într-o fermă care,
deşi nu este situată într-o zonă autorizată, îndeplineşte condiţiile stabilite
la cap. I din anexa nr. 3,
trebuie, în conformitate cu art. 11, să fie însoţiţi de un document de mişcare
corespunzător modelului precizat la cap. I şi II din anexa
nr. 5, care să certifice că fiecare provine dintr-o zonă autorizată sau dintr-o
fermă cu acelaşi statut de sănătate ca ferma de destinaţie.
Art. 8. - Punerea pe piaţă a moluştelor vii menţionate
în coloana 2 a listei II din
anexa nr. 1 este supusă următoarelor garanţii suplimentare:
a) dacă urmează să fie repuse într-o zonă de coastă
autorizată, trebuie, în conformitate cu art. 11, să fie însoţite de un document
de mişcare corespunzător modelului precizat la cap. III şi IV din anexa nr. 5, care să certifice că
provin dintr-o zonă de coastă autorizată sau dintr-o fermă autorizată într-o
zonă de coastă neautorizată, după caz;
b) dacă urmează să fie repuse într-o fermă care, deşi
nu este situată într-o zonă de coastă autorizată, îndeplineşte condiţiile
precizate la cap. III din anexa nr. 3, trebuie, în conformitate cu art. 11, să
fie însoţite de un document de mişcare corespunzător modelului precizat la cap.
III şi IV din anexa nr. 5,
care să certifice că provin dintr-o zonă de coastă autorizată sau dintr-o fermă
cu acelaşi statut de sănătate ca ferma de destinaţie.
Art. 9. - Punerea pe piaţă într-o zonă autorizată a
animalelor şi produselor de acvacultura pentru consum uman, provenite dintr-o
zonă neautorizată, este supusă următoarelor cerinţe:
a) peştii susceptibili de bolile menţionate în
coloana 1 a listei II din
anexa nr. 1 trebuie să fie tăiaţi şi evisceraţi înainte de expediere;
b) moluştele vii susceptibile de bolile menţionate în
coloana 1 a listei II din
anexa nr. 1 trebuie să fie livrate fie pentru consumul uman direct, fie
industriei de conserve; ele nu vor fi repuse într-o fermă decât dacă:
(i) provin dintr-o fermă autorizată într-o zonă de coastă neautorizată; sau
(ii) sunt temporar imersate în bazine de depozitare
sau centre de purificare care sunt special echipate şi autorizate pentru
acest scop de autoritatea competentă şi includ, în particular, un sistem pentru
tratarea şi dezinfectarea apei reziduale.
Art. 10. - (1) Atunci când Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
elaborează sau a elaborat un program destinat să îi permită ulterior să
iniţieze procedurile prevăzute la art. 5 alin. (1) şi la art. 6 alin.
(1), aceasta va prezenta programul Comisiei Europene, specificând în special:
a) zona geografică şi ferma sau fermele implicate;
b) măsurile care trebuie să fie luate de serviciile
oficiale pentru a se asigura că programul este realizat în mod corespunzător;
c) procedurile urmate de laboratoarele autorizate,
numărul şi localizarea lor;
d) prevalenta bolii sau a bolilor menţionate în
coloana 1 a listelor I şi II din anexa nr. 1;
e) măsurile stabilite pentru a combate aceste boli, atunci când sunt diagnosticate.
(2) Dacă acest program este aprobat de Comisia
Europeană în conformitate cu procedura comunitară, introducerea animalelor şi a
produselor de acvacultura în zone sau ferme vizate de program va fi supusă
regulilor precizate la art. 7 şi 8.
Art. 11. - (1) Documentele de mişcare la care se face
referire în art. 7 şi 8 trebuie să fie elaborate de serviciul oficial de la
locul de origine, în termen de 48 de ore înaintea încărcării, în limba sau în
limbile oficiale ale locului de destinaţie. Acestea trebuie să fie redactate pe
o singură foaie de hârtie şi să fie eliberate pentru un singur destinatar.
Acestea vor fi valabile timp de 10 zile.
(2) Fiecare transport de animale şi produse de
acvacultura trebuie să fie clar identificat pentru a se putea identifica ferma
de origine şi a se verifica, dacă este cazul, corelaţia dintre animale sau
produse cu informaţiile conţinute în documentul de mişcare însoţitor. Aceste
informaţii pot figura direct pe container, pe eticheta fixată pe acesta sau pe
documentul de mişcare.
Art. 12. - Atunci când Autoritatea Naţională Sanitară
Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor elaborează sau a elaborat un program
de control voluntar sau obligatoriu pentru una dintre bolile menţionate în
coloana 1 a listei III din anexa nr. 1, aceasta prezintă programul Comisiei
Europene pentru aprobare, precizând în special:
a) repartizarea pe zone a bolii în România;
b) justificarea programului, ţinând seama de
importanţa bolii şi de beneficiul probabil al programului în raport cu costul
său;
c) zona geografică în care programul va fi
implementat;
d) statutul fermelor ce urmează să fie înfiinţate şi
standardele care trebuie să fie atinse de fermele din fiecare categorie,
inclusiv procedurile de testare;
e) regulile aplicabile
pentru intrarea în fermă a animalelor cu un statut inferior de sănătate;
f) acţiunea care va fi întreprinsă dacă, pentru orice
motiv, o fermă îşi pierde statutul;
g) procedurile prin care programul trebuie să fie
monitorizat.
Art. 13. - (1) Când Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor consideră că
teritoriul său ori o parte a teritoriului său este liberă de una dintre bolile
menţionate în coloana 1 a listei III din anexa nr. 1, ea prezintă Comisiei
Europene justificările adecvate, precizând în special:
a) numele bolii şi istoricul anterior al apariţiei
sale în România;
b) rezultatele testării de supraveghere, bazate pe
rezultate serologice, virusologice, microbiologice sau patologice ori pe
identificarea paraziţilor, după caz, şi pe faptul că boala este declarabilă
obligatoriu autorităţii competente;
c) perioada în cursul căreia a fost efectuată
supravegherea;
d) planurile de control pentru verificarea faptului că
zona implicată rămâne liberă de boală.
