ORDIN Nr. 828
din 14 mai 2007
pentru aprobarea Normei cu
privire la anumite lactoproteine - cazeine si cazeinati - destinate consumului
uman
ACT EMIS DE:
MINISTERUL SANATATII
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 510 din 30 iulie 2007
Văzând Referatul de aprobare nr. 87.483 din 22
decembrie 2006, întocmit de Direcţia igienă şi sănătate publică veterinară din
cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor,
având în vedere prevederile art.
10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări prin
Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (1) lit.
e) din Hotărârea Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea
Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
în temeiul prevederilor art. 4 pct. 21 din Hotărârea
Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului
Sănătăţii Publice, cu modificările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din
Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul sănătăţii publice emit următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Norma cu privire la anumite
lactoproteine - cazeine şi cazeinaţi - destinate consumului uman, prevăzută în
anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. -Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare centrale, direcţiile
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului
Bucureşti şi Ministerul Sănătăţii Publice vor duce la îndeplinire prevederile
prezentului ordin.
Art. 3. - La data intrării în vigoare a prezentului
ordin se abrogă Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi
al ministrului sănătăţii şi familiei nr. 127/301/2001 pentru aprobarea Normelor
cu privire la natura, conţinutul, procedeele de fabricaţie, calitatea şi
etichetarea lactoproteinelor - cazeine şi cazeinaţi - destinate consumului
uman, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 615 din 28 septembrie 2001.
Art. 4. - Prezentul ordin transpune Directiva
Consiliului 83/417/CEE de armonizare a legislaţiilor statelor membre privind anumite lactoproteine (cazeină şi
cazeinaţi) destinate consumului uman, publicată în Jurnalul Oficial al
Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L237 din 26 august 1983, p. 25, aşa cum a
fost amendată ultima dată de Regulamentul Consiliului nr. 807/2003/CE, publicat
în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 133 din 16 mai 2003,
p. 36.
Art. 5. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Radu Roatiş Cheţan
Ministrul sănătăţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolăescu
ANEXĂ
NORMĂ
cu privire la anumite lactoproteine - cazeine si
cazeinaţi - destinate consumului uman
Art. 1. - (1) Prezenta normă se aplică pentru
lactoproteinele destinate consumului uman, prevăzute în anexele nr. 1 şi 2,
care fac parte integrantă din prezenta normă, precum şi la amestecurile din
acestea.
(2) In sensul prezentei norme, se aplică următoarele
definiţii:
a) cazeina este constituentul proteic principal
al laptelui, spălat şi uscat, insolubil în apă. Se
obţine prin precipitarea laptelui degresat, utilizându-se unul dintre
următoarele procedee: adăugarea de acid, acidifiere microbiană, utilizarea unui
cheag sau a altor enzime de coagulare a laptelui, fără a afecta posibilitatea
folosirii anterioare a proceselor de schimb de ioni şi a proceselor de
concentrare;
b) cazeinaţii sunt produsele obţinute din cazeina uscată, tratată cu agenţi de
neutralizare;
c) laptele degresat este laptele care provine de
la una sau mai multe vaci, la care nu s-a adăugat
nimic şi la care s-a redus doar conţinutul de grăsime.
Art. 2. - (1) Produsele prevăzute în anexele nr. 1 şi 2
la prezenta normă pot fi comercializate numai dacă respectă definiţiile şi
regulile stabilite de prezenta normă.
(2) Produsele care nu îndeplinesc aceste criterii sunt
denumite şi etichetate astfel încât cumpărătorul să nu fie indus în eroare în
ceea ce priveşte natura lor, calitatea sau utilizarea lor.
Art. 3. - Denumirile menţionate în anexele la prezenta
normă sunt rezervate produselor definite şi trebuie utilizate din punct de
vedere comercial la desemnarea produselor respective.
Art. 4. - (1) Fără a se aduce atingere prevederilor
Hotărârii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicată în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu modificările şi completările
ulterioare, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Parlamentului
European şi a Consiliului 2000/13/CE, şi prevederilor care urmează să fie
adoptate de Comunitatea Europeană privind etichetarea alimentelor care nu sunt
destinate consumatorului final, singurele menţiuni obligatorii care trebuie
marcate vizibil, clar, lizibil şi indelebil pe ambalajele, recipientele sau
etichetele produselor prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 la prezenta normă sunt
următoarele:
a) denumirea, conform art. 3, urmată de indicarea
cationului sau a cationilor, în cazul cazeinaţilor;
b) menţiunea „amestec de ...", urmată de
denumirile diverselor produse care alcătuiesc amestecul, înscrise în ordine
descrescătoare, după greutate;
c) o indicaţie privind cationul sau cationii în cazul
cazeinatului sau cazeinaţilor;
d) conţinutul în proteină, în cazul amestecurilor care
conţin cazeinaţi;
e) cantitatea netă exprimată în următoarele unităţi
de măsură: kilograme sau grame;
f) denumirea sau denumirea comercială, adresa
fabricantului sau a unităţii de reambalare ori a vânzătorului stabilit în
România;
g) numele ţării de provenienţă, în cazul produselor
importate din ţări terţe;
h) data fabricaţiei sau alte
informaţii de identificare a lotului.