(2) Comisia Europeană examinează justificările
comunicate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor şi, în conformitate cu procedura comunitară, va defini zonele care
trebuie privite ca fiind libere de boală şi speciile care sunt susceptibile de
boala în cauză, precum şi garanţiile suplimentare, generale sau specifice, care
pot fi cerute pentru introducerea de animale şi produse de acvacultura în
aceste zone. Peştii vii, moluştele cu cochilie sau crustaceele şi, dacă este
cazul, ouăle şi gameţii lor, introduşi în asemenea zone, trebuie să fie
însoţiţi de un document de mişcare corespunzător unui model ce va fi întocmit
în conformitate cu procedura comunitară, certificând că sunt conformi cu astfel
de garanţii suplimentare.
(3) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor notifică Comisiei Europene orice schimbare a
particularităţilor specificate la alin. (1) care sunt în legătură cu boala.
Art. 14. - (1) Fără a aduce atingere cerinţelor pentru
bolile menţionate în coloana 1 a listei III din anexa nr. 1, stabilite în
conformitate cu art. 12 şi 13, punerea pe piaţă a peştilor vii de crescătorie
care nu aparţin speciilor susceptibile menţionate în coloana 2 a listei II din anexa nr. 1, precum şi a ouălor şi
gameţilor acestora este supusă următoarelor cerinţe suplimentare:
a) când urmează să fie introduşi într-o zonă
autorizată, trebuie, în conformitate cu art. 11, să fie însoţiţi de un document de mişcare corespunzător
modelului ce urmează să fie redactat în conformitate cu procedura comunitară,
certificând că provin dintr-o zonă cu acelaşi statut de sănătate, dintr-o fermă
autorizată într-o zonă neautorizată sau dintr-o fermă care poate fi situată
într-o zonă neautorizată, cu condiţia ca o astfel de fermă să nu conţină peşte
aparţinând speciilor susceptibile menţionate în coloana 2 a listei II din anexa nr. 1 şi să nu fie în legătură
cu un curs de apă sau cu ape de coastă ori de estuar;
b) când urmează să fie introduşi într-o fermă care,
deşi situată într-o zonă neautorizată, îndeplineşte prevederile anexei nr. 3,
trebuie, în conformitate cu art. 11, să fie însoţiţi de un document de mişcare
corespunzător modelului ce urmează să fie redactat în conformitate cu procedura
comunitară, certificând că provin dintr-o zonă autorizată, dintr-o fermă cu
acelaşi statut de sănătate sau dintr-o fermă care poate fi situată într-o zonă
neautorizată, cu condiţia ca o astfel de fermă să nu conţină peşte aparţinând
speciilor susceptibile menţionate în coloana 2 a listei
II din anexa nr. 1 şi să nu fie în legătură cu un curs
de apă sau cu ape de coastă ori de estuar.
(2) Cerinţele stabilite la alin. (1) se aplică
punerii pe piaţă a moluştelor de crescătorie care nu aparţin speciilor
susceptibile menţionate în coloana 2 a listei II din
anexa nr. 1.
(3) Fără a prejudicia cerinţele pentru bolile
menţionate în coloana 1 a listei III din anexa nr. 1, stabilite în conformitate
cu art. 12 şi 13, punerea pe piaţă a peştilor, moluştelor sau crustaceelor
sălbatice, a ouălor sau gameţilor acestora este supusă următoarelor cerinţe
suplimentare:
a) când urmează să fie introduşi într-o zonă
autorizată, trebuie, în conformitate cu art. 11, să fie însoţiţi de un document
de mişcare corespunzător modelului ce urmează să fie redactat în conformitate
cu procedura comunitară, certificând că provin dintr-o zonă cu acelaşi statut
de sănătate;
b) când urmează să fie introduşi într-o fermă care,
deşi situată într-o zonă neautorizată, îndeplineşte prevederile anexei nr. 3,
trebuie, în conformitate cu art. 11, să fie însoţiţi de un document de mişcare
corespunzător modelului ce urmează să fie redactat în conformitate cu procedura
comunitară, certificând că provin dintr-o zonă autorizată;
c) când astfel de animale sunt pescuite în mare la adâncime şi urmează să fie folosite pentru reproducţie în
zone autorizate sau în ferme autorizate, trebuie să fie puse în carantină sub
supravegherea serviciului oficial, în amenajări corespunzătoare şi în condiţii
adecvate care să fie stabilite în conformitate cu procedura comunitară.
(4) Cerinţele stabilite la alin. (1), (2) şi (3) nu se
aplică în cazul în care experienţa practică şi/sau dovezile ştiinţifice au
arătat că nu există o transmitere pasivă a bolii atunci când animalele de
acvacultura, ouăle şi gameţii lor, care nu aparţin speciilor susceptibile
menţionate în coloana 2 a listei II din anexa nr. 1, sunt transferaţi dintr-o zonă neautorizată într-o
zonă autorizată.
(5) Prevederile prezentului articol nu se aplică
peştilor tropicali ornamentali ţinuţi permanent în acvarii.
Art. 15. - Planurile de recoltare a probelor şi
metodele de diagnostic ce urmează să fie aplicate pentru detectarea şi
confirmarea prezenţei bolilor menţionate în coloana 1 din anexa nr. 1 se
stabilesc în conformitate cu procedura comunitară. Aceste planuri de prelevare
a probelor trebuie să ţină seama de prezenţa în mediul acvatic a peştilor,
crustaceelor şi moluştelor sălbatice.
Art. 16. - Regulile stabilite în Norma sanitară
veterinară privind controalele veterinare pentru comerţul dintre România şi
statele membre ale Uniunii Europene cu produse animaliere şi de origine
animală, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi
pădurilor nr. 21/2003, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 155 din 11 martie 2003, ce transpune
în legislaţia naţională Directiva Consiliului 89/662/CEE, în ceea ce priveşte
produsele de acvacultura pentru consum uman, precum şi în Norma sanitară
veterinară privind controalele veterinare şi zootehnice aplicabile comerţului României
cu statele membre ale Uniunii Europene cu unele animale vii şi produse de
origine animală, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei
şi pădurilor nr. 580/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 250 din 11 aprilie 2003, ce
transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 90/425/CEE, în ceea ce
priveşte animalele şi produsele de acvacultura puse pe piaţă, trebuie să se
aplice.
Art. 17. - Experţii veterinari ai Comisiei Europene pot
efectua, atunci când este necesar pentru aplicarea uniformă a prevederilor
prezentei norme sanitare veterinare, inspecţii pe teren împreună cu
autorităţile competente din România. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară
şi pentru Siguranţa Alimentelor asigură experţilor tot sprijinul necesar
realizării sarcinii lor.