(2) Menţiunile prevăzute la lit. b), c) şi d) se
aplică în cazul produselor comercializate sub formă de amestec.
(3) Este interzisă comercializarea de cazeine şi
cazeinaţi comestibili pe teritoriul României dacă menţiunile prevăzute la alin.
(1) lit. a), b), c), d), g) şi h) nu apar traduse în limba română, cu excepţia
cazului în care cumpărătorului nu i s-au furnizat astfel de informaţii prin
alte mijloace. Această dispoziţie nu trebuie să excludă prezentarea menţiunilor
în cauză în mai multe limbi. Menţiunile prevăzute la alin. (1) lit. d), e), f)
şi g) trebuie să apară numai într-un document de însoţire a produsului. Pentru
transportul în vrac, această derogare poate fi extinsă şi la alin. (1) lit. c)
şi h).
Art. 5. - Produsele definite în anexele nr. 1 şi 2 la
prezenta normă trebuie să se supună unor tratamente termice astfel încât în
produsul finit să se obţină o reacţie negativă la testul fosfatazei.
Art. 6. - (1) Aplicarea
dispoziţiilor actelor normative naţionale în vigoare nearmonizate cu legislaţia
comunitară privind compoziţia, specificaţiile privind fabricarea, ambalarea ori
etichetarea acestor produse sau a alimentelor în general nu poate împiedica
comercializarea produselor prevăzute în art. 1 care respectă definiţiile şi
regulile stabilite în prezenta normă şi în anexele la aceasta.
(2) Dispoziţiile prevăzute la alin. (1) nu se aplică în
cazurile justificate în baza următoarelor motive:
a) protecţia sănătăţii publice;
b) prevenirea fraudei, cu excepţia cazului în care
aceste prevederi pot împiedica aplicarea definiţiilor şi regulilor stabilite în
prezenta normă;
c) protejarea proprietăţii industriale şi comerciale,
indicaţiile privind sursa, denumirea înregistrată a provenienţei şi prevenirea
concurenţei neloiale.
Art. 7. -In cazul în care, în urma unor informaţii noi
sau a unei reevaluări a informaţiei existente, efectuate după adoptarea
prezentei norme, se consideră că există probe suficiente că utilizarea în
produsele menţionate în anexele nr. 1 şi 2 la prezenta normă a uneia dintre
substanţele menţionate în acestea sau a cantităţii maxime din această
substanţă, care poate fi utilizată, constituie un pericol pentru sănătatea
publică, chiar dacă respectă dispoziţiile din prezenta normă, România poate
suspenda temporar sau poate impune restricţii aplicării prevederii respective
pe teritoriul său. Aceasta informează imediat Comisia Europeană şi celelalte state
membre şi precizează motivele ce justifică această decizie.
Art. 8. - Prezenta normă nu se aplică produselor
prevăzute în art. 1, destinate exportului în ţări terţe.
Art. 9. -Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor informează Comisia Europeană cu privire la actele
normative emise şi prevederile administrative necesare pentru implementarea
prezentei norme.
ANEXA Nr. 1 la normă
CAZEINA COMESTIBILĂ
I. Denumiri şi
definiţii
a) Cazeină acidă
comestibilă este cazeina comestibilă obţinută prin
precipitare, utilizându-se adjuvanţii tehnologici şi culturile de bacterii
enumerate la pct. II lit. d)
şi care sunt în conformitate cu standardele stabilite la pct. II.
b) Cazeină cheag
comestibilă este cazeina obţinută prin precipitare,
utilizându-se adjuvanţii tehnologici enumeraţi la pct. III lit. d) şi care sunt
în conformitate cu standardele stabilite la pct. III.