CAPITOLUL III
Reguli care guvernează importul din ţările terţe
Art. 18. - Animalele şi produsele de acvacultura
importate în România trebuie să corespundă condiţiilor stabilite la art. 19, 20
şi 21.
Art. 19. - Animalele şi
produsele de acvacultura trebuie să provină din ţări terţe sau din părţi ale
acestora care sunt incluse în lista elaborată de Comisia Europeană în
conformitate cu procedura comunitară.
Art. 20. - (1) Pentru fiecare ţară terţă, animalele şi
produsele de acvacultura trebuie să corespundă condiţiilor de sănătate adoptate
în conformitate cu procedura comunitară.
(2) In funcţie de situaţia sănătăţii animalelor din
ţara terţă în cauză, condiţiile menţionate la alin. (1) pot include în special:
a) restricţia importului dintr-o parte a ţării terţe;
b) restricţia pentru anumite specii în orice etapă a
dezvoltării;
c) prescrierea unui tratament ce trebuie aplicat
produselor, cum ar fi dezinfecţia ouălor;
d) prescrierea utilizării la care aceste animale sau produse trebuie supuse;
e) măsurile care trebuie să se aplice în urma
importului, cum ar fi carantina şi dezinfecţia ouălor.
Art. 21. - (1) Animalele şi produsele de acvacultura
trebuie să fie însoţite de un certificat elaborat de serviciile oficiale ale
ţării terţe exportatoare. Acest certificat trebuie:
a) să fie emis în ziua încărcării lotului pentru
expediere spre statul membru al Uniunii Europene de destinaţie;
b) să însoţească lotul în original;
c) să ateste că animalele de acvacultura şi anumite
produse pescăreşti satisfac cerinţele Directivei 1991/67/CEE, transpusă în
legislaţia naţională prin prezenta normă sanitară veterinară, şi pe cele
stabilite conform acesteia în ceea ce priveşte importul din ţara terţă;
d) să fie valabil 10 zile;
e) să fie constituit dintr-o singură foaie de hârtie;
f) să fie elaborat pentru un singur destinatar.
(2) Certificatul menţionat la alin. (1) trebuie să
respecte modelul stabilit în conformitate cu procedura comunitară.
Art. 22. - (1) Vor fi efectuate
inspecţii ad-hoc de experţi veterinari ai statelor membre ale Uniunii Europene
şi ai Comisiei Europene pentru a verifica dacă prevederile Directivei
1991/67/CEE, transpusă în legislaţia naţională prin prezenta normă sanitară
veterinară, şi în special ale art. 19 şi 20 ale acesteia sunt aplicate în
practică.
(2) Experţii statelor membre cărora urmează să le fie
încredinţată sarcina efectuării acestor inspecţii vor fi numiţi de Comisia
Europeană la propunerea statelor membre ale Uniunii Europene.
(3) Aceste inspecţii vor fi
efectuate în numele Comunităţii Europene, care suportă cheltuielile implicate
în legătură cu acestea.
Art. 23. - Se aplică principiile şi regulile cuprinse
în Norma sanitară veterinară privind stabilirea principiilor care reglementează
organizarea controalelor veterinare pentru animalele care intră în România din
ţări terţe, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi
pădurilor nr. 83/2003, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 159 din 12 martie 2003, ce transpune
în legislaţia naţională Directiva 1991/496/CEE, şi în Norma sanitară veterinară
ce stabileşte principiile care reglementează organizarea controalelor
veterinare privind produsele care intră în România din ţări terţe, aprobată prin
Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 71/2003,
publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 157 din 12 martie 2003, ce transpune în legislaţia naţională
Directiva 1997/78/CE, cu referire specială la organizarea şi efectuarea
controalelor ce trebuie efectuate de către statele membre ale Uniunii Europene
şi la măsurile de protecţie ce trebuie implementate.
CAPITOLUL IV
Prevederi finale
Art. 24. - Anexele nr. 1 -5 fac parte integrantă din
prezenta normă sanitară veterinară.
ANEXA Nr. 1*) la norma sanitară veterinară
LISTA DE BOLI/AGENŢI PATOGENI
ai peştilor, moluştelor şi crustaceelor
1
|
2
|
Boala/agentul patogen
|
Speciile susceptibile
|
LISTA I
Peşte
Anemia infecţioasă a somonului (AIS)
|
Somonul atlantic (Salmo salar)
|
LISTA II
Peşte
SHV (Septicemia hemoragică virală)
Necroza hematopoetică infecţioasă (NHI)
|
Specii salmonide
Lipan (Thymallus thymallus)
Peşti din Genul Coregonus spp.
Ştiucă (Esox lucius)
Calcan (Scophthalmus maximus)
Specii salmonide
Puiet de ştiucă (Esox lucius)
|
Moluşte
Bonamia ostreae
Marteilla refringens
|
Stridie plată (Ostrea edulis)
Stridie plată (Ostrea edulis)
|
LISTA III
Peşte
Necroza pancreatică infecţioasă (NPI)
Viremia de primăvară a crapului (VPC)
Boala renală bacteriană (BRB)
(Renibacterium salmonidarum) Furunculoza (Aeromonas salmonicida)
(Boala enterică a gurii roşii) (BEGR)
(Yersinia ruckeri)
Gyrodactylus salaris
Crustacee
Ciuma racului împlătoşat (Aphanomyces
astaci)
|
Vor fi specificate în programul la care se face referire în articolele 12 şi 13
|
*) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil
ANEXA Nr. 2 la norma sanitară veterinară
ZONE AUTORIZATE
CAPITOLUL I
Zone continentale pentru peşte (coloana 2 a listei II din anexa nr. 1)
A. Definiţia zonelor continentale
O zonă continentală constă în:
a) o parte a teritoriului care cuprinde o întreagă
zonă de capturare, de la sursele căilor navigabile spre estuar, sau mai mult de
o singură zonă de capturare, în care peştii sunt crescuţi, ţinuţi ori prinşi;
sau
b) o parte a unei zone de
capturare, de la sursele căilor navigabile spre o barieră naturală sau
artificială care împiedică migrarea peştilor din aval de această barieră.
Mărimea şi situarea geografică a zonei continentale
trebuie să fie astfel încât posibilităţile de recontaminare, spre exemplu cu
peşti migratori, să fie reduse la minimum. Aceasta poate necesita stabilirea
unei zone-tampon în care să fie efectuat un program de supraveghere, fără
obţinerea statutului de zonă autorizată.
B. Acordarea aprobării
Pentru a obţine statutul aprobat, o zonă continentală
trebuie să satisfacă următoarele cerinţe:
1. toţi peştii sunt liberi pentru cel puţin 4 ani de
orice semn clinic al uneia sau mai multor boli dintre cele la care s-a făcut
referire în coloana 1 a listei II din anexa nr. 1;
2. toate fermele din zona continentală sunt plasate
sub supravegherea serviciilor oficiale. Trebuie să fi fost efectuate două
inspecţii de sănătate pe an pentru o perioadă de 2 ani. Inspecţiile sanitare
trebuie să fi fost efectuate în perioadele din an când temperatura apei
favorizează evoluţia acestor boli. Inspecţia de sănătate trebuie să constea cel
puţin în:
a) inspecţia peştilor ce prezintă anomalii;
b) prelevarea de probe în conformitate cu un program
stabilit în condiţiile procedurii prevăzute la art. 15 din norma sanitară
veterinară, care trebuie trimise cât mai repede posibil unui laborator
autorizat pentru a fi testate pentru agenţii patogeni în cauză.
Totuşi, zonele care au o evidenţă istorică a absenţei
bolilor la care s-a făcut referire în coloana 1 a
listei II din anexa nr. 1 pot obţine statutul aprobat,
dacă:
a) situarea lor geografică nu permite introducerea
facilă a bolii;
b) a fost aplicat un sistem oficial de control al
bolii pentru o perioadă extinsă de cel puţin 10 ani, în cursul căreia:
(i) a existat o supraveghere regulată a tuturor
fermelor;
(ii)
a fost aplicat un sistem de notificare a bolii;
(iii)
nu a fost raportat nici un caz de boală;
(iv) conform regulilor în vigoare, au putut
fi introduse în zonă doar icre sau lapţi de peşte din zone sau ferme neinfectate, supuse controalelor oficiale şi prezentând
garanţii de sănătate echivalente.
Perioada de 10 ani menţionată la alin. 2 lit. b) poate
fi redusă la 5 ani ca rezultat al testării efectuate de serviciul oficial al
României care cere testarea, cu condiţia ca, în plus faţă de cerinţele
menţionate la alin. 2, supravegherea regulată a tuturor fermelor menţionate mai
sus să fi inclus cel puţin
două inspecţii de sănătate pe an, implicând cel puţin:
(i) o inspecţie a peştilor ce
prezintă anomalii;
(ii) o prelevare de probe de la cel puţin 30 de peşti
la fiecare inspecţie;
3. dacă nu există nici o fermă în zona continentală
care urmează să fie autorizată, serviciile oficiale trebuie să fi supus peştii
din partea mai adâncă a zonei de capturare unei inspecţii de sănătate de două
ori pe an pentru 4 ani, în conformitate cu alin. 2;
4. examenele de laborator ale peştilor prelevaţi în
cursul inspecţiilor de sănătate au prezentat rezultate negative cu privire la
agenţii patogeni în cauză;
5. atunci când Autoritatea Naţională Sanitară
Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a cerut aprobare pentru o zonă
acvatică de capturare sau pentru o parte a unei zone acvatice de capturare cu
originea într-un stat membru vecin sau, comună pentru două state membre, cele
două state implicate trebuie să prezinte simultan o cerere pentru aprobare în
conformitate cu procedurile stabilite la art. 5 sau 10 din norma sanitară
veterinară.
România şi statul membru al Uniunii Europene implicat,
în conformitate cu Directiva 89/608/CEE, transpusă în legislaţia naţională prin
Norma sanitară veterinară privind asistenţa mutuală între autorităţile
administrative ale statelor membre ale Uniunii Europene şi cooperarea acestora
cu Comisia Europeană în scopul asigurării aplicării corecte a legislaţiei din
domeniile veterinar şi zootehnic, aprobată prin Ordinul preşedintelui
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.
41/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 202 din 3 martie 2006, îşi vor
acorda asistenţă reciprocă pentru aplicarea prezentei norme sanitare veterinare
şi în special a acestui punct.
C. Menţinerea aprobării
Menţinerea aprobării este supusă următoarelor cerinţe:
1. peştii introduşi într-o zonă trebuie să provină
dintr-o altă zonă autorizată sau dintr-o fermă autorizată;
2. fiecare fermă trebuie să fie supusă anual la două
inspecţii de sănătate, în conformitate cu lit. B alin. 2, cu excepţia fermelor
fără puiet, care trebuie să fie inspectate o dată pe an. Totuşi, prelevarea de
probe va fi făcută prin rotaţie la 50% din fermele piscicole din zona
continentală, în fiecare an;
3. rezultatele examenelor de laborator ale peştilor
prelevaţi în timpul inspecţiilor de sănătate trebuie să fi fost negative în
ceea ce priveşte agenţii bolilor menţionate în coloana 1 a listei II din anexa nr. 1;
4. trebuie să fie ţinut un
registru de către fermierii sau persoanele responsabile de introducerea peştilor,
care să conţină toate informaţiile necesare care să permită ca starea de
sănătate a peştilor să fie supravegheată constant.
D. Suspendarea,
reacordarea şi retragerea aprobării
1. Orice moarte anormală sau alt simptom care ar putea constitui baza pentru suspectarea
izbucnirii la peşti a unei boli menţionate în coloana 1 a listei II din anexa nr. 1 trebuie să fie
notificată cât mai repede posibil serviciului oficial. Acesta din urmă va
suspenda imediat aprobarea zonei sau părţii din zonă, dacă partea din zonă care
are încă statutul aprobat continuă să satisfacă definiţia stabilită la lit. A.
2. O probă de cel puţin 10 peşti bolnavi trebuie să
fie trimisă unui laborator autorizat spre a fi testată pentru agenţii patogeni
în cauză. Rezultatele testelor trebuie să fie comunicate imediat serviciului
oficial.
3. Când rezultatele sunt negative pentru agenţii
patogeni în cauză, dar pozitive pentru alţii, serviciul oficial reacordă
aprobarea.
4. Totuşi, când nu poate fi stabilit nici un
diagnostic, trebuie să fie făcută o inspecţie de sănătate ulterioară, în termen
de 15 zile de la prima prelevare de probe, şi un număr suficient de peşti
bolnavi trebuie să fie prelevat şi trimis laboratorului autorizat spre a fi
testaţi pentru agenţii patogeni în cauză. Dacă rezultatele sunt din nou
negative sau dacă nu mai sunt peşti bolnavi, serviciul oficial reacordă
aprobarea.