II. Standarde aplicabile cazeinei acide comestibile
a) Factori esenţiali privind compoziţia:
1. conţinutul de umiditate - maximum 10% din masa
produsului;
2. conţinutul de proteine din lapte, calculat pe
extractul uscat - minimum 90% din masa produsului, din care conţinutul de
cazeină - minimum 95% din masa produsului;
3. conţinutul de grăsime din lapte, calculat pe
extractul uscat - maximum 2,25% din masa produsului;
4. aciditatea titrabilă,
exprimată în ml de soluţie decinormal de hidroxid de sodiu per gram - maximum
0,27%;
5. conţinutul de cenuşă (P2O5 inclus) - maximum 2,5% din masa produsului;
6. conţinutul de lactoză anhidră - maximum 1% din masa
produsului;
7. conţinutul de sediment
(particule arse) - maximum 22,5 mg in 25g.
b) Contaminanţi:
- conţinutul de plumb - maximum 1 mg/kg.
c) Impurităţi:
- corpuri străine, respectiv particule de lemn, metal,
fragmente de păr sau insecte - 0 în 25 g.
d) Adjuvanţi tehnologici şi culturi de bacterii
inofensive, corespunzătoare pentru consumul uman:
1. acid lactic (E 270), acid clorhidric, acid sulfuric,
acid citric (E 330), acid acetic (E 260), acid ortofosforic;
2. zer, culturi bacteriene care produc acidul lactic.
e) Caracteristici organoleptice:
1. miros - lipsit de mirosuri străine;
2. aspect - gamă de culori variind de la alb la crem;
produsul nu trebuie să conţină aglomerări stabile care să nu cedeze la apăsarea
uşoară.
III. Standarde aplicabile cazeinei cheag comestibile
a) Factori esenţiali privind compoziţia:
1. conţinutul de umiditate - maximum 10% m/m;
2. conţinutul de proteine din lapte, calculat pe
extractul uscat - minimum 84% din masa produsului, din care, conţinutul de
cazeină - minimum 95% din masa produsului;
3. conţinutul de grăsime din lapte, calculat pe
extractul uscat - maximum 2% din masa produsului;
4. conţinutul de cenuşă (P2O5 inlcus) - minimum 7,50%
din masa produsului;
5. conţinutul de lactoză anhidră - maximum 1% din masa
produsului;
6. conţinutul de sediment
(particule arse) - maximum 22,5 mg în 25 g.
b) Contaminanţi:
- conţinutul de plumb - maximum 1 mg/kg.
c) Impurităţi:
- corpuri străine, respectiv particule de lemn,
metal, fragmente de păr sau de insecte - 0 în 25 g.
d) Adjuvanţi tehnologici inofensivi, corespunzători
pentru consumul uman:
1.cheag;
2. alte enzime de coagulare a laptelui.
e) Caracteristici organoleptice:
1. miros - lipsit de mirosuri străine;
2. aspect - gamă de culori variind de la alb la crem;
produsul nu trebuie să conţină aglomerări stabile care să nu cedeze la apăsarea
uşoară.
ANEXA Nr. 2 la normă
CAZEINAŢI COMESTIBILI
I. Denumiri şi definiţii
Cazeinaţi comestibili sunt
cazeinaţii obţinuţi din cazeina comestibilă, utilizându-se agenţi de
neutralizare de calitate comestibilă enumeraţi la pct. II
lit. d) şi care sunt în conformitate cu standardele
stabilite la pct. II.
II. Standarde aplicabile
cazeinaţilor comestibili
a) Factori esenţiali privind compoziţia:
1. conţinutul de umiditate - maximum 8% din masa produsului;
2. conţinutul de proteine din lapte, calculat pe
extractul uscat - minimum 88% din masa produsului;
3. conţinutul de grăsime din lapte, calculat pe extractul
uscat - maximum 2,0% din masa produsului;
4. conţinutul de lactoză anhidră - maximum 1,0% din masa produsului;
5. valoarea pH - 6,0-8,0;
6. conţinutul de sediment (particule arse) - maximum
22,5 mg în 25 g.
b) Contaminanţi:
- conţinutul de plumb - maximum 1 mg/kg.
c) Impurităţi:
- corpuri străine, respectiv particule de lemn,
metal, fragmente de păr sau insecte - 0 în 25 g.
d) Adjuvanţi tehnologici comestibili (facultativ
neutralizanţi şi agenţi de tamponare):
hidroxizi
carbonaţi
fosfaţi
citraţi
|
de
|
sodiu
potasiu
calciu
amoniu
magneziu
|
e) Caracteristici:
1. miros: arome şi mirosuri străine foarte slabe;
2. aspect: culoarea variind de la alb la crem;
produsul nu trebuie să conţină aglomerări stabile care să nu cedeze la apăsarea
uşoară;
3. solubilitate: solubili aproape în totalitate în apă
distilată, cu excepţia cazeinatului de calciu.