5. Atunci când rezultatele sunt pozitive, serviciul oficial retrage autorizarea zonei sau a părţii din zonă
menţionate la pct. 1.
6. Reacordarea aprobării unei zone sau a părţii unei
zone menţionate la pct. 1 este supusă următoarelor cerinţe:
a) când apare un focar:
(i) tot peştele din fermele infectate trebuie să fi
fost tăiat şi peştele
infectat sau contaminat trebuie să fi fost distrus;
(ii) amenajările şi echipamentul trebuie să fi fost dezinfectate în conformitate cu o
procedură aprobată de
serviciile oficiale;
b) după eliminarea focarului trebuie să se asigure
din nou conformitatea cu cerinţele stabilite la lit. B.
7. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor informează Comisia Europeană şi statele membre cu
privire la suspendarea, reacordarea sau retragerea aprobării zonelor ori
părţilor din zonele menţionate la pct. 1.
CAPITOLUL II
Zone de coastă pentru peşte (coloana 2 a listei II din anexa nr. 1)
A. O zonă de coastă
constă într-o parte a coastei sau a apei mării ori a unui estuar, cu o
delimitare geografică precisă, care constă într-un sistem hidrologic omogen sau
o serie de asemenea sisteme.
Dacă este necesar, o zonă de coastă poate fi
considerată ca fiind constituită dintr-o parte a coastei sau a apei mării ori a
unui estuar, situată între gurile a două cursuri de apă, ori dintr-o parte a
coastei sau a apei mării ori a unui estuar unde există una sau mai multe ferme,
cu condiţia să fie făcută o prevedere pentru o zonă-tampon pe ambele părţi ale
fermei sau fermelor, a cărei întindere este stabilită de către Comisia
Europeană, conform procedurii comunitare.
B. Acordarea aprobării
Pentru a obţine statutul aprobat o zonă de coastă
pentru peşti trebuie să satisfacă cerinţele stabilite pentru zonele
continentale menţionate la cap. I lit. B.
C. Menţinerea statutului
Menţinerea aprobării pentru o zonă de coastă este
supusă cerinţelor stabilite la cap. I lit. C.
D.
Suspendarea, reacordarea sau retragerea
aprobării
Regulile sunt identice cu cele stabilite la cap. I lit. D;totuşi, când zona este compusă dintr-o serie de sisteme hidrologice, suspendarea,
reacordarea sau retragerea aprobării poate fi în legătură cu o parte a acestei
serii, când această parte are o delimitare geografică precisă, şi constă într-un sistem hidrologic omogen,
cu condiţia ca partea care are încă statutul aprobat să continue să satisfacă
definiţia stabilită la lit. A.
CAPITOLUL III
Zone de coastă pentru moluşte (coloana 2 a listei II din anexa nr. 1)
A. O zonă de coastă
trebuie să respecte definiţia stabilită la cap. II lit.
A.
B. Acordarea aprobării
Pentru a fi autorizată, o zonă de coastă trebuie să
satisfacă următoarele cerinţe:
1. toate moluştele nu au prezentat pentru cel puţin 2
ani nici un semn clinic sau de altă natură al uneia sau mai multora dintre
bolile menţionate în coloana 1 a listei II din anexa
nr. 1;
2. toate fermele din zona de coastă sunt puse sub
supravegherea serviciilor oficiale. Inspecţiile de sănătate sunt efectuate la
intervale adaptate evoluţiei agenţilor patogeni în cauză. In cursul acestor
inspecţii sunt recoltate probe şi trimise fără întârziere unui laborator
aprobat, spre a fi testate pentru agenţii patogeni în cauză;
3. dacă nu există nici o fermă în zona continentală,
serviciul oficial trebuie să fi prezentat moluştele pentru o inspecţie de
sănătate în conformitate cu pct. 2, la intervale adaptate la evoluţia agenţilor
patogeni în cauză. Totuşi, dacă investigaţii amănunţite ale faunei arată că
zona nu conţine nici o moluscă aparţinând speciilor vector, purtătoare sau
susceptibile, serviciul oficial poate aproba zona înaintea introducerii
oricărei moluşte;
4. examenele de laborator ale moluştelor prelevate în
cursul inspecţiilor de sănătate de către serviciile oficiale au prezentat
rezultate negative cu privire la agenţii patogeni în cauză. Pentru zonele care
au o înregistrare istorică a absenţei bolilor menţionate în coloana 1 a listei II din anexa nr. 1, aceste informaţii pot
fi luate în considerare pentru acordarea aprobării.
C. Menţinerea aprobării
Menţinerea aprobării este supusă următoarelor cerinţe:
1. moluştele introduse în zona de coastă trebuie să
provină din alte zone de coastă autorizate sau din ferme autorizate în zone de
coastă neautorizate;
2. fiecare fermă trebuie supusă unei inspecţii de
sănătate, în conformitate cu lit. B pct. 2, la intervale adaptate dezvoltării
agenţilor patogeni în cauză;
3. rezultatele examenelor de laborator ale moluştelor
prelevate în timpul inspecţiilor de sănătate trebuie să fi fost negative cu
privire la agenţii bolilor menţionate în coloana 1 a listei II din anexa nr. 1;
4. trebuie ţinut un registru de către fermierii sau
persoanele responsabile pentru introducerea moluştelor, care să conţină toate
informaţiile necesare pentru a permite ca starea de sănătate a moluştelor să
fie supravegheată constant.
D. Suspendarea, reacordarea şi retragerea aprobării
1. Orice moarte anormală sau alt simptom care poate constitui motiv pentru suspectarea unui
focar de boală menţionată în coloana 1 a listei II din anexa nr. 1, printre moluşte, trebuie să fie notificat cât mai
repede posibil serviciului oficial. Acesta din urmă suspendă imediat
autorizarea zonei sau, dacă zona este compusă dintr-o serie de sisteme
hidrologice, a unei părţi a acestei serii, atunci când această parte are o
delimitare geografică precisă, şi constă într-un sistem hidrologic omogen, cu
condiţia ca partea care are încă statutul aprobat să continue să satisfacă
definiţia stabilită la cap. I lit. A.
2. O probă de moluşte bolnave trebuie să fie trimisă
laboratorului autorizat spre a fi testată pentru agenţii patogeni în cauză.
Rezultatele testelor trebuie să fie comunicate imediat serviciului oficial.
3. Când rezultatele sunt negative pentru agenţii
patogeni în cauză, dar pozitive pentru alţi agenţi, aprobarea trebuie
reacordată.
4. Totuşi, când nu poate fi stabilit nici un
diagnostic, trebuie să fie efectuată o inspecţie de sănătate ulterioară, în
termen de 15 zile de la prima prelevare de probe, şi trebuie prelevat un număr
suficient de moluşte bolnave şi trimis laboratorului autorizat spre a fi testat
pentru agenţii patogeni în cauză. Dacă rezultatele sunt din nou negative sau dacă
nu mai există nici o moluscă bolnavă, serviciul oficial reacordă aprobarea.
5. Când rezultatele sunt pozitive, serviciul oficial
retrage autorizarea zonei sau părţii din zonă la care se face referire la pct.
1.
6. Reacordarea aprobării unei zone sau părţii dintr-o
zonă la care se face referire la pct. 1 este supusă următoarelor cerinţe:
a) când apare un focar, moluştele infectate sau
contaminate trebuie să fi fost distruse, iar amenajările şi echipamentul
trebuie să fi fost dezinfectate în conformitate cu o procedură aprobată de
serviciile oficiale;
b) după eliminarea focarului, cerinţele stabilite la
cap. I lit. B trebuie să fie
din nou respectate.
7. Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor informează Comisia
Europeană şi statele membre cu privire la suspendarea, reacordarea sau
retragerea aprobării zonelor ori a părţilor din zonele la care s-a făcut
referire la pct. 1.
ANEXA Nr. 3 la norma sanitară veterinară
FERME AUTORIZATE ÎNTR-O ZONĂ NEAUTORIZATĂ
CAPITOLUL I
Ferme continentale pentru peşti (coloana 2 a listei II din anexa nr. 1)
A. Acordarea aprobării
Pentru a fi autorizată, o fermă trebuie să satisfacă
următoarele cerinţe:
1. apa trebuie să fie furnizată de o fântână, o sondă
sau un izvor. Când o asemenea rezervă de apă este situată la distanţă de fermă,
apa trebuie să fie furnizată direct fermei şi să fie canalizată printr-o
conductă sau, cu acordul serviciului oficial, printr-un canal deschis ori
printr-un conduct natural, cu condiţia ca aceasta să nu constituie o sursă de
infecţie pentru fermă şi să nu permită introducerea de peşte sălbatic. Canalul
de apă trebuie să fie sub controlul fermei sau, în cazurile în care acest lucru nu este posibil, al serviciului oficial;
2. trebuie să existe o barieră naturală sau
artificială situată în aval, care să împiedice peştii să intre în ferma
menţionată;
3. dacă este necesar, poate fi protejată împotriva
inundării şi infiltrării apei;
4. trebuie să respecte, mutatis
mutandis, cerinţele stabilite în cap. I lit. B din anexa nr. 2. In plus, când
autorizarea este solicitată pe baza unei evidenţe cu un sistem oficial de
control pentru o perioadă de 10 ani, trebuie să fie întrunite următoarele
cerinţe suplimentare: ferma să fi fost supusă, cel puţin o dată pe an, unei
inspecţii clinice şi prelevării de probe spre a fi testate pentru agenţii
patogeni în cauză într-un laborator autorizat;
5. poate fi obiectul unor măsuri suplimentare impuse
de serviciul oficial, când sunt considerate necesare pentru a preveni
introducerea bolilor. Asemenea măsuri pot include stabilirea unei zone-tampon
în jurul fermei, în care este realizat un program de supraveghere, şi
stabilirea protecţiei împotriva intruziunii de posibili purtători sau vectori
de agenţi patogeni;
6. totuşi:
a) o fermă nouă care îndeplineşte cerinţele menţionate
la pct. 1, 2, 3 şi 5, dar care îşi începe activităţile cu peşte,ouă sau gameţi
dintr-o zonă autorizată sau dintr-o fermă autorizată situată într-o zonă
neautorizată, poate obţine aprobare fără să fie supusă prelevării de probe
solicitate pentru acordarea autorizării;
b) o fermă care îndeplineşte cerinţele menţionate la pct. 1, 2, 3 şi 5, care îşi reîncepe
activităţile, după o pauză,
cu peşte, ouă sau gameţi dintr-o zonă autorizată sau dintr-o fermă autorizată situată într-o zonă neautorizată,poate
obţine autorizarea fără să fie supusă prelevării de probe cerute pentru acordarea autorizării, cu condiţia ca:
(i) istoricul sănătăţii fermei
pentru ultimii 4 ani de funcţionare
să fie cunoscut de serviciul oficial;totuşi, dacă ferma în cauză a fost în
funcţiune pentru mai puţin de
4 ani, se ia în considerare perioada
efectivă în care a fost în funcţiune;
(ii) ferma să nu fi fost supusă măsurilor de sănătate animală cu privire la bolile menţionate în
lista II din anexa nr. 1 şi
să nu fi existat antecedente ale
acestor boli în fermă;
(iii) înainte de introducerea peştilor, ouălor sau gameţilor, ferma să fie curăţată şi
dezinfectată,urmată de depopulare pentru o perioadă minimă de 15 zile sub supraveghere oficială.
B. Menţinerea autorizării
Menţinerea autorizării este supusă cerinţelor stabilite
în cap. I lit. C din anexa nr.
2. Totuşi, prelevarea de probe trebuie să fie efectuată o dată pe an.
C.
Suspendarea, reacordarea şi retragerea
aprobării
Se aplică cerinţele stabilite la cap. I lit. D din anexa nr. 2.
CAPITOLUL II
Ferme de coastă pentru peşti (coloana 2 a listei II din anexa nr. 1)
A. Acordarea autorizării
Pentru a fi autorizată, o fermă
trebuie să satisfacă următoarele cerinţe:
1. să fie aprovizionată cu apă prin intermediul unui
sistem care include echipament pentru distrugerea agenţilor bolilor menţionate
în coloana 1 a listei II din anexa nr. 1; criteriile
cerute pentru aplicarea uniformă a acestor prevederi
şi, în special, cele cu privire la funcţionarea adecvată a sistemului se
stabilesc în conformitate cu procedura comunitară;
2. să respecte, mutatis
mutandis, cerinţele stabilite la cap. II lit. B din anexa nr.2;
3. totuşi:
a) o fermă nouă care îndeplineşte cerinţele menţionate
la pct. 1 şi 2, dar care îşi începe activităţile cu peşte, ouă sau gameţi
dintr-o zonă autorizată sau dintr-o fermă autorizată situată într-o zonă
neautorizată, poate obţine aprobare fără să fie supusă prelevării de probe
cerute pentru acordarea aprobării;
b) o fermă care îndeplineşte cerinţele menţionate la
pct. 1 şi 2, care îşi reîncepe activităţile, după o pauză, cu peşte, ouă sau
gameţi dintr-o zonă autorizată sau dintr-o fermă autorizată situată într-o zonă
neautorizată, poate obţine autorizare fără să fie supusă prelevării de probe
cerute pentru acordarea aprobării, cu condiţia ca:
(i) istoricul sănătăţii fermei în timpul ultimilor 4
ani de funcţionare să fie cunoscut de serviciul oficial; totuşi, dacă ferma în
cauză a fost în funcţiune pentru mai puţin de 4 ani, se ia în considerare
perioada efectivă în care a fost în funcţiune;
(ii) ferma să nu fi fost supusă măsurilor de sănătate a
animalelor cu privire la bolile menţionate în lista II din anexa nr. 1 şi să nu fi existat antecedente ale acestor boli în
fermă;
(iii) înainte de introducerea peştilor, ouălor sau
gameţilor, ferma să fie curăţată şi dezinfectată, urmată de depopulare pentru o
perioadă minimă de 15 zile, sub supraveghere oficială.
B. Menţinerea aprobării
Menţinerea aprobării va fi supusă, mutatis mutandis, cerinţelor stabilite
în cap. II lit. C din anexa nr. 2.
C. Suspendarea, reacordarea şi retragerea aprobării
Se vor aplica, mutatis mutandis, cerinţele stabilite în cap. II lit. D din
anexa nr. 2.
CAPITOLUL III
Ferme de coastă pentru moluşte (coloana 2 a listei II din anexa nr. 1)
A. Acordarea autorizării
Pentru a fi autorizată, o fermă trebuie să satisfacă
următoarele cerinţe:
1. să fie aprovizionată cu apă prin intermediul unui
sistem care include echipament pentru distrugerea agenţilor bolilor menţionate
în coloana 1 a listei II din
anexa nr. 1; criteriile cerute pentru aplicarea uniformă a acestor prevederi
şi, în special, cele cu privire la funcţionarea adecvată a sistemului se
stabilesc în conformitate cu procedura comunitară;
2. să respecte, mutatis
mutandis, cerinţele stabilite în cap. III lit. B
pct. 1, 2 şi 4 din anexa nr. 2;
3. totuşi:
a) o fermă nouă care îndeplineşte cerinţele menţionate
la pct. 1 şi 2, dar care îşi începe activităţile cu moluşte dintr-o zonă
autorizată sau dintr-o fermă autorizată situată într-o zonă neautorizată, poate
obţine autorizare fără să fie supusă prelevării de probe cerute pentru
acordarea autorizării;
b) o fermă care îndeplineşte cerinţele menţionate la
pct. 1 şi 2, care îşi reîncepe, după o pauză, activităţile cu moluşte dintr-o
zonă autorizată sau dintr-o fermă autorizată situată într-o zonă neautorizată,
poate obţine autorizare fără să fie supusă prelevării de probe cerute pentru
acordarea autorizării, cu condiţia ca:
(i) istoricul sănătăţii fermei în timpul ultimilor 2
ani de funcţionare să fie cunoscut de serviciul oficial;
(ii) ferma să nu fi fost supusă măsurilor de sănătate
animală cu privire la bolile menţionate în lista II din anexa nr. 1 şi să nu fi existat antecedente ale acestor boli în
fermă;
(iii) înainte de introducerea moluştelor ferma să fie
curăţată şi dezinfectată, urmată de depopulare pentru o perioadă minimă de 15
zile sub supraveghere oficială.
B. Menţinerea aprobării
Menţinerea aprobării va fi supusă, mutatis mutandis, garanţiilor stabilite
la cap. III lit. C pct. 1-4 din anexa nr. 2.
C.
Suspendarea, reacordarea şi retragerea
aprobării
Cerinţele stabilite la cap. III lit. D din anexa nr. 2
se vor aplica mutatis
mutandis.
ANEXA Nr. 4 la norma sanitară veterinară
REÎNNOIREA APEI
Reînnoirea apei în timpul transportului animalelor de
acvacultura va fi efectuată în amenajări care sunt autorizate de Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi care
îndeplinesc următoarele cerinţe:
1. proprietăţile igienice ale apei disponibile pentru
schimbare trebuie să fie de aşa natură încât să nu modifice situaţia sănătăţii
speciilor transportate în ceea ce priveşte agenţii bolilor menţionate în
coloana 1 a listei II din anexa nr. 1;
2. aceste amenajări vor conţine dispozitive destinate
să prevină orice contaminare a mediului gazdă:
a) fie prin facilitarea dezinfecţiei apei;
b) fie asigurând că eliberarea acestei apei nu va atrage
în nici o împrejurare deversarea în largul mării sau în ape curgătoare.
ANEXA Nr. 5*)
MODELE DE DOCUMENTE DE MIŞCARE
CAPITOLUL I
Document de mişcare pentru peştii vii, ouăle şi
gameţii dintr-o zonă autorizată
Movement document for live fish, eggs and gametes from an approved zone
I. Ţara de origine:
I. Country of origin:
Zona
aprobată:...........................................................................................................
Approved
zone:..........................................................................................................
II, Ferma de origine (numele şi
adresa)......................................................................
..........................................................................................................................................
II. Farm of origin (name and
address):.......................................................................
..........................................................................................................................................
III. Animale sau produse:
III. Animals or products:
|
Peşte viu Live fish
|
Ouă
Eggs
|
Gameţi Gametes
|
Familia (numele comun şi numele ştiinţific)
Family (common name and scientific name)
Specia (numele comun şi numele ştiinţific) Species (common name
and scientific name)
|
|
|
|
Cantitatea Quantity
|
Numărul
Number
|
|
|
|
Greutatea totală
Total weight
|
Greutatea medie
Average weight
|
IV. Destinaţia:
IV. Destination:
Ţara de destinaţie...........................................................................................................
Country of
destination:..................................................................................................
Destinatar (numele şi adresa).........................................................................................
*) Anexa nr. 5 este reprodusă în facsimil.
Consignee {name and
address):.....................................................................................
V. Mijloace de transport (natura şi
identificarea).....................................................
V. Means of transport (nature and
identifîcation):..................................................
VI. Atestarea sănătăţii:
VI. Health attestation:
Subsemnatul, certific prin acesta că
animatele sau bunurile care formează prezentul lot îşi au originea într-o zonă
aprobată şi că satisfac cerinţele Directivei 91/67/CEE.
I, the undersigned, hereby certify that the animals or goods forming
the present consignment originale from an approved zone and that they satisfy
the requirements of Directive 91/67/EEC.
Intocmit
la................................................................,
la................................................
(locul) (data)
Done
at...................................................................,
on.................................................
(place) (date)

CAPITOLUL II
Document de mişcare pentru peştii vii, ouăle şi
gameţii dintr-o fermă autorizată
Movement document for live fish, eggs and gametes
from an approved farm
I. Ţara de origine:
I. Country of origin:
Zona aprobată:.................................................................................................................
Approved zone:................................................................................................................
II. Ferma de origine (numele şi
adresa)......................................................................
..........................................................................................................................................
II. Farm of origin (name and
address):.......................................................................
..........................................................................................................................................
III. Animale sau produse:
III. Animals or products:
|
Peşte viu
Live fish
|
Ouă
Eggs
|
Gameţi Gametes
|
Familia (numele comun şi numele ştiinţific) Family (common name
and scientific name)
Specia (numele comun şi numele ştiinţific) Species (common name
and scientific name)
|
|
|
|
Cantitatea Quantity
|
Numărul
Number
|
|
|
|
Greutatea totală
Total weight
|
Greutatea medie
Average weight
|
IV. Destinaţia:
IV. Destination:
Ţara de
destinaţie..............................................................................................................
Country of
destination:.....................................................................................................
Destinatar (numele şi adresa)...........................................................................................
.........................................................................................................................................
Consignee (name and
address):........................................................................................
..........................................................................................................................................
V. Mijloace de transport (natura şi
identificarea)......................................................
V. Means of transport (nature and
identification):.....................................................
VI. Atestarea sănătăţii:
VI. Health attestation:
Subsemnatul, certific prin acesta că animalele sau bunurile care
formează prezentul lot îşi au originea într-o fermă aprobată şi că satisfac
cerinţele Directivei 91/67/CEE.
I, the undersigned, hereby certify that the animals or goods forming
the present consignment originate from an approved farm and that they satisfy
the requirements of Directive 91/67/EEC.
Intocmit
la.................................................................la..........................................................
(locul) (data)
Done
at...................................................................,
on..........................................................
(place) (date)

CAPITOLUL III
Document de mişcare pentru moluştele dintr-o zonă de
coastă autorizată
Movement document for molluscs from an approved
coastal zone
I. Ţara de origine:
I. Country of origin:
Zona aprobată:.......................................................................................................................
Approved
zone:......................................................................................................................
II. Ferma de origine (numele şi
adresa)............................................................................
………………………………………………………………………………………………
II. Farm of origin (name and address):............................................................................
………………………………………………………………………………………………
III. Animale sau produse:
III. Animals or products:
|
Moluşte
Molluscs
|
Familia (numele comun şi numele ştiinţific) Family (common name
and scientific name)
Specia (numele comun şi numele ştiinţific) Species (common name
and scientific name)
|
|
Cantitatea Quantity
|
Numărul
Number
|
Greutatea totală
Total weight
|
Greutatea medie
Average weight
|
IV. Destinaţia:
IV. Destination:
Ţara de destinaţie...................................................................................................................
Country of
destination:..........................................................................................................
Destinatar (numele şi adresa).................................................................................................
................................................................................................................................................
Consignee (name and address):.............................................................................................
................................................................................................................................................
V. Mijloace de transport (natura şi
identificarea)............................................................
V. Means of transport (nature and
identification):..........................................................
VI. Atestarea sănătăţii:
VI. Health attestation:
Subsemnatul, certific prin acesta că animalele care formează
prezentul lot îşi au originea într-o zonă de coastă aprobată şi că satisfac
cerinţele Directivei 91/67/CEE.
I, the undersigned, hereby certify that the animals forming the
present consignment originate from an approved coastal zone and that they
satisfy the requirements of Directive 91/67/EEC.
Intocmit
la................................................................,
la.........................................................
(locul) (data)
Done
at....................................................................on...........................................................
(place) (date)

CAPITOLUL IV
Document de mişcare pentru moluştele dintr-o fermă
autorizată
Movement document for molluscs from an approved farm
I. Ţara de origine:
I. Country of origin:
Zona aprobată:......................................................................................................................
Approved
zone:.....................................................................................................................
II. Ferma de origine (numele şi
adresa)...........................................................................
……………………………………………………………………………………………
II. Farm of origin (name and address):............................................................................
……………………………………………………………………………………………
III. Animale sau produse:
III. Animals or products:
|
Moluşte
Molluscs
|
Familia {numele comun şi numele ştiinţific) Family (common name
and scientific name)
Specia {numele comun şi numele ştiinţific) Species (common name
and scientific name)
|
|
Cantitatea Quantity
|
Numărul
Number
|
Greutatea totală
Total weight
|
Greutatea medie
Average weight
|
IV. Destinaţia:
IV. Destination:
Ţara de destinaţie..................................................................................................................
Country of
destination:.........................................................................................................
Destinatar (numele şi adresa).................................................................................................
...............................................................................................................................................
Consignee (name and
address):.............................................................................................
...............................................................................................................................................
V. Mijloace de transport (natura şi
identificarea)............................................................
V. Means of transport (nature and
identification):.........................................................
VI. Atestarea sănătăţii:
VI. Health attestation:
Subsemnatul, certific prin acesta că animalele care formează
prezentul lot îşi au originea într-o fermă aprobată şi că satisfac cerinţele
Directivei 91/67/CEE.
I, the undersigned, hereby certify that the animals forming the
present consignment originate from an approved farm and that they satisfy the
requirements of Directive 91/67/EEC.
Intocmit
la................................................................, la.........................................................
(locul) (data)
Done
at....................................................................on...........................................................
(place) (date)
